Hirdetés
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
utolsora kulcsszo: termekek es szolgaltatasok. plusz nem latjuk a kosar osszeallitasat.
Skandinaviaban svedeknel / danoknal pl 2000-2500 HUF a mekis menu, es az meg egy olcsobb ebedi menu, az EES norvegoknal meg erre rajon +30%. vacsorara borral fejenkent siman szamolni lehet 10-15kt, es akkor meg csak egy kisvarosban ettel egy haromfogasost, es nem Koppenhaga/Stockholm kozepen. egy pizza + 2 sor siman 7000 huf. de ezt ugy kepzeld el, hogy a svedek/danok Nemetorszagban azon flesselnek, hogy mennyire olcso a szalloda es a kaja (amikor a negycsillagos szallo barja dan/sved mercevel olcso kocsmanak minosul az eleg sokat elmond). Budapesten konkretan a Zold Macskaban / Cetben reggelig ihatod a sorkulonlegessegeket annyibol, amennyibol Goteborgban kijon ket sor.
minimalber kb ilyen 2500 korul mozog atszamolva, na ebbol leszamolhatod, hogy ha ket ora egy festes / hajvagas egy nonek es a helynek guruloja van, akkor mennyibol fog megallni egy hajvagas. nem lesz olcso.
de pl a pick szalami pont ugyanannyi, mint Magyarorszagon. kaja annyival nem dragabb, sot igazabol mivel ami mar elfogadhato szintu kaja azt reszben "premiumkent" adjak el Magyarorszagon, egy bizonyos szint felett a vasarloi kosar adott esetben olcsobb.
viszont hw/elektronika annyi mint Magyarorszagon, akcioban meg neha olcsobb is.
ja meg a lakhatas, az nyugatabbra eleg huzos tud lenni. nagyvaros kozepen a 35nm2 havi 250/hoert se kirivo, es akkor meg nem fovarosrol beszeltunk. szerk: 250k huf / ho
-
djgeg
őstag
Nem tudom valaki linkelte e már de érdekes cikkek.
Benne van a családod a legjobban kereső 10%-ban?
Itthon a gazdagok között vagy? Ausztriában senki lennél
Messze vagyunk a nyugati áraktól -
KMan
őstag
Egy kis erdekesseg: [link] Lehet orszagot valasztani, es eves netto fizut kell beirni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
dellfanboy
üzenetére
Én kaptam, pedig 10 éve csak érintőlegesen van közöm az IT-hoz

Aztán tisztáztuk a kishölggyel, hogy a munkahelyeim és beosztásaim alapján a C-tudásom erősen az alapokra szorítkozik, így nem én vagyok a célcsoport
-
válasz
dellfanboy
üzenetére
A tippem az egyebkent, hogy a fejvadasz kicsit felfujja a dolgot, a penzt meg majd te letargyalod. Londonban rendszeresen jottek - a fejvadaszok allitasa szerint - 150k+-os ajanlatok, de azert nem ettek olyan forron a kasat.
-
skristof
tag
na, most kaptam linkedin-en
Hi,
I have a Java developer position based in Budapest for my financial international client. This is a permanent position for a hugely successful global company.
They are paying €45,000 (13697811 FT) Per Year.
Would you be interested ?
xy(a)...(dot)com

-
törölt tag
Szerintem meg egyáltalán nem jelentenek konkurenciát, csak a fluktuációt növelik. Sőt, aki egyéb élethelyzet miatt szeretne adott esetben váltani, annak még csak jobb is lesz ettől, mert sűrűbben szabadulnak fel megüresedő állások, mert egyébként több vagy kevesebb pozíció vagy potenciális pozíció nem lesz tőle.
Inkább a cégeknek rossz csak, ha gyorsan lelép az alkalmazott, úgy hogy még nem térült meg a betanítása.
-
EQMontoya
veterán
-
KMan
őstag
válasz
EQMontoya
üzenetére
Az állás keres, és Te döntesz.
Ez nagyon szepen hangzott
de azokra a palyazokra aki evente munkahelyet valtanak ez nem igaz...
Ha ugy saccolunk hogy egy kivalasztasi folyamat kb 1 honap, donteselokeszites kb 2 het-1 honap, felmondasi ido 1-3 honap, betanulasi ido 1-2 honap, probaido szinten 1-3 honap (van ahol 6 honap), tehat aki evente valt az mindig folyamatos allaskeresesben van es nem az allas keresi ot...Engem ez a felismeres csak azert zavar, mert ez a gyorsan valto reteg konkurenciat jelent azoknak akik "indokoltan" szeretnenek valtani, legyen az indok szakmai fejlodes lassulasa, teljes leallasa, koltozes, anyagi szempontok, stb, stb... lehet hogy tul naiv vagyok?

-
axioma
veterán
válasz
üzenetére
Mivel nem mondta'k hogy titok (bar a brossuraban nem volt benne), egy adatot tudok mondani: epam magyar interjuztato azt mondta a svajci irodajukban meghirdetett munkara, hogy evi brutto 80-100e chf nagysagrend szokott elojonni, de mondhatok akar tobbet is alapon kuldtek tovabb. (Az mar mas kerdes, hogy csak web-es java-st kerestek, es bar en mondtam itthon elore hogy azzal nem volt dolgom, nekifuttattak tok feleslegesen a kintrol skype interjunak.)
Mi akkor utanakerdezgettunk, es csaladostul (de a fizetos nemzetkozi iskola nelkul) a felso hatar siman vallalhato, bar nyilvan nem onnan kell kezdeni az alkudozast. -
EQMontoya
veterán
válasz
üzenetére
Hát, 1,44-szeres szorzó itthonra szerintem kevés. Ez alapján még a szellemi foglalkozású nettó átlagkereset is csak 200e körül van, azért annak nem az 1,44-szeresét keresem.
A 10-es listára: nekem hiányzik belőle pl. Anglia. Illetve Svácjról: brutál drága ott az élet is, ameddig nincs gyerek (leginkább DINC korszak), addig jó, de ha már ott kell 2-3 csemetét iskoláztatni, akkor nem biztos, hogy sokkal jobban élsz, mint itthon.
-
törölt tag
Mit gondoltok erről a listáról? Svájcban tényleg ennyire kiemelkedőek a fizetések?
-
EQMontoya
veterán
válasz
lord.lakli
üzenetére
A projektvezető más kérdés, azért nálunk IT-ben a legtöbb PM eredetileg fejlesztő volt, aztán max csinált mellé PMP-t, vagy MBA-t. Szerintem marha nehéz vezetni egy projektet úgy, hogy ha nem érted legalább nagyjából, hogy mi zajlik benne.
-
EQMontoya
veterán
Szeritnem ez tökre rendben van így. Azért azt ne feledjük, hogy itt nem cégvezetésről, hanem egy csapat vezetéséről van pl. szó, és ilyen esetben a csapatvezetőnek szerintem igenis kell, hogy legyen technikai háttere. Sokszor magával a csapattal dolgozik együtt, de ha nem, akkor is meg kell értenie a csapat problémáit. Amiről Te beszélsz, az egy kicsit másik szint.

-
axioma
veterán
válasz
EQMontoya
üzenetére
(Ezekben csak azt nem ertem, hogy aki vezeto akar lenni, miert a - muszaki - szakmat tanulja, miert nem a vezeteshez szukseges ismereteket... es forditva, ha valaki jo a muszaki szakmajaban, miert trivialis az, hogy vezetove kell tenni ill. a masik oldalrol arra va'gyni. Jo, jovedelem merteke, de ez azert szinten nincs kobe vesve, hogy a fonok kell tobbet keressen. A vezetes egy tok mas szakma.)
-
EQMontoya
veterán
válasz
lord.lakli
üzenetére
Teamlead simán lehet valaki 2-3 év után, az egy softskill-halmazt kíván meg, ami ha alapból elég jól rendelkezésre áll, akkor nincs különösebb akadálya. Persze ez fiatal csapat esetén játszik inkább, mert nyilván az is kell, hogy elfogadják vezetőnek. Én is voltam teamlead szűk két év után.
A senior más tészta, az szerintem is 4-5 évnél kezdődik.
-
EQMontoya
veterán
Egy év szerintem inkább annak a határa (igaz, alsó), amikor megérte felvenni a parasztot a cégnek. Nyilván az első pár hónapban, fél évben többe kerül, mint amit termel, ez után kezd ez megfordulni, és szerintem 1-1.5 évnél egyenlítődik ki. Utána már nyilván jól jár a cég.
-
axioma
veterán
Szerintem ritka az az eset, amikor hasznos lenne az evenkenti vagy me'g surubb valtas. Az egy dolog, hogy az ember sok uj dolgot tanul, de pont ez a gond hogy ennek eredmenyekepp termelni is kene... ahhoz meg keves egy par honap. Magyaran ez a cegnek is meg a delikvensnek is soha meg nem terulo ismeretekbe invesztalas is lesz. Siemensnel peldaul ala is irattak anno hogy 1 vagy 2 evig maradni kell, vagy ki kell fizetni a betanulast, a papiron erre forditott idom teljes dijat.
Jo, en eleve nem vagyok egy ugralos fajta, most 17 ev alatt masodik munkahely, es ha nem keszulnenk kulfoldre, innen nem biztos hogy nem tudnam elkepzelni a nyugdijba vonulasomat akar -- persze nem egy projekten mindez, nem is egy szinvonalu tevekenyseggel, kb. 3 evente volt valami jelentosebb fordulat. -
azbest
félisten
Ezt is helye válogatja. Például én 5+ éve ugyanott dolgozom, de mégis foglalkoztam már mindenfélével (voip, amazon felhő, böngészőmotor, android és még pár kapcsolódó területtel is). Azért vannak területek, ahol 5év alsó hangon kell, hogy komolyabban belefolyjon valaki, pl a böngészőmotoroknál. A sok váltás azért szerintem gátolja, hogy egyvalamiben igazán komoly szakemberré váljon valaki.
Mondjuk a váltáshoz való viszonyt is biztosan nagyban befolyásolja a gazdasági helyzet. Itthon a többségnek nincs olyan anyagi háttere, hogy kockáztatni merjen. Egyik kinti kolléga meg volt, hogy egy évre elment a garázszenekarával zenélni, mert éppen ahhoz volt jobban kedve. Másik meg inkább átváltott egy teljesen más területtel foglalkozó startup-ba, mikor ráunt a vezetésre.
Más szempontból is érdekes a váltás kérdése. Van olyan terület, ahol szerintem itthon nem nagyon lehet máshol elhelyezkedni, viszont pár országgal vagy egy kontinenssel odább meg hívnák az embereket. Csak ez a pesszimizmus, meg önbizalomhiány, amit belénk nevelnek itt, az eléggé gátló tényező. Azért persze vannak területek, ahol itthon is ki lehet bontakozni.
Igazából nem is tudom mit akartam kihozni ebből

-
syl5
őstag
Amúgy ez rohadtul nem jó így.
Rohadtul nincs kedvem folyton új embereket megismerni, megszokni a szokásaikat, megszoktatni az én szokásaimat, rizikózni az új hellyel, nehogy valami idegbeteg legyen a főnököm, stb.Én simán tudnék 5-10 évekbe gondolkodni, ha normális munkahelyek lennének, ahol szakmailag tényleg mindig toppon lehetnék, friss technológiákkal foglalkozhatnék, nem a gányolás menne mindenhol, ahol a folyamatos erőfeszítéseimet folyamatosan fizetésemeléssel hálálnák meg, hogy ne úgy kelljen könyörögni érte, stb.
Nem jó ez így, nagyon nem. Rá van kényszerítve az ember ennyi.
-
FLx
addikt
Mostanában nem az van, mint 20-30 éve, hogy egy életet dolgoztak le az emberek egy munkahelyen, 3 évente simán illik váltani, de sokan inkább gyakrabban váltanak. 7 év alatt én is már a negyedik munkahelyen vagyok és pont jó így.

Amúgy nem biztos, hogy pályázgatni kell, folyton jön valami...
-
KMan
őstag
Nezelodtem ma linkedIn-en. Szakmamban (autoipar) szamos olyan peldat latok mernokok kozott, hogy 5 ev alatt 5 kulonbozo munkahely... persze vannak olyan esetek is, hogy valaki 13 eve van egy cegnel, de nem ez a jellemzo... Akkor azok az emberek akik evente, masfel evente munkahelyet valtanak, ok folyamatosan uj allast keresnek? Tehat hiaba vannak egy aktualis poziban, megis folyamatosan palyazgatnak es kiugrasi lehetosegeket keresnek? Igy konkurenciat jelentenek azoknak, akik mondjuk eltoltottek 3-4-5-6 evet egy cegnel es valtani szeretnenek...

-
törölt tag
Németeknél úgy tudom, elvileg 48 órás lehetne a munkahét, de a szakszervezetek szinte minden esetben kevesebbet kötnek ki, bátyám ahol dolgozik, 35 órás munkahét van. Szóval lehet, hogy a napi, heti átlag is alattunk van. Emellett a válság óta ott gyakoribb a részmunkaidős foglalkoztatás (sokakat ebbe az irányba tereltek), valószínűleg ez is benne van a statisztikában. Ezeket is figyelembe véve, már nem biztos, hogy irreális az a 495 óra különbség.
-
djgeg
őstag
Németben is Ausztriában is minden lószart ünnepelnek és szabadság van rá...(Vízkereszt, stb vallásból származó lószarok... stb stb) Dolgoztam mind két országban. Van alapfogalmam arról amiről írok....
Nem írtam tételesen de amit ne adna meg vagy hétvégére esne azt kivontam az összből. Ez a 2015 ös naptár a németeknél és a nemzeti ünnepek száma is több csak a többsége hétvégére esett náluk.
Az egy dolog, hogy 40 órás a "hivatalos" munka hét... Az is más dolog, hogy pl Német ott tartózkodásom alatt a webes játékfejlesztő cég amelyiknél dolgoztam egy projekten 2 hosszú hétvégekor is oda adott 1-1 napot (Ja és ha már itt tartunk Valentínnapon nem volt meló). Az ott tartózkodásom alatt elég sok emberrel beszéltem és találkoztam különböző cégektől... kb mindnek a odaadta a cég szabadság gyanánt a fent említett 3 alkalomkor 2-3 napot. Persze cége válogatja... Ez is egy olyan tényező amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.Az teljesen más kérdés, hogy az egyéb tényezőket igenis figyelembe kell venni... Miért gondolod, hogy egy olyan statisztikákat előállító cég mint a linkelt aki EU-s és országos adatokat használhatnak fel teljesen szar statisztikát állítanának össze? Az összes tényleges adat és tényező rendelkezésükre áll ami kell...
Nem csak abból kell kiindulni, hogy mennyi szabadon felhasználható szabadság és mennyi munkanapra eső ünnepnap van. Csillió más tényező is van. Attól amiket írtál még nem lesz valótlan a fenti statisztika... csak azt bizonyítja, hogy nem akarod megérteni, hogy nem 3 adatból számolták ki és ollózták össze majd kedvükre hozzá adtak valamennyit bizonyos országokhoz. -
vzozo
senior tag
39 Ünnep amiből 20 esik munkanapra (ezeken kívül még régiónként vannak egyedi plusz ünnepnapok)
Ezt most komolyan gondolod? Mert poénnak qrva gyenge... A linkeden olyanok szerepelnek, mint pl. napéjegyenlőség(ek) meg Valentin-nap, ezek hol és mikor szabadnapok, sőt, "ünnepek"? Szerintem először kerülj tisztába a "Holiday type" oszlopban található szavak jelentésével, aztán térjünk vissza a témára.Tovább nem ezen kívül vannak tartományi ünnepnapok, hanem ott szerepelnek a megjegyzés rovatban, hogy melyiket hol veszik figyelembe.
"Ideadott" hosszúhétvégéről még nem hallottam az ittlétem során. Szintén nem volt olyan, hogy szombaton dolgoztunk volna le valamit. A hivatalos heti munkaóraszám 40. A betegszabadságnak nem tudom mi köze ehhez az egészhez. Folytassam még?
Az USA-ban élő kolléga is megfelelő választ adott. Szóval bűzlik az a táblázat, nem kicsit. Maradjunk annyiban, hogy bizonyos metrika(k) alapján talán nem hazudik, de a valós élethez semmi köze. Hangulatkeltésre jó lehet, másra nem.
-
bobsys
veterán
Az Egyesult Allamokban nincsen kotelezoen adando szabadsag. Amikor minden zarva van az kb ket nap. Thanksgiving es karacsony. Cege valogatja mikor milyen egyeb unnepet ismernek el mint szabadnap. Tehat alapbol onnan indulsz, ohgy nincs szabadsag es ketto nap amikor nem dolgozol az evbol, ebbol kovetkezik, hogy itt a szabadsagokat is juttataskent tuntetik fel. Ahol dolgozom ott a ceg elismer 6 nemzeti unnepet + juttataskent jar meg 6 altalam valsztott unnepnap + 15 nap szabadsag (10 ev munkaviszony utan meg 20), tehat osszesegeben 6 nemzeti unnepnap + 21 nap szabadsag.
-
azbest
félisten
Becsapós a táblázat, mert a magyarnál például a szombati munkanap is szerepel benne. Szóval kapásból 3 working day is benne van. A német listán nem tudom eldönteni, mert nem ismerem, hogy ott mi ünnep és mi van tévesen felsorolva.
Anno emlékszem olvastam egy amcsi programozó panaszait egy blogon, hogy milyen kevés nap szabadság van ott az európaihoz képest. A bibi csak az volt, hogy amit ő szabadságként tartott számon, az csak az alapszabadság volt és azon felül volt még vagy 2x annyi egyéb szabadsága is, azzal pedig hasonló vagy még jobb szám jött ki, mint itt. Azt lenne jó látni, hogy adott éves ember melyik országban hány napot kell kapjon, beleszámolva az alapszabadságon felül járó napokat is, amiket a törvény biztosít.
A munkaórás listát látva első gondolatom az volt, hogy érdemes lenne látni vele párhuzamosan egy munkanélküliség statisztikát is. Valahogy érzésre ott dolgoznak a munkavállalók a legtöbbet, ahol magasabb a munkanélküliség (a kamu állami statisztikajavító fiktív állást nem érdemes munkának számolni). Úgy értem, ahol sok a társadalmon a ballaszt, ott sokkal többet kell dolgozni a munkavállalóknak, hogy őket is eltartsák. Tudom, hogy nem mindenki akar ballaszt lenni, mert a gazdasági helyzetről nem csak ők tehetnek. Öngerjesztő folyamat, ahol sz@r a fizetés, kevés munkahely lesz, mert nincs fizetőképes kereslet sem és a gazdaság is ezt tükrözi.
-
djgeg
őstag
Hmmm
Akkor számszerűsítsünk:
Németország: [link]
39 Ünnep amiből 20 esik munkanapra (ezeken kívül még régiónként vannak egyedi plusz ünnepnapok)
+30 szabi
50
1 520 munkaóra/év (8 órával)
Magyarország: [link]
24 ünnepnap amiből 14 esik munkanapra
+20 szabi
34
1 648 munkaóra/év (8 órával)Persze ez a számítás kb semmit sem ér... Németországban pl kevesebb a hétvégén ledolgozandó hosszúhétvégek száma. Van amit csak oda adnak. Vannak helyi plusz szabadságok és ha megnéznék kevesebb lenne a bejelentett túlóra mint nálunk a reál(aminek a többségét be se jelentik)... Mivel nálunk elenyésző a cég aki normálisan kezeli és lejelenti azt.
Ezekhez add hozzá a betegszabik számát és azt is, hogy valószínűsítem kisebb a az átlag dolgozó/bejelentett munkaóraszám.
Mindezek mellet úgy vélem a németek sokkal nagyobb arányba jelentik be a túlórát mint nálunk így még az is hozzá jön, hogy ha azt a statisztika előállításához felhasználták akkor még siralmasabb a szitu.Mint említettem az összes adat rendelkezésére állhatott a statisztika készítőinek amit az országok jegyeznek (ami kell... az említett adó miatt)
Nem gondolom, hogy hú de nagyon pontatlan lenne... -
djgeg
őstag
Nem hiszem, hogy sok csúsztatás lenne... Főleg, hogy ezt országosan is nyílván kell tartani. Ezt az ország is előállíthatná mivel minden adatnak szerepelnie kell... Tudod ... Adó... Ha épp nem dolgozol akkor pedig azt is jegyzik... Vagy a szabidat... mert szintén kell az adó miatt... Ezt az országok nyilván tudják tartani. Miért lenne is sumsu ?

Ha volt dolgod Ausztria vagy Német céggel... akár projekt akár kint dolgozásképpen akkor tudnád mennyi szünnap van ott... Főleg Ausztriában..
https://data.oecd.org/emp/hours-worked.htm
"Average annual hours worked is defined as the total number of hours actually worked per year divided by the average number of people in employment per year. Actual hours worked include regular work hours of full-time, part-time and part-year workers, paid and unpaid overtime, hours worked in additional jobs, and exclude time not worked because of public holidays, annual paid leave, own illness, injury and temporary disability, maternity leave, parental leave, schooling or training, slack work for technical or economic reasons, strike or labour dispute, bad weather, compensation leave and other reasons. The data cover employees and self-employed workers. This indicator is measured in terms of hours per worker per year. The data are published with the following health warning: The data are intended for comparisons of trends over time; they are unsuitable for comparisons of the level of average annual hours of work for a given year, because of differences in their sources and method of calculation." -
válasz
Because
üzenetére
Pont ezért (is) röhejes ez a "nem adok hajléktalannak pénzt, mert alkoholra költi" szöveg. Ha az illetőnek akár csak 2 éjszakát kint kellene aludnia a szabadban, ugyanezt tenné. Erre szoktam azt mondani, hogy inkább ne adj neki, de ne próbáld meg hülye dumákkal megmagyarázni, hogy miért nem.
-
Because
őstag
havi 3x8 óra szombati munkavégzésről van szó
szépek a fentebb linkelt gondolatok is, nem mélyedtem bele lehet az író is átélte... mert prédikálni mindig másabb
én csak a tanuláshoz tudok hozzászólni 3 munkáltató egyetemi tanulmányaim miatt küldött el (nem tudtam szombaton ott lenni, illetve a 6+2-es munkarendet nem tudtam vállalni)már leírtam beszélgetésemet egy hajléktalannal, hogy ő miért is költi a pénzét kannásra: egész este melegen tartja, nem bántják a gondolatai... erre az a 4 zsemle nem lesz képes
-
vzozo
senior tag
Ebben biztos van valami csúsztatás, a németeknél 30 nap szabi jár alapból, ami ugye 10 nappal több a magyarnál (+ odahaza az életkorral ez növekszik), és ugyan némileg több bank holiday van, de nem annyival több.
495 óra, 62 nap különbség. Ilyen nincs.
Az "actually worked" sokféleképpen értelmezhető, ebbe ne menjünk bele. Ajánlott irodalom: Gondolatok a munkáról és a pénzről
-
Because
őstag
tudom, hogy itt zömében infosok képviseltetik magukat akik nem sokat halottak a gyártócsarnokok bugyrairól ahol havi 3 túlórával éri el az emberek fizetése a 100000 nettó forintot, de bizony ilyen is van... és nem biztos, hogy ők tehetnek róla, a lustaságon túl előfordulhat nem kaptak olyan adottságokat amikkel más pozíciókba kerülhetnének, illetve ugye a családi háttér is jócskán beleszól... egy ilyen munka mellett (8-12 óra állórobot, toporzékolva a sor mellett , hogy mikor mehetsz ki WC-re végre), albi, esetleg gyerekvállalás terhére kinyögni a tandíjat, bejutni az órákra (már ha a munkáltató elenged túlóráról és nem fenyeget kirúgással) szinte már-már emberfeletti...
-
djgeg
őstag
Amit írsz az szerintem természetes... Ami szerintem gáz az, hogy ha az általánosságot vesszük figyleembe. IT téren amúgy nem rosszak a hazai fizetések. Fejlesztők és amúgy felsőbb szinten itthoni fizuk jók, de ha az általános munkavégzést nézzük és az összképet akkor bőven szarabb helyen állunk :|
-
FLx
addikt
Nem gondolom, hogy annyira rosszul állnánk, Ausztriában dolgozó fejlesztő haverjaimnak pl. annyi lecsúsztatható órájuk gyűlik össze egy év alatt, hogy ha most mind kivennék, akkor még 1 évig nem kéne dolgozniuk, ami persze lehetetlen. Egyszer majd talán kifizetik nekik. De persze ott nincsen túlóra.
Nem érdemes ezt nagyon ragozni, penge szakemberek mindenhol nagyon sokat dolgoznak, ámerikában, európában meg nálunk is. Aki csak átlagos, az persze 8 óra után leteszi a lantot, de nem is keres annyit, mint akinek a munka az élete. -
djgeg
őstag
Rosszul fogalmaztam. Igen ez nem a túlóra, ez a normál munkaórák száma/év. Ehhez még add hozzá a túlórákat... Az egy dolog, hogy pl Ausztriában és Németországban több a szünet egységesen... de a túlóra sem olyan általános mint nálunk.
Itthon meg végkép nem lehet monitorozni a túlórát mert a többség(cég) nem számolja el csak lecsúsztatja...Amúgy meg ez a táblázat szépen mutatja ha hozzávesszük az ottani fizetéseket, hogy Nyugatabbra átlagosan kevesebb munkaóra/év-el még nagyobb a gap a fizetés/élhetőség/tényleges munkaórák között hozzánk képest.
-
-
djgeg
őstag
Ha már túlóra...Szépen állunk

-
_ATi_1
senior tag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek. A kérdés azért merült fel bennem, mert egy kicsit hasonló szituációban érzem magam ahhoz, amit vzozo írt:
"Ahol se munkától függő bónusz, se (valódi) dinamikus munkaidő nincs, és a főnök minden perceddel plusz még a szabadidőddel is el akar számolni: menekülj.
"Ez még pályakezdőként a kisebbik problémám, mivel betudhatnám tapasztalatszerzésnek, de az idő nagyobb részét nem a beígért munkakörömmel töltöm, így viszont nem kérdés az, hogy nem szabad hosszú távra tervezni ezen a helyen.
Üdv,
Ati -
vzozo
senior tag
Ez megint csak egy olyan "cége válogatja" meg "a helyzettől függ" kérdés.

Van, ahol a konkrétan elvégzett / ügyfél felé számlázható munka után fizetnek pl. bónuszt. Ez felfogható egyfajta túlóra-pótléknak, bár nyilván nem az.
Van, ahol teljesen dinamikus a munkaidő, lehetőség szerint szerződésbe is foglalva (de a heti 40 óra is legyen benne!). Ekkor lehetnek csúcsok, máskor nyugis időszakok. Rajtad áll, hogy mennyire tudod kiegyenlíteni, a nyugis időszakok tökéletesen megfelelőek napközben edzőterembe járásra, bevásárlásra, ügyintézésre, etc.
Felfogható egyfajta lecsúsztatásnak. Nyilván amikor viszont dolgozni kell, akkor ez annyira nem játszik (hiszen elvárják, hogy elérhető legyél -> majd azt fogod lecsúsztatni később).Van ahol van ügyeleti pótlék, opcionálisan munka esetén extra pótlékkal, ez magáért beszél.
Ahol se munkától függő bónusz, se (valódi) dinamikus munkaidő nincs, és a főnök minden perceddel plusz még a szabadidőddel is el akar számolni: menekülj.

-
azbest
félisten
Hát igen, jogilag nézve a túlóra lecsúsztatás gyakorlatilag a munkavállaló megkárosítása, hiszen ezzel a túlóráért járó pótlékokat csalják el, mert nem ugyanannyiba kerül a plusz két óra, mint az elengedett két óra.
Persze, ahol ki van mondva, hogy nem lehet túlóra és ezért nem is fizetik, ott jobb a semminél, ha legalább le lehet csúsztatni. Persze, ha ez csak elvileg van így, mert gyakorlatban mindig több az elvégzendő feladat, mint ami az időbe belefér, és el is várják hogy old meg, azt a helyet hosszú távon érdemes otthagyni, mert más téren is spórolni fognak a munkavállalón és a munka környezeti feltételein.
Jellemzően ilyen helyeken nem számolják bele a feladatok időkeretébe a szabadságokat és esetleges betegségeket. Meg nem szokott lenni másik ember, aki átvegye a feladatot. Az is intő jel, ha egyszerre több partnernek is 8-8 órában szerződik le a munkaidődet. Te pedig old meg, hogy két munkakört is elvégezz 8 órában és persze ők nem tudhatják ezt, hogy nem csak velük foglalkozol, old meg

-
_ATi_1
senior tag
Üdv mindenkinek!
Ha már a túlóra szóba jött, megkérdezném, hogy az emlegetett IT-s, vagy egyéb mérnöki pozícióban mi a jellemző a túlóra elszámolására? -
djgeg
őstag
Az egyik ember akinek a pozícióját említettem 26 éves. Az igaz, hogy a multik szeretik a diploma létét, azonban nem agysebészet szerezni egy diplomát. Mint említettem egyébként a srác már el is kezdte a meló mellet de nem volt rá ideje. Véleményem szerint alap, hogy végigtolná azt a maradék 2 évet ha lenne rá ideje.
Ezek mellet nem csak hatalmas multik léteznek akiknek a policyban van belefoglalva, hogy xy pozihoz alap a diploma."ps. Nem láttam még olyan IT munkakört ahol nem volt túlóra vagy éjszakai kalapálás. És igen, ez a mérnökökre is vonatkozik, mert engem is felkeltenek éjjel kettőkor ha nagy gáz van és hétvégén is dolgoznom kell, ha úgy adódik, pedig senior munkakörben vagyok már rég."
Nem arról van szó, hogy ne fordulhasson elő túlóra... vagy ne adj isten éjszakai kalapálás... Az más kérdés, hogy mennyire általános... Ha általános és napi szintű akkor én már rég húznék a francba...
-
FLx
addikt
Azért a 30 év körüliek és a 25 évesek diploma nélkül, ugye nem teljesen uaz a ketegória. Sok helyen sajnos alapkövetelmény a diploma, főleg multik követelik meg, külföldiek is pl. Illetve 30 évesen biztosan nagyságrendekkel tapasztaltabb vagy mint 25 évesen és nem csak szakmai szempontokra gondolok.
ps. Nem láttam még olyan IT munkakört ahol nem volt túlóra vagy éjszakai kalapálás. És igen, ez a mérnökökre is vonatkozik, mert engem is felkeltenek éjjel kettőkor ha nagy gáz van és hétvégén is dolgoznom kell, ha úgy adódik, pedig senior munkakörben vagyok már rég.
-
djgeg
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Hát általában vagy nagyobb tudást vagy "értékesebb" tudással rendelkezők. Sok irány lehet.
Ritkábbak talán az SAP vonal, Security Engineer, Data Engineer, vmware architect vagy épp egy hasonló ember fent pár évvel több tapasztalttal és 3-4 certivel többel (microsoft solution engineer).
Ezeken a vonalakon vannak ismerőseim is akik 30 év körüliek bőven ütik is a leírt fizetési paraméterek és ritkán kell csak túlórázni. Cégeket nem írnék. Természetesen ezek nem az általános tudás kategória és cége válogatja.
Nem azt mondom, hogy általánosak ezek a fizetési paraméterek, de a fenti általam írt munkavállaló paramétereivel azért már lehet találni olyan fizetési paraméterekkel egy nem állandóan túlóráztatós melót. Nincs baj a túlórával, de véleményem szerint inkább még jobban Európaiasodni kéne ilyen téren. -
-
-
FLx
addikt
Jogod van? Jó vicc, a munkáltató igenis kikötheti, hogy nem dolgozhatsz hasonló tevékenységet végző cégben. Neki meg ehhez van joga, versenytilalom, gazdasági érdekek védelme és stb. Sőt kötelezően be kell neki jelentened, ha máshol is dolgozol. Amúgy nincsen olyan IT munkakör ami 8 órás lesz, mert készenlét, ügyelet, határidős project stb.

ps. A legtöbb komoly munkahely nem engedi, hogy máshol dolgozz, mert nem fogod a főállású munkádat rendesen végezni. Persze lehet engednék, hogy krumplit árulj hétvégente, de hogy más saját céges IT melót nem engednek az szinte fix. Nyílván nem a levegőbe beszélek, van és volt is vállalkozásom, de pl. a mostani főállás mellett nem csinálhatom...
-
vzozo
senior tag
Félreértettél, illetve nem fogalmaztam pontosan. Tulajdonrészed (általában!) lehet, nekem is van nem kevés cégben a tőzsdei tevékenységem által. Az aktív vállalkozást úgy értettem, hogy xy nem dolgozhat benne, tulajdonos (általában) még lehet. Bár ugye pl. politikai tisztségeknél nem ritka dolog, hogy el kell adni a részesedést, le kell mondani a board tagságokról, pontosan az érdekellentétek miatt.
Az érdekellentét pedig egy érdekes gumiszabály, mert felteszem mivel eddig is IT-ban dolgozott, ezután is ott akar... Tiszta lapokkal kell játszani, és a HR-rel tisztázni mindent még az elején.
-
djgeg
őstag
Nem tudom, hogy pörögtél e saját vállalkozáson napi 12 órákat huzamosabb ideig... Úgy hogy te és max még 1 ember van. Kb mindent magadnak kell csinálni. Ebbe fáradt bele.
Ha lenne egy 8 órás melója amin nem neki kell pörögni csak egy láncszem lesz a gépezetben akkor máris jobb a helyzet számára. Napi 2-3 órában + ban meg minden egyebet el fog tudni intézni amit akar. Parkolópályára tenné egy kicsit a vállalkozást és csak azzal törődni amivel ne adj isten kell vagy napi max 1-2 órában megoldható a 8 óra mellet.Nem agysebészet, igaz nem mondom, hogy egyet tudok vele érteni, de ezt szeretné ennyi.
Amúgy nem 8-9 óra... Max 8. nix túlóra... Igaz lehet ilyen elvárásnak megfelelő melóhelyet lehet itthon nem talál

(#4205) vzozo
Tudtommal nem korlátozhat semmilyen munkaszerződés olyan téren, hogy a munkád mellet ne lehetne vállakozásod vagy tulajdonrészed cégben stb... Ez így baromság... Jogod van hozzá és kész.
Általában olyat lehet látni, hogy hasonló tevékenységi kört nem végezhetsz, de ez a konkurencia és az érdekellentét kiküszöbölésére. -
vzozo
senior tag
válasz
sztanozs
üzenetére
+ vannak, ahol a munkaszerződésben kikötik, hogy nem lehet sem másodállása, sem aktív vállalkozása a delikvensnek.
Mindkettőnek (alkalmazotti vs. vállalkozói lét) megvan az előnye és a hátránya, de ha work-life-balance miatt akarja valaki keverni ezeket, akkor tuti tévúton jár.
Új hozzászólás Aktív témák
- Robotporszívók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen monitort vegyek?
- Oldgames, avagy minden idők legjobb játékai
- Flip (IPTV, otthoni internet, vezetékes telefon)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Projektor topic
- HP EliteBook / ZBook topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- MSI CLAW A1M 512GB GamerPC + hordozó tok 2027.09.19-ig garancia!!!
- Szép Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB 4K OLED
- Msi Nvidia Gtx 590 ( dual gpu) ritka
- iPhone 15 Pro max 256GB gyári független mint az új 100% akku
- Eladó gamer pc, Intel i7, GTX 1660 TI 6gb
- Samsung Galaxy Watch 6 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Eladó egy Clevo PA71HS-G i7 7700hq Gtx1070 8gb(1660ti,2060 szint) Kérlek olvasd végig a hirdetést
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ha ugy saccolunk hogy egy kivalasztasi folyamat kb 1 honap, donteselokeszites kb 2 het-1 honap, felmondasi ido 1-3 honap, betanulasi ido 1-2 honap, probaido szinten 1-3 honap (van ahol 6 honap), tehat aki evente valt az mindig folyamatos allaskeresesben van es nem az allas keresi ot...