Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

nemrég készült el az új konfigom, és szeretnék kérni egy-két tippet (a megcsillagozottakkal kapcsolatban):

- *cooler master elite 120 advanced ház
    - *ocz/pcp&c silencer mk iii 500w psu
    - gigabyte ga-z87n-wifi alaplap
    - intel i5-4670k processzor
    - *gyári procihűtő
    - g skill ares f3-1600c8d-8gab 8gb ram
    - corsair force gt 120gb ssd
    - western digital wd10ezrx 1tb hdd
    - *videókártya nincs

aki ismeri a házat, tudja, hogy a táp és a procihűtő közt nincs túl nagy mozgástér:
    http://i.imgur.com/j0SMSBv.jpg

a tippeket egyrészt arról kérném: hogyan érdemes a tápot betenni? (jelenleg felül van a ventilátora, ami nem tűnik a jó pozíciónak... rég volt dolgom ilyen új alkatrészekkel, azt hittem a táp melegedni fog, és ajánlatos lesz kifelé vezetni a hőt. ezzel szemben a ventilátora hideg levegőt fúj, ergo akár a rendszer hűtésére is lehetne használni. jól gondolom?)

a processzorhűtőt szeretném lecserélni egy nem túl drága, ám a gyáritól jobb hatásfokúra. így hogy le van véve a ház oldala, azt érzem hogy a procihűtő hideg levegőt fúj ki, ám a bios szerint a cpu hőmérséklete (gyakorlatilag terhelés nélkül is) hamar felkúszik 50-55 fokra. ezt nagyon sokallom. a rendszer hőmérsékletét 40-45 fok körülinek írja, ami a ház borításának levétele óta csökkent kb 5 fokkal, de szerintem a gyakorlatban se most, se korábban (feltett borítással) nem volt ennyi. legalábbis kézzel belenyúlós módszerrel nem érzek nagy hőmérséklet-különbséget a szobahőmérséklethez képest. lehetséges, hogy a hőmérő szenzor mutat brutálisan téves értékeket?

a házhűtést hogyan célszerű megoldani? az alaplapon van egy darab 4 tűs sys fan header, a házban a beépített 8 és 12 centis (3 tűs csatlakozójú) ventik pörögnek. (amik közül a kisebbikkel az a konkrét problémám, hogy közvetlenül mögötte találhatók az alaplap front panel headerjei, a sata csatolók, és a 24 tűs atx csatoló - amik majdhogynem falat képeznek a szűk helyen, nem tudom, a kis ventilátor így tesz-e hozzá bármit is a hűtéshez... ehhezképest hangos.)

a gépet 2d grafikusi feladatokra használom, így videókártyára nem nagy szükségem van jelenleg. viszont ha beszerzek egyet, az igencsak korlátozni fogja a légáramlatokat. (ezt a pontot csak azért írtam le, hátha módosítja az előzőekben kért tanácsokat.)

köszi ha tudtok segíteni! minden egyéb javaslat is jöhet! :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés