Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#19401) bandus válasza mrhero (#19399) üzenetére


bandus
veterán

igen, ebben bizom, majd elolvasok elotte valamit, ha ugy dontok, hogy megprobalom. de nyilvan meg iden elkezdem.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#19402) Tapsi válasza mrhero (#19397) üzenetére


Tapsi
addikt

Nekem is az Ács Budapesten tetszett meg a szakma, de nekem konkrét tervem is van: a telkemen szeretnék csinálni néhány faházat/rendezvényházat. A 10 hónap szerintem elég egyébként, azért ez nem rocket science. A gond az, hogy egyetem után a tempó nekem nagyon lájtos, látszik, hogy szakmunkásokra lett szadva. És az oktató is inkább sztorizgat.

(#19403) JoinR válasza bandus (#19401) üzenetére


JoinR
senior tag

Csak úgy látom nem nagyon indul már, amit találtam aug 21 volt a jelentkezési határidő. Pedig engem is érdekelne az asztalos szakma, régóta vonz :)

(#19404) bandus válasza Tapsi (#19402) üzenetére


bandus
veterán

Valahol egyebkent el kell kezdeni, nem tudom pl ilyen szakmakhoz elerheto-e barmilyen magyar vagy kulfoldi tankonyv esha igen, azok sem feltetlenul simonyi vagy csom gyula szintu iromanyok. masik opcio, hogy felszeds az alapokat, hogy elmesz valahova segedmunkasnak, de ez egy normal allas mellett szerintem nem kivitelezheto, az oreg szakik szerintem kurvara nem toleralnak, hogy fel oras szuneteket tartson az ember home office almeven es bejelentkezzen mindenfele callba😁 Btw ha szukseged lesz egy segedmunkasra, send me a pm😁

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#19405) Wmwinters01


Wmwinters01
tag

Na ha ennyien burkolók/ácsok szeretnétek lenni, tudok munkát adni, bár lehet sokan hamar otthagynák :D építésvezetőként mondom hogy az irgalmatlan amit azok az emberek elvégeznek. 70fokban, porban, zajban egymás hátán a szakmák, közben ugye a határidőt is szem előtt kell tartani... Nem egy leány álom, főleg egyik-másik cégnél ahol kb nem is foglalkoznak az emberek felszerelésével, szerszámaival... nem egyszer mondták a melósok, hogy a másik cégben lévők azon csodálkoznak hogy én viszek a melósoknak hidegvizet hűtővel... :D szóval ha hobbi szinten érdekel valakit a burkolás, akkor hajrá, de ha irodai környezetben dolgozott eddig az ember, 3szor gondolja át hogy váltani akar-e :D

I`m not afraid to die, I just don`t want to be there when it happens.

(#19406) Revolit válasza Wmwinters01 (#19405) üzenetére


Revolit
senior tag

De az asztalos nem ilyen. Kihívod a kész lakásodba, megkínálod kávéval és megbeszélitek mit szeretnél. Majd 2 hét múlva hív, hogy akkor holnap jönne, és hozza a bútort.

(#19407) dugo_ válasza Revolit (#19406) üzenetére


dugo_
veterán

Biztos sok konyhát/gyártott bútort csináltattál mostanában. :D

Novemberben felmér, decemberben rendel, januárban megérkezik az anyag, februárban észreveszi, hogy törött az áru, márciusban azt hiszi, hogy hárman egy nap alatt meg tudják csinálni, áprilisban karanténban az egész család, májusban újra azt hiszi, hogy elég neki +1 nap a befejezéshez, május végén beköltözünk, júniusban elhozza a kimaradt polcokat. ;]

[ Szerkesztve ]

(#19408) Wmwinters01 válasza dugo_ (#19407) üzenetére


Wmwinters01
tag

Akartam mondani... :) az asztalos se feltétlenül a (már bocsánat) "kispénzű" munkákat fogja először megcsinálni. Igen, tudom 1-másfél milliót is elkérnek egy full konyhabútorért... de pl az Etele plázánál 3 üzlet asztalos munkája több mint 18millió... és ott nem 4 cm-es dolgokkal kell bütykölnie :) nyilván abba rakja bele az energiáját, a lakossági megrendeléseket meg szépen komótosan megcsinálja délután.

I`m not afraid to die, I just don`t want to be there when it happens.

(#19409) JoinR


JoinR
senior tag

Nekem van amúgy asztalos ismerősöm, aki szaunákra specializálódott, elég jól megy neki, igaz, sokat is dolgoznak.

(#19410) Revolit válasza dugo_ (#19407) üzenetére


Revolit
senior tag

2 honapja csinaltattam a konyhabutorunkat, es most jott felmerni ajanlasomra ismeros konyhajat az asztalos. Bar a ketto nem sok, de pont igy tortent, igen.

szerk.: Most atkepezni keszulo, vagy inkabb hobbi asztalosokrol volt szo.
Nem hiszem, hogy ipari megrendelesekkel akarna barki kezdeni.

[ Szerkesztve ]

(#19411) Tapsi válasza Wmwinters01 (#19405) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem akar senki főállásban szaki lenni, legalábbis én így vettem ki a kollégák kommentjei alapján. Egyszerűen csak olcsóbb, és jobb otthon magadnak megcsinálni dolgokat, főleg manapság. Hobbinak sem rossz. Én biztosan nem csinálnám főállásban az építőipart, piszok kemény meló. Elég sokat építkeztünk családilag, bőven elég az.

(#19412) bandus válasza Tapsi (#19411) üzenetére


bandus
veterán

En siman el tudnam kepzelni hogy valtsak, vagy felepitsek ra egy kis bizniszt, ha megtetszik a gyakorlatban. Gimiskent az osszes nyarat az epitoiparban huztam le, nem ismeretlen szerencsere :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#19413) CyberPunk666 válasza Tapsi (#19379) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Én azért hagytam ott a mérnökinfo MSc-t, mert mindent tanítanak ám ott, csak mondjuk pont software-fejlesztést nem. Közös szintre hozással kezdenek egy eleve csak 2 éves képzésen, majd mire ez a végére sem sikerül nem is csinálnak semmit.
A kreditpótlás, amit előírnak, az pedig adminisztrációs bullshit.
Nekem is kellett, mert villamosmérnök bsc-vel mentem. Volt, aki életében nem programozott.
Mondjuk itt se tanulta meg, de úgy kellett csinálnia mintha programozna, majd programozási tudás nélkül egy mérnökinfo msc papírral.

Mondjuk nyilván nagy baj, hogy ez így van, és kívülről nem így néz ki, de a valóság ez.

Aki tanulni akar az csak akkor megy egyetemre, ha a hivatáshoz kell a papír vagy olyan eszközök kellenek, ami otthon nincsen meg (pl orvos, gépész...)

[ Szerkesztve ]

(#19414) axioma válasza CyberPunk666 (#19413) üzenetére


axioma
veterán

Most nem az egyetemi diploma szinvonalat szeretnem vedeni, hanem magat az egyetemi oktatas le'te't.
Igaz, ve'n vagyok mar (47), szoval nem a mai egyetemrol van elso kezbol tapasztalatom (bar masodkezbol azert van), de szerintem nagyon egyoldaluan mutatod be.
Azt elismerem, ma mar a tudas jelentos resze "osszekapirgalhato" mashonnan, es ebben valtozott is a vilag. A matematikus meg a prog.terv.mat szak is [azert ezzel peldalozok mert ezeken voltam] tulajdonkeppen megtanulhato innen-onnan online, ha tudod a vizsgatematikat akar le is vizsgazhatsz. Szoftverfejleszto lettem, es igen, azota is tanulnom kell amit ott nem lattam me'g, ertelemszeruen az evszam miatt is... de ettol me'g nem neveznem feleslegesnek, mellesleg amugy szerintem nagyobbik resze elvezetes is (komplex rendszer megismerese).
Azt is elismerem, hogy nyilvan tanitanak felesleges (foleg: az adott diaknak felesleges) tenyanyagot, es nem tanitanak alapveto (foleg: az adott diak leendo munkajaban alapveto) dolgokat. Lassu a valtozas, ennek jogi okai is vannak, meg emberi (adott oktato heppje evtizedekig jelen lehet). Me'g az is lehet, hogy a nappali oktatas a jobbaknak idopazarlas, mert nem tud meg ujabbat mint amit mar onszorgalombol (bar msc-n ez mar azert fura, nem csak a kotelezo tantargyak vannak a vilagon, en phd-seknek szolo kurzusra is jartam pl.) Az is lehet, hogy olyan is kap diplomat, aki nincs megfelelo tudas birtokaban, ezert a papirt nem erzed eleg fajsulyosnak.
Ettol fuggetlenul szerintem amit allitasz, az tulzas. Aki akar, tud tanulni, ha nem is az oran az oktatotol mert elmondja neki, de azert vegyuk hozza hogy az eloadas igen ritkan a tankonyv felolvasasa (bar forditva megtortent... egyik tanarom kiadta amit egy evtizede ugyanugy adott elo), plane ha gyakorlatra is me'sz es raadasul tanulni akarsz (peldaul kerdezel!), sok olyan info meg fog maradni a tudatod melyen, amire kesobb epitesz, most meg "lesemmized".
Nem ellenpontot akarok kepezni, csak egy kicsit arnyalni a kepet.
Nyilvan SZVSZ!

(#19415) vzozo válasza axioma (#19414) üzenetére


vzozo
senior tag

Plusz hozzátenném, hogy az egyetem azért adott egy elég széles látókört és betekintést egy csomó területbe. Persze pl. a formális nyelvek tudásra sose volt és valszeg nem is lesz szükségem, de azért valahol egy-egy valszám, információelmélet, hálózatok, távközlés, progelmélet / fejlesztési módszerek, projektmenedzsment, IT security, de még talán szabtech is, etc, etc. adott egy jó erős alapot, és habár borzasztóan specializálódtam az elmúlt évek során, azért ritkán tudnak megfogni egy bármilyen szakmai beszélgetésben, kb. el tudok helyezni bármi, amiről szó van.

Ehhez képest sok "segédmunkás" IT-s csak az orra hegyéig lát, és ha csak kapcsolódó területről van szó, akkor vakarják a fejüket.

Mindenki tegye a szívére a kezét: azért ha ezekre a tárgyakra nem kell tanulni, átmenni a vizsgán, akkor önszorgalomból kb. minden ezredik ember áll neki ezeket tanulmányozni.

(BME infó, jó 20 éves tapasztalat. Lehet azóta más.)

(#19416) mrhero válasza Tapsi (#19402) üzenetére


mrhero
tag

Az elmélet nálunk is elég gyenge volt, de a gyakorlati része egész jó. Lelkiismeretesek a gyakorlati oktatók. Én is hasonló motivációval indultam neki, meg akarom megcsinálni a saját bútorainkat. Ha asztalossal csináltatnék tömörfa bútorokat, az több milliós tétel egy átlagos méretű lakásban is. Na meg ha te csinálod, tudod mi van benne, hogy készült, nincs meglepetés.

(#19417) htomi85 válasza Wmwinters01 (#19405) üzenetére


htomi85
tag

Nekem nincs túl jó tapasztalatom a szakikkal, pláne vidéken.
Kijön, meglátja a drága autót, máris ellenszenves vagyok.
Aztán kioktat a sorok között finoman, hogy nem vagyok elég férfi mert nem én csinálom meg a melót (akkor rád mi szükség lenne bazmeg, éhen halnál).
Majd a biztonság kedvéért ad egy olyan árajánlatot, hogy én is elgondolkodom az átképzésen, pedig azért nem niemand szinten mozgok...
De azért még a végén odateszi, hogy neki 3 gyereket kell etetnie.
Na ezért nem újít fel senki itthon ingatlant.

[ Szerkesztve ]

(#19418) Resike válasza axioma (#19414) üzenetére


Resike
tag

Már bocs, de pont pl. levelező szakon (nálunk legalább is) nincs gyakorlat, innentől semmi más nem csinálsz mint hallgatod azt amit a tanár felolvas. De az hogy 2 hónapot ingyen gürizz heti 40 órában az egyetemet támogató cégeknek mint intern, az persze kötelező levelezősként is. Na én ezért sem abszolváltam.

[ Szerkesztve ]

(#19419) axioma válasza Resike (#19418) üzenetére


axioma
veterán

Levelezot nem ismerem [manapsag: 2000 korul szamtech atkepzosoknek volt gyakorlat, bar az nem tudom msc-nek szamit-e], de akkor illett volna hozzatenni hogy az egesz allitasod csak arra vonatkozik... sima msc nagyon mas lehetosegek.
Amugy nem hiszem ugy sem a felolvasast, azokbol akiket en ismerek, csak nagyon tudja fejbol [jobb esetben pedagogiailag is].

[ Szerkesztve ]

(#19420) weiss válasza Resike (#19418) üzenetére


weiss
addikt

De az hogy 2 hónapot ingyen gürizz heti 40 órában az egyetemet támogató cégeknek mint intern, az persze kötelező levelezősként is.

Ez mi? :Y

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#19421) Wmwinters01 válasza htomi85 (#19417) üzenetére


Wmwinters01
tag

Ezt már embere válogatja... :) Szerinted ők mit szólnak, hogy kb az apáim lehetnének és én osztom ki nekik minden reggel hogy mit kell csinálni aznap.. :) Az elején szinte mindegyik ezt csinálja, teszteli, hogy meddig mehet el.. azért ez mindenkiről kiállít egy bizonyítványt... Nyilván te mint lakossági megrendelő, aki csak az adott munka idejéig akarod az embert ott látni, nem ezt várnád, hogy ilyen dolgokat kell elviselned, amit teljesen meg is értek.
Amúgy én általában hozzájuk mérem... én elismerem azt a munkát amit ők elvégeznek, de ha én nem mondom meg, hogy mit hogyan kell csinálni, akkor nem fogják tudni és ha ez nem jut el az agyukig, hogy én ezért keresek többet, akkor az már az ő bajuk...
Ez ugyan olyan, hogy valószínűleg neked is azért áll a drága autó az udvarodban, mert anno egy csomó lemondással megtanultál valamit, ami értékesebb a piacnak, mint fát darabolni vagy csempét fugázni :)
Szóval megértem a frusztráltságot és hogy inkább megtanulsz valami szakmát hobbi szinten otthoni barkácsolásra, ami amúgy tök jó :D
Igazából poénból mondtam hogy aki burkolni akar annak szerintem hamar találnék munkát :D nem gondoltam véresen komolyan hogy tömegesen átképzik magukat emberek burkolónak vagy asztalosnak és IT pályaelhagyókból felkötik a kék vakondgatyát és járják majd az építéseket :DD

I`m not afraid to die, I just don`t want to be there when it happens.

(#19422) bandus válasza Wmwinters01 (#19421) üzenetére


bandus
veterán

szerintem egyébként pont az ilyen régimódi, mogorva szakik miatt van óriási piaca egy jól dolgozó, jól kommunikáló, és egy kicsit a marketingre is figyelő szakmunkásnak. ha esetleg beszélsz angolul, akkor pedig végképp. nézd meg ezt a budapest ácsot, nagyon profi amit csinálnak, már az 5. résznél járok a kis házépítős videóiból. külön öröm, hogy ki sem kell menned őt ellenőrizni, mert meg tudod nézni yt-n, hogy mit és hogyan csinálnak. ha kérdésed van, meg csak kommentelsz a videó alá :DD

vagy pl. ott van a ph-s szürke zóna blog, szintén egy ács szaki írja. a leírásai és képei alapján rá is rá mernék bízni bármit látatlanban.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#19423) Pfiucska válasza weiss (#19420) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

Szerintem arra gondol, hogy lof.sz penzert csinald meg a szakmai gyakorlatot bsc-nel majd msc-nel is :DD

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

(#19424) adrian14


adrian14
tag

Én is az IT-ban dolgozom és gondolkodom nagyon egy autószerelő tanfolyamon. Magamnak szeretnék majd egy régebbi kocsit és a jelenlegivel és mindig szívok és nem azért mert szar, hanem mert össze vissza kókányolják. Egy éve sikerült találnom egy normális szerelőt, aki nem ver át. Plusz pár ismerősnek megcsinálnék 1-2 alap dolgot hétvégente mint pl: olajcsere, szűrőcsere...

(#19425) Wmwinters01 válasza bandus (#19422) üzenetére


Wmwinters01
tag

Teljesen igazad van :D ha az ember normális és nem szarakodik meg nem rossz indulatú, szerintem akkor már kb mindenki meg lenne elégedve :D sajnos az ilyen szakikból kevés van, mert aki ilyen az már nincs itthon, aki meg itthon van, azt két kézzel duct tape-el próbálják a cégek maguknál tartani :D nálunk is van pár ilyen szaki, öröm velük a munka

I`m not afraid to die, I just don`t want to be there when it happens.

(#19426) sarkanyolo2


sarkanyolo2
őstag

Aki mégis asztalossal csináltatná az asztalosmunkát szeged környékén, az szóljon, haverom nagy spíler, rendben dolgozik, ha azt mondja szeptember 15-re meglesz, azt is hozzáteszi, hogy idén. :D

[ Szerkesztve ]

٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ /LG OLED55A13LA / Kanto YU6

(#19427) andras31


andras31
újonc

ma már a villanyszerelő szakma ami jól fizet...nyugaton
több ismerős keres jóval 1 milla nettó felett németországban, a csúcs egy 1.8 milliós havi bér (hivatalosan szerződéses összeg) volt amit láttam..ebből kemény 50 ezret adózott itthon a srác

amire vigyázz: ne állj szóba magyar munkaközvetítő cégekkel, akik a pénzed minimum felét lenyúlják

ha jövőre bejön a Kata szigoritás, még akkor is jó buli lesz ez...

tudom sokak szerint ez kamu, pedig kurvára nem....

[ Szerkesztve ]

(#19428) horush válasza Resike (#19418) üzenetére


horush
addikt

Nálunk (BGE gazdinfó levelező) pl. simán elfogadták szakmai gyakorlatnak a frontend fejlesztő állásomat. Mivel már több, mint fél éve ott dolgoztam, nem is kellett külön letölteni az időt, csak egy papír kellett kb. a cégtől.

(#19429) GeeForGolf válasza andras31 (#19427) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

több ismerős keres jóval 1 milla nettó felett németországban, a csúcs egy 1.8 milliós havi bér (hivatalosan szerződéses összeg) volt amit láttam..ebből kemény 50 ezret adózott itthon a srác

nehezen tudom elképzelni, h ez legális legyen
miért mo-n adózik a németeknél megkeresett pénz után?

(#19430) vzozo válasza GeeForGolf (#19429) üzenetére


vzozo
senior tag

miért mo-n adózik a németeknél megkeresett pénz után

Ez tényleg bűzlik. :)

Egyébként tényleg horror árak vannak, én az előző lakásban tetettem volna be FI relét (régi épület, nem volt még), ami hát oké, elvileg odahaza is villanyszerelőt igényel, de azért van annyi tudásom, hogy simán megcsináltam a saját lakásban. Itt viszont több okból sem játszott a saját hozzányúlkálás.

Na itt olyan 200 eurós ajánlatok repkedtek 4 évvel ezelőtt, a tulaj nem fizette volna ki, mi meg inkább költöttük pelenkára meg vakdugóra, illetve rövid időn belül amúgy is továbbléptünk egy másik lakásba.

És ez tényleg egy kb. 15 perces munka lett volna, mert simán volt hely a kapcsolószekrényben, csak be kellett volna tenni a FI-t, két plusz kábelt krimpelni neki, és csá. Illetve nem az anyagár tette volna ki a 200 euró nagyrészét, azt mondanom sem kell...

(#19431) GeeForGolf válasza vzozo (#19430) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

engem az lepett meg igazából, h mennyi ideig tart egy szerelőt szerezni. tavaly münchenben egy ügynökségen keresztül béreltem a bútorozott, teljesen felszerelt lakást, ahol csak csettinteni kellett, ha vmi elromlott, és intézték (igen, a piaci ár kétszeresét fizettem a lakbérért). még így is hetekbe telt, amíg kijött jürgen, az ötvenes alkoholistának tűnő szerelő, és megmókolta (utána sem működött, de mivel nem sokkal később kiköltöztem, már le is szartam). azon már egy kicsit sem lepődtem meg, h pont azzal a 2-3 angol szóval próbált meg operálni, amit a müncheniek általában ismernek (és amelyik egyike a "hello"). az már kicsit furcsább volt, h úgy gondolta, ha lassabban beszél majd németül, akkor hirtelen érteni fogom. a pénzről sajnos nem tudok nyilatkozni, az ügynökség intézte.

(#19432) Mercutio_ válasza GeeForGolf (#19431) üzenetére


Mercutio_
félisten

ahol csak csettinteni kellett, ha vmi elromlott, és intézték (igen, a piaci ár kétszeresét fizettem a lakbérért). még így is hetekbe telt, amíg kijött jürgen, az ötvenes alkoholistának tűnő szerelő, és megmókolta (utána sem működött,

Érzék némi ellentmondást ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#19433) vzozo válasza GeeForGolf (#19431) üzenetére


vzozo
senior tag

még így is hetekbe telt

Jah, ez ismerős. Azóta már csili-vili újépítésűben vagyunk a kiscsaláddal, tényleg minden tipp-topp, dedikált házmester, dedikált szerelők, amit akarsz. Na persze papíron.

Pont indult a korona-lezárás, nekünk pedig addigra már fullra tárazva a pince ellátmánnyal. 5 lakásonként vannak a tárolók, külön külső, illetve belső ajtókkal. Egyszercsak nem nyílik a külső ajtó, se előre, se hátra, na mondom ez fasza.

Csütörtök. Hívom a társasházkezelőt, ó semmi baj, még aznap küldenek valakit. Hans meg is érkezett, rábaszott egy nagy kalapáccsal az ajtóra, és hát láss csodát, annyitól nem nyílt ki. :))

Újra telefon, hogy akkor most mi van? Hát hétvége jön, meg korona, talán a következő hétre tudnak egy komolyabb szakembert szerezni. Mondom ez nem jó, "because reasons", másnapra oldják meg.

Péntek, megint jött valami melóstróger, megint nem tudta kinyitni. Újra telefon, hát nagyon sajnálják, de akkor maradjunk a jövő hétben.

Oké, akkor hagyjuk ezt a telefonos mókát, e-mail, legyen írásos nyoma. Azt utálják a németek. (Csak szóban szeretnek kommunikálni, mert annak nincs nyoma.)

Leírtam, hogy sorry, covid lockdown alatt egyetlen egy esetben megyek boltba: akkus flexet venni, hogy hozzáférjek a kajánkhoz. Érdekes módon szombat reggelre megoldódott a probléma.

(#19434) GeeForGolf válasza Mercutio_ (#19432) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

azt érzel, amit szeretnél, minden így volt, ahogy leírtam :)
kitört a hűtőből a műanyag tojástartó polc, délben írtam egy e-mailt, este jött a kollega az újjal. nem tudtam rendesen kitisztítani az ajtó előtti lábtörlőt az előző bérlő után, kértem az ügynökséget, h tisztíttassák ki - másnap ott volt az új lábtörlő az ajtó előtt. sok volt a galambszar az erkély korlátján (nem volt fent háló), kértem tanácsot, h mivel takarítsam le, hoztak vegyszert hozzá. rossz volt a postaládám zárja, azonnal kicserélték. az, h sok időbe telt szerelőt találni, nyilván nem az ügynökség sara, bár ha jól értem, szted igen :) az pedig, h utána sem működött a kaputelefon, annak lehetett a következménye, h jürgen németül próbálta meg elmondani, mi a probléma, én pedig legfeljebb sört kérni tudok azon a nyelven. simán lehet, h azt magyarázta, h kell hozzá vmi alkatrész. ez már sosem fog kiderülni.
remélem tudtam segíteni az ellentmondás megértésében :)

(#19435) GeeForGolf válasza vzozo (#19433) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

nem lehet, h ezek mind magyar szakik? :D

(#19436) Resike válasza horush (#19428) üzenetére


Resike
tag

Mivel külföldre dolgozom, azt nem fogadták el. Szakdolgozat témámra: Mi ehhez nem értünk csinálj valami mást. Hát kösz, azóta is passzív vagyok.

(#19437) Mercutio_ válasza GeeForGolf (#19434) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, hogy a szakis sztory kivétel volt, hát az eredeti történetből épp csak az nem derült ki :DDD ezzel a kiegészítéssel amit most írtál már érthető a "csak csettinteni kellett" :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#19438) andras31 válasza GeeForGolf (#19429) üzenetére


andras31
újonc

mert Magyarországon megússza 50e ft adóval havonta

Katának hívják.... és totál legális az egész.. minden értelmes villanyszerelő katázik évek óta

januártól lesz nekik szigorítás valóban.. mármint a Kata-soknak... állam bácsi sem hülye teljesen

de ettől még jó buli marad németben villanyt szerelni

[ Szerkesztve ]

(#19439) GeeForGolf válasza andras31 (#19438) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

finoman szólva is össze-vissza beszélsz, az előző kommentedben még havi bérről volt szó, ami mostanra átváltozott katává. és ráadásul mindezt az illető németországban keresi meg, és mo-n adózik utána. na ne kábítsál :D

(#19440) andras31 válasza andras31 (#19438) üzenetére


andras31
újonc

egyébként értelmesebb szakember a németeknél sem ragad délen, hanem felmegy az északi részre, ott dupla a bér a bajorországihoz képest..

(#19441) andras31 válasza GeeForGolf (#19439) üzenetére


andras31
újonc

szerintem el sem olvastad az eredeti hozzászólást.. :(

már abban utaltam rá hogy Kata - rol van szó

mellesleg: a németben szerződéses összeg után miért is ne lehetne Magyarországon adózni?

rengeteg Katás csinálja, aki külföldön dolgozik.. semmi sem tiltja ezt.. olvasni tudni kéne :(

[ Szerkesztve ]

(#19442) djgeg válasza andras31 (#19441) üzenetére


djgeg
őstag

Mert ha több mint 50%-ban tartózkodik valamilyen országban akkor ott kéne adóznia.
Már ha olyan országról beszélünk akivel van kettős adóztatást megelőző megállapodás, németó. persze ilyen. Ha ezt betartja akkor nem adókerülő, de a leírtak alapján kétlem?!

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#19443) GeeForGolf válasza andras31 (#19440) üzenetére


GeeForGolf
junior tag

egyébként értelmesebb szakember a németeknél sem ragad délen, hanem felmegy az északi részre, ott dupla a bér a bajorországihoz képest..

eddig is voltak némi kétségeim affelől, h tudod, miről beszélsz, de most már semmi kétségem nincs affelől, h nem :)

(#19444) andras31 válasza djgeg (#19442) üzenetére


andras31
újonc

miért lenne adoelkerülő ha kevesebb mint 6 hónapot dolgozik odakinn.. mint a katasok döntő többsége.. ezért választják a katát a kinti dolgozók is gyakran.. pl pincérek szakácsok... kételkedni persze lehet, de akiket én ismerek villanyszerelőket azok is LEGÁLISAN teszik ezt.. a maradék hónapokat itthon töltik

[ Szerkesztve ]

(#19445) andras31 válasza GeeForGolf (#19443) üzenetére


andras31
újonc

nyilván fogalmad sincs a kinti villanyszerelős bérekről és azok területi eloszlasárol.. én természetesen az észak német területről beszéltem, ami alatt te tévesen a volt NDK-t érted

[ Szerkesztve ]

(#19446) Mercutio_ válasza andras31 (#19444) üzenetére


Mercutio_
félisten

Mert, ha olyan f@szák a kinti bérek nincs oka 6 hónap után hazajönni? :U
De nincs egyébként semmi gond a Kata-zással, csak sokan abba nem gondolnak bele, hogy a többlet bevételből nyugdíjra se ártana félretenni....

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#19447) weiss válasza andras31 (#19444) üzenetére


weiss
addikt

Hogyan ad német számlát, ha nem ott adózik? Vagy egy helyre számláz, nem kuncsaftoknak?

[ Szerkesztve ]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#19448) OPiiPO válasza weiss (#19447) üzenetére


OPiiPO
addikt

Valószínüleg magyar vállakozás állítja ki a számlát közösségi adószámmal.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#19449) CyberPunk666 válasza andras31 (#19445) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Én bevallom, hogy fogalmam sincs a kinti villanyszerelős bérekről, de nem értem, hogy miért ott fizetnek nekik többet, ahol amúgy alacsonyabbak a bérek az országban, és nem az NDK-NSZK vonal miatt nem értem, hanem a svájc közel - svájc távol vonal miatt, ami jelentősen felhajtotta a német béreket a déli területeken.

Akkor miért nem megy svájcba észak helyett aztán kész?

(#19450) Sempronius89 válasza CyberPunk666 (#19449) üzenetére


Sempronius89
tag

Ezzel én is szkeptikus vagyok. Hamburgot kivéve egész észak egyértelműen csóróbb, mint Bajorország és Svábföld.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.