- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Változások a Prohardveren
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
. Akkor nekem szerencsém volt! Fa fogantyú, teljesen minőségi kinézetre - és igazából ez is majdnem 10ezer volt (leértékelve bár ki tudja ez mennyit jelent) - tehát ennek is volt azért ára. ("rendes" thermo meg kerámia kávéscsészéket sem szórják párszáz forintokért - azok sem töredékárasak csak olcsóbbak mint itthon - áruk közelebb van az önköltséghez mint itt)
-
krypton
senior tag
Sziasztok!
Most ismerkedek a kávéfőzés magasabb szintjével -kotyogósról jövök-, és beszerzés alatt van egy karos kávéfőző, valamint egy AVX CG301 őrlő rendelését fontolgatom (főleg amíg akciós, amúgy nem tervezek túl sokat költeni most elsőre). Esetleg van valami javaslat, hogy mire lesz még szükségem (akár az AVX-től), illetve milyen babbal kísérletezzek amatőrként, amivel egész jó eredményt lehet elérni, de nem sajnálom annyira ha nem jön össze
? Esetleg van vmi összefoglaló basics információs bejegyzés -mint pld a fentebb írt 2-3 hét pihentetés, vagy a 100 forintos teszt?
Köszönöm!
-
tuzpenge
őstag
-
Kro
tag
válasz
RetepNyaraB #14135 üzenetére
Nah próbálkoztam délután. Kell a 17 gramm a kosárba. Ahogy kmarci25 írja, valóban nagyon friss pörkölés, asszem 9 napos.
Sikerült az 1:2-es arányt 25mp alatt összehozni. A végeredmény jó lett, kis savanykás íz van, de vállalható. -
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #14133 üzenetére
Nekem ez a legutolsó próbám, Mostanra mind a 3 porciózva áttárolva a fagyóba. 3-4 napos pörkölési dátummalk érkeztek.
Link KENYA / Link TANZANIA / Link ZAMBIA
A Kenyaira nagyon kíváncsi voltam a Citrus, Eper, Virágok ízjegyek miatt, ezt sjanos nem sikerült kihozni igazán belőle, nekem inkább a citrus málna zamat jelent meg. Most egyelőre a TAnzánia a kedvencem a 3-ból, de mindhárom alkalmas nekem egy közepes pörkölést kedvelőnek. Ráadásul én többségében tejes változatot fogyasztok, ott meg nekem különösen tetszenek.Előttük az EightCafe-t próbáltam az se volt rossz, de az nekem inkább sötét volt, mint közpes pörkölés, ettől függetlenül rossznak az se volt rossz, de újrarendelni inkább az aktuális kávét rendelném. Bár szerintem még van bőven kipróbálni való és mostanra az első saját pörkölések is már kezdenek vállalhatóak lenni
-
RetepNyaraB
veterán
Tapasztalattal és nem támadásnak szánom 🤷
Pl elolvasod az összetevőket; itt etióp-guatemala. Viszonylag sötétre pörkölve. Presszó blend. Ezekből már rögvest következik a durvább őrlőállás. Ideális kosártöltet próba jó dolog, főleg ha valami nem tetszik a végterméken. A savanyú íz nagyon sok tényezős, kezdve a személyes ízléssel. Először jöjjön le egy jól beállított töltet presszó (max. 1:2, 30mp körül), aztán visszatérünk. -
Kro
tag
Reggel gondoltam rápróbálok az [AVX] kávéra.
Hát az eddig használt őrlő beállítással le sem jött a kávé.
18 körüli állásról fel kellett mennem 26-ra, hogy le tudjam főzni.
Az őrlő leírása szerint ez nem is eszpresszó kategória már, nah mindegy végülis ez szerintem részletkérdés.
A kávé amit tudtam produkálni gyengébb volt valóban. Kicsit elment a savanykás irányba.
Amit észrevettem, hogy szerintem még emelni kellene a 16g-on, mert látom férne még a kosárba. 100ft-os teszttel majd ezt belövöm.
Ti hogy kezdtek egy ismeretlen kávéval az első főzésnél? Hogy ne ez legyen mint nekem, hogy le sem jön a kávé? -
kchris78
veterán
Allegrorol kuldtok 1-2 ajanlatot? Mondjuk AVX kategoriaban? Nekem az a velemenyem ranezesre hogy a jonak tuno kavek (nalam a jo az mindjuk AVXnel kezdodik es P&Y - CasMo-nal fejezodik be) ott sem igazan olcsobbak. Amik durvan olcsobbak azok pl olasz pisztaciakrem stbstb
-
donat_sz
senior tag
Allegros kávé lehet változó minőségű is. Én alapból kerülök mindenféle fantázianevű verziót és inkább 1-1 ország nevével fémjelzett kávé esetén szerintem kisebb a kockázat. Ez nyilván nem SO kávé lesz és érdemesebb előbb kisebb kiszereléssel próbálkozni, de így azért lehet kávéházi élményt is hozni.
Specialty kávézó szinthez, specialty kávé kell, azt én nem találtam érdemben jobb áron, mint a hazai kis pörköldék.
Ez egy lehetőség egy normális árszínvonal/ minőség arányra.
Ha szereted és megengedheted magadnak, akkor nyilván menjen a specialty vonal, de annak ára is van. -
Kro
tag
válasz
kmarci25 #14122 üzenetére
Nah akkor meg is fejtetted az okát miért ilyen "erős", végülis ilyennek kell lenni. Ez pozitív!
Köszi az iránymutatást is. Vettem egy AVX-es Béla papa kedvencét is (megtetszett a neve), az 100% arabica, csak nem akartam két féle kávéval próbálkozni egyből.
Köszi mindenkinek az ajánlást. Van időm átgondolni amíg ezek elfogynak.
Most jól értem, hogy ami kávé van allegron az lehet nem eredeti? Vagy csak régebbi pörkölés okozza a gondot?
-
kmarci25
veterán
Oké. Legyen így. Engem nem zavar ha így látod. A saját tapasztalatom írtam le, ezek alapján én a "fellegekben járó posztoló" vagyok. Próbálok segíteni annak, aki kérdez, nem mondtam hogy rossz az, amit próbál, csak annyit, hogy annál van jobb és amit leírt, az alapján igyekeztem olyat javasolni, ami megoldás lehet. Sajnos a kávézás egyre drágább multaság. A drágulásról nem mi tehetünk. Az a kávé, ami 3 évvel ezelőtt 7 ezer volt, az most 11 ezer. (Ami meg 3 éve 4 ezer, az most 7 ezer.) Kinek van igaza? Mindkettőnknek. Mindenki döntse el maga, hogy mennyit szán rá, és annak megfelelően élvezze a produktumot.
-
lbence
aktív tag
Én egyszer (először és utoljára) vettem az allegro-ról, a Yankee Caffee pörkölőtől High Mountain fantázianevű 100% arabica kávét, és ugyan nem voltak nagy elvárásaim és kifejezetten az irodába szántam csak, ahol nem kifejezetten élvezeti célból fogyasztom, de szinte ihatatlan volt, azt hittem, hogy soha nem fog elfogyni. Pl. a Kapuczinernél max pár ezer Ft-al drágább mondjuk az Espresso Italiano arabica blend (11600/kg) és össze sem lehet hasonlítani a két kávét.
-
H74Bo
újonc
Nyugodtan vehetsz jó kávét az allegróról, nem kell más után menni. Én többször rendeltem már onnan különböző árkategóriában vannak és vettem 8e+, majd legutóbb 5600/kg. Teljesen rendben van vigyázz, itt azt írják sokszor, hogy 12e/kg-alatt nincs jó kávé. Hartározottan elutasítom, de vannak itt is tárgyilagos, nem a fellegekben járó kávézó posztolók.
-
donat_sz
senior tag
Szeirntem árérzékenyek bátran kísérleztezhetnek az allegróról 7500-8000Ft-t kaphatók jobb és kevésbé jó közepesen pörkölt kávék is lengyel frissen pörkölt kávéból. Nyilván nem lesz egy P&Y Kenyai (nekem az eddigi talán legjobb), de nem is egy árkategória.
-
kmarci25
veterán
Na ezért érzed erősnek. A 65% robusta brutál... Pedig ha igazán jót akarsz, akkor az ilyen 10 ezer/kiló körül kell nézegetni. Sajnos nagyon megdrágult a kávé. Kapucziner, röast, warda, avx. Ezeknél a pörkölőknél találsz ilyen árban olyan kávét, amiben kevesebb a robusta, és világosabbrav pörkölnek.
-
Kro
tag
válasz
kmarci25 #14120 üzenetére
Hát most [ebből] vettem kóstolásra egy 250g-ost, illetve hogy felavassam az új szettet.
Nagyon nem tudom még mi lesz a jó irány, de nem tervezem a mindennapi kávéfőzést ilyen árú kávéból azért.
Szivesen veszek ajánlást 7-8ezer körüli kilós árú normális minőségű kávéra, akár a linkelt boltból (ez helyben van nekem). -
kmarci25
veterán
Lehet, hogy más fajta kávét kellene választanod. Kevésbé sötét pörkölés, 100% arabica, vagy nagyon alacsony (<20%) robusta arány. Találsz ilyet elfogadható áron. Apropó: most miből készíted a kávét?
Én pl. americanot iszom, de csak nagyon kevés vízzel, azaz egy 40 g-os duplaoresszóhoz öntök 50-60 g forró vizet. Így lesz egy kb 1 decis italom, nekem így pont jó az íze. Ha gondolod próbáld ki -
kchris78
veterán
Ilyen arány mellett sosem lesz igazán intenzív. Én 18-19gr-ból lehúzok 30-45mp alatt kb 28-32g-t ha általánosítanom kell. NA AZ más kategória! Én 1.5 arányt szoktam megcélozni. Az szirupos és ha tartja az ember az időt az őrlő finomabbra állításával akkor kijön belőle minden aminek kell
. Aminek meg nem - az benne marad - mert nem 40gr főzet jön le. Világosabb pörkölésnél magában is fogyasztható - nekem tejjel jön be igazán.. (és 30g főzethez akár 100gr tejet adva is átjön az aroma, nem lesz "kakaó" fíling)
-
Kro
tag
válasz
kmarci25 #14112 üzenetére
Erős ízt inkább, illetve hogy utána megéreztem, hogy ittam kávét.
Reggel kicsit durvábbra állítottam az őrlőt, megadtam neki a 16g-ot. Kb sikerült is a 30mp/ 40g főzet, (lehet kicsit finomítani kell még). Pogácsa egyben maradt, kemény volt ahogy kell. Mondhatni talán jó irányba tapogatózok. De erős, intenzív továbbra is. Lehet csak simán nem ehhez vagyok szokva és ilyen a "jó" espresso.Eddig Jura C5-el főztem itthon, ami azért másik kategória.
-
danbenzin
csendes tag
válasz
cziczas #14115 üzenetére
Habra az annyira ajánlott gépek a dual boileresek lesznek, ott már más összegekről beszélünk. Azt az 1-2 kávéhabot a (full tuning) GC is megcsinálja, de nem sok nyűg egy FP-mikró páros, vagy egy nanofoamer is belefért volna a büdzsébe. Ha már FP és tej, akkor a feketére egy Robot is lehetne ajánlott.
-
cziczas
csendes tag
válasz
ANDROID??? #14113 üzenetére
eureka zero 55 van, nekem nagyon bejött. Viszont eurekabol csak 55 vagy 65 ös késest éri meg szerintem megvenni. Mivel a sage 820 egy kis kúpos, végülis előrelépés lesz, de kevésbé digitális (specialitat kivéve). Bár őszintén szólva azon kívül hogy jól néz ki nem igazán értem ezeket a digitális kijelzőket, mennyi hozzáadott értékük van, jellemzően úgyis mérleggel, grammra őrlünk. De a mindennapi használat során biztos jól jön a digitális kijelző.
Anfim-ot nem ismerem, de ráguglizva az ára alapján eléggé prémiumnak tűnik
-
ANDROID???
addikt
Eureka mignon, vagy anfim őrlő sage 820-hoz mérten előrelépés-e?
-
kmarci25
veterán
Mit értesz erős alatt? Keserű? Mert akkor az őrlési finomságon kell állítani. Töltsd meg rendesen és úgy állítsd az őrlőt, hogy kb 30 mp alatt jöjjön le 2-2.5szer annyi kávé, amennyi a kosárban van. Azaz ha 16 grammal töltöd, akkor 30 mp alatt 35-40 gramm kávé. Ha ez megvan, így kóstold meg. Aztán írd meg, milyennek érzed.
-
Kro
tag
Megjött a rendelés.
Megvolt az első pár próbálkozás. Nagyon klassz, minőségi darab minden!
Viszont gyorsan lenne is kérdésem.
16g-os a kosarat vettem, amibe tettem 14,5 g őrleményt. Utána olvasva már tudom kevés volt. Nem nagyon szabad kevesebbet, mert felázik a pogácsa. Ami meg is történt.
De így is elég "erős" lett a kávé. Megfordult bennem, hogy elég lenne esetleg egy kisebb kosár, pl 12-14g-os, netán 10g-os???
Vagy inkább töltsem meg rendesen a 16g-os kosarat és az lesz az igazi? -
cziczas
csendes tag
Kávégép fronton van infó esetleg elkövetkező fél év nagy dobására? Karácsonyig tervezek beújítani kávégép fronton 150-200 között használt is akár. AVX -nek van vmi hófehérke upgrade ami jön elvileg karácsonyig, esetleg lélektani határon belül van a hero x 2025, esetleg EM TB1 plus?. Ezek vannak oylan jó vételek mint a használt rancilio silvia, vagy lelit anna? Személy szerint a tradició és az olasz név/stílus számít nekem, de ezeket az avx gépeket dicsérik.... esetleg sage bambino plus? az még elég szexy és helytakarékos. Kosár méretek annyiran em érdekelnek mert ugy vagyok vele hogy egyszer kell megvenni és akkor lesz hozzá minden, még ha nehezen is. Viszont a hab csinálás érdekelne de nem kell hogy feltétlen dual bojleres legyen, a napi 1-2 kávéhoz kilehet várni hogy felálljon a nyomás megfelelően.
Tehát egy jó kávégép tipp? TITKOS TIPP?
-
lallern
csendes tag
válasz
sz.zs. #14080 üzenetére
Köszi a tippeket, kávé elég friss, kb 1 hónapos pörkölés (tudom lehetne frisebb is)
A dupla kosárra sikerül jókat csinálnom, az a fránya állítást elfelejtem, hogy a duplához 20-22g között csinálom 3-as finomságon (ketten isszuk), szimplával meg 15-16g között, de 1-es kell örölnöm. Mire sikerül az adott babot kikisérleteznem (200g) addigra el is fogy.... -
lallern
csendes tag
Használtnál, ha kést kell cserélnek, akkor majdnem kidobott pénz.
AVX fan vagyok, CG301-et bántam, hogy nem vettem meg anno az DB1-es géphez, csak kicsit később.
Káves vlogger is tesztelte és egy jó alapnak tekinti, az árát pedig nem érti, mert ennyiért 64mm kést lehet kapni..
https://www.youtube.com/watch?v=iVasyqoZ1Y8&ab_channel=LanceHedrick -
Kro
tag
válasz
kmarci25 #14102 üzenetére
Köszi. Közben össze is tettem a rendelést az AVX-nél.
Pont leárazták a GC301-est 60-ra, lett még egy AVX nyitott szűrőtartó 16g-os kosárral (remélem ez használható minőség), egy magasító a szűrőtartóra, AVX 51mm-es tamper, egy fa tartó a tampernek meg a szűrőtartónak és egy 10db-os vízkőoldó. Ennyi. Várom a futárt! -
kmarci25
veterán
A nyitott kar csak fancy, meg nézheted hogy csatornásodik-e a pogácsa, de igazából nem fontos. A kosár már sokkal inkább. Én hagynám a szimplát, dupla kosarat nézz, 15-18 g-osat szerintem, ha lehet IMS-et. Plusz egy jó tamper, meg egy funnel (betöltő a kosárhoz, amitől nem szórod szét az őrleményt) és megvagy. Igen, ez még kiadás, de jópár évre megvagy egy ilyen szettel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Windows 11
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- TCL LCD és LED TV-k
- Videó stream letöltése
- Mozilla Thunderbird
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- HP EliteBook 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest