Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8601) Patice válasza Zjunior (#8600) üzenetére


Patice
nagyúr

Túl új ahhoz, hogy igaz legyen...

Érdekes dolgok ezek.
A médiaszerver részéből érdekes, hogy a licenszdíj miatt vették ki a transzkódolás lehetőségét. Bár mélyebben belegondolva lehet elég nagy összeget kellett volna fizetniük.

Plex és XBMC szerintem fogja követni a hardveres változásokat és idővel lesz kompatibilis szoftver.

De amúgy tényleg idegesítő tény. :(((

Ha most kezdeném ezt az egész hifis, médialejátszós zenélgetős ipart, akkor kicsit másképp állnék hozzá a mostani tudásommal.

Mindenre célgép, de saját építésben.... :))

NAS-t is lehet sajátot csinálni, HTPC-t is, zenelejátszó PC-t is, csak mindre külön gép kell, mert mindegyiket szarrá lehet optimalizálni, de így csak azokra a célfeladatokra lesznek csak alkalmasak, mint amire szánta az ember őket, másra nem.

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#8602) Zjunior válasza Patice (#8601) üzenetére


Zjunior
veterán

AKkor ez is kilőve.
Esküszöm a legjobb megoldás a külső winyóra felrakom a cuccot és beledugom a TV-be.
Megeszik mindent!
Szval várok még egy tökéletes cuccra! :W :W :W

Vegyek még egy lejátszót külön? :U

[ Szerkesztve ]

Work Hard ™- Play Hard ™!!

(#8603) stickermajom válasza Zjunior (#8602) üzenetére


stickermajom
addikt

Tökéletes cuccod akkor lesz, ha mindenre megveszed a célhardvert.

(#8604) Multibit válasza Zjunior (#8602) üzenetére


Multibit
veterán

Jól értem? kiadnál 100 kHUF-ot egy NAS-ért a transzkódolás miatt, de nem akarsz olcsóbban venni egy NAS+mediaplayer párost. Érdekes. Te tudod, a Te pénzed.

Esküszöm a legjobb megoldás a külső winyóra felrakom a cuccot és beledugom a TV-be.
Megeszik mindent!

:Y Ugye ezt Te sem gondolod komolyan!

(#8605) stickermajom válasza Multibit (#8604) üzenetére


stickermajom
addikt

Killa sample-t annak a TV-nek! ;]

(#8606) Zjunior válasza Multibit (#8604) üzenetére


Zjunior
veterán

Igen az lenne a legjobb megoldás!:)
:U
Milyen megfelelő médialejátszót ajánlottok? :K

Work Hard ™- Play Hard ™!!

(#8607) Multibit válasza Zjunior (#8606) üzenetére


Multibit
veterán

A legolcsóbb ajánlott mp a WD TV Live Streaming. Olcsóbban a használtcikk piacon találsz esetleg, vagy külföldről vásárolhatsz, ha bevállalós vagy.

(#8608) fabias82 válasza stickermajom (#8605) üzenetére


fabias82
tag

Az Biztos megfektetné a tévé lejátszóját :)

(#8609) picur10


picur10
aktív tag

Sziasztok!

Otthonra tervezek egy NAS-t vásárolni, melynek a filmek tárolása mellett olyan szerepet is szánnék, hogy a fényképeket biztonságban tudjam. A képeket szeretném tükrözve tárolni, ez azonban filmeknél és más pótolható, nem érzékeny fájloknál felesleges lenne. Az árakat figyelembe véve a 4 lemezes NAS más túl van a lehetőségeimen, így az kérdés merült fel bennem, hogy 2 lemezes NAS-nál megoldható-e az alábbi:
Ha veszek pl. két 2TB-os HDD-t, akkor 750GB lenne tükörben és a maradék 2x 1,25TB egyben vagy külön elérhető legyen filmtárolásra. Így lenne 750GB + 2,5TB tárhelyem (most tekintsünk el az 1000/1024-es szorzóktól)
Két NAS-ban gondolkoztam: a DS2013J és a TS-212P típusban. A QNAP felé kacsingatok az erősebb hardver miatt, szoftveresen valószínűleg kiszolgálna mindkettő, ahogy néztem a live demokat olyan irdatlan nagy különbségek nincsenek (vagy csak én nem láttam :))
A Synology support már válaszolt, hogy felejtős a fenti elgondolás. A QNAP tudhatja ezt? Nem tudom mennyire földtől elszakadt az igényem, raid-hez teljesen hülye vagyok.
A felhőbe mentésnél csak azokhoz szolgáltatókhoz lehet menteni, amiket felsorolnak (QNAP-nál 3 db). Ha lehet máshová is, akkor több is futhat egyidejűleg? Például több szolgáltatónál ingyen pár GB-s acc és mindre feltenni pl. 1-1 könyvtár tartalmát? Na jó, ezt talán még én sem gondolom komolyan. :D

(#8610) #35090688


#35090688
törölt tag

Tapasztalatom szerint nincs olyan NAS, ami problémamentesen, tényleg minden létező formátumot fullHD-ig átkódol. Csatlakoznék azokhoz, akik komoly multimédialejátszót javasolnak inkább. Nekem egy - átkódolásra nem képes - NAS-hoz egy Dune HD Smart B1 típusú, bluray lejátszóval kombinált multimédia player csatlakozik, és szó szerint mindent visz, egészen az 50 GB-os bluray ISO-val bezárólag.

(#8611) junkpod válasza BullZeye (#8591) üzenetére


junkpod
nagyúr

Miért nyílvánítasz véleményt arról amit eddig csak fotón láttál. A kárörvendésedről inkább nem is mondok semmit...

Box's don't touch!

(#8612) BullZeye válasza junkpod (#8611) üzenetére


BullZeye
veterán

Egyszerű következtetés, van benne ventilátor, ventilátor pörög, aminek hangja van, ergó hangosabb. Ehhez még látnom se kell képet róla, elég egy manualt elolvasni. (és a beszámolók róla nem arról tanúskodnak, hogy teljesen hangtalan lenne)

Gyári DLNA szerverek NAS-okon (ahogy tudom, de ezt már régebben olvastam, lehet azóta változott) licenselési problémák miatt használnak olyan DLNA szerver-t ami nem támogatja a külső feliratokat, szóval ebben sem lesz jobb.

Vinyó nincs benne, azaz amennyivel olcsóbb, annyival lesz drágább, ehhez se kell látnom még képet sem.

Net tele van sírásokkal, hogy Zyxel milyen rossz, ehhez megint csak még képet se kell látnom róla, elég elolvasni miket írnak róla.

Vagy most magadat akarod meggyőzni, és nem engem? Mert engem nem különösebben érdekel, hogy ki mit vesz, és hogy használja, de tényleg.

Nem viccből írja mindenki, hogy ha normális NAS kell akkor QNAP vagy Synology, ha olcsó meg WD My Cloud.

Ettől függetlenül eszem ágában sem volt a lelkedbe gázolni ilyen "felelőtlen" kijelentésekkel, amiket alig pár hónapos olvasgatás előzött meg. :\

Remélem boldogan fogod használni hosszú távon is a Zyxel-t és tényleg nem lesz semmilyen problémád vele, és meg leszel elégedve vele.

(#8613) junkpod válasza fabias82 (#8608) üzenetére


junkpod
nagyúr

Nézett már bárki killa samplet másfél órán át? Az egy szarul kodolt video, nem értem miért hssználják tesztelésre.
Picur10: a tükör-raid nem biztonsági mentésre való. Amire neked kell az a külső, független tárolo, pl usb vinyo.

[ Szerkesztve ]

Box's don't touch!

(#8614) junkpod válasza BullZeye (#8612) üzenetére


junkpod
nagyúr

Engem aztán nem bántottál meg. Azt viszont szeretném, hogy tanácsot saját tapasztalat alapján adj. Az internetes fórumokon összegyűlt tapasztalatok összefoglalására ott a kereső és a google, semmi szükség nincs arra, hogy még egyszer leírd, hogy mit olvastál valamiről, csak egyel több hsz, ami bár véleménynek tűnik, de csak szajkózás.

Magamat (s másokat sem) akarok meggyőzni se a Zyxelről sem másról. Amit vettem az igényeim és a lehetőségeim mérlegelése alapján vettem (mint sok minden mást is) és remélem beválik majd. Amit eddig a Zyxelről írtam az nem is vélemény hanem tapasztalati tény volt. Sőt én voltam aki először megkérdőjelezte a kolléga választását, pedig az én bejegyzésemre reagálva rendelte meg.

Ez viszont vélemény: a NAS-okkal szembeni (bármelyik termék) negatív tapasztalatok fele a hibás elvárásokból, másik fele pedig a hozzá nem értésből fakad. Sokszor már az alapoknál elvérzik az egész. pl. transzkódolva DLNA-n nézni filmeket eleve elvetélt ötlet, a DLNA-t nem erre találták ki, hanem pl a mobilodról tudj tartalmakat kijelzőkre továbbítani. Full hd 23,976 filmet nincs értelme transzkódolni, akkor inkább le kell szedni a camera verziót 300MB méretben és a tv lejátszójával usbről megnézni.

A NAS adattárolásra és elérésre való, a többi mind vakítás.

Box's don't touch!

(#8615) spiky03 válasza BullZeye (#8612) üzenetére


spiky03
veterán

én. pl boldogan használok egy 310-est.
megy rajta rendesen a töltés, meg a filmeket elerem a bd lejátszóval.
én az nfs megosztast használom ehhez.
úgyhogy amire nekem kell arra teljesen jó
a ventije lehet, hogy egy picit hangos, de nem zavaró, kint van a nappali sarkában.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#8616) junkpod válasza spiky03 (#8615) üzenetére


junkpod
nagyúr

ugye ha jól emlékszem a ZyxelNSA310-es állandó fordulatos ventivel van szerelve, ez persze, hogy hangosabb mint a ford.szám szabályzósok.

Egyébként ezek a venti zaj panaszok is tipikus hibás igények miatt vannak: NAS nem hálószobába való, de ha már ott van akkor minek megy éjszakára?

Box's don't touch!

(#8617) gbors válasza junkpod (#8616) üzenetére


gbors
nagyúr

a NAS jellemzően nem oda kerül, ahová "való", hanem oda, ahol a router van. ha pedig a router valamilyen okból a hálóba kerül, akkor a NAS is oda fog. az pedig igen korrekt megoldás, hogy ha valaki alszik, akkor a többi lakó ne férjen hozzá a NAS-hoz...
nekem amúgy nem a hálóban volt az NSA-310, de ezzel együtt is zavart. azt meg nehezen tudom értelmezni, hogy "hibás igény".

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#8618) Elemental válasza picur10 (#8609) üzenetére


Elemental
addikt

Raid1 elméletileg csak teljes vinyóval lehetséges, partícióval nem. Mellesleg, ha működne sem lenne igazán szerencsés csak a nason tárolni a pótolhatatlan dolgaidat.

(#8619) fabias82 válasza junkpod (#8613) üzenetére


fabias82
tag

Szia!

Igazad van csak tesztekben mindig mondják hogy megfektette a tv lejátszóját kivéve talán 8000 szériás samsungot nem ami kicsit drágább cucc. :)

De nem nézek olyat az mkv ami legtöbbet megfordul nálam...

(#8620) Multibit válasza gbors (#8617) üzenetére


Multibit
veterán

ha pedig a router valamilyen okból a hálóba kerül, akkor a NAS is oda fog
Ezt nem értem. Hol van az előírva, hogy a routernek és a NAS-nak egy helyiségben kell lenniük? Létezik hosszabb UTP-kábel :)

(#8621) stickermajom válasza Multibit (#8620) üzenetére


stickermajom
addikt

Nem törvényszerűség, de gondolom egyszerűbb úgy, mert akkor minden adott. Elég a gyári kábel amit adnak hozzá, van áramforrás is, illetve nem kell tökölni a hosszabb kábel elvezetésével. A lustaság nagy úr :DDD

[ Szerkesztve ]

(#8622) #35090688


#35090688
törölt tag

Én most már használtam QNAP-et és Synology-t is. Ha nem kell neki transzkódolni, csak fájlokat oszt meg (médialejátszót szolgál ki SMB-n keresztül), egy pisszenésnyi hangja sincs, pedig három RED vinyó van benne. Proci 0-5%-on, ventillátor alig forog vagy akár áll, ha úgy van programozva. Az olcsóbb NAS-okat nem ismerem, de aki lakásban lakik (pláne garzonban, mint én), az tudja, milyen kardinális kérdés a zajszint.

(#8623) junkpod válasza gbors (#8617) üzenetére


junkpod
nagyúr

Ezt most nem értem:
1. miért KELL a routernek a hálóba kerülnie? (azért egy wifi antenna mellett közvetlenül aludni véleményes...
2. miért KELL a NAS-nak oda kerülnie ahol a router van? Nem lehet kapni hálózati kábelt 1 méteresnél hosszabbat? A PC-d is a hálóban van, meg a TV-d is, meg a házimozid is, meg minden? akkor az nem háló:)
3. nehezen tudok elképzelni OTTHONI felhasználásban olyat amikor éjszaka elengedhetetlenül fontos a NAS-hoz a hozzáférés.

De a te életed, úgy éled ahogy akarod. Hogy én hogyan képzelem el, hát így:
1. Router ott van ahol bejön a kábel a lakásba, ezt pedig direkt egy középponti helyre kértem, ahova szekrényt építtettem.
2. a routerből minden szobába vezet egy bekábelezett kiállás amire a hálózatos eszközök (médiaplayer, tv, pc...) csatlakozhatnak. Ebben az esetben viszont a NAS-nak tényleg a router mellett találtam legjobb helyet a szekrényben:) de nem azért mert szerelmes a routerbe, hanem mert ott nincs szem előtt.
3. éjszaka meg aludni szeretek és ha voltam olyan kegyes, hogy adtam másnak hozzáférést az én NAS-omhoz (pl távol élő rokon) akkor elvárom, hogy fogadja el a nyitvatartási órákat:)

Tehát ha zúgna, sem hallom (mert halk és szekrényben pihen), de ha alszom úgyis ki van kapcsolva, akkor meg még hallkabb:)

Box's don't touch!

(#8624) Dr.FantastiK válasza junkpod (#8613) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

'' Nézett már bárki killa samplet másfél órán át? Az egy szarul kodolt video, nem értem miért hssználják tesztelésre.''

Jelentem Igen !

Nallam akarmeddig megy ez a Sample..

> nem akad ki a TV, egy SONY KDL-55HX850.

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#8625) #35090688 válasza Dr.FantastiK (#8624) üzenetére


#35090688
törölt tag

Nem egy olcsó darab! :)
Megérte? Komolyan kérdezem.

[ Szerkesztve ]

(#8626) Multibit válasza Dr.FantastiK (#8624) üzenetére


Multibit
veterán

Jó szórakozást! :DD

(#8627) gbors válasza junkpod (#8623) üzenetére


gbors
nagyúr

... és @Multibit is:

azt egyáltalán nem írtam, hogy a routernek a hálóba kell kerülni - de ha csak oda tudod tenni a modemet / hgw-t / akrámit, akkor sanszos, hogy ott lesz. nem mindenki épít új lakást NAS vásárláshoz :)
azt sem írtam, hogy a NAS a router mellé kell kerüljön, hanem azt, hogy jellemzően oda fog - ha nincs bekábelezve a lakás (falban), akkor irdatlan macera átvinni egyik szobából a másikba. ha be van, akkor jobb a helyzet, szabad csatlakozó kérdése.

miután nem mindenki egyedül lakik, az éjszakai NASolásra igen egyszerű a use case: nejem 10 körül már alszik, én inkább éjféltájban fekszem. hétvégén meg 1-2 órával korábban kel, mint én. szerencsére nem a hálóban van a hgw :)

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#8628) Elemental válasza #35090688 (#8625) üzenetére


Elemental
addikt

Fúúúú ez egy lettévééééé?
Persze, megérte. Killa sample nagyon jó rajta :)

[ Szerkesztve ]

(#8629) Dr.FantastiK válasza #35090688 (#8625) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

Igen, megérte mert boo 30% -al olcsobban jutottam hozzá mint a kereskedelmi 'listaára'.! ;)
Gyonyoru kepet ad, mindent tud amit kell, csak a gombok elrendezese a taviranyiton nem tetszik.!

> Multibit : :R

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#8630) junkpod válasza gbors (#8627) üzenetére


junkpod
nagyúr

Én sem egyedül élek, hanem családban.
Egyébként a hang még semmi a vakító kék led power lámpához képest. Ha az világítana nekem az ágyam mellett akkor tuti kihajítanám:)

Box's don't touch!

(#8631) #35090688 válasza Dr.FantastiK (#8629) üzenetére


#35090688
törölt tag

Én még egyelőre a funkciók szétválasztásában hiszek (majd lehet hogy ez később megváltozik): a NAS csak megoszt, a lejátszó csak lejátszik, a TV csak megjelenít, és így tovább. Meggyőződésem, hogy - normál árak mellett - csak így fog rendesen működni a rendszer. De persze lehet olyan TV, ami mindent visz, nem vitatom, csak nem biztos, hogy számomra elfogadható áron.

(#8632) gbors válasza junkpod (#8630) üzenetére


gbors
nagyúr

OK, de akkor nem értem, amit előtte írtál.
a LEDet le lehet ragasztani :D

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#8633) Dr.FantastiK válasza #35090688 (#8631) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

Bar sokmindent visz/vinne a TV, megis en leginkabb amolyan megjelenitokent hasznalom. Van egy 15 meteres HDMI kabelem es azon tolom a PC-rol a BD filmeket.! CyberLink PowerDVD-vel. ez igy Tuti. :D
Ha csak 1-2-3 Gb egy film akkor ONLINE beolvastatom a NAS-rol. ;)

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#8634) Zjunior


Zjunior
veterán

Végül abban maradtam, hogy Wd My Cloud+ Wd live streaming párosra ruházok be!
Ez így már versenyképes gondolom.

Work Hard ™- Play Hard ™!!

(#8635) phaser válasza Zjunior (#8634) üzenetére


phaser
csendes tag

WD-Cloudra Amazonon panaszkodnak, hogy ~fél év után többeknek elpusztult benne a lemez. Maga az ötlet jó egyébként, mert akinek semmi más nem kell, csak a HHD-t szeretné elérni, megoldást jelenthet.

NAS ár/érték arány szempontjából egy lemezes kategóriában a Zyxel verhetetlen: NSA-310S.
WDCloud helyett inkább ezt venném. Az "S" típus új, javított változat, a régi (NSA-310) ugyan sok helyen kapható , de nem érdemes keresni, mert nekem pl a WakeOnLan funkció egyáltalán nem működött. Az újnak már elvileg nincs ilyen gondja.
Teszt: http://uk.hardware.info/reviews/5091/zyxel-nsa310s-review-entry-level-quality-nas

NAS HDD: WD Red, NAS-ra van optimalizálva, tökéletes kompromisszum és nem kell izgulni a Green HDD-knél jelentkező (még mindig!) fejparkoltatási problémák miatt sem.

Plex: aki Plexet szeretne használni (pédául AppleTV 3-mal) annak ajánlom figyelmébe a Plex weldalán a követelményeket NAS-sal szemben. A problémamentes működéshez a transcoding miatt min. Corei3 kell. Ez számításigényes feladat, mely egyik NAS-nak sem erőssége soho/home kategóriában.
Innentől kezdve kész NAS-t venni értelmetlen, mert ezek min. 4 lemezes változatban kaphatók méregdrágán. Megoldás: Építeni kell, semmiképp nem lesz olcsó, de még mindig ez az ésszerűbb (mini-ITX lap + 4th gen. Corei3 v. 5).

- Olcsó NAS + médialejátszó: kinek mi az igénye... Megoldható, WDTV Live Streming nem rossz választás ehhez. Működik, ahogy kell, habár nem lesz olyan, mint egy XBMC. Láttam egy viszonylag új cuccot egyébként, melyen egy optimalizált XBMC fut linux alapokon, "Little Black Box" névre hallgat, 100 angol font körül mozog az ára: http://www.thelittleblackbox.nl/en/

Összességében:
A médialejátszók felülete nem túl minőségi, ha komolyabb, igényesebb felület kell, akkor viszont csak XBMC vagy PLEX jöhet szóba, de ezekhez már komolyabb befektetés kell. Apple TV 3: 30k, épített NAS Haswell alapokon: 100-130k

(#8636) Zjunior válasza phaser (#8635) üzenetére


Zjunior
veterán

Apple Tv-n is gondolkoztam
már.sokan dícsérik a wd live streaming-et, minden Nas-al jól boldogul még 1080p is cisz simán.

[ Szerkesztve ]

Work Hard ™- Play Hard ™!!

(#8637) PistiSan válasza Zjunior (#8636) üzenetére


PistiSan
addikt

Ma már azért elég ciki, ha egy média lejátszónak problémája van az 1080p-vel!
Mostanában az 50GB-os filmek lejátszása okoz gondot egyeseknél, szerencsémre én 720p-vel is tökéletesen meg vagyok, max 1080p.

(#8638) Zjunior válasza PistiSan (#8637) üzenetére


Zjunior
veterán

Nekem ez az igény, ja az 1080p.
Bd iso lenne a következő lépés!

Work Hard ™- Play Hard ™!!

(#8639) Zjunior válasza phaser (#8635) üzenetére


Zjunior
veterán

Amit libkeltel nast borzasztó véleménnyel vannak róla.
https://ipon.hu/webshop/product/zyxel_nsa_310/193608

A Wd my cloudban meg hogy meghalt a winyó az vicces mert wd red van benne és garanciás szval no para.

[ Szerkesztve ]

Work Hard ™- Play Hard ™!!

(#8640) Celtis válasza phaser (#8635) üzenetére


Celtis
veterán

A WD My cloud még nincs is fél éves termék.
Menyibe is kerül egy NSA-310s? 22.276Ft, Menyibe is kerül egy 2TB/3TB WD RED? 25.640/32.808 Ft. Ez együtt 47.916/55.084 Ft

Mennyibe is kerül egy WD My Cloud 2TB/3TB? 45.829/58.725Ft.
Kapacitástól függően hol az egyik, hol a másik olcsóbb, de verhetetlen ár/érték arányról beszélni a Zyxle javára erős túlzás.Ehhez egyértelműen jobb "érték" kellene, de az is erősen vitatható, hogy melyik a jobb.
Ha például a fogyasztást, zajt, USB port sebességét nézzük. Természetesen vannak a Zyxelnek is előnyei, de mindenki eldönti, hogy neki mi a fontos.

(#8641) BullZeye válasza phaser (#8635) üzenetére


BullZeye
veterán

Azt megnézném, mikor alig 3 hónapja jelentették be és nagyjából 2 hónapja kapható :D De biztos igazad van :D

Elég sok fórumot olvasok Wd My Clouddal kapcsolatban is, eddig 2 esetet olvastam, ahol a vinyó ment tönkre, és az is első napokban (piros led)

[ Szerkesztve ]

(#8642) junkpod


junkpod
nagyúr

egy gyors kérdéem van: létrehoztam egy no-ip hostot, a router is és a Zyxel is kezeli ezt a szolgáltatást. Melyiken aktiváljam?

1. a routeren aktiválom, akkor kintről elérem a routert, ezután ezen hogy tudok átmászni a NAS-ra?
2. a NAS-on aktiválom, a routeren beállítok egy port forwardot (milyen portot állítsak és milyen protokollt, http esetleg, ftp esetleg? mindkettő) és akkor közvetlenül a NAS érem el?

Ti hogy csináljátok?

Box's don't touch!

(#8643) Patice válasza junkpod (#8642) üzenetére


Patice
nagyúr

Ha a routered kezeli a DDNS-t, akkor a host cím után mindig meg kell majd adnod, hogy melyik porton akarsz bemenni".

A NAS-od bizonyos szolgáltatásaihoz (gondolom én) különböző portok vannak rendelve gyárilag és/vagy ezek kézzel állíthatóak. Ha lehet változtatni, akkor adj meg egyéni portokat. Viszont így meg kell majd jegyezned a portokat, hogy melyik, melyik szolgáltatáshoz tartozik.

Ha a NAS-odra bízod a DDNS kezelését, akkor talán egyszerűbb lesz a dolgod, mert a host cím böngészőbe pötyögése után a NAS fogad, ha jól állítottad be a port forwardokat a routeren. :))

(Gondolom a Zyxel is használ egy portot legalább a kezelőfelületéhez.)

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#8644) Celtis válasza Patice (#8643) üzenetére


Celtis
veterán

Véleményem szerint a DDNS szolgáltatás csak az IP cím feloldására szolgál, az pedig a router WAN portjának az IP címe, amin az internet felől elérhető. Ez egy darab IP cím. Mindegy, hogy melyik eszköz regisztrálja az eredmény ugyanaz lesz. A routeren illik beállítani.

A port forwardot ugyanúgy be kel állítani a NAS elérésehez.

(#8645) Elemental válasza Celtis (#8644) üzenetére


Elemental
addikt

Én a routeren nem állítottam semmit a ddns-sel kapcsolatban. A syno regisztrálta, kaptam egy .synolgy.me végződésű címet és ennyi.
A forward az más tészta.

(#8646) stickermajom válasza BullZeye (#8641) üzenetére


stickermajom
addikt

De lehet, hogy 4 hónap múlva sorozatosan pusztulnak majd a Red-ek! Ne vitatkozz Marty McFly-jal! :DDD

(#8647) krealon válasza stickermajom (#8646) üzenetére


krealon
veterán

"De lehet, hogy 4 hónap múlva sorozatosan pusztulnak majd a Red-ek! Ne vitatkozz Marty McFly-jal!"

Esetleg levonta a konzekvenciat a rosszemleku Medion NAS-ok esetebol. Ott is sorra doglottek be winyok, mert a passziv hutesu NAS-t nem 0-24 torrentezesre valo.

Hozzaszolasaim a temaban, osszefoglalo

[ Szerkesztve ]

(#8648) BullZeye válasza krealon (#8647) üzenetére


BullZeye
veterán

WD My Book Live-ban is passzív volt a hűtés, de 3 év alatt ilyen hullámról nem hallottam, hogy sorozatosan mentek volna tönkre a vinyók benne.

És ő nem vont le sehonnan semmit, azt mondta konkrétan a My Cloud ment tönkre sorozatosan 6 hónap után és nem a Medion. :)

(#8649) Egon válasza gbors (#8627) üzenetére


Egon
nagyúr

Mint Zyxel-tulaj, ezt már nem állom meg szó nélkül... ;]
Vettem egy NSA320-at, akkor, amikor az edigital-ban valamiért 10K-val olcsóbb volt, mint bárhol máshol (emlékeim szerint bruttó 23K-ért vettem). A nappaliban van a router, a sarokban egy könyvespolcon (ott jön be a net), mellette volt hely a NAS-nak is. Az asszony ott etette-altatta a kisebbik gyereket, a sarok mellett elhelyezett fotelban. A router-ben levő venti hangos volt, zavarta őket.
Szétszedtem a cuccot, és láttam, hogy szabvány méretű, szabvány csatlakozójú venti van benne (tehát szükség esetén gond nélkül cserélhető), de sajnos keskeny kivitel (ha jól rémlik, 60*60*15-ös). Ebben a méretben nehéz halk ventit kapni, vastagabb venti pedig nem nagyon fér el benne a kialakításból adódólag (20 mm vastag még neccesen, de elfér, 25 mm vastag nem fér bele). Volt otthon egy ezeréves Zalman potnéter, azzal lecsavartam kicsit (a 2000 RPM feletti fordulatszám leesett 1600-1700 közé), így már a család sem reklamált, és engem sem zavar.
Tudni kell, hogy meglehetősen kényes vagyok a csendre. A gépemben anno 4K-ba kerülő, 800 RPM-es S-FLEX ventik vannak; tápból is az egyik leghalkabb (léggel hűtött) típust vettem, a proci és a vga hűtés összesen cca. 40K-ba került (nem említve a hangszigetelt házat). Ha a vinyók nem mennének a gépben, fele hangja sem lenne. És itt a lényeg. A büdös életben soha nem lesz hangtalan egy NAS, legalábbis addig biztos nem, amíg vinyó üzemel benne. Egy normális venti hangja, a töredéke csak egy vinyó hangjának.
A Zyxel mint márka pedig korántsem tökéletes. Viszont jóval problémamentesebb, mint a D-Link, a QNAP/Synology kettős meg kétszer annyiba kerül (ehhez mérten nyilván jobb is - de annyival biztosan nem, mint amennyivel drágább). Szerintem a kérdés az, hogy kinek milyen szolgáltatásokra van szüksége, és hogy (adott esetben) mennyit hajlandó "barkácsolni", cserében súlyos tízezrekért (hardveresen és szofveresen egyaránt). Az én esetemben minimális kompromisszumot kellett kötni: kb. fél óra alatt megvolt a szerelés, és elrontani sem nagyon lehet (ennnyi nekem belefért). Ami nem mindegy: 60 MB/sec körüli tempóval tudok írni a NAS-ra (olvasni meg 70 mega körül), ami azért elég jó százaléka a gigabitnek, és a jóval drágább eszközök sem gyorsabbak szignifikánsan.
Akinek csak fájlszerverre, esetleg torrentezésre van szüksége, az jól jár a Zyxellel, akinek kell a Syno bővített tudása (a VPN szervertől kezdve a kutyafüléig), annak úgysem alternatíva a Zyxel (mondjuk olyan igényekre személy szerint inkább vennék microservert azért a pénzért).
Uff.

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8650) Dr.FantastiK válasza Egon (#8649) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

'' a QNAP/Synology kettős meg kétszer annyiba kerül (ehhez mérten nyilván jobb is - de annyival biztosan nem, mint amennyivel drágább). ''

Ezzel itt nyilvan, (majdnem) senki nem fog eggyeterteni. En sem.!

a Synology orult draga, de ugyanakkor mindent visz !!
> enyhen fogalmazva, fenyevekkel elorebb van, tekintve foleg az allandoan frisulo Softwer-ét ! ! :C

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.