Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Nem tudom, hogy melyik egyetem/foiskolarol beszelsz, de azzal vitatkoznek, hogy nem tudnak a tanarok tanitani, _mert_ nincs pedagogiai vegzettseguk.
Egyreszt egy resze az egyetemi oktatoknak tanarszakoskent vegzes utan kerult fel az egyetemre, masreszt meg a pedagogiai vegzettseg se olyan altalanos tudas, nagyban a tanitott eletkoratol fuggo, harmadreszt meg vannak oktatok az egyetemen akik jol tudnak oktatni, vannak akik nem, altalanositani nem tul szerencses...
(igen, kvazi erintett vagyok, a ferjem informatikai temaban tanit az egyik egyetemen, de nem is ezert mondtam, hanem mert nekem is mikor jartam - JATE, tehat nem most es tuti nem ugyanoda - bizony valtozo volt, hogy az oktatok kozul melyik mennyire jol tanitott, de ez inkabb a sajat gondolkodasmodjuktol fuggott, nem a vegzettsegukrol, a legjobb tanarom eppen matematikuskent vegzett, es nem is gondolnam hogy pluszban tanult pedagogiat mielott orat tartott - megis jo volt, sot jo tankonyvet is tudott irni a temaban). -
gghrtz
őstag
Teljes mertekben egyetertek az irasoddal. Az egyetemen/foiskolan maximum megutaltatjak veled a tanulast. Ugyanez volt az erettsegivel is nalam. Az irodalom tanaromnak pl. a masolasfuzet volt a maniaja, evente tobb, mint 50 oldalt kellett masolni. Azota utalok irni es csunyabban is irok.
-
azbest
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére
Pláne, hogy a bsc bevezetése óta a 3 éves képzést is megtömték tárgyakkal (lehozták az msc-ről kevesebb kreditért, hogy beférjen a 180-ba), így nincs már laza szakdolgozatkészítős félév, végig keményen kéne tolnia annak, aki meg akarja tanulni. 10% végzi el időre, ebben bőven benne vannak azok, akik a már meglévő tudásukhoz jöttek papírt szerezni.
Levelezőnél is ott van, hogy nincs évi 30-40 szabadnap erre, hanem mehet a trükközés vagy túlóra, ha éppen nem annyira megértő a cég. Ha esetleg még család is van.... fiatalon még sokminden belefér, az egyetemi oktatás hülyeségeit is jobban elfogadja az ember.
Az pedig, hogy az egyetem azért kell hogy megtanuljon tanulni, ez elég hibás elképzelés. Ott nem fog megtanulni tanulni, mert az oktatók sem tudnak tanítani (hisze nem pedagógiai végzettségűek, bár ahogy a tanárképzős tanárokról hallok, ott még súlyosabb a helyzet időnként). Perspektívát kéne adjon és hasznos ismereteket. Részben ez is megvan, de hozzá egy csomó olyan ballaszt, ami sokszor csak annak hasznos aki az egyetemen akar maradni tanítani. Egészen más egy olyan oktatót hallgatni, aki valós projektekben vesz részt és nem csak elméletben nagy ész.
Kicsit puffogás is amit írok
De most éppen úgy látom, hogy a linkedin profilom kiépítése hasznosabb, mint újabb százezreket betolni a /dev/null-ba és a maradék tárgyaimat kerülgetni, úgy hogy munka mellett nincs energiám és időm rendesen készülni. Fiatalabban kellett volna komolyabban vennem, amikor még nem volt más dolgom.
Btw általánostól számolva 17 évet jártam előtte már folyamatosan iskolákba, szal talán rá is untam. Viszont az akkori neves iskolában végzett okj képzések színvonalasabbak voltak sok egyetemi félévnél is. -
chabeee
aktív tag
Szerintetek egy java junior developer egyetem melletti munkáért mennyit lehet kérni? Első szakmai melóként lenne, és ők "akarnak" engem alkalmazni, tehát nem én kerestem fel őket, hanem ők engem, bár nem tudom hogy ez mennyire befolyásolja az egészet. Heti 5 nap 8óra
-
válasz
velizare
üzenetére
Igen, bírom az ilyen "én egyetem mellett napi 23 órát dolgoztam" típusú hozzászólásokat. Vagy azért, mert csúsztál és nem volt sok órád (ez értelemszerűen nem túl nagy dicsőség és nem is tartozik abba a kategóriába, hogy jól osztottad be az időd), vagy az utolsó 1-2 félévedben, amikor szintén nem volt már órád, de az meg már megint nem az "egyetem mellett" kategória.
Maradjunk a realitások talaján.
-
-
siti
őstag
majd amikor nem téged léptetnek elő / téged rúgnak ki / nem vesznek fel, mert a főnöknek a papír is számít, akkor bánni fogod hogy otthagytad a fősulit. lehet hogy csak egy papír, de igazolja hogy képes vagy bizonyos dolgokat megtanulni, elsajátítani. mint egy iso megfelelés...
-
és a valóban számomra releváns tudás megszerzésére meg nem jut elég idő..
Akkor nagyon rosszul osztod be az idődet, mert én egyetem mellett végig dolgoztam, mégis volt időm plusz dolgokat tanulni/szórakozni. De ez már nagyon off.
Szerk: csak arra akartam rávilágítani, hogy az egy elég hülye kifogás a főiskolával szemben.
-
gghrtz
őstag
válasz
velizare
üzenetére
Köszi! De gondolom ha mind a kettő van az csak pozitív lehet. Egyébként szívem szerint otthagynám a főiskolát, mert már kezd elegem lenni a sok marhaságból amit ott oktatnak, és a valóban számomra releváns tudás megszerzésére meg nem jut elég idő.. Ezt a 3 félévet már kibírom... (Meg ha otthagynám ki is fizettetnék velem tandíjat, ami persze jogos valahol)
-
D@ve89
tag
A VIR (Vállalati Információs Rendszerek) szakirány abból a szempontból nagyon jó, hogy már az önlabodat is könnyedén tudod például az SAP-nál csinálni. Minden félévben szervez a szakirányt vivő tanszék cégeket, akik sok témát meghirdetnek, és lehet náluk önlabra/szakdogaírásra jelentkezni. Persze a terminfó labornál utálni fogod az életedet is...

Vagy: hálózatos szakirány, aztán pedig MSc-n a VIK-es gazdinfó képzés, amivel majdnem bepótolod a VIR szakirányt. Így szélesebb látóköröd lesz.
-
djgeg
őstag
A Papír önmagában nem azt jelenti, hogy valaki ért is hozzá, az stim, de azért, hogy nem érne semmit, mert neten fent van az összes kérdés meg válasz? Úr isten xD Diploma se ér semmit mert fönt a neten a tan anyag?
Az infó inkább tapasztalati értékű szakma. Ez is stim, de, hogy ne lehetne magadtól költséghatékonyan tanulni a gyártói/fejlesztői licences vizsgákra, az orbitális baromság, mint az is, hogy semmit nem érnek. Személyes tapasztalatból beszélek. Túl vagyok jó páron, és nem csak 1 irányban. Csak magamtól készültem rá, és van olyan papírom is aminek a képzési összértéke elérte volna a 500e-1 millát... Még se került annyiba és még is szereztem normális tudást amit hasznosítok is.trollon
Vagy csak az Oracle vonal ér valamit?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
trolloff -
gghrtz
őstag
En is ezt tartom elsodleges celnak ami ezeket illeti. Meg persze jo erzes is ha van ilyenje az embernek.
-
bundli
tag
Én elsődlegesen az egyetemen akarom képezni magam és ott megszerezni a tudást. Az már mellékes, hogy mellette milyen képzést csinálnék még. Egyelőre az irányt szeretném eldönteni, hogy merrefelé nézzek.
Persze, mindenki azt szeretné csinálni, amiben jó és szereti, de ha van választási lehetőség, a jobbat választanám.
Az, hogy ha valaki profi valamiben nem sok segítség. Nyilván, ha profi lennék, akkor egyetem helyett vállalkozást indítottam volna és enyém lenne a Microsoft 2, de nem így van.
-
-
gghrtz
őstag
Ne haragudj, de engem már kezd kiborítani ez a szöveg, amikor valaki azt mondja, hogy az csak egy darab papír amit bárki megszerez duma. No offense, valószínűleg így is van, de aki becsületesen tanul is hozzá, annak a tudása is megvan, igaz ilyenkor felmerül a kérdés, hogy akkor minek a papír, de pont ezért, hogy tanúsítja, hogy mihez értek, meg jó érzés az embernek, hogy fizikálisan is manifesztálódik az amit elért, még ha csak egy darab papír is az. Ha meg csak összebraindumpolta az egészet, az meg úgyis kifog derülni! Valószínűleg már az állásinterjún, de ha ott se akkor később tuti. Egyébként ha mindenhez így állunk hozzá, akkor minden csak egy darab papír, amit bárki meg tud venni, összecsalni stb. Én eléggé pesszimista hozzáállásnak tartom, hogy idáig fajultak a dolgok, amikor valaki valamiért megdolgozik, és utána meg semmibe sincs nézve, mert vannak emberek akik miatt néha jogosan le vannak nézve ezek a dolgok. És a világon mocskos sok ilyen dolog van, hogy a másik csaló senkiházi szaremberek miatt szívnak a tisztességesek. (Nem véletlenül van ez a sok szabály is ma már mindenhez, mindent ultrabiztonságosra kell csinálni, és ellenőrizni, ami rengeteg plusz munka és idő. Szóval tegyük fel, hogy minden ember becsületes, ugye akkor már érne valamit a papír, mert ha mindenki becsületes ebből következik, hogy kemény munka van abban a papírban. Én így látom a dolgokat, mert én próbálok magamból kiindulni általában. Bocs az offért, nem ellened irányult ez az egész, hanem azok ellen, akik semmi értelmes dolgot nem tudnak a világhoz hozzáadni, és ezért kell a becsületes embereknek helyettük is dolgozni/szívni. Mert ugye amit "elvesznek" azt valakinek pótolni is kell.
-
bpx
őstag
szemelyes velemenyem, hogy semennyire, egy darab papir, akit barki megszerez, mert a neten fent van az osszes kerdes + valasz
ami tenyleg er valamit, azt meg nem fogod magadtol megcsinalni, mert 0-rol indulva 1,5-2 millio Ft es tenyleges tapasztalat kell hozza
(Oracle vonalrol beszeltem) -
gghrtz
őstag
Egyébként mennyire gondolom helyesnek, hogy a gyártói vizsgák valamilyen szinten "kiváltják" állásra jelentkezésnél a szakmai tapasztalatot? Úgy értem, hogy ugye még nem dolgoztam sehol, de legalább már foglalkoztam vele, és van egy használható gyakorlatias tudásom azért.

-
gghrtz
őstag
Én jelenleg még csak tanulok (Én is jövő félévben választok szakirányt. Igaz nem BME, csak a GAMF, de attól még képzem magam mellette...), de ha háló szakirányra mész, érdemes valami minősítésbe is belefogni az iskola mellett. (Szerintem)

-
FLx
addikt
Neked kell dönteni, hogy mi az ami érdekel. Ezek közül sok érdekes téma van, és nagyrészt jól is fizetnek, ha igazán értesz hozzá. Hálózatok, különösen mobil téma most nagyon menő, aztán vállalati infó rendszerek, azon belül SAP hiperjól fizető szakma, de sorolhatnám. Lényeg, hogy válaszd ki azt, ami érdekel és legyél a legjobb. Középszerű vagy, akkor egyik se fog sokat fizetni, ha a legjobb, akkor bármelyik.
-
bundli
tag
válasz
KergeK@csa
üzenetére
Egyébként akár szakiránytól függetlenül is kérdezném, hogy lassan érdemes lenne elmélyülni egy adott témában, mert most még semmihez sem köteleztem el magam.
-
bundli
tag
Az egyetemen 1 év is itt a szakirányválasztás és fogalmam sincs, hogy merre hány méter. Mérnökinformatikusnak tanulok a műegyetemen, de nem szoftverfejlesztő akarok lenni. Tudom, ez elsőre furcsa, de én hiszek abban, hogy informatikusok nem csak kőkemény programozásból tudnak megélni.
Nagyon érdekel a minden ami hardver, hálózatok/telekommunikáció, operációs rendszerek és akármi más szinte ami nem a C/C++-os kőkemény kódolás reggeltől estig.
Persze valami olyasmi irányba akarok menni ami jól is fizet, de avval tisztában vagyok, hogy C/C++ kódolással lehet a legjobban keresni.
Mellékesen a Java és C# nyelv is vonz, de azt is inkább csak közép szinten, nem vagyok profi kódoló.
Minden hasznos tippet örömmel fogadok!
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv
Junior IT munkatársnál milyen fizetési elvárások lehetnek? Budapesten lenne, gondolom valami Helpdeskes meló. Ha tippelnem kellene 180.000 - 200.000 bruttó lehet a maximum amit kínálhatnak.
-
biker
nagyúr
Mennyi ma a reális órabére excel táblás árlisták szinkronizálására, közepes gyakorlott ember részére, képletezett dolgokra?
-
-
Egorov
aktív tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Albi: Van 35k + rezsiért.
Kaja: Tescoban az árak szerintem átlagosak. Piacon lehet olcsóbban is venni, ha valaki felkel időben.
Ma pont voltam a tuskóban:
10 tojás 370HUF
Gyulai kolbász 3380HUF/kg
Zsemle:15HUF
Kenyér 0,4kg: 122HUFKözlekedés: Buszjegy a buszon 290, bérletet nem tudok, sosem vettem, most hirtelen neten sem találom az árát.
Kocsmák: Lehet találni fasza olcsó kocsmát, persze ott azért inkább suttyók járnak. Átlag sörár 300 körül mozog
-
-
Egon
nagyúr
Egon: van ilyen, de általában csak rövid távon. Hosszú távon pedig kiegyenlítődik, hiszen a piaci törvények érvényesülnek. Ez történt az említett cégnél is, hiszen veszteséges volt (részben gondolom a magas bérköltségek miatt), és kivonult. Az embereket pedig átvették jóval kevesebbért. Szerintem piaci szinten a bérek viszonylag kis szórást mutatnak egy adott pozíción, és kvalitáson belül.
Ezt csak most vettem észre.
Nem értek egyet, abszolút nem: a tapasztalat mást mutat. Vannak cégek, amelyek fogyóeszközként tekintenek a munkavállalóra: a lehető legkevesebb bért adják, amennyire csak lehetséges. Mások megbecsülik a dolgozóikat, és a régi motorosokat túlfizetik. Egyes helyeken be vagy betonozva egy adott pozícióba, és életed végéig max. csoportvezetői szintre juthatsz el (mert mondjuk már középvezetőt mindig kívülről hoznak), máshol - megfelelő kvalitások és szorgalom esetén - végig tudod járni a szamárlétrát, egész magas szintig. Van olyan is, ahol a papír (és akár a nyelvtudás is) másodlagos, máshol még a vécépucolótól is diplomát meg két nyelvvizsgát követelnek: már csak ezért is nehéz összehasonlítani egyes beosztásokat, és ebből is erednek a szórások.
Elég ezt a topicot olvasgatni, hogy ki mennyit keres: sokszor van jelentős szórás, adott pozíción belül (nyilván a kvalitásokat nehéz itt lemérni). -
válasz
Goose-T
üzenetére
ez konkrétan így van az itshnál, ennek megfelelő a fluktuáció is a cégnél. ha szerencséd van, ki tudod használni, és előre tudsz lépni, ha nincs, még mindig el lehet menni máshová, ahol megfizetik a tudásodat.

@FLx: aha. én azért szkeptikus vagyok, de ne vesszünk ezen össze.
-
Goose-T
veterán
Szerintem az outsourcing fizetésileg a legalja, mert ott semmi más szempont nincs, csak a költségcsökkentés. Az az Exchange admin munkailag meg annyit jelent szerintem, hogy egy ticketing rendszerben kapod az utasításokat, hogy Jóskának csinálj új mailboxot, Pistáét töröld, időnként pedig problémaelhárítás és telepítés/frissítés.
-
Mercutio_
félisten
T-csoportban adott munkakör bérkategóriához van rendelve. A bérkategória pedig tól-ig sávokból áll, ezért legfeljebb egy ilyen belsős infóval lennél - picit - beljebb, de akkor is 100-200k-s mozgástérben találnád magadat. Viszont mivel azt nem fogják neked megmondani sehol, hogy a konkrét álláshoz milyen bérkategória tartozik ezzel se jutsz előrébb.
-
Bagoly
senior tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Köszönöm.

Nem a flame volt a cél, hanem hogy valaki (mondjuk aki dolgozott már hasonló pozícióban az T-nél, vagy akkor az ITSH-nál, hogy még pontosabbak legyünk) írjon valamit arról, hogy milyen bérszintek vannak ott, illetve ez mennyire számít kezdő pozíciónak a cégnél. Nekem igazából "minden válasz jó", csak arra igyekeztem rávilágítani, hogy azért elég nagy szórás volt a válaszok között (később talán már kialakult egy konszenzus), illetve nekem picit úgy tűnt, hogy "értsétek már meg, hogy a kezdő IT-s (mindenféle szakmai körülírást nélkülözve) 250 nettót kap, míg a tapasztalt (itt sincs semmi körülírás) akár 500 felett is. Ez nekem így kicsit pongyolának tűnt, ezért próbáltam érdeklődni, hogy ki mire alapozza a gondolatait. Véleményem szerint ez a topik akkor mutatná a legtisztább képet, ha az emberek valóban betöltött pozícióit, a cég méretét, a felvétel dátumát, és a felvételi követelményeket/korábbi tapasztalatokat tartalmazná ferdítések nélkül. Tehát valóságos, múlt béli adatokat, nem elképzeléseket.
Amúgy köszönöm a válaszokat még egyszer.
-
Mercutio_
félisten
Még mindig ezen a humán diploma dolgon rugózol, de a kérdésre, hogy "milyen diplomával milyen területen és poziban" nem válaszolsz, + hogy ez jelenlegi vagy válság előtt/elején adott fizu-e.
Az, hogy valaki "10 éve dolgozik IT-ban" önmagában nem mond semmit. Egy vidéki 500-1000 alkalmazottas cégnél lehet, hogy 10 év alatt se találkozni olyan, vagy olyan komplexitású feladattal/problémával - vagy csak elvétve - ami egy nagy multinál, ITC-ben mozgó cégnél heti/havi rendszerességgel előjön.
A másik része, hogy bizonyos méret fölött specializáció van, nem a tipikus "rendszergazda" aki "mindenhez konyít" kicsit megy, hanem a "csavarhúzós rendszergazda", távmanagement level1/2/3 HD-s, az ügyfelekkel közvetlenüól kapcsolatban nem álló server admin csapat, a hálózatosok, stb.Az IT-s cég és fizu is tág fogalom, eleve a consumer/enterprise/SOHO/nagyvállalati szegmens eltérő árazást, tudást, rendelkezésre állást, stb. igényel és tud megfizetni.
Nyelvvizsga: 10-15 éve még nagy szám volt, manapság 1-2 középfokú már a főiskola kezdetén megvan jó esetben. (És a napi munkához nem is kell ennél több, max. a szakszavakkal kel bővíteni a tudást) ha nem lusta a diák, akkor bejár a szakmai nyelvspecre és megcsinálja a szakmaival bővített következő nyelvvizsgát legalább az egyikből. Ez nem plusz bért jelent, hanem az elhelyezkedés esélyét könnyíti meg.
Jhonny06
ekem is ez volt a benyomásom, hogy olyan választ szeretne Bagoly ami nem hangzott el, vagy nem úgy ahogy neki jó 
-
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
ez most akkor t, és ha igen, melyik, vagy itsh?
@FLx: és ezt el is hitted?
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
Ez továbbra sem T-s állás, és a junior is csupán egy gyűjtőszó, amibe elég sok minden belefér, szóval mindig konkrét hirdetésben kell gondolkodni.
-
H A M M E R
csendes tag
Olyan írjon szerintem, aki T-nél dolgozik a T-s állás ügyében, mert én azt tapasztaltam, hogy nagyon nagy különbségek vannak a cégek között. Junior pozíciónál, szerintem is a bruttó 300-400.000 a reális, de hallottam ennél kevesebbről is meg többről is nagy cégeknél. És a hely is számit, pl multi vidéken bruttó 200.000 ről is hallottam, úgy hogy ugyanaz a multi ugyanarra a pozícióra BP-en 400.000-ret fizetett.
Mondjuk a felsőfokú német+ angol az szűk keresztmetszet, ilyen nyelvtudással, szerintem is meggondolandó kimenni legalább Ausztriáig.
-
A 400 nettó helyesbítve lett, mert a hirdetés sem teljesen okés, szóval simán félreérthető.
Egyébként persze, 3 diplomám van/lesz, IT-s, pénzügyes, és gazdaságelemző hazai top egyetemekről. Nyilván elvárás az elemzői gondolkodásmód rendszerszinten, hiszen 5+ millió ügyfele van a cégnek. Certem nincs, és nem is fogok vele bíbelődni, feleslegesnek tartom ezen a területen. Igazándiból maga a cert dolog is kicsit túl van lihegve szerintem itthon.
Szerk: itt arra gondolok, ami itt a fórumon is gyakran előfordul, és egyszer én is beleestem, hogy hamarabb akartam volna megcsinálni a certet, minthogy valódi tapasztalatot szereztem volna. Ez tipikusan a fordítottan ülünk a lovon esete. Nyilván egy MCSA-t megcsinálni nem nagy kunszt, komplett tananyagcsomagok vannak rá, de valódi tapasztalatot úgyis csak a terepen tudsz szerezni. Ugyanez van az Oracle-nél is: nyilván nem tudják azt leoktatni, hogy hogyan fogj meg egy milliárd rekordos táblát normálisan, ez inkább on the job megy.
-
FLx
addikt
Értem a célzást. Tényleg nem tudom fejből mennyi a bruttó nettója 400k-nak, de, hogy a levegőbe beszélnék, azon 10 perce röhögök.
Volt szerencsém a magyar multik közül a Top 5-nél dolgozni, meg egy rakás másik cégnél mint konzulens. Cégem is van/volt, szóval egy hangyányi rálátásom talán van a témára. Az adott pozíció árazásából indultunk ki, ha ez tényleg egy junior pozi, akkor lehet kérni érte mondjuk 400k bruttót. De ugye ez nem feltétlen derül ki a hirdetésből, ezt majd az interjún elmesélik. hogy mennyire mély szakértelemmel rendelkező mérnököt keresnek. Ha 10 éve dolgozol IT területen, akkor bőven tudnod kell, hogy milyen melóért mit lehet elkérni. Ráadásul 10 év tapasztalattal minek neked ez az állás? Be se fognak hívni rá. -
Bagoly
senior tag
"ez alapján írtunk számokat a bérre" 250 nettótól 400 nettóig. Picit elbizonytalanodtam, hogy ezek az összegek honnan jönnek, amikor szerinted is viszonylag pontosan belőhető a bérszint a kiírás alapján.
Nem akarok ezen lovagolni, de azért Te is érzed, hogy volt itt egy kis bizonytalanság....
Gratulálok amúgy, 400 nettó 25 évesként valóban szép eredmény. Ehhez Oracle (PL/SQL) tudáson kívül használsz még valamit, vagy "csak" az volt az elvárás? Milyen szinten tudod az oracle-t? (Nem tudom, hirtelen, de gondolom ott is van valamilyen gyári cert., vagy nincs vizsgád?)
-
Bagoly
senior tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Na ja. De egy Junior pozícióban elvárható a két nyelv, egyikből felsőfok, plusz MCSE+EXCHANGE...nekem ez kicsit soknak tűnik főiskola után egyből, de lehet, hogy én vagyok lusta.

" A tanulás pedig nem nyom sokat a latban, csak a tapasztalat."
Amikor elsőnek találkozol egy területtel, akkor hogyan vesznek fel tapasztalat nélkül (hogy tapasztalatot szerezhess), ha a tudás nem számít
. Nekem ez így 22-es csapdája. -
Valójában ez nem T-sys-es állás, hanem ITSH-s, ami egy teljesen külön cég. Bár ez évről évre változik a T csoporton belül, jelenleg ki vannak szervezve. És igen, a leírásból meg lehet saccolni egy intervallumot, ez alapján írtunk számokat a bérre. Top 10 multinál dolgozom, de nem kimondottan IT-sként, hanem üzleti elemzőként Oracle adatbányászattal (PL/SQL). Dolgoztam üzemeltetőként, és fejlesztőként is, de ez jobban passzolt az érdeklődési körömhöz, és a végzettségeimhez. Most minden frinc-franccal együtt ~400 nettóra jövök ki, ez 25 évesen szerintem nem rossz (6 éve dolgozom egyetem mellett).
(#2422) gghrtz Ez egyáltalán nincs így.
-
Goose-T
veterán
Én meg dolgoztam a 2006-os Forbes Global 2000-es lista (The World's 2000 Largest Public Companies) első helyezettjénél is (azóta már kicsit megtépázta őket a válság), szóval azért bérszínvonalból van tapasztalatom (na meg én is 10+ éve vagyok a szakmában). Annyit mondhatok, hogy junior IT pozícióban ne várj többet 400-450 bruttónál. Ha pedig már van 10 év tapasztalatod, akkor igazán megtanulhattad volna, hogy annyit kérj minimum, amennyiért váltanál munkahelyet és kész. Ha 400 bruttót keresel, akkor pályázd meg, és kérj 500-at. Brutál sok IT pozíció van manapság, nekem alig telik el olyan hét, hogy ne keresne meg valami fejvadász emailben, LinkedIn-en vagy telefonon állásajánlattal. A tanulás pedig nem nyom sokat a latban, csak a tapasztalat.
-
Bagoly
senior tag
Inkább az érdekelt, hogy mások szerint mennyit ér ez a pozíció. Ha Te úgy gondolod, hogy a piaci bérek viszonylag kiegyenlítettek egy pozíción belül, akkor a belinkelt pozícióhoz be tudod lőni gondolom a bért is, nem? Engem igazán ez érdekelt. IT-s ként egyébként 10+ éve látom az összes fizetést, az összes munkahelyemen. Igazán nagy multinál még nem dolgoztam, a legnagyobb cég eddig 500 fős lehetett, ezért itt (T-systems) valóban nincs tapasztalatom, ezért is kérdeztem. Te dolgoztál/dolgozol multinál? Milyen tudással nagyságrendileg milyen pénzeket kaptál/kapsz?
-
Leírtam, hogy hogy saccoltam meg a dolgot (következtettem abból, hogy azt sem tudtad mennyit kérhetsz az adott poziért), olvasd el még egyszer a hozzászólásomat.
A TOP 500 pedig nem nagy mutatvány figyelembe véve milyen kevés cég van a hazai piacon.Egon: van ilyen, de általában csak rövid távon. Hosszú távon pedig kiegyenlítődik, hiszen a piaci törvények érvényesülnek. Ez történt az említett cégnél is, hiszen veszteséges volt (részben gondolom a magas bérköltségek miatt), és kivonult. Az embereket pedig átvették jóval kevesebbért. Szerintem piaci szinten a bérek viszonylag kis szórást mutatnak egy adott pozíción, és kvalitáson belül.
-
-
Bagoly
senior tag
Szia! De rég olvastalak....persze ez nem a Te hibád, már vagy egy éve nem voltam fent.
Igen, nyílván függ a cég méretétől, tulajdonosi összetételétől, stb. hogy milyen fizetések vannak, ezért is érdeklődtem a nyilatkozóktól ezekről is, de ha valaki nem tud bruttóból nettót számolni, ott úgy gondolom reális felvetés, hogy nincs túl nagy munkatapasztalata. Persze lehet, hogy tévedek és pont lesz@rja, hogy 1.2M-nek mennyi a nettója, mert pont elég, de én nem erre gondoltam.Kicsit úgy érzem, hogy a válság óta az általad is említett "bérracionizálás" miatt kicsit magasra szöktek az elvárások a cégek részéről és a fizetésekben ez nem feltétlenül jelentkezik. Ezért voltam kiváncsi valós tapasztalatokkal alátámasztott, hiteles véleményekre. Én sajnos beleszaladtam egy olyan "csapdába", hogy több helyről szedem össze a betevőt és ezért nem kértem túl magas béreket az elsődleges munkáltatóimtól, mert így is "kerestem eleget". Mostanság azonban elég sokat tanulok, hogy még jobb legyek a szakmámban és ezért szeretném belőni, hogy aki egy lábon áll, az mennyit kér ezért. Eluntam, hogy a munkáltatóm profitáljon abból, hogy többet tudok, mint amit kérek, mert így nem érzem magam motiváltnak a tanulásban, mert nem látom az eredményét. Ezért próbálom meghatározni, hogy mi lehet a reális pénz a tudásomért.
-
Egon
nagyúr
Az a baj, hog szerintem sokan tapasztalat nélkül bemondanak mindent, aztán nincs mögötte semmi, csak a hit és ezzel esetleg megvezetnek másokat.
Sokkal inkább arról lehet szó, hogy adott munkakör vonatkozásában, óriási a szórás, ami a fizukat illeti.
Hogy egy konkrét példát is említsek: az a cég, ahol az asszony melózik (egyébként nem rossz fizuval, diploma és nyelvtudás nélkül, de ez más lapra tartozik), felvásárolta egy ugyanazon a területen érdekelt cég magyarországi üzletágát (mivel kivonulnak a hazai piacról, lévén régóta veszteségesek). A dolgozókat első körben átvették, aztán következett a racionalizálás. Eléggé ledöbbent mindenki, amikor az új dolgozók (volt végüknél kapott) fizetésével szembesült (már aki rálátott erre). Jellemző, hogy azon dolgozóknak, akiket átvettek, pontosabban megtartottak, az előző bérük 50%-át ajánlották, és a nagy részük gondolkodás nélkül el is fogadta (a realitásokkal ők is tisztában voltak)... -
Bagoly
senior tag
Hogyan tudod besaccolni a bérigényem, ha nem is ismered a kvalitásaimat? Mi alapján mondtad ezt az összeget? A jelentkezőtől függés alatt mit értesz? Hogy nem a tudásod/tapasztalatod alapján ajánlanak fizetést, hanem a fellépésed alapján?
Amúgy top 500-as magyar cégnél is dolgoztam, de ez teljesen lényegtelen most. Én csak azt akartam belőni, hogy mennyi tanulással mennyi bérnövekményt lehet elérni, de eléggé ellentmondásosan írnak néhányak (Kezdő pozíció exchange-el, német felsővel, angol középpel a belinkelt állás, hol nettó 250, hol nettó 400....aminek ki tudja mennyi a bruttója - ebből nekem nem éppen a munkatapasztalat jön le. Alap, hogy tudod egy bértárgyalásnál, hogy mennyi a bruttó nettója, mert a munkáltató sem nettókat fog mondani.
Amúgy 10+ éve dolgozom a szakmában, 400 bruttó fölött kerestem legutóbb és dolgoztam olyan kollégával aki 800 bruttót kapott az enyémnél kevesebb tudással. A logikát keresem, illetve azt, hogy az itt elhangzó összegeknek van-e közük a realitáshoz.
Az a baj, hog szerintem sokan tapasztalat nélkül bemondanak mindent, aztán nincs mögötte semmi, csak a hit és ezzel esetleg megvezetnek másokat. Tisztelet a kivételnek, akik saját tapasztalatból beszélnek.
-
Ebbe azért kalkuláld bele a nehezen számszerűsíthető tételeket is, pl. a szociális életed lenullázódását, hiszen a barátaidat, és a családodat csak nem tudod kiköltöztetni. Persze ha antiszoc kocka vagy, akkor ez nem probléma, de a szakma eléggé felhígult már ahhoz, hogy ne ilyen mókusok alkossák a többségét.
Nyilván lenne az a pénz, amennyiért lelépnék az országból, de annyit úgysem fizetnének. Ezt csak azért írtam, mert nagyon unom már a külföldi fizukkal való példálózást. Bocs.

Bagoly
Abból, hogy ennyire nem vágod ezt a témát lejön, hogy nem igazán van nagyvállalati tapasztalatod (hiszen ha lenne, akkor nem kellett volna feltenned ezt a kérdést), szóval én is úgy bruttó 350-400-ra saccolnám a reális bérigényed. Azt se felejtsd el, hogy nem csak a pozíciótól függ a fizu, hanem a jelentkezőtől is.

-
-
FLx
addikt
Vonatkoztassunk már el ettől az MCSE meg satöbbi dolgoktól. Kezdő Windows Sysadmin aki már konyít valamit a szakmához és nem csak egy diplomával villog, simán 250 nettó. Én is ennyi körül kezdtem 6 éve. Aztán a tapasztalatokkal meg szakmai tudás növekedésével az összeg is bőven tud nőni. 500 nettó bőven nem extrém fizetés egy senior poziban, de ehhez nem az kell, hogy MCSE aztán ennyi. Sok év tapasztalat és tudás kell, amit magadtól kell felszedned. Rághatjuk még itt a gittet napokig, de kb. ez a helyzet.
-
Bagoly
senior tag
Hát ez az. Bobsys is írta, hogy egy kocsi árát áldozta az MCSE-jére, amit ugyan el lehet sajátítani vizsgakönyv+saját tanulás+ vizsgadíjak (125 usd/vizsga tehát összesen 875 usd így is, ami azért nem kevés pénz) + angol közpé + német felső (ezek sem ingyen jönnek)....ha ennyi tanulás és anyagi ráfordítás után azt mondják neked, hogy ez egy kezdő IT-s munka és nettó 200-220-at kapsz érte és örülj, hogy van munkád, az azért nem túl kellemes.
-
gghrtz
őstag
Remelem en is, hogy nem fogom beszivni, mert csak a vizsgak, tanfolyamok egy kis szamolgatas utan 700,000-be fog fajni(amit megakarok csinalni), pedig meg nem is dolgozom.
-
-
-
bobsys
veterán
kell meg nemi halo tudas mindenfel troubleshootinghoz, tuzfalak mukodese is jol jon ha kerni kell NATot, DNS mukodeset ismerni sem art (egyebkent mas topicban eloszokott ofrdulni, hogy ezen alap dolgok ismerete sincsen meg)
Jelenleg Floridaban lakom es az USAban dolgozom. Azert mentem el, mert a nagy melok akkoriban - nemtudom azota valtozott-e a helyzet - nem jottek, a multik megtartottak a sajat orszaguk csapatainak valamint jo kis kihivas volt (meg jok voltak a kilatasok) megszerezni egy Ausztral letelepedesit a nullarol Sydneyben kezdve.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Arc Raiders
- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- VR topik
- Fali konzol lapos tévékhez
- Apple asztali gépek
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Dell Precision 5520 15,6" FHD, Xeon E3-1505M v5, 16GB RAM, Quadro 4GB VGA, SSD, jó akku, számla, gar
- Eladó Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Retro Lenovo ThinkPad laptop csomag (T400, T61, X61s) - 3 db egyben
- 15.gen! Intel Core Ultra 5 245KF +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De most éppen úgy látom, hogy a linkedin profilom kiépítése hasznosabb, mint újabb százezreket betolni a /dev/null-ba és a maradék tárgyaimat kerülgetni, úgy hogy munka mellett nincs energiám és időm rendesen készülni. Fiatalabban kellett volna komolyabban vennem, amikor még nem volt más dolgom.
Btw általánostól számolva 17 évet jártam előtte már folyamatosan iskolákba, szal talán rá is untam. Viszont az akkori neves iskolában végzett okj képzések színvonalasabbak voltak sok egyetemi félévnél is.
De még szerencse, hogy szeretek tanulni.
a mintatanterv szerint reggel 8-9től délután 5ig óráid vannak. nyilván aki ilyen vagy olyan miatt elmaradt a mintatantervhez képest, annak esetleg másra is marad ideje. akár munkára is. ha nem jut időd másra a suli mellett, az nem negatívum.

Ma pont voltam a tuskóban: