Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
brummmogo
tag
Érdekes, hogy ABAP fejlesztőkért ennyivel kisebb a kereslet.
-
Istiik11
újonc
Sziasztok, android fejlesztő vagyok. Nemsokára lejár a próbaidőm. És utána ujra megbeszéljük a bérezést. Jelenleg 150ezer a nettó fizetésem. Mennyi emelést lenne reális elkérnem? Köszönöm a válaszokat.
Nem: FF
Kor: 23
Munkakör: pályakezdő android fejlesztő
Végzettség: felsőfokú mérnöki
Nyelvtudás: angol, magyar
Netto fizetés: 150000 ft
Egyéb: hány százalék fizetés emelés a reális most elkérnem
Hely: Budapest -
Istiik11
újonc
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat.
-
MrSealRD
veterán
A SZJA csökkentés hatása melyik fizetésben kell megjelenjen? Január (10) vagy február (10)?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
-v-
addikt
válasz Istiik11 #5556 üzenetére
Nem is értem, ilyen szerződést kötöttetek hogy odamész x-ért aztán ha lejár a próbaidő "majd megbeszélitek" ?
Amúgy bakker, 22 ezer programozó hiányzik a munkaerőpiacról. érdemes ezeken gondolkozni mielőtt fizut kér az ember ..
Én a helyedben interjúznék máshova, ott mondj rendes összeget, ha felvesznek simán mondhatod itt a béralkunál (ha amúgy szívesen maradnál itt), hogy máshol ennyit adnának és megvan az ajánlatod, ennyiért maradsz különben lépcső ... lehet hogy így se adják meg azt, de mindenképpen többet, vagy jobbak az esélyek rá hogy több lesz az annyi, mintha simán csak várod mit adnak.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Ez egy tudathasadásos ország. Egyszerre van magas munkanélküliség, közmunka és munkaerőhiány. Persze van különbség a képességek és képzettségek között. De sokak fejébe bele van nevelve, hogy minimálbért kell kapni. Múltkor is valaki megmagyarázta egy cikknél, hogy a minimálbér felett minden forint ajándék. Amíg van ilyen hülye, addig mindig lesz, aki még lehet ért is a szakmához, de mégis aláígér a normális fizetésnek. De még a közalkalmazottak közt is 10-ből 9 ember azt hiszi, hogy a bértábla miatt nem kaphat magasabb fizetést, pedig az a minimálbért jelenti.
Persze a másik véglet is jelen van, mert van egy hangos kissebbség, akik jól keresnek és ebből általánosítják, hogy mindenki jól keres. Meg van egy csomó ember, aki meg rosszul keres, néhányan meg középúton.
De lásd a linkeld cikkből a tanulságos részletet.
„Egy néni betelefonált az állásközvetítőhöz, hogy hibásan írták ki a várható fizetést, mert 700 ezer forint van ott, pedig nyilvánvaló, hogy csak 70 ezerről lehet szó. Hiába próbálták elmagyarázni neki, hogy tényleg 700 ezer forint az összeg, erre azzal válaszolt, hogy nem az éves keresetet kell beírni, hanem a havit. Alig lehetett meggyőzni, hogy ennyit is kereshet havonta egy szoftverfejlesztő” - mesélte Horváth Ádám.
Nagyon meglátszik, hogy nincsen normális szakszervezeti rendszer itthon. Ha van, akkor az is sokszor korrupt és pár ember saját zsebére megy. A németeknél meg 90% feletti a szakszervezeti tagság, ha jól emlékszem. Már a minimál bér bevezetése előtt is emiatt voltak ágazati minimumok, ami alatt nem foglalkozhattak szakszervezeti tagot. Ugye, ha 100ból egy ember lenne tag, akkor senkit sem érdekelne, de ha 100-ból 95, akkor mindjárt más a leányzó fekvése.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Azért annyit hozzátennék, hogy normális hozzáértő emberek hiányoznak a munkaerőpiacról, diplomás büfészakos az van elég. Ez azt okozza, hogy jönnek a nagyarcú diplomások, hogy adjunk nekik nettó 1 millát első hónapban, hozzáértés meg zéró, semmi, nulla. Tehát van papíron sok szakember, a gyakorlatban meg semmi. A tévében bemondják, hogy hiány van, ebből azt gondolják, hogy jaaa, akkor elvégzem a valamit és majd kérhetek bármennyit, mert bemondták a tévében. Hülye egy helyzet ez.
-
CyberPunk666
senior tag
Nincsen ebben tudathasadás.
Nem csak úgy simán egy bármilyen diplomára van szükség, hanem bizonyos szakmákra van nagy kereslet és azokból van nagy hiány.
Van egy rakás diplomás, akinek nem hiányterületről van a papírja, így azt csinálja amihez hozzájut. A legjobbak persze ott is tudnak karriert építeni, és nagyon komoly sikereket elérni, de nyilván ez csak egy szűk nagyon tehetséges vagy szerencsés réteg. Nagy a verseny ugyanis. A többiek meg a pályaelhagyók.
Aztán meg ott van pár olyan szakma, amire nagy szükség lenne, hatalmas hiány van, de hát jellemzően nehéz elsajátítani, sőt matematika is kell hozzá. Na ahhoz már nem annyira füllik a foga a többségnek.
Nem gondolom, hogy normális dolog, hogy egyes szakmákban ennyire durván nagy a fizetési különbség, mert ez egy normális országban nem szabadna, hogy így legyen, de azért erről bőven tehetnek az emberek is.
A diploma csak egy gyűjtő fogalom a középiskolában szerezhető érettségi feletti iskolai fokozatra. Azonban a diploma nem egy általános képzés, hanem egy szakma. Hiány pedig egyes szakmákból van.
Az meg megint egy másik kérdés, hogy az érettségizettek szövegértése annyira szar, hogy egy diplomást kell felvenni, hogy felfogja amit olvas, de ez egy egészen másik téma és egy könyvet meg lehetne vele tölteni.
-
djgeg
őstag
válasz CyberPunk666 #5570 üzenetére
"Nem gondolom, hogy normális dolog, hogy egyes szakmákban ennyire durván nagy a fizetési különbség, mert ez egy normális országban nem szabadna, hogy így legyen, de azért erről bőven tehetnek az emberek is."
Az EU ban vagyunk ahol (Már ahol nem néznek ki) szabad a munkaerő áramlás. IT területen főleg fejlesztőin pedig a hazai cégeknek a szakképzett és tapasztalt programozók területén nem itthoni verseny van hanem globális. Ha itthon egy adott pozi netto 150-200 at fizetne de ugyan olyan poziban akár távmunkában a dupláját(vagy inkább többet) keresné egy programozó akkor miről is beszélünk?
Itthon több szakmában is ez a probléma... nem a semmiért megy ki rengeteg orvos, vagy nővér és ápoló. Van olyan ismerősöm aki havi 2-3 hétet melózik egy specifikusabb beteg gondozói területen és megkeresi a 4x eresét amit itthon minimálbéren keresne... (8-10 év tapasztalattal)
Itthon szerintem az a tudathasadás, hogy olyan szakaszban vagyunk, hogy kell a cégeknek az olcsó munkaerő hogy ide jöjjenek, de közben meg egyre többet szeretnénk keresni és a munkaerő piac is kvázi nyitott az EU ban.
Ezek mellet tudatosan megy a fizetésekkel a susmusolás... Jó magyar módra... Már is más lenne a helyzet, hogy ha meghírdetett és köztudott fizetési sávok lennének megadva pozíciónként... és az emberek tisztában lehetnének könnyen a kunmerőpiaci értékükkel.Mindezek melle mint már említették a szakszervezetek tényleges taglétszáma és megítélése is szörnyű itthon...
A tanárok évek óta nem tudnak közösen fellépni mert mindenki félti a munkáját... Amióta az eszemet tudom nevetséges pénzt keresnek azok akik a jövő generációt oktatják... de nem tudnak közösen fellépni... 0 összedolgozás ilyen téren és kitartás... 0 szakszervezet.Mit tudna lépni az állam akkor ha pl érettségi időszakban elkezdene strájkolni minden tanár? Egységesen és azt néznék le aki a tüntetés ellenére bemenne dolgozni?
Sok erő lenne itthon... de jó magyar módra a fontos dolgokért nem nagyon kapja fel a fejét a nép... 700 Ft os internet adóra persze igen... de ténylegesen fontos dolgokért itthon 0 az összefogás...Látszik is a politikai "helyzeten" is itthon....
Viszont mit tehet az ember, ha "sírva vigad a magyar".
"640 kByte memória mindenre elegendő"
-
-v-
addikt
Hát ja ... mondjuk én azt is hozzá teszem, hogy "zéró, semmi, nulla" fronton sajnos rengeteg projekt meg munkahely is mozog, szóval ez visszafele is igaz .. a helyek elég nagy részére nem kell jó szakember, még ha interjún ezt is várják el, ócska szarlapátolás az kell rengeteg helyre. Oda meg néha az az érzésem jó lesz bárki, idomított majom is .. na persze nem annyi pénzért, de ez meg mondjuk tényleg nem a munkavállalók szégyene, hogy ilyen szinten nem transzparens hogy hol mennyi az annyi. Nem azt mondom, hogy meg kéne hirdetni egy állásra mennyi a zseton, mert akkor meg elveszne az, hogy nyilván aki jó, nagy tudású, meg jobban képben van és menedzseli a karrierjét az jobbat tud kialkudni - ami igazságos is, mert többet tett bele a dologba, akkor az megtérül. De nem tudom, ez se jó ami most van, hogy ennyire okoskodni meg ügyeskedni kell, hogy az ember képben legyen. Állítom rakás jó szakember sincs képben, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy évek óta egy helyben van mert jó munkahelye van, most neki honnan kéne tudnia .. ne kelljen már fél évente interjúzni, váltogatni, meg non-stop erről informálódni hogy most mi merre hány centi. Jó, sarkítottam erősen, de akkor is. Tényleg elbaszott helyzet ...
-
OPiiPO
veterán
Egyetértek, cégen belül nehezen lehet fizetésileg előre mozdulni Magyarországon (ez mondjuk nem tudom hogy magyar specialitás-e vagy általános?), nem fognak sokat ajánlani, hacsak ki nem mozdítod őket a komfortzónájukból, a módszert már említették.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
skristof
tag
tudja valaki, hogy epam-nál milyen bérsávok vannak nagyjából?
junior, mid, senior java dev
-
bandus
veterán
-
-
KMan
őstag
válasz CyberPunk666 #5570 üzenetére
Szerintem csak rossz szot hasznalt a kollega (tudathasadas). En is minden iranybol olvasom a mediaban hogy minimalber, munkanelkuliseg, kozmunka, a masik oldalon pedig munkaerohiany, csucsgazsik, stb...
3 szakma fizet most a legjobban itthon:
1.villamosmernok
2.mernok informatikus
3.gepeszmernok+1.politikus
[ Szerkesztve ]
Csak a balekok alszanak [SAS]
-
Soak
veterán
válasz EQMontoya #5578 üzenetére
Én az első cégemnél 2 év alatt kb 110%os emelést alkudtam ki 3 lépcsőben, az első szinte elhanyagolható volt, utána két nagyobb lépcső. Persze ehhez kellett, hogy az elején kezdő bér legyen (ami amúgy korrekt volt bőven kezdőnek), szóval szerintem nem fehér holló a normális előrehaladás ha az adott cég termékeiben otthon vagy és emelett jól is teljesítesz. Sokkal jobban megéri a cégnek is egy már "betanított" és ismert embernek megadni amit amúgyis megadna ha pótolni szeretné a munkaerőt.
-
azbest
félisten
Egyszer láttam egy felmérés eredményét, ahol az jött ki miszerint minden résztvevő kevesli a fizetését, de teljesen elégedett a helyzettel, nem tudok más szót használni rá, mint a tudathasadás A konkrét esetben minden résztvevő fejlesztő volt és cseppet sem kimagasló fizetésért dolgoztak. Egyszerűen nem tudják sokan beárazni a munkájukat. Ebből is jönnek azok a dolgok amiket nemrég írtam.
Nameg persze egészen más napi problémái vannak egy átlagembernek és a szerencséseknek, akik jó fizetést kapnak. De ne feledjük, hogy a magyar melósok fele kevesebb, mint 120 ezret keres (medián). Valamint nettó 206 ezerrel már a felső 10%-ba lehet tartozni (igaz ezt háztartásban egy főre írták).
Persze infós területen valószínűleg jobb az arány, de bőven vannak azok itt is, akik 200 alatt keresnek.
-
veterán
válasz CyberPunk666 #5587 üzenetére
A bölcsészezést hagyjuk már, könyörgöm! Itt 600-700 ezres bruttó fizetésekről beszélünk fejenként, ezt még IT-ban sem feltétlenül egyszerű megkeresni, bármely más területen pedig piszok nehéz. Arra pedig nehéz alapozni, hogy pont te fogod ki azt a 0,00001%-nyi jól kinéző, jól kereső IT-s csajt.
-
EQMontoya
veterán
Sokkal jobban megéri a cégnek is egy már "betanított" és ismert embernek megadni amit amúgyis megadna ha pótolni szeretné a munkaerőt.
Ez igaz szerintem is, a gyakorlatban mégsem láttam kb. senkit, akit így megtartottak volna.
A 110% elég durva - gyanítom, vicc fizuval kezdtél. Mert azért azt is sejtem, hogy 2 év tapasztalattal sem mentél mondjuk nettó 400 fölé.Same rules apply!
-
CyberPunk666
senior tag
Az én feleségem közgazdász és annyit keres, mint egy mérnök.
Egyébként pedig én is ismerek bölcsészt, aki 7 számjegyű bruttóval rendelkezik, Magyarországon, egy multinál felsővezetői beosztásban.
De csak a választékos beszéd miatt próbáltam kis utalással megoldani, mert tudvalevő, hogy a szabadbölcsészek keveset keresnek. De akkor máskor inkább nem írok így.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz EQMontoya #5589 üzenetére
Mert a cégnek erősnek kell mutatkoznia.
Van ott egy csomó ember, aki nem fog váltani és nem szabad elindítani a láncot.
Inkább betanítanak pár embert, ami pénzbe kerül, minthogy az ott dolgozók fele kopogtasson.A cégek egy csomó pénzt szednek azokból, akik nem mernek váltani, nem akarnak stb.
Nyilván mérlegelik és egyensúlyoznak, hogy megérje nekik, de nem feltétlenül jó taktika megadni, mert van 100 másik, akiből 60 kérhetne emelést mondjuk. Simán megéri miatta betanítani.
-
OPiiPO
veterán
válasz CyberPunk666 #5590 üzenetére
szvsz maradhat a szabadbölcsész jelző, legalább értjük miről van szó
(a spell-checker mindenáron zababölcsésznek akarta kijavítani )"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
OPiiPO
veterán
"sokkal jobban megéri a cégnek is egy már "betanított" és ismert embernek megadni amit amúgyis megadna ha pótolni szeretné a munkaerőt."
- ez így is logikus, azonban soxor láttam már 5-10% emelési igényre nemet mondani, és hagyni hogy a tapasztalt munkaerő elmenjen - majd utána felvenni nála magasabb bérért újat, akinek aztán hónapokba telt mire képbe került"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Lortech
addikt
válasz EQMontoya #5589 üzenetére
Nálam (kb) +50% volt, majd +50% 3 év alatt, majd még +10% a következő két évben, egy cégnél. Nem azért, mert átlag alatt kerestem kezdőként. Ha a kezdeti és utolsó béremet nézem tehát, a végén 2,5-szeresét kerestem a kezdőfizetésemnek.
Fel kell vállalni a feladatokat, felelősséget, így fontos emberré lehet válni egy cégben. Soha nem mondtam egy feladatra, hogy inkább ne, mert nem biztos, hogy meg tudom csinálni, sőt inkább azt mondtam már juniorként is, hogy bármit ide nekem, én is meg tudom csinálni.
A hozzáállásomon kívül persze sok egyéb tényező volt, ami lehetővé tette ezt:
-teljesítményt értékelő tulajdonos, nem jófejségből, hanem racionalitásból
-alapvetően jól jövedelmező cég, jól fizető, stabil (külföldi) ügyfelekkel
Ez mindennek az alapja, magyar piacon ilyen 50-140k + áfa közötti szakértői napidíjakat látok, Nyugat-EU, USA meg inkább e felett kezdődtek.
-valamelyest speciális piac, szolgáltatások, nem az n+1. "egyedi" szoftvereket fejlesztő cég, bármit lefejlesztünk jeligére
-előbbiból következik, hogy SME-t nem talál magyar piacon, aki pedig nem tapasztalt adott domainben, de bárhol megállja a helyét, az ugyancsak drága, ergo érdemesebb volt megtartani az embereket
-igen magas százalékban továbbszámlázható órák az én esetemben
-lapos struktúra, kezdetben minimális vízfej, aztán amikor ez rossz irányban változott, léptemHa egyéb juttatásokat és bónuszt nem számolom, +20%-ért jöttem el a jelenlegi helyre, itt is megfizetnek, de látom, hogy nehezebben jut előre az átlag fejlesztő, kicsi a marzs, és hiába magas a fluktuáció, sok a favágó meló és átlag programozóból kell több, akit azért pótolni lehet a piacról. Nekem sincs nagy mozgásterem itt, nincsenek pótolhatatlan emberek, nincs olyan minőségi elvárás az ügyfelek részéről vagy olyan SLA, ami miatt megérné sokkal emelni. Persze szeretnének megtartani, de azért tudom, hogy nem ragaszkodnának hozzám mindenáron. Érzésre +20% még menne, de felette már megfeküdné a vezetés gyomrát. Cserébe legalább kapom a bónuszokat, így elégedett lehetek, de az alapfizetésem nem sokat fog változni. No mindegy, úgyis váltani kéne már.
[ Szerkesztve ]
Thank you to god for making me an atheist
-
htomi85
tag
válasz CyberPunk666 #5590 üzenetére
Azért az első mondatod érdekes. Értem én hogy mostanában menő dolog mérnöknek lenni, de a jó vezető közgazdászok nagyon jól keresnek mindig is.
Továbbra sem az a fontos mi a szakmád, hanem az, hogy penge legyél és ambiciózus. Akkor magától jön a státusz és a pénz.
-
törölt tag
válasz CyberPunk666 #5587 üzenetére
Nyelvi minoros szabadbölcsészeket pedig kábé azonnal felszívja a piac. Haverom norvég nyelvtudással nettó 330-al kezdett gazdasági területen, mert annyira nem volt ember, hogy megérte hónapokig tréningezni egy bölcsészt SAP-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest