- btz: Internet fejlesztés országosan!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hold - SW Heritage - Auto üzemmód
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #72698 üzenetére
Naaa smbv1-et visszakapcsolni olyan, mint töltött pisztolyt adni a gyereknek. Ha másik gépről elérik, akkor a mint-ben van a hiba.
Karmko
Tűzfal hogy néz ki a gépen?
smbclient -L windowsgépneve
parancsra mi a válasz?A sudo mount.cifs //gépneve/megosztás /mnt/cifs -o username=felhasználó,password=jelszó parancs sem csatolja fel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Karmko #72697 üzenetére
Akkor szívás van. Ha jól olvastam a találatokat, valamelyik hálózati protokollt már tiltja a Win10, amit a samba kliens használna Mint-en és ezért futsz időtúllépésre.
Lehtet legegyszerűbb megoldás a Windows10 alatt újra engedélyezni az SMB1 / cifs megosztást. Piros téglalappal jelzik, hogy minek kellene ott bepipálva lennie: [link] - igaz a link pont ennek a letiltásáról szól.
Engedélyezés után szerintem kelleni fog neki egy újraindítás. -
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #72691 üzenetére
Igen, tükrözni szeretném.. ezt a szót kerestem, köszi.
Viszont Intel Graphics esetében hol tudok ránézni a képernyő beállításaira?Az egyik laptopon Debian 9 (Intel Graphics) a másikon pedig Ubuntu 18.04 (Nvidia) van. Sajnos a felbontás se tökéletes, kissé szét van csúszva a kép...
-
-
lev258
veterán
A képernyő beállításait nézted már? Ez szerintem kiterjesztett asztal, ilyenkor egy adott ablakot át tudsz húzni a másik képernyőre. Elvileg az egér át tud menni egyikről a másikra. Te lehet a tükrözésre vágysz, amikor ugyanaz van mindkét monitoron.
Ha a HDMI-n hangot is át akarsz vinni, azt meg a hangbeállításoknál kell. -
-Ben-
veterán
Sziasztok,
Próbáltam összekötni egy laptopot és egy LCD TV -t. Próbáltam DP -> HDMI és HDMI - HDMI -vel is. Mindkét esetben az történik, hogy a laptop desktop hátterét látom, illetve a tálcát. Ám akármit nyitok meg, semmi se változik, csupán a tálcán látom az ikont, hogy megnyitottam az adott fájlt, programot. Film, videó egyáltalán nem látszik és hangja sincs, ezzel szemben a laptop kijelzőjén minden rendesen látható. Ez miért lehet? Korábban ezzel nem volt gondom.... Az asztalit simán összekötöttem a 43" -os TV -vel és gond nélkül megjelenített mindent....
(Elképzelhető, hogy nem ebbe a topikba való a kérdésem, de lehet, hogy mégis szoftveres a gond.. Nem tudom)
-
vadkörte
addikt
válasz
#12901120 #72684 üzenetére
Szia!
Csatlakoznék a többiekhez.
Ha már próbáltad a Mint Cinnamon-t, és valamennyire megismerted én maradnék annál. Ha nagyon nem jött be a Cinnamon DE -- akkor valamelyik Debian alapú OS-t javaslom. Pl. a 20.04-es Ubunturól jókat olvastam a bemutatóiban. Többféle asztalkezelővel is használható, könnyen megtalálhatod a számodra ideálisat - Gnome3, KDE, Cinnamon, XFCE, DDE, stb... - Debianra épül és LTS (5 évig támogatott, egy darabig nem kell gondolkodni a váltáson) De gyakorlatilag bármelyik OS jó lehet, feltéve, ha nem minden 3. szökőévben frissítik és világszinten 5 felhasználója van.
A Manjaro - és bármelyik Arch alapú OS - előnye, hogy mindig friss (tegnap este olvastam, egy 04.27-i (tehát aznapi) hírben, hogy kijött a 20-as Manjaro, közben észre sem vettem, de már 1,5 napja azt használtam...) viszont néha tényleg munkásabb vele az élet, pedig szerintem roppant barátságos és kezes.
Mennyire vagy kezdő? Most látsz életedben először Win-től eltérő OS-t, vagy azért néha-néha már haverkodtál linux-szal?(#72685) Kempetlen:
Like, Captain, nekem az nem tetszett a Gnome3-ban, hogy bármilyen beállításhoz kellett a GnomeTweak... Illetve amelyik gépemen próbáltam, annak minden erőforrását felzabálta. De azok régebbi fork-ok voltak, az új Ubit még nem próbáltam. -
leviske
veterán
válasz
#12901120 #72684 üzenetére
Szia!
Amíg tényleg kezdő szinten vagy, szerintem szerencsésebb Debian vonalon maradni. A Manjaro elég kezdőbarát, de egyes programok beszerzése fejfájást okozhat (nem lehetetlen, csak utánajárást igényelhet).
A legegyszerűbb, ha kipróbálod az új Ubuntut és ha felhasználás során nem elég memória, akkor teszel egy próbát a leszármazottai valamelyikével (Xubuntu, Lubuntu).
(#72686) CPT.Pirk: Szerintem úgy értette, hogy Ubuntu esetében már nagyon kevés finomhangolást igényel. Őszintén megvallva a 20.04 rövid pályafutása során nálam sem igényelt más kiegészítőt a Bing háttereken túl.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Karmko #72681 üzenetére
Itt a fájlkezelőben, a hálózat böngészése alatt látszik a Windowsos számítógép?
-Balázs- : A Cinnamon egy jó választás arra a gépre. Egy picit kisebb igénye van a Mint Mate verziónak, viszont talán kevésbé igényes.
A KDE is simán elmegy azon a gépen, ha tetszik akkor használd azt. A Manjaro esetén viszont követni kell a fórumába kitett híreket, mert néha kézzel meg kell csinálni ezt-azt. Nem nagy dolog, csak nem árt tudni hozzá angolul.Kempetlen: sokunknak hogy alig lehet valamit beállítani benne. Bármi alapvetőt szeretnél állítani, kell hozzá a Gnome-tweak-tool, mert alapból nem lehet... Mindig úgy éreztem, hogy valami kiosk vagy netkávézó számára készítik a Gnome3-at, amin csak "elindítod az internetet".
-
törölt tag
Helló,
i3-5xxx-es procihoz és 4 GB memóriához melyik asztali környezet az ideális? Linux Mint Cinnamont próbáltam, tetszett 1-2 dolgot leszámítva. Gondolkoztam az új Ubuntun, de a Gnome miatt kihagynám. Manjaro jó lehet kezdő szinten, vagy maradjak Debian vonalon? -
Karmko
tag
Sziasztok!
Ide is bemásolom, hátha itt jobban pörög a topik, mint a Linux Mint-es alatt...
Otthoni hálózat megosztásával kapcsolatban érdeklődnék.
Van egy Windows 10-es asztali gépem, és az ott megosztott mappákat szeretném elérni a Linux Mint-es laptopommal otthoni hálózaton.
Valaki el tudná magyarázni nekem úgy, hogy egy 5 éves gyerek is megértse, hogy milyen úton-módon lehet ezt megoldani?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Nem dobták 18.04-ben sem, hanem választhatóvá tették, induláskor az volt a default, de sok program nem volt hajlandó elindulni Wayland alatt, Synaptic, Gparted, etc. 20.04-ben is választható lesz szerintem. Vagyis már tudjuk is, májkimiki-től.
(#72675) bobalazs
Az lesz az, nem sokat javult ezzel a helyzet a 18.04 óta sajnos. Halványan emlékszem, hogy a 18.04 első napjaiban is volt ilyen probléma is, amit említettél, sok más mellett persze.
Eszerint a 20.04-nél is hanyagolni kell majd.
-
-
baloo79
tag
válasz
Neil Watts #72670 üzenetére
Ne adj meg jelszót, hanem nyomj a Tovább-ra (vagy OK-ra), utána elvileg nem kéne feljönnie ugyanennek a jelszókérő ablaknak.
-
-
Sziasztok!
Manjaron felraktam a skypeforlinux-stable-bin-t, aminel marhara idegesitett az, hogy minden bootnal be kellett jelentkeznem a programba, mivel nem jegyezte meg az adataimat. Mivel lattam, hogy opcionalis fuggoseg a org.freedesktop.secrets (GNOME keyring), igy felpakoltam azt is.
Igy mar megjegyzi a beallitasaimat, am az sessionbe valo belepes utan meg kell adnom a kulcstarolo jelszavat, addig nem tudok semmit csinalni. Ez minden bootnal elegge idegorlo. Nem lehetne ezzel valamit kezdeni? Mondjuk valahogy integralni a KDE gyari hitelesitesi mechanizmusaval?
Koszi!
Udv. core2
-
Kempetlen
tag
válasz
st3v3np3t3r #72650 üzenetére
Reméltem, hogy megúszom a Win 10 + Ubuntu telepítést egy sima mellételepítéssel, és valószínűleg így is lenne, ha sikerülne bootolni az Ubi 20.04-el, de elakadtam, mégpedig emiatt: Unable to install Ubuntu on Acer Aspire ES1-533
Jól kifogtam ezt a rohadt gépet... A fő probléma az, hogy még csak nem is létezik legacy BIOS. Azóta már a BIOS-frissítésén is túl vagyok. Eddig egyedül úgy sikerült bebootolni egyáltalán Ubuntu-val, hogy azt Rufus-szal nyomtam ki pendrive-ra (NTFS / GPT). Máshogy még ez se akart összejönni, a FAT32 / MBR verziókat nem látta.
Nade a megoldás, mint írják az utolsó hozzászólásban, ez lenne:
The solution is to use the rEFInd live system (e.g., USB stick), boot into it, open the UEFI shell, and generate the required UEFI entry with bcfg, for example:
bcfg boot add 2 fs0:\EFI\ubuntu\grubx64.efi "GRUB Loader"
This adds a boot entry for GRUB at pos. 2. When you reboot and press F12, you will have a choice to boot GRUB (and then Ubuntu) or Windows!
Ellenben ebből fél kukkot sem értek egyelőre. Tudnátok segíteni elindulni? Sajnos muszáj lenne valahogy felzaklatni az Ubuntut erre a gépre.
-
attka
aktív tag
Ez egy régebbi X220 laptop. A rendszer a win-el megosztva egy msata ssd-n van. 18.3-as Linux Mint-en voltam már elég régóta. A gondok kb 2-3 hónapja kezdődtek. Kb. 2 hete visszaraktam a 18.3-on a régi kerneleket, mert arra is gondoltam már, mert furcsáltam, hogy swap-et is sokszor használja, régen mint ha nem így lett volna. Akkor szerintem jó lett, de csak 1 hétig használtam így, mert nagyobb ssd-re köldöztem 1 hete új rendszerrel a 19.3-al. Most ismét előjött a gond.
A 2TB WD home-ként funkcional és egyben NAS-ként is NFS-en és DLNA-n keresztül is. -
-
Ez mi a szösz meg tudjátok mondani, és hogy lehet kivédeni?
Bejelentkeztem a Ubu 20 frissitéséhez, lefutott, kijelentett a bejelentkező képernyőre ott viszont már nem fogadta el a felhnevemhez a jelszót. Más felhasználó nincs a gépen, azt mondta hogy egy másik felhnálo van bejelentkezve. Ezért nem enged shutdown vagy reboot opciókat se. Vagy 20 szor próbálkoztam.
A jelszó nem változott, be lehet vele jelentkezni. -
attka
aktív tag
Szia,
Köszönöm a gyors választ. Rendben máshova teszem legközelebb.
SMART adatok is jók:
"Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 140 days, 2 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors. No actions needed."Celluloid a lejátszó, de úgy érzem független ettől. Olyan mint ha akkor abban a pillanatban 100%-on menne a winyó és ezért akadozik. Megcsináltam már az FSCK-t is. 1080p flmeknél is, ami szerintem nem olyan nagy bitráta.
Jónak számít az olvasási adata?
-
cigam
titán
attka
Legközelebb valami szövegmegosztóra tedd a kimenetet! Köszi!
A SMART adataival mi a helyzet? Pl. HDSentinel mit mond más?
Melyik lejátszó? Másik lejátszóval is? Minden filmnél( olyannál is ami csak kis bitrátájú)? -
attka
aktív tag
Sziasztok,
Linux Mint 19-et használok.
Mostanában észrevettem, hogy akadoznak a filmlejátszásaim, akár NFS-ről, akár DLNA-ról, sőt még közvetlenül a gépről lejátszva is bedadog. Nem processzor mert nem nagy közben a kihasználtsága.
A winyóra tippelek, olyan mint ha bufferelne.
Futtattam hdparm-ot is.Van ötletetek?
Itt vannak az eredmények:/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 180 MB in 3.01 seconds = 59.85 MB/secATA device, with non-removable media
Model Number: WDC WD20SPZX-22CRAT0
Firmware Revision: 01.01A01
Transport: Serial, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5,
SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0
Standards:
Used: unknown (minor revision code 0x006d)
Supported: 10 9 8 7 6 5
Likely used: 10
Configuration:
Logical max current
cylinders 16383 0
heads 16 0
sectors/track 63 0
--
LBA user addressable sectors: 268435455
LBA48 user addressable sectors: 3907029168
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 4096 bytes
Logical Sector-0 offset: 0 bytes
device size with M = 1024*1024: 1907729 MBytes
device size with M = 1000*1000: 2000398 MBytes (2000 GB)
cache/buffer size = unknown
Form Factor: 2.5 inch
Nominal Media Rotation Rate: 5400
Capabilities:
LBA, IORDY(can be disabled)
Queue depth: 32
Standby timer values: spec'd by Standard, with device specific minimum
R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
Advanced power management level: 254
DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
Cycle time: min=120ns recommended=120ns
PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
Enabled Supported:
* SMART feature set
* Security Mode feature set
* Power Management feature set
* Write cache
* Look-ahead
* WRITE_BUFFER command
* READ_BUFFER command
* NOP cmd
* DOWNLOAD_MICROCODE
* Advanced Power Management feature set
Power-Up In Standby feature set
* SET_FEATURES required to spinup after power up
* 48-bit Address feature set
* Mandatory FLUSH_CACHE
* FLUSH_CACHE_EXT
* SMART error logging
* SMART self-test
* General Purpose Logging feature set
* 64-bit World wide name
* IDLE_IMMEDIATE with UNLOAD
* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
unknown 119[8]
* Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
* Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
* Gen3 signaling speed (6.0Gb/s)
* Native Command Queueing (NCQ)
* Host-initiated interface power management
* Phy event counters
* Idle-Unload when NCQ is active
* NCQ priority information
* READ_LOG_DMA_EXT equivalent to READ_LOG_EXT
* DMA Setup Auto-Activate optimization
* Device-initiated interface power management
* Software settings preservation
* SMART Command Transport (SCT) feature set
* SCT Write Same (AC2)
* SCT Features Control (AC4)
* SCT Data Tables (AC5)
unknown 206[12] (vendor specific)
unknown 206[13] (vendor specific)
* reserved 69[3]
* DOWNLOAD MICROCODE DMA command
* WRITE BUFFER DMA command
* READ BUFFER DMA command
* Data Set Management TRIM supported (limit 10 blocks)
* Deterministic read data after TRIM -
Pano
addikt
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy Linux Mint XFCE alatt a tálca jobb oldalán lévő, indikátorok méretét miként lehetne csökkenteni?
Szerintem aránytalanul el van nagyolva és nem tetszik. Ha változtatom a panel méretét, akkor is sokkal nagyobb marad, a panel beállítások -> elemek alatt nem ad rá ki beállítási lehetőséget.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #72658 üzenetére
Hát, ha még csak 3 érték lett volna felsorolva, de vagy 12 érték közül kellett kitotózni a helyes értéket. Mondjuk az üzemidőre kíváncsi leszek kikapcsolt hw pm mellet, hogy mennyivel lesz több esetleg kevesebb. Ez a jelenlegi 2 óra, csak netezés közben wifi-ről, a második teszt is ugyan ez lesz majd...
-
válasz
st3v3np3t3r #72657 üzenetére
persze, kitotóztam a superblokk értékét
Az már látóasszony értékű cselekmény.
Mégegyszer leírnám, ez egy 9éves laptop.
Aham, értem, ez elkerülte eddig a figyelmemet. Így nagyon jó az a két óra üzemidő.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #72656 üzenetére
persze, kitotóztam a superblokk értékét
hála istennek jó lett.
Az akkuidő: a laptop greenpaper-je szerint 1 akkuval maximum 7órát tud(valószínű a legkisebb procival,egy i3-370M-el és Windows XP TabletPC edition-nel és az 5800mAh-s 6cellás akkuval.). Nyilván ha meg lenne az +8-10% töltöttség is(amit a fujistu charging control firmware lezárolt az akku éllettartama növelése érdekében és nem kikapcsolható/nem távolítható el), akkor lehet kihúzható 2,5 órára. Mégegyszer leírnám, ez egy 9éves laptop.
Ez alapján a review szerint 2.5órát bírt a laptop ha jól értettem. Jelenleg egy i7-620M van a laptopban, egy Kingston A400-as SSD. Véleményem szerint a mai technológiákhoz és követelményekhez mérten a 2órás üzemidő nagyon jó egy 9éves laptophoz képest. -
válasz
st3v3np3t3r #72655 üzenetére
A 2 óra az jó annál a gépnél? Superblock probléma megoldva?
(#72653) rin33
a Terminált nem ismeri, (nem a 20 éves korosztály)
Nem nagyon függ ez korosztálytól.
-
rin33
senior tag
válasz
vidap90 #72641 üzenetére
Apukám régi gépére Mint Xfce-t raktam fel pár éve Win7 mellé (talán core 2 duo, és 2gb ram volt akkor) és olyan gyors lett a Windows-hos képést, hogy azóta belakta és nem hajlandó Windows-t használni. Itt is vannak frissítések ezeket a Mint 1-2 perc alatt lezavarja míg a Win10 percekig telepíti + újraindítást is kér néha. Pl. a Terminált nem ismeri, (nem a 20 éves korosztály
) de felraktam neki mindent és működik évek óta.
Nyilván egy korszerű gépen más lenne a helyzet de régi PC-ken amiken már lassú a Windows de használni szeretnénk, jobb alternatíva egy Xfce vagy hasonló light-os Linux, mint egy régi, már nem támogatott Windows Xp/Vista/7 -
Kempetlen
tag
válasz
st3v3np3t3r #72650 üzenetére
Igen, de az nem csak az automata mód? Mindegy, letolom a telepítéseket, aztán max EasyBCD / EasyUEFI vagy ehhez hasonló programmal szerkesztek még a boot-menün. Köszi!
-
Horvi
őstag
válasz
st3v3np3t3r #72647 üzenetére
Nha akkor jó még szerencse, hogy csak ennyi volt a baja
-
Kempetlen
tag
Windows 10 + Ubuntu, friss SSD, még egyiket se telepítettem. Mi a menete annak, hogy a végén kapjak egy olyan boot menüt, ahol kiválaszthatom a kívánt rendszert, de ha nem teszem, akkor X másodpercen belül a Win 10 induljon?
Külön-külön mindkettőt vágom, de nem akarok kísérlezetésbe folyni. Azt tudom, hogy valamiféleképp lekezeli az Ubi a Win 10-et, és talán pont a kívánt beállítást kapom automatikus módban, én viszont szeretem magam megszabni manuálisan, hogy a SWAP és társai mekkorák legyenek és hova kerüljenek.
-
vadkörte
addikt
válasz
vidap90 #72641 üzenetére
Miért nevetnénk ki?
Senki sem úgy kezdte, hogy kente-vágta az informatikát. Mellesleg a felhasználók szerintem nem egészen 10%-a az aki az adott OS minden funkcióját kihasználja.
20 éves korom óta foglalkozok felhasználói - néha kicsit magasabb szinten, de nem mondanám magam informatikusnak, viszont egy időben minden ismerős, meg ismerős ismerőse, meg a 26. haverja velem csináltatta a gépét, volt, hogy informatikusok után "raktam rendet" - szinten informatikával. 24 évesen találkoztam először linux-szal, de 37 éves koromig nem nagyon barátkoztunk meg. Azóta viszont sikerült összehaverkodni, ez három éve volt. Most is arról írok. Imádom! Ez képes arra, hogy a "kezem alá dolgozzon" és ne nyaggasson feleslegesen a hülyeségeivel. Évek óta egy Manjaro linux a másodlagos operációs rendszerem (sajnos munkához kell a W10, illetve van pár memóriaszerető program, amit nem örülnék, ha a wine 32 bit-jén kellene futtatni)
Ma már egy linux nem feltétlenül jelenti a konzolos "kínlódást", bár tény, hogy sokszor nem is gondolok a GUI-s megoldásra, automatikusan a terminált nyitom meg.
Egyébként a munkádhoz miért pont a QGIS kell? JOSM esetleg?
Amúgy a telepítés menete valóban kb annyi, ahogy Uby arta, de előtte azért rákereshetnél az Ubuntu szoftveráruházában is (a vége ugyanaz lesz, delkerül a gépedre a QGIS)
(#72645) Tarokk79:
Csak óvatosan, könnyen sírás és szentségelés lehet a vége, ha nem vagy tisztában vele, mit miért és hogyan kell csinálni. -
Tarokk79
aktív tag
Van lehetőség a rendszerpartíció méretének csökkentésére adatvesztés nélkül? (OMV5, ext4)
-
-
válasz
vidap90 #72641 üzenetére
Szerintem ugorjunk vissza 2020-ra és néha használjuk, ami az orrunk előtt van.
Egyetlen programért másik disztrót felrakni?
Írd be a terminalba ezt a parancsot, telepítsd és használd a qgis-t:
sudo apt install qgis
Ez a disztród saját tárolójából telepít.
Ha meg a legfrissebb stabil verzió kell, ott van a hivatalos oldalukon minden szükséges csomag, csak a megfelelő verziót kell kiválasztani és gdebi pár kattintással felrakja. Mivel sok függőség van, azzal kicsit kell bíbelődni, ami azt jelenti, hogy kiírja a program, milyen függőség hiányzik, azt is felrakod a listából és kész.
Amúgy meg megvan a snap-ban is a program, szintén két kattintással felrakható, nem is értem, miért kell egy max perc alatt felrakható program miatt a kollégáknak másik disztrót javasolni. Ami totál más csomagkezelést/frissítési metodikát használ.
Ez egy sebességes modern autó, neked most kellene lassan felváltani kettesbe, ne vált egyesből négyesbe. Nincs olyan, hogy megspóroljuk az alapokat és még érteni is fogunk valamit az egészből. No de ez a Te szakterületed igazából, nem az enyém.
Nulla számtech ismerettel is működik a dolog. Nekem az volt, még ma is kb annyi.
-
vidap90
friss újonc
válasz
#63718632 #72635 üzenetére
Köszönöm a biztatást!
Nevessetek ki de nekem az tetszett meg benne, hogy olyan mint a '90-es évekbeli számtech óra, a lakótelepi általánosban. Villog a kurzor a fekete-fehér crt kijelzőn, aztán begépelsz valamit és már fut is a Lotus vagy az UGH netalán a Dyna. Illetve azt mondták az infós ismerőseim, ha belejövök akkor ha letörlök valamit az le lesz törölve, nem úgy mint a Win-ben, hogy igen aztán nem... és visszakúszik, meg ntfs tábla meg hasonló dolgok.
A spotify és az openvpn lehet egy kattintás, de amikor mondták, hogy parancssorból kell akkor kivert a víz; mert olyat a RTCW wolfensteinben láttam amikor a haver a 4. emeletről megoldotta, hogy meg legyen az összes fegyver. Ja meg a Mátrixban, úgyhogy beraktam egy kis dár'en'bészt, hátha az szolgálja a gép szellemet, a sztereotípiák erősítésével.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Este visszajelzek.Peti
-
Horvi
őstag
válasz
st3v3np3t3r #72638 üzenetére
Testdisk/Photorec vagy a scalpelt nézd meg. Első körben a Testdisk/Photorec párost ajánlanám.
Mondjuk szerencsém egyikkel se volt de az nem a progi hibája szerintem
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Üdv, egy ismerősöm hozott egy hdd-t amin vannak törölt adatai amit szeretne visszanyerni, van valami jó recovery módszer?
Windowson GetDataBack-et használtam, de ez nincs linuxra.
-
vidap90
friss újonc
válasz
Neil Watts #72634 üzenetére
Hú nagyon szépen köszönöm! Kipróbálom ma este, ha hagynak a kölkök. Magam ezekből próbáltam dolgozni: https://qgis.org/en/site/forusers/alldownloads.html#debian-ubuntu
,meg youtube videókból de ott is úgy láttam, hogy egy alaptudásra szükség van, hogy felfogjam, hogy mi történik.
De itt lefagytam, mert a gyári leírás is bikkfanyelven volt. -
mobilizmo
addikt
válasz
Neil Watts #72634 üzenetére
Ez nekem nagyon örvendetes információ. Eszembe se jutott volna, hogy ilyesmit Linux-on keressek. Már tolom is fel.
-
törölt tag
válasz
vidap90 #72632 üzenetére
Szia!
A Linuxra történő átállás legelején elköveted azt a hibát, amit sokan mások, hogy -talan, -telen jelzőket gondoltok magatokra jellemzőnek. Ezt nem szabad, mert már a legelején beskatulyázod magad. Nem feltétele egyáltalán a Linux használatának az Informatikai előképzettség! Attól sokkal fontosabb az elszántság és az új iránti befogadó készség.
Ezt bizonyítja a leírásodból következő tény, hogy valamit már tudtál telepíteni, beállítani magadnak. Ugyanakkor azt is "érzed", hogy ide még kell valami, ahhoz hogy működjön is.
Ennyi.
Kérdezni kell, próbálgatni. Bátran, határozottan.
Üdv. a klubban és sok sikert, örömet a Linuxhoz. -
válasz
vidap90 #72632 üzenetére
Szia!
Manjaro Linuxot hasznalok (KDE felulettel). Itt a QGIS Desktop bent van a rendszer programtarolojaban, azaz ketto kattintas telepiteni.
Nem kell sem PPA-zni, sem fekete kakast holdtoltekor keresztutnal - fel labon - aldozni.
A Spotify illetve az OpenVPN is egykattintasos itt.
Udv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vidap90 #72632 üzenetére
Mi alapján álltál neki? Ez volt az? http://abhishekvp.github.io/2019/12/17/installing-qgis3-ubuntu-1804.html
-
vidap90
friss újonc
Ubuntu 18.04.4 LTS
Szervusztok!
Bölcsészként nagy fába vágtam a fejszémet. Magyarán átállok Ubuntura és erre telepítem a tovább tanuláshoz szükséges programokat.
Mivel földrajz-töri szakos tanár vagyok így nem elég dohos könyveket olvasgatnom, hanem térinformatikai szoftvereket is le kell töltenem. Leginkább egyet a QGIS-t. El kezdtem telepítési videókat nézni róla, amelyek informatívnak bizonyultak mert szembesítettek saját tudatlanságommal. A Spotify-t és az openVPN-t sikerült terminálból telepíteni, de itt valami sokkal bonyolultabb dolog lakozik a mélyben. A probléma lényege: nem hogy angolul de még magyarul sem beszélem a számtech nyelvét. Olvastam a telepítési útmutatót értek is angolul de azok a szavak nem azt jelentik mint amit a szótárak írnak. Hogyne, hiszen szakmai nyelv.
Mindenféle dolgot beírtam a terminálba, meg letöltöttem az Ubuntumhoz javasolt dolgot: qgis-latest-ltr-tar.bz2
meg telepítettem és engedélyeztem ilyet hogy: qgsrepo (A simple QGIS repository generator written in Rust)
De lépésről-lépésre, hülye-biztos, nem fekete öves informatikus leírást nem találtam.Tud valaki segíteni?
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
growler #72627 üzenetére
Nem rossz, jó ez a grafikus beállíthatóság, viszont nincs automatikus váltás AC és BAT üzemmód között. A "fapados" tlp az automatikusan vált és részletesebben testreszabhatóbb.
Minden szempontból a tlp sokkal jobb mint a SlimBook Battery.
Aki viszont jobban szereti a grafikus felületű beállíthatóságot,annak ajánlottabb a SlimBook Battery.Nekem személy szerint a tlp jobban bejön.
-
growler
őstag
válasz
st3v3np3t3r #72626 üzenetére
Van ilyen is: [link] - de nincs vele tapasztalatom.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #72625 üzenetére
persze,lehet agyon konfigolni, kihúzni a végsőkig az akkuidőt,csak az már a teljesítmény rovására menne. az én gépem 9éves,első generációs hyper-threadinges i7... ezt nagyon nem lehet agyon konfigolni,mert akkor az idő függvényében tovább dolgozik.
Én ennyit írtam át a konfigjában:
AC
cpu governor ondemand
cpu boost 1
BAT
cpu governor powersave(ondemand volt alapból)
cpu boost 0persze lehetne még mit tarkítani takarékosság szempotjából, de az se nagyon érné meg. Ha tovább dolgozik kisebb fogyasztáson szinte majdnem ugyan ott vagyok, mint ha kevésbé takarékos. Mellesleg a laptopban van hardveres energiatakarékossági funkció a bios-ban, ami AC balanced, BAT powersave opción fut.
Az appok amik nem mentek, azok egyik napról a másikra zakkantak meg. Este kikapcsoltam, másnap bekapcsoltam és nem ment a firefox. A VirtualBox is ugyan így kergült meg. Nem hiszem, hogy ez user error.
-
válasz
st3v3np3t3r #72621 üzenetére
Ha több program sem működik nálad jól, ami igencsak elterjedt és sokaknak működik, akkor hol lehet a hiba szerinted?
user error
Ha tudod használni, tényleg nagyon durván lehet szabályozni a fogyasztást, szerintem ahol alapból fenn van a laptop-detect * csomag, ott ha bekapcsolja a user, már akkor érezhetően javul az akkuidő.
*nem tuti, hogy ez a neve.
-
growler
őstag
válasz
st3v3np3t3r #72621 üzenetére
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #72619 üzenetére
A root könyvtárat nem engedte hozzáadni, módosítottam a config fájlban, de akkor a TS azt mondta, hogy a config fájl korrupt. Így TS-ben maradt a gyári beállítás amit ment.
A szoftvertárolós clonezilla és partimage egy fos, már bocsánat. Leszedtem egy Live kiadást a Clonezillából, azt még nem teszteltem le. Ha az se jön be, akkor számomra a MRFree marad, eddig ez legjobb. -
válasz
st3v3np3t3r #72615 üzenetére
Anno a timeshift-el próbáltam volna menteni az egész / mappát, de nem engedte.
Nem engedte? De megnézted, miért nem? Mentési útvonal, jogosultság a programnak, hogy menthet oda.....bár talán utóbbi megvan, mert root joggal indul a TS. Használtad a TS tündért?
-
Szia!
Még nem használtam, max fenn volt default pár disztrónál, de a configod eleje már kizárja, hogy jól működjön.
+++ Configured Settings: /etc/default/tlp
TLP_ENABLE=1
TLP_DEFAULT_MODE=ACsudo tlp start
sudo tlp batEzzel a két paranccsal indul, a másodikat szerintem kihagytad. A többit nem is nézem, mert tényleg csak okoskodás lenne, ha én mindig AC módban használom a notebookot.
Nézz rá majd így, hogybat
módba kapcsoltad.(#72602) edari
Sokan használják a disks (lemezek) alkalmazást is partició képfájl készítéséhez. Szerintem a Timeshift is alkalmas rendszer pillanatképek létrehozására, ha már erre találták ki.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
nálam a clonezilla valami syntax error-ral megáll, folyamatosan azt a hosszú szöveges syntax error-t irogatja. a partimage meg állítólag nem támogatja az ext4-et, az nekem "cant read bitmap block 0 from image" hibával megáll.
most az rsync-et próbálom, az legalább csinál is valamit. Ezzel próbálkozok most:
"sudo rsync - aAXyz /mnt/sda1 /mnt/sdb1"
sda1 a linux rendszer az ssd-n
sdb1 80gb-os üres hdd
elvileg tömörítenie is kelleneAnno a timeshift-el próbáltam volna menteni az egész / mappát, de nem engedte.
-
Tarokk79
aktív tag
Ha vannak hardlinkjeim egy HDD-n és szeretném a tartalmat a hardlinkekkel együtt átmásolni egy másik HDD-re, akkor arra van lehetőségem?
-
Speederer
senior tag
Sziasztok,
Van egy Ordoid XU4-em 18.04-es Ubuntu-val, amin szerettem volna frissíteni a package-eket. Sajnos valami nem az igazi, és egyelőre nem boldogulok vele. Ezt írta:
https://pastebin.com/Nru9tiT6Azóta bármit akarok, azt mondja futtassam le a dpkg --configure -a -t, de az ugyanúgy elhasal (újra is indul), mint amikor az upgrade-et próbáltam. Talán az új wireguard-dal akad össze, vagy nem tudom.
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
root@odroid:~# dpkg --configure -a
Setting up wireguard-dkms (1.0.20200413-0ubuntu2~18.04) ...
Removing old wireguard-1.0.20200413 DKMS files...
------------------------------
Deleting module version: 1.0.20200413
completely from the DKMS tree.
------------------------------
Done.
Loading new wireguard-1.0.20200413 DKMS files...
It is likely that 4.14.173-173 belongs to a chroot's host
Building for 4.14.165-172, 4.14.173-173, 4.14.176-174, 4.14.29-125, 4.15.0-91-generic and 4.15.0-96-generic
Module build for kernel 4.14.165-172 was skipped since the
kernel headers for this kernel does not seem to be installed.
Module build for kernel 4.14.173-173 was skipped since the
kernel headers for this kernel does not seem to be installed.
Building initial module for 4.14.176-174Jelenleg ugyanúgy a 4.14.173-173-es kernel fut, mint korábban, nagyjából működik is a rendszer, csak sem az openvpn nem megy, sem a wireguard. Az openvpn az interfész hiányára panaszkodik, meg gondolom a wireguard-nak is az a baja.
Ha bárkinek van valami tippje, hogy hogyan tudnám orvosolni a dolgot, azt megköszönném.
-
edari
őstag
Na megnéztem a Macriumot és a Clonzillát is, valamelyiket majd hasznosítom. Köszönöm a tippeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #72607 üzenetére
Az egész program képfájl mentésre és visszaállításra szolgál! És szintén tömörít!
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #72607 üzenetére
Kipróbáltam a partimage-t is, az se hozta a kellő tudást. 17GB-ot kellett volna lementenie(60GB az egész partíció mérete) , de az NTFS 40GB szabad helyre azt írta, hogy nincs szabad hely
Ja, és csak live linux diszto alatt lehet használni, mert csatolt partíciót nem ment. Live Linux alatt meg nem tudja használni a jelenleg ext4-en használt 200GB szabad helyes partíciót, mert jogosultság hiány miatt reklamál
Hiába futtatom sudo-val.
Eddig a Macrium Reflect Free hozta a kellő tudást a mentéshez számomra. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #72606 üzenetére
Megnéztem a Clonezillát. Hát, én nem találtam benne képfájlba mentési lehetőséget, ami számomra nagy negatívum
Viszont a Macrium Reflect Free a 17GB-os partíciót lementette egy 7GB-os képfájlba.
-
edari
őstag
Sziasztok
Hogyan tudok full backup-ot csinálni a rendszerről, ha esetleg kinyírnám, akkor visszatudjam állítani? Kb 1 hónappal ezelőtt csináltam windows alól egy backup-ot, de nem tudom hogy az mennyire jó.
Kicsit olvasgattam (első pár találatot átfutottam), és ha jól vettem k, akkor nekem add
parancs kell? -
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #72600 üzenetére
Na, elindultam. Egy laza do-release-upgrade -d helyretette a dolgokat, így hamarabb álltam át a Focalra, mint terveztem. De hogy mi volt a baja, nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest