- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Barthezz2: Cím: Ismeretlen - Chapter 4
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
silver-pda
aktív tag
válasz
Anaconda #23500 üzenetére
Sztem a LAN az egy lista, amibe a belső portok vannak belerakva.
Interface lists
Neked valószínú, elég lesz csak LAN, nem kell LAN1 és/vagy LAN2 -
silver-pda
aktív tag
válasz
Tamarel #23003 üzenetére
alapból volt ez:
/ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat out-interface=ether1 src-address=192.168.5.0/24
plusz hozzáraktam ezt a guest miatt:
/ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat out-interface=guest src-address=192.168.6.0/24guest az egy bridge.
A második NAT-nál az out-interface volt üres, ether1 - semmi változás, nincs internet.@Horvi: Neked hogy sikerült?
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Láttam pár videót, leírást, hogy kell guest virtual ap-t készíteni és külön választani a "normál" belső hálózattól.
Virtual AP , új bridge, új dhcp szerver, + 1 nat (scrnat-masquerade ) + 2 firewall rule a guest és normál háló szétválasztására.
Guest wifi megy, kap IP-t a mobil, viszont internetre nem lát ki. Ahogy láttam másoknál is ez van.
Meg lehet ezt így oldani? Vagy vlan kell? -
silver-pda
aktív tag
Adott egy hap ax3, ami a fő router és wifi is egyben.
Ha ebből CAPsMAN-t szeretnék, akkor a wifi beállításain belül csak a "provisioning" és "capsman" menüpontokat kell kitölteni?
Ez elég arra, hogy továbbra is legyen rajta wifi szolgáltatás és egyben capsman is?Ha van egy CAP-om hozzá, akkor ott elég a :
/interface/wifi/cap set enabled=yes
/interface/wifi/set wifi1,wifi2 configuration.manager=capsman ?CAP módban kell indítani a CAP-ot hardveresen, vagy elég winbox-ból reset és CAP mode?
Valahol láttatok konfigot ilyesmire?
@Gyula888: kösz, valamiért épp a 5180,5220,5240 van beállítva.
-
silver-pda
aktív tag
Helló!
Kábelmodemes netem van.
Szeretnék egy 4g usb sticket rádugni a mikrotik routeremre, hogy ha elmegy a net, akkor legyen mobilnetről a net. Nem kell automatikus átkapcsolás, mert csatlakoztatva csak akkor lesz, ha vezetéken nincs net.
Mit lehetne előre beállítani mikrotiken, hogy usb csatlakoztatás után már csak 1-2 beállítás legyen szükséges (vagy annyi sem)?
Csináljak egy WAN interface listet, amibe ezt az "usb" interfészt is belerakom? Gondolom vmilyen routing is kell, hogy ne vezetékes írányba akarjon mikrotik kimenni.
Pár korábbi dual WAN-os leírás már nincs fent a neten. -
silver-pda
aktív tag
Helló!
Ha van 2 wifiwave2 képes routerem, akkor capsman-nal használva, ugye mindkettőn lesz wifi?
Virtual ap is létrehozható capsman alatt is és ott is lehet roamingolni?
(Capsmant csak roaming miatt használnék.) -
silver-pda
aktív tag
Helló!
Adott egy hap ax3 és hozzá etherneten kötve egy cap lite (mipsbe, wireless csomaggal).
1. azt szeretném, ha az ax3 dhcp-je szolgáná ki a cap lite-hoz kapcsolódó mobil klienseket. Most saját dhcp-je van a cap-nak.
A cap ethernet és wlan portját rakjam egy bridgbe és a bridge-re egy dhcp kliens és kész?
Vagy a cap-on állítsak dhcp relay-t? Az ax3-n meg a dhcp-server-nél a relay opciónál adjak 255.255.255.255-t? Így kiszolgálja a cap-ot, meg az ax3-hoz kapcsolódókat is?2. a capsman tenne vmi pluszt a roaminghoz? Vagy csak egy helyről lenne menedzselve a 2 eszköz?
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #21191 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből.
Ez a Station Roaming beállítás lehet, csak arra vonatkozik, ha egy mikrotik eszköz van station módban és az kérdezgeti az AP-t? -
silver-pda
aktív tag
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Megoldható-e egy új config:
hap-ac3 -> caplite
Most az van, hogy caplite-n az ethernet a wan és a wifije a lan (ez a bridge is). Fut rajta egy dhcp szerver is, wifi innen ad ip-t.
Lehetne-e úgy, hogy a hap-ac3 dhcp serverét használja a caplite, tehát onnan kapna ip-t?
Kell-e a caplite-ra tűzfal szabály? -
silver-pda
aktív tag
hap ac3: egyszer csak 2GHz wifi elfelejt Running-ban lenni. Logban semmi.
Rányomok Enabled-re és elindul. Csak ma kétszer csinálta.
5GHz nem állt le.
Vki találkozott már ilyennel? -
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Hogy lenne érdemes nézni, hogy a caplite eszközöm kap-e internet elérést?
Egy hap ac2-re van kábellel rákötve, caplite wifi-je üzemel, de időnként a hozzákapcsolódó eszközök nem érnek el semmit a neten, míg a hap ac2-höz kapcsolódóak simán neteznek.
Netwatch google dns-re?
Mondjuk azt is jó lenne tudni, mikor volt hiba. -
silver-pda
aktív tag
válasz
lionhearted #20065 üzenetére
@lionhearted: köszi.
Van ajánlott stabil ROS, vagy mehet a legújabb?
Semmi spéci, csak net, wifiwave2 és wireguard lenne -
silver-pda
aktív tag
Akinek van hap ax3, meg tudná mondani milyen ROS verzióval jön ki? 7.?
-
silver-pda
aktív tag
Helló!
Akinek van hAP AX3, meg tudná mondani hogy ether5 és usb csati közt mi az a Poe out felirat? Ott egy LED van vagy mi?
Leírás nem egyértelmű. Egyik helyen ether1 (2.5G) tud Poe in/out-t. Másikon meg azt írja van egy 1G-s port, ami tud Poe out-t? Ez lenne ether5? -
silver-pda
aktív tag
Helló!
Lehet olyan, hogy routerbe dugott pendrive egyik mappájából másoljak egy másik mappába több file-t egyszerre, naponta egyszer (ezt mondjuk scheduler intézné)?
pl.: disk1/log.x.txt file-okat másolná a script a disk1/$datum/ mappába
x:0..5, tehát 6 file
illetve datum:
local datum [/system clock get date]
# a dátumot szinmpatikusabb formátumra alakítjuk
local day [ :pick $datum 4 6 ]
local month [ :pick $datum 0 3 ]
local year [ :pick $datum 7 11 ]
set $datum "$year$month$day"Más: log-olásnál hány log file lehet és hány sorral mondjuk usb-n?
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #17343 üzenetére
Mióta a caplite-t 7.2.1-ről 7.2.3-ra frissítettem, nincs memó miatti reboot.
2 hét alatt a 25MB szabad helyből 1MB-ot használt el. Lassan már a hapac3-t is merem frissíteni. -
silver-pda
aktív tag
válasz
yodee_ #17402 üzenetére
PPP Client-nél nem tudom kiválasztani, de lett egy LTE típusú interface a listában.
Sztem ez nem PPP típusú.
A listában is vannak egyes eszközök amik sima LTE, van ami meg PPP. Mondjuk ami nálam van, az nincs felsorolva és nem is stick, hanem MIFI.
Vhogy ki kellene engednem az lte-t a tűzfalon, hogy tesztelhessem. -
silver-pda
aktív tag
Ha USB-n csatlakoztatok egy USB stick/mifi eszközt és a "System -> Resources -> USB"-nél megjelenik + "Interface lists"-ben megjelenik egy LTE típúsú interface, akkor az elvileg használható is?
-
-
silver-pda
aktív tag
cap ac lite: 7.2.1
may/17 20:44:34 system,error,critical router was rebooted without proper shutdown
may/17 20:44:35 system,error,critical kernel failure in previous boot
may/17 20:44:35 system,error,critical out of memory condition was detectedEgy ideje nem nézegettem. Meg mintha reggeltől log sem lenne délután négyig, uptime 4 óra. De tegnap esti log megvan. Ezt így nem értem.
-
silver-pda
aktív tag
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #16274 üzenetére
23 és félóra után 25MB a szabad memo, közben senki sem csatlakozott hozzá. Logba is csak 2 sor került.
Beniii06: ezért nem raktam még hap ac3-ra v7-t.
-
silver-pda
aktív tag
Memo használtság okán érdekességképpen:
cap lite szabad memória uazon konfiggal, indulás után:
6.49.2 : ~44MB
7.1.1: ~26,5MB
Megnézem, pár nap után fogy-e v7 alatt, bár használva nem lesz még nagyon. -
silver-pda
aktív tag
Van egy hálózatom: 192.168.88.0/22
Beraknék egy cAP Lite-t. Megoldható, hogy mondjuk a wifihez az IP-k 192.168.91.100-200 lenne kiosztva cAP Lite által? Vagy csak a 192.168.88.0/22 tartományon kívüli lehet, és NAT-olással lehetne beforgatni a 192.168.88.0/22-ba?
Vagy a 192.168.88.0/22 tartományban létrehozott egyik DHCP szervere tudna osztani a cAP Lite wifi klienseknek IP-t? -
silver-pda
aktív tag
-
silver-pda
aktív tag
Van egy rbpoe poe-injektorom. Ezzel táplálnám meg a cap lite-t.
Jól gondolom, hogy az injektornál utp csati-n (apa) nem jelenik meg a tápfesz, az mehet a routerbe és az utp aljzatnál (anya) már megjelenik a tápfesz, onnan kell az ethernet kábel a cap lite-hoz?
-
silver-pda
aktív tag
válasz
lionhearted #16175 üzenetére
hap ac2 fektetve, bal oldalától kb. 30 fok
hap ac3 állítva, jobb oldalától kb. 30 fok. De sztem hap ac3 esetén mindegy, mert antenna kívül és ráadásul állítható/forgatható. -
silver-pda
aktív tag
válasz
amargo #16135 üzenetére
Gyengébb alatt azt értettem, hogy hap ac2 esetén még volt jel, gyenge, hapac3 esetén a teló elvesztette a jelet, megszűnt a wifi. Routerek ugyanott voltak, teló is, csatorna ugyanaz, természetesen egyszerre csak egyik router wifije ment, így nem zavarták egymást.
Mindegy, majd a v7 a wifiwave2-val, ha javítják a "memory leak"-et, amit itt említettek már.@lionhearted: azért a közel 20 centis antennától többet vártam, hap ac2-ben belül 1-2 cm-es "antennák" vannak.
-
silver-pda
aktív tag
Kicsit többet vártam ettől a hap ac3-tól (nem LTE) wifi-n. Úgy tűnik, hogy ugyanarról a helyről, ahol egy hap ac2 volt előtte, gyengébb, mint a hap ac2. Pedig hap ac2-n csak belső antenna van, hap ac3-n meg 2 nagy külső.
Igaz, még v6 van rajta, v7-tel várnék kicsit.
Más: másnak is sok forward invalid csomagja van? (invalid forward: in:bridge out:ether1) - chain=forward action=drop connection-state=invalid log=yes log-prefix="invalid"
-
silver-pda
aktív tag
Köszi, így már világosabb a dolog.
1: saját chain feldolgozás csak akkor történik, ha van rá egy jump?
2: ha a saját chain-ekben nincs egyezés, akkor a jump-os sor után fog folytatódni a feldolgozás?
3: saját chain-ek lehetnek úgy, hogy van amelyik a jump sor előtt van és van amelyik mögötte? A saját chain-ek feldolgozása a sorrendjükön alapul?
4: mire való akkor az action=return? passes control back to the chain from where the jump took place - ez akkor a jump sorra ugrik vissza és újra jump-ol? -
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #15914 üzenetére
meg van , hol láttam: egy oktató videóban. Sajnos csak egy kis rész volt ingyenes belőle.
-
silver-pda
aktív tag
Láttam egy hasonlót, volt 6-10 sor input chain, ami a 192.168.1.66 ip esetén különböző portokra adott accept-et. Ezt összevonta 3 sorra, mert külön nézte tp,udp meg vmi másra. Hogy ne menjen végig ezen a 3 soron az akinek nem ez az ip-je van, ezért csinál egy új saját chain-t, és erre ugratta rá. Elvileg így egy input chain csak erre a 6. sorra fut és nem elemzi ki a 3-5 sorokat. Nekem ez jött le belőle. Vagy rosszul értelmeztem?
-
silver-pda
aktív tag
Ha van egy ilyen beállításom /ip firewall filter alatt (első 15 sor az chain=input):
0 ...
1...
2...
3 chain=saját action=accept vmi feltételek1...
4 chain=saját action=accept vmi feltételek2...
5 chain=saját action=accept vmi feltételek3...
6 chain=input action=jump jump-target=saját vmi feltételek4...
7...Ha rámegy a 6.-ra, akkor onnan elugrik 3-ra és ha 3, 4, 5-nél nem felel meg a feltételeknek, akkor megy a 7-re?
Jó így a vizsgálati sorrend, ha csak 6-ra egyezik? 0,1,2,6,3,4,5,7...
És mi van ha, mondjuk a 10. sor is chain=saját
Akkor a vizsgálati sorrend, ha csak 6-ra egyezik? 0,1,2,6,3,4,5,10,7... -
silver-pda
aktív tag
Mi a véleményetek az
/ip settings rp-filter illetve
/ip settings tcp-syncookies beállításokról? -
silver-pda
aktív tag
válasz
Marcelldzso #15819 üzenetére
Én nem értek hozzá, de az első rule miért disabled?
-
silver-pda
aktív tag
BÚÉK!
- firewall filter-ben kell-e az untracked ebben a rule-ban?
chain=input action=accept connection-state=established,related,untracked- firewall filter-ben fekete listába kerülésnél mi lesz a csomaggal? Megy tovább a rule-k közt vagy mivel egyező volt így fekete listázza és ennyi? Ha feketelistázza, akkor vmelyik drop érvényre jut, vagy oda már nem megy, mert action feketelistázás volt?
chain=input action=add-src-to-address-list protocol=tcp psd=21,3s,3,1 address-list=not_in_internet address-list-timeout=1d10m
chain=input action=add-src-to-address-list protocol=tcp src-address=!192.168.0.0/16 address-list=not_in_internet address-list-timeout=6h dst-port=20-1023,8000,8080,8291
chain=input action=add-src-to-address-list protocol=udp src-address=!192.168.0.0/16 address-list=not_in_internet address-list-timeout=6h dst-port=20-122,124-499,501-1023,8000,8080,8291
chain=input action=drop src-address-list=not_in_internet
chain=forward action=drop src-address-list=not_in_internet
chain=input action=drop
chain=forward action=drop -
silver-pda
aktív tag
válasz
pzoli888 #15737 üzenetére
Igen májusban volt szó új bridge-ről is. De arról is hogy nem kell. Esetleg kiveszem a bridge-ből és akkor rakhatok rá. A virt wlan működne, ha nincs bridge-ben?
Vagy bug miatt tudtam hozzáadni régebben, vagy mert a
/interface list member add interface=wlan3 list=LAN
helyett a
/interface list member add interface=bridge list=LAN -t használtam. -
silver-pda
aktív tag
Múltkorában a virtuális wlan interface-hoz beállítottam dhcp szervert. Konfigba nem adott hibát, tesztelve nem volt. Most nem engedi beállítani (cli beállítás után konfigban hiba):
DHCP server can not run on slave interface!
Van vmi trükk?
Lényeg, hogy virt wlan másik címtartományból kapjon ip-t és csak internet fele menjen, belső hálóra ne.
Közben 6.47->6.48 váltás volt.
add address-pool=dhcp-pool-guest authoritative=yes disabled=no interface=\
wlan3 lease-script="" lease-time=2h name=dhcp-guest src-address=\
192.168.89.1 use-radius=noBár lehet, hogy ez korábban csak bug volt?
-
silver-pda
aktív tag
@pitiless
@Lenry
Köszi. -
silver-pda
aktív tag
Helló, ha v6 -> v7 upgrade-t csinálok, akkor a sima wireless konfigom működik tovább gondolom. Ha felrakom a wifiwave2 csomagot, a sima wireless megy tovább, ugye? Esetleg az is mehet, hogy sima wireless + wifiwave2? Vagy ha felkerül a wifiwave2 csomag, akkor rögtön át kell konfigolni sima wirelessről wifiwave2-re?
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
hap ac3 esetén: routeros v6 wireless beállításait átvinném routeros v7 wifiwave2-re. Természetesen megfelelő átkonvertálással, ha szükséges (még nem tudom miben más, de megnézem)
Mit nyerek vele? Nagyobb/jobb jelerősséget? (wpa3-t egyenlőre nem fogok használni, capsman nincs) -
silver-pda
aktív tag
-
silver-pda
aktív tag
Ha firewall filter-nél van egy:
chain=input action=dropakkor ezután a sor után felesleges chain=input-ot rakni, mert azt már nem csinálja meg ugye?
Viszont utána chain=forward vagy chain=icmp szabály mehet? -
silver-pda
aktív tag
Van 2 dhcp szerverem. Winboxban dhcp fül alatt látszik a 2 szerver. A Network fül alatt is 2 bejegyzés kell, vagy elég 1, de akkor a netmaskkal le kell fedni az egész hálót?
szerver1 - 192.168.88.1 pool 192.168.88.50-250
szerver2 - 192.168.89.1 pool 192.168.89.50-250
Network legyen - 192.168.88.0/24 és 192.168.89.0/24 vagy legyen egy: 192.168.88.0/23 ? -
silver-pda
aktív tag
ekkold, Reggie0: köszi.
Lassan kész lesz a router beállítás. -
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #13698 üzenetére
Vagy nem kell új bridge, ha ez a wlan virtuális, mert úgyis le lenne tűzfalazva, akkor simán mehet dhcp szerver erre a virt wlan-ra, tűzfal miatt pedig a dhcp kérések nem mennek át másik hálózatba.
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #13697 üzenetére
szóval azt a wlan-t egy új bridge-be kell rakni és arra mehet az új pool és dhcp szerver.
(éppen mást gugliztam és beleszaladtam.)
-
silver-pda
aktív tag
válasz
Reggie0 #13696 üzenetére
Köszi.
IP Firewall-ra gondoltam virtual interfesz esetén, tehát akkor ez átmegy.L2TP, illetve PPTP esetén kérdéses a pool. Úgy látom csak pool-t kell megadni, a többit intézi a vpn szerver.
Egyik wlan-nak pool: tehát kell egy másik dhcp szerver és pool. Viszont a bridge1-be van az összes ethernet port meg a 2 darab wlan.Akkor onnan ki kellene venni vagy vhogy exclude-olni, hogy ne kapjon az eredeti dhcp-től ip-t. -
silver-pda
aktív tag
A LAN-on belüli összes forgalom átmegy a Firewall-on?
Dhcp szerver:
- vpn kapcsolatnak, hogy tudok külön pool-ból ip címet adni? Pool-t létrehozom, az rendben, dhcp szerverhez nem kell hozzárendelni külön? Vagy ezt a vpn "szerver" kezeli?
- hogy adható másik pool-ból ip az egyik wlan-nak? -
silver-pda
aktív tag
válasz
ekkold #13681 üzenetére
Köszi.
Winbox, ssh tiltva lett kívülről.A miki felkonfigurálását 2 leírás alapján végzem: Te leírásod és help.mikrotik.com javaslatai.
Utóbbinál volt egy port forward:
/ip firewall nat add chain=dstnat protocol=tcp port=3389 in-interface=ether1 \
action=dst-nat to-address=192.168.88.254És a későbbiekben egy ilyen szabályt írtak még (kliens védelemre):
/ip firewall filter add chain=forward action=drop \
connection-state=new connection-nat-state=!dstnat in-interface=ether1 \
comment="drop access to clients behind NAT form WAN"
Bár ez alapján dstnat kell és nem dst-nat.
Tehát az első szabályból a chain kell a második szabályba a connection-nat-state -hez, ha jól gondolom. -
silver-pda
aktív tag
Van egy szabályom: /ip firewall nat add action=dst-nat chain=dstnat ...
Csinálnék egy másikat:
/ip firewall filter add chain=forward action=drop connection-state=new connection-nat-state=!dstnat <- ez a dstnat az előzőből a chain vagy action (dst-nat) lenne?@adika4444: köszi
-
silver-pda
aktív tag
Ezzel beállítom, hogy csak belső hálóból érjem el a winbox szolgáltatást:
/ip service set winbox address=192.168.88.0/24
Ezzel meg engedélyezem, hogy kívülről elérjem:
/ip firewall filter add chain=input in-interface=ether1 protocol=tcp port=8291 action=accept comment="allow Winbox"
Ha ez a 2 parancs van, akkor ez ellentmondás nem?
Viszont kívülről nem engedném winboxot, akkor ez a firewall filter nem kell, ugye?Kintről szükséges az ssh elérés? Van egy ilyenem:
/ip firewall filter add chain=input in-interface=ether1 protocol=tcp port=22 action=accept comment="allow SSH"Ez a 2 ip firewall skori leírásában nem volt, de a help.mikrotik.com-on szerepelt.
-
silver-pda
aktív tag
Át szeretném rakni a konfigot egy hap ac2-ről egy hap ac3-ra.
Sima export parancs kimenetét rakjam át, vagy az export verbose kimenetét?
Mac címekre figyelni kell, az rendben.Meg lehet állapítani, hogy a hap ac2-n teljesen üres volt-e, vagy a defaultra konfigoltam rá? (/system reset-configuration vagy /system reset-configuration no-defaults volt-e kiadva)
Vagy hagyjam a francba, építsem újra a konfigot és csak a spéci dolgokat vegyem ki a régiből? (pár éve csináltam és megkopott az a kevés felszedett tudás azóta
)
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #13608 üzenetére
Most már itthon is látszik a sima posta.
@Lenry: kösz az infót -
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #13607 üzenetére
Nem ismerem ezt a céget, de most utána olvasgatva, érdekes vélemények vannak a vásárlások után.
Úgy tűnik, van egy központi "helyük", mert szlovák oldalt nézve, ugyanaz a készlet látszódik. Viszont szlovák oldalról a rendelésnél előre fizetésnél van cirka 2200ft-ért is szállítás, míg magyarnál ez nem létezik. -
silver-pda
aktív tag
Állítólag van sima hap ac3 itt
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #12322 üzenetére
Végül megcsináltam a wifi hatótáv növelést favágó módon. Nem állítottam/konfiguráltam wds-t.
hap ac2-n nem állítottam semmit. hap ac lite-n pedig wifin bejelentkeztem hap ac2-re 5 GHz-n és ezt a jelet szórtam 2,4 GHz-n tovább ugyanazon ssid/jelszó párossal a hap ac lite-n tovább.
Ha wds-vel csinálom, adott volna vmi pluszt?Capsmant elvetettem, mert kábeles összekötésnél lett volna egyszerű csak.
-
silver-pda
aktív tag
ac2 wifi esetén mit érdemes állítani a következőknek, hogy stabil, erős wifi jel legyen beltéren:
Frequency Mode: manual-txpower/regulatory-domain/supechannel
Country: Hu vagy egyéb
Installation: any/indoor/outdoorWifinél szkenneléskor csak 2412-2462 közt látok értékeket, illetve csatornának csak 2412-2452 közt tudnék beállítani értéket.
-
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #12322 üzenetére
Adott egy hap ac2, ez szolgáltatja a netet etherneten és wifin (2 wlan + 1 virtuális wlan).
Ethernet+wifik+virtuális vlan egy bridge-ben van, így a virtuális wlanon is van net.
ac2 esetén a virtuális wlan-t lehetne külön kezelni, hogy ne lásson rá a gépekre, csak internet fele menjen ki? erre vmi tűzfalszabály kell?Illetve 12322 kérdésem re WDS-n kívül más megoldás?
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy hap ac2, ez szolgáltatja a netet etherneten és wifin (2 wlan + 1 virtuális wlan). Kicsit növelni kellene a wifi hatótávot, mert a lakás végében egyes telóknak gyenge a jel, így azt gondoltam, hogy egy hap ac lite-val megoldanám, ha már úgyis van.
Két eszköz között wifi kapcsolat lenne (vezeték nem játszik köztük) és a hap ac lite növelné a wifi lefedettséget, ugyanazon SSID-t használva, mint ac2.
Megoldható ez? Láttam pár rajzot, de ott vezetéken voltak összekötve az eszközök. (Vmi capsmanról meg meshről is olvastam itt is.)Bónusz kérdés: ac2 esetén a virtuális wlan-t lehetne külön kezelni, hogy ne lásson rá a gépekre, csak internet fele menjen ki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Insta360 X4 1 év garancia
- RTX 3070 Zotac Gaming Twin OC
- Nitro AN515-45 15.6" FHD IPS Ryzen 7 5800H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- GAMER PC! Ryzen 3700X / RX 6600 XT / 16GB 3000MHz / B550 / 1TB NVMe / 650w! BeszámítOK!
- Lenovo ThinkPad P1 Gen2 intel i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD 15,6" 4K OLED TOUCH 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3381, 96% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman N5 MF ADATA 600W
- iKing.Hu - Nothing Phone (2a) Black Fiatalos Glyph stílus, 120 Hz AMOLED 8/128 GB Gari
- Apple iPhone 15 Pro max 255GB,Kábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest