- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #18082 üzenetére
És konténeren kívül hogy lehet - ha lehet egyáltalán - életre kelteni a kiszolgálót?
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #18078 üzenetére
De vajon mit gondolt a fejlesztő? Először leírja a megoldást, ami nem működik. Majd azt írja, hogy Sudo nélkül nem fog menni. Mi az a Sudo? Miért nincs? Hogyan lehet?
(most jöhetnek azok a hozzászólások, hogy menjek el egy linux-mikrotik tanfolyamra, járjam végig a szamárlétrát, keressek rá googleban, aztán majd megtudom...) -
Statikus
senior tag
Szabályzatnak megfelelően módosítottam néhány szót.
Egyből lenne is egy szakmai kérdésem. Ha megoldod, nem leszek hálátlan - jól meg fogom köszönni.
Adott egy mikrobi CCR2004 router és egy Virtualhere nevű hw kulcs "megosztó". Nem duplikál, hanem hálózatról teszi elérhetővé a kulcsot, és akinek joga van, használhatja, ha éppen szabad a licence.
Synology NAS-on működik pár éve, hibátlan.
Gondoltam egyet, fusson a mikrobin, na de hogyan?
Ezt küldte a fejlesztő:
wget https://www.virtualhere.com/sites/default/files/usbserver/vhusbdarm64
chmod +x ./vhusbdarm64
sudo ./vhusbdarm64 -b
Konténerbe telepített linuxon fut a kiszolgáló, az USB hubot látja, megosztja, kliens látja a hubot, de a kulcsot magát nem osztja, az már nem látható a kliensben.
Később azt írta, hogy nincs Sudo elérésem, ezért nem fog működni. -
Statikus
senior tag
Nem minden pénz kérdése, de ahogy az ember érik, egyre jobban fogy az idő, amit szívesen töltene valami olyannal, ami nem szenvedés, hanem élvezet.
Persze van, aki azt élvezi, hogy megtalálja a megoldást valamire, de valószínűleg az ilyeneknek nincs más, fontosabb dolog az életükben.
-
Statikus
senior tag
Vannak, akik mindent maguk akarnak megoldani, akkor is, ha havi 100 milliót keresnek, és ki tudná fizetni azt a tizest hálából.
Nem azért, mert fukar, hanem azért, mert ilyen a beállítottsága. Meg akarja tanulni, rá akar jönni, tudni akarja a megoldást.
Nem minden ember olyan, hogy lesz..ja mitől, hogyan, csak legyen kész és működjön.
Én is ilyen vagyok, tudni akarom, mert érdekel, régen mindent magam akartam megoldani, most már inkább fizetek, mert nincs időm, de a részletek ettől még érdekelnek és nem azért, hogy a miktorbi mágus szakemberektől elvegyem a napi betevőt... -
Statikus
senior tag
Audience LTE-ben cserélhető a modem? Egyszer, ha igényem lenne rá, 5G-s kártyát bele tudok tenni?
-
Statikus
senior tag
Sziasztok, Audience LTE jelzi, hogy elérhető új modem firmware.
Jelenleg R11e-LTE6_V028 van rajta.
firmware-upgrade -et indítva terminálban egy ideig nem történik semmi, majd ezt dobja:
"installed: R11e-LTE6_V028
status: error: unable to resolve hostname (6)"Winbox ablakból, gombnyomásra sem történik érdemi.
Valaki tudna segíteni, mi lehet a gond és hogyan tudnám frissíteni a modem fw-t?
Egyáltalán mi a legújabb fw, erről sem találtam sehol infót...Bónusz kérdés: Cserélhető ebben a routerben a modem? Egyszer, ha igényem lenne rá, 5G-s kártyát bele tudok tenni?
Köszi
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #16640 üzenetére
Na ezek azok a részletek, amihez már nem tudok hozzászólni, csak értem, amit írsz.
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #16637 üzenetére
Az eszközök sorozatszáma adja a cloud DNS első részét.
-
Statikus
senior tag
Megpróbálom visszaterelni a témát.
CCR2004-16G-2S+ mióta feltettem a 7.1.2-t, nem váltogatja a cloud DNS-t, stabilan közel 2 hete a SN-rel azonos - ahogy annak lenni kell. .)
Kiváncsi leszek, majd megjelenik-e valamelyik verzió leírásában, hogy volt ilyen probléma és javították.
Az is érdekes számomra, hogy sehol nincs erről semmi a neten, olyan, mintha csak nálam jelentkezne egyedül a világon - mégis OS bug, mert visszajelezték, hogy javítják. -
Statikus
senior tag
Mindenki pénzből él és a többség azért tanul, hogy azt később hasznosítsa, maga és a társadalom hasznára fordítsa. (Ezt úgy írtam, mintha tankönyvből másoltam volna
)
Te úgy vélekedsz, hogy nem akarsz ingyen megtanítani senkit, ezt tiszteletben kell tartani, nincs is ezzel semmi baj. Jön egy amatőr, kérdez, nem válaszolsz. Ha majd elakad, mert az ingyenhelp már kevés, akkor fizetni fog egy profinak - vagy nem.A zárt csoport nyilván egy fikció volt részemről, de akit zavarnak az amatőrök egy nyilvános csoportban, az menjen zárt profi elit csoportba és ne olvasgasson olyan fórumot, ahol előfordulnak sete-suták.
A nyílt fórumok nagy előnye, hogy nyíltak, így mindenki, Mikrotik mágustól a mobiltelefonos tartalomfogyasztóig, informatikai tudással nem rendelkező földművestől az építőipari segédmunkásig, bárkinek lehetősége van ide írni, kérdezni, válaszolni, véleményt nyilvánítani. Akit ez zavar, annak kell változtatni, változni.Továbbra is úgy látom, hogy ez a fórum nem kötötte ki, hogy ide csak amatőrök, vagy csak profik jöhetnek és csak bizonyos szint felett, vagy alatt lehet kérdéseket feltenni ingyen.
-
Statikus
senior tag
A "profi csapatnak" át kell menni egy zárt csoportba (pld. fácséra), ahova meghívással lehet csak bekerülni. A meghívó profi felelősséggel tartozik a meghívottért. Meghíváskor lenne néhány tesztkérdés, amivel felmérhető a tudása az illetőnek és így könnyen eldönthető, hogy beveszik-e a nagyok az elitbe, vagy maradjon kívül, mert nem méltó a csoport tagsághoz.
Részben megértem, hogy akinek nagyon alap hiányosságai vannak, azt nem itt akarják megtanítani a nagyok. Viszont ebben a csoportban - meg általában az egész világon - nem csak hülyék és profik vannak (bár nagyon ebbe az irányba haladunk). Szóval, ha valaki nem tudja mi az a hálókártya de mikrotik routert szeretne használni, megtanulni, azt nem gondolom, hogy el kéne zavarni. Vannak olyanok, akik tudják mi az a hálókártya és 1 hónapja használnak mikrotikot és tudnak segíteni olyan alap dolgokban, hogy elinduljon a fejlődés. Ilyen esetben csak annyira van szükség, hogy a profik csendben maradnak és előre engedik a kevésbé profikat, azokat, akiknek már van egy kis tudásuk és kedvük, idejük, türelmük, hogy segítsenek a nagyon kezdőknek. Jó esetben elkezdődik a fejlődés és idővel már lesz annyi alap tudása, hogy a profik is méltó módon válaszolhassanak.
Egyébként ennek a fórumnak a neve: "Mikrotik routerek", részletesen: "Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye."
Ebből nekem az jön le, hogy bárki, bármit kérdezhet, aki pedig érez magában indíttatást arra, hogy válaszoljon, adott a lehetőség. Ha hülyeséget válaszol, a profik még mindig belejavíthatnak - ha akarnak.
Hirtelen ennyi, gondolom sokan nem így gondolják, de véleményszabadság van, én így gondolom.
Egy nem profi informatikus-hálózatszakértő-Mikrotik mágus, csak egy átlagosnál kíváncsibb, érdeklődő Mikrotikokat használó Statikus.
-
Statikus
senior tag
Mikrotik megvizsgálta és válaszoltak, hogy sajnos náluk van a hiba az OS-ben, de javítják.
(előzmény: az SN és a cloud DNS nem mindig azonos, random időközönként változik a DNS az SN és egy másik ismeretlen karaktersor között)
-
Statikus
senior tag
Egyedi gép, Gigabyte ultra durable z170n chipes lap, i7 procival. OK, nem tegnapi vásárlás, kb 5 éves, de a WOL is egy felnőttkorú technológia és van a biosban wol enabled.
Szünetmentesbe dugva szeretem használni, ha beledugnék a rendszerbe egy okos konnektort, akkor máris ott a kritikus pont, mi van, ha épp akkor kapcsol ki, amikor nem kéne...
-
Statikus
senior tag
válasz
yodee_ #16374 üzenetére
Én azt nem értem, mi köze a windowsnak egy BIOS által vezérelt hálózati kártyára érkező jel feldolgozásában, a gép elindításában, bootolás előtt? Szerintem semmi... De ha rosszul gondolom, ha a windows bármit is vezérel egy kikapcsolt gép indításában, akkor légyszi osszátok meg velem.
-
Statikus
senior tag
válasz
Statikus #16370 üzenetére
Egy másik WOL app-al, 7-re állítva a portot (nem tudom ez miért számít LAN-on...) a monitor progi érzékeli, hogy jön a packet.
Tehát akár fel is ébredhetne a gép, de nem ébred fel...
Biosban minden be van kapcsolva, aminek köze lehet hozzá és mégsem megy.Kipróbálom másik gépeken is, hátha...
-
Statikus
senior tag
Bizonyára a betűcsere miatt nem volt érthető a kérdésem sokak számára...
Linkelt monitort elindítom azon a gépen, amit ébreszteni akarok. Portot beállítom 9-re - bár belső hálón úgy tudom felesleges, nyomok egy Start-ot.
Mikrotik terminálban indítok egy "tool wol mac=XX:XX:XX:XX:XX:XX" parancsot
Nem történik semmi, ha jól értelmezem, nem jut el a PACKET a célgépre.
Miért? Mint írtam, bios, hálókártya be van állítva WOL engedélyezettre. Még valami? -
Statikus
senior tag
Hogyan?
Úgy szeretném működtetni, hogy akinek be kell kapcsolni a saját gépét, annak ne kelljen belemenni a mikrotikba mókolni, le is törném a kezét, meg a sajátomat, ha engedném egy nálam még laikusabbnak.
Nem kell napi szinten kapcsolgatni, de ez pont olyan, mint a biztonsági mentés, a másodlagos WAN, az EÜ doboz, a tűzoltókészülék - akkor kell, amikor baj van -
Statikus
senior tag
Sziasztok,
WakeOnLan-t próbálom életre kelteni, elsőre csak annyit, hogy azonos hálón lévő eszközről működjön, aztán majd mehetünk kifelé.
Adott egy asztali gép integrált hálózati eszközzel, UTP-vel csatlakozva, biosban engedve a WOL, windows hálókártyánál engedve a Magic pocket és a WOL.
Adott egy iphone, rajta a világ legegyszerűbb WOL magic pocketes applikációja (és másik 5 kipróbálva), wifin csatlakozva ugyanahhoz a hálózathoz, amin az asztali gép van.
Az appon be van állítva az asztali gép belső IP-je, MAC addresse, alhálózati maszk /24-re és a WOL-nak 9-es port (ami belső hálón nem biztos, hogy szükséges).Az app tökéletesen látja, hogy az asztali gép on vagy off állapotban van, on állapotban nem is lehet babrálni.
Amint off, lehetőség van wakeup-ra. Elkezdi szórni a varázscsomagot, majd néhány próbálkozás után timing out-tal leáll.Kérdés: Mi a faxért olyan rohadt bonyolult dolog ez a WOL, miért nincs erről a neten érthető infó, senki nem használja? Nincs szüksége távoli bekapcsolásra senkinek?
És a valódi kérdés: Mikrotiken kell bármit beállítani, ahhoz, hogy működjön belső hálóról? Ha már elindulna belülről a gép, akkor kintről bejövök VPN és indítok.Köszi
-
Statikus
senior tag
válasz
contaxg #16324 üzenetére
Egy eszköz pár nap alatt is el tud öregedni, ha olyan terhelést kap, amire nem tervezték.
Mivel még csak február van, bizonyára garanciás.
Szerintem nem azon kell gondolkodni, hogy lehet-e, mert attól nem lesz megoldva a probléma.
Vissza kell vinni, elmondani a hibát, aztán majd megvizsgálják.
Vagy ha nem akarod ezt a procedúrát, akkor kuka és venni kell egy másikat. -
Statikus
senior tag
Sziasztok, létezik olyan feature, hogy időnként megváltozik a cloud dns-e, ami ugye a serial-lal azonos kellene legyen?
Nálam megtörtént...
Működött a gyári számmal hetekig, egyszer csak nem működött. Mi történt? Miért nem megy? Megváltozott, használtam az újat, működött ismét hetekig.
Most pár napja megint nem működik. Már a hajamat téptem, gondoltam kipróbálom a régit.
ÉS
MŰKÖDIK
Közben nem volt OS frissítés, minimális használat.Egyáltalán át lehet írni a gyárilak beállított dns-t? Én még nem találtam rá user szintű megoldást, na de, hogy magától megváltozzon...
És ha megváltozik és szeretnék távolról csatlakozni, akkor b+, menjek oda és nézzem meg, hogy éppen mire változott.
Ez nem normális... -
Statikus
senior tag
Sziasztok!
VPN kapcsolódáskor ezt a hibaüzenetet dobja Win10 néhány napja. Előtte egy pillanat alatt csatlakozott.
The l2TP connection attempt failed because the security layer encountered a processing error during initial negotiations with the remote computer.Ma sok próbálkozás után egy másik gépen, mobilnetről beengedett.
Majd később már arról sem.Már mindent próbáltam, amit google kidob, de minden beállítás jónak tűnik.
A win10 szaródott el, vagy máshol keressem a hibát? Mikrobi és egyéb hálózati elemek nem változtak.
SSH-n a routert elérjük.
Köszi
-
Statikus
senior tag
válasz
Marcelldzso #15039 üzenetére
A szolgáltatód fix, vagy még nem eldöntött?
Ha még nem döntöttél, szerintem teszteld mindegyiket, mekkora sávszél van napközben, este, vagy amikor használni akarod.
Amelyik a legjobb eredményt adja, arra a toronyra fókuszálj és keress antennát. -
Statikus
senior tag
Sziasztok, hülye kérdés, de kipróbálni nem akarom, mielőtt valaki meg nem erősít.
Lehet olyat, hogy a file-ba egyszerre másolom fel a ROS és a wifiwave frissítő fileokat, vagy kötelező külön, egymás után? -
Statikus
senior tag
Sziasztok, wawe2-n a csatornát automatikusan átállítja 5660-ra, pedig 5G-n a közelemben sincs zavaró tényező és így a sebesség is jelentősen visszaesik.
Ez valami country/Hungary korlátozás? -
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #14651 üzenetére
Köszönöm a hasznos választ, jót mosolyogtam rajta...
Egyébként már sugározza a netet Wifin, de a modem firmware frissítés továbbra is hibát jelez.
-
Statikus
senior tag
Sziasztok,
egy Audience LTE-t szeretnék életre kelteni, csupasz üres config, SIM kártya benne, PIN kód beállítva, fent van a mobil hálózaton.
Kiírja, hogy van új modem firmware, de "interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes" után "URL not reachable".
Mit hagytam ki?
Annyi lenne jelenleg az igényem, hogy az LTE modemről sugározzon wifi-t az eszköz.Neten egyelőre nem találtam meg a megoldást. Tudtok segíteni?
-
Statikus
senior tag
válasz
hunlipi88 #14543 üzenetére
Én nem fogok tudni megoldást neked, csak arra vagyok kíváncsi, miért akarsz 3 switchet?
Azt már én is megtanultam - megtanította a tapasztalat és a fórum mesterei... - hogy egy gyenge router tönkrevágja az egész rendszer sebességét. Tehát ne próbálkozz olyan switchcsel, ami kicsit router is. Vegyél bika és mindenben megfelelő routert és dugj rá egy butaswichet 24-48, akárhány porttal.
-
Statikus
senior tag
Ez az Audience egyre jobban tetszik nekem. Változtatja a CPU sebességét igény szerint.
-
Statikus
senior tag
Azt hiszem működik, telefonon 620-at mértem wifin, kábelen 980
Jó lesz. Elég jó ez az Audience.
Köszönöm Reggie0-nek a segítséget a választáshoz. -
Statikus
senior tag
6.84-re felment szó nélkül.
A bridge ports-nál volt 3 invalid, azokat átírtam wifi1-2-3-ra.És mégsem megy a wifi
Wifi2-3 Disabled, egyet akarok életre kelteni először.Wifi1
Mode: ap
Band: 2GHz N
Channel Width: üres, automata
Freki: üres, automataMit hagytam ki, miért nem megy a wifi vajon...
-
Statikus
senior tag
wifiwave2 rc1-t azt hiszem felraktam az audience-re, de a packages között nem találom.
Fileba behúztam, restart - így kell telepíteni ugye?
Hol találom a beállításokat, vagy hol látszódik, hogy fel van telepítve? -
Statikus
senior tag
válasz
E.Kaufmann #14421 üzenetére
Köszönöm, ez fantasztikus
IP alapján nem csatlakozik, az volt az első gondolatom, de a linkek segítettek.
Egy wifis kamera -
Statikus
senior tag
Hogyan tudom belső IP és/vagy MAC address alapján kideríteni, hogy milyen csatlakoztatott eszközről van szó? Sajnos nincs host name beállítva és fogalmam nincs mi lehet.
Nem szeretnék minden eszközt kihúzgálni, vagy a wifiről kitiltani eszközöket.Hol találok a vezetéken és/vagy wifin csatlakoztatott eszközökről listát, IP címmel, MAC addressel, host namemel, stb.
Köszi
-
Statikus
senior tag
válasz
amargo #14393 üzenetére
Ha tudnál olvasni és értelmezni, amit írtam, akkor nem írnál ekkora baromságokat.
Igen, írták a fasttrackot, de azt nem, hogy mit és hogyan kell beállítani.
Rosszul volt beállítva, de ha visszakeresed, újra elolvasod mit írtam, akkor rájössz magad is.Na az ilyenektől kapok agyvárzást...
-
Statikus
senior tag
Viszont kérdeznék egy egyszerűt.
A telefonomat használaton kívül - amikor nincs a kezemben és nem nyomkodom - ledobja a wifi, mobilnetre vált, majd amikor kézbe veszem, feloldom, pár mp múlva csatlakozik wifire.
Ez azért van, mert ez a régi lassú router ennyit tud, vagy valamilyen beállítási hiba lehet?
Pontosítok:
Az 5G időnként leáll, routerben nincs R, csak S., a 2.4G folyamatos RS. -
Statikus
senior tag
Szerintem mindenkinek való, akiben megvan az akarás a kitartás és esetleg segítséget is kap. Ez mindenre elmondható, nem csak a mikrotikra. De tényleg fejezzük be ezt a témát, van aki így gondolja, van aki másképp.
Biztosan lesznek kérdéseim majd a felsorolt 3 témában, 2 szót nem tudok hova tenni közülük, de majd utánanézek és ha nem megy, majd kérdezek.
SZERK:
Az egyik a hairpin NAT volt, de utánaolvastam, hogy ez mi. Azt kell mondjam, tegnap egy ilyet is csináltam magamtól, mert kellett, csak a nevét nem tudtam. -
Statikus
senior tag
Az elején közölték, hogy nem nekem való a mikrotik.
És ha visszakeresel, többen írták, hogy ez az eszköz ennyit tud.
Igen, valamire gyenge, de egy gépet kiszolgálni nem gyenge, ha működik a fasztrakk.
És ha visszaolvasol párat, látod, hogy elengedtem, nem ragaszkodom. Csere lesz, tapasztalat alapján kaptam javaslatot.De ne kezdjük előlről. Sajnálom, ha nem érted, mi a problémám. Én emiatt többet nem kívánok AGYVÉRZÉST KAPNI.
Én itt most befejeztem ezt a témát.
Holnap hozom haza az újat és ennyi. -
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14382 üzenetére
A szakértő a hülye kacsa panaszai alapján képes megmondani, hogy te vagy a hülye fiam, nem a készülék, mert ez a készülék képes egy eszközt normálisan kiszolgálni...
Úgy látszik itt mégsincs annyi szakértő, mint az ember gondolná a különféle stílusú hozzászólások alapján. Nem volna szabad a hozzászólások alapján besorolni senkit, sem szakértőnek, sem hozzáértőnek, sem hozzánemértő hülye amatőrnek. Biztos többen (mindenki) engem is hülyének néznek, de valahogy ezt a problémát mégis nekem sikerült megoldani...Egyébként az esetek 99%-ban a felhasználóban van a hiba.
-
Statikus
senior tag
HAHAHA...
A fasttrack input volt, nem fw...
Hasít, de azért az Audience csere meglesz. -
Statikus
senior tag
válasz
Reggie0 #14373 üzenetére
És mennyire igaz, de nekünk laikusoknak az UTP kábel olyan, mint építőiparban a Flex
Van árnyékolt UTP és van Bosch Flex
Mondom én: villamossagiwebaruhaz.hu/ftp-flex-kabel-cat-5-e-arnyekolt-flex-utp-0311
Ugyan ez nem Bosch, de FlexAkkus Sarokcsiszoló Flex 125mm 48V 2db Akkuval FK-8027 - eMAG.hu
-
Statikus
senior tag
válasz
Reggie0 #14371 üzenetére
Akkor ez lesz. Köszönöm a segítséget.
Lapos kábelt pár hete én is kaptam egy eufy kamerához, de nem tudom milyen lehet az árnyékolása. Biztos nem rossz, de valahogy a kör keresztmetszetet körbecsavarva, ami vastagabb is, jobbnak gondolom. 2-3m hosszon, talán nem szed össze semmit.
-
Statikus
senior tag
válasz
Reggie0 #14364 üzenetére
Igen, tudom, hogy írtad. Közelben kijött a wifiből közel 500, távolodva csökkent a sávszél.
50e-ért egy wifi-s Mikrotik router, ami elvileg megfelelhet nekem nem olyan rossz ár - ha tényleg megfelel. A mostani megy vissza, 38e, így alig drágább.
Azért egy 4011 wifi nélkül 65e, wifivel 80e, az már jelentősen drágább - de vajon kell-e ilyen erős cucc?Tudnál írni részletesebben az Audience-ről? Főleg rosszakat
Használtan nem vennék, mert, ha nem felel meg, akkor mit csináljak vele, 50e-t pedig megér garival, számlával.
-
Statikus
senior tag
akkor túléltem az agyvérzést... valószínű megoldottam magam, mert a sok okos akkor sem tudott érdemi segítséget nyújtani
- szerk - rákerestem néhány fórumban, nem csak én kapok agyvérzést, többszáz találat pár perc alatt
Audience? 4019 procival + meglévő, jól működő switch?
-
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14358 üzenetére
SOHO kategóriában a jelenleg elérhető wifis modemek közül a harmadik legdrágább - legalábbis a Mikrotik honlapja szerint.
Wifin nem is szeretnék gigabitet, de a 200-nál azért többet vár az ember, főleg úgy, hogy 2,4-en kéne ennyit tudnia.
Cserélni fogom.
Korábban írták, hogy az Audience sem hozza azt, amit várnak tőle, bár ott azért vannak 500 közeli wifi mérések (ez már megfelelő lenne). 4019 proci, több ram, több tárhely, rádugva egy switchet, képes lehet kiszolgálni az előbb leírt igényeimet? Vezetéken legyen gigabit net, wifin 3-4-500 körül úgy, hogy, ha több eszköz működik egyszerre, értelem szerűen ez csökken, megoszlik, de egy eszköz esetén hozza amit kell.A switch is a meglévő rendszer része, tehát azzal nem lehet baj (remélem).
Nem speedtest eredményeket akarok elérni - de azzal tudom mérni, hogy az új rendszer mit tud - stabil, megbízható, konfiguráható eszközre van szükségem, ezért választottam a mikrotikot.
-
Statikus
senior tag
Elhiheted, hogy már 20x kaptam agyvérzést a problémát nem értők miatt...
Tehát az igényeim:
GIGABIT KÁBELEN:
Bejövő 1000/40 net
- IDE KELL EGY ROUTER
Switch
NAS - folyamatos netkapcsolat
1 fő PC, aminek kell a gyors internet elérés, szinte folyamatos működés
2 másik PC, amiknek kevésbé van szükségük gyors internetre - időszakos működés
NyomtatóWIFI
2.4 és 5Ghz szükséges
TV, 2-3 tablet-notebook, 2-3 telefon - időszakos működésEbből látható, hogy 1db PC van, aminek vezetéken kell a gyors és lehetőleg folyamatos net, a többi eszköz kis igényű, időszakos net eléréssel.
Most ez van leegyszerűsítve úgy, hogy 1db PC van bedugva a routerbe és ezt nem tudja megoldani.Várom a router javaslatokat.
-
Statikus
senior tag
MikroTik Routers and Wireless - Products
Itt a maga 129 dollárjával nem az alapszintet képviseli, sőt, kifejezetten a drágábbak közé tartozik.
Az, hogy egy eszközt sem képes kihajtani, azt nem gondoltam volna és továbbra is azt gondolom, hogy hardver hiba van, vagy valami konfig nem jó.
-
Statikus
senior tag
válasz
ekkold #14350 üzenetére
Hát nem csak berohantam az üzletbe és levettem a polcról a legolcsóbbat...
Papír szerint többet tud, mint amit produkál.
Hányszor kell még leírnom, hogy egy bejövő port van és egy másik porton van egy pc, új konfig, semmi extra és mégsem tud fele annyit sem, mint ami belemegy, mindezt 70% proci mellett.
Ez talán nem nagy igény, ennyit egy 5000 Ft-os bármi tud kezelni, itt valami hiba van, vagy fizikai - csere - , vagy konfig - amit tudatlanságom miatt nem tudok kezelni.
Megnéztem több konfig videot, olvastam számtalan konfig cikket, fórumot, egy alap konfig, amiben pár interface, bridge, dhcp van azért még megy nekem is, és mint látszik sikerült is életre keltenem, de valami nem oké, mert valamiért csak a bejövő sávszél kevesebb, mint 40%-a megy át a routeren.Na, akkor most megköszönöm az összes értelmetlen hozzászólást és okos tanácsot, ha valaki tud segíteni, találkozott már hasonlóval, ugyanilyen eszköze van de hibátlanul hasít, vagy bármi érdemi infóval tud szolgálni, azt szívesen fogadom.
Kaptam több hasznos infót, segítséget, köszönöm is, de ne kelljen már leírnom minden csak az utolsó két kommentet olvasónak az előzmény 50 kommentet.
-
-
Statikus
senior tag
Nem vagyok hülye, direkt odatettem az ablakot, hogy egyben látható legyen a CPU terheltsége is.
De ugye nem kell elmagyaráznom, hogy 77% terhelés mellett a 273Mbit/s az elvárt 1000-hez képest biztosan nem a proci túlterhelése miatt van? Vagy igen? Ne vicceljünk...
Akkor most kijelentem, hogy ez a router egy hulladék, 1 gépet sem tud kiszolgálni kábelen. A papír szerinti teljesítmény közelében sincs.
-
Statikus
senior tag
válasz
adika4444 #14328 üzenetére
1 eszközt nem tud kiszolgálni kábelen gigabit sebességgel?
A wifi-t elengedtem, olyan, amilyen, na de kábelen sem megy neki, hogy bejön 1 gigabit, kimegy 1 gigabit? Mindezt úgy, hogy még tűzfal sincs, csak egy bridge?
Ha ez igaz, akkor erre inkább nem írok semmit.Van itt valaki, akinek gigabites net van Mikrotikbe dugva és kábelen tudja is mérni ezt a sebességet? Kérem írja meg, milyen routere van.
Köszönöm
-
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14326 üzenetére
Most reseteltem a mikrotikot és újra beállítok mindent nulláról, így biztosan semmi gátló-lassító tényező nem lesz.
Tűzfal nélkül LAN-on 380/40, wifin 266/40.Lehet, hogy az 1Gb/s switch 500-500-ra osztja a két használt port között a sávszélt? A 380 erre utalhat.
Ha ez így van, akkor veszek egy Audience-t, azon van 2 port, 2Gb/s, wifi, nekem kb. ennyi kell és az talán tovább tudja küldeni a gigabit netet a gigabit hálóra.
Számomra az a furcsa, hogy Mikortik előtt a Vodafone modem/routerét használtam, ott nem volt ilyen gond. Ennyire bika az a cucc?Az rb450-ben nincs wifi.
-
Statikus
senior tag
válasz
Statikus #14322 üzenetére
Nem a WIFI-ben van a hiba... A Mikrotikból kábelen sem jön ki 250-nél több.
Viszont a modemből közvetlenül mérve közel 1000/40 sebesség van, tehát a Mikrotikba biztosan belemegy az 1000/40.
Az 5 portból 1 WAN, a többi 4-en oszlik meg az 1Gb/s, tehát ki is jön a 250.
Függetlenül attól, hogy a 4 LAN portból 3 disabled, nem jön ki több.Erre kérek segítséget, a switch részt be lehet úgy állítani, hogy ne darabolja fel a teljes sávszélt feleslegesen, csak akkor, amikor igény van rá, vagy kizárni a switchelésből 3 portot?
------------------------------------------------------------------------------------
Ez a hAP ac3 blokkja, 2Gb/s a Switch belső sávszél.
Ez pedig az Audience, nincs külön jelölve, feltételezem, hogy itt is 2Gb/s a belső sávszél.
(remélem ez már egy olyan szintű kérdés, ami megüti a szintet és nem hurrog le érte senki...)
-
Statikus
senior tag
válasz
Reggie0 #14321 üzenetére
Tehát belátható, hogy a nálam mérhető 220-as max az gyenge, 70% alatti CPU használat mellett, 3 méterre a routertől.
Valami nem jó. Vagy a Mikrotik, vagy a beállítás, vagy ez ennyit tud és a megadott számok nem tükrözik a valóságot...Még annyi, hogy nem Budapest belvárosban vagyok, nincs körülöttem 50 szomszéd 200db wifis készülékkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged