Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
BigBlackDog
üzenetére
A leírtakat tudná, én a kollégával ellentétben, ha elfér az antenna, azt választanám a kis felár ellenében plusz funkció. Használat közben nem levehető, akkor se ha konkrétan a wifi ki van kapcsolva.
Viszont! Tudni kell, hogy ez a router nem alkalmas igazából már a gigabit netre se, feljebb meg nagyon nem. Ha nem újonnan nézed, itt a hardveraprón lehet kifogni árban közel RB4011 vagy RB5009, ezek a net bővítéssel se fogynak el, mindamellett hogy minden leírtat tudnak, wifi nélkül.
-
-
-
-
válasz
yodee_
üzenetére
Gyakorlatilag bármit, ami illeszkedik a workflowba, és távoli (internet távoli) elérésre terveztek.
Anélkül, hogy vitát nyitnék arról, hogy a publikus felhőszolgáltatókat ide behoznám, maradhatunk self-hosted vonalon is: NextCloud (Webdav, natív kliens, HTTPS), OwnCloud Scale (igen, újraírták), S3 kompatibilis megoldások (nem akarom a minio döntéseit sem idehozni, szóval általánosítok kicsit), Resilio Sync (közös tárterületről syncel), Syncthing (hasonló), Seafile.. a lényeg, hogy megtaláld azt a folyamatot, ami kényelmes és hatékony a továbbiakban. És persze próbáltam a free vonalon is mozogni, mert vannak bőven fizetős verziók is.
Egyébként érdekes fejlemény az SMB over QUIC, de még bőven a sütőben van, annyira friss.
DLNA-t pedig a mediaserverek váltják: Kodi, Jellfyfin csak a legismertebbek (és opensource kitétellel).
-
-
válasz
yodee_
üzenetére
Látod, még mindig nem ismerem a releváns útvonalat. Biztos ki kéne találnom, meg ismernem a korábbi 2 évből, hogy mi van nálad.
Próbálkozom WG optimalizálással, de elfogytak az öteleteim. A saját kapcsolaton T-Home optika 2000/1000. A kérdéses interface mögött mobilinternetes mikrotik/openwrt eszköz van.
Ezt írtad. Ebben melyik a "szerver"? A telekom eszköze, csak nem... a mobilnetes Tik egyszerre vezetékes T-s Tik? Vagy ezek a külsős eszközök, de mi a központ? Hogyan van beállítva? Mit mivel hasonlítasz? Az a 1/1 mögötti ac2 szintúgy egy külsős eszköz ugyanerre a központra, csak az gyors?
Miért csoda, hogy a mobilnet nem gigabites?
Megannyi kérdés. -
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Ez így van, Debian alapú, nftablesre épült tűzfal megoldásokkal. De változtattak a kiadási megoldásán legalább is a community vonalon. És nem is találtam még aktívabb magyar közösséget rá, redditen azért vannak rá threadek.
Ez az az OS, amivel a korábban emlegetett fórumtársunk ~ 7/7 feletti eredményt ért el PPPoE felett, speedtest-clivel... Talán egy TCP szálon értve, ha az a default.De talán pont a Linux alap megközelítés miatt hasonló a tűzfal a Mikrotikesre.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Akkor nem az encryption teszi, ettől még nem gyors. A NIC se tud segíteni, mert nem érti a PPP fejlécet, szóval azokon sincs offload.
@mrots: nem igazán vagyok oda a kötekedésért. Mikrotiken tudtommal nincs openvpnben ChaCha, aes van és blowfish (és tiktosítatlan, de azt továbbra sem tekintem titkosításnak).
Akár mikrotik felületen kb 3 kattintás egy wireguard peer, aztán ott a generált QR kód, telefon pittyent, készen vagy. Melyik ipsec tud ilyet? Melyik ipsec használható úgy, hogy a vonal egyik fele cgnatolt, mindenféle ISP szűrésen átesett, instabil hálózaton van?
-
válasz
ekkold
üzenetére
Csak?! Vegyük a legdurvább Netgate 8300-at, Intel Xeon D-1733NT : Single thread 2198... akár egy i3-7100 tudja azt... és ahogy látod, fele a Ryzennek... de tegyük fel nincs jól lehűtve, és csak a 80%-ot tudja, akkor is elég durva... az Netgate 8300 28Gbps firewallra van beígérve, 14Gbps IPsec mellett. Számok alapján az azért nem kevés.
A probléma az, hogy nincs megírva egy rendes HW offload. Lásd a Telekom által biztosított Qualcomm alapú eszköz képes megoldani a feladatot.
Mivel én is csak átadom az infót, semmire sem esküszöm... a tapasztalat azt mutatja, hogy a többszálas speedtest mikrotiken is szétosztja a forgalmat a CPU magok között. De egyetlen TCP streamnek nem elég a kraft.
-
válasz
ekkold
üzenetére
Kraft egyszálon pedig akadt a srácnál: Ryzen9 9955HX (turbo 5.4Ghz!!!), passmark singlethread szerint az általam nézett kategória dupláját tudja.
Kézreállás most már közel mindegy, lehessen IaC eszközzel kezelni, és akkor ronda mindegyik.

Uhh, azt hogy milyen hardvert szándékozom használni... az egy olyan hosszú történet, hogy nem fér bele a fórumba.
És még most sincs leütve. Röviden: Intelt.
Meg virtualizálás, de a NIC megy direktbe.
-
-
válasz
ekkold
üzenetére
Épp egy ilyenen dolgozom, pont a felsorolt okok miatt. Bár én nem rendelek ilyen kínai vackokat, ki tudja mi van benne. Viszont van két elgondolkodtató pont:
1. fizetős és zárt routerOS szemben a népszerű FOSS firewall OSekkel (ha már van előtte egy CRS igazából a tűzfal a kérdéses főleg)
2. Telekom topikban írták, nem tudja PPPoE-n kihajtani a 8/8Gbps netet, főleg felfelé van gond (egyszálas az encryption gondolom) 2.5Gbps körül. Nem mintha lenne ilyen netem, csak a tudat, ha már megépítem, fizetem a P10 licencet, és nem fogja kiadni. Legalábbis egyelőre.
-
-
-
-
-
válasz
myk_to
üzenetére
Nem szoktam teljesen eltérő megoldásokat javasolni, hiszen többnyire fix elképzeléshez keresnek lehetőséget... de van USB rajta, telefon bedug, Ethernet Tethering bekapcs, ott a backup net. Nagyjából annyi kell, hogy felveszed a WAN interface listára (ha úgy írtad meg a tűzfalat, hogy listára vonatkozzon), és innentől egy mozdulatra van. Persze, drágább mint a szomszéd wifijét használni.
-
-
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Hát 2 chainnél ehhez kellene a 160MHz, ami ugye nem kötelező ax elem, plusz 5GHz-en egy ilyen csatorna van, DFS és csökkentet eirp mellett... Nem annyira jó kombó.
Tényleg érdekes kütyü, új hex wifivel. Mediatek socnak mondjuk nem vagyok nagy rajongója, de van USB és SFP 2.5G, ami nincs az ax2n.
-
-
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Igazából, ha van ilyen normális menedzselt vlan képes switched, akkor célszerű ott végezni a switchelést (bár az L009 is képes mindenre magától, de ugye nincs elég port mégse), és a VLAN közötti, valamint a net felé menő forgalom alapján méretezni a bondingot.
2.5Gbps a CPU linkje, switch csak magában wire speed. Viszont az L009 csak L2 hasht tud hardveren gyorsítani, azaz 1 hostod forgalma mindig ugyanazon a linken megy ugyanazon másik host felé, nem tudsz mondjuk több TCP streamen se link sebesség felé menni. Ellenben 2 külön hostról elvileg tudhatod mondjuk a NAS-t nagyobb sebességgel elérni. -
válasz
mazso1988
üzenetére
Hát a GUI-n lehet őket mozgatni.
Pontosabban? Hol szeretnéd állítani?Amúgy a MAC cím szűrés eléggé oldschool, bárki láthatja az éterben a csatlakozott eszközeid címét, így hamisítani is tudja. Cserébe minden modern okoseszköz alapból randomizálja, pont azért, hogy ne lehessen azonosítani.
-
-
-
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Újraindítás megvolt az IPv6 engedélyezése után? Nem gyakori a mikrotikkel, hogy kellene, de itt kell.
-
Mert így kell. RFC 3633 Prefix Delegation. Több ISP is ad 60 vagy akár 56-os prefixet... Aztán nyitogathatod a subneteket kényedre.
Mert amúgy nagyon jó, hogy ICMP-n kap a routered címet, ez működik is. Aztán?
@MasterMark: az nem DHCP pool alapvetően, DHCP-n kéred a prefixet, és ezt a prefixet nevezed el, ez a poolod. Ezt aztán hirdeted RA-val.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Képernyőképek helyett config exportot javaslom.
IPv6 settingsben az enabled megvan? Újraindítás is kell hozzá.@Lenry: úgy emlékszem igen.
-
Áhh, kezdem összerakni. A modultól kapod, ez így jó lehet.
Visszaolvasva az eredeti kérdést, abban az is szerepel, hogy ha a GÉPED felé cseréled az optikát rézre, akkor megjavul az egész. Akkor a probléma még is az optikával lehet. Ott (sfpplus3) milyen errorok/droppok/pauseok vannak? -
-
Szuper hír, hogy így látja.
Visszaolvasva amit írtál korábban, azt mondod, hogy az ont felől vagy az ont felé van pause? Ez önmagában is fura, mivel főleg a valós 10G linkek felé kéne lennie illetve használatban lenni. Akkor valami félre lehet konfigurálva. Hiszen azért küldöd a pauset, hogy ne küldje olyan gyorsan, mert egyébként el kell dobni... Nyilván a gigás upload is kisebb, mint a 2.5G. A megfelelő részekről egy config export tudhat egyértelműsíteni.
Sajnos modulra nem tudok neked mondani semmit, egyelőre nem használok semmilyet, de a jelenségről már olvastam.
-
-
-
-
Egyfelől köszönöm, hogy rámutattál.
Mindazonáltal el tudok képzelni olyan felállást, amikor az eszközök ilyen sorrendben vannak összekötve, és a Mikrotik látja el az otthoni környezetbe véve hagyományosnak vélt "router" szerepeket, úgy mint tűzfal, DNS, DHCP, wifi AP, switch. Függetlenül attól, hogy pont nem routeol, és a kérdezőnek sem ez állt szándékában. Így vált egy alapvetően szemléltetésnek szánt példákkal tűzdelt magyarázószövegből egy elég zavaros mondandó. -
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Az a fura, hogy ha nem NAT-olsz, akkor az L009-ről kifelé megmaradnak a forrás címek. Természetesen, ha a HGW is ugyanabban a subnetben van, akkor nem fogja zavarni, de egyébként a visszaérkező csomagot nem fogja tudni hova küldeni, mert a HGW route táblájában nem szerepel az a subnet. Defaulton (net felé) nyilván nem küldhet privát címet, szóval elveszik.
Ezért homályos, hogy most mit is akarsz elérni/mondani. -
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Valahogy így, de az L009-en a 99-ről az eth1 felé le kell egy untagged is. Ha nincs PPPoE akkor egyszerűbb 2 ethernettel összekötni, mivel mindkettő forgalmadról le kell venned a taget. És akkor az eth3 ugyanúgy, ahogy a hapon.
@dombila: Szerintem csak olyan helyen adnak, ahol megfelelő a jel a saját eszközükkel.
-
-
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Kétféle megoldás van, mindkettőn túl vagyok:
1. Külön VLAN neki, és akkor egy L2-ben lesz a HGW-vel. Persze menedzselt eszköz kell az utolsó pontig. Hap ax2 is jó erre. Előnye a gyors konfiguráció, szeparált hálózat. Hátránya, hogy nem használható ki az azonos hálózat adta lehetőség. Persze csak ha az új androidos eszközről van szó.
2. IGMP proxy, melyhez a leírás a blogomon fent van. Mai napig működik. Nyilván a másik hiányosságait pótolja. -
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Hogy lehet "átdobni" a host gépnek? Azon is tud futni a ROS?
Mert külön említed a bypass móddal, valami működést nem értettem?Egyébként nem tűnt elsőre nekem se rossz kártyának, de a hivatalos routing adatok alapján inkább volt a 4011 körül. mint az 5009 körül, nem hogy a többi CCR2004et karcolná. Érdekes.
-
válasz
ekkold
üzenetére
Ez egyébként nagyon jól hangzik, a probléma ott kezdődik, hogy nincs ilyen lerúgott olcsó gép, amin van két 10G link (rezes vagy SFP+, mindegy). Ha nagyon leadjuk az igényt, akkor egy is elég most még ugye... Vagy érted, USB adapterrel?!
Az erre szakosodott industrial firewall pc-k meg egy nagyságrenddel arrébb árazódnak.De ha valaki itt már csinált rackbe mini géppel routert, ami viszi ezt a 4/2 netet szívesen olvasok róla.
-
-
-
-
válasz
gabro0
üzenetére
Azt, hogy miért fontos neked, azt nem tudhatom.

Hogy mire lehet használni:
- tárhely: backupnak, média tartalomnak, konténereknek, stb.
- LTE/5G usb stick backup internetnek
- UPS monitorozása
- androidos telefont is köthetsz rá mobilnet megosztásra.Nem tudom milyen opciók vannak még, ezek jutottak elsőre eszembe.
Másik kérdésedre visszatérve, nem használok ilyen eszközt, nem tudok róla nyilatkozni. Esélyesen bug, ami javítva lesz (remélem
), valamint írják, hogy másik portokon jól üzemel... így is szomorú azért. -
Ha kurrens megoldásokban gondolkozunk, akkor ilyeneket tudok elképzelni:
- Hex S 2025 + AP: előnye, hogy bármilyen AP lehet, amit tehetsz bárhova... LAN-ból viszont így le kell mondani egyről, vagy beszerezni egy SFP-t, ami viszont lehet 2.5G is!
- hAP ax2: itt aprón is olcsón néha felbukkan, de boltban se 1 vese ára, hátránya, hogy nincs rajta USB (nem írtad, hogy kell). Gigabitet simán kezeli, wifi sebességre ugyanaz, mint a nagytesóban. Menedzselek is egyet, ac2-t váltott, semmi panasz, örülnek a nagyobb sebességnek.
- hAP ax3: aprón ritkább talán, nekem egész jól muzsikál main routerként is, viszont elég gyenge a "switch" képessége, ha több VLAN kell. Bármint az árához képest, mert nyilván ugyanez vonatkozik az ax2 is, csak az sokkal olcsóbb. Van rajta USB.
Az antenna lehet jó és rossz is, volt itt olyan, aki visszaküldte és maradt az ax2, neki annak a jele jobban bevált.Én az RB4011/RB5009 vonalat akkor ajánlanám, ha csillagpontosan kötöd be a szobákat (nem túl sokat
), és/vagy több (mennyiségben vagy minőségben) gigabites WAN-ról van szó. Meg persze a homelabhoz belépőként.
-
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Én 12V-os powerbanken keresztül használom, amit a szivargyújtóról töltök. Nyilván így is sokat van ki/bekapcsolva, szóval nem öröküzem, de jól szokott menni, amikor ránézek.
-
-
-
Mindig a végén állítjuk be a filteringet, vagy jó eséllyel kezdheted újra egy resettel.

Untagged pedig nem a bridge vlan alá kell felvenni, ugyanis az automatikus, hanem a bridge portnak felvenni defaultnak.@hunited: nem a szolgáltatás drága, hanem a tudás. Két cégnek nincs sok köze így egymáshoz.
-
válasz
_kovi_
üzenetére
Hát, ha nem csak ap-nak akarod használni, akkor igen, sokkal.
AC-re is feltehető a qualcom-ac csomag, 600Mbps a 800+ helyett. Plusz 2.4en is jóval erősebb, mértem már 330Mbps ami legalább dupla az N-hez képest.
Viszont majdnem mindegyik AC eszközben (ac3 kivétel) 16MB flash van, ami elég szűkös tud lenni ezzel a csomaggal.Vagy nem Mikrotik. Esetleg valamilyen mesh rendszer.
-
-
válasz
Shkiz0
üzenetére
Ez volt az első gondolatom nekem is.
Aztán az, hogy nagyon hiányoznak majd a 2.5G portok utána... tudom, tegyek be még SFP+ switchet, vagy kínai unmanagedeket. 
Amúgy megvan honnan ismerős a SoC: Chateau PRO ax.
Nem tudom mennyire optimalizált a ROS már erre, mert amúgy ilyen hap ax3 szint a benchmarkon, nem RB5009 szint... de van L3HW, belső hálózatra (NAT nélkül). -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ha nem lenne benne 4 fan, még homelab szörnyeteg is lehetne...
Plusz 2.5G most sincs.
-
-
CRS418 4 magos arm cpu, 1GB RAM... Komoly.
-
válasz
Silious
üzenetére
Sajnos nem derült ki pontosan, hogy milyen toronyról van szó (modern, sok csatornás?) Figyelni kell a modemre is, a korábbi LTE6 SXT pl nem támogatta a mostanában elterjedt B28-at. B20 a yettelnél (ahogy a telekombnál is) függ attól, hogy az ország melyik részén vagy, mert vagy összefogja más csatornával, vagy nem.
Egy SXT-vel meglepően messze lévő tornyot is stabilan be tudsz fogni. SXTR&FG621-EA ez most amúgy is a legolcsóbb újonnan beszerezhető LTE6 külső modemjük.
Használtan pedig lehet WAP is, 1-2km az semmi. A lényeg, hogy tudja azt a szintet hozni, amit még nem fogalmaztál meg. Mert Cat4 LTE pl még olcsóbban van, akár itt az aprón is.
-
-
válasz
yodee_
üzenetére
Bátorságra?

Ha vissza lehet vinni a cuccokat, kipróbálni ki lehet a linkelt antennát, hogy segít-e. A belső antennájuk deklaráltan 5G kompatibilis (leírás szerint 3.8GHz-ig "jó", ami pont az n78 vége).
Vagy keresni kell alternatívát Tiken kívülről, amiről szintén nincs 5G tapasztalatom.De először is, megnézni milyen csatlakozó van az eszközödön!
-
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hogy érted, hogy részben árnyékolt? Közben/túloldalt le lett földelve, aztán sima árnyékolatlan ment tovább?
Azért az fura, hogy minden port gajra ment. Van közös bennük? Egy helyen futnak?
2 portos switch azért eléggé repeater szagú
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Árnyékolt kábel?
Egyébként esélyesen annyi neki. -
-
válasz
Zwodkassy
üzenetére
Pont ezt akarom kideríteni azáltal, hogy kizárjuk a Telekom routing kérdését, ami nagyban megtudja keseríteni a böngészés élményét... persze ha mindkettő Telekom, akkor nem ebből van a gond... és amúgy sem feltétlenül, de akkor már megmarad az esély.
Szerintem is arcpirító, hogy a 250 megás net mellé már csak annyit írnak, hogy 1 embernek, időnkénti böngészésre... nem tudom ki írta ki ezeket, de biztos nem élte át a betárcsázós netet, meg a száguldó ADSL/Csellót utána
-
-
-
-
válasz
Alteran-IT
üzenetére
3011 sajnos elég elhagyatott eszköz, több problémája is van v7 alatt... de nekem nincs, úgy hogy nem tudok segíteni.
-
válasz
Tamarel
üzenetére
Először én is erre gondoltam, de gondolom x.y.10.0/24 és x.y.20.0/24 akart lenni, esélyesen 192.168 az x.y.
Alteran-IT: "... 2-3 ap elférhet a routeren vagy egy css106on is..." ezt írtam, és tényleg velem van a baj, hogy te ebből teljesen másra gondoltál?
Értem én, hogy NÁLAD minden *másra* nem elég. Ez ugye a gazdagság jele, szóval nem sajnállak ezért. Én használtam így pont egy ilyen CSS106 PoE-t a padláson, 40+ fok nyáron. Most is ott van, csak én nem.
Viszont ezek nem azok a kérdések, amiket eleinte pedzegettél. Az így szólt, nekem címezve:
"Úgy is megy, hogy nem közvetlenül a Mikrotik routerre csatlakoznak, hanem másik, mondjuk nem menedzselhető switch közbeiktatásával? Vagy ugye menedzselhető switch esetén vlan meg minden nélkül."
Erre válaszoltam, hogy 10e forintos switch kategóriát a 150e+ (igen, itt volt egy plusz jel is) eszközpark mellé, és csakis az AP VLAN forgalom menedzselésére megteszi. Ezekszerint ez vitán felül áll. -
válasz
Alteran-IT
üzenetére
"szóval 150 ezres budgetbe nem fér bele, ha maga a Switch 50 ezer"
Mindig azt gondolom, hogy érthetően fogalmazok. Típust is írtam emellé a budget mellé, CSS106. És a budget amúgy is az ax eszközöket tartalmazta.
Persze, ki mint él. -
válasz
Alteran-IT
üzenetére
Amióta vlanozok nincs buta switchem, de 2-3 ap elférhet a routeren vagy egy css106on is, nem tudom hogy ez miért nem fér bele a bőven 150e budgetbe (3ap ax + router ax). A crs azért ehhez továbbra sem kell.
Ha meg 20as Ap nagyságrendű, akkor amúgy sem otthoni sufniról beszélünk. És 20 ap titkosított tartalmát (ahogy a régi ment) se egy hap ac2 viszi el... ezeket bele kell venni a képletbe szerintem. -
-
Feltételeztem, hogy az FTP port nyitásai ismeretesek mindenkinek, de ha nem, akkor:
* aktív FTP kapcsolat: kliens nyit egy TCP sessiont szerver felé (command channel), majd a szerver visszafelé a kliens felé (data channel)
* passzív FTP kapcsolat: kliens nyit két TCP sessiont a szerver felé, úgy, hogy egy random porton kezd el hallgatni a szerver és oda várja.Legtöbbször nem a fenti, hanem a lenti szokott megvalósulni, mivel kliens oldalon senki nem tud/akar tűzfalat bontani, és még NAT is lehet közben... szóval van egy helper a Mikrotikben (IP->Firewall->Service ports), ahol a tűzfal figyeli az FTP forgalmat és kiolvassa belőle a port nyitási szándékot a random porton.
Segítség lehet, ha:
* egy a szerveren megadsz egy szűk tartományt, amit erre fenntartasz, és fixen beengeded a szerver felé.
* felépítesz egy VPN tunnelt, és azon keresztül FTP-zel.
* dobod az FTP-t, mondjuk SFTP-re cserélve. -
-
-
válasz
ekkold
üzenetére
Kb 1 hete futottam bele ugyanebbe.
Ha jól értelmeztem az a mögöttes probléma, hogy a routing mark nem jól működik együtt fasttrackkel (gondolom neked is aktív
).
A feloldásra pedig azt találtam, hogy kell mindkettő szabály a mangle-be, de még nem volt időm tesztelni:/ip firewall mangleadd connection-state=new dst-address=10.10.0.0/16 chain=prerouting action=mark-connection new-connection-mark=vpn1 passthrough=yesadd chain=prerouting connection-mark=vpn1 in-interface-list=LAN action=mark-routing new-routing-mark=to_vpn1 passthrough=no/ip firewall filteradd action=fasttrack-connection chain=forward connection-state=established,related connection-mark=no-mark -
-
"De pontosan azert tettem mikrotik eszkozt az LTE vegere, hogy ne kelljen ilyen barkacsolasokat csinalnom."
"- a netwatch mukodese: pontosan ez az amire szuksegem volt, csak valoszinuleg nem tudtam megfogalmazni rendesen."
...változik a probléma?
"Kritikus" rendszert építettél egy SPoF-re. Ha elpukkan a tápegység, akkor mi van?-HW hiba: mint írtam voltak rá panaszok, konkrétan az LTE modemre is. Van egy LTAP minim, napokat ment mellettem, beszereltem az autóba és kb sose ment (néha ment csak), nem látta az LTE modemet (nem Tikes modem). Persze én is nézelődhettem volna akármerre, aztán csak kiderült, mellettem stabil 5V-ot kapott (talán fölötte is?!), az autóban pedig nem. Átépítettem 9Vosra a tápellátását, és megy, stabilan. Varázslat vagy tudomány? Logban nem köpte ki, de a neten voltak ráutaló posztok.
-FW hiba: nem mi írjuk, nem is tudunk adni changelogot. Van egy mondás, hogy ha nem romlott el, ne javítsd meg. Ez elromlott, de lehet már valaki megjavította. Mi mondjuk meg? Miből?
Küldjél be support ticketet az MT-nek.- RSRP: nem összetévesztendő az RSSI-vel (nálad -72dBm volt), a -103dBm nem vészes, van -110 körül is "élet". Ezek a bejövő jelerősséget mutatják, a "minőségi" mutató az RSRQ, ami nálad -7.5dB egy teljesen jó jelet mutat.
Senki sincs pontosan ugyanabban a helyzetben amiben te, a workaround meg már csak ilyen, melós, szenvedős.
-
Van amúgy célja ennek a sorozatos kiakadásnak? Két nagyon valószínű dolog lehet a háttérben: hardver hiba, volt néhány panasz anno a Tik saját LTE modemjére hosszabb távon; FW hiba. Utóbbit nem frissíted, előbbiről elvből nem hallasz.
Mit szeretnél ezek után a topik lakóktól? Csak kendácsolni lehet.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Samsung Galaxy A17 5G – megint 16
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Call of Duty: Black Ops 6
- Anime filmek és sorozatok
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- A Retro Games feltámaszt egy legendát
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Apple Imac 21,5 Inch, Late 2015! Intel Core I5 + Intel Iris Pro Graphics. 1TB Háttértár!
- AKCIÓ! Acer KG241QSbiip 24 165Hz TN FHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
- HYPERX ALLOY FPS mechanikus billentyűzet - Cherry MX RED
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
PMTUD és MSS a sztenderd eljárás.

És még most sincs leütve. Röviden: Intelt.

Pontosabban? Hol szeretnéd állítani?