Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#2701) philoxenia válasza Zoli bácsi (#2700) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

RawTherapee

Tud magyarul. :) Ne írj már offban csak ha olyanról írsz, sokkal rosszabb olvasni...

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2702) somé


somé
őstag

Kis beszámoló.

Elsőre: uhh. :D Nem egy kompakt gép.
Kezes, könnyű kezelhetőség, kényelmes. Pár dolog miatt átnyálaztam a kézikönyvet, alapjába véve nem ördöngösség a kezelése. Nagyon tetszik hogy pl. Sv módban az e-tárcsával könnyűszerrel lehet az iso-t állítani, ehhez kapcsolódóan (is) a felső státusz aranyat ér.
Az alapjáraton sötétebb képek nekem is feltűnt, de ez beállítás függő lesz. Meglepően gyorsan fókuszál félhomályban, ez bravúros.
A stabilizátortól többet vártam, a hatása elég felemás. Átfutott rajtam az a gondolat hogy talán nem működik annak ellenére hogy a bekapcsolt állapotot mutatja a keresőben, nem kellene hallanom a hangját -ha kicsit is - működés közben ? Ez ugye szigetelt váz, lehet hogy nem hallatszik ki, egy CCD-Shiftes Dimage Z3-nál egész jól hallható volt. Beltérben vagy fényszegényebb helyeken miért van az hogy bár az iso-t magasra állítom, fókuszálás gyors, maga a képkészítés, vagyis amikor felcsapódik a tükör, nem ugrik vissza azonnal, hanem a felső állásban áll, ennek ideje változó. Ez eddig a legbosszantóbb dolog, úgy csinál mint egy Z2-es, keresőben addig sötétség, zúgó hang. Ez erősen leredukálja az éles képek készítését stabi ide vagy oda.

Hirtelen ennyi...

A fantáziához intelligencia szükséges.

(#2703) tbs válasza somé (#2702) üzenetére


tbs
addikt

Felugrik és soká sötét..? Bemozdult képek..? -> Extrém záridők.

ISO, A, T -> érzékenység, rekesz, záridő -> Expozíciós érték (EV). Ezt a 3-ast kell a kép-téma-kompozíció-fotósszándék függvényében a téma fényértékéhez (LV) a legjobban passzítani. (Ansel Adams után szabadon. :D )

Példa:
Átlagos futó kolléga, napfény, 50mm, ~1-2m távolság, futóportréra készülünk, fejjel, karokkal. Szűk rekesz -> hosszú záridő -> ISO200 -> a futó bemozdul a képen, viszont a háttér fasza éles. Záridőt kell rövidíteni, hogy a futó ne fusson a képen át, ne mozduljon be. ISO800 (+2EV érzékenység) -> rövidítjük a záridőt (-2EV záridő (pl. 1/8 helyett 1/30)) nem mozdul be a futó, éles, a háttér is, és emiatt a futó fejéből fenyőfa nő... Nem kell mélységélesség... Rekeszelünk, mondjuk 3EV-t (11-ről 8, 6.7-en keresztül, 5.6-ra), ISO-t visszatesszük 100-ra (-3EV), záridőt nem bántjuk. Megvan.

Háttér mosott, nem zavar a fa, futó éles. Jók vagyunk. :)

Hajrá! :DDD

A példa légbőlkapott, az EV-k változása a fontos.

(#2704) somé válasza tbs (#2703) üzenetére


somé
őstag

Na igen, nem ártana nekem kis manuális gyakorlás. Példádat levezetve záridő változtatással már egész jól küszöböltem a "problémát". :K
Meg kellene tanulnom fotózni. :)

A fantáziához intelligencia szükséges.

(#2705) hcs57 válasza philoxenia (#2701) üzenetére


hcs57
őstag

Köszönöm, jó...

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#2706) BEE


BEE
addikt

Új Limited a láthatáron ! [link]

Kíváncsi leszek hogy milyen, és hogy mennyiért olyan ?

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2707) philoxenia válasza BEE (#2706) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nagyon, 800 $-ért nagyon.... :D

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2708) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Hali! Múltkor panaszkodtam, hogy a K200D ISO 400-as képein már zajt látok. Na, kezelésbe vettem azt a jpg képet, amelyiknél először rácsodálkoztam a zajra, mivel ugye jpg-ben fényképeztem, egy Noise Ninja nevű progit engedtem rá. Mivel életemben nem szűrtem zajt utólag jpg képen, meglepődtem az eredményen. Azt hittem, sokkal jobban mos majd az utólagos zajszűrés. Ha valaki kíváncsi az eredményre, a két képet egybecsomagolva feltettem a datára, meg lehet nézni. A képen háttérben lévő szekrényeken, a falon bírtam erős zajt látni, persze teljes méretben. [link]

(#2709) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Múltkor említettem hogy a K200d szerintem kissé alulexpóz, ellentétben a régi Nikonnal. Előbb a zajról is tettem föl próbaképet, most meg a fénymérést szeretném megmutatni. Az erkélyről teljes automata módban készítettem egymásután képeket a két géppel. Leméretezésen kívül semmit nem változtattam meg.
Nikon D50
Pentax K200d

(#2710) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2709) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Egyrészt védi a csúcsfényeket - a Nikon képén messze több rész van kiégve, mint a Pentaxén. Ha valami kiég, főleg, ha jpg-ben fotózunk, akkor annak nagy valószínűséggel vége, nem nagyon lehet vele mit kezdeni, legalábbis igencsak vannak korlátai. Ha valami alexpós lesz, akkor azt bőven, szépen lehet javítani utólag. Magyarán jobb, ha alexpózunk, és pár dolog túl sötét lesz, mintha kiégetnénk a kép egy jó részét - legalábbis utómunka szempontjából.

Másrészt meg khmmm khmm... szóval azért nem annyira illendő vakuzni ilyen kép készítésekor. Mert bezony az exif szerint a vaku elsült a Pentaxos képnél. Hopp, most nézem, a Nikonosnál is.... nyugodtan zárjuk csak le azt a vakut, vagy ha tájkép motívumprogramnál magától felnyílik, válasszunk valami értelmes programot helyette, mondjuk Av-t. A motívumprogramoktól amúgy is kiver a ragya, ha csak tehetjük, kerüljük őket, mint a tüzet - szvsz. De vakut ilyenkor ne. Komolyan.

Aztmegkérdezhetem (mivel az exifben nincs benne), hogy a Nikonnál milyen érzékenységet használtál?

(#2711) tbs válasza Zoli bácsi (#2709) üzenetére


tbs
addikt

Az automata alexpója szinte semmit sem jelent. Próbált ugyanazt a képkivágást, ugyanabban a napszakban/fényviszonyban, ugyanolyan manuál értékekkel lelőni.

Amúgy valóban egy csöppet (~1/2EV körül) a többiekhez képest mintha alámérne, de szerintem a többiek mérnek fölé... :DDD

Amúgy a vázak beállításaival rengeteget lehet játszani, hogy a (preview) jépeg hasonlítson az elvárt végeredményre, mert a raw-ból úgy is +/-1-1.5EV kihozható...

Ezt az összekalibrálás érdemes megejteni a raw kezelő alapbeállításaival, mert könnyebb kiszűrni az exponáláskor már problémás feldolgozhatóságú képeket. Nálam pl. a szaturáció -2, élesség -1, kontraszt -1, fényerő +1. Ez nagyjából azt a hisztogramot jelenti a gépen, mint a RawTherapee-m defaultja. (Amit szintén a szájízemhez alakítottam már. :B )

A gépek a hisztogramot is a preview jépegből számolják, nem a raw-ból. ;)

Ja, mégvalami. A raw előhívók raw típusonként más és más EV kompenzációt igényelnek, ez pl. a Pentaxoknál (K100D, K20D) a RawTherapeeban 0.66-ot, D80-nál pedig 0.45-öt jelent... ;)

Ha átlököd a géped RAW-ba, akkor a preview jépeget a dcraw nevű csodaprogrammal (RawTherapee demozaikja is ezen a programon alapul) egy pillanat alatt ki tudod kapni a fájlból. A képnézegetők jó része is csak a preview jépeget mutatja meg, a többi meg kétes értékű demozaikot alkalmaz...

(#2712) BEE válasza Zoli bácsi (#2709) üzenetére


BEE
addikt

Csak jelezném, hogy a két kép közötti tónuskülönbséget bőven indokolja a
horizontvonal kismértékű eltolódása is.
Egy ilyen ellenfényes képnél a sötét-világos részek kis eltolása is elviszi a fénymérést.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2713) Zoli bácsi válasza Szten Márs (#2710) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Szia! Igen, a vakut elvillantotta mindegyik, azért nem tiltottam, mert full auto módban akartam mindegyikkel fotózni. Természetesen a Pentaxot "M" módban próbálgattam előtte, most csak az összehasonlítás kedvéért tettem a zöld állásba. Mivel a Nikon auto állásban volt, biztos vagyok benne hogy ISO 200-on volt...Öööö közben néztem az exifjét, ISO 400 volt, bocsánat. Meg kell néznem a Nikon menüjét, mivel a feleségem már "lenyúlta", előfordul, hogy valami el lett állítva. Most úgyis befejeztem az ismerkedést a géppel, a kb másfél éves alacsonykisülésű Varta akkuimmal kb 70 képet készítettem, aztán lemerültek. Venni kellek új akkukat, meg egy IPC-1L töltőt, de most nagyon kiköltekeztem magamat. :B
Egyébként most hogy próbálgatom az új masinát, és (tudom, nem kéne) hasonlítgatok, rájöttem, mennyi okos dolgot tanulhat az ember, ha a tapasztaltabbak fórum hozzászólásait olvasgatja. Egy éve talán, amikor még jó volt a Nikon, fölmerült bennem a gondolat, hogy eladom, és veszek másik gépet. Talán Te voltál, aki azt mondtad, hogy fölösleges, inkább egy jó optikát vegyek. Mivel a zárja elkezdett rakoncátlankodni, mégiscsak új gépet vettem. És most látom, hogy milyen igazad volt. :R Minőségben nem léptem előbbre, mert ezen is "csak egy kitobi" van. Más a fénymérés, más a zajszűrés, de ezzel sem tudok tűéles képeket készíteni, ami a vágyam volt. Na, majd egy átalakítót is veszek, és már itt figyel az asztalon egy fix Helios M42-es optika. Őszintén megmondom, többet vártam a Pentax kitobijától, nem rossz, de láthatóan nem is sokkal jobb a régi típusú Nikonnál. Sok helyen dicsérik, milyen jó ez a második generációs 18-55mm-es Pentax kitobi. Hát, nem tudom, milyen lehetett az előd.... :U Na, ha már megint klaviatúrát ragadtam, két dolgot szeretnék megkérdezni:
1. Eneloop akkut vegyek bele, vagy Varta Ready 2 Use-t?
2. Szoktam védőfóliát ragasztani az LCD kijelzőre, erre is tegyek? Nézegettem a hátsó LCD-t, nem lehet hogy üveg van előtte? Mert azt nem fóliáznám....

Na, aztán tényleg nem írogatok többet, kisütöm elemlámpában az akkukat, aztán mennek a töltőbe. (Hamarosan meg a kukába azthiszem, lehet hogy 1,5 éves aksik, amik 20x ha voltak töltve, tönkremennek? A mókusvillantóba használtam őket párosával, ott semmi gondjuk nem volt..)

Szerk: BEE: Igen, egy kicsit feljebb tartottam a Pentaxot, már látom.

[ Szerkesztve ]

(#2714) BEE válasza Zoli bácsi (#2713) üzenetére


BEE
addikt

Na akkor sorban !
Két gép fénymérését nehéz összehasonlítani, mert a kapott jpeg kép nem áll
direkt összefüggésben a fénymérővel.
Maga az érzékelő RAW állományt hoz létre, ami a leginkább mutatja a fénymérés
eredményét, de már ebbe is belenyúlhatnak, mert pl a Nikonról ismert hogy
zajt szűr RAW-ban is.
Aztán a gép a beépített programja alapján megpróbálja kitotózni hogy mi lehet a képen,
mert az ahhoz legközelebbi előregyártott módszerét akarja alkalmazni.
Aztán vagy eltalálja, vagy nem.
A lényeg, hogy a jpeg kép alapos átdolgozás eredménye.

Az akkukat még ne temesd, az IPC csodát tehet velük ha csak a rossz töltés a hiba.
És ha mégis cserélni kell őket, akkor sem kuka, mert veszélyes, környezetszennyező
hulladék. Vannak kihelyezett gyűjtők direkt erre. :D

Olvasva a hozzászólásaidat, szerintem most a legolcsóbb minőségjavító előrelépés
az lenne neked, ha memkártyát vennél, hogy RAW-ban fotózhass.

A Helios nagyon jó kis ojjektív, de a felhasználhatósága sokkal korlátozottabb
mint a kitobié.
Én nem használok védőfóliát, még sosem hiányzott. Viszont ha nem megfelelő,
akkor ronthatja az élesség megítélését az LCD-n.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2715) tbs válasza Zoli bácsi (#2713) üzenetére


tbs
addikt

Tűéles kép bayer rácsos digitgéppel..? :))

Madgie, mit szólsz hozzá..?

Nem fog menni. Csökkentsd a gépről lejövő kép méretét a 4-ére (felezd a szélessé/magasságot), akkor nyilatkozz élességről. Mert ebben az esetben nem lesznek csak "kitalált" pixelek a képen. ;)

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy elég korrekt demozaik algoritmusok vannak már, ezért bőven elég ~80% körülire méretezni a végterméket. :)

Én Eneloopokat használok a vakuba és a gépbe is. Elvileg R2U ugyanazt tudja olcsóbban.

Heliostól azért NAAAGY csodát ne várj a kitobi2 mellett. :DDD

Ja, próbálj szemre élességet állítani, mert lehet, hogy back/frontfókuszos mindkét vázad. Csak előtte még az okulár dioptriáját lődd be...

(#2716) Szten Márs válasza tbs (#2715) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"Heliostól azért NAAAGY csodát ne várj a kitobi2 mellett. "

Már miért ne? :F :U

(#2717) BEE válasza tbs (#2715) üzenetére


BEE
addikt

Ez a negyedelés melyik feldolgozási fázisban célszerű ?
RAW-->tiff ?

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2718) Zoli bácsi válasza tbs (#2715) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Na, most jól megszivattam magamat. Keresek a neten, mi az a "R2U"... :F Aztán megtaláltam, ezt használom már vagy másfél éve, csak nem esett le a rövidítés. :D
Szerintem csak elvileg ugyanaz, mint az Eneloop, nekem a másfél éves aksijaim döglődnek. Érdekes, a k200d már nem ment velük, de alig tudtam kisütni, elemlámpában még 4-5 órát világítottak, csak most tudtam töltőre rakni. Egyik pár tovább húzta, az a gyanúm, hogy a négy aksiból minimum egy defektes.
A tűéles képet persze nem szó szerint értettem.
Előbb kezembe akadt a jó öreg praktika, van benne film, meg fölcsúztattam rá a batár vakumat. Egy élmény volt a keresője, és milyen jól lehet manuálisan fókuszt állítani. Bajba lennék a Pentaxal, még a D50-hez képest is sötét a keresője. De jó volt az imént a vaku hátulján lévő táblázatból kikeresni a blendeértéket, a távolság, és az ASA érték alapján. Legfurcsább volt a beépített vakuk után, hogy ez a ósdi kacat akkorát villant, hogy még én is meglepődtem. Kis nosztalgia....
Visszatérve a K200D-re próbáltam a dioptriakorrekciót, jobbra teljesen kitolva a legélesebb nekem.
Azért a Heliost kipróbálom, még zsír új, vagy 15 éve vehettem lengyelpiacon a praktikához tartaléknak. Azt bánom, hogy telét nem vettem, pedig azt is árultak...
NA, kösz mindent.

(#2719) tbs


tbs
addikt

Szten: nem rossz az, de szolgáltatásaiban messze a kitobi alatt van. A 2-es kitobi vonalfelbontása a szélektől eltekintve fölötte van. K20D-n pl. már elég csunyus képeket rittyentenek azok a régi optikáim, amik K100D-n zseniálisak, 1-2 kivételtől eltekintve. (Pl. Sonnar180... :DDD ) Már a K10D-n is meglepően halovány némelyik. (Ugye BEE bácsi? :) ) A hivatkozott Heliosból nékem egy "borzasztó" képű példányom volt; már nincs.

BEE: igazából mindegy. Hogy pontos legyek: nem néztem még utána, hogy a RawTherapee mikor méretez. :D

Zolibá: 3db 2 éves Eneloop hullott eddig ki nagyjából 1korú 30db-ból. Jó lesz a Helios, ne aggódj! Manuálfetisiszta vagyok, ha nem termelni kell, kézihajtányolok, ahol csak lehet. :B
IPC töltő lehet magához téríti a betegeskedő akkukat, bár nálam a döglött, "félórás" Eneloopoknál vállat vont, és tölteni sem volt hajlandó... :U

(#2720) ottkar válasza Zoli bácsi (#2718) üzenetére


ottkar
addikt

Remélem a dioptriakorrekciónál nem a képet nézted? A keresőben levő felíratokat vonalakat állítottad élesre.

[ Szerkesztve ]

(#2721) Szten Márs válasza tbs (#2719) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szolgáltatásaiban? :DDD Na de manuális fixet az ember nem a szolgáltatásaiért használ.
Heliostól mutatok majd képet, messze van a borzasztótól, legalábbis K10D-n. És igencsak messze van a kitobitól is - méghozzá pozitív irányba. Igaz, ez natív K bajonettes, lehet, hogy mégis történt optikai módosítás is az M42-es példányokhoz képest.

(#2722) tbs válasza Szten Márs (#2721) üzenetére


tbs
addikt

Igen, enyém M42-es volt, és erősen használt darab. És ha gondolod összemérhetünk egy szabad délután pár obit a garázsban, ellenőrzött fényviszonyok között. ;)

Úgyis rég találkoztunk már. :)

(#2723) Mercutio_ válasza tbs (#2722) üzenetére


Mercutio_
félisten

Garázsparty lesz?
Én is beugranék, bort vagy sört vigyek :DDD

Ja igen: Nem akar valaki a fényerős teleobija mögé egy Tamron mindentátvivős (elektronyika, AF, SDM/superZoom csatlakozó) 1,4X-ező teleconvertert?:)
Bee kipróbálta, egyértelműen tele tartományra van kihegyezve! (a nagylátós limitedek képe gyatra volt, a Tamron 90-es makrónál már javult a helyzet, gondolom valami 70-200/2.8 vagy fix 200/300 mm-es obi mögött mutatná meg mit tud a cucc)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2724) BEE válasza Mercutio_ (#2723) üzenetére


BEE
addikt

Ha elmegy a 70-200, vagy ha túljutok az APEH "projekten"
sokkal komolyabb érdeklődő leszek rá. ;)

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2725) BEE válasza tbs (#2722) üzenetére


BEE
addikt

Ha jó időpontra teszitek, akkor vihetek egy marék " ötvenest ". ;]
A múlkori az speciális eset volt, mert csak közgyűrűvel próbáltuk mindet.

A kép leméretezésének pillanata nem lehet mindegy, mert ha nem képez
kitalált képpontokat vagy a kitaláltakkal együtt leméretez, az matematikailag
nem ugyanaz. Már szerintem, de én gyenge vagyok elméletből. :U
Hogy aztán ez mennyire látható, az kérdéses...

A Heliosból gyárilag is vagy húsz verzió készült, meg az eltelt idő is másképp
pofozta az adott darabokat, tehát ki kell fogni.
De érdemes vele próbálkozni többször, mert olcsó és sok van belőle.
Mindenesetre kíváncsi lennék , hogy az enyém mit mutat a K20D-n ? :K

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2726) Mercutio_ válasza BEE (#2724) üzenetére


Mercutio_
félisten

Milyen 70-200? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2727) Chapel


Chapel
addikt

K200D 55-300.- szúróson Raynox 250 (J.Bravo kollegának hála)

Link

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#2728) BEE válasza Mercutio_ (#2726) üzenetére


BEE
addikt

Hát ilyen [link]
És még garanciális ! :))

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#2729) Mercutio_ válasza BEE (#2728) üzenetére


Mercutio_
félisten

Remélem minél előbb elkel :K :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2730) Szten Márs válasza tbs (#2722) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Én benne vagyok mindenben, de egyelőre eléggé el vagyok havazva. Legkorábban jövő héten valamikor, így előre láthatólag, de majd kommunikálunk remélhetőleg az ügyben. Ha BEE kollega tud hozni 50mm-es hordákat, az még jobb :D

(#2731) tbs


tbs
addikt

Oké srácok, elmélázom az időponton. Hétvége, avagy hétköznap..? :)

(#2732) Chapel


Chapel
addikt

Van valakinek sajátkezű teszt vagy legalábbis reprezentatív értékű tapasztalata a 18-55 kitobi sima illetve II-es közti különbségről?

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#2733) Mercutio_ válasza tbs (#2731) üzenetére


Mercutio_
félisten

Péntek nem jó, egyébként a sofőröm dönt a szabadidőmről :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2734) Szten Márs válasza tbs (#2731) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A hétvégéket a legritkább esetben töltöm mostanság Pesten, így az nagyon bizonytalan - részemről. De ez ugye csak egy szavazat :)

(#2735) Kobe


Kobe
veterán

ez komoly hogy a k200d kifutó darab lett ezért akciózgatják legtöbb helyen ? Jön valami új helyette vagy mi van ? Nagyon jó kis gép volt, de alig lehet már kapni, újak bejelentéséről emg még nem tudok

(#2736) Zoli bácsi válasza Kobe (#2735) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Én attól félek, megvan az utód, az új, a K-m. Én is vettem K200D-t. A Pentax volt az egyetlen, aki az alsó kategóriába is beépített egy két dolgot a középvonalból, mint felső LCD, szigetelt váz, MLU. Tartok tőle, hogy az utólsó szigetelt belőpőszintű gép volt.

(#2737) Zoli bácsi válasza Kobe (#2735) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Bocsánat letelt a szerkesztési idő, a Google-val találtam:
"Ésszerű lépés volna a jól felszerelt és árazott, mégis csak szerény mennyiségben eladott K200D leváltása. Az új K300D utódlását, talán éppen a kevés pletyka miatt, mégis csupán nyárra várják a legtöbben.
Egyesek szerint az eddigi szokásoknak megfelelően az egy generációval korábbi, nagyobb modell érzékelőjének frissített verzióját kapja. Mások viszont az új K30D technológiáját és 13 megapixelt emlegetnek. Szinte minden forrás jelentős növekedést ígér az új CMOS-ok érzékenységében. Az alsóbb kategóriás Pentax modellekre eddig jellemző AA elem használat mellett, sokan várják, hogy a K300D már saját Li-Ion akkut is kapjon, a sokak által kedvelt AA kompatibilitás megőrzése mellett."

[link]

(#2738) ottkar válasza Zoli bácsi (#2737) üzenetére


ottkar
addikt

Itt van egy valótlanságállítás. Ugyanis a K200 -ból keveset gyártottak korán befejezték a gyártását nem pedig nem tudták volna eladni.

(#2739) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2736) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hát igen-igen, ahogy a második hsz-ed is mutatja, a K-m nagyon nem a K200D utódja, hanem egy tőle független modell :)

(#2741) Mercutio_ válasza Szten Márs (#2734) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nekem is a hétközben jobb, de olyankor 1/2 6 előtt nem tudok tbs-nél lenni, akkor meg már ugye nagyítóval kell a fényt ekresni egy garázsban :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2742) Cassidey


Cassidey
senior tag

Mindenki leszurheti, h mi van.
[link]

(#2743) Szten Márs válasza Cassidey (#2742) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Én ezt a riportot részletesebben, igaz angol nyelven már 10 napja linkeltem :)

(#2744) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

"A K-m tavaly ősz óta hihetetlen sikert hozott a cégnek, amely talán a K10D-t is túlszárnyalta. Szinte minden országban kapott valami fontosabb díjat, Ausztráliában mindkét jelentősebb fotós magazin is az év fényképezőgépévé választotta."

Én azt nem értem az egészben, hogy miért lett ilyen felkapott a K-m..? Pár ezer forinttal többért ott a K200D, nálam okosabb, tapasztaltabb emberek azt mondják, írják, hogy a K200D használhatóbb, jobban kézreállnak a gombok, stb. Képminőségben nem látok semmi javulást, viszont több ponton visszalépés történt. Szóval nem értem, miért a K-m?

#2739 Szten Márs: Ahogy eddig láttam, amikor jött egy új Pentax DSLR, egy darabig együtt lehetett kapni a régebbi, és az új modellt. K10D is kapható volt egy darabig az utód mellett, sőt, a Photo Hall most akcióz K100D kitet, tehát még mindig kapható. (Bár inkább beragadt raktárkészlet lehet). Mivel utód nélkül megszűnt a K200D gyártása, ezért merült fel bennem, hogy egyszerűbb lesz az utód, számomra ilyesmi volt a D40 a D50 után két évvel ezelőtt.

[ Szerkesztve ]

(#2745) Cassidey válasza Szten Márs (#2743) üzenetére


Cassidey
senior tag

sorry akkor..:)

Zoli bacsi: amiert az 1000D meg a 450D is fogyott, a kezdo dslr-eseknek szerintem vonzobb egy kicsi konnyu vaz, az atlagembernek aki kompaktrol valt mar az is nagy.

(#2746) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2744) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ahamm, értem. De szerintem a Pentax nem gagyizik (még a K-m is fémvázas!!), nem butít le egy kategóriát, max létrehoz egy újat. Tulajdonképpen ebbe is bukik bele... Ahogy Cassidey is mondta az előttem, bizony az emberek nagy részének a minnél könnyebb, kisebb DSLR a nyerő. Hihetetlen megfigyelni ezt a tendenciát amerikában. Felnőtt férfiemberek sírnak azért, mert a DSLR-jük mondjuk 40-50grammal (!!) több, mint a konkurens gyártóé, amikor úgyis külön táskába kell tenniük. Még ha egész nap hordja is, egy felnőtt férfi nem bír el plusz 50 grammot?! Vagy 100-at? Egészen elképesztő és nevetséges, amit a tengerentúlon művelnek - legalábbis amit néhol látok belőle.
A Pentax esetében meg abszolút kivannak és "weight issue"-nak tartják, amit csinál, nem pedig a masszívságra és strapabíróságra való törekvésnek. Gagyi kell a népnek, azvan, mert akkor spórolnak 50 grammot...

(#2747) Cassidey válasza Szten Márs (#2746) üzenetére


Cassidey
senior tag

Az ilyen par grammok nyilvan nem szamitanak, de szerintem sokan orulnenek ha konnyebb lenne a felszerelesuk.. :)

(#2748) tbs


tbs
addikt

Tehát hétköznap lesz a tali. Fények miatt ne parázzatok, vakuhegyek állnak rendelkezésre, pláne ha BEE bácsi is meglátogat minket. ;)

Nekem egy csütörtök este tűnik jónak, de nem a jövő héten. Mondjuk utána.

Azaz április 2, 18:00-tól.
Esetleg ellenvetés/javaslat..?

Vaku van, tesztábra van, garázs van, 5-6 székecske van. Tán még egy pécéizét is össze tudok rakni addig - talán nettel - az azonnali kiértékeléshez...

(#2749) tbs válasza Cassidey (#2747) üzenetére


tbs
addikt

Szerinted ha könnyebb lenne a "70-200/4 IS L"-ed, jobb tudna lenni..? Nem a vázak grammjai a döntőek... :D

(#2750) Cassidey válasza tbs (#2749) üzenetére


Cassidey
senior tag

nem jobb lenne, hanem konnyebb :D es azzal, h minden konnyebb lenne nekem jobb lenne. :DDD
nyilvan nem valasztanam ha minosegcsokkenessel jarna.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.