- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUNited
őstag
válasz
user12 #24819 üzenetére
Szerintem a gyártó ráfeküdhetne a supportra. És akkor sokkal nagyobb szeletet tudna kihasítani a tortából. Igen, van aki next next finist kedveli, sőt, amit most vettem házat és ahova építem a hálózatom évek óta full default beállításokkal fut egy TP-link... De vannak olyan felhasználók akik szeretnek kísérletezni, de nem jutnak megfelelő minőségű és mennyiségű információhoz. Pl. a termékadatlapon a készülék használati útmutatója talán másfél A4 oldalnak felelne meg. És persze csak angolul érhető el magyarul nem (azt hagyjuk hogy ez jogszabályilag mennyire szabályos). Igen, valaki linkelt egy másik oldalt ahol elvileg minden le van írva, megmondom őszintén nem néztem meg, már csak az angol nyelv miatt sem, illetve nem eszközspecifikus. Pl. belefutottam hogy engedett olyat is beállítani amit a hardver nem is támogat...
-
HUNited
őstag
válasz
ekkold #24816 üzenetére
Deklarálnám hogy én NEM a Mikrotik minőségét és megbízhatóságát kifogásolom, a termékkel semmi bajom, és ahogy kezdem beleásni magam, tényleg nagyon jó. Csak az a problémám, hogy ha ennyire pilótavizsgás, hogyhogy nincs hozzá elérhető (ingyenes vagy olcsó) anyag ami naprakész is. Mondok egy direkt nem kapcsolódó témát: Python oktatóanyaggal Dunát lehet rekeszteni, pedig kicsit jobban keres egy programozó mint egy hálózatüzemeltető (ráadásul igen, esélyes hogy komolyabb helyeken, ahova erre dedikált embert tartanak, leginkább nem a Mikrotik eszközeit használják).
Kicsit olyan érzésem van hogy a Mikrotik két szék között van. És szerencsére fennmarad, de az igazán profiknak "ciki", a halandóknak meg túl komplex. Pedig ilyen tudású routert más márkából sem kaptam volna olcsóbban, sőt. Szerintem Asusban (én azt ismerem viszonylag mélyebben) jóval drágább lett volna.
És hogy kicsit egyértelműbb legyen miről beszélek: a leghasználhatóbb anyag a témában magyar nyelven, amit te is linkelsz a topik leírásban, 7 éves. Feltételezem ha lenne újabb, akkor azt is linkelnéd. A többi ami van csapongó (pl. 2HB videói a témában), nem teljes (esettanulmányok), vagy megfizethetetlen otthoni használat mellett.
Ha van ilyen anyag magyar nyelven, ne tartsd magadban
-
HUNited
őstag
Azért szerintem teljesen más egy előre felvett videós anyag. A tantermi/live oktatás más árkategória. 135 ezerért nagyon-nagyon komoly anyagokat lehet kapni lifetime az én szakterületemen, pedig ezzel pénzt is lehet keresni és nem csak egy router konfig. Közben udemy-n és társain egy komplett vizsgafelkészítő anyag (ha valaki olyan perverz hogy ezzel megélhetés szinten akar foglalkozni) 20-60 dolcsi, és nem 2024-es a legújabb anyag hanem pár hetes, ja és lifetime, nem havidíjas. No itt jön a képbe hogy magyar paraszt nem tanulni angol vessen magára. Amúgy már egész jól előre haladtam a témában, megleszek a méreg drága tanfolyamok nélkül is, csak kiakadtam pöppet. De szerintem ha nagyon elgurulna a gyógyszerem és megbíznék valakit hogy beállítsa az igényeimre (valaki olyat aki a korábbi deklarációnak megfelel), az is kijönne a töredékéből.
És ne érts félre, fizettem már ennél komolyabb pénzeket is oktatásra, csak azért az kicsit komolyabb dolog volt mint egy router setup.Közben néztem hogy jóval olcsóbban vannak tantermi képzések vizsgával.
Jó üzlet ez hallod, nem csoda hogy egyáltalán nem terjedt el ez a termék a SOHO vonalon.
-
HUNited
őstag
válasz
Zwodkassy #24787 üzenetére
MindenAmiMikrotik Hát ez azért eléggé húzós áron van. El nem tudom képzelni hogy van aki ezt kifizeti, egy évre 135 ezer Ft, és még csak nem is tied a videó örökre... Az egész rendszerért (két router, pedig drágábbak nem alapok) nem fizettem ennyit hehe. Ez is tipik többe kerül a szolgáltatás mint a hardver undorító üzletpolitika?
-
HUNited
őstag
válasz
ekkold #24740 üzenetére
Köszi. Ez a Skori.hu azért nem vettem figyelembe mert 2018-as, úgy tudom hogy azóta nagyon sok minden változott Mikrotiknél (azt hagyjuk hogy kifolyik a szemem tőle, mivel ez leginkább ízlés kérdése, átteszem olvasó módba és emlészthetőbb). De most majd átfutom, hátha van benne valami ami használható ma is. Pl. nálam ez a bizonyos WinBox totál másként néz ki, és sok menüpont is máshol van.
Azért deklarálnám hogy az Asust sem gyári FW-vel használtam, és leginkább SSH-n kezeltem Entware. Persze nem vagyok sem Linuxban, sem hálózati topológiában hardcore.
Nem vonom kétségbe hogy nagyon jó a router, csak még tanulnom kell. Sokat. És erre most nincs időm (költözés, meló, gyerekek iskolakezdése stb.). Ezért lenne jó valami naprakész videós anyag magyar nyelven (igen, utálom az angol nyelvet, nem is tudtam olyan szinten megtanulni sosem, hiába vagyok informatikus). Van ez a 2H Informatika nevű Youtube csatorna, de 2 bő fél órás videó alatt is csak oda jutott hogy van net.
Esetleg ha tudsz olyan videóst akit én még nem találtam meg, és viszonylag naprakész videók, azt megköszönném.
Én amiket találtam vagy régiek, vagy nem magyar nyelvűek, vagy a már említett nagyon vontatott (mindenről beszél csak a témáról nem) anyag.
A Quick setuppal pedig óvatosan
Mert nálam igen érdekes dolgokat produkált.
-
HUNited
őstag
válasz
Tamarel #24738 üzenetére
Ja eleve átírtam az alhálózati ip tartományt 255.255.0.0-ra és megfeküdt tőle (mármint az egyszerűsített felület valamit kihagyott és onnantól nem volt hajlandó netet adni. Aztán végül eljutottam oda hogy ez működik. Most csináltam mentést, és félve állok majd neki a jelerősségek beállításának és az AP hozzákonfigolásának.
@DBob köszi, majd átnézem. Érdekes hogy a termékadatlapon ami van link az csak egy pársoros valami szutyokra visz. Useability karó.
-
HUNited
őstag
válasz
Tamarel #24734 üzenetére
Értem. Majd meglátom hogy működik ez, egyenlőre még nem volt időm mélyebb beállításra, mert az hogy eljussak egy stabil alaphoz több órába telt. Nulla súgó nulla használati útmutató van a Mikrotik cuccokhoz. Szidhatják az Asust, de az tuti, hogy szájbarágós a konfigja és nehéz elcseszni. Ezt egy nap alatt 3x kellett facroty-ba tennem. Erősen gondolkodom rajta mi lenne ha nem IT-vel foglalkoznék 25 éve...
-
HUNited
őstag
válasz
lionhearted #24731 üzenetére
bocsi ezt nem értem mi nem fog menni?
-
HUNited
őstag
válasz
Tamarel #24703 üzenetére
Szia. Ma megjött a két router (Chetau AX Pro + wAP AX). Sikerült is elsőre úgy belőnöm a wifit, hogy nem akar netet adni (felcsatlakozik de nincs internet). Most elment a türelmem és mennem is kell, szóval lesz egy reset a kicsikének. Ugye majd CAPsMAN-t akarok belőni, hogy ne kelljen mindkettőt setupolni, de úgy tűnik meghaladja 25 év IT képességeit.
Nem tudsz esetleg valami értelmes magyar nyelvű videót a beállításokról? -
HUNited
őstag
Sziasztok!
Költözöm, és gondolkodok a hálózat modernizálásán. Elmondom a jelenlegi szitut, és köszi ha valaki releváns tanáccsal tud szolgálni. Bocs, lehet kicsit hosszú lesz.
Jelenleg adott egy Asus AC86U, AsusWRT Merlin szoftverrel, és rá telepített Entware szoftverrel (gondolom itt nem kell mondani, de ez egy lebutított Linux környezet amivel NAS és haladóbb funkciók is elérhetőek). Ezen jelenleg fut nekem egy Transmission, valamint rá van kötve egy USB3-as SSD amit egyféle házi szerverként használok (néhány biztonsági mentés, fájlok egyszerű mozgatása az eszközök között, de főleg sorozatokat nézek róla Androidos TV-n Kodi-val, Samba protokol). Van persze néhány hálózatmenedzsment szoftver is rátolva (Skynet, Scribe, Connmon, vnStat, RTMON, scMerlin, uiScribe, YazDHCP), illetve be van állítva hogy e-mailt küld ha egy letöltés befejeződött, vagy időnként elküldi emailen a használati adatokat, figyelmeztet ha baj van a nettel (pl. Jitter probléma). Szóval nincs kihasználva nagyon komolyan, de azért nem egy alap setup. Van szülői felügyelet, eszköz szinten beállítva.
Jelenleg a routerre nagyjából 25 eszköz csatlakozik, a zömének fenntartott IP cím van megadva (de azért DHCP elérhető). Sok "okos" eszköz (pl. konnektorok, klímák, hűtő, mosógép). Emellett bizonyos eszközöknek van egy vendéghálózat létrehozva ami csak 2,4 GHz (mert ezek nem hajlandóak felcsatlakozni olyan SSID-re ami párhuzamosan 5 GHZ is ad, de ezek apósom eszközei, esélyesen ez nem fog kelleni költözés után).
Az Asussal az a bajom hogy újra kell indítgatni néha mert eldobja a klienseket (azon túl hogy minden vasárnap éjjel automatikus újraindításra van programozva). Illetve nem tudom miért, de a jelerősség is eléggé harmat gyenge, de ez lehet elhelyezési probléma, mivel elvileg 3 antennás 20/40 MHz. Például a légvonalban 15 méterre lévő autó töltő éppen hogy látja a jelét, de a Tuya app már kapcsolatot nem tud vele létrehozni, vagy az emeleten csak jelerősítő módba kapcsolt routerrel megy, de a kb. 8 méterre lévő lányom szobájába is kellett tenni egy jelerősítő módba tett routert.
Állítólag a Mikrotik nagyon jó hardver és szoftver.
A kérdés hogy ugyan ezt meg lehet e valósítani Mikrotik routerrel. Elsődlegesen a hálózati figyelmeztetések, szülői felügyelet beállítások, SSH elérés Puttyból, Transmission üzemeltetése, Samba megosztás lenne a fontos, a stabil nagy lefedettség (a ház ahova költözöm nettó 185 m2 két szinten, falusi környezet minimális csatornaterheltség), optimális esetben a garázsig kiérő jellel.
Amit bővíteni szeretnék: Okos kapubejáró (kamerával) és okos garázkapu vezérlés. További okos eszközök pl. RCBO-k, kismegszakítók, tehát sokkal több, akár 50 eszköz párhuzamos zökkenőmentes kiszolgálása is elvárás lenne. LAN hálózatot csak az asztali gépekhez és a kamerákhoz (idővel) fogok kialakítani.
Jelenleg megkezdett projekt: vettem egy kis mini PC-t hogy feltelepítem házi szervernek, mert elkezdtem tanulni a HomeAssistantot (melyet előzetesen sikeresen rendszerbe állítottam egy virtuális gépen). Szóval a Router használata mint Házi szerver a végéhez közelít. Így ha esetleg a Mikrotik nem tudja ezeket a szoftveres mókolásokat amiket felsoroltam, átveheti tőle ez a Mini PC, viszont akkor be kell tudni állítanom hogy minden bejövő forgalmat (ami engedélyezett persze) átirányítson a szerverre. Ami viszont kell hogy maradjon: Fix IP kapcsolás, MAC címek naplózása (főleg ha nincs neki FIX IP kiosztva, tehát nem rendszeres résztvevője a hálózatnak), szülői felügyelet, és persze sok eszköz magas minőségű szimultán kezelése, nagy lefedettséggel.
Mennyire reális az elképzelésem? Működni fog? Milyen eszközt javasoltok?
Én a Chateau PRO ax (igen erős hardver) modellel szemezek, néztem a HAP AX2 (nincs benne USB, szerver kizárva) / HAP AX3 modelleket, de jobb alternatívákat is örömmel vennék. Pl. úgy tudom, hogy az AX már elavult WiFi szabvány. Illetve igen esélyes hogy egyetlen router nem fogja lefedni nekem az egész házat a perifériákkal együtt (lásd. kapuk, töltő). Melyik a legolcsóbb megoldás a router mellé, hogy lehetőleg wifin (ne kelljen átkábelezni ha nem feltétlen szükséges) normális minőségű roaming valósuljon meg? A hálózat sebessége ezeken a pontokon nem releváns, csak a stabilitás (a kamera esélyesen kábellel lesz csatlakoztatva és nem a kapunál hanem a ház sarkán).
Köszi ha valaki szán rám időt, és ad tanácsot: Sanyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS RTX 5070 Ti 16GB GDDR7 PRIME OC Edition - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Új, Gamer félgép - ASUS PRIME B860M-A WIFI + Intel Ultra 5 245KF + Corsair 2x16GB DDR5 6000MHz
- Bomba ár! Microsoft Surface Pro 3 Tablet - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I W10 I Cam I Garancia!
- Bomba ár! HP Elite X2 1012 G2 i5-7300U I 8GB I 256SSD I 12" 2K+ Touch I CAM I W11 I Gari
- Eladó iPad 9th Generation + tok + digitális toll (nem Apple Pencil) kitűnő állapotban
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- DELL WD19S dokkoló + 130W töltő
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Honor Magic6 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest