- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrots
junior tag
válasz
E.Kaufmann #24912 üzenetére
Kuldhetne, bar pont a mikrotiknal gazabol, mivel a szoftver es a feature lenyegeben mindegyiken ugyanaz, egy rekesz sor arabol igazabol mar fel lehet epiteni egy labort amin tanulni lehet. Nem lesz kurrens hardver, nem lesz gyors, nem fog tudni gigabiteket mozgatni, de a feature-oket megtanulni beallitani teljesen jo. A kerdes valoszinuleg az, hogy egy certifikalt mikrotik tudassal el tudsz-e legalabb annyira boldogulni egy cisco vilagban, mint egy cisco certifikalt tudassal a mikrotikban? Mert szerintem nem, de lehet masok mas velemenyen vannak.
En az enyemet arra alapozom, hogy a cisco altalaban innovativ volt es most is az, tehat talal ki uj dolgokat, csinal uj szabvanyokat. Ne felejtsuk el, hogy hamarabb volt vlan taggeles ciscoban, mint a szabvany (ISL vs 802.1q), hamarabb volt kulonbozo STP funkcio ciscoban, mint a szabvany (PVST, PVST+), hamarabb volt PoE ciscoban, mint a szabvany (pre-standard vs 802.3af) es meg szamtalan dologra igaz ez. Lehetne folytatni a sort, mint peldual CDP vs LLDP, HSRP vs VRRP, IGRP vs RIP, EIGRP vs OSPF. Nem az a lenyeg, hogy melyik a jobb, hiszen kb egyformak, a lenyeg az, hogy (bar nem ellenoriztem mindegyik keletkezeset) de a cisco kitalalt valamit, ami meg nem volt, aztan az ipar ment utana es nyilt szabvanykent kb ugyanazt ledefinialta, utana pedig mar mas eszkozokben is lehetett hasznalni. Es ez ma is mukodik, peldaul nem lattam meg SGT-t illetve SXP-t mikrotikon, sem pedig DMVPN-t akkor, amikor a cisco mar elerhetove tette azt az eszkozein. A VXLAN is egy jo pelda, ami ugyan egy szabvany ma mar, de annak a kidolgozasat kozosen csinalta az arista, vmware es a cisco. A mikrotikot nem latom a sorban, abba csak belekerult amikor lett ingyenes implementacioja linuxban.
A mikrotikban igazabol eleg nehezen tudnek egy olyan feature-t felhozni, ami korat megelozoen letezett bennuk es ahhoz, hogy azt a dolgot hasznalni tudd, feltetlen mikrotikot kellett venned. A mikrotik szep lassan halad a csorda kozepen es implementalja a ROS-ba azokat a dolgokat amik mar leteznek es szabvanyositva vannak. Amivel nincs kulonosebb gond, de vannak, akik a csorda elejen haladnak es a piacot ez viszi elore, nem pedig az, hogy megyunk a tomeg utan. Emiatt gondolom azt, hogy cisco tudassal sikeresebb vagy a mikrotik vilagban, mint forditva, tehat az iskolakban valoszinuleg jobb otlet ciscot tanitani.
-
mrots
junior tag
válasz
E.Kaufmann #24910 üzenetére
Pusztuljak meg de nem ertem a mondanivalod lenyeget. Minden gyarto eseten, ahol a konfiguralas bonyolultabb, mint next-next-finish, ott van egy tanulasi gorbe. Miert gondoljuk, hogy mikrotik eseten nincs ilyen vagy miert gondoljuk, hogy ha mikrotikon tanul epp valaki akkor az ugyfel turelmesebb, mintha ciscon tanulna?
-
E.Kaufmann
veterán
Ciscot részben a neve részben a lusta régi rendszergazdák viszik előre akik a multis környezetben a 30 év alatt oda szocializálták magukat, hogy 1, nem akarnak érteni hozzá 2, nem is értenek
Rövid az élet minden gyártó hülyeségeit előröl megtanulni, na meg az ügyfél is türelmetlen. Nem fogja azt mondani, hogy jól van Pista, még le-lefagy az RDP de türelmesek vagyunk, had tanuljál -
mrots
junior tag
válasz
D-LAN|FuRioN #24903 üzenetére
"ha új vonalú Cisco eszközöket használtál már (nem 50 ezres kategóriában) akkor legszívesebben felgyújtanád kb"
Mondjuk inkabb ugy, hogy az elmult 20 evben olyan cisco eszkozokon dolgoztam egy-egy ugyfelnel amelyek nem, hogy 50ezer felett vannak, de az arukbol kulon-kulon egy kisebb falut is siman megveszel .
"1+ millás controllerrel"
Ezt nem ertem, eleve nagyon pici deployment lehet, ha egyetlen kontroller van csak. Az en otthoni halozatomban van csak egy kontroller. Az arkategoriat sem teljesen ertem, ez akkor valami licensz nelkuli kis vacak lehet. Egy tisztesseges kontroller megfelelo licenszekkel es supporttal listaaron 10-11 millio korul van, nyilvan ebbol meg lejonnek a partneri kedvezmenyek, cserebe viszont en meg nem lattam olyan halozatot, ahol ilyenbol negynel kevesebb lenne."szabványos POE+, POE++(60W) tápokkal nem volt hajlandó elindulni, console-on az arcodba vágja, hogy ismeretlen tápegység, ezért kikapcsolja a rádiókat"
Akkor annyira megsem szabvanyos az, bar nem derul ki, mifele eszkozrol beszeltel.
"szóval home környezetben egy ilyen ap kvázi használhatatlan, egy főfal elválasztás után gyakorlatilag minden frekvencián halott"
Nem tudom milyen konkret tipusrol irtal mert az nem annyira derult ki a sok smiley kozott, de egyreszt 1) szerintem ez nem baj, legalabb nem zavarom a szomszedot es o sem engem, 2) lehet, hogy azt a konkret tipust amit neztel nem home kornyezetbe szantak - traktort sem autopalyara vesz az ember, 3) rakjal fel tobb AP-t, nalam is ketto van mert ugy jott jobban ki ebben a lakasban."létrehozol egy kupac dolgot felépíted utána nem tudsz belenyúlni a közepébe, mert sorban vissza kell menned mindenen. Na ilyen a Cisco"
En is ilyennek lattam, amikor nem ertettem hozza."Ciscot részben a neve részben a lusta régi rendszergazdák viszik előre akik a multis környezetben a 30 év alatt oda szocializálták magukat, hogy 1, nem akarnak érteni hozzá 2, nem is értenek."
Ez is egy velemeny, megha szerintem butasag is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kopogo #24907 üzenetére
Gondolom egy bridget alkotnak, nincs velük tapasztalatom, de hátha itt is érvényes:
Én DHCP kliensnek állítanám mindkettőt (alapbeállítások mellett felveszi a DHCP szervertől az alapértelmezett átjáró és DNS szerverek címét) a routeren DHCP szerverben meg statikussá tenném a címeket, hogy ne változzon. Vagy kézzel statikusan kell felvenni az alapértelmezett átjárót és a DNS szervert amellett, hogy adsz nekik 1-1 szabad címet az alhálóról. -
kopogo
tag
Sziasztok!
Adott 2 mikrotik w60g szeretném beállítani az internetet rajta.
Az egyik eszköz master a másik a salve milyen lépések szükséges ahhoz hogy internet legyen rajtuk a frissítés illetve majd az rajtuk lévő eszközök miatt.
A két eszköz látja egymást ez alap beállítás volt.Előre is köszönöm.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0 #24904 üzenetére
Erről eszembe jutott, mikor szídták a Microsoft céges szoftvereit, akkor ők még nem találkoztak IBM és Oracle cuccokkal
Szabad szoftvereknél meg kedvencem, hogy inkább átvesznek egy ősi logikát (ami hasonlít egy iparágilag begyepesedett rendszerhez) a konfiguráláshoz/működéshez, ahelyett, hogy azt vennék alapul, hogy általában mire van szükség. -
Reggie0
félisten
válasz
D-LAN|FuRioN #24903 üzenetére
Ahogy en hallottam a cisco mellet az is fo erv szokott lenni, hogy a cisco valasztasa miatt meg senkit sem rugtak ki
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
A MikrotIk hw miért nem megbízható? Semmi baj sincs a megbízhatóságukkal. Igaz a Cisco megbízhatóságával sincs baj, ellenben ha új vonalú Cisco eszközöket használtál már (nem 50 ezres kategóriában) akkor legszívesebben felgyújtanád kb. Logikátlan a konfig, weben legalábbis katasztrófa, szép dizájnos, de ne akarj beállítani semmit, de a cli se sokkal jobb. Járt a kezeim között cisco rendszer 1+ millás controllerrel, meg 700 ezres AP-kkal. Majdnem tudta hozni egy Unifi Enterprise ap szintjét, nekem az van itthon. 700-ért... Cserébe agyig volt limitálva, sőt... szabványos POE+, POE++(60W) tápokkal nem volt hajlandó elindulni, console-on az arcodba vágja, hogy ismeretlen tápegység, ezért kikapcsolja a rádiókat...
Rákeresel a neten, gyári táp 150k
Vicces dolgok vannak ott azért...
EIRP-et megkerülni nem lehet, szóval home környezetben egy ilyen ap kvázi használhatatlan, egy főfal elválasztás után gyakorlatilag minden frekvencián halott.Cserébe egy szobában vele ingadozik és nem a rossz freki választás miatt. Alig tudsz módosítani valamit a konfigon úgy, hogy ne kellljen 200 másik helyen hozzányúlni, létrehozol egy kupac dolgot felépíted utána nem tudsz belenyúlni a közepébe, mert sorban vissza kell menned mindenen. Na ilyen a Cisco. Cserébe fizetős az atyaúristen is és nem olyan mint egy mikrotik, hogy felcsapod a netet és mindent meg fogsz találni záros határidőn belül, plusz ha van is valami a neten a 80% bullshit. Ciscot részben a neve részben a lusta régi rendszergazdák viszik előre akik a multis környezetben a 30 év alatt oda szocializálták magukat, hogy 1, nem akarnak érteni hozzá 2, nem is értenek. Amit a cisco nagyon jól kezel, mert adnak jó pénzért supportot. Aminek az lesz a következménye, hogy ha van egy hiba akkor nem kell már beleásni magad, nem kell gondolkodni/tesztelni csak leadják egy ticketben, cég meg delegál rá valakit. Az embereknek jó, mert eltelik a munkaidő pár hétig mire lemegy a ticketezés, lehet róla 5 meetinget tartani és végül majd úgyis megoldódik valahogy...
Na ilyen manapság a cisco és ide lehet sorolni a hp aruba rendszereit is, juniper routerekről meg ne is beszéljünk, mert az valami katasztrófa cli-ben meg azért akadnak bugok is azon a szinten is. Pl egy huawei router konfigurálás szempontjából 100x jobb és átláthatóbb. NEm egy marketingelt megbeszélést hallgattam már meg ahol a tudási paraméterek megvitatása után a végső érv a Cisco mellett annyi volt, hogy "mert az biztonságos"
És ezt 99%-ban megeszik a multiknál, hogy miért kell kitalicskázni egy rendszerre 4 milla helyett 30-at úgy, hogy tök ugyanaz tudja a kettő (vagyis nem, mert az olcsóbb sok szempontból jobb...). Aztán oda adják egy olyan kezébe a végén aki a public lábon nyitva hagyja az ssh-t és nem tilt telnetet... Találkoztam olyan senior hálózati szakértővel aki nem tudta, hogy mi az az ssh. "régen hallottunk róla, de nem használjuk"
Egyébként a nagy ISP-k is használnak mikrotiket, csak nem feltétlen az ügyfél oldalon. Jómagam is az egyiknél dolgozom, rengeteg mikrotiket használunk évek óta elégedetten és biztonságosan akár kritikus környezetben is. Egyébként a kicsi isp-k tényleg szeretnek mikrotikezni, magam is ismerek olyat akik csak mikrotikkel dolgoznak esetleg ubiquiti ha nagyobb távolságú rádiós összeköttetéseket kell csinálni. Mondjuk nálunk is, ha pl nincs fiber elérhetőség és kell egy business, 99%, hogy ubiquiti rádiót pakolunk alá. Nem akkora gyártók, de nem ismeretlenek multik szintjén sem.
#24828HUNited
Nem ciki a profiknak sem, azon a szinten a marketing nyer... Mindenféle érv nélkül el lehet adni egy Cisco rendszert egy multi vezetésének csak azzal a szóval, hogy "ez biztonságos" Ennyi elég megindokolni az 5x árat valamire. Minden rendszer olyan biztonságos amilyenné az üzemeltetőik és fejlesztőik teszik. Ennyivel nem lehetne eladni egy rendszert. A valóság azonban felülírja az elméletet. -
válasz
gabro0 #24899 üzenetére
Azt, hogy miért fontos neked, azt nem tudhatom.
Hogy mire lehet használni:
- tárhely: backupnak, média tartalomnak, konténereknek, stb.
- LTE/5G usb stick backup internetnek
- UPS monitorozása
- androidos telefont is köthetsz rá mobilnet megosztásra.Nem tudom milyen opciók vannak még, ezek jutottak elsőre eszembe.
Másik kérdésedre visszatérve, nem használok ilyen eszközt, nem tudok róla nyilatkozni. Esélyesen bug, ami javítva lesz (remélem
), valamint írják, hogy másik portokon jól üzemel... így is szomorú azért.
Új hozzászólás Aktív témák
- SteelSeries Alias Pro XLR + RODE PSA1+ állvány
- Eladó egy használt Asus Vivobook Pro 15 OLED (K6502HE-MA030) laptop
- IPhone iPad Apple watch készülékek szervize.
- Dell XPS 15 7590, 15,6" 4K IPS Touch, i7-9750H CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, GTX 1650 VGA, W11
- Apple iPhone 14 Plus (Használt, független , 128 GB, 6 GB RAM, Fekete)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3265, 100% Akkumulátor
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Samsung 9100 PRO 4TB Villámgyors NVMe SSD 14.800 / 13.400
- Eladó Apple iPhone 13 256GB Kék / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest