- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Egy korszak vége
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
iceQ!
addikt
válasz #63718632 #11949 üzenetére
Gyerek egy régi Samsung tabot használ, igen kényes. Ott a 2.4 az marad bgn. 5Ghz-t át is fogom állítani, mert azt kb én használom csak
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
Alteran-IT
őstag
válasz #63718632 #11889 üzenetére
A lényeget amivel a kitet kavartam kihagytad, van wAP R ac is ami szintén négymagos IPQ-4018-al van ugyan úgy SIM és PCIe slottal, szóval kész kabaré az egész, de ami még jobb, hogy aszbolút nincs értelme ennyi verziónak azonos hardverrel, azon csodálkozom hogy nem ment még csődbe a cég
-
Alteran-IT
őstag
válasz #63718632 #11883 üzenetére
De akkor nem ugyan arról beszélünk, mert neked wAP R ac van, az már tényleg nem új, azt nem néztem az mikor jelent meg, de az sem olyan rég, ha árukeresőn még wAP R ac névvel nem tudok rákeresni, már senki sem tudja követni a Mikrotik idiótaságát úgy látom, főleg hogy annak függvényében hogy a wAP R ac kb. ugyan az mint az új wAP ac csak LTE slot nélkül, semmi értelmét nem látom hogy ugyan ezt kiadták slot nélkül a wAP ac újításaként, ez így még nagyobb hülyeség, mint ahogy előbb hittem, csak akkor még nem néztem meg a wAP R ac specifikációját.
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz #63718632 #11873 üzenetére
Az szívás akkor, legalább is szerintem, amúgy azon csodálkozom hogy ilyen hamar elterjedt, pedig csak nemrég jelent meg talán a honlapjukon is, úgy látszik most a honlapon lévő infó késett és a hardver már kint van egy ideje, de pl. a sima hap ac3 esetén meg szokásos módon fordítva van, még szinte sehonnan sem lehet beszerezni.
Szerintem én még átgondolom a jövőbeni hálózatépítéseimet, mert eddig sok helyre wAP ac-t raktam be a nagyobb teljesítmény és sebesség miatt, most is lett volna egy olyan eset, de akkor már vagy mást rakok be Mikrotik-ben, vagy nem is Mikrotik-et rakok be, mert hAp ac-t pl. nem éri meg olyan áron berakni, amilyenen van, na mindegy.A wAP_r egyébként a wAP-ok LTE-s változata ha jól emlékszem, ac-sben is volt olyan, de az R az csak az LTE-s változatra vonatkozik talán.
-
Alteran-IT
őstag
válasz #63718632 #11870 üzenetére
A mostanira, már ha a hülye újításokkal kapcsolatban kérded.
Régi:
https://mikrotik.com/product/RBwAPG-5HacT2HnDÚj:
https://mikrotik.com/product/wap_acAz biztos, hogy az újakból egy darabot sem fogok venni, mert így nem éri meg, gyakorlatilag sikerült megint hülyeséget csinálniuk, már ők is fordítva ülnek azon a döglött lovon.
#11871 grabber: De akkor sincs szinte semmi értelme, legalább is szerintem, oké hogy a router funkciókhoz és egyébhez elég az IPQ-4018, de a WiFi résznél meghagyhatták volna azt a QCA9880 chipsetet, vagy ha már tényleg újításként akarják kiadni, akkor QCA9984 chipsetet kellett volna használni, vagy legalább is azt lett volna érdemes, ugyanis azzal még a teljesítményen is lehetett volna növelni, de így ... csak a plusz gigabites port miatt felesleges volt egy ilyen ráncfelvarrás, amit egyébként gyakorlatilag csonkításnak lehet nevezni.
A WiFi 6 jöhetne már igaz, bár szerintem annyira nem vészes hogy még nincs, hiszen ellenoldali eszközök sem nagyon vannak, plusz igazából vállalati és otthoni szegmensben is elég lenne az a sebesség, amit a WiFi 5 kínál, már ha ésszel csinálják, de most is hogy a wAP ac is kevesebb egy 5 GHz-es lánccal, plusz még a teljesítménye is kevesebb, ez így egy vicc, hiszen eddig beltérre is jobb választás volt, ha csak egy Access Point-ot akartál nagyobb WiFI teljesítménnyel és sebességgel, mint mondjuk egy cAP ac, most már ami még szóba jöhet, hogy vagy találsz régebbi wAP ac-t valahol újonnan, vagy esetleg használtan, vagy talán a hAP ac ami még szóba jöhet, csak az meg eléggé drága AP-nak.
Amúgy abban teljesen igazad van, hogy a CAPsMAN is jó, de sokkal többet ki kellene már hozni belőle, engem az is bosszant, hogy minden AP-t és annak interfészét külön interfészként kell hozzáadni és nem tudja csoportosan kezelni (de lehet tudja, csak én nem jöttem még rá) ha én mindegyikre ugyan azokat a beállításokat alkalmaznám kivétel nélkül (kivétel esetén meg nyilván külön csoport, sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lenne szerintem), plusz illene már támogatni a 802.11k/r/v/w szabványokat, hogy rendesen megvalósítható legyen a roaming és ne csak a kliensekre legyen bízva, mert ez még az újabb klienseknél sem olyan zökkenőmentes, és kicsit unalmas, hogy nekem kell jelerősség meg egyéb alapján szabályokat írni külön arra, hogy mikor dobja, illetve fogadja a klienst, főleg hogy ez sem teljeskörű megoldás, csak némi manuális segítség arra, hogy jobb legyen valamivel.
De amúgy úgy vettem észre, ezt már többen a fejükre olvasták a saját fórumukon, vagyis osztják nekik rendesen az észt, csak az a baj, hogy nem képesek befogadni és végre cselekedni, de mint látható, nem csak a szoftverrel van a baj, mostanában hardverek tekintetében sem cselekednek valami értelmesen, sőt egyik hülye lépést követi a másik hülye lépés.[ Szerkesztve ]
-
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
válasz #63718632 #11853 üzenetére
Most a tipli WAN portjába volt dugva teszteléskor a mikrotik mert korábban azt írták, hogy LTE passthrough esetén úgy kell. A tipli most router módban van, dinamikus IP-re állítva
Máshogy is be lehet konfigolni a hálózatot?
Nekem azt mondták, hogy ez az antenna nem tud routolni.
NAT-olnia is kellene a tiplinek. -
Kenderice
senior tag
válasz #63718632 #11849 üzenetére
Köszönöm.
Tehát semmi egyéb konfig nem kell, hogy működjön.
A mögöttes router egy tipli C5 AC1200, ami megkapja az antennától az abban beállított DHCP szervertől a 192.168.88.200-as címet (100-200 a tartomány).
Ha benne lesz a SIM, akkor a tipli router a külső IP-t fogja kapni?
Vagy azt az antenna fogja megkapni és ugyanúgy a DHCP tartományából fog kapni IP-t a C5? -
Kenderice
senior tag
válasz #63718632 #11847 üzenetére
Köszi.
A másik eszközzel már összekötöttem, a belső hálózat jól működik.
A quick setup LTE részében nincs olyan, hogy passtrough.
Ez automatikusan így lesz beállítva ezek szerint?Holnap teszem át a SIM kártyát a másik routerből, addig szeretém felkonfigolni...
[ Szerkesztve ]
-
lazlo16
aktív tag
válasz #63718632 #11401 üzenetére
Számomra az a legelszomorítóbb hogy reggel 5 és 12 között jön 80-100 mbit-el de az után 30-nal többet nem lehet kicsikarni ... szóval szerintem lemondok a drei-rol és próbálok szerezni egy a1 kártyát hűség idő nélkül 50+ sebességgel . Mert azzal úgy h 150 a sima telefonos kártyán az iPhone napközben 170mbitet teljesített este meg 120 körül stabilan úgy h nagyon rossz a térerő
[ Szerkesztve ]
-
lazlo16
aktív tag
válasz #63718632 #11372 üzenetére
Bár most nézem , hogy a lhg a LAN porton amúgy is csak 98,2 mbit sebességre képes ... lehet ebből a szempontból a SRX jobb választás a 2 PORT miatt ha netán később olcsóbb lesz a 200-as net 🤔 bár az meg mindig kérdéses akkor h fogom bekötni . Egyiket direktbe eszközre a másikat meg routerbe ? Ez a 10/100 PORT tényleg érdekes dolog egy 300mbit-es lte6 modemhez 🤔
Csak itt meg az a probléma jön h a 9dbi antenna elég e a 17dbi antennahoz képest
[ Szerkesztve ]
-
lazlo16
aktív tag
válasz #63718632 #11372 üzenetére
Novel mindenkeppen utp Poe keresztül kapja az áramot így elég lesz fúrni az utp-nek egy lyukat a falba ( ajtó keret mellet megoldom ) , aztán a hozza járó átalakító (poe injektor ) az lesz a végére kötve a lakasba az áram be a dugaszba az utp meg a routerbe ha meg beválik akkor veszek egy olyan gigabites wlan routert ami képes poe out-rá és akkor egy kábelen meg lesz oldva az áram és az adat is
[ Szerkesztve ]
-
lazlo16
aktív tag
-
lazlo16
aktív tag
válasz #63718632 #11367 üzenetére
Ja megértem . nekem a legnagyobb problémám az h tök jó h van 3 rendes bázis antenna itt csak az egy vonalban egymás mögött ... ki tudta ezt igy kiépiteni .. Aztán másik irányba hegy majd mögötte szalzburg van ... na m1 marad a direkt irányba helyezett antenna és lehet kiprobalom a HLG-t ha nem válik be még marad a zyxel .. aztán a legjobb teljesitményű .
-
lazlo16
aktív tag
válasz #63718632 #11365 üzenetére
Nekem is Drei-os előfizetéshez kell . A b525 telje smértékben kuka a drei-os kártyával ( derei = b1,b3,b7 ) mivel a b525 nem támogatja a 2xca-t b1+b3-nál se b1+b1 se b3+b3 ... így ez amugy is csak a1 vagy magenta .. de ezeknek a beltéri jel erőssége 2 ... az interferencia meg -12 és -20 között :S drei-os bázis antenna meg van három 2,4 km belől... Én is elsősorban LHG-n gondolkozok de az is csak b1+b1 vagy b3+b3 támogat ..
A wap-ac nem túl gyenge ? vagy te nagy városba laksz ?
[ Szerkesztve ]
-
iceQ!
addikt
válasz #63718632 #11275 üzenetére
Igen.
amargo
Nem lesz jó. Lassú vele a net. Míg telón 50-60-70-80mbit van addig ezzel a kis huawei mini routerral 9-10mbit (max). Veszek egy wAP ac LTE6-ot.Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
válasz #63718632 #11267 üzenetére
Oh köszi. Igazából az LTE6 olcsóbb ahonnan venném. Úgy hogy az lenne.
A lényeg az lenne ha tudná a carrier aggregation-t. Gondolom ez neki nem probléma?!Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
amargo
addikt
válasz #63718632 #11209 üzenetére
Tehát az ac-be nem tudod simán gyári megoldással belerakni, de ha nem zavarja a tudat, hogy nincs a házhoz csavarozva, akkor ugyan úgy tudod használni külsővel.
De, ha zavar a tudat, hogy nem gyári helyen vezeted ki a pigtail-t akkor ott az elállási jogod és cseréld ki 😊[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz #63718632 #11207 üzenetére
Első körben azt mondom, hogy ezt én is ugyan úgy benéztem, de azért annyira ez nem igaz, mert tudom, hogy a motorház alatt mi van és direkt ac-t vettem, mert ez Lte6-os:
És igen a kivezetés nem annyira egyértelmű, de a pigtail-t oda tudod szépen rakni csak nem olyan szépen a házra fogod csavarozni.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
iceQ!
addikt
válasz #63718632 #11198 üzenetére
Nekem a kis Huawei baráti. Ha nem hoz jó értékeket akkor teloba rakom a simet majd onnan megosztom kábellel a netet.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
válasz #63718632 #11196 üzenetére
Egész lakásban Mikrotik eszközök vannak, egyelőre az LTE lesz csak Huawei.USB-vel megy majd hAP Ac2-ra és úgy lesz szétküldve a lakásba. Idővel persze,mivel ez Outdoor eszköz, veszek egyet és kirakom az erkély korlátra.
TPLINK hány Mbit-et tudott?
-
iceQ!
addikt
válasz #63718632 #11194 üzenetére
Hogy bírja/bírta a szappantartó? Egyelőre arról fog menni, mert wAP kicsit borsos áron van
-
E.Kaufmann
veterán
válasz #63718632 #11102 üzenetére
A kereskedő mindent odaír, amit nem szégyell.
Az egyik értékelés viszont érdekes:
GhillieMan 1.0 out of 5 stars
Not enough Pass-through power to run Ring Cameras Wired
Reviewed in the United States on May 27, 2019
Not enough Pass-through power to run Ring Cameras Wired. Returned.Valamint a többi leírás alapján a gigabites kapcsolatot se bírja, szóval még adatátvitelhez is gyengus.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Beniii06
addikt
válasz #63718632 #11096 üzenetére
Ha lenne valami márkája, akkor lenne hozzá dokumentáció is és abban benne lenne minden információ.
Szerintem a véknyítás miatt nem alkalmas nagyobb áramok átvitelére, inkább fúrj és minőségi vezetéket használj(nem CCA).
[ Szerkesztve ]
"Got any other secret weapons?"
-
rekop
senior tag
válasz #63718632 #11052 üzenetére
Én azt mondanám mindenkinek aki Mikrotik-el akar foglalkozni, első körben a hálózati alapismeretei legyenek meg. Ezeknek az ismereteknek a hiányában nem érdemes belekezdeni sem. Például ingyenesen elérhető a Juniper - Getting Started With Networking kurzusa. Szerintem ez egy minimum szint, amit ismerni kell. Ha ez magabiztosan megy már, utána ott a Mikrotik wiki ahol mindenféle konfigurálással kapcsolatos dolog megtalálható.
Ezekután ha nem megy valami, érdemes itt feltenni a kérdésedet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Suzuki topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Path of Exile 2
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- War Thunder - MMO Combat Game
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest