- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
Akkor valószínű más kategóriás eszközökkel találkoztunk. Nem ismerem a teljes hw-es termékpalettát, én 9166 ap-val dolgoztam és 9800-as wlc-vel. Legfőképpen én wifiről beszéltem nem, switch router, azzal a részével nincs bajom a mai napig, nyilván itthonra nem vennék cisco routert mikrotik ellenében, mert innováció ide vagy oda egy komolyabb home lab-hoz sem éri meg a beruházás. Amikor én 2006 környékén csiáltam a ccna-t pl még nem volt semmilyen rádiós témakör, switch router kategóriában viszont átláthatóbb és szerintem jobb a konfig mint rádiós téren. Valóban kicsi deploymentről van szó egyébként 100 alatti ap számmal. Kontrollerből meg azért szokott 1db lenni, mert én úgy tapasztalom, hogy multi környezetben sem szándékoznak legalább kettőt venni akkor sem ha felhívod a redundanciára a figyelmet.
"Akkor annyira megsem szabvanyos az, bar nem derul ki, mifele eszkozrol beszeltel."
Hát a poe,poe+,poe++ alapból is szabványok, max a márka térhet el. Jelen esetben, ubiquiti, mimosa, cambium poe+ vagy ++ tápokkal próbáltam (az volt itthon), mivel a 9166-hoz sem kapsz tápot gyárilag (legalábbis nekem nem jött hozzá anno és senki nem is hallott róla).
Nem az a legfőbb baj, hogy ország korlátos, bár ad egy fajta rugalmasságot, hogy ha gáz van ki tudsz nyúlni rajta, de ha visszavettem a teljesítményeket unifi oldalon, akkor sem nyújtott többet a cisco és jobban teljesített egy enterprise ubiquiti. Ellenben kb ötöde árban. Anyag és összeszerelési minőségben sem láttam az 5x árat. Nyilván ha rossz a jelminőség akkor felpakolsz még AP-t, én sem egyet használok itthon, de mivel ugyanazon teljesítményen rosszabbul teljesített így az előzetes darab kalkulációt lehetett felszorozni és újra csinálni a deployment tervet.
"En is ilyennek lattam, amikor nem ertettem hozza."
A fentiek alapján biztos nagyobb szakértője vagy a cisco wireless rendszerének mint én ezt nem vonom kétségbe. Én abból indulok ki, hogy mennyi idő volt egy unifi vonalat vagy mikrotik vagy hp aruba vagy tplink omada vonalat elsajátítani és az én szemszögemből melyik mennyire tűnik egyértelműnek és logikusnak. Mivel egyik rendszert sem tanították hanem magamtól kellett megtanulnom így én ez alapján tudok véleményt formálni. Ebben a végén van nálam a cisco. Aztán lehet pusztán nekem nem áll kézre, van ilyen. Van olyan kollégám aki a mikrotikkel van így, szóval bármi lehet persze.
"Ez is egy velemeny, megha szerintem butasag is."
Ez valóban vélemény, én azt szoktam mondani ,hogy engem meg lehet győzni érvekkel alátámasztva. Pl ezt meg ezt tudja, amit nem tud a másik és erre szükségünk van ezért meg azért. Lehetne felhozni példának IDS/IPS-t, mert azt tud a cisco, ellenben a unifi nem (csak unifi gw esetén). Viszont ilyen érveket sose hallok, csak annyit, hogy azért kell mert "biztonságos". Ez számomra irreleváns. Ha nem lehetne biztonságos rádiós környezetet kialakítani mikrotik unifi vagy omada rendszerekkel akkor nem lennének Enterprise eszközeik a piacon, csak árulnák az otthoni 5 ezres tenda szintű cuccokat. Mivel nem 10 fős cégnél dolgozom, így én a fenti konzekvenciákat tudtam levonni nagyvállalati környezetben. Valószínűleg egyébként más multis közegben dolgozunk, hogy ennyire eltérő és ilyen vélemény alakult ki bennünk erről.
Ebben teljesen egyetértek veled, egy kezdő szinten tanuló részére egy MTCNA közel sem ad akkora tudást és indulási alapot mint mondjuk egy CCNA. Ebben összehasonlíthatatlan a kettő, mert egy MTCNA inkább annak szól aki még nem fogott a kezében routert és egy alapnál többre nem is tart igényt vagy csak egy nagyon kezdést szeretne kapni. Az egy kezdő képzés, CCNA sokkal komolyabb, ugyan én nem végeztem mtcna-t, de megnézni megnéztem anyagokat anno, nem emlékszem, hogy lettek volna benne komoly vlsm számítások vagy bármi komplexebb forgalomirányítás bgp ospf areák l2mpls xvlan vagy bármi ilyesmi. Azt azért hozzátenném, hogy amikor én anno ccna-t csináltam az egy komplett két éves képzés volt rengeteg laborgyakorlattal vizsgákkal számításokkal esettanulmányokkal, most pedig többször látok komplett ccna képzést 5 napos időkeretben. Ebben a mikrotik sem különb, mert az mtcna sztem 1-2 délutános cucc talán. Nem hiszem egyébként, hogy kezdőként ezt a szakmát egy 5 napos ccna gyorstalpalóval úgy el lehet sajátítani, hogy magabiztosan alkalmazod is a tanultakat. Akkor tudnám elképzelni ezt, ha egyébként is ebben dolgozol és csak kell róla egy firkálmány. Egyébként igen a mikrotiknek megvan az a hatalmas előnye, hogy pár 7 ezres hAp Mini-vel is összerakhatsz egy komplex hálózat kialakítást, hogy tanuljad. Talán még az omada áll kicsit közel ide, elég jó áron mérnek terméket ha tanulni akarsz. Unifi már egy kicsit emelt vonal árban, hp meg cicso és társai pedig nagyon más.
Új hozzászólás Aktív témák
- ŐSZI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3454, 94% Akkumulátor
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest