- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
joci86
senior tag
Köszi mindkettőtöknek!
Nem volt update, nagyon kezdő vagyok Linux téren. Olvastam az összefoglalót, de úgy tűnt, ha előbb van fent a Win, akkor ez nem feltétlen kell. Kipróbálom.Egy Mint is van olyan gyors, mint a Lite?
Ez tetszett benne, illetve hogy kb minden előre van telepítve, ami kellhet. :) -
-
joci86
senior tag
Sziasztok! Telepítettem egy Linux Lite 5.0-t Win10 mellé, és meglepően gyorsnak tűnik, szóval szeretném gyakrabban használni. De van egy kis gond... Szépen működik a dual boot egészen addig, míg a Linuxot válsztom, de amint a Windowst, felborul a dual boot rendszer, és onnantól csak a Win indul... Gyorsindítás kikapcsolva, a boot sorrend BIOS-van beállítva, de harmadszorra is ugyanaz a gond. Mármint 3x telepítettem a Linuxot, hogy elölről kezdjem. Régen még XP mellé fel tudtam tenni talán egy Ubuntut, ott indításkor tudtam válsztani, melyik rendszer induljon el. Most is ilyet szeretnék. Van esetleg ötlet, hol csúszik el a dolog? Köszönöm!
-
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #74895 üzenetére
A probléma abból ered hogy csak erre az egy hibára koncentrálok , mármint a videó akadásra
. De pl már csukott szemmel megy a samba konfigurálása hogy lássa az SMBV1 es nasomat. Tudok frissíteni , telepíteni paracssorból , fel tudom mountolni a meghajtókat az fstab -al . stb ...
Itt Mate alatt csak egy adaptive és egy nincs beállítás van a compositor alatt.
-
válasz
Synaptic #74892 üzenetére
Ezen a 3 verzión mindnél működött? Akkor tényleg a kompozitorra tudok gondolni, mert minden egyéb komponens más verziószámú. Ez elég érdekes és új dolog is egyben. No ilyeneket lehet csak tapasztalati úton megtudni, de roppant hasznos, ha valaki végigszenvedi, míg bejön a dolog!
Ahhoz képest, mennyire türelmetlen voltál a hsz-ek alapján, egész derekasan végigpróbáltál igen sok disztrót! Ez már komoly kitartás, én mindig azt mondom, hogy Linuxon minden megoldható és működik, csak néha komoly türelem és munka kell hozzá. Szóval respect!
Mate....hmm fene gondolta volna, nekem anno a Cinnamon volt, amin minden összejött, azóta is azt használom 99%-ban. Hiába működik most már mindenen minden.
-
törölt tag
válasz
Synaptic #74867 üzenetére
Ez így nem igaz! Egyik disztró sem kiskutya, hogy gazdit választ.
Neked kell megtanulnod azt a disztrót, amelyik szimpatikus. Akkor fog bármelyik is a kezed alá dolgozni, ha megtanulod. A Linux csak azt csinálja amit mondasz neki, nem próbál helyetted dönteni.
Ami az egyiken könnyebben megy az a másikon nehezebben fog.
Kezdőként nagyon nem látod még át az egész ökoszisztémát. Ezért nem érted a különbségeket sem. Ezt nem tudod megúszni, van egy minimális tanulási folyamat. Aminek az lesz a vége, hogy vagy megmaradsz ezen a vonalon. Vagy csalódva elhagyod. -
Synaptic
senior tag
Mi van plussz az Ubuntu Mate verzióiban ami a többi disztribúcióban nincs benne ?
Itt még a régi 390 es Nvidia driverrel is megy minden mint a karikacsapás ? -
válasz
funkmester #74884 üzenetére
Filemanager-re gondolsz? Van néhány Linux alatt is, minden DE-nek van sajátja, de szinte bármelyik feltehető bármire.
itt is láthatsz párat:
30 Best File Managers for Linux Systems
What are the best Linux file managers?
De ahogy a kolléga is mondta, ne a Windowst akard itt viszontlátni egy az egyben.
Ha így nézed a Linuxokat, csalódni fogsz. Sokkal jobbak.
-
I02S3F
addikt
válasz
funkmester #74884 üzenetére
Ablakok rendezése alatt a wingomb+jobbranyíl és a wingomb+balranyíl funkcióra gondolsz?
Fájlkezelésből mi hiányzik neked? Xfce alatt azt hiszem a thunar van.
A windowsra leginkább a kde hajaz, de azt valamiért - a rendszerigénye miatt? - nem ajánlották neked.
Próbálj bele tanulni. Ez "sajnos" nem windows. Szerintem, ha adsz neki időt, akkor jobban fogsz vele boldogulni.
-
funkmester
aktív tag
xubuntu-eleg keves procit eszik, bongeszo kb fele annyit.
ami hianyzik a windowsbol az a fajlkezeles, ablakok rendezese...ott letisztultabb. Van olyan linux ami ebben a tekintetben nagyon hasonlit a winhez? -
válasz
funkmester #74881 üzenetére
Attól függ melyik rendszert futtatod éppen. ubyegon2 terminálos megoldása mindegyiken ugyanúgy működik.
-
válasz
funkmester #74881 üzenetére
-
funkmester
aktív tag
windows fele feladatkezelot mivel csalok elo? processzor hasznalatat keresnem
-
growler
őstag
válasz
funkmester #74877 üzenetére
Előzőleg már kaptál néhány ötletet hogy melyik könnyűsúlyú kiadásokat
érdemes kipróbálni ezen a gépen. Szerintem, egymás után próbáld ki őket
live rendszerként (telepítés nélkül) indítva,
Csak így tudod kideríteni hogy neked és a gépednek melyik a legmegfelelőbb.
Közben ismerkedve velük. (net. csatlakozás, bill. kiosztás beállítása, magyar
nyelvi menü telepítése ... stb - szóval olyan beállítások, melyeket telepítés
után egyébként is megcsinálnál.) -
válasz
Nem ez használja a legkevesebbet. Inkább a középmezőnyben van. A legkevesebb erőforrást használók nagyon fapadosak, gyakran túl sok kompromisszumot kell kötni. A minimál rendszerek mint az openbox, iceWM nagyon keveset esznek cserébe szinte csak annyit tudnak hogy mozog az egér, és el tudsz indítani programokat. Viszont ezek is pimpelhetők, és pl. az antiX, Bunsenlabs ügyes megoldások.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Igen és nem. Fogalmazzuk meg úgy, hogy gyengébb gépeken is jól teljesít, az XFCE felület miatt.
Viszont léteznek nála jóval minimalistább disztrók is, kérdés kinek mire van igénye pl. kényelmes használat terén. -
válasz
funkmester #74875 üzenetére
igen
-
funkmester
aktív tag
rufussal kiirom a xubuntu-t usb-re, akkor tudom bootolni onnan a rendszert?
-
válasz
Riddick20 #74857 üzenetére
Ilyenkor válts át a (bal)ALT+F4-el a 4. konzolra. Elméletileg oda írja a telepítéssel kapcsolatos (hiba)üzeneteket. Ha neked nem is mond semmit, fotózd le, hátha van aki tudja értelmezni.
A Virtualbox-ban mennyi RAM-ot, háttértárat, videóRAM-ot adtál neki?
Csak tipp: A Xeon procik nem háklisak a virtualbox-ra? Ellenpróbaképpen pl. egy Windows-t tudsz telepíteni a vbox-ban? -
válasz
growler #74872 üzenetére
Tényleg, a Pop OS csomagjai elérhetők PPA-n is más disztróknak! Ezt el is felejtettem, igazad van egyébként. Emiatt is szokták új VGA-hoz meg játékokhoz ajánlani magát a Pop OS-t is.
Innen elméletileg minden szükséges csomag felmenne, aztán persze lehet összeomlás belőle, mert anno nekem a xorg cserénél mindig az volt, de lehet itt csak egyes részei cserélődnek.
-
válasz
Synaptic #74867 üzenetére
Akkor egyelőre maradj azon a verzión, ha ez az Ubuntu 20.10, akkor várnod kell, míg a stable verzióban is megjelennek ugyanezek a komponensek.
20.10 csak 9 hónapig él amúgy is.
A rollingoknál* viszont szintén működnie kéne a 455.28 verziónak, amit a hivatalos weboldalról szedsz le.
*Arch alapú disztrókra gondolok, mint a Manjaro is, amit próbáltál(#74868) Cyrin
Kollégának azért kellett próbálkoznia, mert csak a 455.28-assal működik nála minden. 20.04-re ezt az általad linkelt módszer sem fogja felrakni szerintem.
-
Cyrin
addikt
Az ubuntu 20.04-től tartamazza az nvidia drivereket, külön ppa felvételele nélkül (pontosabban nincs teendő ezzel kapcsolatban). Csak kiválasztani a drivert és telepíteni.
-
válasz
Synaptic #74864 üzenetére
Egyetlen biztos módszer van, hogy menekülj a Linuxtól, az pedig az, ha eltérő csomagkezelésű disztrók között ugrálsz, úgy, hogy az alapokat meg sem próbálod megismerni.
El kell döntened, hogy az apt csomagkezelést használó Debian/Ubuntu alapokkal kezdesz vagy a
pamacpacman csomagkezelőt használó Arch alapúakkal és azokkal kéne jó ideig dolgoznod. Előbb-utóbb összeáll az egyébként igen logikus rendszer felépítés.itt még láthatod a többi package managert is
A video drivereknek meg olyan függőségei is vannak, amik az alaprendszer komponensei, például a xorg, mesa, amik például Ubuntu alapokon csak verzióváltáskor frissülnek. (mesa frissíthető egy kiadáson, de xorg nem) A rolling Arch alapoknál ez jóval rugalmasabb.
Egyszóval kell kis idő, hogy átlásd a rendszer felépítését, működését és ez talán egyszerűbb Ubuntu alapú rendszeren. (persze én ezt ismerem, lehet csak emiatt írom ezt)
Úgy látom kb ugyanezt írta Bici kolléga is.
-
válasz
Synaptic #74861 üzenetére
A gyári nVidia driver sok disztrón műxik, de minél pörgősebb disztróra teszed fel, annál több meló működésben tartani, mert az OS frissítései gyakran gyorsabbak, mint amit a driver le tud nyelni.
De ez nálam régi tapasztalat, manapság lehet, hogy máshogy van.
Ha esetleg valaki használ pl. Manjaro-n gyári nV drivert, leírhatná a véleményét erről.Én a helyedben maradnék Ubuntu/Mint vonalon, ott szinte biztos, hogy jól fog működni.
(#74864) Synaptic: A linux disztrók pont ezért vannak, hogy a fejlesztők kiadhassanak olyan OS-t, ami szerintük a legjobb. Sok vélemény van erről, ezért van sok disztró. Ez a nyílt forráskós előnye és hátránya egyben.
A driver legtöbb esetben azért nem megy fel minden disztróra, mert van külső programoktól való függősége. Ezek a progik megvannak minden disztrón, de különböző verzióban. Ha egy distróban túl új, vagy túl régi XY küldő progi, akkor nem fog menni.
Ubuntu/Mint <- ezeken szinte garantált, hogy menni fog. -
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #74863 üzenetére
"Ubuntu mate 20.10 + Nvidia 455.28 driverrel megszünt minden hiba."
Igen pont ez lenne az első komolyabb kérdésem, hogy az egyik legfontosabb driver miért rakható fel ide igen, oda meg nem ?
Miért paraméterezhető egyik program a lajoska.conf -ból még a másik "linuxban" a pistike.conf ban kell beállítani , amik jobb esetben az alapokat a zoltan-ilona.ini-ből veszik. Természetesen disztrónként más-más helyről és más név alatt. Ez erő túlzás de kb ez az érzés az elején
-
válasz
Synaptic #74861 üzenetére
A már emlegetett PPA használatával max, egyébként xorg függőséggel elakad szerintem.
De ha minden segítő válasz után átugrasz Ubunturól Manjarora és utána oda-vissza, akkor sok értelme nem lesz bármit is válaszolni, mivel ami az egyik rendszeren működik, az nem fog a másikon.
(#74862) Riddick20
Miért akarsz Debiant felrakni? Miért nem jó mondjuk egy totál laikusoknak is való Linux Mint vagy Ubuntu, Manjaro?
Ha már így elakadsz a Debiannal és le sem írod pontosan, mi volt a hibaüzenet, akkor hamarabb jutsz el a Holdra, mint hogy felrakj egy Debiant.Azzal nem vagyunk előrébb, hogy kiír valami hibát karakteres felületen. Max a Látóasszonyok topikjába lenne érdemes próbálkoznod ezzel.....
-
Riddick20
csendes újonc
válasz
Synaptic #74859 üzenetére
Tegnap este még két fajta iso kipróbáltam, és amit grafikusan akarok használni debian -t, azok szoftver, vagy rendszer telepítésnél meg áll és a grafikus részt nem teszi fel, csak a parancs sorost. Kipróbáltam azt is, hogy netet megszüntettem, és így egyszer engedte a grafikus részt feltelepíteni, de belogolás után úja indult magától a Linux.
-
Synaptic
senior tag
Ubuntu mate 20.10 + Nvidia 455.28 driverrel megszünt minden hiba. Másik disztróra is fel lehet heggeszteni azt a drivert valahogy ?
-
Riddick20
csendes újonc
Kettővel is próbálkoztam:
ISO-k: debian-10.6.0-amd64-DVD-1
debian-10.6.0-amd64-netinstRAM: 16 Gb
VRAM: 2900 MbTelepítésközben ki írja , hogy mit csinál, pl.: óra beállítás, alapprogramok futtatása, detect disk... , és a szoftverek telepítésénél meg áll. Felajánlja az át ugrását, ilyenkor nincs grafikus felület, vagy újra próbálkozom és úgy sem sikerül.
CPU: Intel Xeon e3-1275 v3
Motherboard: Asus z87 pro v edition -
Synaptic
senior tag
Én az elején még bíztam abban, hogy már nem a telepítés utáni első lépésnél hasalok el ennél az oprendszernél. Időm még csak lenne rá , de ha már a videokari nem megy , mi lesz a következő nem lesz hang , vagy nem működik az egér mert ez egy ilyen oprendszer ?
Na de mindegy fátylat rá.
-
rin33
senior tag
válasz
#63718632 #74848 üzenetére
Nem teljesen magyar, de nagyon stabil. Egy félig halott laptopon a random újraindul, lalassul, elmegy a kép a Win7-tel majd a Win10-el, az MX-et felraktam mellé, és megy. Csak egyszer volt olyan hogy hibaüzenettel nem bootolt, de a Google segített
azóta változatlanul megy. Minden ugyanúgy ahogy a telepítés es belakás után.
Gondolom a stabilitáshoz hozzájárul hogy systemd inaktív alapból. (Mint-nél pl. volt olyan hogy beragadt kikapcsolódáskor). -
válasz
Synaptic #74851 üzenetére
Ott valami video gyorsítási probléma van.
Nekem egy AMD A10-7890K-n (2016) teljesen folyékony a video (akár youtube is), akkor is, ha mellette fut 2 böngésző, és épp az egykben Java-s Selenium autotesztet futtatok.
Ez nem a linux hibája, hanem valami hibás beállítás.
Eszembe jutott még nV driver gond is, de nem merem állítani, sosem volt linuxos idők óta nV karim. -
Synaptic
senior tag
Azt hiszem hogy én meg szégyenszemre visszamenekülök a windows-hoz .Lehet túl magasra
tettem a lécet Linux uraságnak azzal hogy egyszerre kellene futtatnia egy kis ablakos video-t az előtérben , + akármi mást is csinálni (tömörítés , konvertálás , akár egy másik program betöltése) egyszerre. Simán belaggol a video bármi mást csinálok. 24 mag nem elég arra amit már a 3.1 es windows is megcsinált egy 486/dx2 vel és 4Mb memóriával ? Vicc sajna-peace-
-
válasz
Riddick20 #74846 üzenetére
Kicsit több infó kellene. Pontosan melyik ISO-t töltötted le.
Pontosan mit értesz az alatt, hogy a "a Szoftverek telepítésénél megáll,"? Nem lehet hogy csak Te vagy türelmetlen? Pontosan milyen gépen futtatod a Virtualbox-ot? Mennyi fizikai és mennyi virtuális memoárja van a gépnek? -
törölt tag
válasz
funkmester #74839 üzenetére
-
Synaptic
senior tag
Létezik egy parancs : nvidia-settings --assign GPULogoBrightness=0 ami arra hivatott hogy mindenfélre rgb-s rontást kikapcsoljon a videokártyán.(1080Ti)
Ez működik az összes nem Xfce distro-n , mindenféle bűvésztrükkök nélkül.
Hogyan lehetne egy Manjaro Xfce-t rábírni hogy szó nélkül lenyenje a parancssort és ne ezt a hibaüzenetet adja ? :Unable to init server: Could not connect: Connection refused Error: The control display is undefined; please run `nvidia-settings --help` for usage information
-
Riddick20
csendes újonc
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy VirtualBoxal win10 pro-ra, sikerül elindítani a Linux Debian 10.6 telepítést, youtubos videokból próbálkoztam a hibám elhárítására, de nem sikerült, sajnos.
A hiba ami megakasztott az az, hogy a Szoftverek telepítésénél megáll, és így a grafikus felület, meg nem tud még mi nem települ, így csak a parancssoros rész megy fel a gépemre, sajnos az még nem tudom használni. Mit nem állítottam be jól?
Segítségeteket előre is köszönöm. -
válasz
Hát ezen a gépen a Linux sem fog segíteni. Valamelyik magyar Puppy variánst ajánlanám innen. Ezek direkt ilyen kifogyasztású kiadások régi gépekre.
-
growler
őstag
válasz
A proci tényleg gyengusz. A 2023 Áprilisáig támogatott Peppermint OS 10-et
ajánlanám kipróbálásra rajta - telepítés nélkül. [link] -
válasz
I02S3F #74842 üzenetére
Találtam egy KDE-s fogyasztásra is képet. 471MB memória és 6s bootidő. Öreg nem Mekes notebook.....
Egyébként tényleg annyira meghatározó teljesítmény szempontjából, hogy mennyi memóriát fogyaszt a rendszer?
Nem igazán, max kevés memória esetén, mondjuk 4GB-nál már számít, ha 1GB a friss rendszer DE RAM fogyasztása. Nálam 12GB-ból a 750 mega Cinnamon fogyasztás nem számít, egy napi böngésző használattal is 5-6GB a max fogyasztás. Ebben az IGP is benne van. Az optimum szerintem már 8GB RAM, a minimum pedig a 4GB.
Ja és ameddig húzhatod, addig tartsd meg a 18.04-et!
Igaz reszponzívebbnek mondják a 20.04 Gnome-ját, szóval.....
-
válasz
Ez csak a gyártó és a széria. Pontosan milyen procival szerelték, mennyi ram van benne, milyen HDD-vel?
-
válasz
I02S3F #74834 üzenetére
Hasból írta, de arányaiban nem tévedett sokat(verzió, disztró függő melyik verziót használja, és még miket indít el mellette). Ugyanakkor n+1 szempont van ami miatt nem korrekt csak az ár, vagy csak a RAM fogyasztás összehasonlítás alapján kihozni győztesnek valamelyiket. pl. hiába fogyaszt többet "A" ha van benn újlenyomat olvasó kezelés, beépített képlopó, szülői felügyelet, ... míg a "B" nem tudja ezeket alapból, plusz programokat kell hozzá telepíteni, cserébe kevesebb erőforrást használ.(De vajon akkor is ha ezek a plusz programok megoldások is futnak a háttérben? Ha egyáltalán telepíthetőek, mert lehet, hogy az adott ablakkezelőhöz kapcsolódó szolgáltatás)
-
growler
őstag
válasz
funkmester #74835 üzenetére
Ha megírod milyen géped van, könnyebben tudunk rá megfelelő
kiadást ajánlani. -
válasz
I02S3F #74834 üzenetére
Dehogy hasból, ezeket mind saját disztrón néztem boot után htop-pal.
HP 8570p-n, de a desktopon is hasonló eredmények szoktak kijönni. Az új Gnome-os Ubuntu fogyasztásán sokan hitetlenkedtek, de nálam pedig ez van.
A Cinnamon viszont egy 2 éves emlék volt telepítés után, a mostani hsz-ben a belakott 750 mega körül bootolt. Szóval itt inkább belakott rendszerek vannak, amit imént írtam, azok meg szűz telepítés utáni értékek.
-
Csak halkan jegyzem meg, hogy az XFCE 350-400 megát, a KDE 450 megát, a Gnome pedig 1 giga memót eszik indulásképpen. Cinnamon 475 megával indít. A mai memória mennyiségek mellett messze áll ez az erőforrás zabálástól, azt majd megteszi a böngésző.
(#74832) cigam
OK, felőlem használjatok MaC-et, én csak Linuxot használok, így aztán ha Linuxos topikba megkérdezik.....és ugye eddig Windowsos gépe volt a kérdezőnek. Tényleg, szerinted mit kéne mondanom? SW-es volt a kérdés, nem kezdhetem azzal, hogy végy egy Mekbúkot.....
-
válasz
ubyegon2 #74828 üzenetére
Ez nem hiszti, új Mac-et lehet kapni jóval 500k alatt is nem beszélve a használtpiacról. Tessék megkapaszkodni! Egy 2012-es mini-t nyüstölök, amit ~100k-ért vettem.
Pici, csendes, és ha úgy tartja kedvem nem csak macOS-t, de Windows-t, vagy Linux-ot is futtathatok rajt _legálisan_. -
I02S3F
addikt
válasz
funkmester #74827 üzenetére
Konkrétan milyen alkalmazásokat szeretnél futtatni Linuxon?
-
válasz
Amelyik nem használ grafikus felületet
. Próbálj ki egy XFCE-s Manjaro-t. Ez valahol az erőforrás zabálók, és a terminálos felület között van félúton, bár mostanában ez is egyre többet eszik, de közel sem annyit mint a Gnome, vagy a KDE. Ez érvényes a háttérfolyamatokra is.
De hogy politikailag korrekt legyek, meg kell említenem a Linuxmint-et is.Válogass ismerkedj, és meglátod, hogy neked ill a gépednek (pontosan milyen konfig?) melyik jön be jobban.Plusz azt még hozzátenném, hogy Linux-ra nincs natív MS Office, viszont macOS-re van. Linuxon mindenféle trükkökkel (Windows emulátorokon keresztül) tudod csak futtatni(nem is biztos hogy a legfrissebb verziót). Ez így van jópár játékkal is, bár egyre több natív verzió létezik, és van steam kliens is.
Nehéz kérdés nem lehet rá jó választ adni. -
I02S3F
addikt
válasz
Ez függ disztribúciótól és a telepített csomag-összetételtől.
Van rendszer, ami 100mb alatt eszik, van ami 300 fölött.
-
Nem értem, miért emlegetsz drága új gépeket. Win helyett Linuxot használni nulla forint, mivel nem kell új gép. Ezen mi a bonyolult?
A használhatóság teljesen másik kérdés, kicsit sok összetevője van. A kérdező feltett egy kérdést, én válaszoltam, a lehető legegyszerűbben eldönthető válasszal. Ez van. Ha a jelenlegi notebookomat lecserélném egy miláért Mekbúkra, biztosan én is hasonlóképpen hisztiznék, mint Te.
Bongeszo-minel furgebb legyen, zene, film, torrent.
Ez az igény kb, ha valaki azt mondja, hogy erre nem alkalmas a desktop Linux, az nem komplett. Nekem aztán irkálhatsz bármit, a 6 év alatt jó pár gépre raktam Linuxot.
a ff is csak most kezdi bevezetni a videók HW-es gyorsítását, és még n+1 hibát, furcsaságot lehet feldobni
Így van, de mivel a kolléga ezután alkalmazná a Linuxos FF-ot, így őt a múlt nem nagyon ejti kétségbe, a FF 81 óta meg megy a hw-es gyorsítás, amit persze azelőtt is be lehetett kapcsolni. Ja és vannak hibák, furcsaságok, hogyne lennének. Ezek szerint aki mégis használja a desktop Linuxokat, totál idióta vagy csak aszkéta lenne? Persze nem akarom én lebeszélni a kollégát a Makbúkról. Gondolom Mek topikban meg a Linuxra akarják majd rábeszélni.....
-
válasz
ubyegon2 #74825 üzenetére
Köszönjük a demagógiát. Nesze luxus laptop 2 milláért, de ez se sokkal kevesebb. És ezzel mit bizonyítasz? Azért mert az op.rendszer ingyenes még nem lesz feltétlen jobb, kezesebb, használhatóbb. Inkább arról beszélj, hogy a ff is csak most kezdi bevezetni a videók HW-es gyorsítását, és még n+1 hibát, furcsaságot lehet feldobni. Aztán ott vannak az ablakkezelők. Az általában alapértelmezett Gnome sem éppen arról híres hogy beéri kevéssel. A különféle függőségek, csomagkezelők, a frissítések, vagy éppen azok hiánya ...
Arról nem is beszélve, hogy ha az adott platformra a gép áránál is többet költött programokra, kétszer is meggondolja a váltást.
-
válasz
funkmester #74823 üzenetére
0.- ft
1millió.-ft -
válasz
funkmester #74823 üzenetére
A linux topikban vajon melyik felé billen a mérleg?
Az Apple nem operációs rendszer, hanem egy cég neve. Az operációs rendszerük a macOS, és csak az általuk gyártott gépeken használhatod legálisan, vagyis a HW-t is cserélned kellene.
Mindkettő alkalmas rá, de más-más világ. Ha Windows-on szocializálódtál, kösd fel a gatyát, mert tanulni kell mindkettőt, nem is keveset. Linux-ot könnyű kipróbálni, pl. rufus-al kiírod egy pendrive-ra az Ubuntu-t, Manjaro-t, ... ISO-t, és arról indítva a gépet ki tudod őket próbálni. macOS esetén ez nem megy ilyen egyszerűen. Menj el egy store-ba, és próbáld ki a kirakott gépeket, vagykeraess egy havert, akinek már van mac-je. -
funkmester
aktív tag
Linux es az apple operacios rendszer miben ternek el egymastol? Pro es kontra
Kezdem unni a windowsot, rengeteg hatterfolyamat fut es a windows update keresese kisem loheto automatan, minden nap elinditja es megeszi a processzor 60%-t.
Altalanos hasznalatra mik a kulonbsegek? Bongeszo-minel furgebb legyen, zene, film, torrent. -
-
Sziasztok!
Nem tudom, hogy mennyire kezdő téma, de hátha.
Van egy alaplapom, amin DVI-D csati van.
Windows alatt faszán műxik két külön monitorként egy splitter kábellel.
Linux alatt viszont egy DVI-0 csatit lát csak a gép, így tükrözve ugyanaz a kép van mindkét monitoron, pedig a display beállító GUI (xfce) nem látja tükrözöttként, csak sima egy monitorként.
xrandr output: [link]
Én bíztatónak találom azt, hogy 1920x1080+1920+0-ként ismeri fel, de lehet, hogy ez semmit nem jelent.Van valami ráolvasás, hogy ezt hogy lehet megoldani, hogy két külön monitor legyen?
Kössz előre is!
-
-
rin33
senior tag
Ha be van kapcsolva a tmpfs akkor kevesebb lesz a szabad RAM, cserébe gördülékenyebb lesz pl. a böngészés? Csak alacsony dirty_ratio esetén van értelme/hatása a tmpfs beakpcsolásának vagy mindig?
15-20 éves PC-kel ,,játszok" és a HDD-k öregek, hibásak ezért szeretnék a RAM-ba terelni mindent amit lehet (zRAM on, swapfile off stb) -
-
válasz
CPT.Pirk #74804 üzenetére
Másik bajom, hogy a Linux arról is szól, hogy elfut az ólajtón is. Most tettem egy 1GB RAM-os, i330M procis gépre 64bites Debiant, csak parancssor, amikor még nem volt rajta semmi, akkor 100MB-t evett, 3 webszerverrel+SMB+tftp-vel meg 256MB. Most ez gyak 20-22 éves gépeken simán elfutna, ha le van fordítva i386 vagy i586-ra.
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #74793 üzenetére
Ez így nem korrekt.
Egy ideje már a Debian háza táján is napirenden van, hogy dobják a 32 bitet. Csak náluk a dolgok jellemzően lassabban haladnak.
A 32 bit + UEFI meg egy érdekes állatfaj. Bár működő, létező megoldás, de sok telepítő egyszerűen nem tartalmazza (mert minek). Nem tudom, Debian-nál mi a jelenlegi álláspont. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest