- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sparks: 15 év droid után iPhone tapasztalat, 7 nap alatt
- ldave: New Game Blitz - 2025
- eBay-es kütyük kis pénzért
- WireGuard VPN a mindennapokra
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #25152 üzenetére
Másodpercenként 10 beacon van, amiben elég sok az infó.
Egyrészt Cisco is a 10-15%-ot mondja (= az egy rádiót érintő fogyasztás), másrész Kismet-tel meg tudod nézni magadnak az aktuálisan mért terhelést (= az adott csatornát és a saját ssid-det kiválasztva a zaj viszonylatában a kapacitást).
Értelemszerűen a közben futtatott speedtest / fast.com segít valós Mbps-re lefordítani.Példa:
Otthon összesen 91 ssid-t látok, ami 2.4 és 5 Ghz vegyesen, plusz Telekom-Hotspot, xy másodlagos vagy harmadlagosa, szóval legalább 30 lakás. 1-11ig mindenhol van sok ssid.2.4Ghz 20Mhz beállítás:
- ha 11-es csatornára állítom, akkor kb 45% utilization-t mutat
- ha 13-ra, akkor 16%-ot
Ha minden kliens támogatja, akkor itt a 13 egy jó menekülőút.5Ghz kicsit egyszerűbb, mert:
- a fényhez hasonlóan terjed, kevesebb szomszéd zavar
- ha nem ütközik a control channel, akkor stabilabb + könnyebben vissza tudnak skálázni a protokoll szabályai szerint (pl két 80Mhz-s 36 és 48 csatornákon szépen megvan egymás mellett)
Van 160 széles is és tipikusan 36on vannak így a 64 a logikus választás, még az 1 perces induláskori dfs várakozással is. -
dombila
őstag
Kijött a ROS 7.20, elég hosszú changelog-al: MikroTik Routers and Wireless - Software
-
mrots
tag
válasz
lionhearted #25152 üzenetére
Csak a moka kedveert, az egyik AP-n monitor modban sniffeltem a kereteket, hogy kijon-e a matek. 36 masodpercet sniffeltem, ezalatt osszesen 3431 keretet fogott a wireshark (forgalmat ez ido alatt a wiresharkot futtato geprol nem inditottam, de mas vegpontok uzemeltek a halozaton). Ebbol kifiltereztem azokat a beacon-okat, amelyek a sajat SSID-mat hirdettek - harom SSID van. Ez 1084 keret volt, ami 31%-nak felel meg.
Ez utan a tableten elinditottam egy filmet prime videon es hagytam menni a sniffert 46 masodpercig. Ez alatt 46817 keretet latott a sniffer. Ebbol szinten kifilterezve a harom sajat SSID-hez tartozo beacon frame-eket, 2035 darab keret volt, ami a teljes forgalom 4.3%-a.
Tessek, mindkettotok allitasa bizonyitva lett, harom SSID egyszerre tudja az osszes forgalom 31%-at es a 4.3%-at is generalni
Ha valaki komoly valaszt vart, akkor van neten szamtalan meres, nem kell magadnak, peldaul itt van egy lentebb. Plusz informacio amugy, hogy 6GHz-n mar lehet tobb SSID-t is hirdetni egyetlen beacon kereten belul, tehat a szamolgatas nagyreszt feleslegesse valik, mivel tobb SSID eseten sem no meg ennyire az overhead, mint a lenti tablazatbol latszik.
-
-
hoffman_
nagyúr
-
Tamarel
senior tag
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
nem sokat használok wifit itthon, így sokáig fel sem tűnt, hogy anomáliákkal megy az 5Ghz. van három VLAN, ebből az egyik van általában használatban, ami az itthoni belső háló. három SSID van konfigurálva (privat, guest, iot). ezekhez öt wifi összesen. egy adott SSID-hez tartozik 2.4ghz és 5ghz konfig is. korábban ment gond nélkül, hogy az eszközhöz igazodva automatikusan csatlakozott, de most vettem észre, hogy csak 2.4ghz-en megy több készülék. iPhone 14 240mbit felett mér, az biztosan 5ghz, de a Dell laptop korábban 600 felett mért, most 90 a cap, iphone 17 szintén max 100mbit. ezek csak 2.4ghz-en vannak. ennek mi lehet az oka?
most belépve winboxba írja pirossal, hogy DFS availability check in 1 min, innen eredt a probléma, de jelenleg nincs check, nem tudom mi változott és egyelőre nem találtam megoldást, az eszközök zöme 2.4-en megy. előre is köszönöm, ha valakinek van ötlete, vagy kell még többlet információ.
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
aujjobba #25146 üzenetére
Nálam egy cAP ax van. Nem az alapfelállás, mert capsmannal van vezérelve, de van 2,4 GHz és 5 GHz-es wifi, mindkettőn van guest wifi is. Ez a winboxban így néz ki:
Az ether2 jön a routertől, ez egy bridge-ben van az ether1-gyel (azon egy nyomtató lóg). A wifi-ből 4 interface van, 2 valódi ezeken van a fő wifi és 2 virtuális, ezen van a vendég wifi. A vendég wifinek általában egy külön virtuális interface kerül létrehozásra. Nem vagyok nagy mágus, alapvetően a Mikrotik leírása alapján csináltam: CAPsMAN - CAP VLAN configuration example -
aujjobba
addikt
Hogyan kell elkepzelni a c/wAP interfeszeit?
Nincs meg ilyenek, csak gondolkodom.
Ha van egy wAP-om azon van egy eth1 amibe bemegy az UTP, plusz egy wlan1 a 2.4ghz-nek es wlan2 az 5ghz-nek?
Teszemfel szeretnek egy fo wifi-t es egy guest-et is mind 2.4 mind 5ghz-en, a fo/guest lenne 10/20 vlan id-n.
Ilyenkor az AP eth1 portja a trunk, ami viszi mindket vlan id-t?
A wlan1-re es a wlan2-re is fel kell venni valahogy SSID szinten, hogy a fo wifire csatlakozok kapjanak 10-es vlan id-t, a guest-re csatlakozok pedig 20-ast?Bocsanat elegge kavaros meg a tortenet.
-
Tamarel
senior tag
válasz
aujjobba #25138 üzenetére
Ez leginkább attól függ, hogy mennyi az olyan eszköz, ami nagyobb forgalmú és mindig wifin lesz. Laptop, táblagép, ilyesmi.
Ha a tv, médialejátszó, iróasztal (laptop), stb kábelezett, akkor elég az 1-3.
Ha mindig lesz minden szobában nagy forgalmú eszköz (folyamatos 200+ Mbps), akkor kellhet az 1-2-4. -
aujjobba
addikt
válasz
Vektor77 #25137 üzenetére
Most kabelezesi sajatossagok miatt erre a negy helyre tudnek a falra feltenni AP-t.
Szerinted az 1-3 eleg lehet 5ghz-re, vagy inkabb 1-2-4?A 12m^2, 10m^2, es a ket 8m^2 helyisegeket kellene lefednem normalisan.
Szigoruan veve az 5m^2 se artana valamennyire, vegulis milyen mar ha a klotyon nincs net -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #25135 üzenetére
Be lehet bridgelni mindent es akkor a router ip-t a hostra felvenni, a kartyan pedig csak bridge filterelni. Igy a routingot a host csinalja.
-
válasz
Reggie0 #25133 üzenetére
Hogy lehet "átdobni" a host gépnek? Azon is tud futni a ROS?
Mert külön említed a bypass móddal, valami működést nem értettem?Egyébként nem tűnt elsőre nekem se rossz kártyának, de a hivatalos routing adatok alapján inkább volt a 4011 körül. mint az 5009 körül, nem hogy a többi CCR2004et karcolná. Érdekes.
-
Reggie0
félisten
Amugy ezen a gepen is el lehet gondolkodni: SuperServer E300-8D
Ebayen 75ezer korul mozog es van rajta 2db sfp+, 4db 1G rj45. Cyberdepo-n valami 56ert van fent. -
Reggie0
félisten
válasz
user12 #25132 üzenetére
Egy CCR2004 PCI kartya kell. Annak van 2db 25 gigas SFP28 portja, van rajta routeros es hardverbol egy csomo cuccot el lehet vele intezni(pl. raw filter) . A maradek prociintenziv dolgokat meg at lehet dobni a host gepnek. De lehet bypass uzemmodban is hasznalni.
2x25G porttal 70ezer ujonan brutto.
-
user12
őstag
válasz
lionhearted #25116 üzenetére
Plusz ugye a két 10G ethernet adapter olyan 90 körül van (újonnan - ha használtan nem tud szerezni a kollega), SFP-s adapterekkel meg stopperos által említett issue lehet.
-
aujjobba
addikt
Ilyen elrendezésű lakást le tud fedni 5ghz-en egy cAP ax?
Ha esetleg lenne valakinek hasonlóval tapasztalata.Most egy deco van jobbfelso sarokban a legnagyobb szobában, igy a balra levő szobában is gyengus es a kicsikben (8m^2) is nyilvan.
A hosszu folyosóra tudnék feltenni a falra egy cAP-et, a mennyezetre sajnos nem.
-
stopperos
senior tag
válasz
lionhearted #25116 üzenetére
Én foglalkoztam ilyennel:
* Fórumtárstól [dave93] vettem egy Lenovo M920Q-t. A választás azért esett erre, mert az alaplapon elérhető egy 8x PCI Express foglalat.
* AliExpressről vettem hozzá riser-t.
* Intel X520 DA2 volt a kártya. Annyi trükk volt vele, hogy a firmware-ben át kellett egy bitet ütni, hogy kezelje a nem támogatott SFP+ modulokat is. Jelen esetben ez Ubiquity 10G optikás moduljai voltak, de a Mikrotik DAC kábelt sem ette meg. Mikrotik switch oldalon nem volt gond ezekkel szerencsére. (Ott eddig a Ubiquity 1G rezes moduljától akadtak ki az eszközök) -
válasz
ekkold #25085 üzenetére
Ez egyébként nagyon jól hangzik, a probléma ott kezdődik, hogy nincs ilyen lerúgott olcsó gép, amin van két 10G link (rezes vagy SFP+, mindegy). Ha nagyon leadjuk az igényt, akkor egy is elég most még ugye... Vagy érted, USB adapterrel?!
Az erre szakosodott industrial firewall pc-k meg egy nagyságrenddel arrébb árazódnak.De ha valaki itt már csinált rackbe mini géppel routert, ami viszi ezt a 4/2 netet szívesen olvasok róla.
-
Protezis
őstag
válasz
Shkiz0 #25104 üzenetére
Switchbe dugd a netet (mondjuk SFP+ RJ45 adapterbe), és rakd be egy külön VLAN-ba. Így a router SFP+-on keresztül kapja a netet. Persze kompromisszumos: a 4Gb net kihasználása mellett már csak 6Gb marad mindkét irányba bármiféle inter-VLAN routingra. Meg persze kell egy managed switch 2db SFP+ porttal.
mod: ja lehet, hogy pont erre gondoltál.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #25104 üzenetére
En ezert tolom CCR1009+CRS326+CRS326 komboval.
Amugy elegge erdekesek az eredmenyek, nem tudom egy okra levezetni a bottlenecket a CRS418-nal. Viszont mivel all interface loadot mernek, lehet a wifi kezelese torzitja az eredmenyeket, mert az fixen elvesz a CPU-bol es ezert feloldalas az 5009-hez kepest. Lehet tenyleg csak 2x1gbit van a switch es a cpu kozott. Igy viszont gatya.
-
válasz
Reggie0 #25103 üzenetére
2G-s netre jó lehet a fölé szerintem nem.
Ha megnézed a teszteredményeket kb fele annyit tud mint az 5009. Ugye én is fél szemmel keresem az 5009 utódját, ha kevés lenne a 4/2-es nethez, meg ugye eleve ezzel is csak trunk módszerrel tudom megoldani a dolgokat mert MT mindig spórol a nyamvas portokkal.
Amúgy az 5009 egy baromi jó eszköz (amúgy most is) lenne ha lenne rajta legalább még egy SFP+ / 10G BASE-T csati.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Formula-1
- Hat Galaxy elindította, egy leállította a One UI 8 frissítést
- Óvodások homokozója
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS AlzaPower M7503CA Fast Charge 100W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3346, 100% Akkumulátor
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest