- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
CorsairS
csendes tag
Helló szomszéd
Nem tudom miért tartod drágának a 74M-t, van 46nm-es 1,5 szobás hirdetve 64M-ért a környéken
Én családi okokból a környéken 1,5 szobásra pályázok, de hihetetlen felment az áruk tavaly és ráadásul a kínálat is eltűnt, december-januárban 50M fölötti hirdetések voltak, most kezd kicsit visszább esni.
Ez pl január első felében is fent volt egyszer 45M-ért, pénteken felkerült, hétfőn délutánra már le is vették (persze hétfőn délben miért is vette volna fel a faszi a telefont), de most hétvégén visszakerült 51M vicces áron.
A második amit figyelek csak érdekességből az ez, ez is valahogy január közepén került fel, elsőre 51,86M, aztán múlt héten leesett 49,9M-re, majd hétfő délután vissza 50,49M-re, majd este megint vissza 49,9M-re. Ez az egyik, amit úgy árulnak, hogy tartósan béreli valaki.
Meglepetésre megjelent most egy 48M-s, igaz az földszinti. Remélem ezzel elindul a környéken egy kis stagnálás, esetleges kínálatnövekedéssel kis áresés is. -
lm83
őstag
Mondjuk olyat ad el amin hitel van és így lehet nem tudná. Míg a szatyor pénzzel átvétel után bemegy a bankba, kifizeti a hitelt. Ezután ahogy nevére kerül el is tudja egyből adni. Ha a vevő partner ebben.
Most gondolj bele, hogy valaki 10 éve, mondjuk 2015 környékén vett hitelre egy 20 milliós kecót, azt most mennyiért tudja eladni.
Ha épp olyan élethelyzetbe került, hogy muszáj neki ezt meglépni. -
Revolit
senior tag
igaz, a szembe ház teraszáról kezet lehet fogni
És nehogy bárki azt higgye, viccel a kolléga, engem egyszer felhívtak egy új építésűbe, sarokban elhelyezkedő lakás, és ott volt sarokszomszéd, és kezet fogtunk vele, bemutatkoztunk, minden
Azóta hallottam is a panaszt, hogy iszonyatosan visszhangos az a sarok.De amúgy előnyök és hátrányok, természetesen nem fekete és fehér az új építésű sem, de ilyenekre pl nem is gondolna az ember, pontosítok, én pl nem gondoltam volna ezelőtt. Panelben ilyen probléma pl nem volt, hiszen az egy téglalap - természetesen volt sok más helyette.
-
Dorian
félisten
A népesség nem csökken annyira, hogy ezt kompenzálja. Ráadásul a lakásmegújulási ráta 1% alatt van, ami azt jelenti, hogy több, mint 100 év, hogy az ingatlanállomány megújuljon, és egy épület jó esetben bír ki ennyit. Erre jön rá még az a tény, hogy a 60-as -70-es években brutális mennyiségben épültek lakások, ezek a panelek. Jelenleg van 800ezer panel, ebben él 2,5M ember. Ezeket fel lehet újítani szigetelésileg, gépészetileg, elektromosan, de végtelen időt ezek szerkezete sem bír ki, és mivel egyidőben épültek kb. egyidőben is fognak tönkremenni, óriási hiányt zúdítva a lakáspiacra. Ezt fokozni fogja az, hogy nem is kell megvárni, míg ezek tönkremennek, elég ha 10-20 tömb életveszélyes lesz, onnantól pedig senki sem akar majd ilyenben lakni.
-
Madwe
nagyúr
Sose költöznék panelbe, de ezerszer inkább egy olyanban laknék, mintsem egy tipikus újépítésűben, ahol semmi infra, közlekedés, boltok, gyógyszertár, edzőterem, iskola óvoda jellemzően nincs a környéken vagy eléggé kompromisszumosan. Cserébe ugyanúgy egymás szájában vagytok, ugyanúgy hallod ha a szomszéd megmoccan, miután frissebb az épület ezért modernebbnek hat - de erre térjünk vissza 20 év múlva mikor az is koszos poros lesz - viszont a legtöbb kivitelezés jellemzően hitvány spórolós de látványos, tartós viszont nem... meg tök jó hogy a++ s a rezsi szinte nulla, de a közösköltség fenntartási része meg drágább, mint a panelbenn a kktsg+rezsi... s ebben jellemzően nem is feltétlen van benne az avultatásos csere ára, csak a futó költségek...
persze vannak kivételek, de azok ritkák... -
attiati
veterán
Ez nem ennyire egyszerű
Ahhoz pénz is kell, az meg nem áll rendelkezésre hirtelen.
Azt mondják, hogy Ukrajna újépítéséhez kb 5-600 mrd EUR kell. (Nem tudom ebbe mi tartozik bele.) Kb 10-15 év alatt lehetséges. Nyilván nem egyenletes elosztásban.
Legyen mondjuk az első években 100mrd.Na most egy 50mr EUR-os csomagot is nehéz volt megszavazni és az is 3 évre (!) szól.
Plusz vegyük hozzá, hogy ez eltörpül egy EU-s építőipari méret mellett (2750 mrd USD 2023-ban)
[Europe Construction Market Growth, Size, Forecast 2024-2032]A legerősebb tényező viszont az, hogy Kína túlépítette magát az elmúlt évtizedekben és onnan kiesik kapacitás, ami jócskán ellensúlyozza az ukrán újjáépítést.
j0k3r: +1, ugyanez jutott eszembe itt gépelés közben.
-
Kukipapa_rr
tag
Sokat nem tudok az elhangzottakhoz hozzátenni.
Nem kertmoziról beszéltem. Mi is meghallgattuk, hogy mit lehet kinn hallani, amikor benn dübörög valami (nem feltétlenül hangerő kérdése ez), a szomszéd rádiója a kertben valóban hangosabb. Non-stopról meg pláne nincs szó.
Nyilván ikerház, meg egymáshoz közel épített házakat kerülni kell, és nyílászáró ill. szigetelés is sokat számít.
Egyáltalán nem törvényszerű, hogy zavarnod kell a szomszédod.
-
rwin5
őstag
Azért telekméret, épület elhelyezkedéstől is függ, ahol nem ilyen ikerház szintű távolságok vannak, azért nem zavarja annyira a szomszédokat szerintem.
Ha a kertbe kapcsolsz egy rádiót azt is jó eséllyel hallja a szomszéd, mert semmi nincs ami megfogja a "zajt".
Én eladó panellakásokat szoktam szoktam nézni és olykor látok hatalmas mélynyomós házimozi rendszereket, el se tudom képzelni ott mit érezhetnek a szomszédok.
De a 14. kerben mikor a Padlizsán utcán laktam még a szomszéd csaj az ébresztőórájára is felkeltem, olyan sz*rok voltak a falak, pedig tégla volt. -
Árpi001
senior tag
Monduk sovány vigasz, de a szintén környékbeli (Füredi ltp) panelünkkel egyező lakások már 800k/m2 felett mennek (na jó, nem biztos hogy mennek, de bőven hirdetődnek). Szóval 1-2 ilyen év, és az lesz a vége, hogy mégis ki tudunk gazdálkodni egy váltást ;] :D
Miből gondolod hogy ha a tiétek ára feljebb megy, az eladói oldal, családi házak téren majd stagnál?
-
attiati
veterán
-
axioma
Topikgazda
inkabb hirdetesi fotokra gondoltam, mint valodi VR -re, de VR technologiaval belerakva a butort az uresen fotozott helyre (esetleg 3 kulon stilust is, ahol nem ua. az elrendezes sem feltetlen, pl. bentlakok szamatol fuggoen)
gyorsabbnak es rugalmasabbnak tunik, mint a tenyleges staging, gondolom elotte azt is megtervezik valamiben... -
hellomi
tag
Az igazsag az, ha tobbert megy el, az ingatlanos is tobber kap erte, ugyis szazalekos jutalekot kap.
Egy rendes ceg szerintem mar ugy kene csinalja, hogy x-y csomagot kinal fel a vevonek, ahol egy kicsit magasabb % dijert cserebe benne van a profi foto-video elokeszites, az olcsobb csomagba meg a minimalisan szukseges dolgok.
Pl egy 2.5-3.5% kozotti savban 2-3 csomagot elokesziteni, egy 100M+ ingatlan eseteben neki a vegen akar millio folotti jutaleka is maradhat meg rajta. Ha viszont elore keri, nem felel meg jutalekban neki, akkor o sem bizik a sajat munkajaban annyira, hogy olyan jo plussz kepi anyagot keszit, ami miatt tobbert vagy hamarabb kelhet el az ingatlan.
-
-
Mercutio_
félisten
Ciklikus ingatlanpiac emelkedő szegmense megfejelve unortodox gazdaságpolitikával.
Ebből én nem vonnék le messzemenő következtetéseketilyen alapon a 2009-2014 közti időszak is lehetne referencia
Kicsit olyan ez, mint a részvénypiac azoknak, akik csak bika időszakban kereskedtek -
attiati
veterán
A videó sokkal nobrainerebb
Összevadászni, hogy melyik kép melyik helyiséget mutatja az alaprajzon....
Persze a képeket is meg lehet oldani, hogy beszédes legyen.#25147adalbert1
Becsületére legyen mondva, hogy legalább lefényképezte a csöveket.
Azért valami dekorációval feldobhatta volna, hogy ne legyen ennyire látványos.
Jobb oldalra egy komód alulra, vagy egy térelválasztó függöny vagy növékenyet végigfuttatni a csövön, akár műnövényt is.Egyébként korrektnek tűnik így madártávlatból.
-
adalbert1
veterán
Igen, a telefont elfordítani tényleg 1 mozdulat lett volna, szóval nem értem, miért ilyen videót csinált az ingatlanos, ráadásul ha ebből élsz, akkor azért jó lenne az ilyenekre figyelni.
Számomra is van hozzáadott értéke a videónak, még ha épp nem is a legjobb minőségű.Drizzt: ez érdekes kérdés, ahogy nézem, ezen a környéken az összes elmúlt 4-5 évben épült lakást beárazták 1.4-1.5 millió/nm környékére.
Viszont szerintem ez a lakás annyira kicsi, és tényleg csak egy személynek tűnik kompromisszumokkal élhetőnek (már ha nem csak aludni jár haza esetleg egy pár mindkét fele az irodából), illetve költeni is kellene rá (legalábbis a konyha elég egyszerűnek tűnik), hogy ennyit biztos nem adnék érte. Szerintem a millió körüli nm ár reálisabb lenne.
De lehet, hogy akkor is inkább keresnék kicsit drágábban egy legalább 4-5 nm-rel nagyobb lakást.Vannak még vicces hirdetések, ez az egyik személyes kedvencem, már elég régóta hirdetik a reális ár felett, most már egy ideje majd 2 millió/nm áron megy. Itt kíváncsi lennék, hogy mire gondol a hirdető, 60 millióért már elég sok lehetőség van a piacon, szerintem elenyésző azoknak a száma, akik ennyit kiadnának egy 30 nm-es lakásért (illetve jobban mondva ezen a környéken, exkluzívabb környezetben el tudom képzelni).
Ez egy másik kedvencem, itt 2 panel lakás lett egybenyitva. A 7. képen viccesek a csövek az iróasztal mellett, jó lehet minden nap oda leülni (igaz télen vélhetően körbefűtenek
).
-
Drizzt
nagyúr
Nekem mindenkeppen ad hozza a video. Sokszor megsporolhat egy felesleges helyszini megtekintest. Van amikor a videon veszed eszre, hogy az alaprajz megsem ugy van, vagy picit tobbet latsz a kornyezetbol is. Minnel tobb dolog van valamihez, annal jobb. Az ingatlanosnak is jobb, ha a video miatt nem mesz ki, mert eszreveszel valami kizaro okot, amit amugy is meglatnal eloben. Megsporol egy bemutatot.
Ui.: szerintetek mennyi a realis ara ennek a lakasnak? Ti mennyit adnatok erte? -
rwin5
őstag
Az a rész már majdnem 16. kerület, nem? De írod te is, hogy szelete.
Szvsz. azért van kevés 55-60 M-ért mert erősen túlárazott, és reálisan kevesen hirdetnek azon az áron.
Min. 45m² alapterületű panellakás 14. kerületben 30 milliótól 50 millió forintig 214 db van most eladó, abból van pár duplikáció biztos.
Konkrétan a Füredi utcában meg az 50 nm körüli panellakások 30-35-40-45 millióért vannak, az az 55-60-as leírás erős túlzás -
dnelb
veterán
jó mondjuk ez az autós üldözés is baromi unalmas már, úgy van beállítva mintha az lenne mindennek az okozója, a teljes co2 kibocsátás 15% a közlekedés, és ennek a 15nek a 60%a a szemelyauto. Ha holnaptol eltunne minden személyauto se lenne semmi diffi kb, csak ugyanakkora üzlet az e autó mint 2000 körül a dízel, akkor azzal csinálták ugyanezt... Afrika, India teleszarja a világot gyerekkel, Kínát nem érdekli az egész,innentől fogva ez ennyi volt, én már nem is izgulok ezen
-
Elképesztően konfliktusos ez a szituáció, hiszen hatalmas érdeksérelemmel jár. Ahogy írtam, emberek százezrei költöztek ki a zöldbe úgy, hogy a munkahelyük a városban van. Azért volt olcsó a kégli, mert nincs normális infra, majd amikor már nagyon sokan költöztek oda, akkor elkezdik követelni az infrát. És annak az árát nyilván nem ők fizetnék meg, hanem mindannyian, közpénzből. Mert ők nem voltak hajlandóak panelben/tömbházban lakni, és vágytak a zöldre. És ezt tényleg ne vegye senki magára, próbáljatok elvonatkoztatni magatoktól, én is ezt teszem! Én is az utcán parkolok, ahol lehetne egy park, vagy több zöld, vagy tudja a fene. Ez a probléma mindannyiunkat érint.
-
Dorian
félisten
Lehet, h arról szólt, de akkor nem tudom hogy kapcsolódik ahhoz amiről szó volt, merthogy a többletköltségekről volt szó.
Igen, a kényelemnek, minőségnek ára van. Ez furcsa valakinek? Lehet szénnel is fűteni vaskályhában, csak az mocskos és melós dolog. Biztos drágább a gáz, de ott csak a termosztátot kell megnyomni. Lehet olcsón laptopmonitoron és csipogón is filmet nézni-hallgatni, de azért mégis más projektorral, vászonnal, minőségi sokpontegyel az erre kialakított moziszobámban. stb.
-
Dorian
félisten
Nálam a bejárás ideje ajtótól ajtóig értendő, otthon kocsiba be, itt irodaház udvarán ki.
Egyéni helyzet válogatja kinek mi felel meg. Számomra maximálisan megéri az a napi + 2x15 perc (ennyit nyernék egy Bp-i lakás + BKV-val), hogy zöldövezetben, kertes házban éljek, sokkal többet is adnék érte. -
Egy jó barátom legutóbb azt mondta, hogy kertes helyett ő simán ellenne itt a városban egy penthouse lakásban. Nagy terasz, panoráma, és közben a városi lét előnyei.
Amit sokan nem vesznek számításba: ha kiköltözöl a városból, akkor a barátoktól is elvágod magad. Múlt héten voltunk a már említett párnál a Velencei tónál, de nagyon macera volt összeszervezni. Plusz ugye kocsiba kellett ülni, egy bort sem tudtam inni, éjjel hazavezetni fáradtan, mert ott aludni eleve nem akartunk. A csaj full HO, magányos, mert nem ismer ott senkit, és amúgy is kihalt nagyon a hely. A srác szív az ingázással. Ezért tényleg megérte...
Másnap pedig itt a városban elugrottam egy haverhoz sörözni. Taxiba be, 20 perc alatt itthon voltam éjjel. Ezt aggloból nem csinálod meg.
-
concret_hp
addikt
https://logout.hu/tema/lakashitel_lakasvasarlas/hsz_22393-22393.html nem csak neki jutott eszébe
-
axioma
Topikgazda
Abban megegyezhetunk, hogy ha van atlagos alaprajzu panel, ott a sok kozul nehez kulonbozonek lenni, de visszatalalason kivul akkor se latok sok jelentoseget. Lehet hogy a vizualitashoz tul matematikus vagyok
de anno rokonnak az alaprajzra nezve mondtam hogy sotet lesz a nappali, latta a kepeket, odament, megvette, majd kesobb mondta hogy tenyleg sotet a nappali, pedig elore nem hitte el... (nyar vs. osz-tel, ennyi tortent, meg hogy uvegfeluletet szamolt nyilasszog nelkul).
-
lajafix
addikt
És a fogyasztott hömennyiség az egész házra hogy alakult az évek folyamán?
A közös képviselőnek ezt tudnia kell.Ez a 25 fok télen agyrém, ennyire körbe vagytok fűtve?
Nyáron a szigeteles is csak lassítani tudja a felmelegedést, az nem érződik hogy lassabban melegszik át, éjszaka átszellőztettlve hűvösebb marad?
Ja mennyire vastag és milyen hőszigetelés került fel.
-
dellfanboy
őstag
neked megengedem, hogy elnezest kerj!
megis milyen piacot kellene nekem mint maganamber tamogatnom? am, erdekes modon hetvegen 2 maganszemely is irt/tudott irni privat uzenetet ingatlan.com-on keresztul es emailbe kuldtem nekik kepet, egyik holnap jon megnezni...
tudom mindenkinek tele a zsebe es seccperc alat kiperkal egy mezes mazos haziokert csilliardokat mert az ingatlan.com-on latott 1-2 jol retusalt fotot.
ok nem az en celkozonsegem...de remelem a piacot boven tamogatod, es a pincertol elkezdve a szigetelo szakiknak is boven jattolsz, hisz TE tamogatod a piacot is!
-
adalbert1
veterán
Én pont paneleket nézegetek most, csak másik kerületben
Az a gond, hogy 4 szobás lakás alig épült a környéken, még panelből van a legnagyobb kínálat, illetve az a legolcsóbb is (ami téglából van fent a környéken hasonló méretű, az kb. 20 millióval vagy többel drágább).
Azért panelből is van, aminek erősen irreálisnak tűnik az ára, pl. 74 nm 73,9 millió, legalább könnyű kiszámolni a négyzetméter árat.
Szívünk szerint mi is esetleg házat vennénk, de ami tetszik, az jóval a keretünk felett van, egy erősen kompromisszumos megoldásért pedig nem akarok nagyon eladósodni. -
Drizzt
nagyúr
Miert, mennyibe kerul a haz, amit vennel? Annak nem ment hasonloan felfele azota az ara?
Amugy a kelenfoldi panel arakat nem tudom megerteni leginkabb(~1M/nm). Mondjuk en ha XI. keruletbe koltoznek, tuti nem oda. Tegnapi Kalmarok podcastben is jol radobbentek pont ezekre az arakra.
Ha megveszik a 700k huf/nm-ert, akkor orulj neki es vedd a hazat(, ha annak nem nott meg aranyosan az ara)!
-
axioma
Topikgazda
Attol fugg. Sajat reszre nyilvan, mert sajat reszre az ujepitesuhoz is csak szep csendben itt-ott hozzanyul a legtobb tulaj. De ha valaki csak eladasi ar novelesere ujitja fel, akkor siman bejohet, pont a szakemberhiany es az idegeskedes megsporolasa miatt (akar o maga dolgozik benne, akar csak van valamiert lehetosege leakasztani a szakikat idore, ami az atlagembernek nem megy, mert nem ismeri a megfelelo csatornakat).
-
KilgoreTrout
senior tag
-
Stanlee
őstag
Szerintem Pista neni valahol eppen elvegetal, majd ha meghal, akkor valaki orokli.
Nem tudom, melyik telepulesen van a kiszemelt ingatlan, de kisebb helyen ismerosok utjan valahogy ki lehet deriteni, hogy hol el a tulajdonos.
Meglepodnek, ha valahol csak ugy megkeresnek neked a mostani cimet a tulajnak es odaadjak.
-
updog
őstag
Sziasztok!
Földhivatalban vajon lehet részletesebben keres(tet)ni a tulajdoni lapokon, mint online? Azt szeretném tudni, hogy egy 8 lakásos társasházban melyik lakásnak volt egy általam ismert személy a tulajdonosa (ugye erről kell legalább egy bejegyzésnek lennie a III részben, ami valószínűleg már töröltként van ott, de attól még ott kell hogy legyen).
Tudom hogy a lakás értékéhez képest a 8 lakás tulajdoni lapját akár egyesével is lekérhetném 8000-ért és akkor tutira megvan az infó, csak kutatási szempontból érdekel hogy lenne-e más mód erre?
-
A Zéé
addikt
"nem ő adja hozzá az értéket, hanem az hogy nincs más aki megcsinálja."
Műszaki menedzsment tantárgyamnál az volt az egyik fő gondolat, ami meg ragadt bennem, hogy a saját munkánk/termékünk ára az ügyfelek nem tudásának mértékétől, és a saját magunk/termékünk helyettesíthetőségének mértékétől függ.
Ezt anno nagyon nagyképű dolognak tartottam, de igazából az évek során rá kellett jönnöm, hogy ez nagyon is így van.Ha nincs festő szabad kapacitással, akkor mindegy, hogy az ő hozzáadott értéke nem változott az egységnyi festés alatt, nincs helyette más. Vagy kifizeted, amit ő kér, vagy megszerzed azt a tudást, ami ahhoz kell, hogy megcsináld magadnak a munkáját.
Írtam már, hogy el kell fogadni, hogy vége azoknak az időknek, amikor az építőipart az olcsó munkaerő jellemezte. Nincs szakember, mert nem az a cél sajnos. Szét lett verve teljesen a szakmunkás képzés, mert az volt a politikai érdek, hogy beüljenek az emberek a gyártósorok mellé, meg az irodákba olcsó droid munkásnak...
Ugyanúgy fogunk járni, mint az angolok, meg a németek ahol ha nincsenek a vendégmunkások, kb. vége lenne az iparnak, csak ide nem a magyarok, lengyelek, románok jönnek dolgozni, hanem az ukránok, oroszok, pakisztániak, indiaiak. És ez nem a jövő, hanem sajnos a jelen... -
PazsitZ
addikt
"milyen jogon" Most ezt kérdezgetheted tőlünk, meg pöröghetsz rajta, de az ár statisztika elég jól kimutatja.
A miértre kb. annyit tudok mondani kapzsiság, korábbi veszteség visszanyerése.
De nézd meg bármelyik ÁFA kedvezményt. Az árak pár hét, 1 hónapon belül utolérik magukat.
Ez ilyen sajnos...A fenti példád, hibás, ne mkülönböztethetsz meg vevőt a vevőtől.
De ha 30%,25%,10% százalékokat adogatnál, akkor átlagolhatsz és emelhetsz egy 20% körül -
Qtya123
őstag
Ahogy mondod, úgyis kifizetik. Persze, hogy beépítik az árba. Mikor a csok bevezetése után megemelkedtek az árak ugyanúgy elkapkodták az ingatlanokat, sokszor a tervezőasztalról.
Aztán az agglomerációban/Balatonnál kilőttek az árak, ugyanúgy elkapkodják a jókat.A szakis dolog is ilyen. Kifizeti, mert nincs más, mert ott a támogatás stb... Hogy etikus, vagy nem etikus, az senkit nem érdekel. Ha kimaradsz, lemaradsz, sajnos ez van.
(a VGA áraknál érdekel bárkit is, hogy etikus, vagy nem etikus az, hogy már Mari néni is felvásárolt 4-5 VGA-t bányászni és minden iszonyat drága?)Én amúgy anno kötöttem 1 darab 4 éves lakástakarékot, de már akkor úgy voltam vele, hogy jóvanna menjen oda is, de nem erre építem az ingatlannal kapcsolatos megtakarításaimat és kikötöttem magamnak, hogy csak lakás árába, vagy beépített cuccokba vagyok hajlandó elkölteni.
Meg vagyok győződve arról, hogy sok esetben kb 0 értelme volt az egésznek, ha a szakit fizetik ki belőle. Vegyük példának ezt a 4 éves lakástakarékot. Ad 300e Ft állami támogatást. A szaki meg rádob a számla miatt 27%-ot egy 900e Ft-os munkára és ez kb pont el is vitte az egész állami támogatást. Ugyanott van, mintha a párnacihába tette volna havonta a pénzt és számla nélkül dolgozik neki a szaki.
Én mindenesetre a laktak beszántása előtt nem éreztem késztetést, hogy rohanjak még a kutyám nevére is gyorsan 12 darab új szerződést kötni, pont emiatt, hogyha a szaki meghallja, hogy mi a helyzet, akkor tolja rá az árat.
Főleg örülök ennek, annak fényében, hogy mekkora egy vergődés az OTP-nél az, hogy a pénzemet megkapjam, pedig nem bonyolult a képlet, csak bele akarom tolni a lakás vásárlásába.
-
Ursache
senior tag
ha mindenki 10x annyi jovedelemmel rendelkezne hirtelen, guess what: az is "beepulne" az arba. fogalmazd at emeszthetore: megjelenik a piacon a fizetokepes kereslet.
es pont ez a baj a majd az allam belenyul dolgokkal. porgetik, pumpaljak, de senki nincs elorebb, csak lejjebb. (tehat vegyuk az 1 vagy max 2 gyerekeseket/vallalokat.)
-
Qtya123
őstag
Én is szeretem a komment szekciót olvasni. Gyakran még hasznosabb dolgokat lehet ott olvasni, mint magában a cikkben (bár mostanában megjelent ott néhány önfényező, értelmes tartalmat nélkülöző hozzászóló is).
Én meg annak örülök, hogy olyan lakást sikerült venni, ami egy építészmérnök házaspáré volt és 3.5 éve újították fel A-Z-ig, a felújítás minden mozzanatáról és az anyagokról több száz képpel dokumentálva. Jó, hogy nem vettünk olyat, amihez bármilyen téren hozzá kell nyúlni, pedig volt egy, amit nehezen engedtem el.
Egy sz@ros redőnynél az van, hogy egyik haverom csináltatott 1 éve 2 nagyobb ablakra és akkor volt 103e Ft. Most elköltözött, csináltat kb ugyanakkora 2 ablakra és 200e, valamint 10 hét! az elkészülési idő... (állítólag a gyárban el vannak úszva, annyi a megrendelés és nem tudnak elég gyorsan gyártani) Ez csak egy redőny, akkor a többi dolog, akár egy részleges felújításnál is? -
Gython
csendes tag
A Furedi uton levo 46-os panelekre gondoltam, ami nagy hatrany hogy nincs erkely rajtuk. A Vezer ut fele vannak erkelyesek, viszont az kozelekedesileg nem tunik annyira jonak.
Igen, valoszinu nem szerencses az a lokacio a kozeli autopalya miatt. Te laktal sima es csuszozsalus panelban is? A csuszozsalusak jobb ho es hangszigetelesuek, mint mondjuk egy panelprogramos 10emeletes?
-
Mauzes
addikt
Le tudnád írni, hogy milyen szívások voltak a hanyag ügyvéd miatt?
Másoktól is: tényleg mindenki indokoltnak tartja, hogy "az ügyvéd kötlségén nem szabad spórolni"? Ennek két aspektusa is van:
- Egyrészt értem én, hogy ez egy szakma, amihez nem ért az emberek többsége, és ezért kell ügyvéd (vállalati területen sok adásvételt láttam már és szerződések készítésében is részt vettem jogászokkal együtt, tehát nem a jogászok ellen vagyok). Na de ha egy ingatlan adásvételről beszélünk, ez tényleg egy olyan komplex és nehezen kezelhető terület? Persze vannak egyedi esetek, tiszta sor, de azért 95%-ban nem full "commodity" egy lakóingatlan eladása? Az esetek 95%-ában nincs meg az az x darab jól körülhatárolható és teljesen tipikus dolog, kockázat, amire oda kell figyelni, le kell tudni fedni? Tényleg vannak olyan low-end ingatlanjogászok, akik erre nem képesek?
- Másrészt pedig tényleg indokolt, hogy %-os jutalékban gondolkodjon egy jogász? De egyébként ugyanez a téma az ingatlanközvetítő is. Szerintem semmivel nincs - vagy csak nagyon minimálisan - több munka, feladat egy 150 milliós ház szerződésével egy 50 millióshoz képest. Akkor ez miért kerül 3x(!) annyiba? Felelőssége sincs több se egy ügyvédnek, se egy közvetítőnek. Na jó, utóbbinak tényleg nincs, de az ügyvédnek törvényileg elvileg igen, csakhogy a valóságban csak olyanért van felelőssége, amit csak gondatlanságból lehet elk*rni. -
Vezu
csendes tag
Mi a kerepesin laktunk rakosfalván, tavaly adtuk el. Ha takarítottunk, másnapra már állt a por a mindenhol, (a fekete dohányzó asztalon rajzolni lehetett) a fehér függöny felső része már 3 hét után fekete volt. A robotporszi nálunk is ment, de nem sokat ért.
De a legdurvább az állandó hangzavar volt, kinyitottad az ablakot és meghallottad az állandó búgást, na ezt nem tudtam megszokni...
Piszok jó áron vettük a lakást, még jobb áron adtuk el, de sosem költöznék vissza ilyen részére a városnak, inkább 100x ingázás.. Hiába volt minden közel szó szerint 1 perc sétára (lidl, árdkád, éttermek, kocsmák metró stb.), de ennyit nem ért. -
axioma
Topikgazda
osszel nagyon szivas lesz -- a tomegkozlekedes tovabbra se sokkal jobb (bar talan vannak javulo reszek, de nem mifelenk), az autok meg nem fernek el mert egyre nagyobb batarokkal jarnak az emberek (ateresztokepesseg / fo mozgasban is latszik, meg plane parkolohelyben)
[de inkabb az mint egy valos negyedik hullam...] -
-
axioma
Topikgazda
Azert nekem valami olyan jott at a cikkbol (nem biztos hogy ugyanez volt), hogy "indokolni kell". Es megszunik a ki-be ugralas, bar nem hiszem hoyg eletszeru volt, de most 1x eldonti, ha marad benne 1x kilephet, de aztan semmi.
Ami kerdes, hogy 1.3M lakossagi hitelbol hany a lakasra bejegyzett jelzalogos. Egy olyan szam volt hogy tavaly aprilisban 1.6M volt, de ott me'g szerintem egyesek csak nem adminisztraltak le, jobb lett volna a majusi allapotot latni, ill. hogy az elszamolasok kikuldese okozott-e kilepeseket.
Azt viszont mindig ertetlenul olvasom, hogy szemrehanyjak hogy a megsporolt penzt az eletvitelre koltottek. Mi a francert masert kellett volna barkinek moratoriumozni???? A cel az volt, hogy akinek nincs jovedelme, az a jovedelem-teher kiesesevel felszinen tudjon maradni. Valoszinuleg arra gondolnak/probalnak utalni, hogy "eldorbezoltak a hulyek", kozben meg szerintem ez a normalis, az maradjon akinek a megelhetesehez kell (arrol nem is beszelve hogy sok eldorbezolasi lehetoseg nem nagyon volt az elmult egy evben). Az jobban zavarna ha azt irnak, hogy befektetesre kerult a penz, mert akkor rossz helyre ment a "tamogatas".
Az egy mas kerdes, hogy miert nem azt vezetik be, hogy a jelenleg fennallo tartozasnak a mindenkor aktualis kamatterhet mar fizetni kell, csak a toket nem. Vagy a fele havidijat. Szeptembertol ennek - hacsak durva negyedik hullam nem jon, de raernenek akkor rangatni - elegnek kellene lennie. -
HoTDoG
tag
Szerintem nem voltak hülyék. Bár én sem léptem meg ezt, vártam mi lesz a vége. Ettől függetlenül a józan ésszel szemben megy a döntés, hogy az irodista munkakörnek ilyen szinten vissza kell rendeződnie. Értem, hogy fontos a szocializálódás, személyes kontakt, miegymás. De az igazi indok valójában az irodisták bejárásával összefüggő gazdasági pörgés. Büfék, menzák, BKV bérlet, stb.
-
Qtya123
őstag
Na igen, a járvány előtt is meg voltak halva a bevezető/kivezető utak reggel és munka végén minden létező irányban. Ez most még keményebb lesz.
Nekem konkrétan azon kollégák/ismerősök közül, akik nemrég, vagy a közeljövőben költöztek, vagy épp tervezik a költözést konkrétan NINCS olyan személy, aki nem az aggloba költözött, vagy épp tervezi azt.
Amely lakásokat Budapesten megnéztünk eddig, azokat 90%-ban azért árulják, mert mennének aggloba családi házba, vagy már épp be is költöztek. --> Mondjuk néhány esetben nem csodálkozom, mikor azt látom, hogy minden szobában/félszobában dekkol 1 gyerek, vagy emeletes ágyon 2 is, a szülők meg ki vannak kényszerülve az amerikai konyhás nappali egyik szegletébe egy kinyitható sarokülőre.Múltkor beszéltem egy ismerőssel, akivel rég találkoztam, mondtam neki, hogy most tervezünk Budapesten lakást venni. Az első reakciója az volt, hogy konkrétan én vagyok az első jó ideje, akitől azt hallja, hogy a városban és nem az aggloban akar venni.
Mindeközben állami szférában dolgozók között, akik HO-ban lehettek, abban a tized másodpercben, ahogy a kormány megszüntette a HO ajánlást, már kapták az ukázt, hogy na akkor most azonnal takarodás vissza az irodába. Olyannyira gyorsan vissza akarták zavarni őket, hogy még ki sem jött az új szabályzó. Mikor erre rájöttek, akkor gyorsan szóltak az alkalmazottaknak, hogy jó, akkor hétfőn mégse kell még jönni. Majd hétfőn kijött a szabályzó és keddre már berendelték az összeset.
A céges tömbb eddig fullon volt. Most tavasszal özönlenek ki belőle az itt lakók, egy csomó lakás/tároló/parkoló felszabadult. Legtöbben a babaváróval indultak meg.
Szüleimnél meg falusi CSOK... 1.800 fős falu. Nagyon olcsó házak. Eredmény: Idén már 5 falusi csok-os házvásárlás volt, amelyek vásárlói a nem messze lévő, de annál híresebb fullos nyomortelep, bűnözőtanya gettófaluból (tán csak a pap nem kisebbségi ott) érkező kisebbségi család.
-
bilimbalam
tag
Tényleg az a baj, hogy a legtöbb ügyvéd töketlen.
És hiába van ott a szerződésben hogy visszakérheted a foglaló dupláját meg kötbér....
"Inkább törekedjünk a megoldásra" - ilyen válaszokat kaptam, miközben az eladó meg olyanokat vágott hozzám, hogy ő ugyan nem fog fizetni, futhatok a pénzem után az elhúzódó pereskedésben... -
Mauzes
addikt
Jó, akkor maradjunk abban, hogy senkinek nincs statisztikája a több tízezer családi ház adásvételre, így nem tudjuk biztosan, hogy a házba költözők többsége jól átgondolja-e vagy sem. A magam részéről továbbra sem tudom azt vélelmezni, hogy a többség nem gondolja át és megbánja ezt (ráadásul ezt a gondolatot viszik sokan tovább, hogy emiatt lesz majd még korrekció is). Házat többségében - szintén vélelmezem - olyan vesznek, akik eleve házban laktak, vagy többgyerekesek lettek/lesznek.
-
_NCT
addikt
Én azt látom ház és autóvásárlásnál, hogy annyi rossz szaki van és annyi embert átvernek, hogy már lassan örülni kell, ha csak kicsit vernek át. Olyan nem lesz, hogy valamivel ne szívd meg. És az a gond, hogy páran erre építenek brand-et (lásd Becsületesnepper), hogy ők kevésbé b@sznak át, mint a murvás.... Ez kb minden iparában megvan.
-
Ha már így bele mentünk mikor 5 éve találkoztam kiszámolóval egy kissé csalódás volt többet vártam . Bár az is igaz hogy nagyon nem volt mit felmutatnom . Adott pár tanácsot és ha őszinte akarok lenni megfogadtam belőle jó párat .
Szarvas Norbival tavaly találkoztam na annak több értelmét láttam tudott adni gyakorlati tanácsokat igaz hozzá nagyobb pakkal is érkeztem .
-
axioma
Topikgazda
Generalossal is akkor nem szivod meg, ha mar jol tudsz szerzodni meg ra tudsz szolni ha hulyeseget csinal (pl. nem tudja kiszerkeszteni a lepcsozsalut forduloba... nem ismeri a technologiai eloirasokat (lagyvas a falba, nf tegla mikor kell habarcsolva legyen), vagy egyszeruen sporolni akar (nalunk ket het betegszabit kellett fizessen a munkasanak mert raszolt hogy hegesszen betonvasat de kozben nem volt normalis ahhoz valo pajzsa...)).
Szerintem kell a generalos plusz kell az hogy egy toluk fuggetlen ember ertsen hozza, vagy egy neked dolgozo ellenor atalanydijban kijar helyetted es bejegyez a naploba, vagy te beleasod magad akkor a muszaki szaki csak az adminisztraciohoz meg gyanus/vitatott eseteknel kell kimenjen. -
Oppenheimer
nagyúr
Házgyárakra lenne szükség. Összelegózni házakat a szimpatikus elemekből. Házgyáraknak lennének megbízható alvállalkozói akik elvégzik az alapozást, infrastruktúra bekötést, meg f#sz tudja mire van még szükség. Kihozzák az elemeket, összerakják, festés, burkolás és kész. Nem hiszem el hogy mindenki olyan k#rva egyedi házat akar építeni hogy ez ne működne. Ez gyors lehetne és költséghatékony.
-
törölt tag
Ezekben az a szép, hogy egyébként kicsike telken vannak, szóval ezeken egy házon kívül mást nem nagyon lehet felhúzni. Na meg ugye nyilván a vállalkozónak sem kell 70 millióért egy telek amire fel tud húzni pár lakást / ikerház-párt. Főleg hogy ezek a "házak" amiket teljesen elszállt áron kínálnak nem is központi helyen vannak, hanem a város szélén a szántó mellett mondjuk. De persze értem amit írsz, és el tudom képzelni, hogy ez a gondolatkísérlet állhat sok árazási koncepció mögött. Ez még BP-es meg is állja a helyét, amikről tudok is. De vidéken...
#18820 Sztenly: Ezen amúgy gondolkodok én is, csak átnézve a kínálatot igazából ugyan ott lennék... Mert hiába adok el "drágán" ha csak drágán lehet venni ugye. Meg amennyi munkát ebbe belecsaptunk, hogy tip-top legyen.... Nem hiányozna mégegyszer. Na meg ilyen kategória kb nem létezik a piacon. (méret-elosztás-benapozottság-stb)
-
vzozo
senior tag
Én amikor szóltam lent a közös képviselőnél hogy rakatnék fel a fürdőbe költségosztót, ott ült még egy idősebb igazgatósági tag meg a gondnok. A kk. nem tudta hogy ez hogy működik, az öreg elkezdett visítani hogy akkor mindenki másnak megváltozik a szorzója!!!!
Ez az egyik valid probléma, nekem a relatíve új (10-15 éves) radiátorokhoz voltak papírjaim hőleadásról, műszaki paraméterekről. Amikor a droid jött felszerelni és beprogramozni a kütyüt, hiába lóbáltam neki, fogalma nem volt mit csináljon. Ránézett, azt mondja ez "új, fehér, szép", és akkor a három előre programozott random értékből beállította az egyiket.
Aha, oké.
Ha nagyanyámnak két kereke lenne akkor ő lett volna a motorkerékpár - sztori
Főleg ha csak egy picit is nem zár valamelyik szelep 100-asan akkor egy feltöltött rendszer nyomásával spriccol azonnal a világba a víz ott, ahol mókolnak a radiátorral.
Nálunk mindenhova tettek fel elzárót alulra is, illetve felül a termoszelep. Nálam egyből a beköltözéskor lyukadt ki az egyik radiátor, télen. Elzártuk, lakaptuk, és ott voltak a csonkok az egész fűtési szezonban - csak nyáron tetettem fel újat.
Arról nem is beszélve, hogy a pincetárolók tele vannak radiátorokkal. Mi faszért?
Normális ember szerintem az első adandó alkalommal viszi el a MÉH-be némi pénzt szerezni, vagy csak dobja ki a következő lomtalanításkor...
-
Mauzes
addikt
Én értem amit mondtok, szerintem is bűzlik. De azért brainstormolok itt a fórumon, hogy kiessen belőle valami kézzel fogható gyakorlati tipp.
Mert ha én ügyvédet bevonva ügyletet kötök a tulajdonossal, majd ennek ellenére átvernek, akkor ez bárkivel bármilyen adásvételnél megtörténhet (hiszen így köttetnek az adásvételek). És jelenleg nem látom, hogy ha én ügyvédet bevonva ügyletet kötök a tulajdonossal, akkor hogyan tudnak átverni. Főleg ha a foglaló is csak ügyvédi letétbe megy - persze ha nem fogadja el az eladó, az rossz jel.
Nyilván most nem megyek bele még semmibe, nem is vagyok érzelmileg elköteleződve, hanem tovább szeretném vinni addig a pontig, ahol már egyértelműen látszik valami. Mert az is igaz sajnos, hogy 1 éve nem találok ennyire pont nekünk megfelelő házat, függetlenül az árától.
-
dave118
senior tag
"
De most kb. az van hogy mivel a cibetmacska sz*rját is arany áron árulják, hirtelen mindenki akinek van kecskéje, bezacskózza, kimegy vele a piacra, hogy háta valaki megveszi.
A vevői oldal ugyanez: hallottak fél füllel valami olyasmit hogy sz*rból lehet a legjobb kávét főzni (és az állam még ad támogatást is kávévásárlásra), úgyhogy mindent amit eléjükraknak, megvesznekRemélem hatásos a hasonlat, bocs
"
Ritkán kommentelek, de szeretném kifejezni elismerésemet!!! Bearanyoztad a péntek délutánt
#18303Agostino: Azért, mert sokan "tudatlanul" mennek a vágyaik felé, teszem hozzá akár önhibájukon kívül. Költségvetést meg ha csinálnak is (inkább nem), megállnak a vétel költségeinél. Pont a napokban néztem át az enyémet, és úgy, hogy komplett nappalink + háló + gyerekszobánk van (albérletben lakunk jelenleg), simán el fogok költeni +3 gurigát berendezésre úgy!, hogy semmi extra/luxus igényünk nincs. A rezsi többletről ne is beszéljünk, ha már a lakás -> kertes ház példánál maradunk.
-
adalbert1
veterán
Nekem inkább az a problémám, hogy ahol nézgelődök, ott már kb. 60 millió nagyon az alja lett az élhető lakásoknak, házaknak (ez 2 külön környék amúgy
), ennyiért erősen kompromisszumos megoldások vannak, ami tényleg hosszú távon élhetőnek tűnik, az inkább a 80-100 milliós kategória, de abban sincs sokszor olyan, amire azt mondanám, hogy itt biztos le tudnék élni 10-20 évet úgy, hogy élvezem is (pl az új Metrodom háznál itt fejtettem ki bővebben, hogy ennyi pénzért mik is a problémáim).
Szerencsére azért nem árazódtam ki teljesen a piacról, mert van hol laknunk, csak a lakásunk értéke és a kiszemelt ingatlanok ára között egyre nagyobb a különbség.
Néha azt érzem, hogy elrontottam, hogy nem válaltam fel akkor nagyobb kockázatot és vettem valamit még 2018-ban, akkor még elfogadható árak voltak - persze így utólag könnyű okosnak lenni.
Szóval én egyelőre azt a döntést hoztam, hogy figyelem merre megy a piac és növelem a megtakarításaimat addig is, egy erősen kompromisszumos megoldásért nem akarok nagyon eladósodni (erre úgy érzem, hogy később is meglesz a lehetőségem).
-
axioma
Topikgazda
Ha meg olyan helyet talalsz, ahol ujepitesek vannak, ott meg altalaban az infrastruktura van lemaradva. Na meg epitkezest se mindenki vallal be. En a bekasi lakotelep szelen bontandot vennek legszivesebben nullarol ujraepitesi cellal... de mikor par eve utoljara neztem annyiert adtak az alapot hozza mint a hazunk Pomazon. Szoval marad hogy invesztalunk ebbe...
#18305: +1 -
Agostino
addikt
nem ezért fognak amortizálódni, illetve ez is benne van. bár én első körben sokkal közelibbnek érzem amikor úgy igazán jönnek majd a számlák - hogy egy tök köznapi dolgot mondjak. sokan szerintem fel sem mérik, hogy például egy két szintes családi ház fűtése != jól szigetelt lakás fűtési költségével. félek, hogy el fog indulni itt-ott pár dominó, rezsiszámlák tornyosulnak stb. ez persze évek alatt hízza fel magát, de sokszor látom facebookon hogy jóformán minimálbérre, érettségire húzos millókat vesznek fel, mert családiházkellbazmegjóska.
a másik igen, amit mondasz. lerohad a kazán, nem szabályos a mostani rendszer. jó, frissítsük. hát csókolom az másfél millió. oh, leold a biztosíték. hát csókolom alukábelek vannak. jó frissítsük, fél millió. oh, nem jön meleg víz, lerohadt a bojler. jó, frissítsük, százezer. oh, itt lejön kint a festék ahogy az eresz csatlakozik. igen, ázik fel a ház. jó frissítsük, alászigetelés másfél millió. na ezek lesznek szopók.
-
Brandynew
őstag
Egyetértek Mauzessel, nagyon jó ember lehetsz, hogyha tudod, hogy el tudod adni a házadat 100 millióért, de inkább csak 70-ért adod el, mert azt az árat tartod igazságosnak.
Szerintem inkább azért adják el 100 millióért, mert annyira árazta be a piac, és ha jótékonyságból kevesebbért adnák el, akkor nem tudnának másik házba költözni, hiszen a másik ház ugyanúgy "indokolatlanul" drága.
Minden háznak az az értéke, amennyiért megveszik. Egyébként korántsem olyan nagy az árváltozás 10 évvel ezelőtthöz képest, mint azt néhányan gondolják. 10 éve 15-20% volt a lakáshitel kamata, most 3-4%.
-
Eagl3
veterán
Nekünk most ez épül: [kép]
Nappali, konyha és étkező 43m2. Szerintem ez egyáltalán nem egy túlzó méret. Sőt...
Igazából azt is megértem, aki inkább 2 szobát csinál három helyett, hogy nagyobb nappali rész legyen. Igazából az idő nagy részét úgyis ott tölti a család. Nyilván ez abban az esetben igaz ha egy gyerek van. -
Ijk
nagyúr
Nyilván aki 3 gyereket akar és jobb esetben már van kettő az jóformán hülye lenne nem felvenni minden támogatást amíg van.
A másik véglet persze ha nincs gyerek és bevállalja majd lesz valahogy alapon az elég nagy ostobaság. Fogalma sincs mit vállal akinél még nem született gyerek, ráadásul pusztán anyagi oldalról sem éri meg. Minden gyerek +12nm2 alapterület szobánként, közel 5 millió forint családi háznál, 7 millió lakásnál. Egy új építésű lakásnál simán +20 millió a 3 gyereknek való méret és erre kap 10 milliót és persze a kamattámogatásokat. 10 milliós bukta, de ha utánaszámol nagyjából pont akkora bukta ha csak 2 vagy 1 gyereket vállal (nagyjából annyival kap kevesebbet mint amennyivel kisebb ingatlan kell), legjobban akkor jár anyagilag még mindig ha nem vállal gyereket és pusztán az alig rosszabb piaci hitelt igényli. -
Szerintem itt vágtad át a gordiuszi csomót .
Én is a takarékos csapatban játszottam de az elmúlt tíz évben azt látom hogy aki kockázatot az nyert .Ismeritek itt a sztorimat én változó kamatozásút fogok felvenni 19 re húzók lapot . Benne van a pakliban hogy bele bukok de úgy érzem hogy ha tovább takarékoskodok csak elmegy mellettem a piac.
Déli körvasútra kíváncsi leszek de ami engem jobban érdekel az a HÉV vonalak gyorsítása.
-
_NCT
addikt
Jó látni az érem két oldalát. A pandémia alatt nekem is eldurrant az agyam, pedig nem panelban élek, de áldom az eget, hogy ilyen "új építésű" albérletben lakom, így legalább tudom mire ne vágyjak és mit ne akarjak sohasem. Itt volt minden, ami miatt idegileg eléggé kivagyok, és inkább egy idősebb, de jó állapotú ház vásárlása mellett döntünk jövőre, még ha napi 3 órát is kell ingázni. Tudom, ez sok, de valamit valamiért. Pont az általad leírtak miatt; egész évben ki sem tudtunk menni egy jót grillezni, vagy akárcsak a kertbe kiülni. Ablakot nem lehetett nyitni, mert állandóan pöfékelnek a szomszédok, ha becsukom megfulladunk mert légkondit nem lehet felszereltetni a homlokzatra. És nem csak az albérlők szopták meg emiatt, hanem a tulajok is, akik anno nem kértek 500k-s légkondit a lakásba, ami központi csőrendszerbe dolgozik.
Jah és emellé mindenki otthon kezdett el ezdeni, ami miatt zeng a ház (gyanítom nem mi lakunk az egyetlen vasbeton szerkezetű lakótömbben BP-en), többen füldugóban alszanak a lakásokban. Hát kösz nem, inkább spórolok, vagy utazok többet de ezek mellett majd mond meg a gyerekeidnek is, hogy kb csak levegőt vegyenek, mert ha bent vannak az zavarja a szomszédokat (ez is állandó vitatéma a lakóparkban). Emelett horror áron adják őket.
-
426os
őstag
És költöznétek újra panelbe?
Én azon gondolkodom, hogy ha hitelképes leszek a bankok szerint is és nem nőnek tovább az árak, akkor idén belevágok a lehető legkevesebb önerővel (hogy maradjon is tartalék) az első lakás projektbe. Sajnos az árak miatt csak panelben gondolkodhatok, azt is 20 évre hitelezve (persze a tervek szerint 10 év alatt könnyedén vissza fogom fizetni). Kicsit félek ettől a panel+hitel kombótól, de nem nagyon látok más esélyt, valahogy el kell kezdeni otthont teremteni. -
Ursache
senior tag
"hogy mennyiért dolgoznak, majd erre ráigért napi 5000 ft-ot. Azonnal lehet kezdeni, ott az utca végén."
meg mi az hogy egyik naprol a masikra apadt a letszam?
van szerzodes? mi van benne? van ahol 3 honap a felmondasi ido, "itt" ez nincs szabalyozva? vagy mindenki vallalkozo? akkor a fovallalkozo ezen mit csodalkozik? vagy fekete, vagy rosszul lettek elkeszitve a megbizasiak.
Új hozzászólás Aktív témák
- PS Plus előfizetések
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Gombászkönyvek egyben
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari