- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ad@m
tag
válasz
E.Kaufmann #16695 üzenetére
Bar nem hasznalom, de levileg tudja: [link]
-
Reggie0
félisten
Azok sajat honeypotokat hasznalnak, a juzerekre nem alapoznak.
"ha bizonyítékra van szükség, a kulcsot berakod a drop loggolós szabályhoz prefixként utána a log bejegyzéseket meg egy script felszedné és beküldené mondjuk valami HW egyedi azonosítóval összekötve"
Ezt konnyu hamisitani, hiszen maguk az eszkozok nem alairt logot adnak. No meg logot krealni sem bonyolult dolog, eleg csak transzparensen beekelodni a router ele egy masik routerrel es mar barmilyen ipcimrol lehet injektalni csomagokat. -
yumme
csendes tag
válasz
Reggie0 #16690 üzenetére
spam blacklistek hogyan működnek?
jelen esetben mondjuk regelnél valahova, kapsz egy kulcsot
ha bizonyítékra van szükség, a kulcsot berakod a drop loggolós szabályhoz prefixként utána a log bejegyzéseket meg egy script felszedné és beküldené mondjuk valami HW egyedi azonosítóval összekötve
ez csak szűrné valamennyire a rosszindulatúkat ? -
kopogo
tag
válasz
E.Kaufmann #16692 üzenetére
köszönöm
Esetleg 1 útmutatást kérhetek.
-
kopogo
tag
Sziasztok!
A vpn kulcs le fog járni ,távolról meg lehet frissíteni?
Vagy csak fizikálisan ott kell lenni? -
snorbi82
senior tag
Sziasztok!
megpróbálom leírni a hibát!
Van egy SCt-R: 192.168.100.254/24
Van egy 3011UiAS 192.168.0.10/20
(tudom, valamiért ők ketten nem igazán szeretik egymást)!
PPTP VPN tökéletesen megy, de az OPENVPN nem akar menni (se ki, se be).
Ha portot nem nyitom (be nem lehet jönni) de kifelé tudok csatlakozni.
Ha portot nyitom se be, se ki! Olyan mintha körforgásba kerülne a 1194es port.
Ha nyitom a portot logba ez kerül: connection established from 192.168.100.254, port: 55513
Ha szét natolomakkor:
connection established from 192.168.100.254, port: 1194
TLS Error: client->client or server->server connection attemptedAz utolsó reményem az lesz, hogy hagyom a fenébe! Esetleg valakinek valami ötlete lenne? Köszönöm!
-
yumme
csendes tag
válasz
Reggie0 #16687 üzenetére
oké naiv vagyok
ha "nagyon sokan" jelentenének egy cím tartoményból hogy 3389-re utazik akkor már lehet valami alapja és valami hozzáértő emberek leellenőriznék és openszószban (tartomány) listákat adnának ki?
nincs ennek bármilyen formában realitása?
OPNsense-ben láttam hasonló kezdeményezést plugin formában, asszem kissé monetizálva
-
yumme
csendes tag
kicsit talán off:
Van olyasmi együttműködés amihez mondjuk az én Mikrotik eszközömmel is hozzájárulhatok (plugin script formájában), hogy pl ha azt látom valaki megpróbál be SSH-zni vagy RDP portokon kopogtatni azt mondjuk automata módon lehet jelenteni valahova?
Vagy ennek nem sok értelme van? geofence oszt jóvan? -
yodee_
őstag
-
kopogo
tag
Helló
Adott 1 RBSXTR&R11e-LTE eddig rendben müködött ,majd 1 napról a másikra nem lehetett elérni.
A jelenség az hogy valami oknál fogva át állt ukrán szolgáltatóra ,Telekom kártya van benne.
Kártya csere nincs változás. LTE scanner látja a Telekom szolgáltatott de nem áll át.
A sim foglalat halt le?
A térerő jelszínt nem jelez semmit.
Hogyan áll át ukrán szolgáltatóra ha nem látja a telekom kártyát ahhoz nem kell sim kártya? -
bacus
őstag
válasz
Reggie0 #16663 üzenetére
C:\temp\Python27>aWFEBvzt.py autosupout.rif
Traceback (most recent call last):
File "C:\temp\Python27\aWFEBvzt.py", line 59, in <module>
out = tribit(base64.b64decode(sect.replace("=","A")))
File "C:\temp\Python27\lib\base64.py", line 78, in b64decode
raise TypeError(msg)
TypeError: Incorrect paddingEz is hibára fut
-
zex
aktív tag
Sziasztok!
hAP ac3-ason van egy olyan hibajelenségem, hogy 3-4 naponta tök random időben elérhetetlenné vállik a 2.4GHz-s Wifi, minden más működik. Szoftveresen ugyan engedélyezettnek mutatja, interface letiltás, újraaktiválás semmit sem segít. Ellenben újraindítás után megint jó pár napig. LOG-ban nem látok semmilyen hibára utaló jelet.
Találkozott esetleg már valaki ilyen hibával?
-
bacus
őstag
válasz
ekkold #16658 üzenetére
Nem volt, ez az érdekes, hogy falióra után jön egy több napos hibátlan működés.
Nem jeleztem a problémát, remélem nem mindenki gondolkozik így, hogy majd a többiekReggie0: nekem a script hibával leáll, nem igen volt időm megnézni linux alatt, win10 python3 -al a 62-sorral van baja
SyntaxError: Missing parentheses in call to 'print'. Did you mean print(...)? -
Beniii06
addikt
válasz
yodee_ #16655 üzenetére
A VPN kliensnek kellene egy IP-t adni a 4G router tartományában, pl 192.168.8.3/24 az address listben, a 4G eszköz DHCP tartományán kívül mindenképpen. Tippre Huawei eszközöd van, azok a 8.100-tól kezdik a DHCP címeket osztani általában.
A VPN szerveren pedig szerencsésebb lenne megadni a vpn kapcsolatot átjárónak, az ip cím helyett, bár elvileg ugyanaz a kettő, nekem így stabilan működik.
+ Az ip --> firewallban nézd meg, hogy van-e a NAT résznél létrehozva masquerade szabály, srcnat, a 192.168.8.0/24 re aminek kimenő interfésze a vpn kapcsolat.
-
yodee_
őstag
Sziasztok!
Van megint egy elég érdekes szituációm és kezdem feladni. Akinek van ötlete kérem segítsen. A helyezet a következő. Adott egy hAP ac2, ether1 porton kersztül DHCP kliensként kap netet egy Huawei 4G eszközről. A hAP-on és a rajta lévő eszközökön keresztül minden oké, VPN-is meg. Viszont a másik hAP eszközön itthon nem érem el a 4G eszközt. Route-ok felvéve, véletlenszerűen el is érem, de legtöbbször nem. Konfigok:
hAP ac2 + 4G + VPN kliens:
Mi lehet a hiba?
-
DeniL
tag
Szia,
Én ezt használom. Nekem tökéletesen bevált:
https://github.com/beeyev/Mikrotik-RouterOS-automatic-backup-and-update
-
bacus
őstag
válasz
Reggie0 #16647 üzenetére
nem tudom mit vársz
, az autosupout.rif-t feltöltöttem a mikrotik.com oldalon a viewerbe, de abban benne van minden.. kernel log részt nem látom.
a log részben semmi nincs:
Feb/21/2022 20:40:19 system,error,critical router was rebooted without proper shutdown Feb/21/2022 20:40:19 system,error,critical kernel failure in previous bootEnnél részletesebb kernelre vonatkozó dolgot nem látok.
-
bacus
őstag
Feltettem a frissítést, 2h múlva kernel falióra, majd nem tudott visszacsatlakozni pppoe-n a digire, kapott kézzel egy 5 perc szenvedés után egy rebootot, amiből nem bootolt magától, még egy power recycle is kellett neki.
Most már kijavíthatnák..., kezd unalmas lenni. Várom a frissítést mint a messiást, de elsőre megbánom, hogy feltettem, miután az előző verzió stabilabbnak tűnt.
-
Ablakos
őstag
A capsman->registration table alatt az egyik kliens Rx Signal-ja -75. Szakadozik is eléggé. Milyen értéknek kellene lenni a stabil(abb) kapcsolathoz. Van itt minimum érték?
-
yumme
csendes tag
Sziasztok,
RB5009, CRS326 konfig mentésre van valami jól bevált módszer amihez nem kell extra cuccot felhúzni, praktikusan "felhőbe" () ?
Google Drive, email, GIT ?
hogyan lehetne ezt érdemben triggerelni? mert mondjuk egy konfig session alatt nem akarok kapni hatszázmillió változatot -
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #16640 üzenetére
Na ezek azok a részletek, amihez már nem tudok hozzászólni, csak értem, amit írsz.
-
7.1.3 changelog:
*) bridge - fixed PPPoE packet forwarding when using "use-ip-firewall-for-pppoe" setting;
*) bridge - fixed bridge filter and NAT rules on ARM64 and TILE devices;
*) bridge - fixed filter and NAT "set-priority" action;
*) conntrack - properly detect helper status;
*) crs3xx - fixed watchdog timer functionality;
*) ppp - improved stability when handling large amount of connections simultaneously;
*) sms - increased "at-chat" timeout when sending SMS;
*) switch - improved switch chip initialization process on bootup for CCR2004-16g-2s+ devices;
*) vxlan - allow unsetting "group" and "interface" properties;
*) vxlan - fixed running state after reboot when using "interface" and "group" settings;
*) wireless - correctly preserve WMM priority when receiving packets;
*) wireguard - fixed IPv6 traffic processing with multiple peers; -
válasz
Statikus #16638 üzenetére
Leegyszerűsítve a két megoldás:
1. a kliens tudja a sorozatszámot és valahogyan a többi részt, kéri egyben az A cím regisztrálását.
2. a kliens tudja a sorozatszámot, és azt elküldve kér egy regisztrált címet, bármi is legyen az.Erős a gyanúm, hogy nem a ROS mondja meg a frankót a központi szervernek, ez egy teljesen felesleges tudás lenne benne.
-
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #16637 üzenetére
Az eszközök sorozatszáma adja a cloud DNS első részét.
-
-
Statikus
senior tag
Megpróbálom visszaterelni a témát.
CCR2004-16G-2S+ mióta feltettem a 7.1.2-t, nem váltogatja a cloud DNS-t, stabilan közel 2 hete a SN-rel azonos - ahogy annak lenni kell. .)
Kiváncsi leszek, majd megjelenik-e valamelyik verzió leírásában, hogy volt ilyen probléma és javították.
Az is érdekes számomra, hogy sehol nincs erről semmi a neten, olyan, mintha csak nálam jelentkezne egyedül a világon - mégis OS bug, mert visszajelezték, hogy javítják. -
atiska007
senior tag
Sajnálom, hogy eddig eszkalálódott a téma, hogy ki segít kinek, és ki mit tud és mit nem.
Más topikokban én is segítek és válaszolok ha van ismeretem, akár ismételgetve egy választ, egyes topikokban pedig kérdezek.
Nem ez a szakmám, mint fentebb olvasható, próbálok keresni a neten és legvégső esetben itt kérdezek. És igen, vannak (számomra) nem egyértelmű dolgok, hogy hol és mit is kell beállítani.
A fenti példában is látható, hogy a Mikrotik routerben sem mindig 1000% egyértelmű egy beállítás. Hisz, ha DNS-ről beszélünk, akkor igen, van egy IP/DNS menü és van egy eldugott IP/DHCPServer/Network menü, ahol DNS beállításra van lehetőség.
Aki már 10000-szer konfugurált, annak egyértelmű, aki először csinálja, annak félrevezető lehet.
Nem vagyok profi, vannak alapismereteim, és totál noobként állok hozzá, és szeretném jobban megismerni a dolgokat, ha már egyszer ezt a routert szerelték be a házba, amit nem én kértem. De ha már ez van, akkor próbálkozok.
és 16600++ hozzászólásnál kicsit nehéz kimazsolázni, melyik 1-2 éves válasz is volt célravezető még ha keresek is a topikban és párhuzamosan a neten is.
-
törölt tag
válasz
ekkold #16633 üzenetére
Anno én nagy elánnal fogtam neki a wAP ac LTE kit-em használatának. A gyenge térerőmnek és a cella kis kapacitásának okán, lett volna még a magán projektben lehetőség külső antenna vagy SXT-LHG eszköz kipróbálásának is. Aztán ahogy nőtt a feladat komplexitása úgy jöttek elő a hiányosságaim is. Amit tudtam felszedtem magamtól, csak egy idő után már tényleg gáz, ha minden flinc-flanccal kérdezősködik az ember. Igazából, beleuntam az egészbe és köttettem normális netet.
Jó lett volna tényleg, hasonló kezdő tudású "Mikrotik kezdőkkel" diskurálni, mint pl. a "Linux kezdő" vagy más egyéb "kezdő" szintű topikok alapján. Tettem is javaslatot anno a "Mikrotik kezdő" topik esetleges elindítására.
Saját szakmámból átérzem a nagy öregek hozzáállását vagy inkább ingerküszöb alatti problémákhoz való hozzáállást. Egy kezdő, szakmám belülivel én sem tudok pátyolgatóan mindent. Bitről-bitre tankönyv szerűen elmondani. -
ekkold
Topikgazda
Mivel a Téma címe Mikrotik routerek, szeretném kérni, hogy a további hozzászólásokban lehetőleg ez legyen a téma, és ne a kérdezők és válaszolók tudása/motivációja. Nem zárunk ki senkit sem a témából (amíg a fórum szabályait betartja) és a válaszadás sem kötelező senkinek sem, csupán lehetőség.
-
Statikus
senior tag
Mindenki pénzből él és a többség azért tanul, hogy azt később hasznosítsa, maga és a társadalom hasznára fordítsa. (Ezt úgy írtam, mintha tankönyvből másoltam volna
)
Te úgy vélekedsz, hogy nem akarsz ingyen megtanítani senkit, ezt tiszteletben kell tartani, nincs is ezzel semmi baj. Jön egy amatőr, kérdez, nem válaszolsz. Ha majd elakad, mert az ingyenhelp már kevés, akkor fizetni fog egy profinak - vagy nem.A zárt csoport nyilván egy fikció volt részemről, de akit zavarnak az amatőrök egy nyilvános csoportban, az menjen zárt profi elit csoportba és ne olvasgasson olyan fórumot, ahol előfordulnak sete-suták.
A nyílt fórumok nagy előnye, hogy nyíltak, így mindenki, Mikrotik mágustól a mobiltelefonos tartalomfogyasztóig, informatikai tudással nem rendelkező földművestől az építőipari segédmunkásig, bárkinek lehetősége van ide írni, kérdezni, válaszolni, véleményt nyilvánítani. Akit ez zavar, annak kell változtatni, változni.Továbbra is úgy látom, hogy ez a fórum nem kötötte ki, hogy ide csak amatőrök, vagy csak profik jöhetnek és csak bizonyos szint felett, vagy alatt lehet kérdéseket feltenni ingyen.
-
bacus
őstag
válasz
Victorio #16625 üzenetére
"Vagy ha valaki érez magában erőt, az néha összedobhatna a egy-egy cikket abból ha épp volt valami konfigolása, hogy sikerült megoldani."
Tudod az a baj, hogy ezzel - én legalábbis - pénzt keresek. Minden nap van érdekesség, 12-13 év alatt sok összejött, tanfolyamokat is elvégeztem, szeretném a tudásom nem ingyen átadni.
Lehet gonosz gondolkodás ez, viszont ha mindenki meg tudná csinálni a konfigolást a leírásaim alapján, felkopna az állam.Egyébként szívesen segítek, mikor valaki megakad, sőt én is kaptam már segítséget, jó dolog ez is. Viszont amikor nem csak megakadok, hanem fogalmam sincs hogy kezdjek hozzá, akkor nekem nem jelent gondot hívni egy profit és kifizetni a munka díját sem.
Sok dolgot meg tudok csinálni, pl tudok csempézni, tapétázni, de nem akarom csinálni. Ezeket meg azért fizetem meg, mert jobb nekem így. De nem hívom "kollégának" a burkolót.
És mindennek tetejébe, beiratkoztam egy optikai hálózat szerelési tanfolyamra, ilyen 2 naposra, mert szeretnék érteni hozzá, de már most tudom, hogy valószínűleg soha nem akarok optikát szerelni pénzért. Itt kértem (és kaptam is) segítséget egy fórumtárstól, privátban megállapodtunk az árban, eljött, megcsinálta, hálás vagyok neki.
Ezt a fb zárt csoportot pont úgy tudnám kommentelni, mint ahogy Mátyás királyunk reagált Amerika felfedezésére..
-
Reggie0
félisten
Engem nem zavarnak a teljesen lama kezdok. Ha van idom vagy unatkozom valaszolok a kerdeseikre, ha nincs, akkor meg nem. Mindenki a nullarol kezdte egyszer.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Statikus #16628 üzenetére
+1000
Illetve fb helyett jobb lenne ha nem mennének sehova, és inkább ez maradna a haladó topik, és lenne egy kezdő topik. Pl. ez a Mikrotik routerek profiknak/hálómérnököknek – ilyesmi, meg lenne egy Mikrotik kezdőknek topik is, vagy olyan topiknevek, amiből adott réteg kapásból tudja, hogy a kérdése hová való.Én abban nem látok problémát, ha a hálózatokhoz egyelőre nem értő, de érteni akaró valaki akar vásárolni otthonra szánt Mikrotiket. Ha valahol, akkor pont a Mikrotiknél lehetnek egyedi problémák / megoldások adott feladatra, és a kevésbé hozzáértők se lennének rákényszerülve és elküldve a butított döglöttpók kinézetű asusrog kacatokhoz. Az internet úgyis tele van már s**tpostinggal meg tiktokkal, párszáz vagy ezer plusz újra felvetett ugyanaz/hasonló kérdés-válasz már nem ront a helyzeten egy másik topikban. Pláne, hogy némi valószínűséggel még ki is segít másokat is. Szerintem.)
-
Statikus
senior tag
A "profi csapatnak" át kell menni egy zárt csoportba (pld. fácséra), ahova meghívással lehet csak bekerülni. A meghívó profi felelősséggel tartozik a meghívottért. Meghíváskor lenne néhány tesztkérdés, amivel felmérhető a tudása az illetőnek és így könnyen eldönthető, hogy beveszik-e a nagyok az elitbe, vagy maradjon kívül, mert nem méltó a csoport tagsághoz.
Részben megértem, hogy akinek nagyon alap hiányosságai vannak, azt nem itt akarják megtanítani a nagyok. Viszont ebben a csoportban - meg általában az egész világon - nem csak hülyék és profik vannak (bár nagyon ebbe az irányba haladunk). Szóval, ha valaki nem tudja mi az a hálókártya de mikrotik routert szeretne használni, megtanulni, azt nem gondolom, hogy el kéne zavarni. Vannak olyanok, akik tudják mi az a hálókártya és 1 hónapja használnak mikrotikot és tudnak segíteni olyan alap dolgokban, hogy elinduljon a fejlődés. Ilyen esetben csak annyira van szükség, hogy a profik csendben maradnak és előre engedik a kevésbé profikat, azokat, akiknek már van egy kis tudásuk és kedvük, idejük, türelmük, hogy segítsenek a nagyon kezdőknek. Jó esetben elkezdődik a fejlődés és idővel már lesz annyi alap tudása, hogy a profik is méltó módon válaszolhassanak.
Egyébként ennek a fórumnak a neve: "Mikrotik routerek", részletesen: "Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye."
Ebből nekem az jön le, hogy bárki, bármit kérdezhet, aki pedig érez magában indíttatást arra, hogy válaszoljon, adott a lehetőség. Ha hülyeséget válaszol, a profik még mindig belejavíthatnak - ha akarnak.
Hirtelen ennyi, gondolom sokan nem így gondolják, de véleményszabadság van, én így gondolom.
Egy nem profi informatikus-hálózatszakértő-Mikrotik mágus, csak egy átlagosnál kíváncsibb, érdeklődő Mikrotikokat használó Statikus.
-
Victorio
aktív tag
Vagy ha valaki érez magában erőt, az néha összedobhatna a egy-egy cikket abból ha épp volt valami konfigolása, hogy sikerült megoldani.
Akár alap szintű dolgokról is, épp ez kellene, hogy csökkenjenek a nagyonkezdő szintű kérdések.
Pl basic konfig valamelyik net szolgáltatóhoz, tűzfal beállítás, alap otthoni hálózat konfigja, ilyesmik.
Sajnos nincs túl sok magyar nyelvű cikk, a tanfolyamért meg senki nem fog sokezer forintot kiadni amikor csak egy beállítás kellene otthonra és nem ebből akar élni... -
válasz
ekkold #16623 üzenetére
Alap és haladó szint. Igen, erről (is) már volt szó többször is. Én is jó ötletnek tartom, bár lehet nem az.
Lehet ignorálni a számunkra "buta" kérdéseket, kérdezőket, de az meg a fórum lényegét öli meg.
Őszintén szólva szeretném, hogy jobb legyen (mindenkinek is), de még nem tudom hogyan.
Ott az össze foglaló, ami elég részletes is. Azt nagyon jónak tartom. -
ekkold
Topikgazda
Részben igazad van, de a megoldás is egyszerű. Bárki meghúzhatja a saját belátása szerint ezt a határvonalat, és pl. egyszerűen nem válaszol a szint alatti kérdésre. Sok esetben nem is mikrotikes alapismeret hiányzik, hanem az általános számítógép / IP hálózat alapok. Néha el tudok csodálkozni, amikor valaki kb. nulla ismerettel áll neki hálózatokat konfigurálni, fórumokban kérdez, de amikor választ kap azt sem érti, mert ahhoz is kevés a tudása. Tehát ez a vonal kb, ott lehetne, hogy annyi alapismeret legyen, hogy a kérdező tudjon értelmes kérdést feltenni, és megértse amit válaszolnak neki. Ha ez nincs meg, akkor tényleg felesleges válaszolni, mert nem jut vele előrébb a kérdező.
-
adika4444
addikt
Többször előjött már, biztos most is fog generálni pár HSZ-t.
Abban kétségtelenül igazad van, hogy egy alap szintre szükség van ahhoz, hogy az ember fel tudja tenni a megfelelő kérdéseket. Jól emlékszem még, amikor 2019 körül jöttem ide kérdezgetni. Elég hirtelen vásárlás volt a hAP ac^2, de pár nappal a vásárlás után már scripteltem. Szerintem a ROS alapjai - némi hálózati ismeret birtokában - elég hamar elsajátíthatóak, pláne, ha van némi motiváció, én CLI-n kezdtem el használni, azóta is ezt tartom a leghatékonyabbnak.
Ott van viszont a dolog másik oldala is, amit #16618 Zwodkassy írt. A fórum szerintem is a kölcsönös segítségnyújtásra szolgál alapvetően, de én kicsit tágabban értelmezném ezt a dolgot. Különféle témáknak, eszközöknek meg kérdéseknek eltérő a nehézségi szintje, viszont sose lehet tudni, hogy valaki aki betér egy topicba feltenni egy alap kérdést, nem-e a legnagyobb szaki egy másik topikban. Én hálózatos területen mozgok a fórumon úgy, hogy valamilyen szinten kompetensnek gondolom magam, de járok máshová is kérdezgetni, és jó érzés akár évekkel később olyan nick-eknek ajánlani router-t, megírni, hogy kapcsoltassák ki a DIGI-nél a NAT-ot, akik a megfelelő első használt üzleti notebook kiválasztásához segítettek hozzá, vagy ajánlottak egy jó HDD-t / SSD-t.
Másik, hogy változó kinek mennyi ideje, meg türelme van a fórumra, vannak azért itt olyanok akik minden 2. kérdésre hihetetlen türelemmel adnak minden részletre kiterjedő választt és olyanok is, akik szintén vágják, de kevesebb idejük / kedvük / motivációjuk van válaszolgatni. Én mindkét oldalon álltam, ha lehet így mondani, elég gyerekként regisztráltam be ide, toltam rendesen a kérdéseket, minden apró lépés sikerélmény volt amivel tudtam válaszolni, aztán ahogy nőtt a tudásom, nőtt a tapasztalatom, úgy csökkent az időm a fórumozásra, így manapság jórészt read-only vagyok, ritkán válaszolok (általában beelőznek), kérdezni is csak akkor kérdezek, ha a lehetőségekhez képest nem boldogulok egyedül, vagy azért mert kimerült minden általam ismert tudásforrás, vagy azért mert időszűkében vagyok. Viszont így is megvan, hogy vannak területek ahová két évben egyszer betévedek. Abszolút nem érdekel, a probléma oldódjon meg, aztán én lépek is onnan. Mindent nem lehet megtanulni, és hálózatos téren is lehet olyan, aki csak a problémát akarja megoldani. Persze értem azt a részt is, hogy egy ilyen szakmaibb jellegű topikban bosszantóak a "hogy kell portot nyitni" szintű kérdések, de az ilyet szerencsére át lehet pörgetniNa de a lényeg amit ki akartam ebből hozni, hogy szerintem egészében kell ezt nézni, és az újonc jellegű rangokat leszámítva azért bízom benne, hogy a magasabb HSZ-számmal rendelkezők nem csak kérdésekből szedték össze a rangjukat. A nagyon alap kérdésekkel persze sokszor nem lehet mit kezdeni, topikfüggően én is azt gondolom, hogy van azért ahová elkél némi előismeret, mert a hozzá nem értés később súlyosabb problémákat szülhet.
Nem akarok flame-áradatot indítani ezzel, csak már régóta megfogalmazódott ez bennem, mostanra jutottam el a leírásáig
-
bacus
őstag
Ez már régi téma, nem akarom újra kezdeni. Sajnos nem lehet húzni még egy halvány vonalat sem, mikor van az a szint, hogy .. (erre talán egy kezdő topik a megoldás.)
Nekem azért érdekes, hogy egy mikrotik router feltételez némi ismeretet, legalább tudni, mi hogy miért működik, de amikor megadják a megoldást, sőt maga linkel be valaki egy dolgot a netről (ami jó), csak épp még a winbox menüpontjait sem tudja mire kattintson, az mégiscsak szint alatt van..
A szint alatti kérdésekkel problémákkal sincs baj, csak annyi, hogy állandóan ismétlődnek, ugyanazokat a kérdéseket teszik fel újra és újra.
A másik, ha megkapták a választ, sikerült a dolog, akkor nem tanulnak tovább, hogy egyszer majd ők is tudjanak válaszolni, hanem eltűnnek a következő számukra megoldhatatlan problémáig. Erre mégis csak kellene valami fizetős szolgáltatási alap, amit aztán a végén eliszunk, vagy mit tudom én. (Mittudomain -- ez tetszik
)
-
-
Ha már DHCP Server és DNS beállítások. Itt akár azt is meg lehetett adni, hogy eltérő klienseknek, eltérő DNS címeket adjon a MikroTik / RouterOS. Ez nem egy nagy varázslat.
Engem az érdekelne inkább, hogyan oldom azt meg, hogy maga a MikroTik / ROS különböző klienseknek más-már DNS táblázatot/adatbázist használjon.
Külön DNS beállításnál ez ok.
De ha minden kliens az adott MikroTik-et használja? -
-
válasz
atiska007 #16607 üzenetére
Én nem így csinálnám, simán kiosztanám a klienseknek DHCP-n hogy a DNS szerver ip: pi IP címe. Természetesen a klienseken le kell, hogy járjon a lease time, de utána menni fog, ha rendesen blokkoltad.
Az 53-as port UDP DNS forgalmat meg un-bloc átirányítanám erre az ip címre.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Óra topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Le Mans Ultimate
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged