Hirdetés
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- [K2]: Synology NAS és a felhő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
semmi….látom már folyamatban van
-
user12
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Köszi, úgy látszik átugrottam azt a szakaszt. Ezek alapján én nem látok olyan nagy különbséget a két rendszer között.
Otthonra gondoltam, mivel a jelenlegi switch nem tudja megtáplálni a MT access pointokat (az még viszonylag egyszerűen orvosolható) és a VLAN-okat se kezeli -
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Kollegák!
A CSS610-8P-2S+IN -el szemeztem. Azt írja a MT oldala, hogy SwitchOs Lite-ot futtat. Ez a verzió miben különbözik a (nem lite) SwitchOs -től?Esetleg van valakinek gyakorlati tapasztalata is az említett Os-ekkel?
Köszönöm előre is. -
user12
őstag
Igen igazad van.
Közben megtaláltam: https://noctua.at/en/nf-a4x20-pwm ezt rendeltem a HP switch-be -
user12
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nincs mit. Örülök, hogy megoldódott
-
user12
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A kép alapján normál 3 pines valszeg 8 cm-es ventillátor van benne.

Ez : https://noctua.at/en/products/fan/nf-a8-flx pl jó lehet. De ha a 4 pines verzióját veszed/kapod, ahhoz is van 4 > 3 pin átalakító.
-
user12
őstag
válasz
kammler
üzenetére
Köszi Neked és Reggie0-nak is!
Én nemrég a CCR2004-et nézegettem, annak is a PC verzióját épp azért mert az halk, a testvérében meg két ventillátor ordít - ami nem vállalható a házban
De ahogy nézem, valszeg ebben (ccr2004) is van ilyen lehetőség, mivel a blokkdiagramon mutat egy “fan controller” elemet (ugyanez megvan a kammler Ccr310-esén is) -
user12
őstag
válasz
Zwodkassy
üzenetére
"csak csendesebb lesz az egész amikor mennek"
Ez azt jelenti, hogy a board vezérli a fordulatszámot, nem állandó maxon mennek vagy esetleg ha hűvös a környezet, akkor ki is kapcsolja?
Nem volt még aktív hűtéses MT eszközöm, azért kérdezem + neten se találtam róla megbízható infót.
Mondjuk azt megerősítem, hogy a Noctua ventik egészen jók. Volt itthon HP poe switchem, abban a gyári ventillátor finoman fogalmazva is üvöltött. Miután kicseréltem maradt hallható hangja az eszköznek, de az inkább már a levegő hangja volt, ahogy áramlott. -
user12
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Plusz ugye a két 10G ethernet adapter olyan 90 körül van (újonnan - ha használtan nem tud szerezni a kollega), SFP-s adapterekkel meg stopperos által említett issue lehet.
-
user12
őstag
-
user12
őstag
válasz
Ejelhar
üzenetére
Mikrotik egyszerűen túl drága, túl van árazva, ezért.
Ja mert az évi 1000 usd licence nélkül a forti is csak levélnehezék…ráadásul még akkor se garancia, hogy a beállított L7 routing vagy dns filtering hibátlanul megy

+ ha egy Rb5009 áraba tudsz hozni egy hasonló tudású junit, azonnal veszek kettőt
-
user12
őstag
-
user12
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Láttam énis a newsletterben. Mondom is milyen jó lenne otthonra…..na de 4 ventillátor…
-
user12
őstag
válasz
user12
üzenetére
Ma leteszteltem az eszközt, sajnos ugyanazt a hibát produkálja a mangle szabállyal is. Próbaképpen deaktiváltam a szabályt és a PPPoE profilban a change MSS-t yes-re állítottam, de ugyanaz volt a helyzet. Sajnos nem tudtam tovább tesztelgetni mert kellett a működő netkapcsolat.
-
user12
őstag
Ezt csekkold: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=191683
Nem kell hozzá nat. A linkelt leírás utolsó pontja írja, hol kell az ip címeket definiálni
/ppp secret add name=ppp1 password=12345 local-address=192.168.9.1 remote-addr ess=192.168.9.251
-
user12
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Köszi a részletes leírást. Ezzel a részével eddig nem foglalkoztam. A PPPoE csatlakozás annyi, hogy megadtam a felhasználónevet, jelszót és kész. Volt, amikor az mtu-n állitgattam kísérleti jelleggel, de visszatertem a default beállításokra, mert úgy láttam, hogy ezekkel megy a legjobban.
A vpn kapcsolatok viszont nem haszálják a PPPoE profilt, mivel én úgy csinálom, hogy minden vpn felhasználókhoz külön profilt készítettem és rendeltem hozzá -
user12
őstag
Sziasztok
Egy furcsa helyzettel szembesültem nemrégiben. Az alany egy hAP AX, egy Digis PPPoE netkapcsolaton. Az történt, hogy egyszer csak a kapcsolódó eszközökön elérhetetlen lett a Viber, az Apple eszközök nem tudtak rendszerfrissítést, de app frissítést sem letölteni, valamint a Dwagent se tudott kapcsolódni, valamint random 1-2 weblap (pl időkép) nem volt elérhető. Ezek azelőtt rendben működtek. A default konfigom felül egy L2tp kliens beállítás, valamint egy extra masquerade szabály volt hozzáadva (azért, hogy a Hgw oldala elérhető legyen).
Próbáltam, hogy a tűzfalszabályokat tiltottam, semmi eredmény.
Elhoztam a routert és helyette visszállítottam az előzőt, ami egy hap Ac, ezen gyakorlatilag ugyanaz a konfig fut, ezen elsőre minden ment.
Hazahoztam a Hap ax-et, annyit csináltam, hogy a pppoe klienst tiltottam, valamint az ether1en dhcp klienst engedélyeztem és csatlakoztattam a helyi hálózatra, itt elsőre ment minden, ami korábban nem.
Logban nem volt semmi, deboggal sem.
Valakinek van bármi ötlete mi okozhatta ezt?
Köszönöm előre is. -
user12
őstag
válasz
Zwodkassy
üzenetére
Vannak tök frankó megvalósítások ESP32 alapon. Ha idő el kicsit jobban el leszek eresztve, össza akarok rakni egyet
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?p=1122424 -
user12
őstag
válasz
Alteran-IT
üzenetére
A mikrotik mindegyik portján ezt csinálja?
-
user12
őstag
válasz
Gyula888
üzenetére
Mondjuk az számomra is nagyon fura és megmagyarázhatatlan kategória, ami történt. Hónapokig ment 1400-as MTU-val a tunnel, most újra vissza akartam volna rá állni és fejreállt a winbox és az egész kapcsolat. Vagy a két szolgáltató közt van vmi zűrzavar, de az nagyon gáz lenne.
-
user12
őstag
válasz
Alteran-IT
üzenetére
Akkor mégegymai Winbox gyengeség: vpn-en csatlakozva router A-ra, az ehhez site-to-site-on csatlakozó router Winbox-al ugyanezt csinálta
-
user12
őstag
válasz
Alteran-IT
üzenetére
Most én is azfelé hajlok. Este próbából visszatettem a tunnelen az mtu-t 1400-ra, mivel régen is így volt. Na a winbox fejre is állt, üres ablakokat jelenített meg. Visszaállítottam 1450-re és jó lett üjra
-
user12
őstag
válasz
Alteran-IT
üzenetére
Akár egy Fortinet is, csak legyen egy jó vastag bankszámlád, amiről fizeted a licenszt
-
user12
őstag
válasz
Tamarel
üzenetére
Amit viszont nem értek, hogy az ok, hogy a site-to-site kapcsolat nem áll össze, de a Win klienssel hogyhogy felépül? A hgw nem tudja, hogy milyen eszköz inicializálja a kapcsolatot. Nagyon maximum a Windows más Ipsec hitelesítést használ, mint a peer Mikrotik eszköz. Ilyen szinten beleszólna a kapcsolatba még PPPoE PT módban is?
-
user12
őstag
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszönöm és Neked is Lenry!
Épp az ímént indítottam újra a HGW-t...egyből összekapcsolódott a két eszköz...hihetetlen...
Az lett gyanús, hogy a mobiltelefon itthoni hálózatból nem, mobilnetről simán kapcsolódott. Délelőtt sajnos ezt nem tudtam tesztelni, munkában voltam.Köszi mégegyszer mindkettőtöknek!
-
user12
őstag
Sziasztok!
Mi lehet olyankor a probléma, ha site-to-site IPSEC kapcsolat egyik napról a másikra nem akar összeállni; de PC-ről vagy mobilról kapcsolódva bármely oldalra (akár a site-to-site hitelesítő adatokkal is) azonnal felépül a kapcsolat kliens eszköz-szerver között.
Megpróbáltam megfordítani a két oldal között a kliens-szerver viszonyt, akkor se jön létre a tunnel.
Legfrissebb Routeros (7.18.2), de az 18.1-re amikor frissítettem, akkor még összeállt a tunnel, reggel néztem, már nem volt jó. Ezért is frissítettem, de nem oldotta meg. Egy előző valamelyik nemrégi verziónál is volt már ilyen probléma, de akkor egy reboot megoldotta, most nem.Köszönöm előre is.

-
user12
őstag
válasz
SimonJanos
üzenetére
Szia
Itt találtam hozzá két scriptet is -
user12
őstag
Kinek hogy tetszik az új webgui?
-
user12
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
A vlanban csak a hgw-ig megy a tv adás nem?
-
user12
őstag
Szia
Az eszköz alapból nem földelt, a két pines DC csati csak + és - szálon csatlakozik az egyébként sem földelt tápegységhez.
Valami hasonlót ha nézel, akkor földeltté tudod tenniVagy ha a routerhez csatlakoztatott switch fémháza földelt és ezt összekötöd egy FTP kábellel a routerral, az is hasonló eredményre vezet.
-
user12
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek.
Időközben a support meg is oldotta a rejtélyt. Leírom, hátha jól jön valakinek.Az egyik PPP profilban volt if up és down script. Ennek az volt a szerepe, hogy az adott interface-t tegye bele az if listába, down-nál meg vegye ki. Valamikor változhatott a parancs szintakszisa, mert már most már az adott interface nevét nem fogadja el, mint paraméter, ez okozta a hibaüzenetet.
Viszont ami miatt működött az egész, hogy a General fülön is be volt állítva, hogy az adott profilt melyik listához adja hozzá - amikor ezt beállítottam, valszeg elfelejtettem törölni a scriptet, amit most megtettem.
Így már most nincs hibaüzenet. -
user12
őstag
Úgy látszik elkiabáltam...mégis dobja ugyanazt a hibát.
Audience és yodee_ nálatok milyen eszköz van?
Az enyém RB4011iGS+RMIdőközben feladtam support ticket-re a MT oldalon.
-
user12
őstag
-
user12
őstag
Sziasztok!
Frissítve lett a router a 7.15-re, azóta random a “executing script failed, please check it manually” üzenetet dobja a logba. Ezzel semmi gond nem lenne, de nincs script a rendszerben.
Találkozott már ezzel a jelenséggel valaki?
Köszönöm előre is. -
user12
őstag
válasz
nemurea
üzenetére
Az, hogy a DNS-t nem tudja feloldani, nem feltétlenül erre vezethető vissza.
A IP/DNS ablakban látszik, hogy kapott-e IP címet a DNS szerverhez. Ugyanitt általában az allow remote request is szokott kelleni ha a mikrotiket akarod használni dns címfeloldásra (ellenkező esetben dhcp-vel oszd ki a klienseknek a Telekom DNS IP címet vagy a Google DNS-t). Viszont ha engedélyezed az allow remote request-et, a tűzfalon tiltani érdemes az 53-as portot kívülről történő elérését. -
user12
őstag
válasz
nemurea
üzenetére
A service sort nem kell kitölteni. A general/name mezőben tudod elnevezni a kapcsolatot.
Ez azt jelenti, hogy ha változna a T-s gateway, akkor a routing list-ben is aktualizálódni fog?
Elvileg igen, gyakorlatilag a gateway maga a pppoe kliens interface lesz. (pppoe-out1, ennek kellene majd látszódni a gateway oszlopban) -
user12
őstag
válasz
Davebowman
üzenetére
A többiek szerintem jól összefoglalták.
Én csak egy jótanácsot szeretnék adni, ha lehetőséged van rá. inkább használj 2,3 eszközt a lenti feladatokra, mert ha beborul a cucc, akkor oda mindened, a netkapcsolattól a filmekig bezárólag.
Én tudom ajánlani a hap ac2-t, egy ax-es (pl tplink) access pointot és egy akkora swirchet amennyi vezetékes végpont kell. -
user12
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Anyósnál a hAP ac2-t én is olyankor frissítem, amikor ott vagyunk.
Annál valahogy sose fogok összebarátkozni a tudattal, hogy a 16MB-os internal flash-ből <1MB van szabadon frissítés előtt. Kb, mintha a Windows frissítést úgy indítanám el, hogy a háttértáron a szabad terület kevesebb, mint 1%
Mondjuk ettől függetlenül még mindig hiba nélkül lefutott az upgrade és a fw frissítés is, szóval ez csak az én parám
-
user12
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Netinstall vagy Routerboot ez esetben is járható út nem? Én már nem egy board-ot visszahoztam vagy így vagy úgy - kivéve, amik fizikailag mentek tönkre.
Konkrétan nekem a firmware upgrade-be még egyik se pusztult bele, pedig már sokféle eszközön csináltam, a map/cap lite-tól a rb4011-ig.
-
user12
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Miért ne? Van valami konkrét oka?
Én úgy csinálom, ha új verzió van, lefrissítem a fw-t is - hátha van benne valami fejlesztés, aminek az új verzióhoz van köze. Nem tudom hülyeség-e vagy nem.
Bár a ROS update-ket se követem napi szinten. Napi szinten nem csekkolom a routert, általában hetente egyszer, akkor rányomok, hogy van-e új verzió. Ha van, átnézem, hogy mi az update benne, ha valami kritikust javítottak, akkor felrakom, ha az enyémmel kapcsolatban nem releváns, akkor megvárom a következőt vagy azutánit és akkor telepítem. -
user12
őstag
Sziasztok!
Van itt , aki hAP ac2-t használ, 7.10 vagy újabb szoftverrel?
Meg kellene frissíteni, de némiképp aggódóan nézem, hogy 700 kbyte körüli szabad hely van rajta…. -
user12
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Köszi a tippeket.
Ha letiltom és újra engedélyezem, akkor is az előző IP címet keresi.
Kell a kliensnek egy reboot, akkor egyből feláll.
Tegnap hagytam szétkapcsolva, lesz-ami-lesz alapon, a logot visszanézve kb 20 perc kellett neki, hogy újra felálljon a kapcsolat.
Így belegondolva, nem sok a 20 perc, de nem is igazán vágom, hogy mi okozza ezt a bekattanást, hogy egyszer csak átvált a "jó" IP címre és akkor egyből csatlakozik.
-
user12
őstag
Sziasztok
A legutóbbi (7.13) firmware telepítés után olyan issue jött elő, hogy az l2tp kliens ahhoz az ip címhez akar csatlakozni, amihez a bootolást követően csatlakozott. Tehát ha a szerver oldalon volt egy ip cím csere és a cloud-ban is frissült a cím, a kliens továbbra is az előző ip-t keresi. Dns cache ürítve lett, nem segít.
A klienst rebootolva elsőre csatlakozik.Előző verziókban nem volt ilyen probléma
Esetleg valakinek ötlet, javaslat?Köszönöm előre is
-
user12
őstag
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Szia
Azt meg tudom erősíteni, hogy a 7.12-vel nekem nem volt bajom, ugyanezt a típust használom és szintén T-nél vagyok.
Mit jelent az, hogy semmi nem működik? A router írja, hogy NAT mögött vagy? Ezt hol?
Talán a konfigban lehet valami ami nem tetszik neki vagy megkavarja. Firmware-t is frissítettél?
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Eredeti játékok OFF topik
- Borderlands 4
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Még nincs is Vivo X300 Ultra, de már a nemzetközi kameratrónra pályázik
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Mindenki bukja a Blackwell chipeket, ha bejön Trump terve
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z37 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! GB B450 AORUS Elite R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD NITRO+ RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD Strix RTX 2070 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3500X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB GameMax STORM Black EVGA 600W
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-9500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
- 142 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5 i5-12450HX, RTX 4060 (ELKELT)
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s / M920s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3180
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

) is zökkenőmentes.