Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
Új hozzászólás Aktív témák
-
EQMontoya
veterán
Senkit nem érdekel szerintem sem a papír, de a nyelvvizsga ugye diplomafeltétel, tehát legalább valami minimálisat muszáj lerakni. A Te eseted más, nyilván középfokú mellett beszélhet valaki perfektül, de akinek nincs nyelvvizsgája, annak én nem hiszem el, hogy tud angolul: letette volna, ha tudna és ezen múlik a diplomája.
-
djgeg
őstag
válasz
EQMontoya
üzenetére
Folyékonyan beszélek és értek angolul, IT szakszókörnyezetben is. Nincs felsőfokú nyelvvizsgám (csak egy közép, ami btw bent sincs az önéletrajzomban) és nem is tervezem a letételét. Ezek mellet egyszer sem okozott hátrányt mert nincs angolból nyelvvizsgám... (értsd: Azért ne vettek volna fel mert hűha neked aztán nincs papírod róla... le van szarva, hogy tudsz e...) Kb 10 perc beszélgetés után kiderül, hogy tudok és ez mindig elég is volt.
A legtöbb helyen nem a papírt akarják látni hanem a tudást. Igaz ez az IT ra is... és tapasztalataim szerint az angolra is... Hány embert láttam(hallottam) aki megszólalni se tudott normálisan felsőfokú nyelvvizsgával, vagy késöbb akadtak gondjai munkában.
-
axioma
veterán
válasz
EQMontoya
üzenetére
A szakmahoz - itthon - eleg az olvasott szoveg ertese. Se a hallott szoveget (kiejtes!) nem kell tudnia, se omaganak kommunikalni, mar amig nincsenek olyan specko kerdesei, amit me'g senki nem tett fel a stackoverflow-n.
Persze ettol me'g nyelvvizsgaja lehet - mondjuk romanbol... diplomahoz eleg. Nekem is csak kenyszerbol van angol vizsgam, meg kenyszerbol tanulom, a nemetem es nekem mint nyelv is sokkal jobb. Jo, az angolt annyira me'g nem gyulolom, mint anno az oroszt, de nekem az a fura, hogy hogy lehet egy logikatlan nyelvet (nyelvvizsga szintjen az) termeszeteskent tanulni IT melle... -
EQMontoya
veterán
Aki tud angolul, annak nem gond egy nyelvvizsga. Elvégre aki tényleg egy középfokú nyelvvizsga szintjén tud, az igazából nem tud normálisan megszólalni. Szóval egy nyelvvizsga ne jelentsen már problémát abban a szakmában, amiben az összes API, csomó tutorial, könyv és minden egyéb angolul van.
Ha mégis lefordítja magyarra valami díszpapagáj, akkor keletkezik az egyedbabszem, a maradandóság meg az élőzár.

-
Gerzsi
tag
Szerintetek reális ha nettó 260E kérek állásinterjún (Budapest) úgyhogy 1,5év évet dolgoztam android fejlesztőként? (Nincs még nyelvvizsgám de nyomatom külön tanárral már egy féléve, rajta vagyok) Ugyan úgy android fejlesztő állásról lenne szó.
-
M.Úr
tag
Érdekes módon ebben Új-Zéland pont az ellentéte Ausztráliának. Kigyók például egyáltalán nincsenek, sőt, totális kigyó tilalom van az országban! Tilos kigyót behozni. Az állatkertekben sincs, de még kutatási célból sem lehet itt kigyót tartani.
Pókok közül egyetlen van, ami nagyobbat csip, a katipo. Ez a fekete özvegyre hasonlit, viszont gyakorlatilag mitikus lény... legutóbb az 1800-as években volt feljegyzés arról, hogy embert csipett volna meg.
Ami itt veszelyes az a cápa, medúza, tüskés rája. Évente átlagban talán 1 eset, ha összejön ezekből az országban...
azbest: Még nem, majd annak is eljön az ideje. De a vidéki NZ gyakorlatilag tiszta Középfölde.
Örülök, ha felkeltettem valakinek az érdeklődését NZ iránt, de ne vigyük el a topikot. További off-topic kérdéseket inkább privátban

-
válasz
Goose-T
üzenetére
Hát nem tudom, én még nem nagyon hallottam olyat, hogy valaki sokkal jobban járt volna anyagilag a külföldi munkavállalásnál, pl. Londonban ugyanez lenne.. amennyivel jobban keresel, annyival drágább is minden. Viszont az azonos életszínvonal csalóka, mert hiába ugyanazt tudod megvenni a fizetésedből, sokkal jobbat kapsz pl. az egészségügyben, stb.
Szóval nem mondanám, hogy ugyanaz az életszínvonal. Ha meg nincs család és egyéb itt tartó körülmények, akkor hülye az, aki Magyarországot választja Új-Zéland helyett.
-
M.Úr
tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Hát ennyi pénzért nem sok értelme volt olyan messzire menned, már ne is haragudj. Itt is megkereshetsz röhögve nettó 600-at ilyen tudással, és a lakhatás a töredékébe kerül, azt beleszámolva már minimális a különbség. Havi ~100 ezer pluszért kimentél Új-Zélandra? És akkor még számba sem vettük az egyéb szolgáltatáok árát (egészségügy, vendéglátás stb.). Persze ha utáltál itthon lenni, és ott sokkal jobban érzed magad, akkor érthető.
Nem a havi 100 ezer plusszért jöttem ki (ami úgy látom sokak szerint egyébként is inkább 250-350 ezer), hanem mert ez volt az álmom. Munka után szinte minden nap séta az óceánparton vs. anyázás a Bp-i dugóban / csöveshúgy szagolás a metróban?
Egyébként 3 év bécsi élet után költöztem ide, a legutóbbi magyarországi fizetésem nettó 105 ezer forint volt, hosszáteszem, szintén C# fejlesztőként, vidéki kisvárosban. Az osztrák fizum nettó 600-700k Ft között mozgott. Ha csak a pénz számitana, maradtam volna Ausztriában, vagy toltam volna az USA Green Card Lotteryt.Egyébként az egészségügy ingyenes, étteremben egy főétel 2000-4000 Ft között mozog, ha már mindenképp meg akarod magyarázni nekem, hogy rossz nekem itt.
Nem utáltam otthon lenni, sőt - imádom a *vidéki* Magyarországot. De sokkal jobban vonzott (és vonz még most is) az itteni lazább életstilus, a tenger, a természet sokszinűsége...
Szóval röviden: a topik a jövedelemről szól, de az életemet nem feltétlen ennek maximalizálása köré szervezem.
EQMontoya: Annyiért már megfontolandó, de egyetértek, Hollandia nem olyan vonzó hely, hogy azonos életszinvonal mellett inkább azt válaszd.
bugizozi: Asszem még nem, bár már három magyar infóssal is beszéltem itt, szóval nem lehetetlen

Lortech, vzozo, djgeg:

-
userxy
őstag
Hejhó
A múltkoriba volt téma, hogy pályakezdő gépészmérnökök, hogyan mennyiért. stb.
Friss ismeretem van róla. Unokaöcsém elhelyezkedett.
Bsc gépészm. 1 hónap alatt sikerült melót találjon.Nyugat - MO.
Nyelvvizsga nélkül, alap nyelvtudással.nettó 220 e + 70 e albi +26 e cafetéria + 13. havi + határozatlan szerződés.
mondtam neki semmi oka panaszkodni.
-
djgeg
őstag
-
vzozo
senior tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Azért az élhetőbb ország, szabályozottabb / rendezettebb munkakörülmények, több szabi, jobb állami ellátások, szép táj, jó levegő az bizony sokat nyom a latba.
Szerintem infósként sokan vagyunk úgy vele, hogy nem túl jelentős összegért váltottunk országot, de mégis megérte.
-
Lortech
addikt
válasz
Goose-T
üzenetére
Nem értem, miért kell nekiugrani, kvázi lesajnálni pusztán az anyagiak miatt. Egy bizonyos szint felett már nem hiszem, hogy csak az anyagiak számítanak, engem legalábbis nem csak az motiválna egy ilyen váltásnál. Ha választanom kéne Új-Zéland és Magyarország között egy hasonló életszínvonalat feltételezve, akkor már itt sem volnék.
A leírt tapasztalattal itthon inkább 400-500 nettó reális, mintsem röhögve 600.
-
Goose-T
veterán
Hát ennyi pénzért nem sok értelme volt olyan messzire menned, már ne is haragudj. Itt is megkereshetsz röhögve nettó 600-at ilyen tudással, és a lakhatás a töredékébe kerül, azt beleszámolva már minimális a különbség. Havi ~100 ezer pluszért kimentél Új-Zélandra? És akkor még számba sem vettük az egyéb szolgáltatáok árát (egészségügy, vendéglátás stb.). Persze ha utáltál itthon lenni, és ott sokkal jobban érzed magad, akkor érthető.
-
M.Úr
tag
Hmm, szoval meg mindig fut ez a topic. Akkor jovok "menozni" en is:
Pozicio: C# fejleszto (intermediate)
Orszag: Uj-Zeland (Auckland)
Tapasztalat: 4 ev C#, 2 ev PHP
Fizetes: havi netto 960.000 FtEz itt 5 ev tapasztalattal atlagos fejlesztoi fizetesnek szamit. Kicsi cegnel vagyok (8 alkalmazott), korhazi betegnyilvantarto rendszereket fejlesztunk. WPF + WCF service, lenyegeben full-stack developer vagyok.
A munkatempo (es a fonok) laza, a napi 8 ora munkaidobe beleszamit a (gyakran 1 oras) ebedszunet is. Akkor jossz be, amikor akarsz, nincs fix munkarend.
Az arak kb. nyugat-europai szinten vannak, a lakhatas forintra atszamolva HORROR. Havi 375.000 Ft-nak megfelelo dollart fizetek egy 2 szobas, futessel es szigetelessel nem rendelkezo lakasert. (Telen -tehat mostansag- elofordul, hogy 9-10 fokra lehul *bent* a levego.) Cserebe 5 perc gyalog az oceanpart, ahol talalkoztunk mar fokaval (konkretan a jarda szelen pihent), rajakkal es mindenfele tengeri biszbasszal. Meg a lenyeg, k-szep az orszag.
Egyebkent nagy hiany van senior IT szakikbol, foleg C# fejlesztokbol (web front-end)... En 1 honap keresgeles utant 2 allasajanlatot is kaptam, de nem webes teruleten, mert ahhoz nem ertek annyira.
Ha erdekel valakit az orszag, kerdezzen batran.
-
csak megkérdezem itt a dolgot:
egy korábbi sikertelen interjúm után megkeresett a HR-es hölgy, hogy vannak újabb lehetőségek, érdekelne-e és mennyi a bérigényem. a jelenlegi pozíciómban azóta történt egy előrelépés, így mondtam neki egy szép kerek összeget, amiért jelenleg váltanék, amin kicsit talán kiakadt, mondván, hogy bezzeg korábban mennyivel kevesebbért is váltottam volna. kell ezt nekem magyarázni, vagy elég annyi, hogy azóta változott a helyzet, ez az az összeg amiért hajlandó vagyok megfontolni a váltást és kész? nekem nincs gondom vele, ha esetleg sokallja az összeget, csak nem szeretném, hogy hülyének nézzen, vagy földtől elrugaszkodottnak. szvsz 15-20% az az összeg, amiért megéri váltani, ennek megfelelően lőttem be a range-t. erről mit gondoltok? -
Nerd
aktív tag
OK, koszi!

"fejlesztés kulcsembere" ez tetszik. Google sem ad semmi talalalatot a kulcsfejlesztore.
-
Nerd
aktív tag
Udv,
a "key developer"-t ti hogyan forditanatok le?
-
Tankblock
aktív tag
Hellosztok
erre valakinek véleménye?
-
Két tényezőt vettem/veszek figyelembe. Az egyik a cég fizetőképessége. A másik, hogy mennyit érek. Ezt még némileg befolyásolhatja az adott területen kapható fizetések átlaga.
De alapvetően az előbbi két dolog között kell tologatni a mércét. Egyszerűen nincs pofám a 600-at kérni. Nem érezném jogosnak. De talán ezt ki sem tudnák fizetni...ezt nem tudhatom. A br 460-490 közötti összeget már közelebb érzem magamhoz. ( Ha fejlődök annyit akkor jövőre elkérem a 700-at...
)Én egyhamar nem félek a fejlesztések megszűnésétől. Túl sok nagy játékos fizetett be erre, hogy veszni hagyja. (Ha még most is keresnek AS/400 fejlesztőket...akkor talán pár évi PL/SQL-t is fognak. )

-
syl5
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nézd, a számok valós tapasztalatokon alapulnak, nem hasraütésszérűek.
A br 800 lehet kicsit túlzó ha utcáról odamész valahova, de a helyzetedben szerintem annyira nem. Más kérdés, hogy nem fogják megadni, de a 600-ért nyugodtan lehet harcolni, mert azt nyugodtan elkérheted mezei Oracle DB developerként utcáról is.A tiszta SQL, PL/SQL fejlesztés lehet eltűnik 5-10 év múlva, de számos út van a továbblépésre. DWH, ETL, Big Data, Data Science, akár DBA is lehetsz.
A lehetőségek száma korlátlan az igazi jó szakember megtalálja az útját. -
Mercutio_
félisten
-
Because
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
gondolj bele ha én vagy bárki más fogékonyabb ember megkapta volna az élettől azokat a lehetőségeket hol tartana
folyamatosan próbálom képezni magam, már amennyire korlátaim (magánélet, anyagiak, gyár) engedikés egyáltalán nem tűnsz magabiztosnak abban amivel foglalkozol, viszont teljes mértékben igazad van nekem egyáltalán semmi közöm se lesz a jövőd alakulásához
-
válasz
Goose-T
üzenetére
Nem mondom, hogy nincs igazad, de jelenleg az a prioritás, hogy ebben a helyzetben próbáljam maximalizálni a jövedelmem... Erre kell még 2-3 hónap. Csak ezután tudok bővülni más terület(ek) felé.
(Egyébként Java EE, Spring, Andorid az irány a jelenlegi DB-s profil mellett ha nagyon hosszú távban gondolkodom. De a PL/SQL-ben is sok lehetőség van még... Amíg Oracle létezik addig lesz...)
-
corevalue
csendes tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Jössz azzal a dumával, hogy PL/SQL felett eljárt az idő. Ezt már elég sok mindenről hallottam, többek között a Java-ról is. "A java nyelvnek múltja és jelene van. Most is csak azért ennyire felkapott, mert a régi rendszereket kell foltozni, de egy új projekteknél egyre kevésbé jön szóba a java"
Ha jól tudom mégis elég jól keresel azzal a "halott" nyelvvel és van adattárház fejlesztő ismerősöm aki azért minden hónapban zsebre teszi a netto 600e ft-ot

-
Goose-T
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
Az ASM-fejlesztők is biztos azt mondták annak idején a C-fordítóra, hogy milyen ronda assembly kódot generál. A teljesítményről meg annyit, hogy a vas mindig sokkal olcsóbb, mint az optimalizálásra fordított mérnökórák száma. Szerintem haladj a korral, és dobd azt a PL/SQL-t. Én már 12 éve a szakmában vagyok, és én is adatbázis-fejlesztőként (T-SQL) kezdtem, de azóta sokminden megváltozott. Produktivitás a kulcsszó. Persze ha legacy rendszereket akarsz rugdosni még pár évig, akkor lelked rajta, de a szakma el fog zúgni a fejed fölött.
-
(#4624) Tapsi : Ezt gondolom én is.
(#4625) Goose-T: A Java vonalat semmiképpen sem dobnám. A későbbiekben szeretném erősíteni, de erre már végképp nincs időm és energiám a jelenlegi felállásban. De a jövő még erősen ködbe burkolózik...
Én főleg a bankszektorban és adattárházas pozíciókban láttam még komolyabb PL/SQL-es igényt.
Volt dolgom Hibernate-el, és azt gondolom, hogy remek tool, de amint szóba kerül a teljesítmény, ott elkezd vérezni kicsit. Láttam néhány Critera object-ből milyen SQL-t generál a Hibernate. Pffejjj.
SQL meg PL/SQL sem vehető egy lapon... -
Goose-T
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szerintem mindenképpen válts, de ne csak munkahelyet, hanem szakirányt is. A PL/SQL manapság már inkább opcionális elvárás, mintsem versenyképes kompetencia, szóval arra ne építsd a karrieredet. Próbálj a Java irányába elmozdulni, szerintem úgy sok cégnél junior beosztásban is simán adnának 400K bruttó fölött.
Az SQL-ről általában a véleményem az, hogy amióta léteznek ORM-ek (Hibernate, Entity Framework), azóta az SQL elkezdett lassan lesüllyedni az ASM szintjére. Persze egyelőre jól jön még néha, de a jelentősége egyre inkább marginális.
-
A jelenlegi fizum bruttó 370K (nettó 240). Nincs cafeteria, vagy egyéb...
Mivel a Java most kicsit peremre került ezért elsősorban natúr DB fejlesztőként értékeltem magam.
A fórumban kérdezés előtt én bruttó 460-490K (esetemben nettó 300-320) közötti összegben gondolkodtam...Az ugye jól látszik, hogy ha csak az alsó határral számolok akkor az emelési igényem ~ 25%, ami mint emelés elég meredeknek tűnik ha pusztán a számokat nézzük...
Sajnos azt látom, hogy ilyen mértékű emelést általában csak váltással lehet megszerezni.
( Amiről az a szubjektív véleményem, hogy kb senkinek sem jó igazán. Az új hely hiába adja meg a kért összeget bizonytalan és lehet, hogy hosszútávon rosszabb lesz. A régi hely meg biztos nem fog olcsóbban vagy ugyanolyan áron embert találni. De még ha talál is az nem fogja olyan mélységben ismerni a meglévő rendszert, kódbázist, hogy a 0. perctől produktív lehessen.)Ennek ellenére azért bizakodó vagyok és mivel olyan a vezetés akivel lehet beszélni, talán elérhető a fenti célom.
-
syl5
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Gyakorlatilag 3 munkakört viszel, kellő szaktudásod is meg van szerintem, folyamatosan képzed magad, emellett napi szinten kommunikálsz angolul. Fiatal vagy, bírod a tempót, ez így nagyon erős kombó.
Bruttó 800
De ezt a magyar sufni nem fogja megadni neked soha, pedig ha belegondolunk ez éves bérköltséged 12,5 m ft lenne, és ettől szerintem jóval többet hoz csak a két terméked, nem beszélve arról ha elmész akkor kvázi 3 embert szerintem pótolni drágább.
Nem tudom mi a terv, de natúr DB fejlesztőként máshol a 600-at megkérheted, java+db-vel 800-at is tekintve a tapasztalatot, az angoltudást és a szakemberhiányt.
Mennyit kapsz most?
-
Váltani nem szeretnék, jól érzem magam, mindennel elégedett vagyok amúgy...
Tehát akkor elmondható, hogy 2 terméknek gyakorlatilag te vagy az owner-e, emellett rendszerszervezési, -tervezési és adott esetben dev/support lead feladatokat is ellátsz, miközben kódolsz is?
Lényegében igen.
Angol szóban azért szokott lenni, menne a megszólalás?
Meg tudnék szólalni, de nagyon nem vagyok magabiztos...hiányzik a rutin, hogy reflex szerűen jöjjenek a szavak.
Java SE-ben működtem.
OCA még konkrétan nincs meg... Párhuzamosan foglalkozom Oracle SQL illetve PL/SQL-el is és úgy készülök, hogy szintben meglegyen az OCP. A vizsgák teljesítésének sorrendje más téma.
Most ami hirtelen eszembe jut, hogy a napi munkában közvetlenül is alkalmazom az elmúlt hetekben az XML feldolgozás, Collections, az utóbbi időben trace, illetve a memória felhasználás optimalizálása/minimalizálása.
A többit vegyük úgy, hogy említés szintjén... most hirtelen nem jutott eszembe konkrét feladat mihez kellett volna a többi. -
syl5
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szerintem több van ebben, mint gondolnád!
De jó ajánlatért valószínűleg váltanod kell majd.Tehát akkor elmondható, hogy 2 terméknek gyakorlatilag te vagy az owner-e, emellett rendszerszervezési, -tervezési és adott esetben dev/support lead feladatokat is ellátsz, miközben kódolsz is?
Angol szóban azért szokott lenni, menne a megszólalás?
Java tapasztalat SE, vagy EE?
OCP DB?
Akkor meg van az SQL Fundamentals/Expert és az OCA? (Ezek az OCP vizsga előfeltételei)SQL, PL/SQL-ből mennek a komolyabb dolgok is?
Pl.:
XML feldolgozás, BULK-os DML-ek, Collection-ok, Ref cursor, pipelined function, rekurzív query, regurális függvények, analitikus függvények, sql tuning, végrehajtási terv megfejtés, tervezés, index választás, particionálás, stb, stb -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Pontosan. Közép-Dunántúlon az egyik városban van egy gyár, amelyik a szezonalitás miatt télen 3 hónapra vesz fel embereket minimálbér + műszakpótlékért. És mindig akad elég jelentkező, köztük diplomások is. De elmaradottabb helyeken a minimálbér is túl magas, nem csak az adózás miatt trükköznek a munkáltatók.
-
-
válasz
skristof
üzenetére
Előtte és mellette volt a 1,5 év Java. Fedésben némileg 2 melóm. A mostani közvetlen munkámba nagyon nem számít bele, de van Java-s terület is. Ott néha "szóban" vagyok jelen...
Előbb szeretnék képet kapni, hogy mennyit érhetek a munkaerőpiacon nagyjából... Aztán beírom majd a jelenlegi fizut is, mert arra is kíváncsi vagyok mekkora előrelépés tartható reálisnak a jelenlegi helyen.

-
skristof
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
ez függhet domaintől is, bár ha egyedi termékek, akkor nyilván érdekük megtartani azt, aki már ismeri, és 1 éve viszi az adott dobozos terméket.
attól is függ, mennyit keresel most

ez a törzsidő + 10% szerintem mindenhol megvan, legalábbis nálunk is (szintén magyar KKV, nagyobb túlóra csúsztatható)
plsql mellett volt 1.5 év Java, vagy előtte? bár jelenlegi munkakörödbe ez nem biztos, hogy bármit is számít
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A topik eddig berögződése alapján másoltam ki a "táblázatot". Ezért lett nettó. De felőlem beszélhetünk bruttóról akkor...

-
Új hozzászólás Aktív témák
- Nothing Phone 1 (8GB/128GB, dual sim, független) + Nothing tok + Nothing bontatlan fólia
- LIAN LI Hydroshift II LCD-C 360CL - használt, garancia: iPon 2027.10.29-ig
- 2 monitor + dual kar csomagban (LG 25UM58-P ultrawide + BenQ XL2411T 144Hz) hibátlan
- Eladó újszerű iphone 11 Pro Max 64Gb
- Fuvarozást-költöztetést-lomtalanítást-szállítást, vállalunk! ORSZÁGSZERTE!
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal!
- Netatmo Presence okos kültéri kamera / 12 hó jótállás
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)