Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Tabletek, E-bookok  »  iPad topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-11-10 14:07:28

LOGOUT.hu

iPad topik összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36112) forumpista válasza hszilard666 (#36041) üzenetére


forumpista
tag

A jelly scrolling issue szoftveresen nem javítható (főleg nem oly módon hogy visszalassítják a kijelző egyik felét), hacsak nincs mesterségesen visszafogva a képfrissítésért felelős hardver.

Had mutassam be ezt egy példán keresztül, csak hogy mindenki értse:
kifeszítesz egy gumikötelet és megrántod az egyik végén. Ekkor egy hullámforma szalad végig a kötélen, és mivel ennek van egy terjedési sebessége (ami jelen esetben attól függ hogy milyen gyorsan rántottad meg a kötelet), a kötél távolabbi végén kicsit később jelenik meg a jel.

Na most, mivel az emberi agynak van egy észlelési sebessége, ha a jel terjedési sebessége ez felett van, akkor egyformának fogja látni a kötél két végét, ha pedig ez alatt van akkor eltérőnek látod, ez maga a jelly scrolling issue (ami a fentiből látható hogy mindig jelen van, csak nem vagy képes felfogni bizonyos sebesség felett).
Picit hasonló ez mint a filmeknél a képkocka/mp, ha túlléped az emberi agy képfeldolgozás sebességét, akkor már nem képkockákat fogsz látni, hanem folyamatos összefüggő képet.

Ebből következőleg, ezt nem lehet úgy javítani hogy "belassítod a kijelző gyorsabb felét", mert ez olyan mintha lassabban rántanád meg a kötelet. Oké, lassabban indul el a jel, csak épp a távolabbi végére is még lassabban ér oda, ergó még rosszabb lesz a helyzet.

Az egyedüli megoldás pont az ellenkezője, ha gyorsítod a jelet, mert ha elég gyorsan frissül a kijelző (a távolabbi fele is gyorsabban mint a te észlelőképességed), akkor egyszerűen egyformának fogod látni mindkét felét a kijelzőnek.

Kérdés, hogy a kijelzőt vezérlő hardver nem frissíti-e elég gyorsan (és lehet-e nagyobb tempóra rávenni), vagy maga a kijelző nem tud gyorsabban frissülni (akkor sem ha gyorsabban frissülő jelet kap).
Ha a kérdésekre az a válasz hogy a hardver ennyit tud, akkor ezt szoftveresen nem fogják tudni orvosolni.

Egyébként érdekes, hogy ez a hiba ennyire megjelent az új mininél, mert ez nem egy új jelenség, de általában az oled kijelzők sajátossága (és úgy tudom ebben ips kijelző van) és ott is a nagy méretű kijelzők problémája inkább (10 colos tabletek, a példára utalva, minél hosszabb a "kötél", annál tovább tart az ugyanolyan sebességű jelnek végigérnie ha nem gyorsítják a jelet)

Útvonal

Fórumok  »  Tabletek, E-bookok  »  iPad topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.