Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
válasz nyunyu #11689 üzenetére
8000/2,4kg-ból gondolom, hogy 100% robuszta, Espresso típusból meg azt, hogy szénné van pörkölve.
Ihatóbbnak tűnő 1 kilósok gyártási ideje is 24. február és június között szórt, de megint nem volt semmi komolyabb márkájuk.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
-
nyunyu
félisten
válasz RetepNyaraB #11688 üzenetére
Tényleg nem friss.
Fagyasztómban év eleje pihenő Brazilon 11.2025 a lejárat.Aldiban szerintem jobb szokott lenni a kávé kínálat, gyakrabban vannak friss márkás kávék kitéve, de az utóbbi 2 hónapban ott sem láttam semmi jót. (Dallmayr-t akartam lőni, de Prodomo sem volt, nem hogy Crema d'Oro)
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Alabástrom #11680 üzenetére
Nekem elég frissnek tűnt:
-
nyunyu
félisten
válasz Halley #11677 üzenetére
Év elején? * vettem ilyeneket szemes kivitelben a Krups automatámhoz.
Képemen a Columbia van kibontva, most a valamivel világosabb pörkölésú Ethiopia fog elfogyni, Brazil a fagyasztóban várja, hogy sorra kerüljön.Viszont ahogy néztem, most ugyanezek a kávék csak őröltben kaphatóak, szemesben csak Columbia+Ethiopia meg Brazil+Ethiopia keverék létezik ugyanilyen grafikával.
Ezek szerintem tej nélkül is ihatóak, se nem keserűek, se nem savanyúak, ócó kávék között ezek jöttek be eddig a legjobban.
Többi Lidl kávét eddig még nem bírtam sok tej nélkül meginni, sem a Bellarom Rosso, sem a karácsonyi speciál nem jött be.
Utóbbit két főzés után vágtam ki, annyira szénné volt égetve.
Ja, meg a fémdobozos Deluxe kávéik sem voltak jók. (azokat is karácsony körül árulták)*:2023.11 a csomagolási idejük, 2025.11 a lejárat.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz RetepNyaraB #11508 üzenetére
Mit értesz balatoni atomkemény vízen?
Gyerekkoromban nagymamámék Füred óvárosában laktak (~Fehér templom), ott még nyáron is finom forrásvíz jött a csapból. (Siske patak és tsai)
Nálunk (Füred közepe, vasútállomás környéke) már jutott benne tisztított Balaton is, télen kevesebb, nyáron nagyon sok, ízre lényegesen rosszabb volt a csapvíz, mint fenn a faluban.El sem tudom képzelni, milyen lehetett a vízpart közeli területeken az ivóvíz, ahova 100% tisztított Balaton jutott.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Tényleg, automata főzőkbe szánt vízszűrő patront milyen gyakran kéne cserélni? Azt is 2 havonta?
Ha jól számolom, egy év alatt a harmadikat cseréltem tegnap.
-
nyunyu
félisten
válasz Mr.Csizmás #11400 üzenetére
Bécsi pörkölés ennyire sötét lenne?
Meinl Melange emlékeim szerint nem volt ennyire megpörkölve, az inkább a Full City vagy + 2nd Crack környéke lehetett.
Pedig az olasz kávé, nem bécsi. :
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz scream #11255 üzenetére
Nekem most a lidles kolumbiai jött be, kellemesen mogyorós cappucino lesz belőle.
Etiópot és a brazilt még nem bontotam ki, talán jövő héten.Sima Bellaromok nem ízlenek, meg a karácsony körül árult fémdobozos Deluxeok (Tanzania, Honduras, meg mi volt a harmadik?) sem jöttek be.
-
nyunyu
félisten
Ez érdekes, mert én is az Aqualogis AL-TES46-t használom a Krups EA819-hez, és tökéletesen működik vele.
Gyorstisztítás: nem a vízkőtlenítést vagy a tablettás zsírtalanítást hiányolja?
Ha jól rémlik, enyém 3 havonta szokta kérni ezeket, és amíg nem megy végig az adott program, addig minden kávéfőzésnél világít a megfelelő piktogramm.Meg 9 kávénként jelzi, hogy üríteni kéne a zacctartályt, meg a csepptálcát, ezt bekapcsolt állapotban zacctartály ki-be reseteli.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
I. kerületi Csészényi kávéit próbálta már valaki?
Főleg a koffeinmentesükre lennék kiváncsi, de sajnos még van itthon másfél kilónyi koffeines, azt meg nem akarom kidobni.
-
nyunyu
félisten
válasz Polarstar #10839 üzenetére
Az tényleg német, vagy azt is olaszba gyártatják, mint a Meinl a bécsi kávét?
Tudom, hogy az Eduscho valamikor független német pörkölő volt, de aztán megvette a Tchibo, aztán az ócó kávéik albrandjává tette.
(Sajnos még van itthon 2 kiló KV, így a következő 2-3 hónapban nem tudom kipróbálni.)
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz RetepNyaraB #10769 üzenetére
100% etióp Dallmayr Prodomo szemes verzióját nem bírom meginni az automatámból, pedig előtte az őrölt tesója eléggé a kedvencem volt.
Dallmayr Crema D'Oro viszont bevált.Jut eszembe, Prodomo-ból van koffeinmentes is, na azt még kevésbé bírtam meginni, mint a rendeset, iszonyat mellékíze van.
Koffeinmentes babban nekem eddig a Lavazza Alteco ízlett, de az nem olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Ez a tejhab készítés mennyire tejgyár függő?
Krups EA819 automatámat általában lidl gazdaságos UHT tejjel etettem, azt tűrhetően tudja habosítani, ha mindennap elmosom a tejtartályt, meg szétszedem atomjaira a tetejét, csövet, fúvókát.
Viszont most nem volt kéznél olyan tej, így 2.8%-os Riskát táraztam be, ezt viszont sehogy sem bírom habosítani a cappucino programmal.
Aztán vettem helyette aldi gazdaságosat, azt sem.Nézem, hogy a Riska meg az aldis tejet az Alföldi, míg a lidl tejet a Sole-Mizo gyártja.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Lidlben találtam pár novemberben pörkölt sajátmárkásat 1399/250gr-ért.
Ezek vajon milyenek?
Fémdobozos Deluxeból csak a Tanzániát, meg a Hondurast próbáltam, de azok nem ízlenek.
Aldis mexikói hulladarálék finomabb volt náluk.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
-
nyunyu
félisten
válasz vodrosjozsi #10243 üzenetére
Nézd meg a lejárati dátumát, ha 2025-tel kezdődik, akkor vedd meg.
Feljebb emlegetett fémdobozos Tanzánia/Honduras/Brazil babjaiknak 2025.01, a karácsonyi blendjüknek 2025.03 volt a dátuma, amikor tegnap végigtúrtam a Bajcsyn a kínálatukat.
(Bakker, mikor fogom meginni a Bécsből hozott kávéimat? Közben vettem fél kiló Aldi mexikóit, meg mindegyik fémdobozos Lidlesből egyet)
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz apholyon #10207 üzenetére
Nekem most bejött a pár oldallal ezelőtt emlegetett aldis mexikóma. (2999/fél kiló?)
Cappucinonak nekem jobban ízlik, mint az előtte ivott Meinl Melange (16€/kiló volt egy random Billában), pedig az direkt tejeskávénak vettem, és annak amúgy kiváló is.
Viszont a mexikóit finomabbra kell őrölni, mert sokkal gyorsabban folyik le.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Apáméknál bő 20 évig a Jacobs Krönung volt a goto instant kávé, de az jól eltűnt a boltokból az utóbbi pár évben, mióta átkerültek a Kraft Foodstól a Douwe Egberts-hez. (Omnia...)
Nescafék nekem nem ízlenek.
Davidoff meg egy dupla áron adott Csíbó.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Polarstar #10150 üzenetére
Augusztus végén volt 21 helyett 16€ a Meinl Melange kilója akciósan egy random bécsi Billában.
Ami egy echte olasz kávé.
Sok tejjel melangenak, cappucinonak tökéletes!
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz nyunyu #10102 üzenetére
Tényleg, Krupsoknál a típusjel (EAxxx) utáni 3 karakter, csak az előlap színét takarja?
Nekem a fekete EA819N10 van, de láttam valahol acélszürke előlapos EA819-et is. (az lehet az E10?)
Vagy ugyanezt az előlapot láttam az egyszerűbb tejhabosítóval szerelt EA816-on pirosban vagy fehérben.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz apholyon #10099 üzenetére
Ejha, ha ezt tavaly adták volna ennyiért, akkor nem EA819 Arabica Latte-t vettem volna 125k-ért.
Enyémnek feleslegesen túl van bonyolítva a tejhabosító rendszere a túl sok helyet foglaló műanyag edénnyel, meg a fedelébe integrált csappal, ami szeret eldugulni. (~2 hetente nem árt atomjaira szétszedni, aztán külön-külön elmosogatnia a darabjait, különben nem habosít!)
Amit kinéztél, ott gondolom simán ledugod a csövet a tetrapakk nyílásán, aztán nem kell öntögetni sehova, meg nem változik meg a tej állaga a műanyagtól.
Enyémben a műanyag edénybe átöntés után elkezd rögösödni az UHT tej, aznap még ugyanúgy néz ki a belőle generált tejhab, de másnapra már határozottan érezni, hogy keményebb lett, harmadnapra meg már darabos is.Azt nem tudom, hogy az EA89x-eknél is megvannak-e azok a Krups tulajdonságok, mint az EA81x szériánál:
- 3 féle őrlési finomság, ami eszpresszóhoz nem elég finom
- 3 féle kávé erősség (nem írják sehol, hogy hány gramm az 1 bab, 2 bab, 3 bab: kiköpött nedves pogácsát mértem, az 12-16gramm között változik kávétól+őrlési finomságtól IS függően.)
- 10 ml-enként állítható vízmennyiség (ez csak a nyomógombos paneleseknél, nem a potméterrel tekerős basic modelleknél)
- szerviz menüben jól eldugva 3 főzési hőmérséklet
- szervizesek nem szeretik a Krupsot szerelni, mert túl macerás szétszedni, összerakniJa, hogy a kávé milyen?
Előtte egy Rowenta ES4400 nyomásfokozós karos főzőt használtam, azzal szerintem eszpresszó szerűbbet lehetett főzni, mint ezzel.
Legalábbis a sima Dallmayr Prodomo kávét, amit őröltben imádtam, azt sehogy sem bírtam jól beállítani az automatával, hogy hasonló íz jöjjön ki belőle.
(Dallmayr Crema D'oro viszont jó!)Most viszont az osztráknak hazudott Meinl Melange az nagyon passzol a cappucino programhoz.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Mr.Csizmás #9795 üzenetére
Háát nem tudom.
Nekem anno ízlett a Dallmayr Prodomo őrölt tégla, amikor még a nyomásfokozós karos Rowenta ES4400-am volt.
Aztán kipróbáltam ugyanazt viszonylag friss bab formában a Krups EA819 automatával is, aztán akárhogyan állítgattam, sehogy se ízlett. (a Dallmayr Crema D'oro bab viszont bejött)Most alig várom, hogy elfogyjon az ideiglenesen legyen valaminek vett lidles Bellarom Rosso, mert végre ki akarom próbálni a Bécsből hozott Meinl Vienna Melange-ot.
Sárgacsíbót meg ne emlegesd, fillérszexuáló anyám szokta venni, mondván az ócó és jó erős.
Én viszont csak a szokásosnál 3x annyi tejjel bírom meginni, különben szétmarja a gyomromat.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Julius Meinl Melange az vajon milyen kávé lehet?
Weblapjuk szerint arabica+robusta blend, de hogy mennyire, azt nem írják.
Mivel 16€-re le volt árazva, nem bírtam a Billában otthagyni.
(Itthon ennyiért az egyszerűbb Segafredok, meg Lavazzák mennek?)Egyébként Bécsben még milyen kávét lehet érdemes nézni?
-
nyunyu
félisten
Csészényit próbálta már valaki?
-
nyunyu
félisten
válasz sherlock82 #9456 üzenetére
Sima nespressora nem annyira, mivel ahhoz boldog-boldogtalan gyárthat saját kapszulát, nem muszáj Nestlé gyártmányú virágföldet innod.
-
nyunyu
félisten
válasz sherlock82 #9453 üzenetére
Bővebben: a vendor lock-in kifejezést keresed.
-
-
nyunyu
félisten
Ugh, tényleg jól felment a podok ára is.
15 éve valami 30Ft volt darabja az ócó Musetti 201 podoknak, most 79+ÁFA, ha egyben veszel 150db-ot.
Finom podjuk meg 60-ról 122+ÁFÁra drágultHello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Kávéra ötletem sincs, eddig Tchibo Sicilia, aztán Milano volt a céges bab ellátmány, most jött helyettük Omnia Silk.
Utóbbit legalább ihatónak tartottam az őrölt kávés időszakomban, de inkább Lavazzákat vettem magamnak.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Melóhelyen valami régebbi, nagyobb kocka Delonghi Magnifica van *, bal oldalán a babtartály, jobb oldalon a víz, és analóg skálái vannak a tekergethető potméterek körül, azokkal állítható hogy mennyi kávét daráljon, és mennyi vízzel öntse nyakon.
Ott kb. 2 evőkanálnyi bab kell egy adaghoz.*: Képeket elnézve kb. az ESAM 3000 lehet.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
-
nyunyu
félisten
válasz RetepNyaraB #9053 üzenetére
Spar/Lidl/Aldiban található zab, rizs, mandula, kókusz, mogyoró, szója izéket próbáltam a 599Ft-s sajátmárkástól az 1200-1300Fts barista Alproig bezárólag.
Macerás a tejcsőből kivakarni a lerakódó napraforgó olajat, amit a hab állagának beállításához használnak.
Ízre amúgy a rizsitalok voltak a legsemlegesebbek, de azokból egyáltalán nem lesz hab.
Zabot, szóját viszont nagyon nem veszi be a gyomrom.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz robag93 #9045 üzenetére
Saját tapasztalat a Krups EA819-cel, hogy a barista feliratú tejpótlókból sokkal jobb állagú habot generál, mint hideg tejből, viszont még egy olyat se ittam, ami ízlett volna.
Tejből viszont csak fél centi habszerűség keletkezik a tejes programok választásánál.
Ja, kávéfőzőmhöz adnak külön gőzkart is, csak éppen nincs manuális gőzőlés programja, úgyhogy nem lehet külön edényben lötybölni a tejet, amíg nem tetszik a habja.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Mákosmalac #8979 üzenetére
Én nem szeretem a sötétre pörkölt kávékat, így a legvilágosabb Passione Lungot próbálom:
Ahogy nézem, nem ez a legnépszerűbb változat, még mindig hegyekben áll az I. kerületi Aldiban.
Az eggyel sötétebbre pörkölt, arany csomagolású Passione Cremát már teljesen kifosztották (Kálvin tériben még van 1-2)
Piros csomagolású Passione Espresso még akadt mutatóban pár. (gondolom ez lehet szénfeketére pörkölve.)Intermezzot valamikor 15 éve próbáltam őröltben, az tényleg bűnrossz.
Őrölt Segafredoban nekem az Emozioni, meg az Origini Brazil ízlett, de azokat nem lehet babként kapni
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Aldiban kapható 5 ezer/kilós Segafredo legalább 50%-50%.
-
nyunyu
félisten
Bialettikből léteznek rozsdamentes acél tartályos kivitelek is, amik mennek indukciós lapon is.
Mondjuk 3 személyes pont nincs belőlük, Moka Induction a 2/4/6, Brikka Induction csak 4 személyesben létezik.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Tokacpt #8867 üzenetére
Mikor bedöglött a kávéfőzőm, próbálkoztam valami ősrégi műanyag filtertartóval, meg a sarki DMben kapható papír filterrel, de nem volt türelmem kivárni, amíg lecsöpög, meg nem volt túl kávészerű az eredmény, túl híg lötty lett a vége.
Aztán vettem egy műanyag Hario V60-at, hátha azzal gyorsabban lefolyna, mint a régi tartóval, de abba meg nem jó a Melitta rendszerű filter, ahhoz a saját japán filtere kell.
Aztán hagytam a francba az egészet, mert megjött az új kávéfőzőm.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Ez jó kérdés, hogy melyik a jobb irány.
Novemberben sikerült eltörnöm a 10+ éves Rowenta ES4400-asomnak a szűrőházát, mert túltömtem a kart, aztán hirtelen felindulásból vettem blackfriday akciósan egy automata Krups EA819N10-et helyette, mert megérdemlem az 1 gombnyomásra habos cappucinót. (Na jó, 3 lépés: első ON/OFF, második tejes mód választó, harmadik a start)
Mivel maradt itthon másfél kiló bontatlan örőlt kávé a kedvencemből, amit nem akartam kidobni, elkezdtem nézegetni, hátha meg tudnám javítani a régit.
Persze ehhez a régi modellhez már egyáltalán nem lehet kapni alkatrészt, 3 éve Krups XP2240 kávékarját ajánlották hozzá, mondván méretre az passzol.Úgyhogy elkezdtem nézelődni a Krups alkatrészei között, hátha találok olyat, ami passzol a Rowentámba.
XP2240 szűrője szemre azonosnak tűnt, meg a fölötte nejlon ház is (erre lett volna csak szükségem), csak azokat nem lehetett külön kapni, így végül egy komplett XP2240 főzőfejet vettem, aztán annak a darabjait próbáltam beépíteni a törött elemeim helyére.Nyilván mindenhol folyt a víz a tartókar körül, csak éppen azon keresztül nem.
Végül 2 nap alatt 20 szétszed-újra összerak iteráció után sikerült kisakkozni, hogy a Rowenta főzőfeje és a szűrőtartója 1mm-mel közelebb van egymáshoz, mint a XP2240-en, így a Krups szűrőtartóra át kellett építeni a Rowenta laposabb tömítését, meg 1mm-mel rövidebb rugójú szelepet.
Meg atomjaira kellett szednem a nyomásfokozós kart is, mert alig folyt át rajta valami, alaposan ki lett pucolva.
Sikeres összerakás után kibontottam egy csomag Lavazza Rossát, aztán megállapítottam, hogy a régi főző finomabb kávét csinál, mint a modern automata masinám.
Utóbbiban eddig próbáltam valami Sparban kapható szürke fémdobozos babot, Dallmayr Prodomo koffeinmenteset, Lavazza koffeinmenteset, most éppen valami Lidl Bellarom Barista Crema (Columbia & Brasil) a soros, meg be van tárazva egy csomag rendes Dallmayr Prodomo is (őrölt verzióját régen imádtam)
Most nem tudom, hogy én vagyok a béna az automatám finomhangolásához, vagy csak szimplán rossz kávékkal próbálkozom.
Vagy szimplán ennyivel jobb volt a régi karos gépem a bolti őrölt kávékkal.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Krups automata kávéfőzőt mivel érdemes vízkőtleníteni?
Valami Krups F054 vízkőoldó port ír a manualja (2x40gr 2900 pénz), de ahogy nézem a biztonsági adatlapját, az csak citromsavat tartalmaz.Jól gondolom, hogy a sarki boltban kapható zacskós befőző citromsav is tökéletes erre a célra?
-
nyunyu
félisten
Milyen koffeinmentes babot érdemes venni, aminek nincs vegyszer utóíze?
Amiket eddig próbáltam, de nem vált be:
- világoskék Tchibo Exclusive
- sárga Dallmayr ProdomoKrups EA819-be lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
- One mobilszolgáltatások
- Gumi és felni topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Opel topik
- Google Pixel topik
- Filmvilág
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- További aktív témák...