- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
A 1043N-t tényleg kivezeti a tp-link? Egyre ritkább, nem nagyon találni már sehol, és elmondás alapján nem is lesz.
Ezek után, hasonló (~10-13k-s) nagyságrendben milyen 2.4GHz-s router-t ajánlott venni?
-
válasz
#09198592 #68197 üzenetére
Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043N
Dual band wifivel: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
Kicsivel 30k felett van az Asus AC66U B1
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel rendelkezik) -
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Digi 1000 nethez milyen routert ajánlanátok? -
Tufa_
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #68193 üzenetére
80nm-es lakas, tobbnyire gipszkarton falak, a router valahol a lakas kozepen lesz majd. Egyelore kb 75Mbithez, aztan talan idovel 150-300Mbit, ahogy elerheto lesz Londonban. Max 1-2 laptop (csak az egyik WIFI), egy medialejatszo es 2 mobil.
A jelenlegi szolgaltato routerjet szeretnem vagy levaltani (lassu, a media player sem igazan kedveli..) vagy az uj routert AP-kent hasznalni. -
-
Tufa_
aktív tag
Sziasztok,
Errol mi a velemenyetek? Esetleg mas kb £50ig bezarolag? Ennel kicsit kevesebbert van Asus AC51 vagy pont £50ert Asus AC53.
-
-
mutyi
senior tag
-
kzkz
őstag
válasz
Gubek-Einste #68184 üzenetére
Hova illik? Van hálózatos topic?
-
-
-
kzkz
őstag
Az mitől lehet, hogy egy Intel G540-es csak 300mpbs-et tud, míg egy gyengébb N3150-es alaplap 700mpbs-el tölt le? Mindkettő gigabit-es LAN, a G540-es windows 10, az N3150 ubuntu. (UGyanazon a kábelen próbáltam)
[link]Az érdekes az, hogy LAN-on másolva a G540 és egy i5-3330-as gép között megvan a 900mbps.
-
Archttila
veterán
válasz
Gubek-Einste #68168 üzenetére
Köszönöm! Akkor TP-Link vonalat elfelejtve az Asus AC66U B1 jó választás ha dual-band gigabites cuccra van szükségem.
szerk.: A sima AC66U is ajánlott vagy csak a B1?
-
medvezsolt
senior tag
válasz
#95590400 #68179 üzenetére
Hali
A Wake -on -Lan is egy extra feautre a routereknél ugye? .. nagyon ritka hogy látom specifikációkban.
Köszi a tippeket. Sajnos vettem egy Synology DS115j NAS-t . de veszett lassu. Az eléréstől kezdve, a FTP-n és SMB fájlátvitelen, torrent is lassu nagyon. Nem is értem. Meg is nézem van-e topikja itt.
-
törölt tag
válasz
medvezsolt #68175 üzenetére
tenda ac15-re már lehet tomatoarm-et rakni, azzal kb. megkapsz mindent, amit szeretnél.
de pl. asus ac66u is kb. 30e ft, de annyival többet meg is ér. -
arcitec
addikt
Az mit jelent, hogy a támogatás nagyon gyenge.(Nálam nem kell - kellet semmit támogatni.) A setup és hasonlók mind rendben , firmware letöltési lehetőség rendben, szóval nem értem. Meg hogy stabilabb, gyorsabb(ez pl adott a spec szerint, azt meg tudja),jobb? Na ezt sem...
-
medvezsolt
senior tag
Sziasztok!
Ajánlanátok nekem egy routert? A következő igényeim vannak vele:
SMB,FTP,Printserver,DLNA media server,USB port nyilván és BT kliensVettem egy Tenda AC9et de sajna nincs benne média server se és BT se. (AC15ben már van média server de BT nincs). Szerintetek egyébként megbizható márka a Tenda?
Mit vegyek szerintetek? -
mutyi
senior tag
válasz
Gubek-Einste #68129 üzenetére
Köszi az ajánlásokat, én is ezeket találtam tp-linkből.
T4UHP-t miért nem lehet kapni Eu-ban?Sajnos a Digi 1000-ből Tp-Link Archer C9-es routerrel összekötve sem tudok gigabites ethernet porton keresztül sem 200-300 mbit-et lefelé kicsiholni. Egyszer ment 400 mbit-ig fel a mutató.
Feltöltés maximummal van, 210 mbit.
Ugyanezzel a laptoppal wifin 120 mbit lefele és felfelé is.Van valakinek valami speckó beállítása,amivel jobb letöltési eredmény érhető el?
-
kzkz
őstag
Kis érdekesség: ipkg csomagkezelő gyári FW alatt. [link]
Rádugtam egy pendrive-ot, engedélyeztem a letöltéskezelőt a gyári FW-ben, majd ennek hatására letöltötte az ipkg csomagkezelőt (ami előtte nem volt rajta), és a mount-olt pendrive-ra linkelt egy opt mappát, ahova telepíteni lehet ipkg-vel a programokat. Fel is tettem a nano-t, mc-t, htop-ot
ipkg update
ipkg install mc nano htopÍgy gondolom a transmission torrent kliens is telepíthető a gyári FW-re, nem kell lecserélni CFW-re.
-
-
Archttila
veterán
válasz
Gubek-Einste #68164 üzenetére
-
Bazsy
aktív tag
Nézegettem az Ubiquiti AP-ket és a AC NanoHD vagy az AC LR közt gondolkodok.
A számok alapján a NanoHD antennái is legalább annyi hatótávot kellene adjanak (5Gn) mint az LR és ráadásul ott dedikáltak és kettö van mindkét bandon. Jól értettem a számokat vagy benéztem valamit? -
-
w333
félisten
válasz
Impair1980 #68160 üzenetére
99% hogy nálad is ez lesz ... és így nem fogja eldobni !
-
válasz
szzimo53 #68158 üzenetére
Sehogy, de nem is kell, mert mint korábban írtam, két külön dologról van/is lehet szó.
A megfelelő eszközök 300/867 Mbps sebességgel kapcsolódnak a router által szórt adott wifi hálózathoz és annak nincs direktben köze ahhoz, hogy a router milyen sebességet kap és továbbít kábelen.
Akinél külön szempont az általad írt is, az olyan routert vásárol, ami kábelen gigabites.
Akinek 100 Mbps alatti sebességű internetes szolgáltatása van, de az internet sebességéről függetlenül, attól gyorsabban szeretne állományokat másolni a routeren keresztül például két 867 Mbps (AC 2*2:2 MIMO) kliense között, annak megfelelő a 100 Mbps WAN/LAN portokkal és 300+867 Mbps wifi képességgel rendelkező router, mert kábelen WAN <-> LAN/WLAN irányban tudja az internetes sebességét (<100 Mbps), amellett WLAN <-> WLAN irányban jóval többet (>100 Mbps) is. -
válasz
szzimo53 #68158 üzenetére
Egy routeren nem csak WAN<->LAN irányú forgalom mehet keresztül. Azért nem érted, mert Te csak ebben gondolkodsz.. Ha pl. csatlakozol rá 2.4GHz-en egy 300Mbps-t tudó eszközzel, illetve 5GHz-en egy másik ac szabványossal, azok ideális körülmények közt képesek lehetnek egymás közt 120-130Mbps sebességre is. Olyan forgalom esetén viszont, ami bármelyik ethernet porton keresztül halad, sosem lesz ~94Mbps-nél nagyobb a sebesség.
-
w333
félisten
válasz
Impair1980 #68151 üzenetére
2.4Ghz -n van kapcsolódva és néha eldobja mi ?
Nekem a Moto G telefon csinálta ezt a 2.4Ghz hálózaton, nálam a megoldás az volt hogy a Wireless Mode átállítottam "Only N" azóta nem szakad meg !
Ez a B/G protection kavarhatott be, Only N -re átállítva nincs B/G protection !
-
Ez csak egy SOHO eszköz - és abból is csak a középső sáv -, magasabb kategóriában kell gondolkodni, ha valaki 64 eszköznél többet akar ilyen szempontból menedzselni.
Az eszköz csatlakoztatása nélkül, előre konfigurálható a fix IP, csak a kliens nevét/MAC-címét és a kiosztani kívánt IP címet kell beírni, ha az első érték stimmel, akkor megtörténik majd az aszerinti párosítás. -
kzkz
őstag
válasz
Lokids #68114 üzenetére
Én is megvettem ma. A dobozán van egy matrica, azon ott a B1, és nekem még az is, hogy HW ver: B2
Úgy tűnik, hogy jól szuperál. A fix IP-k kiosztása elég gáz, nem lehet úgy felvenni eszközt, hogy nincs bekapcsolva és nem kapott már IP-t. Illetve nem mindig a MAC cím jelenik meg a listában, hanem valami szöveg, pl.: Realteck semiconductor... Még jó, hogy buborékban kiírja a mac-et.
Ja 64 fix IP-t lehet csak kiosztani és port forward-ból is ennyit lehet max. Ez azért gáz, hogy van korlát
Mondjuk 20-nál járok, de akkor is
SSH-n bejelentkezve se tudok többet betenni a config file-ba?
A CFW-ben is van korlátozás ezekre?
-
-
válasz
szzimo53 #68147 üzenetére
Szia,
Mert a WAN/LAN és a WLAN (bizonyos tekintetben) két külön dolog.
A router által szórt wifi hálózatra csatlakozó eszközök attól még tudnak a routerrel/egymással 300 vagy 867 Mbps kapcsolaton kommunikálni - a router szempontjából együtt a kettőn is, ezért szokás összeadni a jó marketingesek által -, hogy a router vezetéken csak 100 Mbps szabványt kezel.kbhuinfo: A moddolt firmware verziók ha több opciót is adnak bizonyos esetetekben a gyáritól, a hibalehetőség is több, mert nem mindegyik kezeli a (HW) NAT funkciót, vagy korlátozott/kompromisszumos a wifi....stb., ezért ezeket is érdemes figyelembe venni - pláne a router típusának a kiválasztásakor.
Bizonyos (torrentes...stb.) terhelést kibír a C7 és kategóriája is, valakinek megfelelő és elég is lehet, de más kategória az adott tekintetben jobb, erősebb, két- vagy négymagos CPU-val rendelkező típusok, bár ezt sokan csak akkor tapasztalják meg, ha jobbra/erősebbre váltanak és úgy adott a korábbi típus adta viszonyítási alap. -
Archttila
veterán
Melyik ARM alapu modellek kezelik a hardveres NAT-ot?
-
Impair1980
aktív tag
ASUS AC58U-nak egy hibája volt nálam, az pedig, hogy van egy WIFI-s klímám, amire ha csatlakoztatom, akkor pár óráig jó, aztán megszűnik a kommunikáció. A klímát kipróbálva más routerrel jó volt. Nem jöttem rá, hogy mi okozhatja a problémát. A WIFI kapcsolat megvan, pingelni is tudom, de nem hajlandó kommunikálni az Android-os appal, csak ha újraindítom a routert!
Ebbe fáradtam bele, így hát lecserélem. Korábban volt egy AC1200-as router, azzal nem volt ilyen gond, ezért is váltanék, most TP-Link-re! -
woodworm
veterán
válasz
Impair1980 #68148 üzenetére
Mondjuk általában az emberek feljebb szoktak váltani és csak kényszerből lépnek vissza.
-
w333
félisten
válasz
Impair1980 #68148 üzenetére
Szerintem a TP link visszalépés lesz ... de te tudod !
Ha jobbat szeretnél akkor AC66U_B1
-
szzimo53
tag
Üdv, lehet triviális kérdés.
A 10/100-as Lan/Wan routerre miért van ráírva hogy 1200mbits wifi? (300+867)? Ha jól gondolom azt sose fogja tudni mert max 100mbit-et tud fogadni...
-
Soma01
veterán
válasz
Impair1980 #68143 üzenetére
Lehet, v4 is és v5 is akár.
-
w333
félisten
válasz
Soma01 #68142 üzenetére
Ebben az árban egy Asus AC58U -al jobban járna
-
Soma01
veterán
válasz
Impair1980 #68141 üzenetére
Ha kb. 6.000 forintot rá tudsz még dobni, akkor [link].
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Ha nem vagyok pofátlan ,akkor tudnátok olyan TP-linkes routert linkelni, amit érdemes megvenni 20e-ig?
Dual Band és a gigabit lan fontos!
Már összekeveredek a sok ajánlott nem ajánlott közt!Köszönöm előre is!
-
Soma01
veterán
válasz
Impair1980 #68138 üzenetére
A v1 és v2 még jók, de ez valószínűleg már v4, ami MediaTek chipes. Az meg annyira már nem ajánlott.
-
woodworm
veterán
válasz
Impair1980 #68138 üzenetére
Szerintem ezek már az olcsósított v4-esek, a v2-es drágább volt és ki is futott, egy darabig kapni sem lehetett, csak elvétve, beragadt raktárkészletről. Most meg dömping van belőle.
-
Soma01
veterán
válasz
Impair1980 #68135 üzenetére
Ennyi szokott lenni az ára kb.
-
w333
félisten
válasz
Impair1980 #68135 üzenetére
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Erre most érdemes lecsapni?
Archer C5 AC1200 -
-
-
Gyuree91
tag
válasz
Gubek-Einste #68130 üzenetére
Olvasom, de elég vegyes az összkép. Ténylegesen C7 vs. dir 842 wi-fi sebesség különbség van?!
Úgy tudom ~300mbit körül tud mindkettő.. Írj már konkrét dolgot, miért rossz választás. -
Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.Ajánlottak:
USB-sekből Asus USB-AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH
PCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-AC55BT/AC56U/AC66/AC68/AC88, TP-Link Archer T6E/T8E/T9E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabbító kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel.Tapasztalatok alapján hogyan állítsam be a routert hogy a lehető legjobb sávszélességet,stabilitást érjem el?
IDE való kérdés. -
Gyuree91
tag
Srácok kaptam egy "külsős" tippet, és Archer C7 helyett dlink dir 842-et rendeltem 1/3 áron optikai digihez.
Tudom nincs USB-je de nekem nem is kell..
Jól döntöttem?
(TP-Link 1043ND v1-et fogja váltani, mert nagyon elfáradt a wifije..)
-
válasz
Kenderice #68123 üzenetére
Nem az Archerek vannak horror áron, hanem a SIM kártyás routerek. Hasonló WiFi-vel rendelkező ám de hagyományos kábel/DSL Archer modellek már 10-12 ezer forinttól kaphatók, lásd pl. TP-Link Archer C60 AC1350 Router, vagy TP-Link Archer C2 AC900 Router.
-
Kenderice
senior tag
válasz
Intruder2k5 #68122 üzenetére
Köszi.
Ezek az Archer-ek horror áron vannak... -
válasz
Kenderice #68121 üzenetére
Üdv!
Igen létezik. Az első három fekete (MR200, MR400, MR6400) ilyenek, a külső antennájuk az LTE sávra van, és cserélhető is.
-
Kenderice
senior tag
Üdv.
Lehet, hogy OFF leszek.
Létezik olyan 4G router, amibe SIM kártya helyezhető és lehet rátenni külső LTE antennát?
Egy ismerősöm szeretne a vidéki vendégházába internetet, de adótorony messze van és nagyon lassú a net. Ezért kellene a külső antenna.
Ha nincs ilyen megosztó eszköz, akkor hogyan tudná ezt megoldani?
Köszi. -
mutyi
senior tag
Van egy Tp-link Archer C9.
Most kötik be a digi1000 internetet.
Tapasztalatok alapján hogyan állítsam be a routert hogy a lehető legjobb sávszélességet,stabilitást érjem el?
Van egy asztali gépem,azon dolgozom legtöbbet,eddig egy jelerősítővel kaptam a netet wifin, onnan meg ethernet. Ez ki lesz iktatva, szóval kellene egy wifi kártya vagy wifi stick a gépbe.
Tudnátok ajánlani valami normálisat, ha már van egy Archer C9,akkor a vevő oldalon is legyen ami kezeli is. -
Lokids
addikt
Na megvettem az AC66U B1-et. 31K volt. Remélem megérte.
Furcsa, hogy a dobozán nicns feltűntetve, hogy B1, csak a matricán van rajta, ahol a termékkód. -
Bazsy
aktív tag
válasz
Soma01 #68109 üzenetére
Tuti, hogy multicast mert régebben egy DD-wrt-s routerrel oldottam meg ami router modban volt és ott konfigolnom kellett a cuccot valami command line cuccal hogy wifin dobja el a multicast paketeket mert keményen túlterhelte a wifit. Mondjuk ami érdekes hogy gyári FW-vel med magától megoldotta.
Viszont ez a router is gyenge volt mert belsö antennás volt és így a lakás közepén se volt elég. Szolgáltatóst akkor cseréltem le az 5Ghz-re ami jó de ez is rövid hatótáv (belsö antenna).
EDIT: Gyorsan utána is néztem, a TV jel kulön VLAN on van aminek a VID-je 835. Ezt lehet manuálisan szurni ha a router magától nem kapja le a wifiröl.
-
Bazsy
aktív tag
válasz
Multibit #68104 üzenetére
Mivel a telefonokkal sokat skypeozunk és mászkálunk, így jó lenne ha nem szakadna meg mikor AP-t vált a jel, de legjobb lenne 1-el lefedni. Ha csúnya sem gond mert berakom a gardróbba (ahol a router is van úgyis), ami az új lakásban középen lesz hálisten és csak gipszkarton falakkal.
-
Bazsy
aktív tag
válasz
Soma01 #68103 üzenetére
Sajnos most nem lehet középen mert a doboz ahova bejön a jel (és az összes szobába onnan megy a kábel) a lakás szélén van.
Kulföldön élek, így nem lesz pontos info, de úgy van, hogy bejön az optikai a pincébe, ahol átalakítják sima netkábelre ami feljön a routerbe ahonnan jön ki kábel meg telefonkábel, és ezek vannak onnan belsö hálózaton a szobákba kuldve. Multicast a TV-hez rajt ul minden kábeles kimeneten. Ja és utána netkábel megy a TV boxba. Úgyhogy IPTV igen, de pl Netflix is fut a boxon. -
Soma01
veterán
elég jól konfigurálható a multicast is.
AP módban is? Csak mert azt olvastam, hogy ez az opció nem érhető el, ebben a módban az Asus-okon.
... azt meg még mindig nem tudjuk, hogy pontosan mire gondol "multicast" alatt. Amit ennek kapcsán írt, az alapján nem biztos, hogy multicast lesz ott. -
válasz
woodworm #68101 üzenetére
Igen, ezért is írtam az időtállóságot és az ár-érték arányt, mert anno a 720 - 750 MHz egymagos CPU a középkategóriában volt, de manapság már a 800 - 1000 MHz kétmagos CPU van ott.
Bazsy: Szia, Több helyen is RT-AC58U-van oldottam meg ilyesmit, mert külön antennái vannak a 2.4 és az 5 GHz sávnak, így elég jó a wifi szórás, amellett elég jól konfigurálható a multicast is.
FeW: Szia, Jó az a Linksys router.
Lokids: Nekem Linksys router van (EA7500 v1), annak ellenére is vannak már jó Linksys típusok, hogy a Cisco helyett a Belkin áll mögötte sok éve.
Mindegy gyártónál vannak jó és kevésbé jó típusok és ez a legjobb gyártókra is elmondható általában, ezért nem csak a gyártót kell nézni, hanem a konkrét típust. -
Lokids
addikt
Amgy hogyhogy csak ASUS és TP-Link routerek vannak ajánlva?
Csak mert egyik márka sem a szivem csücske.
Zyxel milyen márka? Pl ez a tipus: Zyxel NBG6617
Vagy Tenda AC18? (életbe nem hallottam még a márkáról)
Vagy hol van a Cisco(linksys)? -
-
Bazsy
aktív tag
Sziasztok!
Routert vagy lehet inkább AP-t keresnék szolgáltató routerje mögé egy nagyobb lakásba (111nm).
Amit lehet azt a lakás hálozatán kábellel kötök a szolgáltatós routerhez, viszont a wifi nagyon szar sajnos hiába 5Ghz 80Mhz csatornákkal. 2,4-es pedig elfogy már a lakás közepén.Így most arra gondoltam veszek egy AP-t vagy Routert AP módban és kábellel bekötöm, így minden egy hálózaton lenne, és jobb wifi lenne.
Falak gipszkarton, így a jel elvileg egész jól terjed, de mindenképp valami erösebb antennával szerelt cuccot szeretnék hogy mindenhol jó legyen. Túl sok funkció nem kell, de a multicastot ki kell szurnie, mert a TV és a telefon stream is ott ul a jelen és ezek wifin nem kellenek.
Keret nincs, minél jobb hatótáv (2,4G + 5G), megbízhatóság a fontos.
Eszközök: 5-6 mobil, 1-2 tablet, 2 laptop, 2 media streamer (ami sajnos csak 2,4G-t tud), 1-2 google cast
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kingston FURY Renegade KF426C15RBK2/64 (128GB KIT)
- Újszerű Samsung Galaxy Tab S8 5G (128GB) 1 ÉV Garancia!
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck OLED 1TB Kézikonzol!
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck LCD 512GB + 256GB Ajándék Micro SD Kártya!
- Kolink riser 30cm gen5.0 vadiúj kábelek bolti ár feléért
- Utolsó 4 darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest