Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11401) ubyegon2 válasza zizidor (#11400) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

gnome-mpv 0.16.ig, 0.17-től meg celluloid.
[link]

Amúgy ezeket a Snap, Flatpak, Appimage csomagokat akkor érdemes használni, ha sem saját tárolóban, sem hivatalos PPA-ban nincs meg a program! De mindig van normális verzió ezekben. Vagy valahol bármi.....

A Szoftverközpontban meg csak nézelődünk, nem kattingatunk. Az aztán nagyon nem arra való, hogy telepítsen onnan bárki bármit is. :N

[ Szerkesztve ]

(#11402) growler válasza ubyegon2 (#11401) üzenetére


growler
őstag

Live rendszerként indított Ubuntu 19.10-re - kíváncsiságból -
feltelepítettem snap csomagként a híres "foobar2000"-et.
sudo snap install foobar2000
A telepítéssel is, meg első indítás után is (valamit még ekkor is
tölthetett le/telepíthetett) elég sokáig elszüttyögött.
De végül is, betöltődött a kezelőfelülete és használható volt !
:Y

(#11403) instantwater válasza ubyegon2 (#11401) üzenetére


instantwater
addikt

Az utolsó pontot nem értem.
Hát mire van a szoftverközpont?

(#11404) Frawly válasza growler (#11402) üzenetére


Frawly
veterán

Biztos vagy benne, hogy nem álmodtad? A foobar2000-nek nincs linuxos változata. Max. Wine-ben megy a windowsos verzió, lehet erre csinált valaki egy wine-os snap csomagot, de felesleges feltenned, jobb ha helyette felrakod a disztró tárolójából (a nem snap-os) Wine-t, és az alá feltelepíted a foobar2000 hivatalos oldaláról letöltött legfrissebb windowsos változatot.

(#11405) growler válasza Frawly (#11404) üzenetére


growler
őstag

Nem ! Nem álmodtam. :) A lényeg az, hogy egy paranccsal tudtam
telepíteni a foobar2000-et az Ubuntu 19.10 Mate-ra.
Az első indítás során, egy pillanatra bedobott valamilyen wine-s
ablakot - a panelra felrakott system-monitoron láttam hogy valamit
még le is töltött. Szóval, úgy tűnik hogy automatikusan letölti és telepíti
a működéséhez szükséges dolgokat. (Beleértve a Wine-t is.)
A hangja nagy felbontású anyaggal meggyőző volt !
A telepített rendszeremre a DeaDBeeF mellé azért nem tenném fel.
Már csak azért sem, mert a snap-et is, meg a flatpak-ot is kerülöm mint
a bolhás kutyát ! :K

[ Szerkesztve ]

(#11406) ubyegon2 válasza growler (#11405) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Már csak azért sem, mert a snap-et is, meg a flatpak-ot is kerülöm mint
a bolhás kutyát !

Na akkor ketten már tuti imádjuk ezeket a csodavalamiket! Aki meg egy 20MB-os telepítést 2-3GB-os flat-snap csudával akarja megoldani, annak egészségére. :N

Külön öröm lesz, ha Wines programok is automatikusan már egy Wint is telepítenek a gépemre, hogy egy nyamvadt 200KB-os valamit használjak! :Y

(#11403) instantwater

Ha ezt így megkérdezed, akkor neked arra való, amire gondolod, egyébként én csak gyakorlati tapasztalatok alapján írtam, amit írtam. Jó az a Szoftverközpont, minden programról láthatsz egy szép képet, az is valami.

[ Szerkesztve ]

(#11407) instantwater válasza ubyegon2 (#11406) üzenetére


instantwater
addikt

Továbbra sem értelek.
Arra gondolsz hogy apt-vel gyorsabb a telepítés?

(#11408) ubyegon2 válasza instantwater (#11407) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gyorsabb és biztonságosabb a telepítés szempontjából, főleg a függőségek kezelése lesz stabilabb, de ami még lényeges, terminalból telepítve minden információs látni fogsz install előtt és után is, ha valami akadály van!

Egy ilyen egyszerű csomagnál is láthatod, mennyi információ van terminalban. A témák nem is annyira, de a javasolt nyelvi csomag kiválasztása célszerű lenne ennél a csomagnál, más csomagoknál persze még több hasznos információ van.

Azt is láthatod, hogy egy qt-s lib-et is felrak, ha GTK-s DE-t használsz és nem akarsz QT-s programokat, akár kereshetsz helyette valami alternatívát. Ezzel szemben mit látsz a Szoftverközpontban? Egy szép képet. :DD

[ Szerkesztve ]

(#11409) Frawly válasza instantwater (#11407) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, az apt-tal gyorsabb a telepítés, meg látod mit ír ki, mennyit tölt le, mennyi függősége van az adott csomagnak. Ha valami hiba miatt elakad a telepítés, több információt látsz róla, könnyebb megoldani.

Persze a grafikus szoftverközpont sem szörnyű, de inkább nagyon kezdőknek való, akik most kezdtek el nemrég linuxozni, még nem ismerik a linuxos szoftvereket, és a grafikus felületű szoftverközpont képekkel meg értékelésekkel segít progit választani adott feladathoz. Ha nem vagy már nagyon kezdő, min. 6-12 hónapja már nyomatod a linuxozást, érdemesebb lenne terminálból apt-ot használnod.

(#11410) cigam válasza zizidor (#11396) üzenetére


cigam
félisten

Ezért "érdemes" volt lecserélni a VLC-t...

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#11411) #40553216


#40553216
törölt tag

Hali!
Tina Matét telepítettem. Az Ubuntu topikban írta, hogy az AltGr billentyűt lenyomva tartására feljön a kikapcsolás visszaszámlálója. A másik, most „felfedezett” (nekem hiba) eltérés: nem tudok unicode-dal karaktereket bevinni. Ez nálam hiba vagy a Matén nem lehet? Vagy lehet, csak valamit át/be kell állítani?

(#11412) zizidor válasza Frawly (#11409) üzenetére


zizidor
senior tag

Úgy látom a posztom némi vitát indított pro/kontra szoftverközpont témában, bár nem ez volt a cél. Általában én is apt vagy synaptic párti vagyok, de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember. :) Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Én szeretem a spenótot, de sokan ki nem állhatják. :D

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#11414) Frawly válasza #20749568 (#11413) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, ez meg a másik. Ha egy kazal csomagot tesz fel valaki, azt grafikus szoftverközpontban elég kényelmetlen egyenként kikeresni vagy végigkattintgatni. Ha az ember sok csomagot nyomat fel, és előre tudja a nevüket is, érdemesebb a terminálos, konzolos csomagkezelőt használni.

Illetve a szoftverközpont akkor jó dolog még, ha az ember nem tudja a csomag nevét, vagy nem pontosan, vagy a csomag létezéséről sem tud, és úgy talál rá a listában. Tehát kezdőknek kiváló, ha a csomagokkal ismerkednek a tárolókban. Nem rossz dolog egyáltalán, de egy fejlődési ponttól kezdve megéri túllépni rajta.

(#11415) ubyegon2 válasza zizidor (#11412) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem baj ha vitát generálsz, sőt! Ha értelmes és érvekkel alátámasztott pro/kontra vélemények alakulnak, abból sokan le tudják szűrni, mi felelhet meg nekik jobban! (konkrét témánál maradva)

de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.

Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet

Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban.

Itt nem tetszésről van szó, hanem célszerű alkalmazhatóságról. Ha valaki nagyon kezdő, akár nézegetheti a Szoftverközpontot is, milyen csomagok vannak a tárolókban kategorizálva, de elég szűk lehetőséget ad, ha valaki épp először használ Linuxot. Egy normális desktop disztróban alapból fenn vannak az általános használathoz szükséges programok, ha valami mást akar egy kezdő és előtte Windowst használt, érdemesebb keresgélni célprogramokat a neten (sokkal több van, mint a Szoftverközpontban) ill. az alternatív programok keresőjét böngészni.

Utána már a rutinosabbak használják a Synaptic GUI-s csomagkezelőt és/vagy a CLI-t (terminal). Ha valami függőségi gond van vagy egyén inkompatibilitási probléma, akkor csak a CLI-s csomagkezelők nyújtanak segítséget, itt már bizonyos esetekben akár szofisztikáltabb alkalmazásra is szükség lehet, például x program y*n függőséget nem kezel, de elakad vele az apt, apt-get is, olyankor akár a sajnálatosan mellőzött aptitude megoldja a gondot! (ez persze inkább szabadabb felépítésű disztróknál van így, mint a Debian)

Szóval el is jutottunk az elsőnapos kezdőtől a rutinosodó home userig! ;)

szerintem-tipusú véleményt olvashattatok

[ Szerkesztve ]

(#11417) ubyegon2 válasza #20749568 (#11416) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én is voltam nagyon kezdő, de hamar átláttam, hogy ez csak egy hiánypótlónak szánt valami, de nem kell nekem ehhez kötődnöm. Ravaszul elkezdtem használni az internetet......éééééééés lőn csoda! A többi része persze csak igény szerint jön később, ahogy írtam is. ;) Maradhat az ember sima home user nevű felhasználó is, sok ilyet ismerek, bár ők nem is akarnak telepíteni semmit. :N

(#11419) zizidor válasza ubyegon2 (#11415) üzenetére


zizidor
senior tag

"Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet"

Oké, természetesen. De a csomag tárolók és a szoftverközpont lényege is éppen az, amit a Windowsnál rendesen elqrtak: ne neked kelljen összevadászni innen-onnan a programokat meg a leírásukat, értékelésüket, letöltési linkeket, frissítéseiket. Az, hogy ezt könnyen, vizuális módon megteheted, mindenképpen nagy előny a kezdő linuxozóknak, talán ez is segít valamennyit a Linux terjedésének. Ez a "Store" megoldás más platformokon (iOS, Android) is teljesen jól működik. Itt meg nem kötelező. Ez szerintem remekül beleillik abba a Linux filozófiába, hogy van választási lehetőséged.

Ugyanez igaz a frissítésekre is. Én általában apt-vel telepítek, de ha a frissítéskezelő szól hogy találat van, akkor ráhagyom a telepítést.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#11420) ubyegon2 válasza zizidor (#11419) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Na várjunk csak, én a véleményemet egyébként abból a thread-ból eredeztetve fejtettem ki, hogy felmerült a Szoftverközpontban található olyan csomag, ami 2.5GB méretben települt volna! Erre reagáltam én konklúzióként, hogy inkább el kéne felejteni azt a haszontalan Szoftverközpontot és leírtam a célszerű alternatívákat, amiket egyébként mindenki tud/használ a nagyon kezdőkön kívül! De tudjanak ők is ezekről! Mert ha nem tudnak, akkor egy 20MB-os telepítési mérettel bíró programot fel fognak telepíteni Szoftverközpontból 2,5GB hely felhasználásával! Ez ugye nagyon nem jó és felesleges is, ha van más módszer is ugyanannak a programnak a felrakására.

Egyszóval nem is a Szoftverközpont értelme volt a téma, de már csak arról beszélünk mégis. ;)

Ezek az említett konténerezett csomagok, Snap, Appimage, Flatpak, amik egyszerű felhasználói szokások mellett totál értelmetlenek, de a kezdő örömmel rátalál ilyenekre a Szoftverközpontokban. Ezek miatt is mondom újra, hogy nem célszerű onnan indulni, ezért kell minél hamarabb megismerni a többi, jóval hatékonyabb megoldást.

Remélem így már kicsit tisztább számotokra, miről nyekergek igazából. Mert ugye senki nem thread-et, avagy a big picturest szemlélve reagál, hanem mindig az utolsó a témában keletkezett hozzászólásra! (vannak szerencsére kivételek) :)

szerintem

Én totál nulla informatikai tudással 6 év alatt vagy 5-6 alkalommal nyitottam meg a Szoftverközpontot, mégis megoldom valahogy, amit szeretnék, innentől kezdve nyugodtan mondhatom, hogy totál felesleges használni.

Mindemellett amiket írsz, az teljesen rendben van. :K

[ Szerkesztve ]

(#11421) shield


shield
őstag

Még sosem használtam Linuxot, most egy régi laptopot beáldozok rá. Csak nem tudom melyiket használjam, 32bites, magyar nyelvű és egyszerűen használható legyen.
Kinéztem ezt a kettőt:

Cinnamon (32 bit) letöltés
Torrent https://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-19.2-cinnamon-32bit.iso.torrent
World EvoWise CDN

MATE (32 bit) letöltés
Torrent https://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-19.2-mate-32bit.iso.torrent
World EvoWise CDN

Szerintetek valamelyik megfelel egy kezdőnek? Használata: internetezés, néhány böngészővel, fájlkezelő, szövegszerkesztő, és néhány más programocska használata.
A segítséget előre is köszönöm.

S.T.A.L.K.E.R. és modok: http://users.atw.hu/stalkermods-hun -- http://www.shieldstalker.nhely.hu

(#11422) zizidor válasza ubyegon2 (#11420) üzenetére


zizidor
senior tag

Bocs, persze, én is a hsz-re reagáltam, amiből az jött le, hogy a szoftverközpont kerülendő.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#11423) growler válasza shield (#11421) üzenetére


growler
őstag

Mivel csak annyit írtál "régi laptop" az Xfce felület is számításba jöhet.
[link] (Cinnamonnak a legtöbb a rendszerigénye.)

(#11424) growler válasza ubyegon2 (#11420) üzenetére


growler
őstag

Az Appimage-t azért én nem venném egy kalap alá a Snap-el és a Flatpak-al. :N

(#11425) ubyegon2 válasza zizidor (#11422) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Dehogyis, az a legelején nagyon hasznos, de főleg nézelődésre. ;] Anno első napokban böngészgettem én is benne, de hamar terminalra álltam át, mert jobban szerettem látni a folyamat-ablakban az egésznek a végrehajtását. Akkoriban persze még nem voltak ezek a konténerezett csomagok szerencsére.

Persze azok miatt, amiket írtam, célszerűbb mielőbb hanyagolni. ;] De lehet még pár olyan program, amit onnan könnyebb felrakni mégis, talán Spoti meg hasonló kliensek, ebben most nem nagyon vagyok képben.

(#11424) growler

Egykutya mindhárom pedig. Mondjuk én annyira behatóan nem tanulmányoztam őket, mert minek? Jelenleg nem tudok olyan csomagot elképzelni, amit csak onnan tudnék feltenni, talán az előbb említettek kivételével.

De akkor mi a különbség? Megtudjuk azt is? ;)

Az én régi laptopomon jól fut a Mint Cinnamon! ;]

Pár hete meglepve láttam, hogy a Mate alacsonyabb erőforrásigényű volt, mint a XFCE.....elég fura.

[ Szerkesztve ]

(#11426) growler válasza ubyegon2 (#11425) üzenetére


growler
őstag

Sajnos, nem jegyeztem fel hogy ki, de nem is olyan régen frappánsan
megfogalmazta a flatpak lényegét - szerintem, ez a snap-ra is érvényes.:

"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.

3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.

Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).

Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer.
Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app
Igaz, hogy a méretük nagyobb mint pkg-vel telepítetteké, de ez azért van
mert a működésükhöz szükséges összes összetevőt tartalmazzák.
Külön futtatókörnyezetet nem igényelnek !
A méretük így is általában 100 MB (vagy lényegesen ez alatt) van. [link]

[ Szerkesztve ]

(#11427) ubyegon2 válasza growler (#11426) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app

Sorry, tényleg igazad van, épp a minap ki is próbáltam egy ilyet valakinek a kérdésével kapcsolatban! Na jó, szóval ez volt a tudtam csak nem sejtettem kategória nálam! ;]

Ez a sandboxos dolog meg, hogy egyszer rak fel magának egy külön kis disztrót, ez úgy nagy vonalakban megvolt, köszi! Viszont jó, hogy leírtad, mert sokan nem tudják és itt amit leírtak 2 hete, azt már senki nem fogja látni! :N

Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).

Na ugye!? Egy kis disztró a nagyban! Kellene a ragyának. Ebben igaza van a nagyArchúaknak, hogy mindenki olyan disztrót használjon, ami a frissítési módszerével biztosítja a hardverek működését. Emiatt is bőven elég lenne azoknak Arch és klónjair használni, akinek nagyon új hardverei vannak. No de a hype meg a hűdejó, ha egész nap frissíthetek valamit érzés.......

[ Szerkesztve ]

(#11428) instantwater válasza shield (#11421) üzenetére


instantwater
addikt

32 biten már néhány dolog nem fog menni vagy buherálni kell.
Sok program dobta a 32 bites supportot.

Mennyire régi az a gép?
Elég régóta támogatják a processzorok a 64 bitet.
Ha pedig csak 32 bitet tud, akkor ott sebességbeli bajok is lesznek.

(#11429) #40553216


#40553216
törölt tag

Ha már ekkora élet lett, a fentit megkérdezem másképp: ti tudtok unicode-dal karaktereket begépelni 19.2-n Mate felületen bárhová, mondjuk ide, hsz-be?

(#11430) ubyegon2 válasza #20749568 (#11418) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem hiszem, hogy tudnék 1xű júzer fejével gondolkodni. de értem, mire gondolsz! ;]

Nálad valami manó bújhatott a gépedbe, mert erről a visszaszámlálás dologról se hallottam még, meg arról sem, hogy a Ctrl+Shift U nem működne valahol a mai DE-ken. Sajna Mate-m nincs.

ɔ ɕ ɖ ɗ ɘ ə

[ Szerkesztve ]

(#11431) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#11430) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A második bekezdés erre ment volna:

(#11429) tomtyi

(#11432) zizidor válasza #40553216 (#11429) üzenetére


zizidor
senior tag

Igen! De totál másképp mint Windows esetén.
1. Először kell egy Ctrl+Shift+U, mire megjelenik egy aláhúzott u betű
2. Azután a karakter unicode hexa kódja (pl. 03c9 = ω)
3. Végül egy szóköz.
A szóközt megspórolhatod, ha a Ctrl-t vagy a Shift-et nyomva tartod a 2. pontnál.

Egyszerű, nem? :F

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#11433) zizidor


zizidor
senior tag

Az megoldható, hogy egy külső SSD-re telepített Mint indítható legyen legacy és UEFI módban is?
(GPT séma, külön partíció a GRUB-nak és az UEFI-nek)

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#11434) Frawly válasza ubyegon2 (#11415) üzenetére


Frawly
veterán

Ebben most nem értünk egyet. Az alternativeto.net-tel vigyázni kell, főleg egy kezdőnek. Egy csomó olyan programot ajánlhat, ami vagy nincs benne az adott disztró tárolójában, vagy már egy rég nem fejlesztett program, teljesíthetetlen függőségekkel. Ehelyett nagyon kezdőnek első körben sokkal jobb a Szoftverközpontot nézegetni inkább.

(#11435) #40553216 válasza zizidor (#11432) üzenetére


#40553216
törölt tag

Tudom, hogy kell(ene), de éppen az a bajom, hogy nálam nem jelenik meg.
Valamit megnézek, mert a boot végén, a gui előtt Ibus hibát ír. Lehet, ez lesz a bibi.

(#11436) #40553216 válasza #40553216 (#11435) üzenetére


#40553216
törölt tag

Bakker, Ibus volt a hibás. Nagy kérdés, hogy ha a rendszer összeállítói gondoltak egy ilyen hiba jelölésének lehetőségére, arra miért nem gondoltak, hogy az Ibus-t alapból telepítse a rendszer. Ugyanis nem volt fent.

(#11437) ubyegon2 válasza Frawly (#11434) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ebben most nem értünk egyet.

De. Én is írtam, hogy a nagyon kezdők használhatják a Szoftverközpontot, de leírtam azt is, hogy mikor már kiismerik magukat kicsit a rendszer DE-jében, akkor miket érdemes szép lassan megismerni/használni.
Alternativo oldal listájában meg persze rengeteg olyan is van, amit már nem fejlesztenek, de az, hogy nincs benne az adott disztró tárolójában, az nem igazán hátrány. Sőt! Igazából ez a Winről éppen áttértek alternatív szoftverközpontja, például sokan keresik egyből a Notepad++ alternatíváját, mert megszokták.....mondjuk nem a lista elején van a leghasonlóbb, de egy kíváncsi áttérő megnézegeti úgyis, ami a listában van! De mint írtam is, hogy van internet is a Szoftverközpont helyett....


Meg mernék esküdni rá, hogy 1000x informatívabb az első néhány találat, mint az egész Szoftverközpont. Már ha az emberek célzottan akarnak keresni!

Notepadqq kéne az első találati helyre szerintem, de ez van.

[ Szerkesztve ]

(#11438) shield válasza instantwater (#11428) üzenetére


shield
őstag

Azon a laptopon amit most is használok netezésre, minden progi 32 bites és nincs vele gond, mivel kevés programra van szükségem netezésre és egyéb kis tevékenységeimre. A PC-n levő dolgaim persze az más tészta.
Az a lapos, amit Linux próbálásra szánok, az 10 éves, 1.8 Celeron, 2GB Ram, 120GB HDD.
Nem tudom milyen "sebességbeli bajok"-ra gondolsz. Ha nincs olyan verzió a Linuxból, amelyik tudjon egy XP szintet produkálni ezen az öreg kütyün, akkor tényleg bajok vannak.
Csak ismerkedni akarok a Linuxal, semmi nagy tervem nincs vele. Böngésző, képnéző, tömörítő, szövegszerkesztő, torrent...stb használata.
Erre keresek kis teljesítmény igényű, magyar nyelvű, átlátható, könnyen kezelhető verziót.
Amelyikbe már van integrálva gyakran használatos közkedvelt programok, az már csak hab a tortán.

S.T.A.L.K.E.R. és modok: http://users.atw.hu/stalkermods-hun -- http://www.shieldstalker.nhely.hu

(#11439) Cyrin


Cyrin
addikt

A mai frissítéstől megint használhatatlan lett a rendszer, megjelenik a bejelentkező képernyő (ami eddig nem volt) de nem lehet bejelentkezni, visszatér ugyanoda.
kezd elegem lenni belőlük pár hónapon belül ez a második gubanc, ami a munkát hátráltatja.

[link]
asszem nálam nincs is 5-ös kernel...a 4-est frissítette.

[ Szerkesztve ]

(#11440) growler válasza Cyrin (#11439) üzenetére


growler
őstag

Ez a hibajelenség nem feltétlenül az új kernel verzió hibája (persze, lehet azé is)
Indításkor csalogasd elő a grub-ot, és állítsd vissza az előző verziót - ha azzal
nincs gond, akkor töröld a legújabb (rossz) verziót - hogy legközelebb ne az
töltődjön be.
Nálam ma frissült 4.15.0-69-re ... de nincs vele gond !

(#11441) Cyrin válasza growler (#11440) üzenetére


Cyrin
addikt

azt még kipróbáltam mielőtt otthagytam a gépet, a régebbi kernelekkel is ugyez a jelenség. ennyi időm volt, nem ülök előtte.

[ Szerkesztve ]

(#11442) Cyrin


Cyrin
addikt

megnéztem a másik gépen, ezek a firssítések jöttek:

(#11443) ubyegon2 válasza Cyrin (#11442) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ráfrissítettél külön a gombbal, mert előtte nálam is csak ez a kettő látszott? Plusz ráfrissítés után meg igen hosszú lista lett.

(#11444) Cyrin válasza ubyegon2 (#11443) üzenetére


Cyrin
addikt

ugyanaz, nincs több, ahogy emlékszem, a behalt rendszeren se volt (sok) más...
sztem majd pénteken jutok oda, hogy belenézzek jobban, csak azt tudom remélni, sokmindenkinél akinek ugyanezt a rendszert raktam fel, nem lesz gond, és csak engem szívat.

[ Szerkesztve ]

(#11445) growler válasza Cyrin (#11442) üzenetére


growler
őstag

Nálam is ezek frissültek (19.2 Cinnamon) és mint fentebb említettem, nincs gond.
Ha a géphez jutsz, a bejelentkező ablaknál át kéne lépni konzolra Ctrl+Alt+F2
és itt - ha tudsz - bejelentkezni. Ha ez sikerül, kéne egy ls -la kimenet.

(#11446) ubyegon2 válasza Cyrin (#11444) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akkor valami lokális gubanc lesz, mert nálam két 19.1 és egy 19.2 frissült utóbbi 2-3 napban és semmi gond nincs.

Na majd pénteken kiderül, kíváncsi vagyok mi lehet a gond.

[ Szerkesztve ]

(#11447) Cyrin válasza growler (#11445) üzenetére


Cyrin
addikt

Ja igen, ezt is megcsináltam, ott be tudok jelentkezni, kiírja hogy nincs frissítés, update-re viszont ezer hibát dob, sztem nincs hálózat.

(#11448) growler válasza Cyrin (#11447) üzenetére


growler
őstag

Ha konzolon be tudsz jelentkezni, a startx parancsra nem töltődik be a rendszer ?
(Egyébként, az ls -la kimenetében arra lettem volna kíváncsi hogy a
.Xauthority fájl kinek a tulajdonában van - felhasználó, vagy a root ?)

[ Szerkesztve ]

(#11449) Frawly válasza ubyegon2 (#11437) üzenetére


Frawly
veterán

Persze, hogy érdemes. Nem is állítom, hogy nem, mert ez az alternative.to és alternativeto.net oldalak nagyon hasznosak, nem csak kezdőknek, és nem csak linuxosoknak. Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett. Inkább csak annak kiegészítésére. Aki nagyon kezdő, használja csak szépen először ezt a központot, ha már átnézett benne minden vonatkozót, akkor jöhet utána az alternativeto.net, Google keresés és társai.

Egyébként nagyon sok jó progiról lehet olvasni a reddit linuxos topikjaiban is, igaz azok CLI-sek általában, haladóknak.

(#11450) Frawly válasza shield (#11438) üzenetére


Frawly
veterán

Azért azt tudni kéne, hogy pontosan milyen Celeron ez.

Vanni tuti van olyan disztró, ami jól elmegy rajta, nem csak hogy XP szintű hardverigénnyel, de attól kevesebbel is. Csak ha nagyon gyenge gép, akkor a fapadosabb, kevésbé felhasználóbarátabb disztrók fognak szóba jönni, azokat meg kezdőként nem biztos, hogy szeretni fogod.

Első körben a Lubuntut próbálnám meg, ha nem futna elég jól, akkor Sparky Linux vagy AntiX, mindkettőnél IceWM felülettel.

Magyarul szinte mindegyik disztró tud, és be szokott lenni készítve rajtuk egy csomó progi, böngésző, levelezőkliens, szövegszerkesztő, zene- és videólejátszó, stb..

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.