Új hozzászólás Aktív témák

• paizinho

tag

Sziasztok!
    Nemrég beléptem a Mint használók táborába. Otthoni felhasználóként, a használt Win10-es programjaimra találtam Linux-os alternatívákat, így azt gondolom jól sikerült az áttérés.
    Egy hardveres problémát azonban nem tudtam megoldani, szeretném a segítségeteket kérni.

Telepítettem a Linux Mint 18.2 32 bites változatát erre a laptopra:
    - HP nx9420,
    - videókártya (inxi alapján) : Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV530/M56-P [Mobility Radeon X1600].

Már rövid használat után (többször már a bootoláskori Mint logo-n) először apró kis vonalkák jelennek meg a kijelzőn, majd kockákban elkezd ugrálni a képernyő egy része. Nagyjából látható minden, de az ugrálás miatt nem túl felhasználóbarát ( :( ). Win10Pro alatt ez a hiba nem jelentkezett.
    Eddig megoldásként azt találtam, hogy a kijelző felbontását változtatva megszűnik a probléma egy időre.

A fórumban olvasgatva ezt a megoldást találtam 3727, de a tearing-re talált képernyők alapján nálam nem ez van.

Elolvastam ezt a cikket is (AMD (volt ATI) eszközmeghajtó illesztőprogramok telepítése), de nem vagyok kernelhez értő így nem kezdenék hozzá saját szakállra, csak ha valaki nálam jobban hozzáértő meg nem erősíti, hogy a cikkben leírtak a jó irány.

Az illesztőprogram kezelő nem ajánlja fel az AMD driver-t, mint külön telepíthető (nVIdia esetén megjelenik), de a keresgéléseim alapján, mivel elég koros a VGA, a Mint már tartalmazza a drivert (vagy mégsem).

Próbálgattam a különböző telepített kernelekkel (4.8, 4.10), nincs változás.

Nagyon megköszönném, ha sikerülne megoldást találni, mert nem szívesen raknám vissza a Win10-et az eddigi jó tapasztalatok alapján (más gépen).

Köszönöm:
    Paizinho

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés