- Asszociációs játék. :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Bambanő háza tája
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
válasz Statikus #14295 üzenetére
Windows 10 alatt még akár ethernetet is megjelölhetsz forgalmi díjas kapcsolatként
persze nyilván azt nem fogja tudni semelyik eszköz, hogy a Mikrotik épp LTE-t használ-e vagy sem, de nincs is rá hirtelen ötletem hogyan lehetne ezt egyáltalán jelezni pl a Windows felé.
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Statikus
senior tag
válasz amargo #14289 üzenetére
Nekem az a félelmem, hogy van x GB adat "feltöltve" a kártyára (vagy már csak 100MB) és amikor átáll a mikrotik mobilnetre, minden eszköznek eszébe jut valamit letölteni és elfogy az adatkeret. Tudom, nem szabad engedni, hogy magától töltsön le bármit, de mi van, ha mégis... A notebookomban van LTE és a win mindenre szól, hogy mobilneten vagyok, még outlook sem tölt le semmit kérdés nélkül, de egy hálózaton lévő eszköz nem fogja tudni, hogy a mikrotik mobilon van éppen. Erre van tapasztalat, vagy megoldás?
-
senior tag
Az egyik helyen ketyeg egy hap switch+Ap üzemben. A bridge alatti ethernet portok-on nem aktív a HW-Offload, hogy menjen a csomag szűrés, amit az IP-Firewall csinál.
Kérdés : MAC címből hogyne találkozunk ki IPv4 címet?
Mivel switch/bridge üzemben megy a kütyü, így természetesen az IP-ARP táblázatban nem szerepel az adott eszköz.[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
tényleg létezik prepaid kártya is, jó ötlet! 😊 most megnéztem és Telenor-nak van adatmegosztó SIM-e is, így azzal is jó lehet.
Shkiz0: itt novicom van (Telekom vette volna át, de nem tudtak megegyezni..) most építik a hálózatot, lehet ez is közrejátszik.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
iceQ!
addikt
válasz amargo #14286 üzenetére
Gondoltam itt egy évente egyszer feltöltök kártyára és beállítod. Amint elmegy a net optikán erre átáll. Nem gondoltam hogy havi 5 db ezrest adj ki ha 1x elmegy a net.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
amargo
addikt
Azért havi +5e csak mert talán egyszer beüt.. a mobil telefonokon is elég nagy csomag van max megosztom azokat. Itt inkább csak meglepett, hogy optikán áramszünet esetén nincs net.. de utána járok a szolgáltatónál majd.
Statikus: Természetesen minden szünetmentesen van, az ONT is amúgy nem várnám el, hogy legyen működjön.. Legközelebb megnézem, hogy az ONT (DASAN H665) mit mutat ilyenkor.
Zwodkassy: Én is azt gondolnám, hogy aktívnak kellene lennie.. a hAP ac3 LTE6-nak a storage-e ugyan úgy csak 16MB, legalább is a gyártó szerint: [link]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
kriszrap
tag
Sziasztok.
Eldobtam az ötlettett hogy windows on legyen vpn.
Mindent átköltöztettem mikrotikre + RADIUS (Windows AD miatt)
Működik pöcc röf de sok kliensnek EAP protokol(eap-mschapv2) van beállítva amivel sajnos nem tudtam össze hozni ha nem a windows van egy másik
"Következő protokollok engedélyezése:" nél "mschapv2" kattintva működik.
Miért van ez valamit nem állítottam be vagy egyszerűen a mikrotikem nem támogatja? -
amargo
addikt
Ez így igaz, viszont eljött ide az optika, így szerintem az 5G nem reális versenytársak nevezni. Egyedül az a bosszantó, ha áramszünet van, akkor nincs az optikán net.. eddig nekem minden szünetmentesen volt, így a HA is üzent szépen, ha van valami.
A wAP-ot több mint 80e ből raktam össze + havonta a korlátlan net amit feleslegesen nem fizetnék tovább, akkor minek a wAP? Én így gondolkoztam. Ezért vagyok kíváncsi mire nem gondoltam esetleg?“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
iceQ!
addikt
válasz Zwodkassy #14275 üzenetére
2 helyre mehet a dual band wifi antenna, másik kettő pedig a LTE modemhez a 2 db mimo kültéri anettna a jobb jelerősség érdekében.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
senior tag
Most nézem, hogy a Hap Ac3 LTE6-on egy darab antenna sincs gyárilag?
Vagy csak a honlapra kirakott fotókról hiányzik?
https://mikrotik.com/product/hap_ac3#fndtn-gallery -
Ejelhar
senior tag
válasz Zwodkassy #14262 üzenetére
Szvsz SwOS esetében a "Forwarding" lapon. Egy X port egyáltalán ne legyen benne a csapatban, hiába ugyanabban a VLAN-ban tanyázik.
Bár -szerintem- ha ennél több kell, mert szofisztikáltabb módon szeretnél szűrni, az már layer 3 oldalon kéne, vagyis majd a router intézi. -
iceQ!
addikt
válasz amargo #14249 üzenetére
Én nem adám el. LTE modem csere után akár tudja az 5G-t is. Szerintem a padláson elfér. Én is cserélni fogom hAP AC3-ra az egész rendszert, viszont nem fogom eladni a wAP-ot.
-
senior tag
CRS-3xx esetében hogyan tudok forgalmat szűrni port-ok között?
Pédla : UDP-1234-re érkező subnet broadcast (172.16.32.255) kén szűrni:
- az 1-2-3-4 portok között mehet,
- az összes többi fel nem. -
amargo
addikt
-
adika4444
addikt
válasz Statikus #14257 üzenetére
Ha meg akarod tanulni a RouterOS-t, akkor a Quick Set egy nagyon rossz irány. Kb. olyan, mint ha valaki valahogy beállítaná, úgy-ahogy dokumentálná, aztán hajrá, lehet kiismerni a konfigot.
A soho gyártóknál sem véletlenül van az, hogy az one-click GUI felületen túl majd' esélytelen hozzáférni a konfigokhoz, vagy ha még is sikerül, írni a lehetetlennel határos (persze kivételek vannak). Ha egy ilyen "automatikus" konfig után átpiszkálsz valamit, vagy kérdezel, nem fogunk tudni segíteni, mert kevés az infó, és simán megborulhat egy olyan beállítástól a router, amitől amúgy nem tenné, csak a quick set-nél mondjuk valamiért minden mindennel összefügg.
Csak érzékeltetésül, mi a probléma a quick set-tel. Default configurations látható, hogy nagyvonalakban az otthoni router egy tűzfallal védett WAN port, DHCP klienssel, LAN oldalon egy bridge, DHCP szerverrel.
Itt egy másik, quick set, valamivel részletesebb, de még mindig nem az igazi. Milyen cypher-eket használ a VPN? Milyen beállításokat módosít az alapértékekről? Egyesével nyilván kiolvasható a routerből, de ha azt sem tudjuk, hol kell keresni a módosításokat, senki nem fogja a kilóméteres exportot vagy a 600 almenüt elemezni.
Grátiszban vannak flash chip-pel szerelt routerek, ahol igyekszünk minimalizálni a lemezműveleteket, és kézi beállításnál tök alap, hogy kikapcsoljuk ezeket, a korábban említett leírás is kitér erre. A quick set vajon kikapcsolja a DHCP lease-ek diszk-re írását?A konkrét témához is: Ez az egész diskurzus onnan indult, hogy a router beállít egy VPN-t és egy DDNS-t is. Megfelelő hálózati ismeretek nélkül kérdezni is nehéz. A DDNS feloldja az <SN>.mynetname.net címet az aktuális IP-dre, hogy ne kelljen fejbentartanod és minden változásnál valahogy kinyomoznod főleg, ha nem vagy otthon.
Ha tényleg érteni akarod, hogyan működik, ess neki a fenntebbi leírásnak. Szánj rá 2--3 órát, azalatt azért be lehet állítani egy olyan konfigot, amivel kapsz működő internetet, és olyan tudásra is szert tehetsz közben, aminek birtokában konkrétabban tudsz kérdezni, le tudod írni, milyen beállításaid vannak etc.
Ráadásul pont azért, mert itt minden módosítható, törölhető, elég 1--2 rosszul sikerült kattintás, és simán óriási backdoort tudsz nyitni a hálózatodra. Az ilyesmit pedig folyamatosan keresik ilyesfajta célokra tartott botok.
Ha pedig össze tudod rakni konkrétan a kérdésed, fogsz itt kapni bőven segítséget, én két éve kezdtem bele a nyár elején, a sokat emlegetett első lépések megtétele után nagyon hamar beszippantott a RouterOS világa, kaptam én már itt segítséget 1--2 igen csavaros probléma megoldására.
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
Reggie0
félisten
válasz Statikus #14257 üzenetére
Egyszeru a valasz: probald ki. Szerinted mi hogyan tanuljuk meg? Olyanokrol kerdezel, amit kevesen hasznalunk, ezert nem tudjuk csipobol a valaszt, viszont kiprobalni fele annyi ido sem lenne(igazabol talan 5 kattintas kb.), mint amennyit a kommentelesre szansz, nem, hogy a valaszokra varni.
Ha nem akarsz ezert egy routert felrekonfigolni akkor vegyel 1-2 olcso(par ezer forintos) mikrotik routert es probald ki azon.Amugy en megmondtam neked, hogy PPTP VPN-t allit be, csak nem figyelsz. Illetve videokkal is teli van a net, csak be kell irni a gugliba es vegigvezet ezen is lepesrol lepesre. Illetve a mikrotik honlapjan is fent van a wikin.
Ennyit kell beirni gugliba: "mikrotik quicksetup vpn". Elso videotalalat: [link]
Itt senki sem fogja fogni a kezed es egyutt klikkelni veled, kicsi onallosagot is kene gyakorolni.
[ Szerkesztve ]
-
Statikus
senior tag
A választ megkaptam, de ne haragudjatok, amikor egy egyszerű kérdésre kapok 10 olyan választ, aminek csak részben van köze, vagy semmi köze a kérdéshez, kicsit felmegy a pumpa és jön a szarozás (pont úgy, ahogy más is fikázza, szarozza a quick-et...).
Azért kérdezek, mert nem tudom és meg akarom tudni, meg akarom tanulni.
Lehet, hogy az is egy jó válasz volt, hogy kapcsoljam be és nézzem meg mi változott. Na de hol nézzem meg, nem tudok logokat kiolvasni, pont azért, mert most tanulom és fogalmam nincs még, hogy hol kellene...
Ahhoz, hogy nulláról felállítsam a routert, meg kell ismerni a mikrotiket, ahhoz pedig olvasás, kérdezés, tanulás kell.
Szívesen megbíznék egy szakembert, de nekem nem informatikus üzemeltetőre van szükségem, aki beállítás után levédi jelszóval az egészet és azt sem tudom mit állított be, ki fér hozzá, stb... sajnos ilyet is olvastam, ez a hozzáállás számomra nem elfogadható.
Ha valaki tényleg ért hozzá és az én egyszerű kéréseimre el tudja mondani mit hogyan, számomra annak van értelme.No, de lépjünk is tovább. Most már tudom, hogy a quickset VPN feliratú ddns-e bekapcsolja a VPN-t a routeren, de hogy melyiket, milyen konfiggal, azt nem tudom. Után fogok járni és majd manuálisan beállítom magamnak, közben meg majd kérdezek.
És amint tudom a VPN beállítást, jöhet a következő nagy falat, a tűzfal. Majd kérdezek és remélem nem az lesz a válasz, hogy a mikotik nem nekem való, a tűzfalat csak szakértők állíthatják be, nem lesz biztonságos, stb... -
vkp
aktív tag
válasz Statikus #14252 üzenetére
Akkor tanulj. Először tanuld meg az alapvető hálózati fogalmakat, utána jöhetnek az eszköz hardware és eszköz software specifikus dolgok.
Nem vagyok szakértő. Ha normálisan felteszel egy kérdést, akkor ugyanúgy fogok válaszolni mint bárki más.
Viszont az értelmezhetetlen, hogy "a mikrotik szara". Azt a "szart" is fejlesztők írták, nyilván a marketinges és nem a hozzáértők kérései alapján. Nem véletlen, hogy hálózati eszközökön bizonyos funkciók még mindig csak console-on érhetőek el, nem pedig csicsás, használhatatlan webes/java-s/alkalmazásos/akármilyen felületen.
Visszatérve a problémádra, felejtsd el a quickset-et, és kezdj el nulláról belakni egy routert.
Van egy kolléga, szokták linkelni a leírását, valaki pár hozzászólással feljebb idézte is. -
-
-
amargo
addikt
Sziasztok!
hAP AC3-at még múlthéten bekonfiguráltam végül és az egész hálózatot átszerveztem (még vannak hiányok). Azt kell írjam nagyon jó cuccok ezek! Viszont látszik, hogy ez a kicsi storage tényleg probléma, emiatt mindenképpen több storage-es router-nek kell manager-nek lennie (többször volt, hogy a backup-ot egyszerűen már nem töltötte vissza a wAP ac-ra).
Kérdés, mennyire kelendőek a wAP ac LTE6-os készülékek használtan + antenna? Lehet értük kapni valami vagy csak félár alatt lehet eladni..?
-
Statikus
senior tag
válasz ekkold #14247 üzenetére
Koszonom, most kaptam meg az érdemi választ, tehat a quick automatikusan bekapcsolja a VPN-t a dyndns mellett. Ez az Info hiányzott.
A többivel tisztában vagyok, attól függetlenül, hogy ez az elso mikrotikem. Tudatosan vásároltam a mikrotiket és nem valami mas, “egyszerűbben” kezelhetőt. -
ekkold
Topikgazda
válasz Statikus #14204 üzenetére
Az alapkérdésedre válaszolva:
A windowsok által ismert VPN, és a mikrotik által ismert VPN, közös halmaza a PPTP és az L2TP+ipsec típusú VPN.
Az SSTP-t is ismeri mindkettő, de nehéz közös nevezőre hozni, és lassú is, ezért nem javasolt.
A PPTP-t biztonsági okokból nem szokták javasolni, de amúgy jól működik, realtíve gyors is (én szoktam használni).
Az L2TP+ipsec csak kicsit lassúbb mint a PPTP de jobb titkosítást ill. biztonságot nyújt.
Tehát ezeket érdemes beállítanod a mikrotiken.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ekkold
Topikgazda
válasz Statikus #14243 üzenetére
Az, hogy VPN-el tudsz kapcsolódni a routerhez eléggé nyilvánvalóan azt jelenti hogy a routeren fut valamilyen VPN szolgáltatás.
Beraktál egy windows-os képernyőképet, ezen van egy olyan mező, hogy "Virtuális magánhálózat típusa". Itt az automatikus beállításon kívül kiválasztható párféle VPN protokoll, tehát kipróbálhatod melyik beállítással tudsz kapcsolódni, így meglesz a VPN típusa is.A másik lehetőség ha a router menüjében megnézed a PPP/active connections fülön hogy ki és milyen VPN-t használva csatlakozott.
A "quick set" egy lépésben bekapcsolja a dynDNS-t és a VPN-t is (esetleg többféle VPN-t is). A kiírás a menüben egyszerűsítve van az egység sugarú júzerek kedvéért, mert nem akarják megzavarni őket a túl sok infóval. Ennél pontosabb választ azért nem kaptál, mert itt a többség egyszerűen nem használja a quick set menüt, mert nincs rá szükségük, vagy mert ennél jobban kézben akarják tartani a beállításokat.
Csak magánvélemény, de aki nem tud elszakadni a quick set-től, annak nem biztos, hogy mikrotik router való. Sokkal jobban jár egy VPN-re is képes, kicsit komolyabb soho routerrel. Mikrotiket akkor érdemes használni, ha részletekbe menően akarjuk kezelni a beállításokat, ha érteni is akarjuk mi és hogyan történik, vagy ha valamilyen speciális dolgot akarunk, összefoglalva: vagy rendelkezni kell némi szakértelemmel hozzá, vagy hajlandónak kell lenni megtanulni néhány új (akár mikrotik specifikus, akár általános hálózati ismeretekkel kapcsolatos) dolgot.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
nagyúr
válasz Statikus #14240 üzenetére
Csak az idióta quicksetnél van VPN néven de a VPN és a DDNS két különböző dolog.
IP -> Cloud menüpontban már normálisan DDNS néven van az opció, amit ha bekapcsolsz, el tudod érni távolról is a routert, vagy akár bármilyen eszközt amit kiforgatsz mögüle.
A VPN ettől függetlenül is tud működni.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Statikus
senior tag
-
Statikus
senior tag
Könyörgöm, olvassátok már el, hogy mi volt a kiinduló kérdés.
MILYEN VPN protokollt használ a mikrotik SN-es beépített szara és azon keresztül hogyan tudom elérni a routert és a belső hálót.
Senki nem akar kvikbeállításokat használni, csak hivatkoztam rá, hogy a mikrotik VPN-nek hívja, tehát nem csak egy szimpla dyndns, hanem VPN. Vagy nincs igazam? Lehet valami úgyis dyndns, hogy VPN-nel kapcsolódok hozzá és elérek belső eszközt?
És erre nem az a válasz, hogy csináljak egyedi konfigot, hanem az, hogy igen, lehet VPN-nel csatlakozni egy eszközhöz dyndns cím megadásával, vagy az, hogy nem, VPN nem tud csatlakozni nem VPN-hez, tehát a mikrotik SN-es szara valamilyen VPN, de nem tudjuk milyen.
Tehát tud valaki érdemi választ adni?
-
vkp
aktív tag
válasz Statikus #14238 üzenetére
Pontosan ezért mondja azt mindenki, hogy ne használd a quickset-et, mert nem nagyon tudható, hogy mit és miért csinál.
Azt tudod tenni, ha ragaszkodsz hozzá, hogy átnézed a szabályokat amiket létrehoz.
(viszont ha már tudsz ennyit, akkor quickset nélkül is össze tudod rakni a szükséges configot) -
Statikus
senior tag
válasz Zwodkassy #14215 üzenetére
Tudok róla, hogy a quick confignak lehetnek bajai, de nem arról szólt a kérdésem, hogy ajánljátok-e a gyári gyors beállítások használatát, hanem arról, hogy a SN-es VPN-nel hogyan tudok bemenni a hálózatba és milyen protokollt használ.
(és érdekes, sikerült elérnem azóta ezt-azt vele, tehát "vélhetőleg" mégiscsak VPN, amit a szar automata konfigban is VPN-nek neveznek...)
-
senior tag
válasz Reggie0 #14231 üzenetére
Hát akkor, és még most is, nekem elegendő lett volna, lenne a gigás SFP port is.
Ami "tetszett" anno a HapAc-ben, hogy az SFP port külön csatakozott a CPU-hoz, mint a többi 5 port, ami egy switch-en keresztül. HA ilyenkor az SFP = WAN, akkor nem a switch-en keresztül "tömörül" az oda-vissza forgalom :-)
Persze erre sok féle megoldás lehetséges -
pitiless
senior tag
válasz holloo #14232 üzenetére
Szia! Nekem 22.333.63.01.965 van a modemen, ezzel vidéken is, Bp-en is tökéletesen működik, illetve ezzel a routerben is stabilan működik.
Itt írtam le, hogy mi volt nálam: https://itcafe.hu/tema/mikrotik_routert_hasznal_valaki/hsz_13706-13706.html
Pont a Te általad keresett firmware nem működött routerben. Ha valahol szembejönne, leszedem. (A HUP-on is én választoltam neked.)
-
senior tag
Igazából pont ez lenne a cél, hogy az is a Digis neten keresztül menjen.
Nem tudom, hogy mennyire elegáns a megoldás, de végül így oldottam meg:/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-digi src-address=192.168.1.0/24
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-telekom src-address=192.168.1.0/24
/ip firewall mangle
add action=accept chain=prerouting in-interface=pppoe-telekom
add action=mark-connection chain=prerouting new-connection-mark=telekom-con passthrough=yes src-address=192.168.1.80
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=telekom-con new-routing-mark=to-telekom passthrough=yes src-address=192.168.1.80
/ip route
add distance=1 gateway=pppoe-telekom routing-mark=to-telekom
add distance=1 gateway=pppoe-digi
add distance=2 gateway=pppoe-telekom
-
holloo
csendes tag
válasz pitiless #13706 üzenetére
Szia! Én pont a 22.329.63.01.965 FW-t keresem, neked nincs meg véletlenül?
-
bacus
őstag
nem jók a mangle szabályok, illetve hiányosak.
src-address=!192.168.1.80
, ebben nem csak a belső gépek címei vannak benne, te minden a routerről kifele menő csomagot is megjelölsz, hogy digi felé terelődjön.a szabályokat nézve, ha az l2tp vpn szerverre a digi felől csatlakoznál be, akkor mennie kellene az otthoni hálózat elérésének is. Tévedek?
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
senior tag
Sziasztok!
Egy érdekes problémám adódott. Adott egy CCR2004-es router, ami kezel 2 db PPPoE kapcsolatot, 2 külön internet szolgáltatótól. Amit megszerettem volna valósítani, hogy egy adott IP cím az egyik netet használja, az összes többi eszköz meg a másikat. Ez sikerült az alábbi tűzfal szabályokkal:/ip firewall mangle
add action=accept chain=prerouting in-interface=pppoe-telekom
add action=accept chain=prerouting in-interface=pppoe-digi
add action=mark-connection chain=prerouting new-connection-mark=telekom-con passthrough=yes src-address=192.168.1.80
add action=mark-connection chain=prerouting new-connection-mark=digi-con passthrough=yes src-address=!192.168.1.80
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=telekom-con new-routing-mark=to-telekom passthrough=yes src-address=192.168.1.80
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=digi-con new-routing-mark=to-digi passthrough=yes src-address=!192.168.1.80
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-telekom src-address=192.168.1.0/24
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-digi src-address=192.168.1.0/24
/ip route
add distance=1 gateway=pppoe-telekom routing-mark=to-telekom
add distance=1 gateway=pppoe-digi routing-mark=to-digi
add distance=1 gateway=pppoe-telekom
add distance=2 gateway=pppoe-digi
Szépen működik is a dolog, viszont fut a routeren egy L2TP VPN szerver is. A "mangle” szabályoknak köszönhetően nem érem el az otthoni hálózatomat VPN-en keresztül, ha ezeket letiltom, akkor a VPN megy rendesen.
Mi lehet erre az orvosság, hogy a VPN is működjön normálisan? -
nagyúr
válasz Reggie0 #14222 üzenetére
Hogy majd fél év múlva kihozzák új termékként
De tényleg szomorodjanak meg, mert nem hiszem hogy drága lenne még 1 aljzatot belerakni, aztán akkor pl nekem is opció lehetne az Odroid helyett. De 1 SFP porttal a hajamra kenhetem.
Vagyis épp nem, mert ugye meg lehetne oldani, hogy a telekomos ONT-ból menne a kábel a 2.5G-be, az SFP-be meg menne egy rezes modul, és akkor venni egy 5-8 portos 2.5G switchet és úgy már megvagyok. De árban ez is már határeset.[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
mrzed
senior tag
Ez nagyon ígéretesnek tűnik otthoni használatra, gigabit feletti internetelérés esetén:
RB5009UG+S+IN
Bár több portnyi gigabit feletti igény esetén továbbra is kell hozzá minimum egy CRS305-1G-4S+IN. -
ekkold
Topikgazda
Ha szakember telepítette, akkor garanciát is vállalt nem? Szóval elsősorban a szakembert kellene megkérdezni, mert mi nem ismerjük a beállításokat, ő viszont remélhetőleg igen...
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
mák
tag
Sziasztok!
Nem tudom mi lehet a probléma. Szakember telepített a kérésünkre egy otthoni hálózatot. Egy TP-link switch-vel és 2 db mikrotik wAP ac-val. Mindenhol frankó a wifi jelerősség a mobilik és a laptopok szerint. De net alig van, máskor meg minden ok. Kábelen mérek majdnem 100 Mbps-t /lehet a mértékegység nem jó/ de wifin van olyan, hogy nem fut le a speedtest se, de valamikor meg szintén mérem a 100 környéki sebességet. Ez lehet a routertől ,akár 2 méterre vagy egy téglafalon és egy 3 rétegű üvegen keresztül kb 6/7 méterre. Jól gondolom, hogy valami nincs rendben a beállításokban? a szolgáltató tkom.mákosnudli
-
amargo
addikt
válasz amargo #14205 üzenetére
Csak azért írom le mi volt a gond, hogy mások ne essenek bele.
Tehát két különböző notval néztem, az egyiken a firewall-ban a winbox a public-ra is engedélyezve volt a másikon nem..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Statikus
senior tag
válasz adika4444 #14206 üzenetére
Szia,
a Winbox VPN-nek nevezi, de ha ez tényleg csak egy dyndns, akkor miért csatlakozik a VPN erre a címre?
Igaz, hogy csatlakozás után még a router configot sem érem el, de a csatlakozás megvan.
Hogyan tudnám elérni a router beállításokat?Más VPN nincs alapból beállítva.
L2TP-t használtam eddig, most is elég lenne, ennek beállításában kellene segítség.Köszi
-
adika4444
addikt
válasz Statikus #14204 üzenetére
Hali!
Mi az a "beépített serial nr-es vpn"?
Ha a router serial number-jével működő DDNS-re gondolsz (<SN>.mynetname.net), az önmagában nem nyújt VPN-t, csak egy DDNS-t az eszköz IPv4 (és ha van) IPv6-os címére.
VPN-ből a Windows az L2TP IPSEC-kel tud elbánni, ez kellőképp biztonságos és az ablakos rendszer mellett a mobilok többségében is van beépített kliens.
Összességében alapból semmilyen VPN nincs beállítva, ha neked még is van, de nem megfelelő, jó lenne tudni első körben, milyen VPN is az.
üdv, adika4444
-
amargo
addikt
nem ez volt a probléma (szerintem) a hAP-nál is ugyan ezt csináltam, szerintem türelmetlen voltam a wAP-nál mert 3 percet várva, már láttam.. viszont a restore nem akar menni, a backup feltöltés után csak pár kbyte marad, szerintem nincs elég helye így a visszaállításhoz.
Egy hAP ac3-at be kell szereznem (már nem kell az LTP), nagyobb a storage ott..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Statikus
senior tag
Sziasztok, a beépített serial nr-es vpn-nel fel tudok csatlakozni, tök jó, de nem látok semmit a hálózatból.
Tudtok erre megoldást?
Ez a vpn milyen típusú, kódolású?
Ha ez nem felel meg, vagy ezzel nem oldható meg a hálózatra csatlakozás, tudtok abban segíteni, hogyan tudok vpn elérést varázsolni a mikrotikra? Nem openvpn, kizárólag olyat, amit win alapból ismer, kezel.
Köszi -
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest