2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • UPDATE 2 !! PC alaplap optikai tuningja

    Van egy összerakott s775 konfigom, elég unalmas a kinézete , és ez készül beköltözni egy házba végleges formába , gondoltam akkor már alkotok vele valamit, szóval kapott egy fehér réteget. Mondhatni a végeredmény egész jó lett, félre értsek elkerülése véget, IGEN direkt nem maszkoltam le a csatikat, csak a processzort mert annyi energiát nem akarok belefektetni, végül is nem a NASA-nak lesz :) Majd feketék lesznek a ramok , a vga, a cooler ,aztán még a házzal meg a táppal kezdek valamit , majd jön az update ahogy haladok :)

    ELŐTTE

    UTÁNA

    UPDATE !! A kételkedőknek :) indul a deszka kérem szépen :)

    Folytatás...

    nézzbe 8 éve 98

  • 222222KM Örömére

    Megleptem már az Astrat egy felni festéssel meg egy mosással :R

    nézzbe 8 éve 2

  • 16 MHz-es MUSTANG

    Viszonylag ismeretlen dolog volt számomra a mikrovezérlők gyakorlati alkalmazása, de a tanulás meghozta a gyümölcsét.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 79

  • A 3000Ft-os eyefinity monitor

    Mindig is keveselltem az egy monitort , pláne hogy így 2015-ben is csak 1360x768 19colon nyomom. Persze ma már az 1080p monitorok nem drágák, "de lassan meg mindenhova beköszönt a 4K" De az is csak egy képernyő , multitaskinghoz azért nem rossz ha van több. De sokat nem akartam áldozni rá. Így mit csinál a magyar ember ? Kimegy a piacra , oszt meglássuk. És így is lett , sikerült vennem 3 darab egyforma 17"-os fuji LCD monitort darabja 1000Ft-ért, az 1280x1024-es felbontás ugyan nem eget rengető, de három egymás mellet már nem rossz.

    Bemenetnek kapunk egy D-sub és DVI csatlakozót.

    Szétbontás után, némi maradék alu L profil felhasználásával össze is raktam őket.Persze némi ívet is vihettem volna bele de annak már befektetett energia szaga lett volna :DDD

    Folytatás...

    nézzbe 9 éve 17

  • Help! Toshiba T2100 gázplazma kijelzős noti

    Üdv mindenkinek! Sikerült működésre bírni ezt relikviát, nos van benne egy 10MB-os MFM vinyó és egy 720kb-os 3,5-ös flopy, nos 5.00 és 6.22-vel próbáltam elindítani de minden áron azt mondja hogy nem rendszer lemez , vagy nincs bent rendszer lemez. HDD nem tudom jó-e BIOS mint olyat nem sikerült behoznom habár nem tudom XT-n volt-e egyáltalán vagy noti rendelkezik-e valami config résszel. És próbáltam 720k-ra formázni az 1.44-es lemezt és úgy rátenni a DOS-t de úgy is ugyan az valami ötlet ?

    nézzbe 9 éve 8

  • Házi rework "mikroszkóp"

    Sikerült egy automata IC programozó gépből életre kelteni a kamerát. Egy gyors firewire kártya beszerzés, és driverek telepítgetése után végre képet kaptam. 1280*960-as felbontás mellet monokróm ám tűéles képet kapok, a kamera fókusztávolsága is szerencsére elég messze van így kényelmesen lehet alatta pákával dolgozni, kamera köré még raktam egy LED szalagot hogy félhomályban is lehessen vele dolgozni. Végre tudom majd a kényesebb SMD-s feladatokat is intézni normálisan :)

    nézzbe 9 éve 3

  • Acer Iconia W1-810 PC-s szemmel

    Egy belépőszintű, Windows alapú tablet bemutatása egy megrögzött PC felhasználó szemével.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 47

  • Nokia 9000 Communicator

    Mai nap sikerült a miskolci zsarnai piacon szereznem ezt a relikviát olcsó pénzért. Kicsit retkes volt de ettől eltekintve jó állapotban volt. Haza vittem, kicsit megtisztogattam majd tettem rá a töltőt de semmi. Szall egy kicsit motiválni kellet a 100 éve lemerült akkut :DDD

    Nah de lássuk milyen a készülék szerencsére hiba nélkül üzemel és meg is ette a 30-as kártyámat. A WESTEL felirat még csak növeli a retró érzetet . Még nem tártam fel minden funkcióját de a basic dolgok mennek szerencsére. Vicces lesz magammal vinni és pár napig ezt használni :)

    Folytatás...

    nézzbe 9 éve 15

  • HP Jornada 680/680e

    Helló mindenkinek gondoltam megosztom veletek mit szereztem. Nemrég sikerült hozzájutnom egy fellelt állapotú HP Jordana 680-hoz, konkrétan 0km-es sosem használt darab. Gyári doboz ,gépköny bontatlan lemezek, akuk abszolút patent a cucc. Íme pár kép :)

    nézzbe 10 éve 2

  • 8 hengeres Opteron, avagy játsszunk szerveren!

    Lehet-e még játszani egy kiöregedő, gazdaságtalan platformon? Lássuk, mit kapunk 400-450 W-os fogyasztás mellé!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 118

  • Az egy kW-os villanyradiátor amivel talán még játszani is lehet

    Ma érkezett meg a számomra iszonyatos gép, kis ATX házak elbújhatnak a CM Stacker mellet. Még csak beröffentettem a gépet. Iszonyatos zaj , de szerencsére van PWM szabályzás, máris dorombol a gép. Na lássuk mivel van dolgunk.

    Thunder n4250QE S4985-SI Deszka
    4x Amd Opteron 8216 Processzor
    16GB DDR2 ECC 667MHz
    Dell 5i SAS Raid Controller
    Enermax Galaxy 1kW PSU
    CM Stacker házacska minden földi jóval.

    Egy izmos VGA-val meg egy SSD-vel remélem sikerül befogni a gépet játékra aztán hadszóljon !!

    nézzbe 10 éve 81

  • Logout TV: Nyomtassunk 3D-ben!

    Rétegről, rétegre: ma már eljutottunk oda, hogy ami a tervező asztalon volt, az akár 2 óra múlva a kezünkben lehet.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 95

  • PH Reaktor

    Unalom ellen :))

    nézzbe 10 éve 6

  • Overpowered Pentium III-S

    Elkészült végre a retró LAN-os gépem, kicsit modern köntösbe öltöztetve. Szvsz egy ilyen gép sose lesz kész, ez már vagy 20. revíziója a gépnek. Hardveres téren viszont nagyjából beállt a dolog. Mokóval évek óta LAN-ozgatunk és építgetünk ilyen gépeket. 3DMark eredmény saccolása is már zsigerből megy. Sose fog kikopni a retró világából a P3 platform, engem ,és szerintem másokat is mai napig meg tud fogni.

    Na de lássuk miből épül fel a gép:

    -Intel Pentium III-S 1400MHz Processzor (512Kb L2/133FSB/SL6BY! )
    -ASUS CUSL2-C Black Pearl (Az öreg motorosoknak már gyanús lehet)
    -2x256Mb 133MHz CL3 Infineon RAM pár
    -Sapphire HD3850 (igen, tudom hogy sok, de pont ezért overpowered)
    -Maxtor 6E040L0 40Gb IDE HDD ("lapos maxtor")
    -450W-os Chieftec GPS-450
    -Medion BTX ház

    Folytatás...

    nézzbe 10 éve 4

  • 3D nyomtató akcióban

    Tegnap óta birtokomban van egy 3D nyomtató, és most jött el az ideje első nyomtatásomnak. Nyilván nem a legkomplexebb modellel kezdtem, de azért nem is kockával. Gondoltam megosztom veletek videó formájában az elem létrejöttének kezdetét.

    Íme a kész companion cube :) ,szó mi szó , van még mit finomítani a dolgon.

    -nézzbe

    nézzbe 10 éve 30

  • Dell Inspiron 8100: joga van a "gamer" címhez

    Retrót akarsz? Irány a piac! Minden gamer noti öreganyja Tualatin processzorral, dedikált VGA-val és két akkumulátorral!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 121

  • Ma is megérte kimenni a piacra :D RC autó és Pentium PRO

    Hétvége, reggel nyolckor csörög az óra, irány a piac, 5 percet voltam összesen kint, pik pak elment az a párezer amivel kinéztem ,íme mit vettem kő kemény 2000 azaz kettőezer forintért, még visszakérdeztem az árra hogy jól hallottam-e :D , természetesen működik szerencsére hibátlan a gép. igen durván megy :Y :C
    Egyébként a gyártó neve ANSMANN ahogy néztem nem egy gagyindesz cucc :K

    Folytatás...

    nézzbe 10 éve 16

  • Nokia 3410 lássuk meddig mész.

    Előszedtem a régi nokiámat, és unaloműzés képen ráakasztottam egy sony akksit persze csumára töltve hogy mégis mennyit megy vele a telefon , a gyári azt hiszem 3,6V 1400mAh Li-ion volt ami mára azért megmurdelt, szóval lássuk mit megy a 3,7V-os 1000mAh-s Li-polymer. Feladat egyszerű meddig megy a stopper :D aksi töltöttséget nem kell néznem, műszerrel úgy is rá tudok mérni, ha meg közeleg a vég úgy is sipákol a teló hogy a képet tudjak lőni az eredményről :)

    nézzbe 10 éve 18

  • Kínából rendeltem, rosszul jártam !

    Aliexpress-ről rendeltem egy Arduino-hoz való motorvezérlő shield-et, persze potom összegért. Íme az eredetit gyártó cég oldala Monster Moto Shield, ahogy megszokhattuk az utolsó részletig megegyezik az eredetivel, egy dolgot kivéve hogy ez nem működik :DDD , gyári mellékelt programot beletöltöttem a cuccba és vártam a csodát, nos a fele működik. Csak az egyik oldali motorvezérlés működik a videón is látható hogy csak az egyik oldali visszajelző LED működik.

    Érdekelt hogy mi lehet a probléma hogy miért nem működik, először másik arduino boardot tettem alá és azzal is rossz volt így mindenképp a shield lehet rossz. Megröntgeneztem a vezérlőket (igen csak úgy akad egy röntgen a polcon ) és tisztán látszik hogy mi a probléma.

    Íme a hibátlan működőképes oldali IC:

    Íme a hibás oldal, szépen látható hogy sérültek a kötések az IC-n belül:

    Folytatás...

    nézzbe 10 éve 15

  • Házi zseb töltő telefonhoz

    2db 18650-es 3,7V-os 5000mAh-es akksi van sorba kötve , és egy 7805-ös stabilizátor IC-vel 5V-ra szabályozza a kimeneti feszültséget, így alkalmas telefon vagy bármi egyéb USB-s eszköz töltésére, ha nagy szükség van rá és épp a semmi közepén vagy.

    nézzbe 10 éve 4

  • Noti alkatrészek reinkarnációja éjjeli lámpává

    Akad jó pár halott noti itthon aztán próbálok hasznosítani ezt azt :)

    nézzbe 10 éve 0

  • 8600 GT Házi készítésű hűtő

    Passzív hűtés elég gyengécske a 8600-as modelleken ezért anno kicsit meg moddoltam a gyárit az itthoni szemétből amit találtam .

    nézzbe 10 éve 1

  • Nixie csöves óra készítése favágó módszerrel

    A terv egyszerű, kell a korábban szerzett nixie csöves frekvencia számlálóm, és egy mikrokontroller , amit egy Arduino Uno testesít meg, piszok egyszerű módon írni kell egy progit ami szinuszos vagy ép négyszög jelet ad ki és teszem azt 12,35KHz-t "sípoltatok" az UNO-val , akkor az megjelenik a műszeren és kész is az óra :D A műszer elég pontos 4 tizedes jegyig képes kijelezni és szépen látható hogy percenként növelem az értéket :) Egyelőre még teszt vagyis kiküldtem pár jelet hogy mégis hogyan reagál a műszer de pöpec lesz :D Elég nagy luxus egy ilyen órát üzemeltetni , nem kicsit fogyasztana de érdekességnek jó.

    nézzbe 10 éve 2

  • 16Mhz-es Ford Mustang, alias mikrokontroller vezérelt RC autó !

    Ez egyelőre csak egy kis ízelítő jelenleg még formálódik a cikk címlapra. A 0.ról építettem fel az autó vezérlését , ráadásul 0 programozási skillel eleve hátránnyal indultam de "Ha ez ember nagyon akarja , bármit elérhet a világon" . Arduino UNO board-ot használom , benne egy Atmega328 "procival", és bluetooth-on keresztül kapja a vezérlést telóról. Drótkazal van mindenfelé végleges nyákterv már megvan.

    A motor meghajtását illeti ott szépen apránként haladtam előre a megvalósítással, először szoftveresen direkt módon hajtottam a motort két különböző irányba valahol mégis el kell kezdeni, de az arduindo nem egy erőgép 5V-on maximum 100mA-t tud leadni, így kell ez izmos meghajtás legalábbis a hátsó motornak mindenképp.

    Folytatás...

    nézzbe 10 éve 3

  • A 40 éves műszer nixie csővel :)

    Leginkább PC-s holmikért szoktam kimenni a piacra, de mivel szeretem az elektronikát és mikor megláttuk faterral hogy mi is van ebbe a cuccba nem hagyhattuk ott :) Egy frekvencia számlálóról van szó, pontosabban egy PHILIPS PM 6620 A típusú gépről. A kijelzés nixie csővel történik, mára már régen kihalt, technika fejlődésével leváltotta őket a LED-es hétszegmenses kijelző vagy az LCD kijelző. Piacon persze elég zsákbamacska ilyet venni de még dísznek is jó az ilyen pláne hogy nem is került sokba :) .

    Magát a gépet 1970-ben gyártották szóval nem semmi hogy a 43éves cucc pöcre beröffent, már azért is mert a paici árusok nem hiszem hogy kesztyűs kézzel bántak a műszerrel, ami látszik is sajnos, pár gomb letört és a felső élén a "dísz" műanyagon is van két törés. Na de, csináltam hozzá kábelt , legegyszerűbb jelgenerátort rátéve ki is próbáltam és pöpecül mér a gép. Amit a tablet kiad magából és amit a kütyü mér az századra megegyezik, ami nem rossz ;) Egyébként a műszer 1Hz-től 45Mhz-ig mér, a tablet csak a hallható tartományban dolgozik vagyis 20Hz-től 20KHz-ig tudtam vizsgálódni. Na de jöjjenek a képek, plusz még egy videó is :)

    Folytatás...

    nézzbe 10 éve 17

  • Hőkamerás képek a PC-mről

    Egy gyors kis bejegyzés így estére , kölcsön kaptuk megnézni a házat hogy mégis hol szökik ki esetlegesen a meleg , aztán első dolgom volt lenyúlni és megnéztem a PC-t mi mást . ASUS P5B híresen piruló északi és déli hídjai nem voltak szégyellősek a képen, FET-eket és a tekercseket is érdekes látni hogy milyen melegek. InnóTréD 8800GT is egész hűvös ahhoz képest, a táp kimeneti oldala mutat némi melegedést még.
    De beszéljenek a képek :)

    nézzbe 10 éve 4

  • Érintős notebook a múltból

    Egy fémházas, érintőképernyős, öreg netbook feltámadása és bemutatása. 2 órás akku 13 év után!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 50

  • Toshiba T3100SX - Élet a halál után

    Egy nem működő, gázplazma kijelzős notebook feltámasztása, avagy szakbarbárkodjunk!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 80

  • Toshiba T3100SX, avagy egy 386-os laptop harca a túlélésért. UPDATE !

    Rengeteget járunk piacra Mokó-val , és rengeteg pc-s "lomot" elhoztunk már, komplett pc-ket, rengeteg procit, bővítőkártyákat, még azt is amiről azt se tudtuk hogy mi az.
    Mind ezt attól a gondolattól vezérelve hogy jobb sorsa lesz a cuccoknak nálunk(meg eleve is gyűjtők vagyunk), illetve ami olyan próbáljuk helyrehozni, javítani , hogy megmaradjon az utókornak : ).

    Ilyen az a noti amit most így bemutatok. Hónapok óta csak figyelgettem , csorgattam a nyálam érte de nem szántam rá magam, mert az utóbbi időbe hanyatlott a piacon a pc-s felhozatal így a kedvünk se volt a régi.
    Legutóbbi alkalommal igen bőséges választék volt, és egy táskányi lommal hátamon már ott ketyegett a gondolat a fejembe hogy hátha ott van még az a noti.
    És igen megvolt még, nem kapkodtak érte az emberek valószínűleg a mérete miatt, vagy súlya(!) miatt.
    Aztán kis alkuval boldogan adtam ki értre a pénzt és már szenvedtem is a táskába be se tudtam zárni akkora a cucc, aztán irány haza bringával. Útközbe meg már merengtem miket fogok rajta csinálni ha(!) elindul.

    Nézzük hogy miről is van szó.
    A Toshiba T3100SX noti fénykorában (1989-es gyártmány, szal cirka 24 éves ).

    Folytatás...

    nézzbe 11 éve 12

  • Öreg vas, nem vén vas, avagy Dual Athlon MP, a mindennapokra !

    Szeretem a retró gépeket ,nagy kedvenceim a két processzoros megoldások.
    Dual Cropperes P3-asom volt már teljesen jó volt még Win7-el is 1Gb ECC SD rammal.

    Egy konkurens licitálgatós oldalon sikerült beszereznem elég jó áron egy Dual Socket A félgépet.
    AMD platformhoz még úgyse volt szerencsém két processzoros megoldással így nem hagyhattam ott :)

    Aprólékosan térjünk is rá rögtön a hardveres részre azon belül is előbb a főbb komponensek.

    A gép alapját egy ASUS A7M266-D képzi, az északí híd egy AMD-762 chip, a déli híd pedig egy AMD-768 chip.Hátlapon találhatunk intengrált hangot , 2USB-t (+2 előlapi) és persze usb 1.0 , 2 soros 1 párhuzamos portot, valamint két PS2.


    NAGYBAN

    Folytatás...

    nézzbe 11 éve 1

  • Sütögessünk 8800GTS-t ! :)

    Valamelyik nap hívtak hogy lenne pár kártya nem-e tudnám megnézni őket mert hogy rosszak. Az egyik egy Sapphire ATI HD4870X2 volt ami megállt egy idő után szétszedve totál elégtelen hűtés VRM szinte égett, rendbe lett rakva és nem is volt vele gond.
    De a másik kártya már ismerős volt egy ASUS 8800GTS (g92-es maggal 512Mb RAM-al) korábban (~1éve) már javítottam...

    Nos vágjunk is bele. Hiba jelenség LSD parádé, miden fele színes csíkok. Jó hát akkor eddig bírta nincs mit tenni megy a sütőbe, hőlégfúvó állomás híján.De nem esztelenül :) !
    Nézzük is mivel állunk szemben szétszedve elénk is tárul a kártya szíve:

    A VRM és a RAM-ok hőátadó "pamacsi" egész jó állapotba voltak ahhoz nem is nyúltam. Nagyából letakarítottam a kártyát, aztán jöhetnek a hozzá valók :) .
    Egy kis FLUX a gpu köré hogy a mára már eléggé elhasznált ónt felfrissítse egy kicsit javítva kötést, melegedés után szépen be is fojt a gpu alá , nem is mellé okos ez a cucc :K

    Folytatás...

    nézzbe 11 éve 2

  • ATMEGA168 segítségével , RPM jellel vezérelt LED.

    Igazából minden ami elmondható róla benne van a videóban és úgy még látványosabb mint képeken vagy írásban :) , és gondoltam felteszem már ide is Íme youtube-on látható modding célokra is teljesen jó :)

    nézzbe 11 éve 2

  • Üzletelés / Megbízhatóságom

    Van pár alapvető és apró kérésem a velem való üzleteléssel kapcsolatban, légyszíves olvasd el őket, mielőtt megkeresel:

    - ha privátot írsz, légyszíves először köszönj, valamint írd le pontosan hogy melyik termékemmel
    kapcsolatban írsz , mivel az esetek többségében több holmim is van eladó.

    - telefonszámot, nevet, bankszámlát, találkozó helyet csak akkor adok meg, ha tuti a business

    - posta : sima csomagként 1190Ft, vagy Időgarantáltan 1500Ft, vagy ajánlott levélként 500-700Ft

    - amiket a hirdetéseimben írok, az fix (pl. ha nincs csere, akkor nincs csere; ha az ár fix, akkor fix stb..)

    - Minden termékre 3nap garanciát vállalok , ez alól kivétel ha esetlegesen elve hibás termékről van szó.

    - nézd meg pontosan mi az amit árulok, téves rendelés miatt nem áll módomban visszacserélni az eszközt

    - Ha 3 napon belül nincs vissza jelzés a termékkel kapcsolatban, úgy veszem hogy minden rendben.
    Nem én fogok a dolog után járkálni hogy jó-e vagy sem.

    -Szállítás/Átvétel: Személyes átvétel: Miskolc, vagy posta előre utalás után , utánvéttel nem foglalkozom.

    -Sikeres üzlet után légyszíves értékeljük egymást a megbízhatósági topicban !

    "Kivel érdemes üzletelni topic (piros pont)" topik szöveges értékeléseim:

    Folytatás...

    nézzbe 11 éve

  • Alacsony költségvetésű "Open air"" pc ház

    Ugyan az első posztom de nem az első "gányolásom" ,de gondoltam megosztom veletek.

    Gyakran szoktam turkálni a gépbe teszteknél alkatrész csere stb, és elég körülményes a házba nyúlkáni hely se sok van benne így gondoltam összerakok egy "Antec Skeleton :DDD " féle házat persze elég minimalista módon itthon talált anyagokból.

    A hozzávalók a következők :)

    -Valaha egy Dual Slot1-es HP szerverháznak az alaplapot tartó része.
    -Fa dísz léc mert miért ne legyen esztétikus :D
    -Bútorlap
    -Facsavar
    -Videokártyák kábel rögzítő csavarjai alaplap távtartónak
    -És durván ennyi eszközök meg fűrész/sarokcsiszoló/csavarhúzó

    Tehát íme a kiindulási alap vágatlanul de már jelölve.

    Majd sarokcsiszolóval kivágva , nem a NASA-nak lesz szóval az se gond ha nem egyenes (A széle később azért le lett csiszolva elég durva éle volt :D ) A rögzítő csavarok is már bent vannak :)

    Folytatás...

    nézzbe 11 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.