Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11051) Cucuska2 válasza bringasisti (#11050) üzenetére


Cucuska2
őstag

Leírtuk, hogy mit üss be a terminálba sorról sorra? Igen.
Beütötted, megcsináltad? Nem.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#11052) bringasisti válasza Cucuska2 (#11051) üzenetére


bringasisti
őstag

Nem akarlak megbántani, de legalább háromszor reagáltam hogy igen beírtam, és utána kérdeztem a HP Ügyfélszolgálat munkatársat hogy van olyan adatbázis ahol szerepel és van ahol nem. Ekkor mondta a faszi hogy 12.04. Kipróbáltam nem nyert. Itt a vita arra hasonlít mint amikor az N8 Nokia ment a levesbe és mindenki azt fontolgatta hogy a következő az Windows vagy Droid. Windows buzi és Droid buzi volt a két tábor rendkívül magas szintű érvelése míg valaki rájött hogy emelni kellene a színvonalat. Droid fasiszta titulust akasztott a másik nyakába. Kérdés hogy tud valaki mondani egy Windows telefont. Mert itt nem az a lényeg hogy én nem akarok energiát tenni bele, hanem hogy nyilván azért használ mindenki vagy mokolt Windows kulcsot kevesebb pénzért vagy legálisan több pénzért mert a két rendszer nem egyformán felhasználó barát.

BENEFON DELTA--------N8

(#11053) Frawly válasza bringasisti (#11046) üzenetére


Frawly
veterán

3 nap még nem is sok. Egy teljesen új, ismeretlen rendszert előbb meg kell ismerni. Meg a Linux ilyen, nem kerül pénzbe, de az idődbe igen. Neked kell eldönteni, hogy melyikből van több.

Ezt a helyesírás-ellenőrzést azóta sem írtad, hogy milyen alkalmazásban volt. Mert ahány alkalmazás, annyiféle helyesírás-ellenőrzést használ, amit különbözőképpen kell telepíteni. Néha még disztrónként is eltér. Attól, hogy hajtogatod, hogy mennyire nem megy, meg hányféle francia dialektussal meg igen, azzal nem tudunk mit kezdeni.

A LibreOffice pl. a hunspellt használja, de ha felrakod LO-hoz a magyar nyelvi csomagot, az automatikusan felteszi, és tudja használni minden más hunspellt használó program is. A Firefox megint egy teljesen más megoldást használ, amit külön kell feltenni, ráadásul lehet kétféleképpen is, csomagkezelőből, vagy Firefox-on belülről.

A HP ügyfélszolgálatra nem kell hallgatni. Az ilyen nagy multicégeknek külön csapata van erre, hogy hogyan kell az ügyfeleket lerázni. Ez a hivatkozott lista egy belső dokumentáció lehet, amit nem fognak veled megosztani. Mi leírtuk, hogy ez miért kamu, ha nem hiszed el, akkor ne hidd.

Ugyanilyen az én ThinkPad-em. Hivatalosan csak 2×4 GB DDR3-at támogat. Hivatalosan, mert mikor még a gyári dokumentáció készült, csak 1-2-4 GB-os memóriamodulok léteztek, nem volt nagyobb. Persze simán megy benne a 2×8 GB is, de ha betelefonálsz a Lenovo ügyfélszolgálatára, ott elő fogják neked keresni, hogy csak 2×4-et támogat. Mert a hivatalos doksi ezt írja, jogilag a hivatalos doksi alapján vállalnak felelősséget, jogilag nem mondanak mást, mert ha baj lesz belőle, akkor az lesz, hogy ők vállaltak ingyen kockázatot, meg pluszban kell vele dolgozniuk. Így egyszerűbb hárítani az egészet, nagyon kényelmes egy hivatalos doksira mutogatni, minden meg van oldva.

(#11054) Dhampir válasza Frawly (#11053) üzenetére


Dhampir
félisten

Az ilyen nagy multicégeknek külön csapata van erre, hogy hogyan kell az ügyfeleket lerázni. :DD

(#11055) Frawly válasza Dhampir (#11054) üzenetére


Frawly
veterán

Nem vicces, tényleg így van. Az ügyfélszolgálatos ilyen helyeken bekészített doksi alapján rázza le az embereket. Össze van írva az összes problématípus, arra ilyen semmitmondó, mossuk kezeinket, telepítsen mindent újra, gyújtsa fel a gépét típusú lerázószöveg, és azt kapja mindenki az arcába. Ezeket értelmes ember nem is nagyon fordul hozzájuk, mert időpocsékolás.

Mondom, majdnem biztos, hogy a szóban forgó nyomtató megy HPLIP-pel, csak utoljára ezt a konkrét nyomtatót még a 12.04-es Ubuntu alá kiadott HPLIP verzióval tesztelte a HP, azóta meg nem próbálták ki, hogy hogyan megy, van-e valami bug. Így meg azt nyomják hivatalos mantrába, hogy nem támogatottttttt-tö-tö.

Ugyanez van az Abev-vel is, hivatalosan csak bizonyos disztrókon és Java verziókon támogatott. De megy minden máson is, legfeljebb meg kell keresni, hogy melyik csomagot kell hozzá a tárolókból feltenni.

[ Szerkesztve ]

(#11056) bringasisti válasza Frawly (#11055) üzenetére


bringasisti
őstag

Nem voltam itt, de még utoljára vissza néztem: a gond a következő!!! Windows 10 felrakva és ezen se fut a HP nyomtató. Úgyhogy aki a közel jövőben akár nyomtatót venni az gondoljon arra meddig van termék támogatás e nemes cégnél.

BENEFON DELTA--------N8

(#11057) ubyegon2 válasza bringasisti (#11056) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ennyit arról, hogy a Linux nem felhasználóbarát. Remélem online vetted a Windowst, mert akkor 14 napon belül elállás keretében visszaküldheted.

A Linux Mint még mindig vár. ;)

épp egy perce írtam ezt másik topikban:

pont a Mint Cinnamon volt az, amit sok embernek felraktam már, 40-50+ korúaknak és gyakorlatilag nekik úgy tökéletes volt, ahogy feltelepült és csak használták. A legjobb, ha valaki a Winhez is tök kuka, mert az csak leült a géphez használni és nem jutott eszébe sem, hogy elkezdje kutyulászni.

Nálad nem a Mint használatával volt a bajod, hanem annak telepítése körül voltak számunkra sok esetben megfejthetetlen anomáliák.

Azt csak halkan mondom, hogy 3 nap alatt azért ne akarj elsajátítani egy új rendszert, ha nem csak használni akarod home userként. Win telepítés könnyebben menne? Na ugye. Az más kérdés, hogy Linuxos topikban nem fog senki levezényelni neked egy Win telepítést. Kizárt.

(#11058) Dhampir válasza bringasisti (#11056) üzenetére


Dhampir
félisten

Régi HP nyomtatónál trükközni kellett a beüzemelésnél, de valahogy sikerült. Linux alatt egyszerűbb volt.

(#11059) Frawly válasza bringasisti (#11056) üzenetére


Frawly
veterán

Sajnálattal olvasom. Elvileg ezt már a Windows 10 topikba kéne, de annyi tanácsot még adnék, hogy oda ne így állítsál be, hogy „nem fut”. Persze, hogy nem fut, nem etióp néger rajtszámmal a hátán.

A Win10 topikban is szakmai részleteket meg szörnyű szakszavakat várnak (épp olyan szakmai sznobok lesznek ott is, mint itt, csak nem linuxosok), pontosan honnan töltötted le hozzá a drivert, milyen verziót, vagy a Windows beépített, Update-ről letöltött driverét próbáltad, és pontosan milyen nyomtatóról van szó (ide ezt megírtad, de oda is meg kell). Az sem lényegtelen, hogy milyen alkalmazásból próbáltál nyomtatni.

Nyomtató látszik egyáltalán az adott alkalmazásból? Van benne festék, fej rendben, van benne papír, nincs elakadva, valami szerviz/hibajelzés nem villog rajta, tesztoldalt tudsz vele nyomtatni?

(#11060) fradi81


fradi81
veterán

Hali

Ntfs csatolás nem megy, mi lehet a gond a sorban?

UUID=536dbe97-1334-4494-ab4a-d69290213e9b /media/balazs/adatok ntfs defaults 0 0
[kép]

moto g72, Ninebot d28e

(#11061) sonar válasza fradi81 (#11060) üzenetére


sonar
addikt

Hali,

Saccra jónak tűnik
ez létezik?: /media/balazs/adatok
Illetve ennek a parancsnak mi a kimenete:
systemctl status media-balazs-adatok.mount

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#11062) NeoPampalini válasza fradi81 (#11060) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Pfff, régen csináltam ilyen UUID csatolást, igaz, akkor az /mnt mappába tettem őket, ha jól emlékszem, és nem használtam ott felhasználónevet, csak az adott partíció nevét. Kisbetű-nagybetű rendben van? Itt számít, nem úgy, mind Windows-nál...

De egyébként ott írja hogy hogyan tudod megnézni, mi lehet a nyűgje, azt próbáltad?

Terminálba:
systemctl status media-balazs-adatok.mount

Ez mit mond?

Na, mire összeírtam itten, megelőzött a kolléga. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#11063) ubyegon2 válasza fradi81 (#11060) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egy hiányzó vagy hibás meghajtó/particio nem teszi így taccsra a bootot, max 1:30s várakozást okozhat, ha nincs a nofail opció az FSTAB-ban.

A sárga sor inkább aggasztó, nézd meg mit ír ki a kép alján javasolt parancs!
journalctl -xb

[ Szerkesztve ]

(#11064) fradi81


fradi81
veterán

Köszi, user error volt ,nem az sda5, hanem az sdb5 UID-jét másoltam be, ami egyébként maga a / gyökérkönyvtár :D

moto g72, Ninebot d28e

(#11065) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

No ez az egy eset kivétel az előbbiek alól, ez így már meg tudja akadályozni a bootot! 😀

(#11066) growler


growler
őstag

Letölthetők a Linux Mint 19.2 végleges stabil kiadásai. [link]

(#11067) growler


growler
őstag

Ha a fenti link nem működik, (ftp-s) akkor van itt egy másik.: [link]

(#11068) ubyegon2 válasza growler (#11067) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hivatalos oldal linkje?

Amúgy pár perce toltunk le valakit, miért nem a hivatalos 19.1-et használja, amikor láttam, hogy már kinn van az oldalukon, viszont kicsit megzavart ez a kép most....

Mondjuk én már felraktam két hete notebookra, nem sokat használtam még. Nincs semmi, amire emlékeznék, ez is Mint, felrakom és működik.... :D Megint az az érzésem amúgy, hogy smoothabb lett az egész, egyre finomodik. Csak ne KDE-sedne ennyire a Cinnamon......

Mesa verzió ugrott a kernel mellett csak, amúgy főleg a DE meg a Nemo és az Xapps változott.

ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System: Host: ubyLMCin192HP Kernel: 5.0.0-20-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: Cinnamon 4.2.2 wm: muffin 4.2.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine: Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p v: A1029D1102
serial: <root required> Chassis: type: 10 serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38 serial: <root required>
BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62 date: 04/07/2015
Battery: ID-1: BAT0 charge: 43.6 Wh condition: 43.6/43.6 Wh (100%) volts: 12.6/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12 status: Full
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23145
Speed: 3385 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1902 2: 2164 3: 1859
4: 1822
Graphics: Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.0.2 compat-v: 3.0
direct render: Yes

*************************************************************************

ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 wm: muffin 4.0.7
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 40.7 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 1233 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1601 2: 1573
3: 1805 4: 1944
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 18.2.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes

[ Szerkesztve ]

(#11069) ubyegon2 válasza growler (#11066) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

http://ftp//ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/19.2/
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/19.2/

Jó a linked, csak valahogy duplázódott az elején az ftp

Itt már stable van írva, le van maradva a hivatalos oldal szerkesztése. ;]

Most néztem rá, már kapja is a frissítést a 17-én felrakott béta (volt már amúgy frissítve pár nappal ezelőttig)

[ Szerkesztve ]

(#11070) growler válasza ubyegon2 (#11069) üzenetére


growler
őstag

Nálam most fejeződött be a 64bites Cinnamon letöltése - elég lassan jött le.
Ellenőriztem SHA256-ra - stimmel.
A hétvégén valószínű felrakom anyám laptopjára - a Win.7 helyett.

Ha te már telepítetted a bétát, akkor a közben kapott frissítésekkel valószínű
ott vagy mintha egy új telepítést csinálnál ezzel a végleges kiadással.

(#11071) Frawly válasza ubyegon2 (#11068) üzenetére


Frawly
veterán

Azta, Júbájgön is csatlakozik végre a 21. századhoz, 5.x-es kernel, 19.x-es mesa. A végén még azon kapjuk, hogy valami 2,7 mp. alatt bootoló Arch-klónon kötött ki :DDD

(#11072) ubyegon2 válasza Frawly (#11071) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mondjuk úgy, hogy nem tudom fékezni a haladást eléggé....ha ezt dobja már a gép, mit tegyek? :D
Sajna ez a régi 2,7s bootidő nem nagyon akar már összejönni. Akkor leszek bajba, ha valami új gépet kell rendszerbe állítanom, mert akkor már ez UEFI-t se úszom meg, de talán a rollingot sem! :P Azért az öreg HP 8570p még túlél jó pár vadiúj consumer notebookot.

(#11070) growler

Utóbbi jó pár verzióm mind így lett, hogy kb 2 héttel hamarabb felraktam és utána beállt, sose bírom ki a hivatalos kiadást. Debian 10 meg a Mint 19.2 is ilyen most. Most az Archklónoknál várom a végleges kiadást...... ;]

Mama laptopja bevadul majd rendesen, ha Win7 helyett felraksz egy 19.2-t. :Y

[ Szerkesztve ]

(#11074) ubyegon2 válasza #20749568 (#11073) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Remélem nem a 19.1-re gondolunk most! ;)

(#11076) ubyegon2 válasza #20749568 (#11075) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

No de az még nincs két napos! Vagy bétában tetted fel szintén? Nekem most is frissítene 5.0.0.23.79-es kernelre, nincs neked kikapcsolva a zöldpajzs? Terminal mit ír upgrade-re?

(#11078) ubyegon2 válasza #20749568 (#11077) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Remélem nem a 19.1-re gondolunk most! ;)

Én nyíltan kérdeztem és direkt, mert sejtettem, mit akarsz! Az alverziók előző alverziókból frissítését mindig jó pár héttel később teszik lehetővé. Most is így lesz, akár egy-mésfél hónap i lehet....

Gondolom valamennyire így is le kell tesztelni a stabilitást és mindeddig csak az új verzió kiadásával voltak elfoglalva. 3-4 évvel ezelőttig nem is volt ilyen upgrade lehetőség a Mint-nél.

[ Szerkesztve ]

(#11080) ubyegon2 válasza #20749568 (#11079) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Már el is kezdte, amit beszéltünk minap? fasza..... :(

Nem akartam írni, hogy előre szóltam...... :DDD

Mindenki lehurrog rollingerektől, hogy én mennyire Archklón-ellenes vagyok......pedig nem.

Nekem legutóbb határozottan bejött volna amúgy a Manjaro, meg is csináltam amit kellett vagy 20x, de egyszer gyorsan kellett volna átbootolnom és elszakadt a cérna.........

[ Szerkesztve ]

(#11082) ubyegon2 válasza #20749568 (#11081) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az lehetett, ilyesmi képe volt gondolom:

Jól döntöttél. Másodikra persze, de az se rossz. :D

(#11084) ubyegon2 válasza #20749568 (#11083) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tök mindegy, nálam a másik elmentett kép csak hasonló ehhez. Kampeca és kész. Klón mehet.....

(#11085) Pgraph


Pgraph
aktív tag

Sziasztok!
19.1 Tessa Cinnamon, Mate, Xfce kiadása között csak az asztalelrendezés a különbség, vagy a ruhák alatt van más fontos eltérés is? Virtualboxba menne, Windows 10 a host.
Volt fent egy 19.1 Cinnamonom amúgy, de kirohadt a Virtualbox alól, bootolhatatlan lett egyszer csak és semmivel nem sikerült életet lehelni bele... Esetleg ez valami általános anomália nála, vagy belefutottam valami fatális dologba? (Ryzen 2400G amúgy a gazdagép.)

„A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” - Hamvas Béla

(#11086) Cucuska2 válasza #20749568 (#11081) üzenetére


Cucuska2
őstag

A linuxos subredditeken többször olvastam, hogy a rolling disztrókat állandóan frissíteni kell, hogy nehogy egy nagy lépésnél baj legyen a rencerrel, viszont ha túl gyorsan frissíted, akkor pedig új csomagok bugjaiba futsz bele. :DDD

De sokan élvezik. Az Archosoknál a Gentoos arcok keményebbek csak.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#11087) NeoPampalini válasza Pgraph (#11085) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

A hibaüzenet/log ismeretének hiányában erre nem lehet mit mondani.

Nálam lassan egy éve van telepítve egy Mint rendszer (fő OS, nem virtualizált), semmi nyűg nincs vele.

A Cinnamon, Mate, Xfce mind különböző DE (desktop environment, asztali környezet), elvileg csak ennyiben különböznek ha jól sejtem.

(#11088) Pgraph válasza NeoPampalini (#11087) üzenetére


Pgraph
aktív tag

A boot folyamat alatt került önmaga csapdájába a Tessaés nem tudtam megállítani, hogy szóra bírjam, mi lehet a baja. Ami érdekes, hogy a host rendszerben sem történt változás, a VBOX verzió is ugyanaz maradt és semmit nem konfiguráltam át.
Újra fogom húzni egy új virtuális gépben, csak még nem dőlt el, hogy melyik asztali környezettel.

„A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” - Hamvas Béla

(#11089) NeoPampalini válasza Pgraph (#11088) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Na ja, ezt a jelenséget elég sok minden okozhatja.

Legközelebb próbáld ki, hogy boot során a tartsd nyomva a shift-et (BIOS boot esetén) vagy az Escape-et (UEFI boot esetén), majd a menüből a recovery módot indítsd, ott egy csomó opció elérhető (pl. root shell prompt).

(#11090) cigam


cigam
félisten

Nagyon fura hibába botlottam. 19.1-es telepítője nem ajánlja fel az SSD-t telepítés közben:

Pedig tuti tud az SSD-ről, hiszen írja is hogy egy Windows 8 mellé telepíteném, és az lsblk is listázza:
lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
loop0 7:0 0 1.8G 1 loop /rofs
sda 8:0 0 111.8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 350M 0 part
└─sda2 8:2 0 111.5G 0 part
sdb 8:16 1 14.7G 0 disk
└─sdb1 8:17 1 14.7G 0 part /cdrom
sdc 8:32 0 465.8G 0 disk
└─sdc1 8:33 0 465.8G 0 part
sdd 8:48 1 29G 0 disk
└─sdd1 8:49 1 29G 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom

Ez egy ismert hiba? Mi lehet rá a megoldás?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#11091) cigam válasza cigam (#11090) üzenetére


cigam
félisten

Közben meglett a megoldás. Minden eszközt le kellett húzni, és ha csak az SSD volt a gépben, akkor már felajánlotta az sda-t.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#11092) Frawly válasza Cucuska2 (#11086) üzenetére


Frawly
veterán

Ez valóban így van. Az ideális a rollingokat 1-2 hetente frissíteni, ez kellően gyakori ahhoz, hogy ne legyen nagy ugrás verziókban (és emiatt bug), de így a túl friss csomagok 1-2 napos bugjaiba sem futsz bele. Aki kalandványó, mint én, 12 óránként frissít :DDD

Ennek ellenére bármi eltörhet, nem csak rollingon, de Debianon, Ubuntu LTS-en, Mint-en is.

(#11093) májkimiki válasza Frawly (#11092) üzenetére


májkimiki
őstag

Akkor én meg kamikaze pilóta vagyok az óránkénti update figyeléssel. :DD ;]

(#11094) Frawly válasza májkimiki (#11093) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, az kicsit kockázatos, de az én 12 óránkénti (napi 2) frissítésem sem életbiztosítás. Ennek ellenére nem sok eltört csomagba futottam bele, azok egy része is az AUR-ral lett git-dev-ágból felerőszakolva, nem a hivatalos tárolókból.

(#11095) Frawly


Frawly
veterán

Még egy gondolat: az, hogy frissítéskor eltörik-e valami, az nem csak a tárolókból és a disztrótól függ, meg nem is csak a frissítés gyakoriságától. Ezektől is, de nem csak és kizárólag. Pl. ha valaki minimalistább, terminálos megoldásokat használ, az jóval kisebb eséllyel törik el, mint egy nagy komplex DE, mindenféle applettel, meg systemd service-szel a háttérben.

A zárt forráskódú és/vagy nagy komplexitású projektek is hajlamosabbak eltörni, mint egy szög egyszerű megoldás. Pl. egy zárt NV driver, Steam, Wine, LibreOffice hamarabb törik el, mint egy dwm, vim, terminálos megoldás. Még mielőtt az OFF topikos kolléga iderepülne megint okoskodni, hogy szakmai tévedésben vagyok, csak írom, hogy „és/vagy” kapcsolatról van szó, az NV driver és a Steam zárt, a Wine, LO meg nyílt, de nagy komplexitású.

Tehát nagyban függ attól is, hogy ki milyen jellegű csomagokat használ.

(#11096) májkimiki válasza Frawly (#11094) üzenetére


májkimiki
őstag

Nekem sem volt eddig semmilyen törésem. Az Arch-nak úgy álltam neki, ha már rolling edge, akkor minél sűrűbben, minél kisebbeket frissítek. Ez most így még nem is kényelmetlen, mert egyrészt látom, hogy tényleg milyen intenzitással jönnek ki a frissítések.

Bár cimbimnek pakoltam két notijára is Arch Labs-ot és vagy két hétig be sem lessz kapcsolva egyik sem. Van egy kis félsz bennem, hogy mi lessz ha ráfrissít a rendszerre szabi után. Ha baj lesz úgy is nálam köt ki, abból meg én is tanulok. Őt meg ez a része hidegen hagyja, csak az a pár progi, amit szeret használni, azok frissüljenek a leggyorsabban.

(#11097) Frawly válasza májkimiki (#11096) üzenetére


Frawly
veterán

Két hétből nem lesz gond, de még valószínűbb, hogy 4-8 hétből sem. Ami problémás, ha valaki 6-12-24 hónap után frissít, de még ilyenkor is általában valami könnyen megoldható probléma merül csak fel, hogy kézzel kell törölni valamit, vagy feltenni egy függőséget szintén manuálisan.

(#11098) májkimiki válasza Frawly (#11097) üzenetére


májkimiki
őstag

Hasonlóba belefutottam a saját hülyeségem miatt. Az első notiját úgy adtam oda neki, hogy az AUR frissítéseket nem figyeltettem. Gondolván ha frissít ne bajlódjon az AUR-os folyamattal. Aztán volt egy csomag ami függőségként kellett egy progihoz. Viszont nem tudott az AUR-ból frissülni így az alternatívája jött volna a hivatalos szálon. Az meg tört volna mindent. Jött is a screenshot, hogy valami nem oké.
Aztán saját kútfőből neki álltam leszedni előbb azt az AUR-os csomagot. Majd lefrissíteni a rendszert és utána vissza az AUR-os csomag. Rendben lett minden, AUR frissítés figyelés visszakapcsolva, azóta megy minden frissítés rendesen.

(#11099) Syl


Syl
nagyúr

Üdv Hölgyek/Urak!
(Régen jártam erre)
Mintre keresnék wifi diagnosztizáló programot. Olyasmi kell, mint az androidos Wifi Analyzer, ami csatornákat, frekvenciákat és dBm-eket jelez ki [link]
Arra kell, hogy laptoppal (igen, Linux Mint fut rajta :K ) végigjárjam a házat és az udvart, és feltérképezzem a wifi lefedettséget, mert az új Asus routerről gyakran leszakad az iPad-em.
Köszönöm előre is :R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#11100) NeoPampalini válasza Syl (#11099) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Wifiben nem vagyok otthon, de talán ez? sparrow-wifi

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.