Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Szólánc.
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- AuraSync kibeszélő topic
-
LOGOUT.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
horcsog
tag
válasz koko52 #69787 üzenetére
244 fontot írnak a videóban az 100 + kilós jószág. Nem is az a lényeg mekkora volt , a bot amivel fárasztja nem sneciző cuccnak néz ki és néha a vizet veri a spicce . Tengeren gondolom nem ritka az ilyen és ennél nagyobb fogás. Akár naponta többször ha beletalálnak. Sok vállalkozás visz ki pecásokat 1-1 napra tengerekre, óceánokra , és lehet bérelni cuccot. Pennek még a régi 950 ssm szériájú orsói ilyen helyeken állnak sokszor kazalban a botokon . Olyan emberek kezébe akik lehet az orsóval csévélik a halat nincs sok közük a fárasztáshoz. Így használva , ilyen helyeken , ilyen halakkal nap mint nap és csak nem akar szétesni. Magyar vizeken lehet 10 év alatt kap akkora terhelést mint ott egy horgásznapon. Szóval valószínű bírni fogja a harcsázást itthon.
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
Gyárt mindenki mindenkinek . a lényeg ,hogy minél occobb legyen és minél drágábban lehessen eladni . Maros gyártja a saját a Walter a Daiwa kajákat is Timár gyárt a Mavernek meg még ki tudja kiknek . Top mix is szerintem gyárt vagy 3-4 márkának .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
saen
veterán
-
hermanyi
addikt
válasz jansky1 #69788 üzenetére
Igen VJ ha nincs a csalás akkor is bajnok lett volna . De hál istennek biztosra akartak menni Fordított büntit adtam volna .
Haldot tudtommal több helyen gyártják .[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
koko52
nagyúr
válasz horcsog #69786 üzenetére
A csávó nem beletart a képbe, hanem hátrébb lép a hatás fokozásért :-). A darus kép pedig mindent visz. A csónak jobban megmutatja, mekkora is volt a hal. Persze szép példány, nagy élmény lehet.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
horcsog
tag
válasz jozsi252 #69778 üzenetére
Itt egy szerényebb fárasztás, többet mond minden szónál. Itthon is elverhetsz sok lóvét csónakos pecára, ha megnézed pl csak a benzinmotoroknak az árát, vagy a csónakok ára hogyan megy fel. + még egy utánfutó. Igaz közben az új autók ára is megy fel így nem éri utol. Ft gyengülés azért az összes horgászcucc árán is meglátszik . 250 -es euró vagy 350-es nem mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz jozsi252 #69778 üzenetére
A hal mérete egy dolog, a fárasztás módja is fontos. Pontyozás általában arról szól óvatosan fárasztva nehogy kiszakadjon a horog ha már egy nagy hal van végre rajta. Monofil vékony zsinórokkal. (kivéve nádi , vagy akadóban pontyozást ami hasonlít a harcsázáshoz a fárasztás módjában) A harcsa teljesen máshogy védekezik, lemegy fenékre akasztás után és ott menekül, sokkal nagyobb az esélye akadóba vigye a zsinórt. A szája is olyan kemény csontos nem a horog kiszakadásától kell félni , hanem attól a bevágás nem üti át a száját és kipattan a horog. Ott erőből megy a fárasztás vastag zsinórokkal , sokszor vastag fonottal. Nagyon más terhelés egy orsónak. Felkapókarok letépése, hajtókar eltörés , belsejében valami megszakad. Nagyjából az van ami lenn a Pón vagy az Ebrón bot és orsó azzal itthon nem lesz gondod. Nagyon sok olyan cucc van főleg orsóban ami itthon még harcsázó orsó címszó de egy ilyen helyen ahol 50 +-os halak jönnek sorban lehet egy horgásztúrát se bír ki. Persze ha valaki tudja mit bír a cucca és ahhoz igazítja a fárasztást nagyon sokat kibírhatnak ezek is. Csak lehet olyan eset mikor ez = halvesztés mert erősebben kellene fárasztani.
Shimano big baitrunner 100 év múlva is egy orsó lesz ha minden héten 20 kilós pontyokat fárasztotok vele normál pontyozó módon nyílt vízen érzéssel fárasztva. Hatalmasakat lehet vele dobni, távdobó pontyozó orsó. Egy finom műszer Az erre van kitalálva. Egy usa baitrunner shimano messze nem olyan finom műszer, egy daráló a big baitrunnerhez képest de az meg arra van belőve, hogy a tengeren pergetnek és többszáz kilós halakat fonott zsinórral valahogy fel kellene húzni a 50-100 méteres mélységből, a pennek, fin-norok is . Az egy más műfaj.
[ Szerkesztve ]
-
sasa311
veterán
válasz fojtviki #69782 üzenetére
Szerintem csak össze tudtak valamit mutyizni a Gáborral, a túraszervezővel, több filmet is együtt forgattak. (nem tudom milyen horgász de amúgy egy nagyon rendes, normális csávó, régről ismerem. Lehet meg is kérem hozzon nekem a mestertől egy dedikált zsepit )
[ Szerkesztve ]
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
hermanyi
addikt
válasz fojtviki #69780 üzenetére
Nem nem vesztek össze tudtommal de mivel PJ és DG üzleti érdekeik nem egyformák igy el van mind a 2 magával
És mivel most van némi vaj a Top mix füle mögött. Amit egy valaki által jól megfogalmazott nyilatkozattal próbál PJ elhatárolódni ama nézőponttól ,hogy neki köze volna hozzá . Szerintem nem is lesz közös nyilvános semmi sem mostanában.szerk . Hu de facul írtam le de értsétek ahogy szeretnétek
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
A HSDB jogerős döntésével a Sporttörvény 12. § (5) bekezdés a) pontja alkalmazásával a MFOB döntője eredményének tiltott befolyásolása miatt S. D. L. sportfegyelmi eljárás alá vont személyt 2 (kettő) évi időtartamra, V. J. sportfegyelmi eljárás alá vont személyt 1 (egy) évi időtartamra eltiltotta a FIPSed és a Mohosz versenyrendszerében szervezett vagy a versenynaptárában egyébként szereplő versenyen való részvételtől.
Sajnos nem az egész csapatot meszelték el
-
jozsi252
veterán
Ameddig nem akad fenn egy 30kg fölötti azért addig tuti nem lenne vele baj, sőt ott se max hosszú távon. Mert szerintem azért ilyen méretű orsónál gondolnak arra hogy nem csak ilyen 5-10kg-os halakra fogják használni. De nyilván a fő cél ennél nem a nagy ragadozóhalak.
horcsog
Lehet akkor mondani hogy 1 generációt is simán kiszolgál. Összehasonlítottuk a FOX EOS 10000 orsóval és durva a különbség méretre meg úgy mindenre. Azt is mikor rendeltem akkor 22 000 volt. Most 30-33 000 környékén megy a webshopok nagy részén. Jól felment az ára neki, bár kétség se fér hozzá jó kis orsó az is. De hát mindig van mindennél jobb. Most ez a Shimano egy nagy lépcsőfok lett.
Amit nagyon csodálok az a tengeri horgászat. Ahogy az árakat elnéztem 1 kisebb autó új árát simán el lehet verni rá (komplett felszerelés). És akkor még nincs benne a csónakbérlés meg minden más. Nagy élmény lehet Adrián kihajózni egy hosszú hétvégére.iPhone 16 Pro Max
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #69776 üzenetére
feederel ott 50-60m kell kint kevés a hal .
Majd úsztatni elviszlek a saját helyemre .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
galervin93
addikt
válasz hermanyi #69773 üzenetére
Rózsa utca némi szenvedés árán (magas víz miatt alig van hely a parton + gyorsan is áradt 5cm/ó + szembeszél + még az izgága kutyát is vittem magammal, mert szeretem a kihívásokat ) adott 3 paducot meg szerintem egy jó dévér elment a part mellett, a szedett-vedett körülményekhez képest kellemes volt (feeder peca volt). Visszatérek majd még normálisan felkészülve, kisebb szélben nagyon jó úsztatós pályának tűnik.
Köszi a tippet![ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
horcsog
tag
válasz jozsi252 #69767 üzenetére
Nincs mit. Ez az orsótípusa a shimanonak legendás a bojlisok között, még ma is a régi szériát is adják veszik 50.000,-Ft-ért , 20 év körüli orsókat. Azért ilyen nagy a dobja mert könnyebben pörög így le a zsinór távdobásnál, és behúzásnál meg vannak olyan elszántak akik sokszáz méterre is behúznak.
[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
A cuki sárga diszperzites vedremet sajnos nem fotóztam, kábé félig volt.
A K-híd felett úgy 3-400 méterrel vallattam a 4 méter mély kőlábat ma délután 5től bolóval.
Kéremszépen semmi. Még kapásom sem volt.Remélem ti sikerrel jártok.
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #69772 üzenetére
igen lehetséges . Persze nem mindegy ,hogy melyik részen
-
galervin93
addikt
Hermanyi mester, csepeli nagydunai peca a holnap várható 350 körüli víznél lehetséges, vagy ilyenkor ott is gatya? Csak a Dunához van most kedvem, persze pont ilyenkor amikor lenne időm jön az n+1-edik árhullám idén...
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Vitee
aktív tag
válasz szgzuri #69769 üzenetére
Orulok ha volt benne barmi hasznos szamodra
Nem tudom melyik szakaszon vallatod a Dunat, de nekem sajnos nagyon sok alkalommal volt olyan tepesem, hogy idom nem volt a klipszbol kiakasztani a zsinort.
Botrepitos kapasok, rohanas a hal utan a parton, hatha nyerek par metert, de szinte mindig csattant amikor olyat akasztottam.
Megoldas lehet amit hasznalok is, a zsinorjelolo filc, majd lerakott botnal kiszedni a zsinort a klipszbol, ujradobasnal pedig beakasztani. De erre en keptelen vagyok figyelni.
A vegen mar valtottam talan 25, vagy 30-as fonottra, nagy, nehez kosarakat nem birta a mono.
Erogumit is kotok be legtobbszor, ha mar olyan vastag a fozsinor, legyen valami, ami tud engedni a halnak es a szajat se tepi szet az ember.
Ilyen darabosabb hal sokszor az erogumit is szakitja a fenebe.Par alkalommal hasznaltunk sajtos kill billt, akkor jott ra gyonyoru 2 kg kornyeki koncer, marnak, paducok, jasz.
De a legjobban a csonti valt be, azzal nem veszi fel a versenyt szerintem."Life before death, strength before weakness, journey before destination."
-
jozsi252
veterán
válasz horcsog #69752 üzenetére
Hazaértem melóból gyorsan el is mentem Postára érte. Örült neki nagyon, nem volt még Shimano orsója egyáltalán. Nem hogy hasonló de még kisebb méretbe meg árba sem. Mondta amúgy egyből hogy pontyra fogja használni, hibátlan lesz arra.
Etetőhajóval húzza be a szereléket, de nem szokott olyan hatalmas távot húzni vele. Na majd még kutakodok kicsit hogy mégis mi az a méret ami neki tökéletes lenne.
Lehet hogy így akkor az egyik FOX EOS 10000-et fogja be süllőre. Na majd kiderül, majd ahogy jónak látja.
Durva azért hogy erre a Baitrunnerre 0.35mm-es damilból 550m megy fel. Még jó hogy járt hozzá dobszűkítő. Remélem jó döntést hoztam hogy ezt vettem neki, biztos évekig orsó lesz.Köszi a segítségeteket.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
KunEmber
senior tag
-
Vitee
aktív tag
válasz szgzuri #69762 üzenetére
En a fovarosi szakaszra mindig egy olyan 2-4 kilonyi etetot vittem. Ez literben nem tudom mennyi, de az 5 perces dobasokkal igy is eleg volt egy jo par oras horgaszatra.
Csontibol egy fel litert mindig vittem, ha nem volt a boltban csak akkor kevesebbet. Magokat tettem bele en is, csemege, vagy a magmix, ha volt otthon akkor sullyedo morzsa, illetve sajtos, vagy kolbaszos aroma. Azt hozzatennem, hogy mindig 1 bottal feedereztem.
Sokszor el se dobaltam, vittem haza a kovetkezo horgaszatig, addig elvan a hutoben.Sokan szerintem nem is feltetlen a kaja mennyisegen csusznak el, hanem a tobbi tenyezon.
Egy jo pelda erre, hogy Ujpesten feedereztem az elon es egy ember leult kozvetlen mellem olyan 5 meterre. Akkor eleg sokan voltak ott.
A par ora alatt konkretan egyetlen halat semm fogott, amig nekem minden dobasra kapasom, vagy halam volt.
Amiben hibazott az az utemes 5-6 percenkenti dobalas, a masik es szerintem egyik legfontosabb, a klipszeles hianya es a nem megfelelo sulyu kosar hasznalata, a tavolsag megtartasahoz.
Hiaba dobal par percenkent, ha nem tud ugyan oda, mivel a kosarat addig pakolja a sodras amig vagy akadoba nem forgatja, vagy csak mar nem nyomja ki a zsinort es kepes megallni valahol. Klipszeles pedig, ha nem tudsz pontosan dobni, marha fontos hogy ugyan oda etessel.
Minden horgaszatot ures kosar dobalassal kezdek, addig keresem azt a tavolsagot, ahol mar feneket erve a kosar nem mozdul sehova, amig meg nem talalom.
Itt nem a kajan mult a dolog az embernel, hanem egyszeruen nem frekventaltan etetett.Azt hozzatennem hogy azert se tudok tobbet vinni magammal, mert vagy biciklivel jarok, vagy elektromos rollerrel, aztan a 20+ kilos taska nem eppen kenyelmes viselet
Usztatashoz pedig vizbenallos, kenyerzsakos etetes volt, 1-2kg szeletelt kenyer meg 1-2 kilo etetoanyag gomboc a zsakba, jo sok csontival.
"Life before death, strength before weakness, journey before destination."
-
jansky1
senior tag
Francia-öbölnél járt valaki mostanság? Pergetni hívnak oda, van valakinek ez ügyben tapasztalata?
-
szgzuri
tag
válasz hermanyi #69751 üzenetére
Én jóval kevesebb kajávál szoktam készülni a Duna partra.
Feeder bottal 4 órás pecára a kaja bekeverve 4 liter + 2 dl csonti + kb 80 dkg főtt búza.
Ezzel a szerény mennyiséggel jóval kevesebb esélyem van bevonzani és megtartani a halakat, az esetek nagy részében csak 2-3 kósza keszeget vagy márnát sikerül elcsípnem.
Ma reggel viszont szerencsém volt, egy márna csorda szépen ellegelészett az etetésemen, sikerült hetet megfogni közülük. Nem voltak nagyok, olyan kiló körüliek, de nagyon jól szórakoztam velük. Jött még pár keszeg és egy két kilós harcsácska is.
Két jobb kapás után bevágásnál egyből kihajlott a horog (10-es feeder special), azt tippelném az is harcsa lehetett, csak csontos részt ért a horog.
Idén ez volt eddig a legpörgősebb Dunai pecám, remélem az ősz még tartogat hasonló jókat. -
galervin93
addikt
válasz KunEmber #69760 üzenetére
A Dürernél van kitaposott ösvény. A Hengermalom végén meg full üres a parkoló reggel, 5 perc séta, de szerintem sokat mondok. A móló végétől van pár tíz méter horgászható part, fákkal szabdalt külön beállók vannak. Elég bejáratott hely, de a halakat nem zavarja, haver a minap egy 17-es (!) tövest szedett ki rögtön a legelső helyen mindenféle különösebb etetés nélkül egy rövid reggeli pecán. De több szép pontyot, dévért is fogott már. Ma sajna süket volt a hely.
-
KunEmber
senior tag
-
galervin93
addikt
válasz hermanyi #69751 üzenetére
3 óra alatt eldobáltam, maradt egy-két liter, de sajna szar helyen ültünk. Lágymányosi-öböl, budai part, rögtön a Kopaszi-gát végénél, mély víz, ami egyszer balra, másszor jobbra folyt, hogy utána meg egyhelyben kavarogjon. Bolo úszó így gatya volt, felraktam egy ducit, azt jobban lehetett vezetgélni, de halam nem lett (haver feederrel szintén nullázott). Pedig a sodrásban fürödtek, a nyakam tenném rá hogyha normális áramló helyen ülünk lett volna halunk.
Most megint áradás jön, pár nap megint kuka, bár én se nagyon érek rá...Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
horcsog
tag
válasz jozsi252 #69743 üzenetére
Szerintem a shimano big baitrunnert a pontyozásra fogja majd be faterod. Fox eos - shimano big baitrunner között kb olyan minőségi különbség van mint az okuma longbow- penn spinfisher között. A shimano big javára .
Penn tökéletes lesz harcsázni, ha a zsinórkapacitásban még többet szeretne akkor a 10500-as méret célszerű. Viszont az nem nyeletős. Csak 8500-as méretig van benne nyeletős . Egyébként a 9500-as és 10500-as méret kisebb áttételű is mint a 8500 és lefelé méretek . Ami megint jól jön harcsázásnál minél kisebb áttételű az orsó.
Kisebb ragadozókra letett botos pecára a shimano usa baitrunner kisebb méretetei, vagy az oceanic baitrunner shimano kisebb méretei. 4000, 6000, 8000-esből attól függően milyen méret kell. De süllőzésre egy lényegesen gyengébb szerkezetű orsó is elég , ami olcsóbb is. Ritkán látok süllős fenekező botokon usa baitrunner 6000-est mondjuk. Ennek egy oka van az ára. Mert egyébként 100 év múlva se menne tönkre ha 0-24-ben süllőzne vele valaki. Szóval kiváló ilyen horgászathoz és süllőzésnél még nyeletőféknek lehet jelentősége, harcsázásnál kevésbé.
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #69750 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
galervin93
addikt
válasz Steady74 #69748 üzenetére
Haver hegesztett magának, nagy spíler, csavaros a hegye és még két rövid erőkart is hegesztett rá merőlegesen, szóval különösebb gond nélkül rakja le kb. bárhol. Ja és egy tankot is elbírna,.csak győzze cipelni az ember.
A hétvégi ipolyi peca egyik pozitív hozadéka egy jó vödör kötött öntéstalaj, ami rostálás után már csak arra vár, hogy kerüljön hozzá némi etető. Ezt meg is tettem délután.
Egy kis csonti, búza, csemege kerül még bele reggel, aztán meglátjuk, mit hoz az enyhén áradó Duna.Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Baroc
tag
válasz zolikaDB #69747 üzenetére
Én 3 éve kezdtem el ugyanúgy, ahogy most te, csatlakozomaz előttem szólókhoz, mpst váltsd ki a turista jegyet, menj el néhányszor horgászni. Ha tetszik, levizsgázol idén, jövőre kiváltod az államit. Én pergetéssel kezdtem, az első halra majdnem fél évet vártam, pedig elég gyakran voltam kint (Duna Bp). Szimplán a nulla tapasztalat ezt adja, nagyon kitartónak és szerencsésnek kell lenni Ha halat szeretnél fogni és tanulgatni, akkor spiccbot és csalihal, ahogy hermanyi írta.
-
smokiii1
aktív tag
válasz zolikaDB #69730 üzenetére
Engem is sok minden érdekelt, sok módszert kipróbáltam és próbálkozom is tavaly óta csiszolgatni a tudásom mindegyikben, de a rabló halas horgászat valahogy sosem vonzott. Sok sikert hozzá mert ahhoz aztán kell kitartás, nem ad olyan (kb) instant sikerélményt mint mondjuk a methodozás.
Egyébként én is azt javaslom hogy válts ki egy túrista engedélyt, próbáld ki mennyire köt le a dolog, aztán legfeljebb jövő év elején vizsgázol és kiváltod az államit. -
Mexbacsi
tag
Sziasztok!
Van egy masszív 3.2m-es kétszemélyes ernyőm, amihez vettem most egy leszúrót de biztos vagyok benne, hogy nem fogja megtartani mert gyenge hozzá. Kifordítaná a földből a legelső szellő. Nem ismertek egy jobb megoldást, esetleg masszívabb leszúrót? csavaros nem jó, mert télen nem fogom tudni csavargatni a fagyos földbe
-
jozsi252
veterán
válasz horcsog #69712 üzenetére
&vendingo
Köszönöm a tanácsotokat! Az az igazság hogy az általam említett Shimano orsóval már régóta szemezek. Most pillanatnyilag a pontyozós amúrozós botjain Fox EOS 10000 van amivel 100%-osan meg van elégedve. Előtte kisebb Okuma LB orsók voltak és már akkor nézegettem a Shimano orsókat mielőtt a FOX EOS meglett. De aztán a FOX mellett döntött.Most ott tartok hogy tegnap megrendeltem a Shimano Big Baitrunner LC 14000 XTB orsót, aztán azt arra használja amire szeretné. Jövő héten pedig megyek olyan helyre ahol az általad linkelt Penn orsó van raktáron és MKB-s SZÉP karival meg tudom venni. Különben nem férne bele a keretbe csak így.
Viszont így lesz 2 nagyon fasza orsója. A Penn-t fogja gondolom a harcsára mert ahogy mondtátok az direkt arra van, a Shimano-t pedig a "kisebb" ragadozó halakra.
Elvileg holnap jön meg a Shimano, nagyon kíváncsi vagyok rá!iPhone 16 Pro Max
-
sasa311
veterán
válasz WarninShotZ #69739 üzenetére
Idén már ne váltsd ki az engdélyt, mikor mennél vegyél egy turista jegyet, az november végéig érvényes. Úgysem kell majd az elején két bot.
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
hermanyi
addikt
válasz WarninShotZ #69729 üzenetére
Hátsó tartónak jó a Preston . Nem tudja a hal elvinni a botot , megszorítja a nyelet
-
hermanyi
addikt
válasz zolikaDB #69735 üzenetére
Levizsgázol kiváltod az Államit ha szeretnél veszel területit (vagy napijegyet) .
Elmész egy horgászboltba ,veszel egy spicbotot (megnézel egy két youtube videót a szerelékről ,horog kötésről és hasonlok) Majd elmész csalihalat fogdosni . Ha megtetszik akkor maradsz az úszózásnál és nem költesz feleslegesen rablós pecáraAláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
KunEmber
senior tag
válasz WarninShotZ #69729 üzenetére
Pont ugyan ezeket az aluflokkokat használom a kezdetektől fogva, nem fogsz bennük csalódni.
http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
zolikaDB
veterán
(#69731) koko52: élőhalazással.
(#69732) vendingo: okés, nyilván ez a logikus.
(#69733) diablo1984: köszi a tippet. Keletiben hogy megy a horgászat? Mármint hol lehet, mi a menete, stb...? Mondom, nulla a tudás -
koko52
nagyúr
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
Full-full világtalan kezdőként vagyok itt
Tkp semmit nem tudok, csak akarok.
Az összes infóm a Vadkaland horgászos videóiból szedegetem össze, de nagyon homályos még minden.
Egy teljesen kezdőnek mit ajánlotok, hol kezdje el, milyen lépésekkel induljon ennek a hobbinak?
Helyileg Hajdú-Biharban vagyok, és leginkább a ragadozók érdekelnének (csuka ), de ezek valszeg nem mérvadók.
Szóval, várok minden építő jellegű tanácsot, segítséget -
WarninShotZ
tag
Beszaladtam ma walterlandba, gyorsan vettem is egy Carp Academy Method bottartó készletet [link] , egész pöpecnek tűnik, majd élesben elválik, hogy milyen lesz. Elsődlegesen Prologic Goalpost kit-et akartam, de a kereszttartó nem egyforma, egyik 20 cm, másik 24,5 cm. Szóval ez miatt kiesett sajnos. Illetve, visszaolvasva, szgzuri ajánlására Aluflokk bottartófejeket vettem, előre AF3, hátulra pedig AF10. Szemeztem még a Preston Butt Gripper-el is, ha valaki használja/használta, jöhetne róla infó, hogy milyen.
SZIE-MKK-MGM // MATE-MKK-Növényorvos MSc // Samsung Galaxy S21
-
xbrbiz
tag
válasz galervin93 #69727 üzenetére
Köszi, így már más. Nem is tudtam, hogy azon a részen is van zsilip, pedig már jó pár éve járom az Ipolyt. Mindig tanul az ember valami újat.
-
galervin93
addikt
válasz xbrbiz #69726 üzenetére
Eggyel alatta, Ipolyvece szemben Ipolynagyfalu. [link] Ez romlott el, ezért gyak. nincs felvíz, ugyanúgy csordogál felette is mint alatta.
Ez meg Dejtár/Ipolykeszi, itt voltál. [link] Voltam én is pár hete versenyen a felvízen (szlovák oldalon), fogtam vagy 30 deka snecit. Domival lehetett nyerni, ha éppen szerencséje volt az embernek és a vele szemben lévő partoldalról ki tudott húzni egy-kettőt (pedig úgy volt hogy pontyos verseny lesz, 1 db-ot fogott Sajóvölgyi Erzsi, volt vagy 70 deka).Szerk.: az istenért nem megy a Gmaps linkelése, mindjárt kivágom a telefont.
Na jó, fapados, de gyorsan a két koordináta:
Vece: 48.071571,19.091950 https://maps.app.goo.gl/9MpNFQo5VuSMFVEC7
Dejtár: 48.066069,19.155025 https://maps.app.goo.gl/qCsJWMjDHTBMG73g9Bocs a linkes szenvedésért...
[ Szerkesztve ]
-
xbrbiz
tag
válasz galervin93 #69724 üzenetére
A Dejtárnál lévő zsilipre gondolsz? Ott voltam tegnap, csordogált át a víz a felvízről. Jó pár szakaszt végigjártam, 1-2 halnál nem adott egyik hely sem többet.
-
galervin93
addikt
válasz galervin93 #69724 üzenetére
Kegyes legyes...
-
galervin93
addikt
válasz xbrbiz #69723 üzenetére
Na, legalább volt halacska. Grat!
Én is voltam tegnap is napkeltétől pár órát, de megúsztam egyetlen egy ráúszással, ezen kívül egy darab rablást láttam. Igaz én az ipolyvecei szakaszon voltam, ahol hónapok óta rossz a zsilip, gyakorlatilag nulla a víz, át lehet gázolni kilométereken... Domiknak jó (lenne), múltkor volt is, most valamiért nem ettek. Egy kegyes srác is egyetlen darabot fogott.
(Elvileg már szúrja a DINP szemét is a zsilip, illetve a víz hiánya, remélhetőleg megcsinálják, mert amúgy a szlovákok nem akarják.)ooloo
Ne is mond, akár a brit, de holland, belga csatik, vizek azokkal a dévérekkel, compókkal, sügerekkel... Őrület.[ Szerkesztve ]
-
xbrbiz
tag
válasz galervin93 #69714 üzenetére
Én ma voltam az Ipolytölgyes-Balassagyarmat közötti szakaszon. Valóban opálos a víz, a halak nem igazán voltak aktívak, de azért sikerült pár domolykót, és 1-1 kölyök balint, süllőt elcsípni.
-
ooloo
őstag
válasz galervin93 #69714 üzenetére
A "vad" vizeknek nincsen párja .........
Négy évig dolgoztam Írországban .... vannak azok a csatornák ( Grand Canal ) , amik régen a "közúti" szállítást voltak hivatottak lebonyolítani . Lévén , hogy a rengeteg eső miatt az utak sártengerré változtak , így maradt a vízi szállítás . Ötletes . Manapság kristálytiszták , és hemzseg benne az élet . A sekély vízmélységnek és tiszta víznek köszönhetően vizuális élmény is akad bőven . Kilós compók garmadával ... termetes dévérkeszegek csordában ... rekordlista közeli csukák . Sajnos a Lengyel vendégmunkások mérhetetlen mohósága miatt a nagyobb csukák egyre ritkábbak . Bírnád....Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
@mriya@
őstag
Nekem azért ment el idén sok halam, mert nádsziget mellett kezdtem horgászni, és még a durung szerelékemmel sem tudtam megállítani őket.
Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
-
őstag
válasz hermanyi #69717 üzenetére
Koszi. Biztos, hogy valami nem kerek, mert ennyi halat rontani nem normalis szerintem. Parom tavaly rengeteg pontyot fogott es ritkan mentek el. Igaz iden o is csak egyet fogott es azt is ugymond nagyon finom szerelekkel. Tenyleg nem jott semmi eddig a tavaly hasznalt erosebb szerelekre. Igaz a Tisza most lenne jo, mert a vizallas eddig nagyon gyatra volt, de most meg mar ideje nem lesz horgaszni
Szerk: horcsog bocsanat, uj hozzaszolas akart lenni, nem neked valasz
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz fojtviki #69716 üzenetére
Ott nem a bot a ludas . Ha a 20 as Fő is monofil akkor pláne . A fonott előkét felejtse el , semmivel nem rosszabb egy monofil . Gumi a szerelékbe nem rossz dolog , de Mono szerelékhez szinte felesleges (ártani nem árt)
-
őstag
válasz horcsog #69715 üzenetére
Sziasztok. Paromat allandoan hivogatja a haverja nyuglodve, hogy rengeteg hal elmegy neki. Unom mar hallgatni, mert mindig kihangositva beszelnek, ezert megkerdezem itt Szoval, csonakbol horgaszik a Tiszan. A baj az, hogy a nagyobb halaknak szant botra allitolag egyetlen kapasa sincs. A finomabb szerelekre jonnek a pontyok elvileg, ami all egy 20-as fozsinorbol es valami kis horogbol fonott eloken. Igy viszont mikor felhuzza majdnem a csonakig, akkor a kis horog kiakad a hal szajabol. Adtunk mar neki, vastagabb husu Korda 10-es horgot, de evvel is igy jart elvileg. Most parom mondta neki, hogy tegyen be gumit a fozsinorra, vagy gumis kosarat hasznaljon. Meg annyit, hogy esetleg valami finomabb bottal probalja meg, mert talan csonakbol jobban meg lehet allitani a szereleket, mint partrol. Jelenleg Nevis Vanity Carp botot hasznal. Esetleg valakinek valami tanacs pluszban? Koszonom.
-
horcsog
tag
válasz vendingo #69713 üzenetére
Penn spifisher 10500 méretben, csak az nem nyeletős, akik messzire húznak 200-300 méterekre akár. Fin nor offshore 10500-as szintén nagyon kemény csak nem nyeletős. Ticát, Okuma-t is sokan használnak mert jó ár/érték arány, vagy banaxot a régi fajtát az is jó ár-érték.
Nekem a kedvencem a régi shimano usa baitrunner 6500-as, az megfelel a mai új us baitrunner 12000-es méretnek. Elnyűhetetlen , régi kilincses visszaforgásgátló. Faék egyszerű orsó , de olyan precíz rajta minden nekem nagyon tetszik. A féktől az egész szerkezetig. Csak azzal nem lehet behúzni 150-200 méterekre mert kisebb a dobja mint ezeknek a nagy penneknek , vagy a nagy okumának. Arra olyan 150 méter körül megy 60-as zsinórból, ami messzire behúzóknak kevés.
[ Szerkesztve ]
-
galervin93
addikt
Ma csak fél kilenc után jutottam ki, az enyhén emelkedő, kissé opálos víz ellenére nem nagyon mozogtak a halak. Egy bugyli csuka, mellette két domis lekövetés, de ezeket nem követte rávágás.
Holnap napkeltére megyek, hátha kevesebb fényben bátrabbak.
A természet viszont gyönyörű, mindig imádok az Ipolyra járni.Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
horcsog
tag
válasz jozsi252 #69710 üzenetére
Akkor marad az a penn amit linkeltem , mert annak jó a zsinórkapacitása messzi behúzásokhoz. Nyeletőfékesben kicsi a választék harcsázó orsók között. Más nem is jut eszembe azokon kívül amiket mondtam. (amit te kinéztél shimano bojis orsó annak a belső szerkezete nem harcsázásra van belőve. Lehet attól vele harcsázni csak kár tönkretenni egy ilyen drága orsót , az pontyozásra való)
Lehet persze használni süllőzéshez is ezt a penn spinfishert, de az olyan lesz mintha ágyúval lőne verébre. Szóval ezt biztos nem fogja a süllőzőre felrakni már csak a súlya miatt se , 1 kiló környéke az orsó.
Vagy veszel neki egy új okuma longbow 90-est , kb ugyanazt fogja tudni mint a penn , masszív orsó az is. Annyi a különbség a pennhez képest, hogy a pennt még az unokák nagypapa korukban is használják esetleg harcsázásra. Mintha egy normál autóból egy hummerbe átszállnál olyan az okumához képest pedig az is erős 90-es méretben.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz jozsi252 #69710 üzenetére
Harcsázásnál a tengely vastagsága nagyon fontos. Hiába nagyok a bojlis orsók, ha a tengely max 20-30 kilós halakhoz van. Harcsázásnál nem nagyon szoktunk dobálózni, max a behúzó ólmot. Kivéve az úsztatást, meg pár fenekezős módszert.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
jozsi252
veterán
válasz horcsog #69707 üzenetére
Köszi!
Az az igazság hogy etetőhajóval van behúzva a stupek, így maga a dob kialakítása nem tudom hogy hátrányt jelent-e ha a Shimano-t venném. Plusz szokott süllőzni is így van rá esély hogy esetleg ahhoz használná mert azon egy régebbi gagyibb orsó van mint az Okuma. Kérdezősködni nem akarok, majd arra használja amire akarja.
Ez a Penn amit linkeltél arra is jó hogy nagyobb távot lehessen dobni mondjuk egy halszelettel?iPhone 16 Pro Max
-
dite29
csendes tag
válasz csababarca #69702 üzenetére
Én is erősen elgondolkoztam a nevisen, de megnézem majd személyesen a walterlandban.
Az jó, ha a keszeg is élvezetes. -
horcsog
tag
válasz jozsi252 #69706 üzenetére
Ezt ajánlom: [link]
Amit kinéztél az egy távdobó bojlis orsó. Nem ideális harcsázáshoz.
Shimanoban jó lehet az usa baitrunner 12000, vagy az oceanic baitrunner 12000. Nagyon bika cuccok , de a zsinórkapacitásuk kisebb mint a longbow 90-esé. Annak a pennek amit linkeltem nagyobb a zsinórkapacitása mint az okumának, és szintén bivaly orsó.
Még szóba jöhet a penn slammer 760 nyeletőfékes változat. Olcsóbb mint a spinfisher kb hasonló zsinórkapacitás mint az okuma 90-es . Az is egy örök élet +1 nap orsó.
Pótdobokat ezekhez nem adnak, ha az fontos az is egy szempont lehet , pótdob ha van még külön egy 10-es legalább hozzájuk. Külföldön ezek az orsók olcsóbban megvetők mint itthon mondjuk 15-20.000-el mínusz a postaköltség hacsak nem fogsz ki valami jó akciót itthon.
[ Szerkesztve ]
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Apumnak van 2 botja amiket csak harcsára használ. Most jelenleg Okuma LB90-es orsók vannak rajta. Az egyik már nem az igazi, ezért gondoltam hogy meglepem egy másik orsóval.
Shimano Big Baitrunner 14000 XTB LC Long Cast-ot néztem ki. Nyeletős orsókat szereti így ennél is maradnék.
Hasonló áron van esetleg jobb vétel más márkában, vagy ez tökéletes lesz?[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
csababarca
őstag
válasz vendingo #69703 üzenetére
Azért írtam, hogy itt érdemes hallgatni az ajánlásokra
Zoli bá!
Szeretem a botot, egyre inkább megszokom! Csak itt most összetett a dolog, amiket meg kell tanulnom: erősebb bot, gyorsfékes orsó, fonott dobóelőke!
Ebből a fonott dobóelőket leszedem a következő alkalomra, meg következő szezonra zsinórt is cserélek, elég a 0,25-ös rá szerintem, meg egy monofil felvastagodó dobóelőke.Az orsón is gondolkozom, szerintem azt az orsót el lehetne adni jó áron és venni helyette az általad ajánlottat (oreel), amit meg is rendeltem, de aztán kaptam ezt.
[ Szerkesztve ]
iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0
-
Zoli bácsi
őstag
8-ast nyáron feederezni használok, ahhoz a bothoz kell a 6-os horog, bár nem lehet már kiigazodni ezeken a horog számozásokon......
Silstar botod 3,5 Lbs, 50-es keverővel, ez dobásra van jobbára fejlesztve, nem egy finom pálca. De nem rossz, a Nevis Trinity 3,5 Lbs botom keményebb volt.
Ha nem tetszik, ne kínlódj vele, vegyél egy lágyabbat, ezt add el, elviszik, keresett típus.
Megsúgom, az olcsó bojlis botok mivel kompozit anyagúak, elég lágyak. Cserébe nehezek, és nem igazán lehet messzire dobni velük, de fárasztani kiváló velük.
Vagy több zsé, kevesebb kompromisszum. -
vendingo
veterán
Egy pár márka, bot átpörgött a topic kezén. :)
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
csababarca
őstag
válasz dite29 #69696 üzenetére
full kezdőként egy 3,30-as MH nevis vanityt vettem, itteni ajánlásra. legnagyobb halaimat (7-10kg) ezzel fogtam, és baromi jó élmény volt.
Emellett a keszegeket is jó kiszedegetni vele, nem csak csörlőzés.
nem mondom, hogy ilyet vegyél, azt akartam hangsúlyozni, hogy itt jókat ajánlanak a fórumtársak, érdemes rájuk hallgatni.van egy silstar bojlis botom is, azzal 4szer horgásztam, 5 halat vesztettem az utolsó métereken, el vagyok átkozva vele szerintem túl erős, és kipattan a hal szájából a 8-as horog.
iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Billentyűzet gondom van
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- DUNE médialejátszók topicja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Xiaomi Yimmy H10 porszivó
- RING Video Doorbell 3 - Okoscsengő
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest