Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz Eugene Roe #9499 üzenetére
Hol? Nem kevered a székház epitessel?
Ha a kormany fejevel gondolkodok, akkor a sajat köreik megkezdett epiteseit valahogy el kell adni, tehat kell egy kis szobeli osztonzes, hogy nem lesz kedvezmenyes afa hosszabbitas.
Masreszt pedig nem akarnak kimaradni a bulibol ugy, hogy csak 5% adot szednek. (Bar a 4% illetekkel is jol kaszalnak). Lehet, hogy masmilyen tamogatasi formaban adjak vissza a kedvezmenyes afa penzt.
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz Oppenheimer #9498 üzenetére
Csányi most kezd nagyobb léptékű lakóingatlan építkezésbe a 13. kerületben, ebből kiindulva lesz még hosszabbítás
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
Oppenheimer
nagyúr
Varga: "Ha azonban a kormány úgy ítéli meg, hogy ezt a határidőt ki kell tolni, akkor az év második felében foglalkozik majd a kérdéssel"
A kedvezményes lakás áfáról van szó.
forrás: porfólió
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
axioma
Topikgazda
Tudom, hogy en kerdeztem tul altalanosat, de nem lehetne hogy az offtopik szalat megszuntessuk? Raadasul egyre kevesbe valaszol a kerdesre...
En az 5% afa megszunese -> kevesebb ujepitesu igeny (igen, az ujepitesu arat viszik felfele mert kereslet van mert "jajmostkellvennimertolcsobbazafa", na meg mert most a realbernovekedes miatt bevallaljak a magasabb arra a magasabb hitelt) -> hasznalt piacra se kerul annyi lakas, senki nem mozdul nagyobba, kevesebbert nem akarja eladni mint amennyiert vette a csucson... de fizu meg lesz, a lefele valtas se mozgat.
Szoval en inkabb pszichologiai okokbol gondolnam, hogy lesz tores. Az epitkezos topikokban mar most ugy vannak hgoy akinek nincs kesz terve (marmint sajat cs.hazra) az mar jo esellyel kicsuszott. -
Kobe
veterán
válasz Mercutio_ #9494 üzenetére
attól, hogy valami körtünet és evidencia, nem kellene megugorhatatlan feladatnak lennie. (Csak nálunk).
Az orvoslás is így működik, megvan a tünet, felállítasz diagnózist, abból levezetsz egy kezelésmódot és ha nem megy, akkor módosítasz rajta.
De ebbe tényleg nem mennék bele hogy melyik szereplőt milyen motiváció vezérli, és miért nem így működikA példánál próbáltam az átlagpógi szintjén megmaradni - bár tanult embernek tartom magam, nekem is sokkal emészthetőbb és megfoghatóbb (illetve én is az vagyok), ha mondjuk a fodrászt hasonlítom a beosztotthoz, a mészáros lölö féle skálán már nekem is felfoghatatlan összegek mozognak....illetve a tényleg orbitális tőkét felhalmozó kapitalista csoportosulás nekem már a személyes meggyőződésembe se nagyon illik bele (ha mondjuk még a korábban leírt defektek nélkül működő rendszerben élnénk, akkor sem).
Viszont engem pl igen, zavar - nevezhettek előítéletesnek, ezt az előítéletet fel is vállalom - ha mondjuk azt látom, a fodrász 1 órányi bevétele, hasznossága mondjuk egy nempályakezdő adótanácsadóéval vetekszik pl, hiszen messze nem egyforma "effort" van mögötte (egyszer emgtanult szakma vs folyamatosan frissítendő tudás), és itt csak a rendszer biztosította kiskapuk teremtenek erre lehetőséget.
Nyílván benne van a pakliban, hogy ezek a rendellenességek a hosszabb távon valamilyen szinten kompenzálódnak, deaz általad is leírt okok miatt erre reális ekretek között nincs esély - ergo a kiskapuzás átlagpógi szintjén is megéri...[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Amiket leírsz azok evidenciák, illetve olyan dolgok, amik "a fejétől bűzlik a hal" tipikus esetei. Kórtünetek.
Ez egy ilyen ország, itt csak szavakban megy a köz érdekeinek figyelembevétele és az ilyen célú hosszútávra tevezés, valójában önös érdekek és kisebb de annál erősebb érdekcsoportok aktuális céljairól szól a történet.A kormánynak nem célja amit írsz, mert akkor kisebb és szolgáltatóbb jellegű állam, kevésbé kiszolgáltatott régiók/megyék, jobban képzett és függetlenebb állampolgárok lennének és kisebb hatalomkoncentráció.
Úgy egyébként azt szerintem te is érzed, hogy itt a nagy halaknak nem lehet nekimenni, de, hogy ezt a frusztrációt miért a (kis)vállalkozókon akarod leverni nem értem.
Saccra itt is él a 80/20-as arány, azaz az adózók 80%-a a befizetett szja 20%-át teszi ki, a maradék 20 pedig a többi 80-at, ebből elég könnyű kimatekozni kikre kellene az adóellenőri kapacitást fordítani....Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
PazsitZ
addikt
válasz DeathBat666 #9490 üzenetére
Ha jól rémlik kb. így:
(12 000 000 * ((1+0,06)^6)) * (0,06/(((1+0,06)^6)-1)) = 2 440 351,54
De itt akkor éves kamatszámítás van.
Havi lebontásban az éves kamat/12 arányszám és nem hat év hanem 72 hónap kell a fenti képletbe.Nem tudom melyik a másik topik és ott mi volt a végeredmény, ha valamit nagyon elírtam volna szóljatok
De ha csak a végeredmény érdekel ott az excel részlet függvénye
[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
Fandango
veterán
válasz DeathBat666 #9490 üzenetére
Ha a vizsgádban lesz benne, hogy hogy nem tudod a számítás menetét?
-
DeathBat666
aktív tag
Sűrgős! 6 éves lejáratú hitel,6% THM (évente),12M Ft hitel. Mennyi az éves törlesztőrészlete?
axioma már próbált segíteni egy másik topicban, de nem nagyon értettem, valaki levezetné nekem, vagy nem muszáj kiszámolni, csak elmondanátok hogyan kell kiszámolni?
előre is nagyon köszönöm!egyébként a holnapi vizsgámban lesz benne, nem tartok még itt, hogy hitelt vegyek fel
-
Kobe
veterán
válasz concret_hp #9487 üzenetére
én meg pont azt mondtam ugyanerre korábban, hogy én - ha már rendszerszintű egyenlőtlenségekről, hiányokról van szó - akkor inkább a rendszer rendbetétele felé moccannék....nem érzem megoldásnak azt, hogy az ember mindig a legkisebb ellenállás irányába mozogjon, mert ott a húsosfazék, és a rendszer hátulütőit használja ki. Inkább jól működő rendszer kellene
-
Kobe
veterán
válasz concret_hp #9485 üzenetére
ezért gazdasági nonszensz (nemcsak idehaza, hanem az egész világon) olyan cégformákat fenntartani és engedni működni, ahol a vállalkozó vagy tulajdonos a magánvagyonával _nem_ felel a cég által okozott károkért. Ha munkavállalóként vagy balfasz, nem lesz munkád, híd alatt végzed, éhenhalsz,s tb stb (következmény), nem látom hogy egy cégnél ez miért kéne másképp (következmények nélkül) menjen..
Valahol nonszensz, hogy könnyebb egy milliárdos körbetartozásokat és ki nem fizetett béreket felhalmozó Rt.-t teljesen, nyom és jogorvoslat nélkül beszántani, mint mondjuk magánemberként egy szintén magénembertől megörökölt adósságot pl eltrükközni, vagy be nem fizetni
Amúgy a vállalkozót ne mondjuk egy market zrt szinten értsd, hanem pl, műkörmös, fodrász, kőműves, klímás, vakoló, egyéni kőműves stb. Már ezen a szinten is hihetetlen helyzeti előnnyel játszanak a kisvállalkozók.....jó, nem is ellemző hogy minden műkörmös bmw vel gurigázik, de a szankcionálás esélye akkor is eltérő (annyit vall be amennyit akar vs nézd meg mi történik ha te késel 10 ft SZJA befizetéssel)
-
concret_hp
addikt
alapvetően egyetértek, de a vállalkozó vs. alkalmazott témánál van egy elég nagy torzításod, miszerint egy pályán játszanak, nos ez nem igaz, teljesen más világ a kettő. a probléma abból van, hogy a szándékosan csalásra készített kft-k ügyét kvázi lehetetlen felderíteni és szankcionálni. mert ugye lehetsz simán jóhiszemű de balfasz és csak pont rosszul alakultak a cég dolgai
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Kobe
veterán
válasz Mercutio_ #9483 üzenetére
nálam eltelt 15-20 év így, túléltem....
nem családfilozofálni akarok, meg a ki fér hozzá a zsírosbödön mentalitásról meg korrupcióról elmélkedni, ezért inkább címszavakba foglalom azokat a rendszerszintű egyenlőtlenségeket, amelyek szerintem rétegenként különböző fokkal éreztetik a hatásukat, és amire én gondolok pontosabban a jelenlegi szituban. Ettől eltekintve is hosszú lett, sorry.
Ha a jelenlegi intézkedések olyan formában jöttek volna létre, hogy a lent felsorolt dolgokat is rendbevágják, akkor egyrészt a gazdasági mutatók javulása mellett lehet nem lenne ekkora törés a versenyszektorban, lakosságban sem, illetve a mutatók sem így állnának.Mire gondolok pontosan?
a bérek reálértékének megőrzése, illetve a reál érték azonos mérték és azonos lehetőség szerinti növelésének képessége : itt egyértelműen torz piac van, ráadásul állam által mesterségesen, de még ott sem egyenlően torzított ahol belenyúlt (lásd pl. a béremeléssel kevesebbet kereső eü-s és mondjuk a szakmai minimálbér emelés reálhatását élvező szakember esetét)
infláció : nem csak a szakmunkást és az építőipart érinti, de a vezérigazgatót is....szomorú de igaz. És itt nem a tőkés megsajnálására gondolok, hanem inkább arra hogy ha te a tényleges versenyszférában (állami szektor és a mészáros lölö féle kormányközeli cégek lenyesése által fennmaradó tényleges versenypiaci halmazban) évente valós inflációt követő reálbérnövekedést tudsz elérni, akkor kvajól csinálsz valamit.
Persze ehhez hozzátartozik az inflációs adatok szerintem jelenleg zajló durva meghamisítása, a valós és érezhető infláció sokkal magasabb a normál fogyasztói kosár elemeinél is (főleg ha nyugatra sokat jársz, még szembetűnőbb).
Hogy on topik is maradjak, elég ha megnézed a lakáspiaci statisztikát, amikor csak olyan hirdetésbe bukkanni, aminek hetente emelik 1-2M-el az árát, akkor azért a 10-ig számolni tudó embernél fel merül a kérdés, szép-szép, de ha az átlag 20M-es fővárosi lakás idén csak fél év alatt drágult 6M-et akkor hogy is jön ki az átlag 12% 1 évre budapestre? (ne menjünk bele az átlagszámításba, meg hogy hogyan működik, lécci inkább arra gondolok hogy ezek a friss adatok valahogy mindig az ingatlanos cégek által kerülnek publikálásra, további bevételek reményében torzítva a piacot)
Nyílván a versenypiacon könnyebben mozogsz, nagyobbért válthatsz és könnyebben küzdöd le az infláció hatását, de ezt csak párszor lehet eljátszani, mert az idő is tényező - ha túl sűrűn váltogatsz munkát, akkor egyszerűen nem töltesz annyi időt szakmai tapasztalatszerzéssel, hogy a trendet hosszútávon fenntartsd, előbb-utóbb "utolér az infláció", nem fogsz tudni akkorákat ugrani.adózási morál és szankciók: ezen kár pörögni, vagy túlragozni, csak az nem látja aki nem akarja. A lakosság kettévált aszerint, hogy kire mennyire vonatkoznak a szabályok. Vállalkozóként jóval több ügyeskedésre kapsz lehetőséget, ÁFA-kedvezmények, számlázgatások, ÁFA-mentes vásárlások, lánc-ügyletek, cég nevére venni még az otthoni szappant is, stb stb, mint a dolgozói rétegnek.
Itt annyi kellene, hogy a szabályok ugyanúgy vonatkozzanak mindenkire, és a szabályszegést ugyanúgy szankcionálják. Nem azt szeretném, hogy mindenki egyenlő eséllyel ügyeskedhessen, hanem mindenki ugyamolyan bevallás, határidő, és kiszabott büntetés szerint állíttassék mérlegre (magyarul ugyanazon a focipáláyn midnenki ugyanazon szabályok szerint játszék, ha már mindenki egy meccsen vesz részt....)De valahogy a fránya adóellenőröknek egyelőre csak akkkor van kedve vizsgálódni, ha te magánemberként késel 1 napot a bevallással, de pl hogy a régi 13. kerületi APEH központ mellett a revizorok évekig jártak kajálni a kifőzdékbe ahol szökőévre eső teliholdkor adtak ki 1 db nyugtát, az valahogy soha nem tűnt fel nekik, pedig minden nap odajártak (szeretek példálózni, na, és ez éppenséggel tényleg igaz, testközeli tapasztalat.....)
a különböző család- és családteremtés alapú intézkedések hatásainak a tényleges célrétegre / fókuszcsoportra gyakorolt hatásai : nyílván egy CSOK-nak, egy kedvezményes ÁFA-nak és a hasonló intézkedéseknek volt egy célja, és az az ingatlan ipar, a foglalkoztatás és a családalapítási kedv felpörgetése volt. Nem volt rossz kezdeményezés, jó irány, tényleg, de nézzük meg pl egy átlag 25-30M-es pesti lakásnál a tényleges 10M támogatás és 25% ÁFA előny kinél és hogyan, milyen mértékben realizálódott, illetve van-e olyan intézkedési forma a "piacon" más rétegek számára, ahol hasonló mértékű kedvezményeket minden réteg (versenyszféra vagy állami, vállalkozói vagy dolgozói) hasonló mértékben tud manipulálni (elárulom, nincs....ha nincs = mesterséges piaci torzítás, again....)
körbetartozás és alvállalkozói struktúra: ez megint csak egy olyan elem, ami tovább fokozza a kedvezményrendszer hatásfok romlását (minél több szint, annál több helyen folyik el a pénz), illetve pár éven belül megint éreztetni fogja a hatását az építőipari körbetartozások, fekete foglalkoztatás, illetve a garanciális szolgáltatásoknál.
Szép és jó, hogy szórjuk és öntjük a pénzt a lyukas fazékba (a.k.a építőipar), bolondgomba szám épülnek az új házak, de ha a pesti lakóparkok közül 2, kettő ! darabot találsz majd ahol a garanciális kifogásokat, károkat érvényesíteni tudod az átvételt követő 1. év végén mondjuk, akkor vendégem vagy egy kiadós vacsorára jó sok sörrel....
(azt, hogy pár év múlva ezeknél a lakásoknál mennyi, és milyen jellegű garanciális gondok jönnek elő, tippelje meg mindenki saját maga, amikor mindenki gyorstalpalón próbálja kiképezni a szakembert, és minden építőipari alapanyagbeszállító a kereslet mennyiségi kielégítésére, és nem a minőségire törekszik....hiába, télvíz idején alapozni, fűtés vagy legalább a nedvességtől való megóvás nélkül az alapot ősi román, izé, magyar szokás....)[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Nézőpont kérdése mennyire rossz, hogy úgy telik el 4-5-6 év a gyereked életéből, hogy szinte sosem lát.
De van még sok más aspektusa a dolognak a 20-30 év után várható EÜ állapottól, a ledolgozott óraszámig.
Az, hogy szerinted túl vannak fizetve - vagy épp te alul - szubjektív. Ha olyan a végzettséged/szakértelmed előtted is nyitva az ajtó nyugatra, ha terület specifikus, akkor ez van, vagy el lehet végezni azt a 6 hónapos okj-t, elmenni vállalkozónak mert egyébként inkább ilyen "az a korrupció amiből kihagynak" érzésem van...Egyébként nyugaton is drága ez a szolgáltatás, a határok átjárhatósága és az aktuális kereslet-kínálat miatt várható volt, hogy elmozdulnak a bérek abba az irányba.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
concret_hp
addikt
-
Kobe
veterán
válasz Mercutio_ #9480 üzenetére
Amikor itthon 0 melo volt, akkor a legtobb kint tolta kulfoldon, nem volt az olyan rossz vilag, legalabbis nem lattam tomeges kolduskomuves tuntetest sehol, pedig van par tucat a kozelemben (munkascsaladbol szarmazom)
Amugy en nem cserelni szeretnek (akkor sem est most sem), hanem az egeszseges aranyokat felallitani (korabban voltak).... Valahol az sem jo, hogy 2 nyelv folyekony ismeretevel, diplomaval, szakmai tapasztalattal tersegtol es ipartol fuggoen kapsz 20-30%al tobbet mint egy 6honapos munkaugyis kurzusban kikepzett gyorstalpalos szakmunkas. A vallalkozot nem emlitem, mert nekik all a vilag az adozasi moralt, szankciokat es kiskapukat tekintve, a berbol elokhoz kepest
Nyilvan ennek kesobb meg lehet(ne) a bojtje, pl befizetett jarulekok, stb utan, de mire odaig eljutunk, 4* omlik be a nyugdijrendszer szoval akkor meg majd azert jar szarabbul aki folyamatosan fizette nemfeketen a sarcokat
-
Mercutio_
félisten
És gondolom 2008-2014 közt is szívesen cseréltél volna a kőművessel amikor itthon közel nulla meló volt
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Kobe
veterán
En nem latom ennyire borusan a dolgot, csupan sokszor szeretnek berbol elokent olyan kenyelmes elonyokhoz jutni, mint a vallalkozok. Ha mar a csokomat, meg a kotelezo beremelgetos dolgaimat amit finanszirozok, ok teszik zsebre.
Pl az "AFA val ennyi, szamla nelkul ennyi" dumat mindannyian ismerjuk, talalkoztunk mar vele vallalkozoktol, mesteremberektol. Szeretnek en is, mint berbol elo bemenni a henteshez, es fizeteskor azt mondani, hogy kosz, de ma inkabb afa nelkul vinnem a karajt, olcsobban....
Vagy mondjuk evente ugy bemenni a fonokomhoz a bertargyalasra, hogy olyan nyugodtan es magabiztosan mondhassam a "fix 12% emelest kerek" mondatot (es lehetoleg a fonokom se rohogjon ki) mint manapsag egy komuves vagy bkv dolgozo...[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Mercutio_ #9473 üzenetére
Ilyen szempontbol tenyleg abszurdisztan az orszag. Valahogy nalunk mindig kiderul, hogy a black fridayen vett dolgok gyakorlatilag dragabbak, mintha barmikor maskor venned az evben, ha valamilyen termeknek bejelentik a kedvezmenyes afat jan 1tol, akkor januar 2an hirtelen dragabb lesz a csokkentes ellenere is, hiszen akkor kezdenek rajonni tomegevel s termelok, hogy ok voltakepp evek ota bukoban aruljak onkoltseg alatt a disznohust es muszaj emelni...
Ugyanez a kategoria a kedvezmenyes afa es a csok is, szeretnem egyszer megerni hogy idehaza valamilyen bevezetett kedvezmenyformat egyszer tenyleg az a celreteg tud hatekonyan kihasznalni vsgy a "boren erezni" mire eredetileg kitalaltak -
Patrick
addikt
válasz Mercutio_ #9473 üzenetére
Ez igaz.
Állítólag most kevés van belőle, mert, hogy sokan építkeznek, ezért emelkednek a lakásárak. Kérdem én, ha visszamegy 27%-ra az építőanyag ára, akkor több lesz az építőanyagból, mert kevesebben fognak építkezni?
Olyan... vicc az egész nem?
„Aki barátot talál, kincset talál."
-
Patrick
addikt
Olyan ez, mint amikor a tojás, meg a baromfi áfáját 5%-ra csökkentették, azóta ugyan annyiba, vagy drágábba kerül. Idén a hal áfája lett 5%, nemsokára visszakúszik ugyan arra az árra és vagy drágább lesz, miért? Mert minden más drágább, ami kell ezek előállításához, feldolgozásához, szállításához, stb és már meg is vagyunk. Emelnek pár %-ot a dolgozók bérén, ezért sajnos hiába az 5%, a hal ugyan annyi marad, vagy drágább lesz. Leellenőrzi valaki, hogy egy adott üzemben történt e tényleges béremelés? Vagy csak elhintették és eme indokkal már meg is emelik a hal árát.
Mindig ezzel, ilyenekkel indokolják... Vagy elhintik, hogy most kevés van ebből, vagy abból, egyéb betegség tört ki a baromfiknál, stb, már is mehet mindnek az ára az egekig. Ugyan ez lesz a lakásoknál is, amikor 27%-ra visszamegy az áfa.Ezért akarok én idén lakást venni, elvileg nem lesz kamatemelés, bár a választások után kíváncsi leszek, változik e valami. Remélem szerencsém lesz.
Én mindenhol ezt látom, mindig, minden körülmények között a legtöbb pénzt kihozni, pofátlan módon mindenből, szomorú.
1 éve nézegetem a lakásokat, házakat Sopronban, 30 nm-es 1-1,5 millával drágult, a nagyobbak 50+ és a családi házak 60+ nm 3-5 millával. 1 év alatt. Új építésűek, kulcsrakészek. Követték a trendet? Persze azóta is árulják őket, meg vannak, nem adták el. Mit várnak? Nem értem.
Az egyik kedvencem, a temető mellett rögtön épült egy lakópark, sehol nem látom hirdetve, fél éve készen van. Egyik lakásban sem laknak még. Semmilyen info nincs kint, se egy tábla, se egy cégnév, sem telefonszám, semmi... Vicc.
Én csak olvasgatok, nézegetem a lakás és ház árakat. Igyekszem mindent kigyűjteni, amire szükségem lehet...
„Aki barátot talál, kincset talál."
-
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9459 üzenetére
az illeték beszámítás működik mindkét irányban
axioma: jövőre 3 évre módosul a türelmi idő az illeték beszámításnál, ha előbb van az eladás és utána a vétel.
-
dugynok
senior tag
Üdv,
2009. januàrjàban vettem egy lakàst. Ha jövőre el szeretném adni, de nem veszek helyette màsikat, mit és mennyit kell fizetnem eladàs utàn? Ha eladàstól szàmítva 5 éven belűl veszek màsikat akkor is fizetnem kell?
-
Stanlee
őstag
Az idezett mondat - ahogy emlited is - egy olyan pont alatt van, ami a szerzodesszeges eseten a teendoket taglalja. Szoval az a bekezdes arra vonatkozik, ha szerzodest szegel, akkor felmondja a bank a szerzodesed. Nem azt, hogy Julika ma bal labbal kelt fel es csak ugy felmondja a szerzodesed, mert pont ahhoz van kedve. A sulyos szerzodesszeges eseteinek felsorolasa utan az elso mondatban irjak, hogy a fenti okok egyikenek bekovetkeztekor felmond a bank.
Szerintem kar belebeszelned abba a szerzodesbe olyasmit, ami nincs es elrontani a karacsonyod. Ne aggodj,amig fizetsz es betartod a jatekszabalyokat, addig nem fognak felmondani.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
addikt
válasz Stanlee #9454 üzenetére
+@(#9453) Mercutio_
Félreértitek, nem azzal van a bajom, hogy (súlyos?)szerződésszegés esetén a bank felmondhatja az egész szerződést, az se probléma, hogy nincs felsorolva minden egyes szerződésszegés. A bajom az, hogy abban a VII./1-es pontban csak az szerepel, hogy:
"A Bank jogosult a jelen kölcsönszerződést azonnali hatállyal felmondani"
és nincs ott mögötte, hogy szerződésszegés esetén, vagy súlyos szerződésszegés esetén. Szó szerint értelmezve a bank "csak úgy" bármikor, amikor úgy gondolja kiléphet a szerződésből. Erre persze lehetne azt mondani, hogy az egész pont "A szerződésszegés esetei" fejezet alatt van, de ennek ellenére, amikor az én jogaimról beszél, akkor odateszi a kitételt, miszerint:
"súlyos szerződésszegése esetén."
Ebből azt gondolom, hogy jogilag nincs jelentősége annak, hogy melyik fejezetben szerepel egy ilyen kitétel, a fejezet címe nem értelmezi a pontokat. De aki jogban járatosabb, az pl ebben kijavíthat és akkor máris nyugodtabb vagyok.
Alapvetően azért írtam ide, hátha tud valaki olyan MNB szabályozásról, vagy Ptk. jogszabályról, ami pontosan rögzíti, hogy milyen esetekben mondhatja fel a bank (vagy az egyik fél) a két fél közötti szerződést. Ha ebben lenne valami olyasmi, ami kizárja, hogy "csak úgy" (= minden kettőnk között felmerült ok nélkül) felmondja a bank a hitelt és hirtelen visszakövetelje a tartozást.Nyilván nem az ügyintéző szava érdekel, hanem valami olyan írott szabály a szerződésen kívül, ami erősebb, mint a szerződés, pl. Ptk. jogszabályok, MNB szabályai, stb.
"Ha azt mondják nem, még mindig eldöntheted , hogy aláírod-e vagy nézel másik bankot."
Ez sajnos nem ilyen egyszerű, egy ilyen bankváltás a szerződés aláírása előtt is már akár 50ezer+ költségbe fáj (adásvételi szerz. módosítása, másik értékbecslés), és azután kapom kézhez a másik bank szerződését, amiben megint lehet olyan, ami nem tetszik...
@(#9452) Tombi
"Szerintem közel sem 2 egyenragú fél között keletkezik szerződés."
Tudomásom szerint ilyet a magyar jog hivatalosan nem ismer. Sőt kifejezetten érvénytelennek kell tekinteni az aránytalan szerződéseket. Még ha gyakorlatban sajnos tényleg az a helyzet, hogy kis mitugrász a magánember a nagy bankkal szemben...
De ezen felül nem tudok mit kezdeni a hozzászólásoddal. Úgy érzem Te is csak kiengedted vele a gőzt.[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Stanlee
őstag
Gondolom elolvastad azt is, hogy milyen feltetelek eseten mondja fel a bank a szerzodest. Szerintem ezek kozul szinte mindegyik teljesen rendben van, sot szerintem van par (pl. biztositas es annak fizetese), ami a te sajat erdeked is. Mindenesetre a hitelfelvetel nem egyszeru es a bank sajnos erofolenyben van.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Mercutio_
félisten
Ha a szerződés szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy milyen mértékű szerződésszegésre vonatkoznak az adott pontban leírt szankciók, Nyugodtan kérdezz rá, illetve kérd, hogy írják bele ahogy az elgépeléseket is kérd javítani.
Ha azt mondják nem, még mindig eldöntheted , hogy aláírod-e vagy nézel másik bankot.De nyugodtabban írnám alá, ha valaki megerősítene, hogy nem mondhat olyat a bank, hogy csakúgy felmondja, minden ok nélkül.
És ha itt valaki azt írja, vagy a banki ügyintéző _szóban_ megígéri mit csinálsz, ha a bank mégis felmond?
Az a lényeg amit aláírsz (+ amire abban esetleg hivatkoznak pl. jogszabályok, ászf, stb.)Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Tombi
őstag
Miért ne lehetne a banknak erőfölénye?
Szerintem közel sem 2 egyenragú fél között keletkezik szerződés.
Például a szerződésben nekem nem tetsző dolgokat kihúzhatom? Gondolom igen, csak akkor a bank elutasít.
Ha ez nem egyoldalú erőfölény akkor micsoda? a banknak nem kell tudatos ügyfél.+ Korábban más fórumozók is leirták a fix hitel sem fix..hivatkozhat a bank "eseményekre" és akkor egyből átháríthat rád.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok,
Erste lakáshitelt készülök felvenni és a szerződéstervezetben van egy ilyen rész, (benne van az online mintában is):
VII. A szerződésszegés esetei
1. A Bank jogosult a jelen kölcsönszerződést azonnali hatállyal felmondani és a teljes kölcsöntartozást, annak járulékaival együtt lejárttá tenni. A felmondással az Adós még fennálló teljes tartozása azonnali hatállyal és egy összegben esedékessé válik. Az Adós köteles a felmondással esedékessé tett tartozást a felmondás közlésével egyidejűleg – kivéve, ha abban más határidő nem szerepel – a Banknak megfizetni.
2. Súlyos szerződésszegésnek minősülnek különösen [...]
3. Felek rögzítik, hogy Adós is jogosult a jelen kölcsönszerződést azonnali hatállyal felmondani a Bank súlyos szerződésszegése esetén.
Nyilván elég ijesztő, hogy a bank azonnali hatályú felmondásánál nincs ott, hogy súlyos szerződésszegés esetén van csak rá joga. Igaz az egész a szerződésszegés esetei alatt van sorolva, de akkor is ez nekem igen erősnek és aránytalannak tűnik, hogy a bank csak úgy bármikor felmondhatja, én viszont nem.
Mi a véleményetek erről? Szerencsétlen/pontatlan fogalmazás, vagy tényleg úgy értik, hogy bármikor felmondhatja a bank, akár ok nélkül is a szerződést, ha épp kell neki a pénz/kivonul az országból, etc. és ezt a kis huncutságot szándékosan így rejtették el?
A szerződésben egyébként van egy-két elgépelés, sutaság és szótévesztés is, szóval nem lepne meg, ha csak hiba lenne. De nyugodtabban írnám alá, ha valaki megerősítene, hogy nem mondhat olyat a bank, hogy csakúgy felmondja, minden ok nélkül.
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
_NCT
addikt
Sziasztok.
Most látom funda oldalán, hogy havi 20.000 helyett már 40.000Ft-ot is be lehet tolni lakástakarékba. Meglévő szerződésem (821) havi befizetését lehet növelni szerintetek 40.000Ft-ra? Úgy tudom így a 30%-os állami támogatás mértéke lecsökken 15%-ra.
Vagy jelenlegi szerződést nem illik bántani?
-
Stanlee
őstag
válasz #41635072 #9442 üzenetére
7-800 ezer szerintem sok, de azert azt kell latni, hogy pont a kisebb meretu lakasokat keresik tobben es amit tobben meg akarnak venni, esetleg hiany van belole, ahogy irtad netalantan meg elheto is, akkor fentebb fog menni az ara.
Ahol a lakasom van, nem tudom, hogy azert kerult-e le az egyik fentlevo hirdetes, mert megvettek, de ha elkelt, akkor az pl. Zugloban 450e/m2-ert ment el. Nem valami sok ahhoz kepest, hogy 2006-ban 330 volt az ara.
-
attiati
veterán
válasz #41635072 #9445 üzenetére
Egy 50-60as évekbeli téglára sem realitás a 7-800e a 11. és 13. kerületben.
10-20 éves újszerű lakásokat 550-600 köré áraznak. És ezek fél éve is ennyibe kerültek.
Persze nem a Marina partra vagy a Corvin negyedre gondolok.Ironizer: egy éve a realitás 16-17 lett volna a 18 helyett, most 20-21 a 22 helyett. Szerintem ennyi a trükk. Nem az emelés a gond, hanem hogy mindig a piaci ár fölött van (vagy a rossz elrendezés miatt a saját ára felett van) és azért nem megy el.
[ Szerkesztve ]
-
Ironizer
tag
1 éve látom a hirdetést egy házról, 18 millióért volt fent végig. Most felemelték 22-re. Mit hisznek, hogy ha 1 évig nem ment el 18-ért, akkor most el fog 22-ért? Nem értem az ilyen embereket.
-
törölt tag
Szerintetek mostantól NEM legkülső kerületi (XI,IX,XIII) tégla lakásokban 7-800E Ft/nm lesz a realitás? Mert ez alatt nem nagyon látok élhető állapotban lévő kégliket. Másfél-két szobás lakásokért az ért a 40-60M elég meredek. Veszi ezt egyáltalán valaki lakhatási célból? Pár hónapja még 450E Ft/nm-ért is bőven akadtak ilyenek. Fél év alatt azért ez erős túlzás. Az új lakások elkészülése gondolom semmiféle enyhülést nem fog hozni, hiszen már tervezőasztalon elkeltek. Marad az agglomeráció + ingázás?
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz PazsitZ #9438 üzenetére
Fedezet szempontbol nem jo, mert gondolom nem leszel egybol tulaj, majd csak az albetetesites utan, addig csak szeljegyen vagy. Ilyenkor jellemzoen a projektet finanszirozo banknal a legegyszerubb felvenni a hitelt, mert ott egyik zsebbol a masikba megy...
Nagyon jo ugyveddel nezesd meg amit ala akarnak iratni, nehogy ugy jarj mint Szegeden akiktol ujra kertek kb. a teljes lakas arat... Marmint nem a hitelszerzodest, hanem az adasvetelit. -
axioma
Topikgazda
A torveny a LakTakPenztarakrol ez, es ok a torvenyt idezik ezekben a pontokban - csak a korabbi valtozatot, nem huztak utana.
Ne foglalkozz vele, az OTP-nek evekig volt a torvennyel ellentetesen megfogalmazott aszf-e, es megallapitottak, hogy 1. legkozelebb (nem haladektalanul, hanem ha hozzanyul) modositsa 2. addig is a torveny erosebb, mint az aszf, tehat a torvenyben foglaltaknak megfeleloen jart/jarjon el.
Ja viszont ha jelzed nekik akkor legalabb javitjak, megerheti. En mar sok szelmalomharc miatt ilyeneket fel se veszek.[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Lehet / kellhet-e belekötnöm, ha a korábban említett, nevünkre kötött de társasházra engedményezett LTP szerződés ÁSZF-jében a következő szerepel (2017.07.01-től hatályos, tehát nem egy régi valamit adtak ide):
"Állami támogatásra az a lakás-előtakarékoskodó jogosult, aki a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező..."
"(8) Az állami támogatás igénybevételére/kifizetésére való jogosultságát elveszti a lakáselőtakarékoskodó/kedvezményezett, ha
...
d) a lakás-előtakarékoskodó/kedvezményezett javára történő lakáscélú felhasználás helye
nem a Magyar Köztársaság területén valósul meg..."Ugye:
"Az ország hivatalos megnevezését a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény a korábbi Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatta"[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
PazsitZ
addikt
Ujepitsu tarsashaz lenne, igen.
Ahogy lattam nagyjabol fokozatosan mukodne, tehat fedezeti szempontbol is meglehet a dolog. De nyilvan valahol ertheto, h a banknak ez kockazat. Ok kesz hazat tudnak problema eseten onnyen ertekeseiteni.
De akkor lenyegeben ott tart a dolog, hogy ez csak kp-s lakas.
Hacsak nincs ilyen bank, aki biztosit ilyen hitelt.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz PazsitZ #9436 üzenetére
Amikor mi epitkeztunk (12 eve) az volt a kivetel, hogy akkor a CIB nem finanszirozott tamogatott hitellel epitkezest. (Ha nincs kieg. fedezet, akkor epitkezest csak szakaszosan lehet, azt is csak adott onero mellett, ecceru fedezeti okokbol - ami kesz, annak a jelzalog-birasi kepessegenek megfelelo penz lehet csak egyszerre nalad.)
Ja es azota volt mar a cib-nek is.
Arrol gozom sincs, hogy most pontosan mi a helyzet de meg lennek lepodve, ha - talan takszov-okon kivul - valamelyik bank nem finanszirozna be epitkezest, csak kesz lakast.Illetve jo kerdes: tied a telek meg te vagy az epitteto? Vagy ilyen ujepitesu lakasepitos dolog? Mert akkor lehet hogy mas a tortenet (sokkal tobb a szereplo es a kockazat).
[ Szerkesztve ]
-
PazsitZ
addikt
Sziasztok!
Tudtok olyan bankot, amelynek a lakashitel konstrukcioja tamogat tobb lepcsos folyositast? (Nyilvan ez alatt akkor elso par lepcsoben a haz meg nincs a "kulcsrakesz" allapotban)
Nem vagyok igazan jartas, hogy ez bank fuggo vagy egysegesen egyik bank sem tamogat ilyen megoldast?- http://pazsitz.hu -
-
PazsitZ
addikt
válasz BornToBePuli #9434 üzenetére
A képből látszik, hogy mai portfólió cikk. Ott az ingatlanos cikkeknél nem kell sokat keresni: https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/nem-gondolnad-mik-a-legfobb-okok-amiert-emberek-eladjak-a-lakasaikat.270927.html
-
lajafix
addikt
válasz concret_hp #9427 üzenetére
ha csak ennyi jön össze 10-20 év alatt, akkor kár vele foglalkozni.
Rock'n Roll
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz lajafix #9424 üzenetére
Hobbi
Pénzügyekkel foglalkozni és a legtöbb ember számára a legnagyobb vagyonelemét kezelni az tényleg hobbi.
Az a baj, hogy az ember nem akar rá időt és energiát fordítani, hogy megértse, kövesse, de sajnos a végén a többszörösét kell ráfordítania időben és pénzben is. Szerintem nem kérdés, hogy áldozhat e rá. Ettől még nem lesz hobbi.[ Szerkesztve ]
-
lajafix
addikt
válasz Stanlee #9418 üzenetére
"minden honapban a fix kamatozasu torlesztohoz kepesti kulonbseget eltennem a rosszabb idokre."
ez túl kevés tartalék, a rosszabb időkben a mostani fix kamat megint álommá válik, én a mostani fix kamat és a "mármegintlecsapottaszívlapát" kamatja átlagához mérném a szükséges havi egyéni tartalékráta mértékét.
Rock'n Roll
-
-
attiati
veterán
Pont ma néztem egy irodaház építkezésnél, hogy 5-6 fős brigád törte fel a betont az utcában. Volt köztük egy nő, kettő-három 50 körüli ember, meg egy 60 éves dolgozó kezelte a bobcat-et. Szerintem aki most meg tud fogni egy lapátnyelet, azt felveszik.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Stanlee #9420 üzenetére
Igazad van, valóban volt akkor az uninál. Pont náluk indítottam el a felvételt, csak aztán ők voltak az egyik utolsó olyan bank, aki még akkoriban nem tudta megoldani a cafetéria igazolást, vagy csak nagyon körülményesen. Viszont ott a 4,99-hez teljesíteni kellett sok feltételt, úgy emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz attiati #9419 üzenetére
2015 tavaszan volt az unicredit-nel 4,99-es 10 eves fix kamatozasu hitel. Azert emlekszem ra, mert akkor elotorlesztettem a hitelem es gondolkoztam rajta, hogy 18 ev helyett 10 evre csokkentenem a fennmarado hitelt. De mivel nem magyar bert kapok igy nem is foglalkoztak velem.
Szerintem mindenki szamolgassa maganak, hogy megeri-e neki vagy sem.
-
attiati
veterán
válasz Stanlee #9418 üzenetére
Mikor volt 5% alatt a fix hitel thm-je? Milyen futamidőre?
Korábbról nem emlékszem ilyenre.Most 10 évre a hitelkamat 4,6 - 5% körül van.
20 évre 5,2 - 5,8%.
6 hónapos változó meg 2,5%-tól indul kb.Másfél éve 2,5-3% különbség volt a 10 éves és a 6 hónapos kamata között.
Ez most már csak 2%.Most nézem, hogy a 10 éves állampapír hozamok augusztus óta beszakadtak 3%-ról 2%-ra !
Miközben az amerikai 10éves hozam 2,4%-on áll !
Közben az USA-ban kb 3% a 10 éves fix hitel kamata.Azért az jól látható, hogy itthon a bankrendszer kb. +2,5% kamatot kér minden lejáraton a piaci kamatozáshoz képest.
Számolgatni kéne, hogy 2020 körül meginduló hozamemelkedéssel mennyi bukó van a befixált hitel első két évében.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
Nekem nem egyseges a velemenyem arrol, hogy mennyire eri meg fixalni a torlesztoreszletet a teljes futamidore. Szerintem most mar annyira felmentek a fix kamatozasu hitelek THM-jei, hogy inkabb a 3 honapos kamatperiodust valasztanam, es minden honapban a fix kamatozasu torlesztohoz kepesti kulonbseget eltennem a rosszabb idokre.
Szemely szerint amikor meg 5% alatt volt a fix hitelek THM-je, gondolkoztam azon, hogy valtok, de mivel nem ment, igy nem eroltettem.
-
attiati
veterán
piac nem áraz kamatemelést, a fed igen, de kb senki nem tudja mikor indulnak el felfelé a hozamok, azt leszámítva, hogy már el kellett volna indulniuk rég és előbb utóbb el kell indulniuk
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz lajafix #9414 üzenetére
Nekem specko, mert fix kamat, de a szamlan levo penz utan visszakapom a kamatot (max a toketartozas 70%-aig). Igy lehet vele jatszani es kihozom 3% korulre a teljes tőkére vetitett kamatot.
70%-ig egy KKJ kamataval szamolok, 30%ra pedig 5,5%.De en elotte vegigszamoltam a forgatokonyveket excelben. Viszont nekem csak a tőke 30%-ára vetitve volt donteshelyzetem, hogy 3% vagy 5,5%, igy nem erte meg. Magyarul 0,3*2,5%-ot fizetek a biztositasert. 1,5 evvel ezelott nem erte meg fixalni a szamitasi modellem es forgatokonyvem szerint.
Ugy szamoltam, hogy a futamido elejen 1-2 evig nem emelkedik a bubor, majd utana 1-2 evig 1-2%pontot emelkedik. Utana pedig hirtelen felmegy 7-8%ra es a 10. ev vegeig lassan leereszkedik 2-3%ra.
Kozben pedig a fix es valtozo kozotti kulonbseget felreraktam minden honapban. Es nem erte meg a fix a valtozoval szemben. A futamido elejen akkora rafizetes volt a fix hitel +3%-a, hogy nagyon extrem es hirtelen kamatemeles kellett volna kesobb.De ez a lehetoseg mindenki elott ott all.
[ Szerkesztve ]
-
Ironizer
tag
válasz attiati #9410 üzenetére
Mi az, hogy bukni fog rajta? Ha eléd raknak két gombot, és azt mondják, hogy ha megnyomod az egyiket, akkor kapsz egy pofont, ha megnyomod a másikat, akkor vagy nem történik semmi, vagy meghalsz, ismeretlen esélyekkel, akkor mit csinálsz? Ki az a hülye, aki a második gombot nyomja meg? Tényleg ennyire hülyék az emberek, hogy hajlandóak feltenni beláthatatlan esélyekre az életüket, csak azért, mert hátha olcsóbb lesz a lakás kicsivel a végén? Míg a másik választás a fix hitel, amit ha bármi történik is, akkor is tudsz fizetni, mert fix, tervezhető. Amúgy igen, tudom, tényleg ilyen hülyék, költői kérdés volt. Csak bár ne az én adómból mentenék meg őket. Aki hülye haljon meg.
-
attiati
veterán
Én sem értek egyet a hitel automatikus befixálásával számítás nélkül. De ez csak a matek. A psziché más, még ha bukik is a fix hitelen, nem tud róla. És nem is biztos, hogy bukni fog rajta, de azt ugye senki nem tudja.
A változó hitelek többnyire azért érik meg, mert a jegybank leszorította a hozamgörbe rövid oldalát. Ha elkezdi kezelgetni a hosszú végét is és nem marad nagy eltérés a rövid és a hosszú között, akkor nem igazán éri meg más, mint a befixálás.
A lakáshitel elinflálása szerintem nem úgy működik, mint az államadósság elinflálása. Az állam adóbevétele azonnal nő az inflációval. A lakosság fizetése viszont késleltetve vagy egyáltalán nem nő az inflációval. Nem hiába hívják rejtett adónak.
Mondjuk egy félévente változó hitelt nem ártana végigszámolni. Félév végén megnézni a fennmaradó tőketartozást és továbbvinni a megváltozott kamattal a következő fél évre. 10 éves hitelnél ez 20 kamatperiódus. És akkor mindenki a saját várakozása szerint meg tudja nézni, nem ilyen kiszámolós táblákkal.
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #9406 üzenetére
Az egy masik teszta azert. Itt nem a hirtelen emelest ereztem en kerdesnek, hanem az elso valasz azt bizonygatta, hogy 20 evre nem szabad valtozo kamatu hitelt felvenni. Nekem 20 eves, es eves kamatperiodus van (jo, a kieg.kamattam miatt viszont minel jobban szalad a forint, annal tobb a tamogatas, szoval nekem annal jobb relative a hitelem - jelenleg 2.04+2% (ezen me'g van kez.ktg., ev eleji tartozasra a teljes evben), de pont ezert nem valtom ki olcsobbra).
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz concret_hp #9405 üzenetére
Na de te is olyan magas hitelt valasztottal, es elso eveben szamoltad ujra, amelyik produkalja a worst case-t. A kerdezo 7M-t akar felvenni 20 evre, ott hogy tudod ezt produkalni?
Ha olyan kicentizett lenne amugy, akkor meg pont a 7e miatt nem gondolkodnak az emberek es amikor nem kene, belemennek a kockazatba... de ott nem is a hiteltipus valasztassal van a baj, hanem a hitelosszeggel. Kicsit rovidebb a takaro, ha olyan hitelosszeget valaszt amivel 20-30e-rel kisebb a torleszto, akkor masik lakast de vegig tudja fizetni. -
Tomics
addikt
válasz RexpecT #9404 üzenetére
Nekem megéri az a +10ezer Ft havonta a nagyobb biztonságot, ha valóban fix végig. (7 milliós hitelnél 15 évre kb ennyivel drágább havonta a fix konstrukció a bankomnál)
Szerintem 5 éves kamatperiódusokkal sem éri meg, mert drágább viszont 5 év után azt csinál a bank a kamattal amit akar...
Sajnos elég sok tényezőtől függ ez a dolog (nem értek hozzá, csak laikusként gondolom. Pl. egy esetleges kormányváltás, világválság, euro bevezetés, piaci igények változásának hatása a gazdaságra, hitelminősítő cégek, befektetők, import-export stb)[ Szerkesztve ]
PH! addikt since 2004
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9405 üzenetére
+ a hirtelen kamatugrás jó eséllyel globális vagy helyi gazdasági válságot is jelenthet, amikor bizony nemhogy fizuemelés nincs, de sokszor még az állás sem marad meg.
van 4-5 fő forgatókönyv a kamat vs. infláció / növekedés / árfolyam viszonyára
-
concret_hp
addikt
"A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando, akkor ugyanannyit fizet a hitelert"
ezen azért gondolkodjunk még egy ásónyomnyit.
az egyszerűség kedvéért legyenek szép kerek számok:
keresek havi 0.5M, hitel hátralevő része kerek 20M és kerek 10 év, ez a mostani kamatoknál olyan 185-200K havi törlesztőt dob ki, 2.5%-al számolva 188 540 / hó , fizu-hitel: 311 460ha ugrana az infla is meg a hitelkamat is 5%-ot és a fizetések is, akkor a fizu: 525K, kamat 7.5%, havi törlesztő ugyanezen kondíciókkal 237 404 / hó , fizu-hitel: 287 596 (és még 5%-al kevesebb terméket és szolgáltatást tudok venni, reálértéken számolva az előző verzióhoz képest csak 273 216ft-nyi lenne)
note it, ok, hogy a lakás értéke is nő, de a fenti példánál nagyságrenddel kicentizettebb példák a jellemzőek, pl
keresel 300K-t, felveszel 26M hitelt 2.5% kamaton, 20 évre, az havi 138K, eltelik 4 év, a maradék hiteled pont 20M, hirtelen ugrik 5%-ot a kamat, azaz 7.5%-ra nő. törlesztőd hirtelen 179K, ha a fizud is ugrik 5%-ot, az kőkemény 15K növekedés, miköben a törlesztőd 40K-val nőtt, az a szolid 25K különbség meg bizony fáj. persze pár év alatt utoléred magad ha pörög az infla, csak az a gond, hogy sokan azalatt a pár év alatt nagyon szar helyzetbe tudnak kerülni. (és igen, nem kell meggondolatlannak lenni, meg maxolni a hitelösszeget meg stb), szóval a hirtelen változásokra bizony elég sz@rul reagálnak ezek a dolgok ha ki van centizve.vagy fullba vagy sehogy :D
-
RexpecT
addikt
Nyilván nem 100%-os a táblázat, pontos értékeket úgysem lehet számolni, mivel senki nem tudja, hogy hogyan alakul a kamat, de valóban nem precíz.
Egyébként ezt a kiszamoló is leírja egy másik cikkben.
"A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando"
Persze azt feltételezve, hogy olyan a munkád, hogy minden esetben követi a béred az inflációt. Állami szférában erről nem vagyok meggyőződve.
Értem a logikát, és alapvetően igaz is, de én tuti nem hívnám fel zokogva a bankot, ha megemelkedett másnak a törlesztője, de nekem ugyanazt az összeget kell fizetnem amit az elején is vállaltam, úgy hogy közben többet is keresek.Egy szó mint száz, azt kell eldönteni, hogy megéri-e neki, az a havi ~7 ezer forintnyi összeg a biztonságot. Azt meg kijelenteni, hogy tuti, hogy megéri, vagy tuti, hogy nem úgysem lehet.
-
axioma
Topikgazda
válasz Mercutio_ #9402 üzenetére
Nyilvan a user altal erzett infla az erdekes. Abban legfeljebb a forint arfolyama van bent valamilyen %-ban, amit az allam befolyasolhat, de nem olyan direkt hatas.
Ja es mint utaltam ra, a fizukban erezheto infla... tudom, a netto, ahhoz is hozzanyulhat.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando
Ezt azért gondold át picit
A másik, hogy mind a hivatalos (ami nem mindig a valós) infla, mind a kamat az MNB asztala, és míg az előzőt kedvére kozmetikázhatja az utóbbit egy rossz(abb) pénzpiaci helyzetben kevésbé.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
Topikgazda
válasz RexpecT #9396 üzenetére
Ne hulyitse'tek mar ilyen tablazatokkal. A kiszamolot meg hagyjuk, aki kepes penzugyi tanacsadonak kiadni magat es zokszo nelkul osszead jelenertekesites nelkul kulonbozo idopontban esedekes szamokat... [raadasul nem "majdani" hanem azonnali emeles hatasat mutatja be, ami szinten nem mindegy, ha egy fix kamathoz akarja valaki viszonyitani]. Plusz a 7M 20 evre es a 12M 25 evre kozott pont az a nagy kulonbseg, hogy az _elejen_ mekkora a kamattartalom a torlesztoben, ami ezt a nagy kilengest okozza.
Kamatemeles nincs onmagaban. A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando, akkor ugyanannyit fizet a hitelert. Raadasul az annuitasos hitel onmagaban is nominalisan allando, tehat realerteken csokkeno, erre egy kisse novekvo realkamat-fizetes is me'g boven azt fogja eredmenyezni, hogy a torlesztoreszlet a fizeteshez kepest (mert ezt nezik tobben, nem a hitel mint termek arat) azonosan "nehez" lesz.
En jobban biznek a bankrendszerben, a rugalmassagban (ha lesz jobb hitel, at lehet menni, ha nem megy igy fizetni de nem akarja eladni, akkor futamidot hosszabbitani), minthogy egy most bebetonozott magasabb dijat fizessek meg. Pont forditva, mint a dev.hitelnel, en kieg.kamattamot vettem fel, mert ott kulso hatas volt a frank arfolyam. Mondjuk arra utolag nezve, penzugyileg rafaztam, dev.hitellel mar reg meg lennek mentve...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest