Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#2851) johnjohn válasza Zoli bácsi (#2850) üzenetére


johnjohn
addikt

Ha még nem küldted el a cuccot, akkor ne is küldd, szerintem nincs igazán baj, ennyit tud a kitobi ! 6,3-7,1 -volt a rekeszérték, ott a szélek lágyulása ilyen kontrasztszegény témánál természetes. Ha valamelyik Pentax tulajdonos szerint nem, akkor igazítsatok ki .

[ Szerkesztve ]

(#2852) Zozzant válasza Zoli bácsi (#2850) üzenetére


Zozzant
addikt

Hát nehéz ügy mert az első bal oldala elég homály talán nincs élességi síkban a kép közepe meg éles, a második bal része egész jó így a bal oldala nem látszik hibásnak, az utolsón megint a bal oldala rossz és messze is van ahhoz hogy benne legyen az élességben. Ha megnézem az én kitobis képeim, akkor azért jobbakat látok, beltéren is ahol még ennyi fény sem volt. Próbáltál beltérben mondjuk szemből egy szekrénysort lefotózni? Ott kijönne ha a széle ennyire szar, vagy egy gépelt lap közepét. Vannak egyébként rosszabbul és jobban sikerült kitobik, lehet hogy kifogtál egyet.
Itt egy mintakép f/4-en Visegrád, ca-t kivéve azért egész tűrhető: [link]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2853) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Köszönöm. Ha aztmondjátok, hogy ez benne van a kitobik tűréshatárában, akkor nem küldöm, úgyis attól vagyok egy ideg, hogy a vadi új vázamat is be kell küldeni a hírhedt szervizbe. A régi Nikon kitobival hasonlítgattam, annak egyenletes képe van, nem nagyon lágyul a szélek fele. Ha aztmondjátok, hogy nem garanciális hiba, akkor hagyom, bár hozzáteszem, hogy annyira dicsérte mindenki ezt az újabb obit, én nem vagyok tőle elájulva, mondanám hogy semmivel nem jobb, mint a régi Nikon kitobi. Sőt... Olyan képeim is lettek, amik homályosak lettek, pedig fókusz rendbevolt, utólag megnéztem, 1/180-ados zársebességnél nem értem hogy nem bírtam kitartani.... Lehetséges, hogy valamelyik lencse elmozdul..?
Ja, obi védelmére (Tudom, rossz szokás) rácsavartam egy UV szűrőt, de eddig a Nikonon volt, és soha nem okozott gondot, feltételezem itt sem ez okozhatta a problémát.
Ha még nem unjátok a dolgot, bezúztam egy rarba a memóriakártyán lévő képeket, mászik fel a rapidra, 96Mb, 39 db kép. Ebből ha esetleg többet tudnátok mondani, akkor kiteszem a linket, mihelyt fölmászott a lomha ADSL-emmel.

(#2854) ottkar válasza Zoli bácsi (#2853) üzenetére


ottkar
addikt

Hohó! Az UV szűrőt nem mondtad. felesleges szerintem és nem is jó. Csak ront a képen minden optikánál, gyengébbnél nyilván jobban.

[ Szerkesztve ]

(#2855) Dtomi


Dtomi
őstag

Nem tudom volt e már A zöld egészen korrekt a "titánium" kétpálcás :D Mekkora lenne lehetne pl a 40D-t olivazöldbe kapni nem kéne állandóan betekergetni hálóval :D

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#2856) Zoli bácsi válasza ottkar (#2854) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Igazad van, de valamikor a Nikonnál próbálgattam, nem osztott-szorzott hogy rajta van-e.
Közben fölmászott a rapidra a memóriakártyám tartalma, 39 kép, valamivel kevesebb mint 100 megabyte. Eddig bírták tegnap a Varta R2U akkuk. Közben megjöttek ma az Eneloopok, meg az IPC-1L, ebben tesztelődnek már a VArták. Szóval pár képet lőttem egy parkban, párat a munkahelyemen, kezdik szétverni az épületet, azt akartam megörökíteni, de belülre már nem jutott nafta az aksikból. CSak azért mondom, hogy nem tesztképnek készültek, csak az első csettegetések. És UV szűrő (Hama) volt az obin (Szánom-bánom bűnömet).
Itt vannak a képek: [link]
Ha van türelmetek megnézni, és igazat adtok Johnjohn-nak, akkor elfogadom, hogy ilyen a kitobi képe. Majd lesz melléje másik(ak).

(#2857) Degeczi válasza Zoli bácsi (#2856) üzenetére


Degeczi
nagyúr

így semmi értelme, mert nem lehet tudni mennyire rontja el a gagyi szűrő!

nagyon sokat tud rontani egy ilyen borzadály, miközben haszna az égvilágon semmi...
(átlagos amatőr használatban nem kell külön védeni a frontlencsét, csak a napellenzővel és obisapkával)
a Nikonon lehet, h pl. a lényegesen alacsonyabb fölbontás miatt nem volt annyira föltűnő a hatása, vagy ez az obi kényesebb rá vmiért

ne csinálj fölöslegesen magadnak ezzel gondot és munkát: szűrő nélkül teszteld le!

(#2858) BiriBum


BiriBum
őstag

Gyerekek, az 55-300-at próbálgatta már alaposabban valaki? Milyen lehet a minősége a Sigma vagy Tamron 70-300-hoz képest? Megéri-e 2×-es árkülönbség?
:R

(#2859) Zoli bácsi válasza Degeczi (#2857) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Nos, lőttem 4 db képet UV szűrő nélkül. Tényleg, igazatok volt, tetszetősebb az eredmény. :C
Valaki mondta, hogy szekrénysort fényképezzek, gondolom a sok részlet miatt, hát megpróbáltam. Tehát 2 kinti, 2 benti kép. Nekem határozottabban élesebbnek tűnnek szűrő nélkül.. :W
4 kép, 10MB. [link]
Vélemény? :)

(#2860) Zozzant válasza Zoli bácsi (#2859) üzenetére


Zozzant
addikt

Szerintem semmi baja... najó, azon kívül...:)

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2861) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Most vagy én hülyülök meg, vagy a gépem szivat, vagy nemtudom. Az egyik szekrénysoros képnél a bal oldalon álló kis nippen nagyon jól látszott, hogy eléletlenedik a kép a szélen. Készítettem egy képet, ugyanaz, életlen. Próbaképpen lőttem egyet a nikonnal, aztán megint egyet a Pentax-al, aztán hasonlítok. Mondom mi van? A 46-os sorszámú képnek életlen a széle, a közepe jó. A 47-es képnek a szélén éles a nipp. Igaz, hogy pár centivel odébb álltam, de szerintem nem számít. 3 kép, a 46-47-es a Pentaxal, a harmadik a régi Nikon kittel, összehasonlítási céllal. [link] Pentaxon nem cseréltem obit, nincs is másik. Jól megráztam. :F

(#2862) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Ígérem az utólsó lesz. Két napsütéses kép, jól sikerült egyformán fotózni a két géppel. Sajnos nincs másik obim, így tudok hasonlítgatni. Amit látok, hogy középen talán meg is veri a Pentax obija a Nikont felbontásban. Azonban UV szűrő nélkül is, a szélek nem olyan élesek a Pentaxon, a Nikon kitobi egyenletesebb teljesítményt nyújt. Tudom, hogy másik Pentax kitobival kellene hasonlítani, de az nincs. Feltételezem, hogy jobb ha nem adom szervizbe a gépet a képszélekre panaszkodva, mert megmondják, ez egy kitobi, ha nem tetszik lehet másikat venni. Csak két kép, a két konkurens géppel: [link]

(#2863) ottkar válasza Zoli bácsi (#2862) üzenetére


ottkar
addikt

Ez a hátránya az APSC-re készített optikáknak, Nekem pld csak teljes képkockás optikáim vannak. Ezeknél az esetleges gyengébb képszéli rész egyszerűen az APSC-n lemarad.

(#2864) Szten Márs válasza ottkar (#2863) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ha jól tévedek a Pentax DA lencsék jóval nagyobb kört rajzolnak, mint az APS-C. Bár teljes kisfilmes képkockát nem, de egy APS-H-t kirajzolnak... legalábbis úgy rémlik.

(#2865) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

K20D tesztfotókat néztem, azzal az obival, ami nekem is van. Hát én a széleken itt is erős lágyulást látok, vagy nem jól látok...? :F [link]

(#2866) johnjohn válasza Zoli bácsi (#2865) üzenetére


johnjohn
addikt

Azt hiszem, pontot tehetsz a dolog végére, ez az obi ennyit tud, nyilván a körülményektől is nagyban függ, hogyan fókuszál. Szerintem ne küldd sehova.

(#2867) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2862) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Én nem hiszem, hogy ennyit tud ez az objektív. A te példányod ennyit tud. De ha mégis ennyit tud az új 18-55, akkor bizony a régi jobb volt nála. Nehezen elképzelhető. Mindenesetre valószínűleg tényleg lelegyintenék és arra hivatkoznának, hgy bocs, így jártál, a szórás alját kaptad.
Viszont lenne egy kérdésem, ami nagyon érdekel: a Nikonnál milyen ISO értékkel fotóztál? Mert az nincs benne az exifben.

(#2868) Zoli bácsi válasza johnjohn (#2866) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Igen, erre jutottam én is. Az előbb linkelt tesztkép 8-as blendével készült, nem hinném hogy a kis mélységélesség miatt lágy a széle..Jól gondolom? Azt várom, hogy esetleg az ugyanilyen obival rendelkezők közül valaki megerősíti, hogy ez ilyen, és kész. De senki nem mondja, ebből arra következtethetek, hogy az enyém hebás. :)

Szerk: Szten Márs: ISO200. Múltkor is kérdeztétek, csodálkozom hogy nem látjátok, az ingyenes IrfanView-el nézem, az megmutatja az exif adatoknál, és az exifet sem szokásom módosítani.

[ Szerkesztve ]

(#2869) Allien válasza Zoli bácsi (#2868) üzenetére


Allien
veterán

Én a legelső 4 képedet néztem. Szerintem, átlagos, no para. Csak, hibázik a fotós, vagy a gép (én is így szoktam). Egyrészt, nem annyira kedvezőek a fény viszonyok, azokon a fotókon. Másrészt, jobban megnézve (bár nem értek hozzá), mintha sehol se lenne éles igaziból. Lehet, azt jelezte a gép, hogy talált élességet, de szerintem, a végtelenre állítással lehet gond (legalábbis, erre gondolok). Napfényes képen szinte tűélesnek tűnnek néha a képek, ilyen borús, kontrasztalan képen meg olyan homályos féleséget látni főleg. A következőt próbáld meg szerintem. Állvány, először AF-el próbálkozz, majd MF-l. Bár, az MF-el állitólag nagy bátorság ezzel az obival, de ha jók a fényviszonyok, szerintem lehet vele próbálkozni! :B

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2870) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2868) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Meg is mondom miért kérdeztem:
A Nikon D50-el készült kép így egy fényértékkel nagyobb érzékenységen készült, de egy fényértéknyivel szűkebb blende mellett, mint a K200D-jé. A záridők ugyanazok. Magyarul az expozíció ugyanaz. A D50 képe mégis jelentősen világosabb. Érthetetlen :F

És ilyesmit tapasztaltam a Sony A200 vs Pentax K10D összevetésben is. Ugyanolyan expó mellett a Sony képe világosabb lett. Valakinek valamilyen magyarázata?

(#2871) okoska. válasza Szten Márs (#2870) üzenetére


okoska.
csendes tag

ISO?

'i'm working on a dream...'

(#2872) ottkar válasza Szten Márs (#2870) üzenetére


ottkar
addikt

Ilyen filmes gépeknél is előfordulrt gyakran. Alkatrészeltérés miatt van. Ezért vezették be az EV állítást amikor az elektronikai fejlettség elért odáig. Azt mondhatnám hogy több volt az olyan gép aminél fél rekesz vagy annál több eltérés volt mint az ún 0-ás gép.
Ha a digiteknél ugyanarról felvételt csinálnak több géppel ott is sok eltérés lesz.

(#2873) Szten Márs válasza okoska. (#2871) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az International Organization of Standardization rövidítése. A digitális gépeknél az érzékenységek jelölésére szokás használni, itt az ISO skála megegyezik az ASA skálával. Ha duplájára növeled az ISO értékét, akkor fele annyi fény hatására jön létre ugyanaz az expó, ha felére csökkented az ISO-t, akkor pedig dupla annyi fény kell ugyanahoz az expóhoz. De az ilyen kérdésekre ez a topic szolgál: [link]
(Mert ugye azt fel sem merem tételezni, hogy a kérdésed arra utalt volna, hogy az ISO-k között van eltérés, hiszen leírtam hogy alakultak az érzékenységek :) )

ottkar:
Köszönöm a választ, mindenesetre furcsa nekem, hogy ilyen előfordulhat...

[ Szerkesztve ]

(#2874) Degeczi válasza Szten Márs (#2870) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem túl meglepő: az egyes gépek kontrasztgörbéje már alapban is eltér valamennyire, és a tényleges érzékenység sem feltétlenül azonos,
de amint az exifből látható, a Pentax erős kontrasztra volt állítva, a Nikon pedig a leglágyabbra = így végképp érthető ilyen eltérés...

(#2875) ottkar válasza Szten Márs (#2873) üzenetére


ottkar
addikt

Hát amikor veszel egy multimétert ott is lehet +- 10%-os eltérésűt 2%-osat és van +-0,2%-os is.És az áruk között legalább ekkora a különbség. Feltételezhető hogy a drágább gépek összeválogatott alkatrészekből pontosabbak.

(#2876) Szten Márs válasza Degeczi (#2874) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem feltétlen. Ha a kontrasztot növelem, akkor bizony szépen (még jobban) kiégnek a csúcsfények, illetve a világosabb területek még világosabbak lesznek. Namost a Pentaxnál azok a részek, amik a Nikonnál már kiégtek, még szépen láthatóak, az összes csúcsfény sokkal kevésbé intenzív, hogy úgymondjam sötétebbek.

(#2877) Zozzant válasza Zoli bácsi (#2868) üzenetére


Zozzant
addikt

Nem tudlak megerősíteni hogy az obid jó, de abban sem hogy rossz, tudom hogy ez most nem sokat ér számodra. Annyit tudok mondani hogy a nálam lévő példány I-es kitobi közel sem lágyul ennyire a szélén. Betehetnék erről több tíz képet, láthatnád mindegyiken, igaz elsősorban napfényben készültek, de mint mondtam a beltérieken sem látok ilyet.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2878) Darkness1


Darkness1
aktív tag

Fix objektívet keresek olyan beltéri fotókhoz, ahol a vaku használata nem engedélyezett. 50mm körüli és minimum f/2 legyen. Egy barátom ajánlotta az alábbit:

Carl Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 (C/Y)

Contax/Yashica gépekhez készült. Fel lehet tenni ilyet egy K200D-re? Használtan jelenleg 100-150$ körül vannak, míg a Pentax saját hasonló üvege messze-messze 100e Ft felett van.

Más típusok esetleg?

[ Szerkesztve ]

No stress, no work Today!

(#2879) Mercutio_ válasza Darkness1 (#2878) üzenetére


Mercutio_
félisten

Milyen messze 100ezerről beszélsz :F jó lesz az 72nek is :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2880) Szten Márs válasza Darkness1 (#2878) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

C/Y bajonettes objektíveket nem lehet Pentaxra rátenni. Amúgy a saját 50/1,4-ese autófókuszos, ez pedig egy manuális objektív :) Pentaxra jó manuális 50mm-eseket lehet pár ezresért venni, nem is kevés félét. Amúgy a Pentax saját hasonló üvege, ami ráadásul autófókuszos messze 100 ezer Ft alatt van, nem pedig felette: [link] ;)

(#2881) Darkness1 válasza Szten Márs (#2880) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Valahol láttam egy árlistában és ott 100 felett volt (112 egész pontosan), már nem emlékszem melyik weblapon. Akkor a nem K bajonettes objektívekből melyeket lehet feltenni rá? M42 konverterről tudok. A manuális fókusz az nem gond, egy múzeumban pl. nem sürget az idő.

No stress, no work Today!

(#2882) Szten Márs válasza Darkness1 (#2881) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Van K bajonettes manuális 50mm-es fényerős optika is dögivel, minek akkor átalakítózni? :)
A soós fotót érdemes nézni, meg az opticamet, meg vaterát, ott is szoktak felbukkanni, nem kevésszer. Esetleg Pentaxos forumokat. Egyébként M42 konverter van tényleg, és M42-es alapobik is vannak szép számmal :K

(#2883) Darkness1 válasza Szten Márs (#2882) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Ezek a bajonettek még újak nekem. Mármint, hogy ki mit használ/gyárt stb. De majd belejövök. Akad valami összefoglaló oldal a témában?

No stress, no work Today!

(#2884) Szten Márs válasza Darkness1 (#2883) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Már a manuális objektívek témájában, vagy a bajonettek témájában?

(#2885) Darkness1 válasza Szten Márs (#2884) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Bajonettek. Az objektívekkel nagyobb barátságban vagyok. :))

No stress, no work Today!

(#2886) ottkar válasza Darkness1 (#2885) üzenetére


ottkar
addikt

Az optikához szorosan hozzátartozik a csatlakozója.Az első az hogy a gépedre fel lehet e tenni.Nyilván ha optikát keresel egy Nikonhoz nem a Pentax K-nál nézed hanem a saját bajonettjénél.
A fényképezőgépek márkaneveihez kötődik a bajonett milyensége. Legtöbb különböző géphez a K bajonettet alkalmazták. De olyan összefoglaló hogy milyen optikák milyen bajonettel vannak nemigen van mert azonos típusokat gyártanak 4-5 féle bajonettel is.

[ Szerkesztve ]

(#2887) Szten Márs válasza Darkness1 (#2885) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A mostani bajonettípusok:
A bajonett: Sony/Minolta
F bajonett: Nikon
K bajonett: Pentax
Canon EOS: Canon. Valszeg van rendes, betűs neve a bajonettnek, de nem ismerem, nem vagyok nagy Canon-szagértő :)
4/3 avagy fourthird: Olympus. Meg Panasonic.
Micro fourthird: Szintén Panaszkodik, meg majdan Oly. Igaz ezek nem tükörreflexes gépek már.

A legtöbb helyen azonban csak Sony/Pentax/Canon/Nikon bajonettként emlegetik őket. Az adott DSLR gyártók csak a saját bajonettükhöz gyártanak objektíveket, az ún 3rd party gyártók, mint a Sigma, meg a Tamron, viszont mindegyikhez - bár nem mindegyik objektívjük jelenik meg mindegyik bajonetthez. Az objektívjeik leírásánál viszont ott lesz, hogy Pentaxhoz, Sonyhoz, Canonhoz, vagy mihez van, tévedés nem lehet.
A K bajonetten nem csak a Pentax használta anno, hanem sok másik gyártó is, így elég sok K bajonettes objektív maradt ránk.

Az M42 nem bajonettípus, hanem csavarmenet-típus. Régebben ugyanis nem bajonettel csatlakoztak az objektívek a gépekhez, hanem csavarmenettel. Az M42 igen elterjedt volt, így a legtöbb mai bajonetthez van is M42 átalakító.

(#2888) Gubro válasza Szten Márs (#2887) üzenetére


Gubro
senior tag

A Canon azt hiszem EF-nek hívja. Meg EF-S-nek.

(#2889) Darkness1 válasza Szten Márs (#2887) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Köszi, ezekre voltam kíváncsi. Nyilván a legeslegegyszerűbb az lenne, ha megnézném a Pentax gyári listát és választanék, de azért én nem vagyok Krőzus, ezért nézelődöm másfelé is.

No stress, no work Today!

(#2890) Szten Márs válasza Darkness1 (#2889) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A mostani gyári listában a régi manuális objektívek nincsenek benne. Ott a jelenleg újonnan kapható obikat tekintheted meg. Azok közül viszont szvsz 72-ért a Pentax 50mm/1,4 igencsak jó vétel. :K
Egy 50mm-es objektív amúgy beltérre nem lesz kissé túl hosszú? :F

(#2891) ottkar válasza Darkness1 (#2889) üzenetére


ottkar
addikt

A Pentax márkájú objektíveknek van egy rossz tulajdonságuk azonos optikai teljesítménynél is jóval drágábbak mint a Sigma vagy a Tamron gyártmányúak. Pld egy 50mm-es Sigma makró 70 körül van míg a Pentax több mint 120.

(#2892) hcs57 válasza ottkar (#2891) üzenetére


hcs57
őstag

Talán azért, mert a "Stigma" gyárt "Kanyon", "Nyikom", és "Szonyi" véggel is, addig a Pentax csak pentax véggel.. de azt jól csinálja...

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2893) Degeczi válasza Szten Márs (#2887) üzenetére


Degeczi
nagyúr

hja, meglepődtem én is nemrég, amikor ismét kezembe került az a régi Chinon CE-5, amit bő egy évtizede használtam nagy örömmel: csak most olvasom, h az is Pentax K bajonett...

(pedig a leírása titkolja, mindenütt "Chinon bajonett"-ként említi - nem értem, minek szégyenlősködni, hiszen gondolom kompatibilis kell legyen, akkor pedig a felhasználó jó, ha tudja milyen obikat használhat)

(#2894) ottkar válasza hcs57 (#2892) üzenetére


ottkar
addikt

A 18-55-ös Pentax kitobi úgy zusanmenn is elég harmatos.

(#2895) Szten Márs válasza ottkar (#2894) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem hiszem, hogy pont a 18-55 kitobira gondolt volna :)
Egyébként a kitobi a többi márkánál sem világbajnok ;)

Degeczi:
Hát igen, a Chinon objektívek ma is elég keresettek Pentaxos körökben :)

[ Szerkesztve ]

(#2896) Darkness1 válasza Szten Márs (#2890) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Közben megtaláltam ezt az oldalt, amely szerint a Zeiss K bajonettel is gyártja/gyártotta. Az ára 549€. :U Hát ez nem olcsóbb, mint a Pentax, sőt. Na mindegy, meglátjuk.

Carl Zeiss Planar T* 1,4/50

Köszi mégegyszer.

[ Szerkesztve ]

No stress, no work Today!

(#2897) ottkar válasza Degeczi (#2893) üzenetére


ottkar
addikt

100 K bajonettből 2-3 van ami nem megy fel minden K-s gépre mert a blendekar melletti gallér túl széles. Ha a gallért lefürészelik akkor feltehető mert a bajonett rámegy.

(#2898) ottkar válasza Darkness1 (#2896) üzenetére


ottkar
addikt

A Zeiss persze hogy gyártott hiszen optikagyártó. Csak drága.

(#2899) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Ha már úgyis benne vannak nagyjaink az optikázásban.... :)
Nézegetek obikat, a gondom az, hogy én általában nagylátót használok, a Vaterán, meg itt-ott fellelhető jó obik meg min. 28mm-ről indulnak, ami ugye APS-C-n már nem nagylátó.
18mm-től emberi áron egyedül az I. generációs Pentax, és Samsung kitobikat látom, ezeket szinte vadi újan már 12e.-től kínálják. Egy obit találtam újan, emberi áron, de ez lehet hogy alapból gyengébb mint a régi kitobi, mi a véleményetek: [link]

Szerk: Beugrott nekem, honnét ismerős ez az obi! Talán két éve, mikor először lement DSLR+obi kit a lélektani 100e. forint alá, talán a MM dobott be egy olyan akciót, hogy Olympus E400+ Stigma 18-50 obi, 99e. forint. Aha, ez volt az az obi, de volt aki azt írta róla, hogy egész jó.

[ Szerkesztve ]

(#2900) jeni


jeni
félisten

Sziasztok

Erről mi a véleményetek :F

Tamron AF Aspherical 1:3,5-5,6 - 28-80mm, 58mm Ø

Tamron AF ASpherical 28-80mm

Analog vázra készült ,de jó a digitre.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.