Hirdetés

2024. szeptember 1., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1151) poolbig válasza Casoli (#1132) üzenetére


poolbig
aktív tag

Ja, br. 52E Ft-ért vettem 1x4 Gb RAM-mal.
A fogyasztását még nem mértem (4 db WD 2 TB HDD van benne, pendrive-ról futó XPenologyval), de amint kimértem felteszem az infót.

(#1152) Casoli válasza poolbig (#1151) üzenetére


Casoli
őstag

Köszi!

Nálam egyenlőre nem megengedett a magasabb villanyszámla :DDD, így 2 xpenology-t használok, egy INTEL NUC PC-t éjjelnappalira (max. 10W fogyasztással), meg egy 1155-ös rendszert 5db HDD-vel, de ez 50-60Wattot bezabál. Így utóbbi csak akkor van bekapcsolva, ha kell.

(#1153) Fifi válasza Casoli (#1152) üzenetére


Fifi
őstag

Nem szándékom senki zsebében és magánéletében turkálni, de aki NAS-t/szerver-t használ és áldozott a hardware-re, annak a havi szinten ~1700,-Ft (60W*24óra*31nap/1000*38Ft/kWh) olyan nagy érvágás? :F
Persze az más tészta, ha vásárlást követően történt váratlan dolog, munkahely elvesztése, baleset stb. amikor minden forint számít.

Szerk: Nálam pl. ennyit eszik.

[ Szerkesztve ]

(#1154) Casoli válasza Fifi (#1153) üzenetére


Casoli
őstag

Sok kicsi sokra megy. Azért hogy hetente kétszer megnézzek a NASról egy filmet, azért, igen, sok a +2e Ft-s havi kiadás.

(#1155) radi8tor válasza Casoli (#1154) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ahhoz nem is kell UPS. Se 24 órában bekapcsolt gép.
A kényelemnek, biztonságnak ára van. De ezt gondolom nem kell ecsetelni. :)

⭐ Stella

(#1156) Fifi válasza Casoli (#1154) üzenetére


Fifi
őstag

"Sok kicsi sokra megy."
Ezt értem és én is így gondolkodom. :K

"Azért hogy hetente kétszer megnézzek a NASról egy filmet, azért, igen, sok a +2e Ft-s havi kiadás."
Szerintem heti 2 filmnézéshez már a NAS megvétele is felesleges kiadás volt. Erre elég lenne csak a HDD és azt elővenni a fiókból, amikor szükség van rá, netalán TV szolgáltató videótára stb.

Bye, Fifi

(#1157) Fifi válasza radi8tor (#1155) üzenetére


Fifi
őstag

Teljes mértékben egyetértek! :)

(#1158) Casoli válasza Fifi (#1156) üzenetére


Casoli
őstag

Eddig dokkolóztam, az volt közvetlenül a TV-re kötve, és a dokkolóba ment a megfelelő sorszámú HDD. Viszont ez egy bizonyos darabszám fölött kivitelezhetetlen a rendszertelenség miatt. Kényelmetlen, nyűgös. A NAS meg ingyen volt, az otthon kallódó cuccokból raktam össze :DDD. Xpenology-t használok a Video Stationnal, és azért nem olyan rossz dolog egyben látni a videóanyag listát. Nos ezért a 2. NAS.

(#1160) Dave™ válasza Fifi (#1153) üzenetére


Dave™
nagyúr

A havi áramszámlánk egy 56nm-es lakásban ketten, párommal 3800-4000 Ft (pedig indukciós főzőlap és elektromos sütő is van, amiket használunk is, csak minden energiatakarékos). Ennek a szerver folyamatos üzemeltetése kitenné pluszban az 50%-át, úgy, hogy rendszerint csak hétköznap délutánonként meg hétvégén bizonyos napszakokban van rá szükség. Szóval tök értelmetlen lenne állandóan járatni, éjféltől reggelig pl. sosem kell, napközben sem ha nem vagyunk otthon, amikor meg kell, ott a WOL vagy benyomom előre. Éjfélkor legkésőbb pedig magától kikapcsol. Tehát igen, sok a havi 1700 Ft, és nem azért mert nem telik rá, hanem a fentiek miatt.

(#1161) Fifi válasza Dave™ (#1160) üzenetére


Fifi
őstag

Hát nálunk kicsit más a helyzet (4 tagú család, ~12eFt áramszámla), de ha visszaszámolom ez is ~14%-a számlának, szóval nagyon sok, de nem csak fileszerver. Nem iszom, nem dohányzom és mivel a hobbim része úgy érzem, hogy havonta ennyit költhetek magamra. :B

Nem vagyunk egyformák és mások a preferenciáink, de ez így is van jól. :K

(#1162) poolbig válasza Fifi (#1161) üzenetére


poolbig
aktív tag

+1 :))

(#1163) poolbig válasza jegesib (#1124) üzenetére


poolbig
aktív tag

Nos, én pont ezzel próbálkoztam. Egy 2 Gb-os microsd-re kiírtam az XPEnoboot-ot Diskimager-rel (Rufus nem volt hajlandó látni az SD-t a win7-em alatt). A Microserver BIOS-ában beállítottam, hogy az USB bootnál az internal SD legyen a first. De nem indul az XPEnology. Ötlet?

(#1164) poolbig


poolbig
aktív tag

Lehetséges olyan, hogy ha kikapcsolom a szervert,majd vissza, akkor a BIOS mindig visszaáll alaphelyzetbe?
Gyanús volt egy leállítás után, hogy AHCI Sata (amit korábban beállítottam first-nek) a raid vezérlő indult el elsőnek. Még a dátum is vissza állt 2015.06-ra (BIOS kiadás dátumára). Aggódnom kellene?
Estére leállítom, és megnézem reggel, majd referálok.
Jó éjt!

(#1165) Fifi válasza poolbig (#1164) üzenetére


Fifi
őstag

Szia!

Én pont múlt héten telepítettem a sógor friss microserverére Xpenology-t. MicroSDHC kártyára írtam ki linux alól a XPEnoboot_DS3615xs_5.2-5644.4.img-t majd a SynologyAssistant-tal telepítettem a DSM_DS3615xs_5644.pat-ot, majd a futó DSM-ben updateltem már. Szóval a boot-tal nem volt gond.

Én is észrevettem, hogy a BIOS visszaáll default értékekre. Kicseréltem az alaplapi elemet hátha az a gond. Ettől sem javult meg. Kicseréltem másikra, hátha elöregedett az új elem is. Változás semmi. :P

Ekkor jutott eszembe, hogy mintha olvastam volna, hogy a DSM visszaírogatna a BIOS-ba (pl. időzített bekapcsolás), de mivel nem a Synology saját célhardware-én fut a microserver BIOS-a ezt hibás paramétereknek kezeli így visszaáll a default értékekre.
Mivel nem volt időm foglalkozni vele, így gondoltam nem érdekel sógornak jó lesz csak kicsit hosszabb így a boot, amire megnéz minden eszközt és kitalálja, hogy a sdhc card-ról kellene bootolni. ;]

Most hogy írtál a google első találatát azért majd kipróbálom, hogy működik-e.

Bye, Fifi

(#1166) M3kk válasza poolbig (#1164) üzenetére


M3kk
őstag

Miutan minden beallitassal vegeztel a BIOS ban, utana ramesz a "System Default Options" - "User Default Options" - "Save User Defaults". Igy megtart minden beallitast, csak az orat fogja resetelni ujrainditaskor. Ezt ugy tudod megoldani, hogy vagy ILO-ba, vagy DSM-be beallitasz egy NTP servert, igy az indulaskor visszahozza az orat is.

. . : http://mekk.homeip.net/ : . . : http://www.hwbot.org/user.do?userId=5288 : .. "well this is a nice way to cool the hardware, but... but.. how you can play games if you need one hand to poor LN2?"

(#1167) Fifi válasza poolbig (#1163) üzenetére


Fifi
őstag

A bootra elfelejtettem reagálni. Én élből a legfrissebb iLO-t (2.30 Aug 19 2015) és BIOS-t (J06 07/16/2015) raktam a microserverre.

A helyedben az alábbiakat próbálnám ki a hiba kiderítésére:
- a készített microsd-ről egy PC bebootol
-> ha nem, akkor rosszul írtad ki vagy hibás a microsd
-> ha igen, akkor microserver iLO és BIOS frissítés a legújabbra

Ha a fentiek nem vállnak be, akkor onnan a tudományom elfogyott :(

Bye, Fifi

(#1168) poolbig


poolbig
aktív tag

Uh, tényleg! Valahol előrébb olvastam én is erről, hogy a DSM visszaírogat (pont az időzített bekapcsolást, ahogy írtad). Mivel nekem ez a fícsör nem kell, ezt kilövöm a DSM-ben. Esetleg tudja valaki csípőből hol találom a DSM-ben ezt az opciót? Amúgy meg van esély, hogy más dolgokat is írogat a BIOS-ba? Nem tetszik ez a funkciója a DSM-nek, a BIOS-omban csak ne turkáljon (BIOS nekem is a legfrissebb 2015.07.16-os). Ép most van letöltésben az 5 Gb-os HP support ISO, abban benne van a 2.30-as iLO, mert nekem csak 2.10-es van fent? És önmagát nem is frissíti feljebb, próbáltam. Gondolom andvanced licensz kell ehhez.
M3kk: Igen ez jó ötlet, ezt meglépem.

[ Szerkesztve ]

(#1169) atideath válasza poolbig (#1168) üzenetére


atideath
tag

ILO-t lehet advance-d nélkül frissíteni a saját oldaláról, sőt én a biost is ILO alól frissítettem. Csak be kell tallózni és kész.

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1170) Fifi válasza poolbig (#1168) üzenetére


Fifi
őstag

Standard iLO-ból lehet iLO-t és BIOS frissíteni.Részletek itt a fórumon.

A BIOS turkálás a DSM szíve joga, hisz a saját hardware-hez készült. A Xpenology használatával "szürke zónába léptél" ezt el kell fogadnod. Ez olyan, minta OSX-t telepítenél PC-re vagy IOS-t szeretnél egy nem Apple készüléken.

[ Szerkesztve ]

(#1171) atideath válasza Fifi (#1170) üzenetére


atideath
tag

Én is így csináltam mint amit linkeltél. Tökéletes volt. Előtte mókuskodtam Pendrive-al de az sikertelen volt a gyári USB pendrive készítővel is.

Van még más virtualizálós megoldás a ESXI és a Windows w2k12-n kívül? Lehetőleg olyat keresnék ami Linux alapú hogy azt az egy nyamvadt eszközt tudjam kezelni a HOST-on amire szüksége lenne a VM gépnek. De amíg nem találok egy elfogadható árú Xeon procit addig kénytelen vagyok máshogy megoldani VT-d hiányában. Gondolkodtam hogy feldobok egy Ubuntut+Virtualbox, de annak szerintem a teljesítménye a béka segge alatt lehet.

Vagy még a másik opció a Xpenology direktbe. A kérdés hogy most ESXI -> Xpenology fut, RAW device mappinggel átadott wincsivel. Ha kiveszem a ESXI-t alóla és direktbe futtatom az Xpenology-t akkor újra kell inicializálni a HDD-t? Mindent bukok?

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1172) Honkydoo válasza atideath (#1171) üzenetére


Honkydoo
őstag

Van. Ha csak linux alapú dolgokat akarsz virtualizálni, arra ott a xen.
Bár a beállítása nem mindig egyszerű, de az is tény, hogy sok leírás van hozzá a neten. :)

"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."

(#1173) atideath válasza Honkydoo (#1172) üzenetére


atideath
tag

Nem csak linuxot akarok virtualizálni, kellene egy windows is a mssql miatt. Csak az ESXI host rendszerére semmilyen plusz programot nem tudok feltenni, pedig az lenne a legegyszerűbb egy 1mb-s programnak kellene ott futnia.

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1174) poolbig válasza Fifi (#1170) üzenetére


poolbig
aktív tag

Ezt értem, de ha már szürke zóna, akkor mindenre van megoldás, nemde. :)) No mindegy, akkor marad a BIOS User Profile. A BIOS-omat oldschool módon USB bootról frissítettem. Az iLO-hoz meg ezt sikerült letöltenem először: CP026236.scexe :) Aztán végül csak megszereztem a bin fájlt. Beállítottam OS-nek Win2012-t és abban az exe-ben benne volt. :)) Az iLO frissítés után megnézem, hogy bootol-e az SD kártyám. THX

[ Szerkesztve ]

(#1175) Mykroft válasza atideath (#1171) üzenetére


Mykroft
tag

A héten érkezett hozzám is a vas, most játszós időszakban van.

ESXI nem szerette a 4GB ramot, amiből csak 3,84et látott, ezt át lehet hidalni, tehát felmegy.

Most telepszik a debian, erre majd a proxmox. Csak azért nem direktben a proxmoxos telepítőt használom, mert egy 8GB-s sd kártyát tettem bele mindössze, ezen tesztelgetem ki a rendszereket, és nem ette meg a kártyát, mert kevesebb mint a meghatározott 8GB tárterület érhető el rajta.

Van a microsoftos virtulaizációs megoldás is, többen azt használják, de még nem próbáltam, nem láttam közelebbről.

(#1176) atideath válasza Mykroft (#1175) üzenetére


atideath
tag

Én is ugyanebben a cipőben járok. Már volt fent w2k12 de ott se tudtam odaadni a VM-nek az USB cuccot, utána próbálkoztam usbip-vel, az se ment. Utána kipróbáltam a virtualhere-t az se volt az igazi (laggolt, szaggatot, megszakadt a kapcsolat stbstb). Most ott tartok hogy az esxi-t heggesztem és azon próbálom elérni a dolgokat de ahhoz most fel kell raknom egy 64bit-es linuxot hogy tudjak a programból buildelni egy megfelelőt magamnak. Eddig sikerült kinyitni a esxi firewall-on portot hogy a programot elérjem, mostmár csak az usb-s fordítás hiányzik és elvileg kész. És nagy felüdülés :)

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1177) poolbig


poolbig
aktív tag

Nos, BIOS beállítva, iLO, BIOS legfrissebb, SD-ről fut az XPenology (azt nem tudom, hogy az iLO frissítése, vagy az SD újra megcsinálása, immár .img fájlból :B oldotta e meg a problémát, de működik). Tesztelt HDD hiba (7 órájába telt a rebuild - nem baj). Ööm é bódottá! :DD

[ Szerkesztve ]

(#1178) llacee válasza atideath (#1176) üzenetére


llacee
őstag

Usb over tcp megoldas nem szimpatikus?en com portot hasznalok igy egy telefon kozpont adat gyujtes vm re.

(#1179) atideath válasza llacee (#1178) üzenetére


atideath
tag

Az a baj hogy a kártyát folyamatosan olvassa egy program és ennek az ideje nagyon nagy így. :(

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1180) poolbig


poolbig
aktív tag

Hol a csudában van az iLO-ban az NTP szerver beállítási lehetőség, vesszek meg, nem találom. :W

(#1181) Mykroft válasza poolbig (#1180) üzenetére


Mykroft
tag

Network->
-iLO Dedicated Network Port
-Shared Network Port

mindkettőnél az utolsó fül. :)

(#1182) poolbig válasza Mykroft (#1181) üzenetére


poolbig
aktív tag

SSSSSSNTP!!!
Hálás köszönet!
:R

(#1183) poolbig


poolbig
aktív tag

A Remote Control időkorlátosságát eléggé fillérb... dolognak tartom. Mégis mi fáj a HP-nak abban, ha egy Microserver tulajdonosnak van annyi kényelme, hogy nem kell monitort meg billentyűzetet csatlakoztatni a géphez. Emiatt majd mindenki szalad advanced licenszet venni hozzájuk, azt hiszik. :W

(#1184) atideath válasza poolbig (#1183) üzenetére


atideath
tag

Hát nem tudom, ez tényleg elég szivatás a HP részéről. Érdekes a régi szerveremen (HP Proliant Gen3) nem volt ilyen korlátozás. :(

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1185) atideath


atideath
tag

Akinek 69W TDP-s procija van, az hogy oldotta meg a hűtését? Ha kikapcsolok 2 magot a 4-ből akkor elbírja a gyári hűtőborda? Vagy mindenképp kell kényszerhűtés ezekhez a procikhoz?

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1186) poolbig


poolbig
aktív tag

Tud valaki occsón 4 GB UDIMM 1Rx8 PC3L-12800E-11 RAM-ot? :)

(#1187) atideath


atideath
tag

ESXI alatt lévő Xpenology milyen sebességet produkál? Mondjuk adatok másolása közben nálatok? Nincs véletlenül valakinek aki már cserélte a gyári hűtőt a szerverben eladó egy gyári hűtőblokkja? :)

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1188) rekop válasza atideath (#1187) üzenetére


rekop
senior tag
LOGOUT blog

Nálam esxi 5.5 alatt olyan 110/90MB az írás/olvasás.

(#1189) Snoop-y válasza poolbig (#1186) üzenetére


Snoop-y
veterán

Amazon :K

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#1190) atideath válasza rekop (#1188) üzenetére


atideath
tag

Köszi. Akkor nagy valószínűséggel jó. De majd átpakolom a szervert mert most valamiért csak 100mbit/sec-et ír ki az ethernet-je holott gigabites hálón van így olyan 12mb/sec az írási sebesség.

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1191) jegesib válasza atideath (#1190) üzenetére


jegesib
aktív tag

Melyik esxi-t használod?

(#1192) atideath válasza jegesib (#1191) üzenetére


atideath
tag

ESXI 6-ot. De most áttettem egy másik helyre közvetlenül a routerre. Így már 1000mbit-es hálót látja. Most olyan 98 mb/sec-el másol a VM Xpenology-ra. Egyébként az ESXI oldaláról leszedett image van felrakva, nem a HP-s változat.

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1193) atideath


atideath
tag

Valaki lehet szenvedett már ezzel és tud benne segíteni.
Van egy domain-em aminek van jó pár subdomainje. Természetesen a domain és a subdomain-ek is a jelenlegi IP-mre mutatnak. De szeretném azt hogy a router után a megfelelő domainre legyen átirányítva. Példa:

vm1.domainem.hu -> Router -> 192.168.0.10
vm2.domainem.hu -> Router -> 192.168.0.11

A hálózatom most úgy áll hogy van egy routerem (openwrt) és utána van a HP Szerver. A routerig elérek mindent (portforwardal még a vm gépeket is), de van olyan megoldás hogy a vm gépek minden szolgáltatását subdomain-on keresztül el tudjam érni? Mondjuk fut 2 db webszerver, mind a kettő 80-as porton. Attól függően hogy melyik subdomain-ről jön a kérés továbbítson a megfelelő vm-re?

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1194) Mykroft válasza atideath (#1193) üzenetére


Mykroft
tag

Ha jól gondolom ezt az openWRT tűzfalának kell megtenni, valahogy úgy, hogy a 80as portra megérkező csomagokból kolvasott subdomain/domain alapján forwardol a megfelelő ip-re. Ha van egyezés akkor beküldi a szervernek a kérést, ha nincs egyezés, akkor meg visszaad egy "error 404"-et.
Sosem wrt-ztem, csak az elméletet olvastam valahol. :)

(#1195) poolbig válasza Snoop-y (#1189) üzenetére


poolbig
aktív tag

Ez ugye kompatibilis: KTH-PL316ES/4G

(#1196) Snoop-y válasza poolbig (#1195) üzenetére


Snoop-y
veterán

Igen az :K

Itt le is checkolhatod:

Kingston memory finder

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#1197) Enigma^


Enigma^
csendes tag

Tud a Gen8 az ODD helyére berakott és az 5. SATA portra kötött lemezről bootolni?
Külföldi oldalakon azt olvasom sajnos elég nagy szívás. Ha nincsenek lemezek a tárolókban akkor ok, de amint bekerülnek mindenképp azokról akar bootlni. Legalábbis ezt írják 2014-15-ös írások. Érdekelne, hogy azóta kijött BIOS frissítés esetleg változtatott e a dolgon.
SSD-t raknék 5. SATA-ra azon lenne Ubuntu linux. Egyik megoldás volt amit írtak még, hogy GRUB mehet egy pendrivera vagy sd kártyára és akkor mindenképp arról fog bootlni gép.

(#1198) Fifi válasza Enigma^ (#1197) üzenetére


Fifi
őstag

Fog bootolni! Nálam is így van. Tele a 4 fiók, az ODD helyén SSD, a belső USB porton még egy SSD. A kártyaolvasóm még kihasználatlan. :B
Igaz a fiókokban lévő HDD-ken nincs oprendszer csak adat, így arról nem is tudna bootolni.

Bye, Fifi

(#1199) Fifi válasza poolbig (#1195) üzenetére


Fifi
őstag

(#1195) poolbig : Vasárnap küldtem két PÜ-t. Olvastad?

(#1200) rekop


rekop
senior tag
LOGOUT blog

Olvasgattam a fórumot és a régebbi hozzászólások között találtam olyasmit, hogy az advanced ilo-ra talán van valami "megoldás". Ha esetleg valakinek van valami infója és megosztaná, azt megköszönném.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.