- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Bambanő háza tája
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
segítség kellene!
wAP ac LTE6 factory reset, hogy a bánatba kell csinálni?
mert az, hogy kb 5sec -ig amíg villogni kezd a LED látszólag semmit nem ér.
windows alatt static ip adtam, Gateway is van. MAC cím alapján nem akar csatlakozni, ip alapján meg végképp, mert nem default-ra rakta magát..
hAP ac2 esetén ez tökéletes megy, igaz ott is random, mikor találja meg MAC alapján.
A wAP-al már 1 órát szórakoztam..köszi a segítséget!
szerk: no ezt is kipróbálom [link]
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
kriszrap
tag
válasz Reggie0 #14198 üzenetére
A NAT om igy néz ki : bridge elem a kifü interfacekat inkább.
chain=srcnat action=masquerade out-interface=bridge log=no log-prefix=""Routingom:
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADS 0.0.0.0/0 176.63.86.254 1
1 ADC 172.16.0.0/16 172.16.2.14 ether3 0
2 ADC 176.63.86.0/24 176.63.86.247 ether1 0
3 ADC 195.199.182.32/29 195.199.182.33 bridge 0
4 A S 195.199.255.195/32 bridge 1Igy állítottam be de sajnos semmi
Hol lehet a hiba ??? -
Reggie0
félisten
-
kriszrap
tag
Sziasztok
Sikerült odáig eljutni hogy
Eth1 ETH2 ETH3
UPC KIFÜ SULI LAN
UPC szimpla dhcp kapom az az átjáróKifü Hálózata 195.199.182.32/29 átjáró 192.195.182.38 átjáró ETH2 IP 192.199.182.33
Suli 172.16.0.0/16 172.16.2.14 az átjáró
Van egy KMS Szerver 195.199.255.195 1688 porton
Azt szeretném elérni Suli lanról eltudjam érni 195.199.255.195 na de csak a Kifü belső hálózatán működik csak a KMS szerver.
Vagy is aki elakarja érni a 195.199.255.195 annak a mikrotiknek ETH2 porton kéne továbbitani.Mikrotic röl pingelni nem tudom 195.199.255.195 de Kifü átjárót igen.
Hogy tudnám megoldani ?? -
snorbi82
senior tag
Sziasztok!
Lehet rosszul kerestem. Abban kellene segítség, hogy VPN csatlakozáskor egy user csak egy Ip címen lévő géphez férjen hozzá. Ezt hogyan tudnám megoldani?
Előre is köszönöm!Norbi
IPhone 15 Pro Max, Iphone 13
-
-
kriszrap
tag
Sziasztok.
Olyat szeretnék csinálni hogy van 2 port legyen eth4-5.
Egyik lenne a KIFÜ publikus ipmmel rendelkező portja másikon pedig egy szerver . Azt szeretném megoldani amit a KIFÜ portján add címet azt a szerver kapja meg ipcimnek.
Elég egy külön bridge ???
Azt szeretném elérni hogy a szerver ne legyen nat mögöt
Míg minden más natolva maradjon. -
senior tag
válasz Tele von Zsinór #14189 üzenetére
Hát át állítani azt lehet, de nem is ez volt a kérdés, meglepődés tárgya.
Kicsit furcsa -
senior tag
Van nálam most egy HapAc3
Ezen tényleg nincs egy db ethernet port státusz LED? -
Mr Dini
addikt
Nekem egy pi zero és egy pendrive van rákötve. A pi zero átlagban 80 mA-t használ, peak időben 120 mA-t, a pendrive meg 105 mA-t tol maximum, ha éppen adatot mozgatok róla kb. Papíron el kell, hogy bírja, de jobbnak láttam aktív hubba dugni mindent. Hosszútávon biztosan nem aggatnék rá csak úgy egynél több fogyasztót.
Ha mindenképp passzívban gondolkozol, mérd le.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
g0dl
addikt
Egy hap ac2 elbír egy passzív usb hubot egy pendrive-val és egy lte modemmel?
-
adika4444
addikt
válasz E.Kaufmann #14183 üzenetére
Igen, én is várom, hogy min fognak reszelni. Igazából összességében elégedett vagyok vele, bár a wave2 csomagot felraktam, és le is szedtem, az általa nyújtott extra sebesség nem kárpótolta a CAPsMan hiányát, viszont a WPA3 hiányzik, azt azért remélem, implementálják a sima wireless csomagba és a CAPsMan-hoz is.
üdv, adika4444
-
Marcelldzso
tag
válasz Marcelldzso #13782 üzenetére
Szomorú vagyok, megmaradt a problémám.
Bejelentettem a gyártónak, azt mondták garanciális csere, kicserélték, de a probléma megmaradt.
Az eszköz biztos, hogy cserélve lett.
Valakinek valami ötlete még, hogy ez mi lehet?
Más is panaszkodik rá..
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=174786 -
adika4444
addikt
válasz adika4444 #14180 üzenetére
Az első - tehát tulajdonképp a fő kérdés - megoldva, szerintem a ROS7-ben van egy kis bugja a CAPsMan-nek. A dinamikus interfészek beragadnak, ha a provision-ből kiveszem és kézzel provision-ölök egyet a remote-cap-re. Illetve nem is beragadnak, hanem átállnak statikussá, kézzel ki kell törölni.
Jelenleg a capsman > provisioning részen a 0. helyen van az 5Ghz-s Wi-Fi (ezen csak az itthoni háló van, ne terhelje az IoT és a vendégháló), utána radiomac alapján a guest és az iot, mindkettőn a master a földszinti háló, a slave pedig az egyiken a gst másikon az iot, így azok csak a kijelölt AP-eken élnek, utolsó helyre pedig - akárcsak a 0. indexen - hw-supported-modes alapján van szűrve, hová tolja a master-t. Elképzelésem alapján így, ha beraknék egy új cAP-ot, rögvest ráakadna az itthoni 2.4-es és 5Ghz-s hálóra, de az IoT + guest-re nem.
Így úgy néz ki, működik rendesen, mondjuk nyomoztam vagy egy órát, mire rájöttem, hogy a CAPsMan eszközön a CAP-en elfelejtettem beállítani a bridge-t, valamiért ez csak a tényleges AP-ként használt routeren volt egyértelmű.Viszont felmerült egy újabb kérdés, 2.4 Ghz-n a 2412 Mhz-s frekit használom, amin elvileg 20 dBm-mel lehetne adni, de nekem csak 17-tel tolják a cAP-ok. A csatornaszélesség 20 Mhz. 5G-n ugyanez, ott 23 helyett csak 20 dBm az adásteljesítmény, viszont ott a szélesség 80 Mhz az AC miatt. Erre esetleg valami ötlet, azt a 3 dBm-et hogy nyerhetném vissza, vagy ez ilyen? Country be van lőve Hungary-ra.
üdv, adika4444
-
adika4444
addikt
Hali!
CAPsMan-nel kapcsolatban lenne kérdésem. A manager egy hAP ac3, ő építi fel a netkapcsolatot. Ő is egy cAP, illetve egy hAp ac^2.
Felvettem a capsman configuration részen két SSID-t, egy 2.4-es és egy 5 Ghz-set, hogy a dual band működjön, band steering nélkül. A provision-nél szépen create-dynamic-enable-lel hozom létre, hw-supported-del szűrve a megfelelő if-ekre a 2.4G ill. 5G Wi-Fi-t.
Nagyon tetszik a roaming, a voip fél másodpercre áll meg maximum, de pl. az IPv6 címem (RA-val kérve) sem változik meg AP váltásnál.
No de a kérdés: Van nekem két slave configom, egy guest, és egy IoT. Na most én azt szeretném, hogy az IoT az emeleti AP 2.4G sávján működjön, míg a guest a földszintin. Ha simán ráengedem a provision-nál slave-vel a hw-supporteddel szűrt 2.4G-s provisionra, akkor teljesen jó, mert kitolja mindkét AP-ra mindkét másodlagos SSID-t. Viszont ahogy fenntebb írtam, úgy szeretném megoldani, hogy lent guest, fent IoT. Főleg azért bosszant, mert tegnap délután óta küzdök vele.
Eddig azt próbáltam, hogy radiomac-cal vagy identity-name-mel próbáltam szűrni a provision-nél, hogy mit és hová rakjon ki, de nem akarja az igazat.Tehát a kérdés: HA van két provision-ölt hálózatom, ami kimegy minden eszközre, hogy tudok egy harmadikat egy specifikus rádióra küldeni?
A másik inkább csak egy apróság. Hogy érdemes a CAPsMan eszközön a CAP-et beállítani? A wireless > cAP részen jelenleg a discovery-interface a lan bridge, IP-nek meg beraktam a 127.0.0.1-et. Így a router bridge-ben lévő címét mutatja remote címnek a CAPsMan. Jó ez így?
üdv, adika4444
-
senior tag
Órajel emeléssel próbálkozott már valaki?
Mondjuk hAP ac2/ac3 , Rb4011 vagy bármi más eszköznél?
Stabilan működik?
Melegszik jobban? -
adika4444
addikt
Hali!
Felraktam a hAP ac3-ra a 7.1 beta 6-ot + wi-fi-wave2 csomagot. Működik is a sima 2.4Ghz és 5Ghz Wi-Fi, viszont új virtuális interfész felvételekor nem találom, hol lehetne VLAN tag-et beállítani. Az IoT eszközöknek kellene.
üdv, adika4444
-
kriszrap
tag
Sziasztok ismét én.
Elvetettem a dolgot hogy nat mögött l2tp igy a mikrotiken lesz a vpn szerver.
Be állítottam a radius szervert a a mikrotiknek.
Működik de nem tudom hol tudnám azt beállítani hogy a saját dhcpmet ami a alhálózaton van azt használja a vpn.
Hol van ez a funkció?? -
Reggie0
félisten
válasz Statikus #14171 üzenetére
Ha tenyleg jo wifi-t keresel, akkor ne mikrotiket nezzel Inkabb valami AX-es asus-t vagy tp-link-et es csak access point-nak hasznald. LTE-re pedig egy wAP LTE kit vagy ha ra akarod iranyitani toronyra, akkor SXT LTE kit.
En most mar inkabb az Archer AX50-et vennem az Audience helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Statikus
senior tag
válasz Reggie0 #14168 üzenetére
Szia, köszönöm az infókat. Hát a leírtak alapján annyira mégsem lenne megfelelő választás.
Viszont akkor kell valami más megoldás. Egy jó wifi AP és egy jó LTE, vagy 5G képes eszköz. Wifi "tányért" még tudnék választani igény szerint, de mobilra ötletem sincs, semmi.
Tudnál javasolni valamit, vagy akár csak egy irányt, mert azt sem tudom mit keressel...Köszi
-
Mr Dini
addikt
válasz ekkold #14169 üzenetére
Elvileg a bootloader nem lesz piszkálva, így netinstallal vissza lehet térni bármikor routerosra, amíg megvan a licenc mentés és a flash chip ugyanaz.
Egyébkén miért kellene route-olni a rendszert, mit várnál ha sikerülne? Pl. tudsz fordítani linuxos cuccokat erre a procira?
Igen, azért rootolnám, hogy utána futtathassak saját binárisokat. Feltételezem, hogy simán ARMv7-re fordított binárisokkal futni fog a dolog. Max mindent statikusan kell linkelni, a libc-t is. Vagy egy saját chrootot alakítanék ki a dolgoknak, amit hiányolok a rendszerből akár egy külső HDD-n.
-
ekkold
Topikgazda
válasz Mr Dini #14164 üzenetére
A mikrotik esetében az openwrt egyirányú utca, tehát a RouterOS-t nem biztos hogy sikerül visszatenni rá. A license kulcsot nem biztos, hogy vissza tudod állítani, és a RouterOS sem nyílt forráskódú.
Egyébkén miért kellene route-olni a rendszert, mit várnál ha sikerülne? Pl. tudsz fordítani linuxos cuccokat erre a procira?
A RouterOS-hez egyébként nem nagyon van törés sem, régebben akartam a PC-s verzióval játszani, de license nélkül eléggé korlátozott, megvenni meg nem akartam. Persze ha valaki nagyon keres, akkor valami 100éves verzió fellelhető, ami működik is (virtuális gépen teszteltem annak idején), de kétes, hogy esetleg rosszindulatú kód is van benne...http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Reggie0
félisten
válasz Statikus #14157 üzenetére
Szia!
Igen, be lehet ugy configolni. Nekem is ilyen AP-m van es en is erre hasznalom az LTE modemjet.
Eloszor is azt kell, hogy mondjam az audience nem er annyit, mint amennyiert aruljak, mert az 1733mbps-es wifi ellenere valahol 500mbps korul tetozik a gyakorlati sebesseg egy geppel. Tovabba az 5ghz tartomany ketfele van osztva, az felso fele(5.3-5.7 GHz) megy a 4x4-es wifi chipsetre, mig az also fele a prociba integralt wifire, ami 2x2-es. A chipseten levo tartomany pont szuk annyira, hogy csak egyetlen 160MHz-es csatorna van amit lehet vele hasznalni.Itt talalsz egy tablazatot, hogy nekem milyen sebessegek jottek ki wifin: [link]
Ha felmesz ebayre akkor kb. felaron talalsz par napos hasznaltat. Csak europait nezzel, mert az usa-ban masok a frekvenciatartomanyok es korlatozasok.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Apollyon #14162 üzenetére
Én sokéves Asus routerzésről tértem át Mikrotikre most, eddig csak az volt itthon, mert a kollégák kapásból azt ajánlották az igényeimre a milyen routert vegyek topikban. A vicc az, hogy a korábbi routeremért többet adtam ki, mint ezért a kis mikrotikért és az tele volt az asuswrt kompromisszumaival, illetve nem tudott pl 5 GHz-et. Tomatoval egész használható volt, de a két különböző asus routerem pontosan ugyanazzal a hibával rukkolt elő, pár nap uptime után a wifi kliensek nem kaptak netet (csatlakozni tudtak, IP-t kaptak, de DNS meg semmi nem ment). Illetve az volt borzalmas, hogy megállt a vas a kezdetileg kiadott 3.x kernelen és akkor légy boldog vele. Ha openwrt-t szeretnél rá friss kernellel, akkor el kell felejtened a zárt forrású hwnatjukat (tehát kb a gigabitet), a wifi támogatást, meg stb. Nehezemre esett elhinni, hogy a ténylegesen openwrt-vel jövő gigabites routerekből kb csak egy széria van, a Linksys routerek, és azok is 40k-nál kezdődnek.
Ezt a hap ac^2-t havernál láttam először, aki mesélte, hogy simán elviszi a digis gigabitet. Rákerestem és elég sok fenntartással úgy döntöttem megveszem, kipróbálom, aztán max ha nem tetszik, visszaviszem a 14 napon belül, vagy megtartom játszós eszköznek. Féltem, hogy valószínűleg eléggé idegen lesz megtanulni a GUI-t, meg a CLI-t, mivel eléggé eltért a routeros az iproute2-től és társaitól. Pláne, hogy nem mondanám magam egyáltalán hozzáértőnek, ha hálózatokról van szó. De ennek az ára is durván olcsó volt egy ilyen hardverért.
Megjött és pár óra alatt sikerült is beüzemelni és tényleg beton stabil. Csak hozzá kellett szokni a felülethez.
Viszont jó, hogy felhoztad az openwrt témát. Láttam, hogy nemrég kapott openwrt támogatást a hap ac2, gondolkozom, hogy felrakom, mivel pár funkciót hiányolok a routerosból és sajnálatos módon nem igazán van lehetőség pl saját binárisokat futtatni (főként egy routeren futó adblock dns érdekelne, meg wireguard egy stabil rendszeren). Elvileg minden fontos komponens működik és stabil + kapott sw és hwnat támogatást is. Valaki esetleg próbálkozott már vele innen? Mennyire esik vissza a wifi teljesítmény, ha egyáltalán visszaesik? Meg kell-e nyitni a házat a flashingre? Vagy elég csak a netbootos megoldás egy DHCP-vel, meg TFTP-vel?
Illetve az is egy jó kompromisszum lenne, ha tudnám rootolni a routerost. Találtam egy defconfot kihasználó exploitot, ami elméletileg kis hackeléssel permamenssé tehető. Itt is az lenne a kérdésem, hogy próbálta-e már valaki? Érdemes-e egyáltalán RouterOS v6.48.3-on próbálkozni, vagy ott már bepatchelték?
-
adika4444
addikt
válasz amargo #14161 üzenetére
A leírt gondolatmenet teljesen jó. Én VLAN-nel oldanám meg a failover-t, akkor mehetne azon az infrastruktúrán oda-vissza a forgalom.
#14162 Apollyon:
Az OpenWRT előnye még, hogy opensource, és tényleg nagyon széles a kínálat amin elfut. Számomra hátránya, hogy kevésbé áll kézre mint a RouterOS, illetve valahogy nem mindig van olyan szimbiózisban a szoftver a hardverrel mint a MikroTik rendszere esetében.
RouterOs-nak én az IPv6-ot tudom nagy hátrányként megemlíteni, sem annak kezelése sem használata nem kiforrott a debug eszközökben, pl. v6-os traceroute esélytelen doménnevek alapján, akárcsak a ping.
Ezt kéne kipofozniuk akár a v7-es ROS-ban, és akkor teljesen elégedett lennék.üdv, adika4444
-
Apollyon
Korrektor
válasz Mr Dini #14143 üzenetére
Ahogy már írták, Mikrotiket legfőképp a RouterOS miatt veszünk, plusz ugye a hw se gyenge. Nekem mondjuk tetszik a design, hogy egyszerű, de nagyszerű, főleg, hogy az ac2-nek ilyen gumírozott borítása van. Nálam ez mindig telitalálat.
A "konzumer" és egyéb "gamer" routerek inkább abban "jobbak" a maguk kategóriájában, hogy erősek wireless szempontból, meg van pár beállítás, de amúgy összességében nem ér fel egyik sem a Mikrotikhez.Ami a ROS ellenfele vagy inkább alternatívája lehet, az az OpenWRT. Rengeteg és nüansznyi opcióval rendelkezik az is. Nézd meg azt is, fel lehet rakni az erősebb konzumer routerekre, amiknek openwrt-vel megsokszorozódik a tudása. Ez is, meg a ROS is remek példa arra, hogy adott hardware-ből mennyivel többet ki lehetne hozni, ahhoz képest mégis buta és bloatware szoftverrel szállítják eme eszközök nagy részét.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
amargo
addikt
válasz adika4444 #14159 üzenetére
Nem lesz gigás net, azért arra nincs igény (most még..), elég csak az 500 Mbps
Ezek az eszközök mind gigabites csatlakozóval vannak ellátva, nem írtam le a pontos product name-t (hAP ac2 és wAP LTE6), de azért ezek a IPQ-4018 procik még egyszer nem voltak nálam kihajtva csak, amikor sebességet mértem a hálózaton (vagy nagy adatokat mozgattam).
Tehát a wAP-on 2db gigás portom van, a hAP ac2 pedig 5db.
Jelenleg azt gondolom, hogy a hAP-ra kell költöztetni a routing-ot ebbe megy majd bele a szolgáltató kábele (igen lesz előtte egy modem, de csak annyi semmi más, mert nem kérek hozzá router-t). Egy másikon vissza megyek a pincében lévő switch-re, onnan a wAP is megkapja a CAPsMAN-os összekötést.
Viszont, a failover, hogy működik? wAP-ban lévő LTE egységet végül miként fogja kezelni a hAP, mert ez nem áll össze a fejembe (utána még nem olvastam)?iceQ!: Egy modem lesz csak előtte.
No gondolom valami hasonló setup-ot kellene összehoznom. Ezt a képet loptam, tp-link switch-em van és jelenleg a wAP a CAPsMAN, de ezt is akkor a hAP-ra kell rakni meg a routing-ot is.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
iceQ!
addikt
válasz adika4444 #14159 üzenetére
Elmegy a hAP Ac2-n a gigás digi, csak lezabálja a cpu-t. Egy fasttrack sokat segít ilyen esetekben, viszont akkor nincs csomagellenőrzés.
Mikrotik előtt gondolom lesz egy eszköz még amit a szolgáltató ad.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
adika4444
addikt
válasz amargo #14158 üzenetére
Hali!
A routingot - ha el tudod vinni oda kábelen a netet - bármelyik végezheti, és legjobb tudomásom szerint cAP manager is lehet bárki a hálózaton.
Azt viszont érdemes szemelőtt tartanod, hogy mind a wAP LTE Kit mind a hAP elég gyenge hardveresen, gigabites netet nem tudnak NAT-olni, ha optikán ez lenne a cél. Nem tudom, mennyi ezek teteje, majd más biztos tud erről informálni.
A LTE-t természetesen belőheted backupnak, nekem egy hAP ac^2-n egy Huawei E3372H-153 a ilyen céllal működik. Igaz, azért nem a legigényesebben van beállítva, mert szimplán 1-es distance-en van a DIGI-s PPPoE és 2-esen a Huawei, ez azzal jár, hogy pl. ha elmegy a kábeles akkor minden kapcsolat átmegy 4G-re, de ha visszajön, akkor a nyitott kapcsolatokat is erővel tolja vissza.
Szerk: Most jövök csak rá, a wAP LTE-en van keményen egy nem gigabites port, a hAP-on pedig ugyan 5 darab, de az is fast ethernet (100 Mbps amiből 90--94 mérhető ha bírja a hardver), szóval én lehet, megfontolnám egy gigabites típus beszerzését, azért a legtöbb optikai szolgáltatónál a legkisebb net is 100+ Mbps (Telekom-nál, Vodánál koaxon 150 Mbps, DIGI-nél meg gigabit).
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Jelenlegi setup, wAP LTE-n jön az internet, ez kezeli a routolást és ezen van minden (CAPsMAN is), továbbá mellette van egy hAP AP-ként használva, meg végül is kis switch feladatott is ellát.
A hAP a ház közepén van a wAP pedig majdnem a tetőtérben (külső antennák vannak rárakva az LTE miatt).Viszont hamarosan beköltözik a házba az optikai net. Ez pedig a pince felől fog támadni, ott van egy TP-LINK switch arra kötve a hAP és a wAP is.
A wAP felé (jelenleg) 2 db vezetéket húztam be, az egyik a CAPsMAN-nak van a másikon felmehetne a net is, ha jól gondolom viszont később csak 1 vezeték maradna. Ezért a kérdés, hogy a routolást át kell költöztettem a hAP-ra mindenképpen (azaz ebbe kellene bevezetnem a kábeles netet), ide két vezeték van behúzva?Gyakorlatilag a WAN port a kérdés, a CAPsMAN miatt tudom/gyanítom a választ, hogy költöztetni kell a config-ot, de inkább megerősítést várok, hátha valamit nem gondoltam végig jól.
Továbbá, ha a hAP-ra átköltözik a routing, akkor failover-nek az LTE-t gondolom be lehet konfigurálni?
Remélem érthetően írtam.
Köszi a segítséget!“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Statikus
senior tag
Sziasztok, újabb kérdés.
Sokportos frankó routert megrendeltem.
Mivel ez nem wifi-s, ezért kell mellé egy wifi AP.
És mivel szeretnék vezetékes internet kiesés esetére GSM backup elérést, ezért arra is kell egy eszköz.
MikroTik Routers and Wireless - Products: Audience LTE6 kit
Ezt be lehet úgy konfigolni, hogy a routerrel AP-ként dolgozzon össze, illetve, ha elmegy a net, akkor a GSM bizonyos feltételek fennállása esetén adja a jelet a routernek és ne vegye át a router szerepét ez a kütyü?
Ha nem, mit javasoltok? Nekem megfelelne az is, hogy külön WIFI AP és külön GSM egység, de milyen?Köszönöm.
-
adika4444
addikt
válasz Reggie0 #14153 üzenetére
Mennyire béta-buta a gyakorlatban ez a firmware? Van három VLAN (fő hálózat, guest és IoT), ezekhez Wi-Fi AP. A CAPsMan-t nem használom, ahogy tudom nincs roaming-támogatás, szóval perpill még nem láttam értelmét elmélyülni benne.
Más: Az ac^2-n a system resource menü írja, hogy mennyi volt az írás, bad blocks, az ac3-on viszont nincs. Ez a FLASH-ről NAND chip-re váltásnak tudható be?
üdv, adika4444
-
kriszrap
tag
Sziasztok.
Olyan problémám van hogy mikroticken L2TP/IPsec PSK szeretném portforwardolni .
Sikerült
500
4500
1701
51 protokol
50 protokol isBeállítani de sajnos nem megy el a csomag a windows os szerverig.
nem tudok rájönni mit ronthattam el de remélem ti megtudjátok nagyon megköszönném.
PPTP is beállítottam de semmi probléma nélkül megy.
Tűzfal configom itt: [link] -
-
choco01
addikt
Sziasztok,
Valakinek van infója arról hogy mikorra várható 5G-t támogató router a kínálatban?
Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
adika4444
addikt
Hali!
Másfél napja érkezett egy hAP ac3, azóta konfigurálom, mókolgatom.
Azt nem tudom, Wi-Fi-ben előrelépés-e az ac^2-höz képest, nem ugyanott üzemelnek, de ezt is ki fogom próbálni.
Viszont hozza az elvártakat, nem okozott csalódást. Jó nagy a háza a két antennával, illetve nagyon meglepett az elején a WPS gomb, ez már tényleg egy kicsit konzumer irány. Kicsit megnézegettem a defconf-ot (bedugtam, és SSH-n rögvest feldobta), szépen beállítgatja az alapokat, mondjuk én inkább full tisztára reseteltem és úgy estem neki.
Telekom giga/giga neten van, FastTrack aktív, és v4-en nagyon szépen ki is méri a 940/940 Mbps-t. Ez mondjuk nagy meglepetés, mert egy Ubiquiti Edgerouter-X bekapcsolt HW ofload-dal nem képes erre, lefelé 920 körül megáll, felfelé pedig valahol 860 Mbps-nél. Nagy jelentősége nincs, de érdekes.
Az egyetlen hiányosság (bár ahogy nézem a MikroTik fórumát a gyártót nem nagyon érdekli), hogy IPv6-on nem képes kihajtani a gigabitet, nincs fasttrack, így pedig alig van meg 2--300 Mbps néhány tűzfalszabállyal, ami a bejövő új kapcsolatokat hivatott tiltani.Összességében nem okozott csalódást az elődhöz képest, hozza amit hoznia kell, a ház viszont nagyobb, sokkal jobban szellőzik (kevésbé is melegszik) ugyanakkor jobban kopog rajta a műanyag, az ac^2 talán masszívabb volt egy fokkal.
üdv, adika4444
-
ekkold
Topikgazda
A böngészőből futtatva a speedtest-et (>900Mbps letöltés mellett) fasttrack-et használva, 10% alatt marad a proci terhelés, a hAPac² -n.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ekkold
Topikgazda
válasz Mr Dini #14143 üzenetére
A modernebb soho routerekben is erős hardver van, a Mikrotik-nek a RouterOS az erőssége, ezt viszont nem kellett külön, teljes egészében lefejleszteni a soho kategóriához, csak a hardverspecifikus részeket.
Egy hAPac² hardvere pl. nem (nem sokkal) bonyolultabb némelyik jobb soho kategóriás eszköznél, az "extrák" nagyrészt az oprendszere miatt vannak.
Talán még az is benne van a dologban, hogy ez is egyfajta reklám, a komolyabb/drágább cuccaiknak. Aki megismeri ezeket az eszközöket, az rájön, hogy profi alkalmazásra is jó, és esetleg használni is fogja.
Jelenleg nekem is egy hAPac² üzemel itthon, a megjelenése után nemsokkal sikerült kifogni egy dupla RAM-al szerelt példányt, ami szépen teszi a dolgát, de párszor már elgondolkoztam rajta, hogy esetleg beruházok majd egy RB4011-re (vagy a nemrég itt említett utódjára).[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ekkold
Topikgazda
válasz Reggie0 #14144 üzenetére
Ennyire azért nem fekete vagy fehér minden.. A fastpath helyett használható fasttrack, ami szintén a procihasználat drasztikus csökkenését okozza, de a fasttrack-ot elegendő csak az estabilished, related csomagokra engedni. Így lehetnek tűzfalszabályok, és működnek is. Továbbá a fasttrack címtartománya is korlátozható, így pl. a vendéghálóra lehet sávszél korlátot is alkalmazni.
-
Mr Dini
addikt
Pár hete van meg csupán a mikrotik hap ac2, ami azóta a teljes otthoni hálózatomat üzemelteti, de a mai napig nem bírom elhinni, hogy a komplett router alig volt 20k és ilyen sokat tud. Ehhez képest az Asus, meg az összes soho router nagyon durván túl van árazva és azok nem is tudják a gigabitet szoftveresen, csak nagyon gány, zárt forráskódú "hwnat" modulokkal, amik gyakorlatilag switchet csinálnak a routerből, cserébe le lehet mondani a tűzfalról, QoS-ről stb.
És akkor itt a mikrotik egy árához képest hihetetlen 4 magos ARMv7 procival, dual band támogatással, a teljes értékű routeros-szal. Nem igazán értem hol van nekik hasznuk ebben.
Olvastam pár fórumon, hogy nem igazán a home usereket célozzák meg a mikrotikkel, nem sokan veszik, ezért maradhat ilyen olcsó. De akkor meg minek fektetnek egyáltalán effortot abba, hogy consumer routereket csináljanak? What's the catch?
Illetve nézegettem, hogy gigabites hálózati forgalom mellett is alig van 1-3%-on a CPU. Ekkor tűnt fel, hogy az interfészek legtöbbjéhez fastpath-t használ a routeros, ami a wiki szerint annyit jelent, hogy ilyenkor nem éri el a linux kernelt a csomag, emiatt sokkal gyorsabb. Gyakorlatilag az Asus hwnatjára emlékeztet engem. De akkor mégis hogy oldják meg, hogy a tűzfal, a packet counter, a QoS meg stb működjön akkor is, ha a fastpath aktív? Vagy a tűzfal és minden ilyenkor bele van gyúrva magába a modulba?
-
Statikus
senior tag
Sziasztok,
Magyarországon ki a hivatalos Mikrotik disztribútor?
MikroTik Routers and Wireless - Products: CCR2004-16G-2S+
Ilyenre lenne szükségem hamarosan, de még nem kapható. -
iceQ!
addikt
válasz Reggie0 #14139 üzenetére
Újraindítom az eszközt, jó.
Másik hiba. 1-2 hete jelentkezett, hogy nem tudunk nyomtatni. Mint említettem, OpenWRT-es Asus eszközzel csináltam egy Wifi Bridge-t, tökéletesen mködött minden. Egyik nap eldobta magát, nyomtatót nem értem el. Csináltam egy mAP-al másik wifi bridget, látszólag jó.
Nem jó. LAN-ból van mikor nem érem el a nyomtatót, VISZONT VPN-en keresztül meg igen.
Aztán gondol egyet és észhez tér, kijön a sok cucc ami a várólisátban van. LOG nem hoz semmit.Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
Alábbi hibát kapom az egyik eszköznél. Csináltam egy wifi-bridge a nyomtatóhoz, eleinte jó volt aztán ma folyamatosan ezt a hibát kapom. Eddig egy OpenWRT-s Asus router-el oldottam meg, csak az befsz@rt.
Mi a gond?
def-dhcp (még mielőtt bárki írná, nem alap configot használom) offering lease xx.xx.xx.xx. for XX:XX:XX:XX:XX without success
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
Beniii06
addikt
válasz Zwodkassy #14135 üzenetére
Ránézésre a 4011 utódja lesz. Nekem tetszik a beépített 2.5 Gbps port és ha nem lenne elég, ott az sfp+ is. Ezzel már bonding nélkül is lehetne használni 2000/1000 Mbps előfizetést. Kérdés mennyi lesz az ára, ha egyáltalán kapható lesz itthon/mikor. A ROS 7 only jó dolog lehet vpn szempontból is, de stable-nek jobban örülnék. Csak beta rendszerrel nem venném meg.
[ Szerkesztve ]
"Got any other secret weapons?"
-
amargo
addikt
válasz E.Kaufmann #14128 üzenetére
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Jól látom, hogy az lte interfészeket nem lehet bridgebe rakni? Gondoltam simán berakom a lan bridgem alá, hogy kapjon IP-t a lan ip poolból, de nem is jelenik meg a listában, mint lehetőség winboxban. Úgyhogy kénytelen voltam neki saját címet/tartományt adni.
Illetve azt vettem észre, hogy a mikrotik DNS szervere nem elérhető az így létrehozott address poolban. Pedig a tűzfal nem fogja vissza. Mintha be lenne bindolva a lan IP poolra és nem is engedne más klienseket csatlakozni, akiknek más IP címe van. Ezzel lehet valamit kezdeni? Minden mást elérek, webfiget is pl, csak a DNS-t nem.
-
Marcelldzso
tag
válasz E.Kaufmann #14124 üzenetére
Kaptam biztató választ MO beszerezésből, 1-2 hét úgyhogy türelemmel várok.
-
amargo
addikt
válasz E.Kaufmann #14124 üzenetére
Én is wAP LTE(6)-ot alakítottam át külső antennásra. A házat is kicsit meg kellett fúrni én oda raktam az SMA konnektorokat.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Marcelldzso #14116 üzenetére
A sima WAP LTE átalakítható elvileg külső antennásra, legalább is van két kitörhető helye a pigtail csatiknak, de talán az AC LTE6-ossal is eljátszható.
Én egy LTAP mini-t alakítottam külső antennássá, amiben ugyanaz a rádió, mint a WAP LTE-ben.
Lényegében kell két ilyen [link] , meg egy hozzá illő külső antenna, pl (gyorskeresés, nem mondom, hogy ez lesz a nyerő) [link]
Amúgy kellene működnie a beépített antennával is a WAP és WAP AC LTE-nek, ha a tetőn vannak.
Az LTAP mininek vannak csak szar belső antennái, pláne, ha a GPS is kell, akkor kötelező, hogy mindent külső antennával oldj meg.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Beniii06
addikt
Kanadában kapható lesz 277$ -ért, elvileg szeptember elején.
"Got any other secret weapons?"
-
Reggie0
félisten
-
nagyúr
-
Marcelldzso
tag
válasz E.Kaufmann #14113 üzenetére
Sajnos kellene az LHG. Messze van a torony.
Nem tudom, hogy így ennek egy az egyben van-e egyáltalán alternatívája.
A legrosszabb, hogy most 4db is kellene belőle eladásra. -
Reggie0
félisten
válasz Shkiz0 #14112 üzenetére
Nagyon durva keszlethianyok vannak az elektronikai alkatreszekbol. Olyanokat sem kapni, amiket az elmult 5-10 evben ezresevel tudtunk venni masnapi szallitasra. Nem tudom mi lesz itt jovore, talan kisebb osszeomlas az elektronikai piacon, mert csak egyre romlik a helyzet, nem latszodna, hogy a kiut fele haladunk.
Most mindenki megprobal betarazni ezekbol, igy meg rosszabb.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Marcelldzso #14111 üzenetére
Helyette egy ilyet?
[link]Ezt is lehet árbócra tenni, PoE-n távtáplálni, szerintem még a rádiója is ugyanaz, mintaz LHGG-ben, csak, gondolom ez is panelantennákat használ, mint a mi Cat4-es wAP-unk.
PS: a második képen látszik is a két antenna kilógó része, levett takarólap mellett.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
nagyúr
válasz Marcelldzso #14111 üzenetére
Igaz más Mikrotik és UBNT kapcsán kerestem a nagykereket és nem tudtak mondani biztató dolgokat.
Állítólag kint iszonyat hiány van még mindig a félvezetőkből és az egyéb komponensekből és alkatrészekből.
Megerősíteni látszik az a tény is, hogy én személy szerint vadászok már egy ideje Odroid-h2+ -ra ami január óta nem elérhető szintén alkatrész hiány miatt, és mostanára volt ígérve hogy lehet újabb batch de 1 hete frissítették az infókat, és 2022 január van megjelölve kövi időpontnak.
Azt javaslom ha tudsz szerezz mást amivel tudod helyettesíteni, és ha tudtál szerezni akkor kérd vissza a pénzt a jelenlegi helyről. Ellenkező esetben marad sajna a várakozás.[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Marcelldzso
tag
Nem tudjátok mikor lesz újra az országban LHGG-Lte6 kit?
Mostanra igérték de még mindig sehol semmi. Garanciális cserére várok. -
Lenry
félisten
ez a fórumbejegyzés alapján lejjebb vettem az MTU-t, úgy látom megoldotta
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
minek lehet a mi baja, ha egy l2tp-n kapcsolódó routert egyszerűen nem lehet rendesen elérni Winboxban?
belépek, ennyi fogad:aztán pár másodperc után kidob. az l2tp kapcsolat közben stabilan megvan, mindkét helyen 1000/1000-es net van, szóval az sem kellene, hogy problémát okozzon.
de van, hogy elkapja és akkor meg működik ahogy kell. a logban nem látszik semmi probléma.csak ezzel az egy helyszínnel van bajom, viszont itt most cseréltem eszközt, szóval az is jó (igaz, a VPN beállításokat a régiről vittem át)
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Apollyon
Korrektor
Tavaly én is beléptem a klubba egy RB750Gr3-mal (hEX), ma pedig egy ac2-vel tovább bővült a paletta. (Gondolkodtam ac3-on is, de elődjét féláron sikerült beszerezni.)
A hex-nek nem volt sok dolga, csak pár eszköz ment rá (notebookok, desktop, tv), most a fiókba megy, mert sajnos kell a wireless. Remélem jóban lesz az androidokkal, mert a szolgáltatós router egy rémálom, a fali tp-link ap (openwrt) meg nem ér el mindenhová a házban, na talán most majd jobb lesz.)#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Ejelhar
senior tag
válasz tonermagus #14100 üzenetére
Az a gond, hogy a Mikrotik OpenVPN szerver nem teljes értékű, nem olyan mint egy Linuxos/Windowsos telepítés.
Például nem implementálták a routingot, vagyis mikor összeáll a kapcsolat, akkor nem csupán a tunnel IP címét küldi a szerver, hanem például azokat a subnetworkoket is amit a TUN/TAP interfacen keresztül lehet elérni.
Nos, ez RouterOS alatt nincs, de semmi vész, mert kliens oldalon lehet pótolni.
Tegyük fel, a változók:
LAN subnet nálad: 172.17.35.0/24
domain: tonermagus.local
DNS: 172.17.35.11akkor a valami.ovpn fileba kliens oldalon:
route 172.17.35.0 255.255.255.0 vpn_gateway
dhcp-option DOMAIN tonermagus.local
dhcp-option DNS 172.17.35.11 -
Mr Dini
addikt
válasz adika4444 #14103 üzenetére
Illetve az kimaradt, hogy természetesen tűzfallal tiltok mindent, alapból el van dobva minden, ami nem vpn/icmp egy megadott forrásból, vagy már létrehozott kapcsolat. Nmappal hetznerről nézve egyetlen portot sem lát nyitva.
A routeren meg ssh-n kívül más nincs. Az is non standard portra van irányïtva és fail2ban van rajta.
Csak a belső kliensek tudnak kapcsolatokat kezdeményezni amïg dstnat alatt vannak bárhova.
-
Mr Dini
addikt
válasz adika4444 #14103 üzenetére
1. Köszi, a sniffer nem rossz ötlet. Nem is tudtam hogy lehet ilyet. Remélhetőleg a wan interfészen is menni fog értelmes sebességgel.
2. Ja, mehetne a dns szerver a hetznerre is, viszont akkor sem lesz titkosítva a forgalom a hetzner és köztem, hacsak nem használok arra is vpn-t. Pihole-n gondolkozom, lehet majd rendelek egy pi zerot.
3. Köszi. Nem tudtam, hogy ovpn jó lehet, azt hittem az csak userspace, illetve max L3-ig megy max.
4+5. Remek hír!Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
adika4444
addikt
válasz Mr Dini #14102 üzenetére
Hali!
1. Van a routerben sniffer funkció, esetleg azzal is megnézheted, az eredményt behúzhatod WireShark-ba vagy streamelheted is.
Szerk: Közben felmerült bennem, hogy a nem kívánatos forgalmat a tűzfallal dobod el, vagy a szolgáltatások elérhetőségét limitálod? Mert a külső - hívatlan - érdeklődők okozhatják a jelenséget. Most benyomtam egy sniffer-t a backup 4G interfészre (most minden a kábeles DIGI-ről megy), és gyűlnek szépen az érdeklődők.
2. HA már a 3. pontban írod a Hetzner-es DLNA-t, akkor esetleg rakj rá egy PiHole-t, vagy más DNS forwardert, és használd azt a router helyett. Anno nekem CF-fel sem jött össze a DoH.
3. Szerintem az L2TP jó megoldás. Alternatíva lehet még az OpenVPN (MT-n ROS 6-ban még csak TCP) tap (ethernet, L2) módban.
4. Hálózaton belül nem kell neki semmi extra, a forgalom el sem jut a switch-en túl a routerig, így szerintem out-of-the-box módon kéne mennie.
5. Nekem 2019 nyár eleje óta megy hibátlanul. Akkor kezdtem bele én is, és ez volt az egyik első kérdésem. Topiktársak és a support szerint is rendben van.[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
Mr Dini
addikt
Megint én a tonnányi kezdő kérdésemmel, elnézést!
Router: hAP AC2
RouterOS verzió: v6.48.31. Azt vettem észre, hogy a kis mikrotik, bár tökéletesen megy minden, erősen villogtatja a rá kötött eszközök hálózati aktivítását jelző indikátorait. Csak hogy egy példát említsek, a net az ether1 portba érkezik egy UPC-s connectboxból, ami bridge módban van. Ezen van a szokásos indikátor led közvetlenül a csatlakozónál, ami elég hevesen is tud villogni, ha sok a forgalom, de alap esetben csak világít. Ha egy másik routert kötök rá és bekonfigolom, néha villan egyet, de amúgy stabilan világít. Mikrotikkel folyamatosan nagyon hevesen villog, még akkor is, ha alig van hálózati forgalom, vagy a mikrotik GUI azt mutatja, hogy épp konkrétan semmi nem megy ki az ether1 felé. A kliensekkel is ezt csinálja, bár ott nem folyamatosan, ritmikusan, hanem egy kicsit lassabban, nem ritmikusan, de túl szaporán. Nehezen tudom elképzelni, hogy ennyi forgalom lenne. Jelenleg 6 darab eszköz van a hálózatra csatlakoztatva, szóval még a broadcast message floodra se nagyon tudok gondolni. Még nem néztem rá wiresharkkal, hogy mi történik, de szintén a mikrotik guit nézve, 0 kbit/s "forgalom" megy az adott kliens felé. Ez mennyire normális?
2. Szerettem volna titkosított DNS-t, hogy ne lásson bele az ISP a forgalomba, de szomorúan tapasztaltam, hogy a router nem támogatja a dns over tls-t. Így maradtam a DoH-nál. Eredetileg a Cloudflare DoH-ját lőttem be, ami tökéletesen működik. Viszont a Cloudflarenek így is túl sok adatom küldöm el, szerettem volna egy másik kevésbé adathörcsög cégbe fektetni a bizalmam. A mullvad DoH-ját szerettem volna beüzemelni, akik unboundot használnak a szerverre, de az semmiképp nem működött, pedig curllal simán ment. Végül maradtam a quad9-nél, ami viszont rengeteg errort rak a logba, tucat ssl timeouttal, meg hasonlók. Állítólag nem egyedi a probléma és csak mikrotik alatt jelentkezik. Egyelőre így visszaváltottam cloudflare-re. Van valami más publikus doh resolver, ami jól megy mikrotik alatt?
3. Van egy DLNA szerverem egy Hetzner dedikált szerveren, az OS Fedora. Szeretném ezt bedrótozni az otthoni hálózatba, hogy a kliensek lássák itthon, mint helyi DLNA szerver. A DLNA-hoz elméletileg L2 tunneling kellene, így ahogy néztem az ipsec és az eoip, illetve az ipsec és l2tp jöhet szóba. Előbbi tudtommal csak mikrotikek közt megy, linux és mikrotik között nem, így talán marad az utóbbi, l2tp-s megoldás? Vagy van valami más is esetleg?
4. Kell valami extra ahhoz, hogy menjen a DLNA a helyi hálón? Feltételezem simán működhet a dolog, de van egy elérhető multicast csomag, ami elbizonytalanított. Szükségem van rá?
5. Kis terhelés alatt is egészen forró a kicsike. Tudok/Kell-e ezzel valamit kezdeni?
Köszi!
-
Gyurka6
őstag
válasz tonermagus #14100 üzenetére
Szevasz!
Én ugyan nem tudok segíteni, azonbam a topik Gazdának az oldalán találsz megfelelő leírást.Gyurka
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- OpenMediaVault
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Tesla topik
- Autós topik
- 3D nyomtatás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest