Hirdetés
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
Ózdon.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
kraftxld
félisten
válasz Oppenheimer #9596 üzenetére
Jaja, eddig béreltem a házat, sajna a korábbi piszok olcsó bérleti díjhoz képest (amit már majd 6 éve nem emelt) a lakhatási költség így 67%-al emelkedik.
Ebben benne van a hitel + biztosítás (földrengés meg minden lóf*sz miatt most úgy ~170e Ft-nyi helyi pénz) + helyi adó (amiben benne van a víz, csatorna, szemét, stb)| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz Oppenheimer #9594 üzenetére
Nem Mo-on lakok és az ingatlan se Mo-on van Ráadásul ha mondjuk mindenkinek tolnék a családban 1-1 LTP-t, az ingatlan értékéhez képest kb semmi se lenne a beforgatás.
A jelenlegi matek szerint kb 9 év alatt pörgetjük majd ki a hitelt
A hitel törlesztője az én fizum ~33%-a, meg van tartalék is bőven.| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kraftxld #9593 üzenetére
Nem említetted, hogy tolod-e mellette az LTP-ket, és hogy hány éven belül akarod visszafizetni. 30 év az rengeteg, nagyon sok kamatot fizetsz és csak 2 évre fixáltad. 5 év múlva már lehet 5% lesz az alapkamat. De 30 éves futamidőnél az is eléggé fájni fog, amikor csak 3%-ra megy fel.
-
kraftxld
félisten
válasz Oppenheimer #9592 üzenetére
Ezt miből gondolod?
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
Na mától újra a boldog? lakáshitelesek táborát gyarapítom. 30 év, 2 évre fixálva, 4,59% kamat.
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
attiati
veterán
26,9ert felraktak egy 54nm-es tizeneves epitesu lakast. Szerintem par oraig lehetett aktiv a hirdetes. Jo esetben valami ralicitalast meg megvart. Ennyiert tenyleg igaz volt az aron alul cimke.
-
PazsitZ
addikt
válasz Fandango #9581 üzenetére
A hirdetésben le van írva, jelzálog alapú hitel, így alapvetően bárhol kaphatsz önerő nélküli hitelt. De lényegében ilyenkor az adott jelzálog az önerő.
A lakákassza kifejezésből Fundamenta ügynökre tippelek.
[link] Ez pl. konkrétan ilyen LTP+hitel kombó konstrukciónak tűnik. Én úgy tippelek ez lehet mögötte.Szóval lehet nem rossz, de szerintem mindenképp érdemes összehasonlítani 1-2 másik banki ajánlatot is, párhuzamosan pörgetett LTP-vel.
[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
axioma
Topikgazda
Teljesen kizartnak tunik nekem gazdasagilag, hogy ezt nulla onero ES nulla kieg. fedezet nelkul megcsinaljak. Kieg. fedezettel meg ltp nelkul is kapsz hitelt... szoval jol hangzik de semmi extra nincs benne.
Az egyetlen lehetoseg meg, ami felmerulhet: benne van az allami tamogatas. Ha 3+ gyerekes es a 10M szocpol mint onero ervenyes, na de akkor se kell az ltp bele.
Amugy az ltp sokkal szarabbul ad az utcarol hitelt, mint a ker.bankok ingatlancelra. Ha mar van 2 ev ltp-d, akkor jobb, 4 evnel meg persze szinte nincs is jov.vizsgalat, de utcarol rohadt magas fizetes vagy adostars(ak) kellenek, de tutira ing.fedezet is. -
axioma
Topikgazda
válasz Apollo17hu #9585 üzenetére
Koltseg nincs tobb, csak amit addig mar megfizettel.
DE! Az eddigi kivonataidban a befizeteseid meg az alltam egyutt, plusz mindketto kamata latszodik.
(Es a koltsegek: nyitasi, havi 150, esetleges csekkes dij ha meg van, ilyesmi.)
Amit te megkapsz, az a sajat befizetesed, minusz a koltsegek, plusz az az eves netto 1% (esetleg ha olyanod van akkor 3%) kamat, amit a sajat befizetesekre fizettek. -
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Fundamenta szerződés felmondásánál, ha lemondok az állami támogatásról, akkor varrnak rám valamilyen költséget, vagy simán átutalják az eddigi befizetéseim a megadott számlaszámra? Tényleg kapok mellé még egy kevéske betéti kamatot is?
-
addikt
ha igaz, ami benne van. akkor egyszerre fogsz lakáskasszát fizetni, törlesztőt, stb. ha egyszer fizetésképtelenné válsz, úgy megszívatnak, mint a fene. illetve nyilván ez a nagyon alacsony kamat nagyon hosszú futamidőre megy, tehát jó sokáig fogsz fizetni. (meg a járulékos költségek ára sem mindegy, pl. elő-/végtörlesztés, lakás-, élet-, törlesztésbiztosítás)
alapvetően, hacsak nincs valami bombabiztos szakmád, ahol a törlesztő többszörösét kapod fizunak. önerő nélkül azért nem biztos, hogy a legjobb hitel felvenni.
nálam, a nincs önerő=valamilyen oknál fogva nem tudott az illető félrerakni pénzt lakásvásárlásra, vagy eddig nem is akart lakást vásárolni.
első esetben biztos, hogy fog tudni éveken/évtizedeken át egy fix összeget fizetni?
második esetben, ha ilyen hirtelen ötlet a vásárlás, akkor biztos, hogy évekre/évtizedekre el akarja magát kötelezni?It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
addikt
válasz #41635072 #9385 üzenetére
Ez fix marad, hiszen a hitelt megkaptad teljes összegre aztán később fizeted a törlesztőket, ami nem csökkenti a hitel díját. Az előtörlesztés előre hozott törlesztés (ugye ), amivel csak a kamat (járuléka) csökken és nem a tőkeösszeg.
De vannak olyan bankok, amelyek folyósításkor ezt visszafizetik kedvezményként (amit esetleg elvesztesz, ha túl sokat törlesztesz előre, túl hamar...)
Fogyasztóbarát hiteleknél maximálva van, hogy mennyi lehet a hitelfolyósítási és az azt követő utalási díj.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
ody42
senior tag
Sziasztok!
13 millió hitelt szeretnék felvenni 10 évre, amibe 2 év múlva 3 LTP-t fogok betörleszteni, ezen kívül pedig a törlesztő felét cafeterias lakashitelbol szeretném fedezni. Legalább 5 éves kamatperiódusban gondolkodom, és
kb. 7-8 év alatt szeretnék kiszállni az egészből.
Ahogy nézem az Unicredit hitele pl. eléggé kedvező, de még a BB Egyenlítő hitelen is gondolkodom.
Ti mit javasoltok? Az Unicredit esetén mik a rejtett költségek? (A BB-nél látom, hogy van kötelező hitelfedezeti biztosítás) -
albiosz
őstag
Ja, ilyesmivel szívtak (lehet még mindig) valamelyik Hermina projektben vásárlók. Hitelt kaptak a Magnettől, mert ők finanszírozták, de azóta sem tudnak pl. bejelentkezni a lakásaikba, mert nincs elegendő parkolóhely és ezért nem kaptak használatbavételi engedélyt.
Kár pedig a passzívházaik elég jó áron vannak, de kissé bűzlik a dolog. Résen kell lenni nagyon.
-
savoo
addikt
válasz Mercutio_ #9575 üzenetére
Albetétesítés kell (társasház esetén). Kivétel lehez ez alól ha az a bank esetleg a finanszírozója az építkezésnek ahol a hitelt veszi fel az embert.
De albetétesítés nélkül egyik bank sem ad. Annyi lehet még a könnyítés hogy használatbavételi után ellehet indítani a folyamatot, értékbecslés ilyesmi, de a tényleges szerződéskötés és folyósítás csak albetét után van.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz concret_hp #9574 üzenetére
Ott úgy emlékszem amíg nincs használatbavételi hitelt se ad a bank, vagy egy másik megfelelő értékű ingatlant kell bevonni de mintha lett volna cikk linkelve emiatt póruljárt vevőkről is. (mobilról most döcögős a keresés)
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
addikt
válasz concret_hp #9572 üzenetére
"másik kérdés: egy lakás adás-vétel mennyivel macerásabb ha valamelyik félnek van / lesz hitele a lakáson ahhoz képest, mintha egyiknek sincs? kb. mennyi plusz adminisztráció egy hitelfelvétel (időben és költségben is)?"
feltételezem, hogy ebben az esetben az eladó is magánszemély a kérdésben és nem a kivitelező cég.
ha az eladónak hitele van a lakáson akkor végtörlesztenie kell az adás-vétel során. ilyenkor a banknak pár nappal előre kell szólni, hogy lesz végtörlesztés, majd a bank valamennyi munkanap után kiadja végre az engedélyt a törlésre. ez megy a földhivatalhoz, ami megintcsak valamennyi munkanap (max 30) ténylegesen el is végzi a törlést.a vevőnek ilyenkor legalább a törlés beádását illik megvírni mielőtt a maradék pénzt átadná.
ha a vevőnek kell felvennie a hitelt, nah akkor macerás lesz a dolog és az idő is sokkal több.
már az adásvételibe be kell írni olyan dolgokat, amelyeket a vevő hitelt adó bankja követel meg (ekkor még szerződést se kötöttél a bankkal), és elég sok mindent kell vinni a banknak, hitelbírálati idő, stb.ha mindkét fél oldal játszik a hitel, akkor a vevő bankja addig nem fog fizetni, amíg az eladó bankja törölve nincs a tulajdonilapról, azaz a fenti két határidőt mindenképp meg kell várni.
ha már ahhoz is hitelt kell felvenni a vevőnek, hogy annyi pénzt tudjon adni az eladónak, amivel az végtörleszteni tud, akkor meg még hosszabb az egész folyamat lefutása (az adminisztráció nem sokkal több).
a egyik féloldalán sincs hitel, akkor akár 1 hét alatt is megtörténhet az átadás-átvétel és a beköltözés. a földhivatal ekkor is max 30 nappal később fogja bejegyezni az új tulajdonost, de ez nem akadálya a birtokba adásnak.
persze mindez akkor fontos, ha az lakás azonnal költözhető (azaz az eladó tud hova menni, vagy eleve nem lakik már ott), ha ez nincs így, akkor lehet nem a hitel miatt lesz lassú a folyamat.
földhivatalnál egyébként lehet gyorsított eljárást kérni (felárért), de ezzel nincs tapasztalatom.
egyébként az egész folyamat borzasztóan középkori, ha lenne már itthon digitális közigazgatás, akkor 1-2 hétnél nem kéne tovább tartani az egész folyamatnak, de itt annyira röhejesen papíralapú az egész, hogy én azt vártam a földhivatalban, hogy mikor hívják le a királyt, hoyg még ő is rányomja a beadványomra a pecsétgyűrűjét.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
concret_hp
addikt
ilyen <10 lakásos társasházakra amik újonan épülnek hogyan lehet rátalálni? mármint amiknek nincs külön weboldala meg ilyenek, mint a több 100 lakásos projekteknek
másik kérdés: egy lakás adás-vétel mennyivel macerásabb ha valamelyik félnek van / lesz hitele a lakáson ahhoz képest, mintha egyiknek sincs? kb. mennyi plusz adminisztráció egy hitelfelvétel (időben és költségben is)?
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
attiati
veterán
Van itt egy eros adat, hogy lakossag + vallalat gdp aranyos adossaga a 2011es ertek majdnem felere esett 2017ig
http://alapblog.hu/wp-content/uploads/2018/01/gdp.pdf
Szamitas hatteret nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz #41635072 #9567 üzenetére
Mondjuk egyelőre nem látom, hogy 25M-ért mennyire nagy butaság 3x nm-es garzont venni 20 év hitelre, ami plusz 10M.
Attól függ hol veszed, milyen környéken, milyen minőségűek a felhasznált anyagok és maga az épület no meg maga a lakás alul vagy túlárazott jelenleg.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Nordik
őstag
Értem, köszönöm! Így már kezd össze állni a kep.
Nekem a lenyeg: Tudom, hogy lakáscélra megy ami talán 4 év múlva esedékes is lenne, nyilvan ezért nyitnam, viszont szeretem ha hozzaferhetek a penzemhez bármi tortenjen, hiába vesztem el akkor az állami támogatást. Viszont ha végig tudom rakni akkor szeretném a lakásvásárlást gördülékenyen kezelni és nem agybajt kapni a Fundamenta miatt, illetve futnom a pénzem után valamint akár a saját bankom hitele+onero+funda felhasználásával hitelhez jutni.
Tehát összegezve ne feljek tőle csak jól johetek ki belőle ha jól értem meg ezekkel az igényekkel is?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Megfuttatom még az agyamban, bár szeretnék korábban lakást venni, mert olcsóbb lem lesz, illetve havi 120-as albidíjjal számolva is kifizetek 4 év alatt 5,76 Misit. Plusz ha még felmennek a hitelkamatok is az külön öröm lesz. Mondjuk egyelőre nem látom, hogy 25M-ért mennyire nagy butaság 3x nm-es garzont venni 20 év hitelre, ami plusz 10M.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mi van akkor amúgy, ha kötök csomó LTP-t úgy hogy én leszek a kedvezményezett midnegyiknél, de valamelyik hozzátartozóm pl elhalálozik (akinek a nevén volt)?
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz #41635072 #9561 üzenetére
En azert kotottem kettot, mert elotorlesztettem a hitelem es havonta pont ennyi szabadult fel. A penz seggere is verhetnek, de mivel nincs ra szuksegem es a tobbi alternativa sem hozna tul sokat, igy inkabb megtakaritom es majd elotorlesztesbe bemegy. Nem tudok olyan befektetest mondani, ami 240 ezer/ev befizetesre 65 ezret adna tamogataskent.
Persze nem kell kotni, de legalabb megtakaritasra osztonoz.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
törölt tag
válasz Stanlee #9559 üzenetére
Én valahogy nem értem ezt az LTP mániát.
Megkötök mondjuk kettőt, fizetek havi 40 ruppót, és 4 év(!) után még 1 nm (!) -nyi támogatást sem kapok rá, ha a fővárosi léptékkel számolok. Nem látom, hogy éri meg csökkenteni a likviditásom és lekötni a pénzem egy részét ilyen minimáis támogatásért. A másik amit nem értek, hogy gyakorlatilag csak állami támogatás van rajta, azért szinte semmit nem kapok, hogy a bank / takarék forgatja közben ezt a pénzt. -
Mercutio_
félisten
Olcsóbbak leszenek a VI. kerben a kisebb lakások?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Stanlee
őstag
Azert irom offtopicba, mert mar nagyon de nagyon regi (12 ev) a tapasztalatom LTP-vel. A lenyeg, hogy amikor vettem a lakast, a finanszirozo bank nem fogadta be egy masik banknal levo LTP-t oneronek, mert valami iszonyatosan elnyult volna a LTP kifizetese es az onero kotelezo befizetese kozotti ido. A bank ahol az LTP volt nem adott volna olyan jo kondiciokkal hitelt, mint a beruhazast finanszirozo bank, igy LTP nelkul vettem meg a lakast. Persze akkoriban eleg vadnyugati volt az ingatlanfinanszirozas es az LTP felhasznalasa sem volt talan annyira gordulekeny, mint manapsag. Ma en is kotnem ezerrel az LTP-t.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
axioma
Topikgazda
Ha kolcsonresz nincs benne, akkor simabb az ugy (marmint funda kolcson), de amugy a funda nem ragaszkodik ahhoz hogy utolso legyen aki fizet (a hitelnel ez azert fontos, mert ha nem utolso es te a maradekot nem fizeted ki, akkor nem valosul meg az adasvetel es nalad van a penz fedezet nelkul...)
Kiveheted, 90 napra barmikor (alltam nelkul es igazolas nelkul), 30 napra ha 1%-at az osszegnek bukod. Szoval nem egy likvid me'g nem lakascelra sem, ezt figyelembe kell venni. Ilyen esetben (nincs kolcson, csak a penz) nem hallottam me'g csuszasrol, de persze barmi lehet. Az OBA vedi, ha erre vagy kivancsi.
Funda akkor onero, ha a bank elott fizet. Ha fundatol is felveszed a kolcsont (ma ennek nincs ertelme, mert olcsobb a banki hitel, max. a lent irt 1.5M mertekeig), akkor az mar nem onero, de az csak a kolcsonresz mertekeig terhel, tehat - ha nem athidalo, akkor az egesz kolcson egy ideig! - ami sajat penzed es az alltam az ha 4 even tul vagy, az mindenkepp onero. -
Mercutio_
félisten
Ha a 4 év előtt veszed ki ugrik az álltám úgy emlékszem.
Kiutalás pedig igény benyújtása utáni 3. hónap közepéig történik.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Nordik
őstag
Azt akkor jól értem, hogy igazából bármikor megszuntethetem, kivehetem az addig befizetett összeget? Akár 1 év után is? Illetve ha letelt akkor is? Tehát ilyen szempontból nincs benne rizikó?
A másik igazából, hogy mi van ha mondjuk a saját bankomtol veszek fel kölcsönt akkor figyelembe veszik oneronek a fundat akár? Nem túl bonyodalmas a penzemhez jutni? Kinezek egy lakast foglalozom esetlegesen és a funda fizet is? Igazából ennek a menete nem tiszta. Sose vasaroltam meg lakást nyilván.
-
axioma
Topikgazda
Most egy, a marketingtol lecsupaszitva 20 perces tanacsadas anyagat szeretned egy hsz-ben megkapni...
Amennyiben funda, a tobbirol athidaloval nem vagyok kepben: elobb hozzajuthatsz, csak hitelkent, a 4 evet ki kell varni ugy hogy naluk a penz ahhoz, hogy az alltamot megkapd. Fundanal ha lakaskolcson szakba jutsz (4 ev letelt, nem athidalo!) es 1.5M-nal kevesebb a kolcsonosszeg, nem kernek jelzalogot (tkp. plusz 1.5M oneronek nez ki, egy ugyletre csak egyszer). Ha tudsz szabad adoszamot kozeli hozzatartozonal akkor tobb 20e-es is mehet, netto 1% kamatod akkor is lenne rajta (jo, minusz nyitasi es havidij koltsegek), ha nem lakascelra hasznalnad, sima lekotest igy is lehet hogy ubereli...
Felmondaskor sima a megkapas (fix 90 nap, ha nem kered a sajat kolcsonuket hozza), a kolcsonigenylesnel sokkal nehezebb josolni. Vasarlas eseten fontos hogy a szerzodesben benne legyen hogy x szamu ltp-bol kerul az egyik reszlet kifizetesre.
Kerdezz inkabb konkretabban! Nehez mindenre kiterni ennyi alapjan.[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
válasz Mercutio_ #9553 üzenetére
Olvasgattam a Fundamentanal de azért nem minden tiszta.
Van egyébként 2M FT megtakaritasom ami addig gyulne folyamatosan átlag havi 80-100al. Persze lehet menne el belőle de nem számottevő.
Emelle szeretnék Fundamentat. Az se lenne baj egyébként ha előbb is hozzá lehetne jutni saját lakáshoz, viszont annyira nem tudom milyen lehetosegeim lennének. -
Mercutio_
félisten
Első körben olvasd el az egyes cégek ászf-jét, abban a kérdéseid nagyrésze benne van. Ez már csak azért is célszerű, mert kisebb-nagyobb eltérések vannak ami alapján eldől melyikkel akarsz szerződni.
-
Nordik
őstag
Kb. 3-4 év múlva ha minden jól halad szeretnék lakást venni. Ezért gondoltam addigra nyitok egy 4 éves futamidejű Fundamentat.
Viszont aggaszt az, hogy amikor lejár a dolog könnyedén hozzá jutok majd a penzemhez? Olvasok elég sok véleményt. Az rendben van, hogy fizetem, aztán közeledik a lejárat én kinezek egy lakast, de innentől fogalmam sincs mik a teendők. Gondolom a saját bankomnal is vehetek fel hitelt vagy beszámítják gondolom oneronek.
Valaki leirna szajbaragosan a menetet? Addig nem merek kötni míg nem vagyok tisztaba mindennel.
-
skristof
tag
válasz concret_hp #9534 üzenetére
ilyet hol találtatok? priviben elküldenéd? köszi
és ez mennyit dob az áron pluszban?
-
Stanlee
őstag
válasz #41635072 #9541 üzenetére
https://www.immowelt.de/immobilienpreise/muenchen/mietspiegel
40 m2-ig atlag 26,5 euro, kb. 1060 euro. en nem tudom, hogy te hol lattal Münchenben ennyire olcso lakast. Berlin valamivel olcsobb, de ott sincs olyan tul sok kiado keco.
-
bpx
őstag
válasz concret_hp #9534 üzenetére
Ez valami olyan, mint a vevőkijelölési jog?
Én olyat vettem, csak nem Cordia, hanem Metrodom.
Előnye, hogy nem kellett 1,5-2 évet várni az új építésű lakásra, hanem a szerződéskötés után 7 hónappal már kész volt.
Egy ingatlaniroda előttem 1 évvel már szerződött az építtetővel a lakásra. Emiatt az építtető használt kategóriában hirdette a saját honlapján, miközben a lakás még el sem készült. Talán 3-5 ilyen lakás volt az épületben, hirdetve akkor lettek, amikor abból az ütemből már minden lakást elvittek korábban.
Amikor szerződést kötöttem az építtetővel, ott voltak még az ingatlanirodától is, velük kellett +1 szerződést kötni, miszerint ők lemondanak vásárlási jogukról, és én leszek a vevő. Az ingatlanirodának kifizettem az ő részüket egyben (hirdetett vételár kb. 1/3-a), a maradék pedig ment 10% foglaló + 90% átadáskor konstrukcióban az építtetővel.
Hátránya számomra annyi volt, hogy mire én lettem a vevő, addigra már nem lehetett a fali kiállásokon és a fürdőszobán változtatni, csak a második körbe fértem bele, ahol az ajtókat és burkolatokat lehetett kiválasztani.
-
törölt tag
válasz Oppenheimer #9543 üzenetére
Hmm, craiglist-en nézelődtem, lehet ott más szolgáltatásokat is magában foglal az ár.
-
bandus
veterán
válasz Mercutio_ #9545 üzenetére
ahamm, got it, köszi. tehát lesz 2 db 10k-s szerződésem, amire 20-at fizetek, felmarkolom az álltámot, illetve amennyiben szeretnék tőlük hitelt is, akkor a 2*10k-nak megfelelő mértékű hitelt tudom felvenni tőlük. ami persze most nem releváns, mert a banki lakáshitelek kedvezőbbek jelenleg.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Mercutio_
félisten
Az állami támogatás a befizetés, és nem a megkötött szerződéses összeg után jár (a jogszabályi plafon mellett persze) ezért csinálták sokan azt, hogy pl. fundánál 5-re kötötték, de 20-at utaltak és ez után kapták az álltámot is.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz #41635072 #9541 üzenetére
Nem jól látod. Numbeo adatai elég pontosak.
-
axioma
Topikgazda
Na de miert emelned??? Hacsak nem akarod majd felvenni a lakaskolcsont, mert akkor igazad van. De ha csak a megtakaritast akarod felvenni, akkor vallalod a 10e-et es utalsz 20e-et elvileg kene menjen (mondjuk erste-nel nincs infom, hogy valaki meg is csinalta volna, funda nem kuldte vissza, de van valami tulfizetes ellen (is) hasznalhato uj szabaly - mondjuk jo kerdes, kell-e tudnod rola, mert 2 eve meg nem volt).
-
törölt tag
Jól látom, hogy nyugat Európában, pl Berlinben, Munchenben kb ugyan annyiért lehet lakást bérelni, mint Budapesten?
Pár netes keresőn nézelődtem, 350 EUR/hó-ért mennek 35-45 nm-es luxilakások gyönyörűen felújítva.
Én ennél többet fizetek itt.[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
én ketté szerettem volna osztani. de ma beszéltem az erstével. megosztás esetén ha mindkét új szerződésben vállalom azokat a feltételeket amiket az eredetiben, úgy nem kell kifizetnem a nyitási kedvezményt, a megosztást 2k-ért megcsinálják. de mivel lesz 2 db 10k-s szerződésem, egy következő lépésben ezt módosítanom kell, és ezért kifizetni a 10k-->20k nyitási költséghez tartozó különbözetet, tehát pénzben ugyanott vagyok.
szóval vagy megcsinálom ezt, vagy nyitok most egy másik 4 éveset, vagy egy 6 éveset, ahol van 20k nyitási kedvezmény. a megosztás előnye, hogy egyidőben jár le a két szerződés.
-
lajafix
addikt
a szolgáltatások 28%-kal vannak benne az infl kosárban, és mérik a számlás, látható részt. Kőműves, vízvezetékszerelő meg jellemzően ritkán kell(de akkor nagyon, az meg az iparági infla indexekben van benne. El nem hinném hogy az építőipari index nem nőtt, vki bizonyítsa be mert nincs kedvem kikurkászni).
Rock'n Roll
-
axioma
Topikgazda
Szamolj. Lehet, hogy jobban jarsz ha megfizeted most a 2 evvel ezelotti dijat... mert akkor 2 ev mulva felhasznalhatod, az ujat meg csak 4 ev mulva. (A tiltas arra vonatkozik, ha a nyitasi kedvezmenyt nem akarod visszafizetni. Nem mondhatja, hogy nem oszthatod meg egyaltalan.) Nyilvan nem mind1, hogy mikor es hol lesz a lakascelod amire hasznalni akarod...
Bocs nem neztem vissza, de ha te akartal 4 szerzodest es ok megosztjak most 4 fele, akkor nem kuzdenek uj(ak) kotesevel. -
Kobe
veterán
válasz attiati #9535 üzenetére
kötekedhetnék a cikk tartalmát illetően, de sajna nem tudok tényleges statisztikai adatot felhozni. Maradjunk inkább annyiba, hogy a "hivaalos" inflációt valószínűleg nemcsak az nem dobja meg, hogy a lakáspiacot nem vették bele, hanem a nagyobbikrészt még ma is feketén működő szolgáltatószektort sem tudták felmérni rendesen, kellő mértékű adat hiányában.....gondolom a számlát nem igazán adó, de lassan IT-s tanácsadói napidíjért dolgozó kőművesre, vízvezetékszerelőre, asztalosra nem tudtak mit előásni
-
bandus
veterán
megnéztem a szerződést és igazad volt, rögtön az első bekezdés kiköti, hogy nem oszthatom meg így újat kell kötnöm, de akkor már nem feltétlenül szeretnék erste-s szerződést, hanem olyat, ami megosztható. végülis ha pl. az otp-nél ehhez nyitnom kell egy havi párszáz ft-os számlát, azzal sincs gond, de a fizumat nem fogom oda utaltatni az biztos. holnap majd utána járok ennek.
-
attiati
veterán
-
concret_hp
addikt
ilyenekben lehet valami csapda és amúgy hogyan működik a gyakorlatban?
"Új építésű ingatlan szerződéskötési joga átvehető"azt írják pár hónap múlva lesz kész, Cordia építi
vagy fullba vagy sehogy :D
-
axioma
Topikgazda
Akkor az a maximum kihozatal, ha megosztod es osszesen (mind1 milyen idobeli megosztasban) 120e-et befizetsz az ujra (is) 2018.06.30 elott. Az majdnem mind1 mikor osztod meg, csak figyelj hogy majus-juniusig legyen meg az adminisztracio... nehol nagyon lassuak, Erste pont passz.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Athidalo eseten nem bukik az alltam, de azt csak par honap eseten erdemes meglepni. Vagy ha nem szukos az onero es lakasvasarlasrol van szo, akkor jobb az ltp-t elotorleszteni egy amugy is tervezett hitelbe, mikor meglesz a 4 eve, mint alltam nelkul felvenni. (Sot, per pill nem lepodnek meg azon se, ha erdemesebb lenne az ltp kiutalasakor nullazodo de piaci hitelt felvenni mint az ltp sajat athidalojat.)
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Egyreszt figyelj a 3. es 4. negyedeves szabalyra (melyik honaptol indul a megtakaritasi eved?)
Bar ha Erste, akkor lehet hogy megszivattad magad, ha azt is akciosan kototted. Mert ott tudtommal a _teljes_ futamidore az az akcio feltetele, hogy nem modositod. Tehat ha most megosztod, akkor kifizettetik a multkor elengedett dijat... kerdezz ra, de ha igy van, akkor kezdj el szamolni...
Masreszt ha megvan a szerzodes kiutalasi feltetele, akkor kuldenek egy un. aviso levelet, hogy lejart, mit szeretnel. Ha nem valaszolsz ra, akkor nem tortenik semmi, megy tovabb a szerzodes, kapod minden befizetesre az alltamot. Ez max. 10 evig huzhato, utana mar alltam nem jar. Annyi hogy ezek utan neked kell a kiutalast kezdemenyezni (felmondassal vagy kiutalas keresevel, elobbi csak akkor ha a kolcsont nem kersz hozza). -
-
bandus
veterán
köszönöm!
azt hiszem akkor ennek a megosztásnak utána nézek, ez tűnik a legjobb biznisznek. ersténél van egyébként lakástakarékom. értelmezésem szerint így néz ki akkor a dolog a most 2 éve fizetett 4 éves lakástakarékom esetén:
1. besétálok az erstéhez mondjuk édesanyám adataival és kérem a megosztást
2. kicsengetem a 2k pénzt
3. ettől/vagy a következő hónaptól pedig 2*20k-t fizetek és mindkettőre jár az évi 72k.mi történik, ha lejáratkor mégsem akarok/tudok még ingatlant venni? csak simán fizetem tovább és elszenvedem a fix hozam hátrányát?
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
(Ha oda irtad volna ott is eszrevesszuk, mind1.)
Hat nem feltetlen a szamlanyitasi az erdekes. Mert lehet hogy 0,1% lehet hogz 1.5% az eves kamat (az alltamon felul), ami lehet tobb. Foleg ha nem 20e-re nyitsz hanem 5e-re.
Ettol fuggetlenul neked jobb lenne a meglevo szerzodesed megosztani, az 2e Ft dijert meglesz (ne kerj emelest, csak a meglevot ketteosztani, ltp-fuggo hogy hogyan jarnak el de onnantol 2x20e utan igenyelheted per ho az alltamot, sot a most nyitott is "meglesz" 4 eves amikor az eredetid.
Az Otp Bank es az Otp Lakastakarek ket kulon ceg, nincs kotelezettseg folyoszamlara (maga az ltp az szamla de az barhol az).Ha lejart a 4 ev akkor mar alltamostul felveheto (vagy felmondassal, vagy ha kell a lakaskolcson - persze az addigi megtak.-hoz illo -, akkor modositassal es kiutalas inditasaval).
Ha nem jar le a 4 ev, es az adott ltp hajlando epp adni, akkor lehet athidalo hitellel machinalni.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Ha 4 ev utan hadznalnad fel, az allami tamogatas akkor mar jsr, de igazolni kell a lakascelu felhasznalast.
Vagy szerzodesmodositassal lerovidited a futamidejet plAmugy annyit buksz hogy folyamatosan csokken a hozamod, mivel fix az alltam osszege, ezert az elso evre a 240K nak meg jonak tunik a 30hozama, masodik evben mar majd 500K ra kapsz 72Kt es igy tovabb es igy tovabb...a vegen mar benn lesz 1-2M ed de ugyanugy csak 72K t kapsz ra, az mas mintha 240re adnak.. . Ezert erdemesebb a legrovidebb idoszakra kotni, es mondjuk lejarat utan megint egy legrovidebbet kotni
-
bandus
veterán
nyilván, de nincs szükségem náluk még egy számlára
a kérdés az, hogy milyen hátrányom származhat abból, ha két év múlva veszek egy lakást és éppen a 4 éves helyett 6 éves ltp szerződésem van folyamatban?
-
bandus
veterán
ltp kérdésem lenne, bár van topikja, de ez jobban pörög. nyitnék még egyet, hogy egy kicsit szipolyozzam az államot a támogatásokkal. jelenleg egy aktív 4 éves szerződésem van, amiből 2 telt le. most nyitnék még egyet édesanyám nevére 20k-val. keresem a nyitási kedvezményeket, egyelőre úgy tűnik, hogy náluk a 6 éves ersténél lehet megúszni a számlanyitás díját [link]
illetve az ügyintéző olyat is említett, hogy a jövőben csökkenhet a 30%-os állami támogatás mértéke, ezért célszerű lehet minél hosszabb időre befixálni a hitelt. lakásvásárlás talán 2019 végén, 2020 elején lenne esedékes, persze hitelfelvétellel. érdemes lehet megkötni a 6 éveset vagy maradjak egy 4 évesnél és fizessem ki a számlanyitás költségét?
-
Woodslave
félisten
na még egy verzió merült fel. (15m 10 évre) 5 éves fixált kamatperiódus. Bár eddig nem láttam sok értelmét, valahogy a laikus eszemmel. De mivel csak 1% a különbség a kamat között (havi törlesztőben kb 8.000Ft.) így jobban belegondoltam, mert ugye a közbenső kamatemelés nem jelent problémát, 5 év után meg eléggé csökken a tőke és az utána fizetendő kamat mértéke, hogy az esetleges nagyobb kamat ne üssön akkorát.
Ahogy írtam a devizát ahol lehet mély torokra vettem, jó lenne még egyszer nem megsz*pni annyira.
Jól gondolom, vagy hibádzik valami?
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
dj79
senior tag
válasz aboutterms #9512 üzenetére
Szia!
Nos, tényleg utálják a bankok. 2 hónapja csináltuk végig az egészet.
Mivel a banknak nincs nagyon bevétele ebből, az ilyen ügyeket kicsit hátrébb sorolják.A helyi B.Bank annyira nem volt felkészülve erre (mi voltunk az első ilyen folyamat igénylői itt helyben), hogy ugyanúgy kértek munkáltatói igazolást is az OEP, NAV igazolások mellé, majd teljesen végig kellett mennünk a hitelbírálati procedúrán. Ezen nem kicsit meglepődtem, azon meg már röhögtem, amikor azt megemlítette az ügyintéző, miszerint ha átküldik a szerződéstervezetet, három napunk lesz átgondolni, hogy aláírjuk-e? WTF???? Erre én rákérdeztem, hogy komolyan kell-e azon három napot gondolkoznunk, hogy elfogadjuk-e az állam által felajánlott támogatást, amivel kapcsolatban csak nekünk keletkezett eddig költségünk... majd nagy nehezen kiderült, hogy nem.
Arra figyelj, hogy a gyerekeknek kell személyi igazolvány - ez nálunk pl a tájékoztató egy nagyon apró betűs részén volt feltüntetve.
-
hurenzon
senior tag
válasz aboutterms #9512 üzenetére
ezt utalják a legjobban.
Talán a saját bankodnál jársz a legjobban
-
attiati
veterán
válasz Eugene Roe #9513 üzenetére
Minden falat lehet szigetelni, de a testhangok ellen nem tudod teljes mértékben.
És ezt elhiszem az említett cégnek. -
Eugene Roe
őstag
válasz skristof #9502 üzenetére
Amiket én láttam a válság alattiból, illetve az elmúlt 3 évben épültet, azokhoz képest a 10 emeletes panel egy csendesszoba volt. Egyedül a wc szellőztetése volt jobban megoldva, cserébe ázott az felső szomszédtól. Panelban a szomszédot hallod, némelyik újban pedig a szomszéd szomszédját is számomra lehangoló volt.
Persze biztosan van rendesen megépített ház is...
#9509 hidd el, van már megoldás a beton falak hangszigetelésére is (nyilván nem teljes mértékben), csak ami Németországban 500 ezer Ft-ba belefér, az itt 800 ezerbe nem.
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
aboutterms
csendes tag
Sziasztok!
Mi a tapasztalat a hitel nélküli CSOK igénylésről? Kinéztünk egy használt házat, a pénz meg is lenne rá (önerő+céges hitel), de nem szeretném "benthagyni" a CSOK által járó 1.43 millió forintot (2 gyerek). Elvileg minden feltételnek megfelelünk.
Azt tudom, hogy ilyen esetben ki kell fizetni a bank minden járulékos költségét (bírálati díj, értékbecslés, stb...), de mire érdemes figyelni? Illetve a bankok hogyan állnak ehhez az igényléshez?[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz attiati #9509 üzenetére
9kerben volt egy edzőterem ahol az idióták a beton főoszlopokra fúrták fel a gépek rögzítőcsavarjait.....képzelheted, amikor a 20-120 kiló közötti, fémlapokból álló tetszőleges tömeg rezgése és hangja végigfutott az alapzattól a tetőtérig az egész házon
hatóságilag be is záratták a helyet utána nem sokkal
-
attiati
veterán
válasz #41635072 #9508 üzenetére
Újépítésűeknél is vasbeton szerkezet van, ami végigvezeti a testhangokat (kopogás, zúgás, rezgés).
Azt szokták mondani, hogy a testhangokat nehéz szigetelni.
A léghangokat (beszéd, stb...) jobban szigetelik a tégla falak, de sok esetben rosszul van megtervezve a szellőztető rendszer, így a léghangok is tisztán hallhatóak a szellőztetőn keresztül.
Anno dumáltam egy hangszigetelő kft-vel, akik csendszobákat építenek. Például zenekaroknak próbatermeket csinálnak társasházakban úgy, hogy semmi hang nem jön ki. Demonstrálták is a kiállításon, hogy egy szirénát helyeztek egy szigetelt dobozba és 0 hangot engedett át. A testhangokat viszont max 80-90%-ban lennének képesek lefolytani egy több milliós megoldással is.
Az ötödik kerületi nagypolgári lakásokat jóval vastagabb téglából csinálták és az 1 méterrel magasabb belmagasság is sokat jelent.
Panelban a 60 éves felső szomszédom 5kor kelt minden nap és a nyekergett a parkettája minden lépésre.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Stanlee #9507 üzenetére
Ja igen, a szagok itt is átjönnek, plusz ha kint van egy kis szél, akkor csapkodja a szagelszívóban lévő visszacsapó szelepet.
Öröm az olyan szomszéd, akinek megállás nélkül be nem áll a pofája és te egyfolytában hallod. Meg az olyan is, aki megérkezéskor és induláskor 3-3 órás csapkodást, függönyhuzogatást, vödörtologatást visz véghez. Az emberek képtelenek / lusták becsukni a főkaput. Jelentős számban dolgoznak itt hivatásos lányok, a másik nagy csoport meg az életképtelen de legalább tahó tinik akik kaptak itt méregdrága lakásokat apucitól.Laktam újpesten panelban, az csendesebb volt, viselkedni képes lakókkal. Illetve az ötödik kerületben békebeli lakásban. Na ott teljes nyugalom és csend volt, annak ellenére hogy hostelek üzemeltek ott, pörgött az airbnb és ott volt a váci utca..
-
Stanlee
őstag
Ahol a lakasom van, epuletenkent van 86 lakas. Nem mai csirke (2006), de amig ott laktam:
1. A felso szomszednal ha a kisgyerekek elkezdtek szaladgalni, hallottam oket, ugyanigy a folyoson kozlekedoket is lehet hallani. Nemcsak a beszedet, de a lepeseket is.
2. A szagelszivo kemenyebe sikerult beledobalni mindenfele maradekot az epitkezes alkalmaval, mivel arra valo. Igy az elso nagyobb eso alkalmaval amikor beleeset az eso a konyhaba folyt ki a viz. Megszunt a befolyas miutan kitakaritottak a sittet belole.
3. A szagelszivo kemenyenek nyilasan keresztul, ha valaki foz, akkor a szagok a lakasba aramlanak, ezt megoldottam azzal, hogy amikor otthon voltam a fozesi idoben ment a szagelszivom, hogy mashoz fujja at a szagokat, nem volt se penzem/idom arra, hogy epuletgepesz kollegakkal valami megoldas talaljunk a problemara.
4. A szigetelese az epuletnek eleg furcsara sikerult. Nalam semmi peneszedes nem volt, masik lakasban allitolag oriasi penesztelepek kepzodtek.
5. Az epiteszt, aki tervezte megcsapkodnam szivesen. A haloszoba masik oldalan a szomszed furdoszobaja volt. Igy amikor furdott, azt is hallottam, amikor jakuzzit csinalt maganak (belefingott), a mosogep zugasa foleg hajnal kettokor volt szuper.
6. A kapucsengo uj kora ota zug random modon nyugalmi allapotban.stb, stb, stb.
A garanciaban javitott dolgokat nem irom, mert az is eleg hosszu volt.
-
savoo
addikt
Mielőtt beköltöztünk az új lakásba, panelban laktunk 1 évig. Ég és föld a különbség. Nem mondom hogy semmit nem lehet hallani, de szvsz egy társasház ezzel jár. Voltak garanciális problémák, főleg festés repedés (de ez minden újépítésű háznál van), meg egy kissé kellemetlenebb csaplefolyócső repedés, de mindent megcsináltak szó nélkül garanciában. (Metrodom Ambrus).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Elég szar.
Jelenleg újépítésűt bérlek, füldugó nélkül nem lehet megmaradni.
Csöveken, szagelszívón, szellőztetőn lejön minden hang, szomszédok zajosak, mindig van valami.
Ajtókkal, kaputelefonnal állandóan baj van, van ahol már dől ki a fal, világítás problémák, bunkó lakók, stb.
Mindez 800 ezer forintos négyzetméter áron.
Kondorosi lakópark, 1 éve épült ütem. -
skristof
tag
az árak mellett ami még érdekes számomra az a minőség.
tudja valaki, ez a temérdek új lakás milyen minőségű? illetve panelből menekülnék, nem lesz ugyanúgy panel feeling? főleg az ilyen 300+ lakásszámúaknál?! kicsit elijeszt ez.
persze a régi használt lakások tégláig bontása és felújítás is belekerül lassan egy új árába.
melyik a "jobb"? abban a tekintetben, hogy nem a szomszéd slozizására akarnánk ébredni.. ezek a ytong téglák mit érnek?
-
axioma
Topikgazda
válasz Oppenheimer #9498 üzenetére
OK, koszi, ebbol kimaradtam. En utoljara azt hallottam, amikor erosen tagadtak, hogy szoba johet hosszabbitas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS routerek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Path of Exile 2
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Asszociációs játék. :)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Opel topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest