- Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Bambanő háza tája
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Helyetted nyilván nem tudom eldönteni, nincs bővebb tapasztalatom. Számok szerint megéri, ha tényleg 4x akkora kapacitást tud, és ezt te helyben ki is használod, azaz nem 2 eszközzel vagy rajta. Hiszen megfordítva neked 4 ac kell ugyanilyen kapacitáshoz.
A teszt, amit linkeltél pont nem a fő mondanivalómat támasztotta alá, mivel ez 1-1 eszköz sebességet mutatta, nem két tucatét egyszerre... A szomszéddal együtt...
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
amargo
addikt
válasz amargo #14698 üzenetére
hmm, létezhet, hogy 1 hónap után az MTU-m, ami eddig default 1500 volt, az elmászott? Van web oldal ami nem jön be, de ha lejjebb veszem 1472-re akkor se jön be.
Szerk: 1472-vel jó lett még is csak.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz E.Kaufmann #14697 üzenetére
Mire nyomtam rá egy traceroute-ot már megy is, akkor ez gyors volt
szerk: még sem össze-vissza szarakodik.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Sziasztok,
Használ itt valaki cloudflare-t és van is mögötte valamilyen host-olt cuccotok? Nekem most egyik pillanatról a másikra nem megy. Azaz eléggé erőteljesen döglődik..
-
iceQ!
addikt
válasz E.Kaufmann #14690 üzenetére
Elolvastam, néztem is videót is egyébként. Sajnos nem tudtam váltani cellát :\
Még lehet hogy fogom egy kicsit próbálgatni.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
mrzed
senior tag
válasz lionhearted #14680 üzenetére
E.Kaufmann:
Köszönöm a tippet, de valahogy a hp soha nem volt a szívem csücske.lionhearted:
Utána olvastam a témának, találtam is egy tesztet, ami teljes mértékben alátámasztja az általad megfogalmazottakat.Ha ap ügyileg elhagyom a mikrotik-et, akkor az igényeinket és a helyi sajátosságokat figyelembe véve két darab Unifi U6 Lite lenne az ésszerű megoldás.
Most már csak az a kérdés, hogy megér-e ez dupla költséget a cap ap-hoz viszonyítva?![ Szerkesztve ]
-
g0dl
addikt
Egy HAP AC2-n a Files -ban mennyi szabad terület kéne legyen ha teljesen ürtes a rendszer?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz lionhearted #14689 üzenetére
Olvassa az, akinek kell
Reggie: én már fel is tettem, nem csak előbb írtam[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
nagyúr
-
Reggie0
félisten
Kijott a 7.1rc4 !
-
iceQ!
addikt
válasz E.Kaufmann #14675 üzenetére
Túlterhelt antennáról szeretnék egy másikra rá pattani. Lenne is csak mivel ez van legközelebb így erre csatlakozom fel. Egyébként Telenor B3 lenne a band.
Van még 1, kicsit messzebb, de arra nem akar felcsatizni az eszköz hiába irányítom rá az antennát.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
E.Kaufmann
veterán
Van 7.1 RC4:
*) improved filesystem and configuration storage stability;
*) show "expired password" prompt for users with blank password;
*) other fixes and improvements;
Na ezek szerint tényleg vége a nyárnak, ha a fiúk ilyen tempóban dobálják az új verziókat.[ Szerkesztve ]
-
"A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac."
Elég? A wifi 6 (a 6E után ) az egyik legnagyobb dobás wifi terén, főleg úgy, hogy visszamenőlegesen is hatással van a teljesítményre.
Nyilván, egy stabil Wifi 5 jobb, mint egy instabil Wifi 6. Viszont egy stabil Wifi 6 mindenben jobb. Nem a link sebesség előrelépés (mert az elhanyagolható többnyire), hanem az OFDMA és a MU-MIMO le/fel.Természetesen ettől még nincs AX miki.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Elérkezett az idő, hogy végleg nyugdíjba küldjem az RB493AH + R52n eszközömet, ami már tizenévesen csak ap-ként szolgál. Kell vásárolnom helyette egy ap-t, de nem vagyok hasra esve a mikrotik kínálatától. Jelenleg még a hálózatban van egy hap ac2... végül is ap-ként elégséges a teljesítménye, de gondoltam, ha már új eszközt veszek, legyen már valami előre mutatás a fejlődésben. A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac. Hardverileg a hap ac3 szimpatikus lenne, de nagyon csúnyácska ap-nek, eldugni meg nem tudom. Ha másként nem megy a capsman-t is hajlandó vagyok beáldozni.
Szerintetek mit lenne érdemes vásárolni? -
E.Kaufmann
veterán
Legegyszerűbb, már ha más csatornákon működik a két torony, azt a csatornát engedni az LTE if beállításinál, amin a preferált torony dolgozik. Azt nem tudom, hogy pl az APN profilok alatt lehet-e szűrni tornyot (MCC MNC vagy milyen azonosítókkal), de ott is szétnéznék a helyedben.
Nekem egyszer volt olyan, hálózati hiba miatt, hogy nem kedvező toronyra kapcsolódott, de egy nap után megjavult/javították.[ Szerkesztve ]
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
Tudja esetleg valaki, hogy másik mobil toronyra hogy tudok átállni mikrotikkel? wAP LTE Kit-em van, hát csináltmár valaki hasonlót.
-
Statikus
senior tag
Sziasztok, wawe2-n a csatornát automatikusan átállítja 5660-ra, pedig 5G-n a közelemben sincs zavaró tényező és így a sebesség is jelentősen visszaesik.
Ez valami country/Hungary korlátozás? -
E.Kaufmann
veterán
Áttértem itthon ROS7-re (7.1RC3).
A wAP (LTE) eszközön, amivel eddig kisérleteztem és az RDP kapcsolat szakadt mögötte (friss konfiggal is) kiderítettem nagy nehezen, hogy a Wifi résszel lehet gond (ugye csak egy ethernet portja van, azt kötöttem WAN-ként a helyi hálóra és a LAN oldalt a Wifi biztosította). Sem ping, sem webes szolgáltatások nem nyűglődtek, de ha Auto-ról fix-re állítottam a frekvenciát a wifi interfészen, akkor megjavult az RDP is. Itthon meg nem használom a WIFI részét a routernek, úgyhogy ez nem gond.
Itthon a 951G-2HnD-n eseménytelenül lefutott a frissítés (lehet, poénból előveszem a hAP mini-t is, az mit szól a frissítéshez ). Régi konfigot szépen átvette, a Queue alatt a PCQ helyett CAKE-et kezdtem el használni forgalomszabályozáshoz, és a tegnapi frissítés óta stabil a router, úgyhogy lassan már érdemes a régebbi (MIPSBE) eszközökön is nézegetni.Ugye itt írták, hogy ARM-on stabil, meg egyes ARM eszközökre már csak ROS7 van, ezért gondolom, első körben ez (két, 64 és 32 bites) a platform volt a prioritás.[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz Mr Dini #14667 üzenetére
Hiába használ valaki azonos IP-t, mint ami a VPN hálózatban van, mivel a routing miatt nem fog eljutni hozzá a válasz csomag.
A WAN interfész felől lehet tiltani a router elérését, ha ez a szabály előrébb van, mint ami IP alapján engedi, akkor a wan felől nem lehet hekkelni ilyen módon.
A feketelistás megoldás simán megvéd a brute-force töréstől, 90mp alatt nem lehet túl sok jelszót kipróbálni... Port kopogtatást sem bonyolult kezelni.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #14666 üzenetére
Csak kellett egy séta, hogy rájöjjek, mivel nincs ipv6-om, lehetne egy gány megoldás a VPN-en keresztül IPv6-on elérni a routert. Mivel wan oldalról nincs ipv6-os hálózatra csatolva a router, így elméletileg lehetetlen, hogy így hozzáférjenek.
Aztán rájöttem, hogy van tagadás operátor is az interface list opciónál. Magyarul annyit mondok, hogy !wan1 és megfordítom a feltételt. Így max belső hálóról mehetne a trükközés, wanról nem.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Mr Dini
addikt
válasz ekkold #14665 üzenetére
Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a blocking tűzfal szabályom miatt nem tudja elérni a VPN interface a routert.
Ezért gondoltam azt, hogy akkor létrehozok egy szabályt, hogy ami az openvpn1 interfészről jövő input traffic a router dst ipjére, azt engedem. Viszont sajnos a VPN interface nem jelent meg a tűzfal szabályom alatt, mint lehetőség, ezért maradt az, hogy interfész helyett source ip-re szűröm a szabályt, nyilván a VPN IP-kre. Lehetne az, hogy statikus IP-t osztok a VPN-en belül és csak arra engedem a router elérést.
Azonban elgondolkoztam, hogy a Magenta oldaláról nem teljesen lennék védve ezzel a megoldással. Sajnos az ISP-m nem igazán a hozzáértéséről híres, pl simán lehet ARP-ot mérgezni és a cmts továbbítja. Félek, hogy bár elég valószínűtlen, valahogy valaki mégis talál egy módot, hogy a magenta oldalról felvegye azt a src IP-t, amit az én VPN-em is kioszt jobb esetben és így elkezdheti brute forcolni a routeremet. Ezt szeretném elkerülni az interfész alapú szűréssel, de ahogy néztem ez nem lehetséges. Szóval alternatív megoldásokat keresek lehetőleg harmadik eszköz bevonása nélkül közvetlenül a routeren megvalósítva.
Wan interfacen ARP letiltása sajnos nem játszik, mivel akkor a gateway-t se tudná megtalálni a router.
A port knockingot meg overkillnek érzem otthonra. Igazából magát a VPN-t elég erős jelszó/key kombináció védi, max annak a veszélye áll fent, hogy brute forcolnak, vagy valami exploit alapján jutnak be. De hirtelen azt sem tudom, csak mikrotikkel hogyan tudnék port knockingot konfigurálni.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz Mr Dini #14664 üzenetére
Igazából a mikrotikben levő összes interfész (a virtuálisak is) elérhetik a router szolgáltatásait (hiszen abban a routerben vannak) kivéve ha tűzfalszabállyal letiltottad.
De konkrétan az adott VPN kliensnek is adhatsz fixen kiosztott IP-t, és arra az 1db IP-re is felvehetsz engedélyt, hogy elérje a winbox portját a routerben.
De ha nagyon erősen akarod védeni (szerintem a VPN hálózatán belül nem kell) akkor valamilyen port kopogtatással is kiegészítheted, hogy csak megfelelő portok koppintása esetén nyissa ki a 8291-es portot a VPN kliens IP címe felé.Mondjuk én szükség esetén inkább a VPN-t védeném még erősebben, mondjuk port kopogtatással. De én IP lista alapú védelmet használok, amin gyorsan és könnyen feketelistára lehet kerülni - sokféle szempont alapján. Pl. aki Telneten, SSH-n próbálja elérni a routert kapásból feketelistára kerül a címe... így a VPN-t már ki sem tudja próbálni. A kopogtatás egy speciális megoldását fehérlistához használom, afféle tartalékként, ha netán saját magam is feketelistára kerülnék valamiért.
A VPN-t azzal is védem, hogy aki a portra csatlakozást követő 90 másodpercen belül nem ad meg helyes jelszót, annak is feketelistára kerül az IP-je, így eleve nem tud egy hekker túl sokat próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Adott egy mezei home network, amit egy Mikrotik hAP ac2 hajt. A netet közvetlenül DHCP-n kapja a szolgáltatótól a router és saját publikus IPv4 címet kap. IPv6 (sajnos) nincs.
A routeren fut egy openvpn szerver, amit használni szoktam a hálózatom távoli eléréséhez. Azonban van a tűzfalon egy olyan szabály, hogy inputon mindent dobjon el, ami nem a VPN port forgalma, illetve nem a LAN bridgere vonatkozik. Emiatt VPN alól magát a routert nem tudom elérni.
Eddig azt csináltam, hogy beSSH-ztam egy LAN-os gépre és azon keresztül konfigoltam a routert SSH tunnellel. De ez nem a legkényelmesebb. Most csináltam egy szabályt, hogy az input chainen, ha az src ip 10.8.0.0/24 alá esik, akkor engedje a routerhez hozzáférést. Azonban félek, hogy így a magentás hálóról spoofolt IP-vel valahogyan be tudnának jutni a router login felületére. Nem tudom ez mennyire reális veszély?
A legjobb az lenne, ha azt tudnám mondani, hogy berakom a vpn interfészt is a LAN alá, vagy nem src ip, hanem interface alapján csinálom az input kivételt, de a VPN interfacek nem permanensek Mikrotik alatt, így nem lehet bridgebe/vlanba rakni.
Mit tudok tenni?
A cél az lenne, hogy VPN-ről biztonságosan el tudjam érni a mikrotikem felületét, de lehetőleg más úton semmiképpen sem.
-
martonl
senior tag
válasz grabber #14662 üzenetére
Sajnos a Netinstall már többször is megvolt. Egyébként érdekes, mert volt, hogy csak többszöri próbálkozás után látta meg. Először arra fogtam, hogy keveset iszok és a reset gombon remeg a kezem, de szerintem ez is az eszköz hibájára vezethető vissza. A legjobb eredmény akkor volt, amikor feltettem Netinstall-lal a stabilt, majd böngészőben frissítettem a bétára. Akkor ment az első újraindításig.
-
addikt
Chip nem rossz rajta? RB2011-nél haldoklanak egy idő után,mert szektorhibásak lesznek a chipek.
Főleg újraindítás után már nem működik. -
bacus
őstag
tegnap járt nálam egy AC2, ami látszólag teljesen halott volt, netinstallal sikerült életre kelteni, még a programja is megmaradt.
Mit kaphatott, amitől ilyen állapotba került? Azt mondta a tulaj, semmi különös nem volt (talán még áramszünet sem!), pénteken ment, majd hétfőn már se kép se hang.
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
martonl
senior tag
Sziasztok Guruk!
Sajnos nem nagyon értek a Mikrotik kütyükhöz, ezt előrebocsátom. Van egy 2017. vásárolt Powerbox Pro router nálam. Eddig bridge módban ment évekig (kültéren kellett neki jelet erősíteni). Aztán próbaképp szoftvert frissítettem rajta. Innentől kezdve instabillá vált. A rá kötött AP-t hol látta, hol nem. A hálózatra is kiszórt valamit, mert a fő routeren is elment néha az internet. Webes felületen pedig néha nem tudok egy-egy menüre kattintani, nem csinál semmit. Próbáltam gyári resetet, Netinstall-lal újrainstalláltam többféle (köztük a régebbi) firmware-t. Egyszer megjavult egy kis időre a következő áram ki-bekapcsolásig, mert onnantól megint meghülyült. Szerintem áramkör hibás és kuka, vagy tudok esetleg még tenni valamit vele szoftveresen?
-
Reggie0
félisten
válasz Statikus #14649 üzenetére
APN-t beallitottad?
Interfaces-en belul LTE ful, ott a fulek alatti gombsoron az elso gomb az LTE APN. A defaultot allitsd ad, a szolgaltatod megadja, hogy az adott tipusu kartyahoz milyen APN kell. Feltoltosnel es elofizetesesnel altalaban eltero. Add Default Route, Use Peer DNS, Use Network APN legyen bepipalva. Authentikacio PAP.[ Szerkesztve ]
-
Statikus
senior tag
válasz lionhearted #14651 üzenetére
Köszönöm a hasznos választ, jót mosolyogtam rajta...
Egyébként már sugározza a netet Wifin, de a modem firmware frissítés továbbra is hibát jelez.
-
-
Statikus
senior tag
Sziasztok,
egy Audience LTE-t szeretnék életre kelteni, csupasz üres config, SIM kártya benne, PIN kód beállítva, fent van a mobil hálózaton.
Kiírja, hogy van új modem firmware, de "interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes" után "URL not reachable".
Mit hagytam ki?
Annyi lenne jelenleg az igényem, hogy az LTE modemről sugározzon wifi-t az eszköz.Neten egyelőre nem találtam meg a megoldást. Tudtok segíteni?
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Ha valakit erdekel, hogy hogyan lehet WAN felol DHCP-vel tamadni a router mogott levo halozatot - peldaul feltort szolgaltatoi router mogott levo sajat routert, ami NAT-ol -, annak itt van egy jo kis cikk rola: https://www.anvilsecure.com/blog/dhcp-games-with-smart-router-devices.html
-
Beniii06
addikt
"The new design features a larger high-gain antenna, higher sensitivity, and a built-in reflector. These improvements allow increasing the covered area by up to 100%, compared to the previous cAP models! "
A marketing szerint kétszer jobb bármi eddigi (cap) modellnél.
"Got any other secret weapons?"
-
Reggie0
félisten
válasz Statikus #14644 üzenetére
A wifiwave2 hivatalos help oldalat erdemes nezni, ott soroljak fel, hogy mi tamogatott: [link]
Jelenleg:
RequirementsThe wifiwave2 package is compatible with IPQ4019 and QCA9984 wireless interfaces and is only available for ARM builds of RouterOS v7. It also requires 14MB of free space and at least 256MB of RAM.
As of the release of RouterOS 7.1rc1, this means it is compatible with 4 devices:
hAP ac³ (non-LTE)
Audience*
Audience LTE6 kit*
RB4011iGS+5HacQ2HnD***Please note that the wifiwave2 package is not compatible with CAPsMAN.
**Note that the 2.4GHz wireless interface on the RB4011iGS+5HacQ2HnD is not compatible with the wifiwave2 package. It will not be usable with the package installed.
-
mrzed
senior tag
Hogy ez mennyire gáz lett:
cAP XL ac
Azért ehhez pofa kell, hogy új termékként 30 dollárral drágábban adják, mint az elődjét.
Ha jól bogarászom ebbe az összegbe csupán egy eternet port, és némi antennamókolás fért bele a cap ac-hoz képest. Sőt az utóbbi még csak a wireless specifications adatain sem látszik meg... vagy csak lusták voltak új táblázatot készíteni. Ha a cap ac árán adják ki, nem új termékként, csupán rev2 jelöléssel, akkor még rendben lenne. -
Lenry
félisten
válasz cofeeh #14636 üzenetére
Félreértettél valamit. A memóriának (RAM) mindegy, a NAND megy tönkre ettől, tehát ha fájlba mented a disk-en.
Ha úgy akarsz naplózni, hogy az meg is maradjon, akkor dugj be egy pendriveot, vagy küldd egy logszerverreGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
cofeeh
újonc
Hello, szépen működik a konfigom a HAP ac-n, viszont szeretném ha nem logolna olyan tételeket amire nincs szükségem. Ilyen például azaz esemény, hogy nem tudott csatlakozni a VPN szerverhez. Ilyen topic például a pptp, ppp, info kombináció. A System \ Logging alatt próbálkoztam különböző roule-ok létrehozásával (pl.: !pptp, !ppp, !info), de logok nem tűntek el. Van tippetek?
Ha már log. Egy Mikrotik szaki anno azt mondta, hogy a túlzott logolás miatt tönkrement az eszköze, mert túl sokat írta a memória modult ami ez miatt megállt. Mindez pár hét alatt következett be. Valós veszélynek érzitek ezt?
Köszönöm!
cofeeh
-
g0dl
addikt
Netinstallal visszamászott ( nem elsőre). Megpróbáltam mégegyszer felrakni a 7.1rc-at, ugyanaz lett az eredmény. Most már jobban ment a netinstall is.
A reset gomb baromi nehezen nyomható, inkább kiszedtem a házból (csavar és sérülés nélkül).
-
E.Kaufmann
veterán
khmm , bocs, nem rajtad.
Próbáld gyári alaphelyzetbe állítani, hátha utána már látható:
http://www.wispforum.hu/viewtopic.php?t=2627[ Szerkesztve ]
-
g0dl
addikt
Hap ac2-t nem érem el 7.1rc3 frissítés után. Mivel lehet visszahozni az élők sorába?
Winbox, és netinstall sem látja -
Zoleee89
aktív tag
válasz E.Kaufmann #14603 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszod.
PiHole jelenleg is megy(egyre több reklám jelenik meg sajnos), inkább közösségi és videó megosztó oldalak blokkolására gondoltam (időszakosan).
Külön wifi-t más helységekben megoldom egy tplink 1043-al(jelenleg is így van).Ha jól gondolom nekem nem lesz jó ez az eszköz...
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
válasz hackeeeee #14626 üzenetére
C a control csatorna. Meg tudod mondani,hogy a frekvencia sávban merre legyen a control üzenetek. e pedig az extension,ahol az adat megy.
Ha széles sávot használsz WIFI-nél,akkor előfordulhat,hogy a sáv alján kevésbé van zavar mint a tetején. Ezért a Control csatornát lentre rakod pl. -
hackeeeee
Jómunkásember
Sikerrel jártam, szerencsére, vagyis, félig. A Wifi beállításnál megkotlott, de logikusan nézve tök egyértelmű. Kitöröltem belőle azt a részt, majd szépen lefutott az import.
Érdekesség, h a wifi, pppoe adatokat teljes mértékben exportálja.
Egy kérdés:
Wifi beállításoknál a MHz értékelnél, hogy mint kell értelmezni az XXXXX beállítást? Ha jól tudom (nem akkor bocsi), akkor ha pl. a végén van C vagyis pl. eeeeeeeC akkor az utolsó frekvencia érték van prioritásban. Vagy ezt nagyon rosszul értelmeztem?
Köszönöm a segítséget.
Véleményem szubjektív...
-
adika4444
addikt
válasz Reggie0 #14613 üzenetére
hAP ac3, szintén hibátlan a ROS7. Augusztus eleje óta használom, eleinte a Wave2 miatt próbáltam ki, de olyan elégedett vagyok vele, hogy nem láttam értelmét visszalépni 6-osra.
Az új CLI szintaxis is jó, egyedül a kérdőjelet hiányolom, talán RC2-ből kivették, így f1-ezni kell, ha help kell konzolon.
üdv, adika4444
-
Multibit
nagyúr
válasz Shkiz0 #14623 üzenetére
Találtam adapter dokumentációt mini-ITX házhoz, de már nem foglalkoztat a dolog.
-
nagyúr
válasz Multibit #14619 üzenetére
Nekem tökre megteszi a műanyag fos, nem lesz szem előtt, be lesz baszva a többi motyó mellé a szekrénybe (CSS326 + hAP AC3)
Plusz nekem a kiegészítő board miatt eleve kiesik egy csomó ház.
Ebayen van fent fém ház, de nagyon nem olcsó[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Multibit
nagyúr
válasz Shkiz0 #14614 üzenetére
egy házat kell még vennem hozzá
Szólj, ha sikerült! Én nem találtam hozzá nekem megfelelő, kulturált fém házat, így maradt az ocsmány akril lapos lego ház.
Nekem az előd (H2) van. Korábban routerként üzemelt egy Type 2 házban, jelenleg NAS-ként funkcionál egy Type 1-ben. -
Lenry
félisten
-
Bubukain
senior tag
DHCP klienseket hogy lehet rábírni hogy újracsatlakozzon?
Telepítéskor a DHCP szerveren beállítottam egy 150 napos Lease time-ot, amit később átírtam kisebbre, de amik már csatlakoztak az átírás előtt azok 150 napról számolnak visszafelé a router újraindítása után is. Az újonnan csatlakozott eszközöknél nincs gond. -
nagyúr
válasz Reggie0 #14613 üzenetére
Na nekem meg érkezik jövő hét vége felé egy ilyen
Véletlen akadtam bele, és a körülményekhez képest egész jó deal volt.
H2+, 500GB M2 SSD, 32GB ram, ház, töltő, összerakott de nulla perces.
Így volt 134K meg még 20 eur lesz a szállítás, szóval összességében ~140K.
Viszont ebből lejön az SSD, és a 32G ram, mert felesleges mikrotik alá viszont még jön rá egy kiegészítő kártya a +4 2.5G okán. Régi hibátlan 2.5 HDD meg akad itthon, és memória is, egy házat kell még vennem hozzá bár lehet ezt is át lehetne amúgy alakítani.
Aztán majd reménykedem a 7-es rOS már fogja támogatni az RTL8125B chippeketÚj hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Reggie0
félisten
válasz E.Kaufmann #14610 üzenetére
Nekem CCR1009 es Audience hibatlanul megy vele, stabil. Audiencen mar a wifiwave2 is stabil(, fel eve meg nem volt az).
Tightvnc is stabil ros7 router mellett.
Dockerbol meg azt tudja, hogy tudsz sajat kodot futtatni rajta, ami azert baromi nagy elony. Viszont a metarouter sosem volt stabil, az mar akkor unsupported volt, amikor megjelent, foleg, hogy tobbmagos eszkozokre nem is tudtak megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Reggie0 #14609 üzenetére
Nekem az RDP még most is vacakol, de persze normálisan nem fog a júzer NAT mögül közvetlenül internetre kitett szerverre RDP-zni és én is csak dupla NAT mellett helyi hálóra, de nekem ROS6-al stabil .
Megy úgy általában az előző RC2-nél is sokan írtak még stabilitás gondokat és még az RC3-nál is írnak olyat pl:
My hAP ac2 keeps rebooting each 5-10 mins
Tudom, még a stabil ágon is be-bekúszik konfig és eszközfüggően pár hiba a fórumon, és elhiszem, hogy a legújabb eszközökkel már egész jól haladnak, de azért egyrészt nincs még sok ilyen 7 only eszköz, másrészt ne hasonlítsuk már azt, hogy "docker-ből tudja" meg "winboxban" teszel mellé egy pipát. Ilyen szempontból az összes régi metarouter képes eszköz tudott mindent, amit az akkori OpenWRT.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Reggie0
félisten
válasz E.Kaufmann #14608 üzenetére
Fel tudod sorolni, hogy egy sima otthoni dhcp-s netmegosztas soran milyen hibakba fog belefutni egy juzer? Mert en nem tudok ilyet. Nem veletlenul release candidate mar.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Reggie0 #14607 üzenetére
Hát persze, lehet ilyen bétás rendszerű hw-t is venni, bár lehet azokra már sikerült rendesen optimalizálni. 5011-est nem is kapni, csak a Chateau LTE12-t ami ROS7 only. Mindenesetre vagy várjon, vagy nézzen mást, ha nem szereti a kihívásokat. Ha meg szereti, akkor hajrá
-
Reggie0
félisten
válasz E.Kaufmann #14606 üzenetére
Ujabb cuccokon mar nem tudsz 6-oson maradni, mert csak 7-essel van wifiwave2, 5011-en meg nincs is 6-os. Azert a 7-es mar hasznalhato egy atlag juzernek, az alfas nyuglodesek mar nem a home juzereket erinto alap funkciokat erintik.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Reggie0 #14605 üzenetére
Régen is lehetett pl OpenWRT-t metarouterkedni, az nem lett túl nagy siker , ez meg még úgy RC, hogy azért még vannak "alfás" nyűgök a 7-essel . Nem mondom, hogy hasztalan, sőt, csak még átlag júzer maradjon a 6-osnál egy darabig.
-
Reggie0
félisten
válasz Mr Dini #14602 üzenetére
RouterOS v7.1rc3, ami 2 napja jelent meg, a juzereknek is lehetove teszi a docker cointainer futtatasat a Container csomag telepitese utan:
https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Container
(#14603) E.Kaufmann: A fenti linken levo pelda pont a pihole telepitese, igy erre mar kepes a mikrotik.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz Mr Dini #14599 üzenetére
Illetve a licencek a GPL miatt fel vannak sorolva, igy azt is tudjuk milyen progik vannak a userlandban illetve milyen GPL szoftvereket modositottak, mert azok forrasat(igazabol a patcheket) is kozreadjak.
Jol latszik, hogy a GPL3 kodokat nagy ivben elkerulik. Ez alol kivetel a libc++, mert ha az statikusan van linkelve, akkor nem vonatkoznak ra a GPL3 megkotesek. Igy nem kotelesek a szoftver tetszoleges cserelhetoseget es modosithatosagat biztositani a juzereknek(Tivoization)
Lasd az oldal aljan: [link]
Package name License URL
e2fsprogs GPL http://e2fsprogs.sourceforge.net/
ld.so ldso (BSD) ftp://metalab.unc.edu/pub/Linux/GCC
linux kernel GPL http://www.kernel.org/
OpenSSL OpenSSL (BSD) http://www.openssl.org/
ppp PPP (BSD) ftp://metalab.unc.edu/pub/Linux/system/network/serial/ppp
racoon Raccon (BSD) http://www.kame.net/
netkit-telnet telnet (BSD) ftp://metalab.unc.edu/pub/Linux/system/network/daemons
termcap LGPL ftp://metalab.unc.edu/pub/Linux/GCC
LinuxBIOS GPL http://www.linuxbios.org/
EtherBoot GPL http://www.etherboot.org/
Bochs LGPL http://www.gnu.org/directory/bochs.html
SGI STL STL http://www.sgi.com/tech/stl/
OpenSSH OpenSSH http://www.openssh.org/
uClibc LGPL http://www.uclibc.org/
SYSLINUX GPL http://syslinux.zytor.com/
NTP NTP http://www.ntp.org/
BusyBox GPL http://www.busybox.net/
expat expat http://expat.sourceforge.net/
Memtest86 GPL http://www.memtest86.com/
cpuburn GPL http://pages.sbcglobal.net/redelm/
libsvg LGPL http://cairographics.org/libsvg
libsvg-cairo LGPL http://cairographics.org/libsvg-cairo
cairo MPL http://cairographics.org/
fontconfig Fontconfig http://www.fontconfig.org/wiki/
freetype Freetype http://www.freetype.org/
net-snmp Net-snmp http://net-snmp.sourceforge.net/
libcroco LGPL http://www.freespiders.org/projects/libcroco/
pango LGPL http://www.pango.org/
librsvg LGPL http://librsvg.sourceforge.net/
glib LGPL http://www.gtk.org/
gtk+ LGPL http://www.gtk.org/[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Zoleee89 #14601 üzenetére
Őőő print szervert nem tud, és tartalomszűrést (triviálisan) sem tud egyik sem. Reklámblokkolásra lehet használni folyamatosan frissülő listákat, vagy pl egy külön PIHole-t, de ahogy jönnek a különféle hagyományos DNS-t megkerülő DNS szolgáltatások a HTTPS mellett, egyre nehezebb a helyzet. Ha külön Wifi eszköz kell, akkor sem feltétlen a Mikrotik-nél találod meg a jó választást és neked nem router, hanem AP (vagy AP módbaba kapcsolható) Wifi eszköz kell (bár kis trükközéssel egy Wifi képes router is használható AP-ként)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz E.Kaufmann #14600 üzenetére
Én is csak annyit állítottam, hogy linux kernel alapú a rendszer. Tudtommal ezzel az alappal már technikailag lehetséges a docker containerek futtatása mindenféle virtualizált linux megoldások nélkül.
-
Zoleee89
aktív tag
Sziasztok,
Gondolkodom egy mikrotik router vásárlásán, de egy kicsit tanácstalan vagyok.
Alap dolgokon kívül (dhcp, nyomtató megosztás) szeretnék tartalom szűrést és vpn-t is megvalósítani. Wifi-re valószínűleg másik routert használnék, ennek az eszköznek maximum 2 helységet kellene lefednie.(~30nm)
Továbbá tanulás is lenne a cél az eszközzel.
(fel:185Mbit/s, le: 45Mbit/s a szolgáltató felől )Segítséget szeretnék kérni, hogy egy hap ac használtan vagy egy hap ac2 újonnan lenne jobb választás számomra vagy tudnátok ajánlani számomra megfelelő eszközt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Mobil flották
- Villanyszerelés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik
- További aktív témák...
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest