Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
CoolMan
MODERÁTOR
Nyugalom Uraim! Aki pihenni szeretne az nálam jelentkezzen.
-
Tombi
őstag
Fundinál még lehet holnap ltp-t nyitni.
Viszont, azt olvastam, később emelni/módosítani/ már nem tudsz rajta.
Na ez így nagyon .fa....a, 5 ezres nyitást is el lehet felejteni, menet közben nem tudod 20-ra felbővíteni.golfvariant Ez annyira magyar sajnálom
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
kedvenc részem:
A növekedést támogató tényezők közül kiemelte a béremelkedést, amely jobban nőtt, mint az ingatlanárak. Amennyiben pedig a bérek oldalán további növekedés lesz, további áremelkedésre lehet számítani az ingatlanpiacon is. -
golfvariant
aktív tag
válasz OPiiPO #10880 üzenetére
Mi tegnap délután sétáltunk be feleségemmel az OTP-be, de nem jártunk sikerrel.
Vettünk egy új építésű lakást (1 hónapja) és szerettük volna beforgatni a jelenlegi LTP-nket azonnali felmondással és nyitni helyettük újat...
Azt sem lehet olyan egyszerűen. Nem elég az adásvételi, hanem Földhivatal által lepecsételt adásvételit kell villantani, csak akkor utalják át a kivitelezőnek. Ma felhívtuk az ügyvédet, hátha szerencsével járunk, de természetesen 1 hónap alatt nem sikerült a földhivatalt útba ejtenie.Korábban amikor voltunk a bankba megkérdezni, milyen iratok kellene, csak egyszerű adásvételit említettek. Nem volt szó földhivatali szarságról.
-
dudikpal
senior tag
válasz albiosz #10878 üzenetére
"Havi 150 HUF extraprofit?"
Sztem itt nagyon el vannak tévedve 1esek/mindenki.
Anno jelentkeztem fundás üzletkötőnek, vázolom:
-szerződésenként 50e-105eFt közötti azonnali jutalék, plusz havonta 1 kis csordogálás, állásinterjún még az is elhangzott, h havi 4-5 szerződéskötéssel a többszörösét keresed meg mint a plebsz...
Szerintetek ha egy utolsó csicska üzletkötő ennyit kapott, akkor mennyit kaszálhatott a cég? Kicsit think about it.
Honnan volt erre dzsodzsetta? Te befizettél, az állam hozzátett kb 25%-ot, erre ő büszkén döngette a mellét, h ezen felül ő ad még 1-1,5%-ot, mert ő qrvarendes! Na,az államnak ebből lett elege, h a betétesek pénze+ állami támogatást ezek a tetvek 10-20-30% os haszonnal forgatták, ki hogy tudta, te meg kaptál tőlük 1-2%-ot.Másik a felháborodott anticsokosok.
szinglik=megmurgyel, pont azt hagyja hátra magából, amennyit ért: semmit
2 szülő 1 gyerek=a népesség feleződik
2 szülő 2 gyerek=népesség szintentartva
2 szülő 3 vagy 3+ gyerek= népességnövekedés
Mi a rákot nem lehet ezen nem érteni, nemtom...[ Szerkesztve ]
-
darksamu
csendes tag
-
albiosz
őstag
válasz Csabroncka #10873 üzenetére
Igen, ma már én is hasonló nézőpontokat olvastam. De maga a javaslat nem fogalmaz egyértelműen. Tegnap itt is láttam olyan értelmezést, mint az enyém.
-
Kobe
veterán
En tegnap last minutebe nyitottam gyors egy harmadik ltp-t otp-nel.
Lehet rugalmatlan, meg egyebek, de mivel az allampapirok is 0% hozam korul mozognak, ha esetleg kesobb a futo szerzodesek alltamjahoz nyulnanak hozza, az se nagyon fajna mert felmondom oket.Viszont, a felnondas erdekelne, ott miket vonhatbak le? Gondolom alltam nem jar, plusz az eves kb - 1-1.5% ebkm, meg egyvkiutalasi dij, mast szamolhatnak fel?
-
Csabroncka
addikt
válasz attiati #10869 üzenetére
30 év alatt rendbe lehetett volna hozni pénzügyileg és erkölcsileg az országot, sajnos a szocializmus árnyéka a kelti blokkra még évtizedekig rávetül, ahogyan még mindig látszik a szociális és mentalitásbeli, egyéb különbség Németországban is...
Ebből a szempontból pl igen irigylem az osztrákokat, és a mentalitást is (mai nekem hasonló) - ettől függetlenül nem rohanok Ausztriába lakni.
Albiosz: nem, szerintem ezzel azt a kiskaput zárják le, hogy a hatálybalépést követően a régi szerződést (hatálybalépés előtti szerződést) hosszabbítasz, arra sem jár a hosszabbítási időszakban az álltám.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
Várható volt sajnos, de én egy részleten megdöbbentem. Itt a törvényjavaslat, ha valaki lemaradt volna: [link]
Van eme rész:
29. §
A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi ...
törvény hatályba lépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének
meghosszabbítása esetén a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 21. §-a szerinti
állami támogatás a meghosszabbított megtakarítási időre nem illeti meg a lakás-előtakarékoskodót,
az állami támogatás ezen meghosszabbított megtakarítási időre nem igényelhető.Pl. esetünkben van egy szerződés, amit a feleségemnek kötöttek szülei 2012-ben 4 évre, kb. 6000 HUF-os havi összeggel. Mi ezt 2015-ben módosítottuk módozatváltással 8 évesre és emeltük a szerződéses összeget is, hogy 20,000 HUF-ot fizethessünk havonta. Visszanéztem és ez a mutatvány 49,700 HUF-ba fájt anno: szerződéses összeg különbözet + módosítás díja.(Tudom bal*aszok voltunk, nem kell mondani, akkor még nem olvastam a topikot, már tudom, hogy egyiket se kellett volna, csak fizetni a magasabb összeget...). Szóval az eredeti szerződés lejárt volna 2016-ban. Ha megszavazzák holnap a jómadarak, akkor innentől buktuk az állami támogatást? Jól értem?
Vagy ez jövőbeni hosszabbításra vonatkozik a törvény kihirdetése után?
+ Kérdés, hogy ha jól értem, akkor ne bukjunk nagyon sokat. Megosztásra nem találtam szankciót. Nekem van egy 2015-ös OTP-s hozam pluszom, 6 éves. Ennek a betéti kamata szabad szemmel is jól látható, anno próbált is hevesen lebeszélni az értékesítő. Ha ezt holnap megosztom a lányom adószámára, akkor jár a dupla állami támogatás? Lényeges lehet, hogy anno az első befizetés az 2015. február volt esetemben? Tehát jövő év elején kapunk pl. részárányos állami támogatást a lányom részére vagy csak az én 72,000 HUF-om érkezik?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Persze, hogy tud. Egy nagy politikai játszma folyik az eu-ban is.
A kormány kapott egy kis ízelítőt abból, hogy milyen az, amikor nincs /nem lesz (ennyi) pénz az EU-ból.
És gazdasági oldalról (Matolcsy, Varga Mihály) is jelezték a kormányfő felé, hogy vége az olcsó finanszírozásnak. (Olasz hozamok elszállásával kaptak ízelítőt)
A kettő eredményeként pár hónapig álltak az EU-s kifizetések és máris növelni kellett az aukciókon a kötvénykibocsátást.
Másrészt a korábbi 0%-os aukciók felcsúsztak 0,5% kamatra.
A 10 éves kamat meg elszaladt 2%-ról 4%-ra.
Ez nagyon fáj. (Így az szja csökkentés ment a kukába, cafi, ltp megy a kukába. Ezeknek a politikai megmagyarázása okoz egy kis gondot, de egyelőre nem fáj annyira a megszorítás, hogy egy kis ideológiai politizálással ne lehetne elfedni.)
Évi 1000+ mrd-ba kerül a korrupciós rendszer etetése, abból nem lehet visszaszedni.A lakásáras témához meg annyit, hogy ez egy globális eszközár trend.
Cafi és áfa és egyéb bohóckodások nélkül is mennének felfelé az árak, csak kevesebbet.
Ezzel csak odalépnek a gázpedálra az emelkedésben és rátaposnak a fékre az esésben.
Ezek a támogatási rendszerek csak növelik a hullámokat, de nem tudják megfordítani. Prociklikus támogatási rendszer.Concret: van benne koncepció. Nagyon durván. Ez a legnagyobb erősségük, hogy rugalmasan és azonnal reagálnak mindenre. Nem tudsz egy ilyet felépíteni és működtetni csak úgy véletlenül.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
(az is lehet, hogy a valos cel az ltp-k lerohanasa volt, gyprsan novelni az allomanyt)
ennek semmi értelme, ha mindenki rohan hányszoros sebességgel lehet kötni az új ltp-ket? 5x? akkor naponta kötnek annyit, mint amúgy 1 hét alatt, azzal már idénre minuszban vannak...
a kormany mar tud valamit es durva penzcsap elzaras lesz a kozeljovoben, azt potolja
hát ezen mondjuk nem lepődnék meg... az az évi qrvasok pénz az pont azt a különbséget okozza, hogy van növekedés, látszólag van fejlődés, vs. csak vegetálás van, meg aztán az eus pénzekből sokkal könnyebb volt levenni a %ot mint bárhonnan máshonnanvagy fullba vagy sehogy :D
-
attiati
veterán
válasz Patrick #10864 üzenetére
Teljesen mindegy. Ugrásra készen fog állni egy másik, hasonlóan rossz felfogású politikai berendezkedés.
A választók maguk hívták életre ezt is. És tartják életben a többi rosszat is, akik majd lecserélik a mostanit.
És nem kíváncsiak az értelmesre.Nézd meg, hogy Olasz-, és Görögországban is tökmindegy, hogy jobb vagy bal.. egyszerűen mindig a demagóg, korrupt változat kerül hatalomra.
Nézd meg az osztrák, német változatot. Ők meg nehezen tudják elrontani, bármelyik is kormányoz.
Ez valahogy a társadalmi elvárás, beidegződés, felfogás kérdése. -
Kobe
veterán
válasz Csabroncka #10866 üzenetére
Erdekes kerdes, mert ezzel a kormany beismeri a demografiai valsagot. Must have a 3 gyerek mert jon a veg vagy a migrancsok.
Csak akkor meg ugye az lesz a nagy kerdes hogy oregedo tarsadalomban, ahol fogy a lakossag es no az ures lakasok szama, mi a jo hubelebanc fogja fenntartani vagy feljebb tolni az arakat.Az biztos hogy valamilyen formaban az igazsag pillanata kerult kozelebb - piaci eszkozar lufi van, vagy demografiai apokalipszis, innentol mar nehez magyarazni miert folyik ket iranyba a duna
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz attiati #10863 üzenetére
Hallani ilyet is, olyat is..... Pl volt banki dolgozo aki arra fogta hogy nagyon kell a penz a koltsegvetesbe, mert valami elszallt.
Egyreszt tobb dolog.lehet:
- a kormany mar tud valamit es durva penzcsap elzaras lesz a kozeljovoben, azt potolja
- boritekolhato a lakasafa kivezetese
- trendfordulot ereznek es ezzel akarnak lokni meg egyet a piacon (az is lehet, hogy a valos cel az ltp-k lerohanasa volt, gyprsan novelni az allomanyt)Nekem egy kicsit az kezd osszeallni, hogy megereztek valamilyen markansabb iranyvaltozast es minden korabbi dolog inkabb az utolso kihasznalas fele probalja lokni a nepet
Pl. Lakascafi beszantasa, mindenki rohant adasvetelit kotni
Ltp beszantasa, mindenki sorban all ujat kotni amig tud amit szinten csak lakascelra fog felhasznalniA kerdes, hogy ha se kedvezmenyes afa, se ltp, se lakascafi, a lakossag most osszel ellotte az osszes ilyen puskacsovet, akkor mi marad, mi fogja vinni a piacot 1-2 ev mulva?
Erdemes lesz az mnb bejelentest figyelni, en nem lennek meglepve ha kamatemelesi kilatasokst kezdenenek lebegtetni, -
attiati
veterán
válasz Csabroncka #10861 üzenetére
Horvátoknál összeesik a demográfia pár év alatt, akkora bajban vannak.
Végignézhetjük ~10év egérúttal, hogy mi vár Mo-ra.Na most bevándorlókat nem akarunk és igazából semmilyen külföldit nem akarunk, mert zárkózott a magyar mentalitás. Így máshogy kell megoldani. Időnk nincs sok. Bármi áron eredmény kell, gyorsan.
Így az 1 gyerek nem gyerek. 2 gyerek sem megoldás. 3+ gyerek az igazi.És lenyilatkozták párszor, hogy az első ciklus elment a gazdasági rendbetételre.
(különadók, költségvetési hiány, stb...)A második ciklus elment az alkotmány stabilizálására (értsd úgy, hogy a politikai hatalom bebetonozására).
Így tök egyértelmű, hogyha az első 2*4 éves ciklusban elért "eredmények" megmaradnak és azzal már nem kell foglalkozni a kormánynak, akkor a következő ciklusokban ! (többesszámban) a (homogén) demográfia alapjainak a megteremtése a cél.
3. ciklustól indulhat a társadalom építése. 3+ magyar gyerekes családokból álló társadalmi modell.
Ehhez csok kell, sok pénz kell (a kormány olvasatában).
De mivel szűkebb esztendők várhatóak, ezekre a célokra pedig több pénzt akarnak áldozni, így egyszerűen nem marad felesleges pénz a nem gyerekes és a befektetni vágyó lakásvásárlók támogatására.
Pont.egyébként nagyon nagyon független vagyok mind jobb, mind bal és mindenféle gondolkodástól, úgyhogy nem szapulásból írom
[ Szerkesztve ]
-
petyametyo
aktív tag
Az LTP lakáshitel élőtörlesztésre jó igazán
[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz attiati #10857 üzenetére
Azt is tudod, hogy amit felújításra költöttek, számlával le kellet fedni, ergo a 30%-ból ~25% visszavándorolt a támogatásból az állam zsebébe.
Ezért is ennyire nem egyértelmű, CSOK fele nem terelsz senkit, főleg ha kivezetik a kedvezményes áfát, megint csak az lesz, hogy a CSOK (ami persze részben Önerő) elviszi a vagyonosodási illeték egy jelentős része, vagy használt lakások esetén kis kivételtől eltekintve az egészet <3 gyermek esetén
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
goccer
aktív tag
Fundamentás szerződést, hogy lehetne a legkönnyebben módosítani holnap? Online nem lehet valahogy?
-
Mercutio_
félisten
Szvsz egy fiatalnak kvara nem osztonzo, hogy szuljon elobb 2-3 gyereket az atlag 35-45nm es pesti alberletbe hogy utana sajatot vehessen.....ez max c-kategoriasoknal a soron divat, de a mai fiatalsag ettol feljebb all tudatossagban es muveltsegben...
Melyik részére gondolsz a fiatalságnak? Ha megnézed a diplomások arányát, az új végzős diplomások évenkénti számát (emlékeim szerint csökken), akkor az pont nem ebbe az irányba mutat
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
petyametyo
aktív tag
Aki meg nem akar gyereket az mennyen a híd alá ???
-
attiati
veterán
Nagyon nehéz ezt politika nélkül megvitatni, de teljesen beleillik a koncepcióba.
Hűséges szavazó.
Saját, magyar gyereket nevelő szavazó.
Nem kérdező, államtól függő szavazó.
Homogén magyar társadalom, sok magyar gyerekkel, kevés bevándorlóval és külföldivel.100%-ig egyetértek veled, hogy mivel lehetne erősíteni a bizalmat és a gyerekvállalást.
Az mondjuk megfontolandó, hogy egy nyitottabb gondolkodású, nagyobb jómódban élő társadalomban kevesebb a gyerek és kevésbé homogén (azonos bőrszínű, nemzetiségű, vallású) a társadalom.
Ennek pont az ellenkezője a cél. -
Kobe
veterán
válasz attiati #10855 üzenetére
Csak ez kvara nem a no irany. Nem abban kellene osztonozni a lakossagot hogy fut fat bevallaljon egy gyerekert, hanem elosegiteni, hogy a fiatalok pl egzisztenciat teremtsenek ahova utana tud gyereket is vallani (vagyis pont az ltp szeru konstrukciokat erositeni)
Szvsz egy fiatalnak kvara nem osztonzo, hogy szuljon elobb 2-3 gyereket az atlag 35-45nm es pesti alberletbe hogy utana sajatot vehessen.....ez max c-kategoriasoknal a soron divat, de a mai fiatalsag ettol feljebb all tudatossagban es muveltsegben...
-
attiati
veterán
válasz Csabroncka #10854 üzenetére
Szerintem is túlmutat és szakmailag jó, hogy meg merték lépni. (ha nem a lopás költségvetési kompenzálása lenne)
Valószínűleg minden pénz átcsoportosításra kerül a gyermekesek (lakás)támogatására.
Vagy máshogy nézve, sokkal nehezebben lehet támogatáshoz jutni, mint eddig.magasabb áfa ---> nők élethosszig tartó szja mentessége
LTP, cafetéria off ----> csok kibővítése, összeg növeléseÍgy azok részesülnek lakástámogatásban, akiknek van bejelentett jövedelme és/ vagy gyereket vállalnak.
Nagyon sok legyet ütnek egycsapásra, ha mindent átterelnek csokba.
Az egész csok egy nagyon erős röghöz kötés. A gyereket vállaló fiatalokat kötik pórázra.(Majd a mögöttes és sötét politikai okok is kiderülnek később. Lakáslottó erősítése, egyes pénzintézetek pozíciójának gyengítése, mások erősítése. A fundamenta folyósította az új hitelek ~20%-át).
[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz attiati #10853 üzenetére
Ez túlmutat a fidesz szavazó, nem fidesz szavazó dolgon. Én is jobboldali beállítottságú ember vagyok, amit vállalok, de rühellem amikor túlzásba esnek (minden téren), és ettől függetlenül sajnos a választási lehetőség kritikán aluli. A menj külföldre, meg az okosa már elment külföldre szlogen-en meg jókat szoktam röhögni. De ne politizáljunk!
Szóval túlmutatóan mindenen, nagy hiba ilyen módon beszántani és szerintem kiveri a biztosítékot!
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
attiati
veterán
válasz Csabroncka #10850 üzenetére
Mikor? 4 év múlva? Rég elfelejtik
EP választásra meg kevesen mennek el, pedig tényleg nagyon sok múlik a tavaszi EP választáson. Finoman szólva.Mellesleg a fidesz szavazó a kormánymédiát olvassa. Sajnos nem magunkból kell kiindulni.
Lásd oriogo cikkét:
A lakás-takarékpénztárak nagy extraprofittal, de eredmény nélkül működnek
És rég ideológiai alapon szavaznak (migráns, brüsszel, soros).
Persze ha majd üres lesz a fidesz szavazó zsebe, akkor nem fogja érdekelni az ideológia.
De akkor majd kapnak fűtésszámla kiegészítést, mert extra hideg volt a tél
Meg kapnak választás előtt bözsi utalványt.
Azt a pár 10 milliárd extra kiadást simán összespórolja a kormány a most megszüntetett LTP támogatásokon.Nem leszek népszerű, de az egész LTP egy nagy kiskapu volt
És valóban nem hatékony, úgyhogy szakmailag indokolható a beszántása. Csak nem egyik napról a másikra. Nagy kérdés lesz, hogy a lakástakarékok hogyan fognak működni pár év múlva, pláne hitelezni, ha utána már kevés befizetés várható.Elég nagy átalakulás elébe néz a lakáspiac finanszírozása.
Akik most eszmélnek vagy a közeljövőben gyűlik össze az önerő:
1. szigorodó hitelfelvétel (JTM)
2. kedvezményes áfa kivezetése
3. cafetériából hiteltörlesztés lehetősége megy a kukába valószínűleg
4. új LTP nyitás kukaAzt gondolom, hogy a fidesz készül a szűkebb esztendőkre. (lást nincs szja csökkentés, szigorodó eu pályázati kifizetés, stb...)
Kevesebb lóvé fog jönni az EU-ból.
+ a 10 éves magyar hozam megnyalta a héten a 4%-ot, ami kamatkiadási oldalon fájni fog.
Ezeket meg kell spórolni valahol.
Lopni viszont nem tudnak kevesebbet, mert arra van felépítve az egész hierarchia. A zsebek betömése nélkül elkezdenek lázadni a kulcsemberek.[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz skristof #10851 üzenetére
Azzal, hogy megtakarítást helyezel el, automatikusan hosszabbodik a megtakarítási idő külön kérés/módosítás nélkül is. Ebben az esetben az októberi befizetésre még járna a támogatás, novembertől már nem. Ez még egy logikus lépés lehetne, bár igazságtalan, mert ha a ma nyitott szerződésekre még 10 évig jár a támogatás, akkor az 5 éve 4 évre kötött szerződéseket miért korlátozzák azzal, hogy akár a már jóváírt, de ki nem fizetett +1 évnyi támogatást is visszavonják (az én értelmezésem szerint), miközben a tegnapi feltételek szerint még arra is 10 éves támogatás járt.
-
A Zéé
addikt
hali!
Eddig egy LTP-m van, OTP-s. Mivel úgy néz ki, szorít az idő, nincs sok időm utána járni, de hogy tudok nyitni egy másodikat magamnak? Simán bebattyogok, és nyitnak még egy számlát, vagy azt már valaki rokon nevére kell nyitni? Esetleg Fundamentánál nyissak egyet amilyen gyorsan csak tudok?off:
Látom feljebb a Hermina Bau-s cikket, mi ezek szerint szerencsések vagyunk, barátnőmet csak 1 havi bérével húzta be a "kedves, és becsületes, koránt sem sztereotíp építési vállalkozó" Sándor, mindezt azért, mert december 25-én délelőtt nem vette fel neki a telefont.Just a simple Lineman...
-
petyametyo
aktív tag
Ez valami elképesztő hogy mi van itt . Az ember nem bír előre tervezni már semmit .Nekem is van 2 LTP amivel most a maradék lakáshitelemet szeretném ki törleszteni ,és gondoltam hogy utána újra kötöm őket,hogy nagyobbra tudjam cserélni majd 4 év múlva .
Hát köszönöm szépen[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz Csabroncka #10790 üzenetére
Elnézést kérek mindenkitől, tévedtem. Rendkívül nagy hibának tartom a teljes megszüntetést!
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
vnorbi
aktív tag
válasz Fandango #10844 üzenetére
A módosítás hatályba lépése előtt kötött szerződésekre az vonatkozik, hogy azok megtakarítási idejének hosszabbítása esetén a hosszabbításra nem jár állami támogatás. Arról nincs szó, hogy a kizárt hosszabbítás mikorra esik. Az lenne a korrekt, hogy ez a rész a most futó hosszabbított szerződésekre a következő hónaptól lenne értelmezendő (jó, ez sem igazán korrekt), de ehelyett azt lehet kiolvasni a módosítás szövegéből, hogy bármikor is kötött valaki szerződést a múltban, és aztán azt meghosszabbította, akkor arra a hosszabbításra nem jár(t) az állami támogatás.
-
Novics
senior tag
válasz inferno88 #10842 üzenetére
Sejtettem, hogy felbolydul a topik.
Mi is éppen vásárlást tervezünk, és igen, nálunk is az volt a terv, hogy folyamatosan mennek az LTP-k előtörlesztésbe. Belebegtették az emelt CSOK-ot a kistelepüléseken - pont egy ilyenbe tervezünk költözni - de erről sincsen semmi hír. Mi szerintem két gyereknél megállunk - de annyit mindenképpen szeretnénk -, viszont használtban gondolkozunk, amit aztán szinte alapoktól újjá kellene építeni. De ez már akkor is használt, jóval kevesebb támogatás. Baromira jó, hogy ennyire lehet előre tervezni egy olyan tételt, ami kb 20 évig fogja meghatározni a mindennapi pénzügyeinket.Fandango +1
[ Szerkesztve ]
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
Fandango
veterán
válasz inferno88 #10842 üzenetére
Időarányosan a 4 éves a legjobb választás hozam szempontjából, minél hosszabb időtartamra kötöd annál inkább nem éri meg, mert abból a pénzből más befektetési forma jobb hozamot ad.
vnorbi: visszamenőlegesen nem vonják vissza az állami támogatást, mindenhol ezt írják. Csak az újonnan kötött szerződésekre nem jár. Az már más tészta, hogy a hatályba lépés után már nem lesz aki új szerződést fog kötni.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz skristof #10831 üzenetére
Ha a jelenlegi formájában fogadják el a javaslatot, akkor igen, visszamenőleges törvényalkotás lesz. Nem csak a futó szerződésekre, hanem a már rég lejárt szerződésekre is rásütik, hogy nem járt állami támogatás arra a részre, amit az eredeti szerződés időtartama utáni hosszabbításra fizettek ki. Aztán hogy ezt a részt visszakérik-e, vagy észre sem veszik, hogy nem is ezt akarták a módosításba beleírni, majd kiderül.
-
őstag
válasz goccer #10840 üzenetére
A semmiből jutottunk el arra a korrekt színvonalra a barátnőmmel, amiben most élünk, semmi örökség, pénzes amerikai nagybácsi vagy hasonló szerencse nem ért minket, ez kb. az egyetlen lehetőség, hogy pelenkás korunk előtt legyen egy saját ingatlanunk ahelyett, hogy "az ablakon" dobjuk a pénzt az albérletre és ezzel a 20-30-as generáció jó része így van. Erre most "nuke them all" módra váltott a kormány már ezen a téren is. Mi is úgy terveztük, hogy a majdani hitelekbe folyamatosan betörlesztünk LTP-kel, de akkor ez most borult. Jelenleg négy darab LTP-nk fut, úgy néz ki, hogy becsúszással még tudunk kettőt indítani. Jól gondolom, hogy 10 évre kéne ezeket kötni?
Semper fi!
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kicsi83 #10838 üzenetére
Nekem is fel volt írva a kis Google keepemben, hogy 6 és 8 éves szerződésekkel mennyi felhasználható pénzem lesz, plusz mennyi egyéb megtaki lesz mellette, de változnak az idők, változnak a tervek is.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
kicsi83
tag
válasz Oppenheimer #10833 üzenetére
Ami a legjobban idegesít, hogy itt semmire nem lehet hosszú távon tervezni. Arról nem beszélve, hogy állítólag sokan emiatt is szavaztak fideszre.
-
RexpecT
addikt
Lakáslottó(NOK) remélem marad
-
Gombinyó
őstag
válasz Oppenheimer #10833 üzenetére
Aztán majd azt is kicsinálják.
-
Mercutio_
félisten
válasz skristof #10831 üzenetére
A támogatás a szerződésben szereplő időre (4 év) fog járni, ha elfogadják a javaslatot.
Az, hogy a szerződés módosítása nélkül lehetőséged van tovább fizetni a saját megtakarításodat ettől független technikai dolog.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kicsi83 #10826 üzenetére
Van 5 futo lakastakarekom de annyira bizonytalan mikor lesz ebbol vasarlas. Egyre lehetetlenebbnek tunik 20 gyerek vallalasa nelkul. Azon gondolkodtam mostansag, hogy inkabb felmondom oket, es betolom a cash-t PMAP-ba.
Ha csak a 4 evre fog jarni a tamogatas, akkor a heten meg is lepem ezt.
[ Szerkesztve ]
-
skristof
tag
azért az még nem világos, hogy ha nem hosszabbítod meg, csak fizeted a lejárat után is az LTP-t, akkor sem jár az álltám?
mert ekkor nem kötöttél új szerződést, szóval akkor visszamenőlegesen módosítanak. nem?
-
kacsaesokos
tag
Lehet. Szerződést köthetsz bármennyit, de kedvezményezett csak 1-ben lehetsz.
A szerződés lejáratakor, vagy hosszabb szerződés esetén 4év után leghamarabb, a kedvezményezett dönti el, hogy mire használja fel, ez lehet a te lakás célod is, hisz közeli hozzátartozó vagy.Plerix (#10829): Igen, vagyis fizetheted, csak nem kapsz utáni állami támogatást
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Tehat ha nekem van egy 4 evre kotott fundamentam, akkor a 4 ev lejarta utan nem fogom tudni tovabb fizetni? Muszaj lesz kivennen?
-
válasz kicsi83 #10826 üzenetére
Én ebben is a pozitívumot látom, ma például jogosan összeveszhetek az asszonnyal, mert hetek óta mondom, hogy nyissunk a gyerek nevére is egyet, amíg meg nem szüntetik.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
kicsi83
tag
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #10823 üzenetére
Tömegeknek erről nem kell tudni, csak élvezik a hatását, hogy egyáltalán van és olcsóbb a fix hitel, mint IRS nélkül. Egyfajta monetáris lazítás. MNB meg vállalja az esetleges költségét, mert a növekedésen és befolyt többletadókon keresztül megtérül.
Az már más kérdés, hogy egy növekedési időszakban mi szükség van erre még mindig.
És miért nem működik piaci alapon a bankok transzmissziós szerepe?
Nem jó a bankok jövedelemtermelő képessége?
Nincs piaci alapon, piaci kockázat mellett hitelezhető vállalat?
Nincs valós növekedési potenciál, ezért nem kell a vállalatoknak a hitel?
Túl sok az állami beruházás és piaci alapon kevés beruházás történik?
Vagy a multicégek az anyavállalattól kapják a forrást?
passzMost belenéztem az MNB 2018. augusztusi hitelezési jelentésébe:
1. a lakossági hitelállomány 2017. Q2-ben kezdett el növekedni tizenx év után először.
2. GDP arányos lakossági és vállalati hitelállomány teljesen összeesett. Lakossági 15%, vállalati 17%. Nem tudom, hogy ez amiatt van e, hogy az eladott nem teljesítő hiteleket kiveszik a statisztikákból?Az MNB tökéletesen csinál egy nagyon egyszerű kommunikációs trükköt.
Túltolták a lazítást és az lesz majd a "szigorítás", hogy visszahozzák normál szintre.A másik hír, hogy 250mrd csokot toltak bele a piacba 2 év alatt.
A támogatás 9%-a ment bp-i lakásokra. -
-
hungeek
senior tag
válasz Mercutio_ #10819 üzenetére
ez egy gazdasagpolitikai eszkoz az MNB reszerol, hogy a bankok egyaltalan megfizetheto aron hajlandoak legyenek fix kamaton hitelt nyujtani - a bankok nem hulyek, a forrasaik jelentos resze valtozo kamatozasu, a merleguk csak akkor tud egyensulyban maradni, ha vegso soron (akar IRS-ek segitsegevel) az eszkozoldal is ennek megfelelo.
-
net91
senior tag
Nálam letelt az OTP-nél a 4 év (és nem volt aktuális a lakásvásárlás) és az ügyintéző ragaszkodott, hogy hosszabbítsam meg a szerződést. Így lett 10 éves futamidejű a szerződés.
Most aktuális lett az ingatlanvásárlás. Most a megtakarítást felhasználhatom, vagy ki kell várni a 10 évet?[ Szerkesztve ]
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
Mercutio_
félisten
-
petyametyo
aktív tag
Köszönöm a választ mindenkinek
-
Kobe
veterán
válasz petyametyo #10814 üzenetére
lejárat után folytathatod a gyüjtögetést mintha mi sem történt volna. Álltám max 10 évig jár
-
BornToBePuli
aktív tag
-
petyametyo
aktív tag
Lenne egy kérdésem hátha tudja esetleg valaki a választ
LTP-nél ha lejár a 4 év (ennyire lett kötve) és nem használom fel ,lehet tovább fizetni és az állami támogatást igénybe venni ?
-
Csabroncka
addikt
válasz golfvariant #10810 üzenetére
Ha most kellene lakáshitelt felvennem, akkor biztosan legalább 10 évre fixáltat! 2015-ben mi 3 vére fixáltat vettünk fel, ez akkor és eddig normálisnak tűnik, mert 10-11 év alatt fizetjük vissza a hitelt.
Jelenleg a kamatok lejjebb biztosan nem fognak menni, inkább az a kérdés, hogy mikor indul el felfelé, és ami még jobban foglalkoztat mindenkit, milyen ütemben
"in medias res"
-
axioma
Topikgazda
A kockazat az, hogy ha lefele megy, akkor is marad 4.5%.
Sot, eleve a 10 eves hitelnel, mivel emelkedo kamatokat varnak, dragabban (magasabb kamatra) kapod, mintha valtozot vennel fel.
Azt biztositjak, hogy _nominalisan_ ugyanannyit fogsz fizetni, barmi is valtozik a gazdasagi kornyezetben (kiveve ha tettek bele valami aprobetut, de nem hinnem). Az, hogy ez mennyire fogyasztobarat, az jo kerdes - mert ki tudja, hogy neked ez mekkora terhet fog jelenteni. De az emberek altalaban me'gis biztonsagosabbnak tekintik. -
Kobe
veterán
Komoly kerdes?
A fogyasztobarst hiteleknek altalaban magasabb a hitelkamata mint a rovidebb periodusuake. Itt az a kockazat, hogy te kotsz egy szerzodest 3.5%os kamattal, vissont a jegybanki alapkamat / infla ez alatt marad jo sokaig. Igy nyilvan magasabb kamaton tobbet fizetsz, mint a piaci aktualis trendek szerint kellene.
Masik oldalrol viszont a bank is fut kockazatot az ellenkezo esetre - mi van ha megindul az alapkamat 5%ra, te meg 3.5%on vetted fel a hiteled, bukott a bank mert jobban jart volna ha helyetted inkabb az allamnak adja a penzed vagy mas piaci eszkozbe fekteti.A rizikot meg azzal probalja csokkenteni a bank h ezeket a fix hiteleket dragabban adja, mint a valtozi kamatozasut
[ Szerkesztve ]
-
golfvariant
aktív tag
Ismerkedem a fogyasztóbarát lakáshitelekkel. Értem hogy fix kamat és forint alapú, ami nagy biztonságot nyújt, de nincs benne bármi ami kockázatot rejt? Pl az infláció, ha hirtelen felugrik 5%-ra akkor az nincs hatással a fennmaradó összegre?
Tehát ha felveszem 4,5%-al, de közben az infláció 5%-ra ugrik, akkor kvázi 0,5% "kamatot" nyertem a hitellel? -
axioma
Topikgazda
Jo, OK, akkor nem a rendorseg hanem a magyar igazsagszolgaltatas barmely resze, most GVH vagy cegbirosag vagy mittudomen. Pont ez akart a hsz-em lenyege lenni, hogy az a baj hogy megtehetik, mert tudjak, hogy meguszhato igy is pozitiv szaldoval. Rohej. Nyilvan van valahol valaki a megfelelo hatterrel...
-
Kobe
veterán
válasz axioma #10806 üzenetére
nem kenném a rendőrségre. A Hermina évek óta tolja büntetlenül a szekeret, pedig simán 68000-szer szabhattak volna ki rá GVH bírságot, már csak a facebook üzenőfaluk alapján. A korábbi projekteknél feltárt egyéb szabálytalanságokra meg nem is mondok semmit.
Első esetnél 1M-et, másodiknál mondjuk 20-at, harmadiknál odavágni egy 1-200M-es bírságot és beszántani sóval az egész cégbirodalmat, nem cicózni -
axioma
Topikgazda
Ebben a Hermina kocsogsege egy dolog, de a rendorseg hozzaallasa a sokkal szomorubb. Es mivel ezt tudni lehet, onerosito folyamat, ujra es ujra meg lehet probalni barmilyen kocsogseget. Masnak is. Lehet jobb lett volna ha nincs addig hir belole, amig nem az a vege hogy ervenyt szereztek a szerzodeseknek.
-
attiati
veterán
1. nem kezelnek ingatlanalapot. Maximum a Duna House Lakásalap forgalmazásában lehetnek érdekeltek, ami a 12 mrd eszközértékével és a forgalmazói jutalékával eltörpül a teljes kezelt vagyonuk mellett. Szerintem nekik egyébként is a szakmai hitelesség az ütőkártyájuk. Függetlennek mondanám őket.
Sokkal jobban érdekeltek lennének a részvénypiacok "felbeszélésében", mert ott több 100 mrd vagyont kezelnek, mégis inkább "lefelé beszélik" a részvénypiacokat.
Valóban igaz, hogy alig pár szereplő érdekelt az ingatlanárak esésében.
Ők viszont teljesen semlegesnek mondhatóak ebben.
Kb. a bevételük <1%-a függ az ingatlanpiaci áraktól. A maradék 99%-ot nem kockáztatják szakmailag hiteltelen dolgokkal.2. Prágát minden elemzésben kakukktojásként emlegetik a helyi sajátos viszonyok miatt, így én azt ki is venném. Így Budapestet a felsoroltak közül csak Varsóval hasonlítanám, vagy még inkább Bukaresttel, Pozsonnyal.
3. Globális tőkepiacot figyelnek. Szakmai "ártalom". Emiatt és egyébként is nehéz lenne ettől elvonatkoztatni.
Az egész pénz és tőkepiac egy nagy globális massza lett.4. Helyi viszonylatban már rég nem indokolt az áremelkedés Bp-en. De ez édeskevés, ha EU tagország vagyunk és a világ egyik legnyitottabb gazdasága. + az EU 6. legnagyobb városa.
5. Kifelejti az elemzésből (talán pont a helyi viszonyok másodlagossága miatt), hogy brutál negatív a forint reálkamata, ami ideig óráig tartható már csak fenn .
6. Lehet, hogy mindenféle regionális és globális összehasonlításban relatív olcsóak a magyar lakások, de attól még az ingatlan, mint eszközosztály nagyon drága. Tehát megmaradhat a magyar lakásárak relatív olcsósága a régióban úgy is, hogy a teljes régió lakáspiaca esik Játék a számokkal és szavakkal
7. Meg még egy csomó negatív forgatókönyvet kifelejtett. Személyes véleményem, hogy a cikk azért született, mert évek óta felkapott téma, hogy itt aztán már minden brutál giga megadrága és ennek az ellenkezőjére akart rámutatni, kihangsúlyozni. Ettől függetlenül ugyanezeket a dolgokat már sokan leírták előtte, úgyhogy semmi újat nem mutatott.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Oppenheimer #10801 üzenetére
Ket-harom dolog:
1, ingatlanalapok kezeleseben erintett cegek cikkeinek nem nagyon hiszek, alapbol (minden szentnek hajlik ugye a keze)
2, eleg erdekes megallpitas, hogy levezeti tobb varos viszonylataban, osszehasonlitasban, majd a legvegen egy mondattal athuzza az egeszet
3, rohadt gyenge, demagog erveles az, hogy budapest azert nem draga, mert a kulfoldieknek belefer. Lehet a lokalpatriota enem mondatja, de lehet a helyi vasarloerohoz kene viszonyitani, nem nemet, arab, stb nemzetiseguekhez -
Oppenheimer
nagyúr
[Drágák a budapesti ingatlanok?]
Szerinte a bérnövekedés és a külföldi vásárlók miatt nem, és még drágulni fognak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest