Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1901) jaszy91 válasza Krix (#1899) üzenetére


jaszy91
aktív tag

Persze, hogy jó, nem futottunk bele semmibe, csak gondoltuk frissítjük. :)

AMD Ryzen 9 5900x - MSI RTX 4070 Super Gaming X Slim - Kingston Fury 2*16GB 3600Mhz - Seasonix GX750 - Samsung 970 EVO Plus 256GB/1TB - Asus GT501 - Dell S2522HG // iPhone 15 128GB Blue

(#1902) PpenoO


PpenoO
őstag

Bocs a láma kérdésért, proci cserénél (celeron -> xeon) újra kell húzni a rendszert (nativ win7 64bit) ?

(#1903) radi8tor válasza PpenoO (#1902) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem. Windows általában lekezeli ezt a cserét.
De egy BIOS visszaállítást mindenképpen csinálj első bootolásnál.

⭐ Stella

(#1904) PpenoO válasza radi8tor (#1903) üzenetére


PpenoO
őstag

Köszi. Jelenleg raid 0ba, single arrayként vannak benne a meghajtók. Adatbiztonság szempontjából érdemes kihúzni ezeket bios resetnél? Mintha rémlene, hogy bios confignál, ahci/raid mód kiválasztásnál nagy piros figyelmeztetést dob, hogy bukod az adataidat, ha módosítod ezt a beállítást. Illetve újra kell majd konfigolni a gyári raid controllert, vagy ha raid módba rakom, akkor a controller felismeri majd magától a meghajtókat?

(#1905) radi8tor válasza PpenoO (#1904) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Magától biztos nem ismeri fel a meghajtókat, mert ez nem egy RAID vezérlő, hanem alaplapi szoftveres RAID.
Várd meg ezzel mások véleményét, nekem nincs tapasztalatom ilyennel.

⭐ Stella

(#1906) bbandi


bbandi
tag

Látom sokan használnak itt ESXI-t, leírom az én rendszeremet, hátha valakinek hasznára válik (pl nekem ha netán újra meg kell csinálnom :) ), van benne némi kutatás. A cél az volt, hogy FreeNASt tudjak használni ÉS néhány linux szerver programot. FreeNAS ad erre valamilyen szintű megoldást, de nem tűnt túl megbízhatónak az alapján amit olvastam. A FreeNAS-nak minél közvetlenebb hozzáférése van a SATA vezérlőhöz, annál jobb. VT-d-n keresztül csak az egész vezérlőt lehet átadni, mind az 5 sata porttal.
Talán egyszerűbb lett volna egy pcie SATA kártyát használni az SSD-hez, de valamiért nem ezt tettem. Végül ez lett a megoldás:

HW: Microserver Gen8, Xeon E3-1220L-re és 12GB RAM-ra upgradelve. Benne két nagy WD red, egy 120-as SSD az ODD helyén és egy 64GB-os SD kártya.

ESXI telepítve az SD kártyára. SD kártyán maradék üres hely felcsatolva VMFS-ként.
Ehhez kell némi bűvészkedés, egy másik linuxos gépben hoztam létre a partíciót (igazából mindegy min, csak kezeljen GPT táblát és lehessen beírni custom filerendszer ID-t, legalábbis az fdisk nem ismerte a vmfs-t). Ezután újra fel lehet bootolni az ESXI-t, formázni a partíciót, utána elvileg fel is ismeri automatikusan, mint data storage-et.

SD kártyáara telepítve mint guest a FreeNAS, SATA controller átadva neki VT-d segítségével. Automatikusan bootol, felmountolja a két WD redet mirror ZFS-ben (később lehet, hogy RADIz1-re lesz bővítve), illetve az SSD-t, mint stand alone lemez. Mindkettőt továbbosztja NFS-ként, amit egyebek között az ESXI is felmountol. Az a tapasztalatom, hogy kb 3 perccel az után, hogy a FreeNAS guest bekapcsolt, lehet indítani a többi gépet, ami a freenas által osztott NFS-en fut (az állandóak mind az SSD-n, így idle-ben le lehet kapcsolni minden HDD-t).
Igazából ez a lényeg, jelenleg fut rajta még 4 ubuntu server, dedikált célokkal:
-transmission (szintén az ssd-re tölt)
-miniDLNA (később valószínűleg rakok rá plex-et vagy emby-t)
-openHAB
-SAT-IP (megkapja az USB-s tv tunert ami bele van dugva a gépbe. Eredetileg tvheadend is futott rajta, de egy kernel driver bug miatt a kettő nem fér meg együtt)

Szóval ebben az a jó, hogy a teljes tárterületet a FreeNAS kezeli annak minden előnyével, minden feladatra jól elkülönített szerver fut, és idle-ben csak az SSD megy.

Mivel mind az ESXI, mind a FreeNAS csak olvassa a root könyvtárát, írás az SD kártyára nem történik - egy kivétellel: az ESXI-nek kell egy scratch partíció, aminek elérhetőnek kell lenni bootoláskor. Ez most sajnos az SD kártya. De gyakorlatilag csak a FreeNAS és az ESXI beállításai veszhetnek el, mindkettő elég könnyen helyreállítható.

[ Szerkesztve ]

(#1907) atideath válasza lbarjak (#1898) üzenetére


atideath
tag

Valami hasonlón gondolkodom én is. Úgy gondoltam hogy egy W2012r2-t felteszek az SSD-re, ez lenne a Host rendszer. Tudna iSCSI targeteket vagy akár NFS megosztásokat csinálni (leginkább itt a backup HDD-re gondolok). És erre menne egy Hyper-V a VM gépekkel. A VM gépek alatt fel lehetne mountolni a backup hdd-t és tudnának menteni rá. Vagy akár a W2012r2 is megteheti mindezt ha van olyan alkalmazás (mondjuk veeam backup) ami tud ezekről mentést készíteni. Ez így szerinted jobb lehet mint az ESXI? Az a baj a esxi-vel hogy alapból Host rendszerként nem tud megszotást készíteni.

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1908) csusza`


csusza`
senior tag

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy ilyen Microserver képes-e egyidejűleg 15-25 felhasználót kiszolgálni megfelelő sebességgel?
Konkrétabban a szerveren folyamatosan futna egy Windows Server 2012 R2 (vagy 2016, ha addig kijön), ez alatt pedig 3-4 adatbázis. Úgy gondolom, hogy felesleges virtualizált rendszert létrehozni e célra, a Celeron kevés, a Xeon sok, egy i3-3240-t szeretnék bele tenni, a memóriát felupgradelni 12GB-ra, és két WD Red 1TB menne bele majd, Raid1-ben kétfelé osztva - rendszer + backupok.
Futna tehát egy MsSQL 2012 vagy újabb, egy MariaDB (gyakorlatilag MySQL) és egy Firebird.
Kérdésem igazából egyrészt, hogy megfelelő összeállítás-e ez így?

Aztán, inkább Windows Server témakörű lehet a kérdés, de ha Windows Server 2012 R2-t szánunk rá, akkor, ahogy írtam, 15-25 felhasználó kapcsolódna egyidejűleg a szerverhez, melyik változatot érdemes választani? Foundation vagy Essential? Nem 15-25 felhasználónév jelszó lesz, hanem 15-25 felhasználó, 2-3 azonos felhasználónévvel. Ilyenkor a licensznél a ténylegesen kapcsolódó felhasználók száma számít, vagy a használt felhasználónév/jelszó? Remélem érthető! :)

Előre is köszönöm a segítségeteket!

[ Szerkesztve ]

Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!

(#1909) djgeg válasza csusza` (#1908) üzenetére


djgeg
őstag

15-25 Felhasználót vígan ki fog tudni szolgálni, de én egyébként vennék bele egy használt xeon procit akkor már inkább mint az i3-at. Már csak a RAM miatt is.
"Raid1-ben kétfelé osztva - rendszer + backupok" Remélem nem a rendszert akarod "backupolni" ugyan arra a kötetre? Mert akkor nem sokat ér a mentés :D

Windows server licensing témában meg kb külön fórumot lehetne indítani.
CAL témában van User és van Device alapú. (meg Server, ami szintén device alapú amúgy)
Az egyik /eszköz a másik /felhasználó. A felhasználó az egyedi felhasználót jelent, de egy felhasználó csatlakozhat több gépről is egyszerre.(RDC is megoldható csak engedéjezni kell az egyidejüleg több sessiont)
Tehát gyakorlatilag a 2-3 cal os ötrténet kivitelezhető. (ajánlom az 5 ös csomagot legalább megvenni, mert /darab áron akár még drágábban is kijöhetsz:P )
Jogilag amúgy meg ahány egyedi felhasználó (Mancika ül a gép előt és csatlakozik a serverhez) annyi licenset kéne venned... Nem mintha itthon annyira meg lehetne vele bukni, de jogilag megszeged a felhasználói feltételeket vele.

Foundation vs Essential
Felhasználói limitbe nem fogsz ütközni ha 2-3 usered lesz csak...
Más téma a service limit. Azt pedig neked kell tudni.

Access service limits
Foundation: 50 RRAS / 10 IAS

250 RRAS / 50 IAS /
Essential: 2 IAS Server Groups

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1910) csusza` válasza djgeg (#1909) üzenetére


csusza`
senior tag

Dehogy!

A futó adatbázisokat és egy-két fájlt szeretnék backupolni! :)

Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!

(#1911) csusza` válasza djgeg (#1909) üzenetére


csusza`
senior tag

EGyébként kicsit alá számoltam, most néztem meg, hogy 10 felhasználó lesz körülbelül, de azért adjunk még ahhoz hozzá 5-t, hogy tuti bele férjünk...
Az a gond, hogy Windows Serverrel eddig nem túlzottan kellett foglalkoznom, de ahogy így olvasok róla meg próbálok tanulgatni, már az elején egyre jobban belekeveredek itt ezekbe a licenszelési dolgokba...

Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!

(#1912) atideath válasza csusza` (#1911) üzenetére


atideath
tag

Sok értelmét nem látom a backup megoldásodnak. Ugyanis ha a kötet sérül ugrik az egész. Raid az okés (Ez már egy redundancia). Nem kínlódnék így vele. Vagy menjen egyesével a lemez RAID nélkül és az egyik HDD-t használd csak backup-ra (mondjuk napi 1x-r). Vagy tedd be RAID1-be a lemezeket és USB-s wincsire ments időnként Backupot. Az hogy egy RAID1 tömböt szétparticionálsz értelmetlen.

És egyébként szerintem 2x-r annyi felhasználót is kiszolgál. Viszont ha nagy az igénybevétel akkor lehet a W2012-t már SSD-re tenném az SQL adatbázissal együtt. És erről készítenék backupot.

[ Szerkesztve ]

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1914) csusza` válasza atideath (#1912) üzenetére


csusza`
senior tag

Köszönöm.

Miért értelmetlen? Az adatbázis maga sérülhet, azért arról jó, ha van egy mentés. Illetve, mind a 3 adatbázisról kell majd csinálnom backupot.
Pont nemrég fordult elő, hogy a MariaDB adatbázis tartalma egyik napról a másikra kitörlődött - vagy kitörölték, ez azóta rejtély. Előtte 3 nappal csináltam egy backupot, csak vissza kellett állítanom.

A kérdés még mindig a Windows Server verzió, egyre inkább a Foundation mellett teszem le a voksom. Összeszámoltam, jelenleg pontosan 15 gépről kellene elérni a szervert 10 felhasználónév/jelszó párossal. Ha jól értem akkor a licensz lefedi ezt, sőt, még a későbbiekben 5 felhasználót hozzá is adhatok.

Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!

(#1915) kisnorbi válasza csusza` (#1914) üzenetére


kisnorbi
csendes tag

Foundation-el sz.tem nem tudsz hyperv-v-ni, de látom nem is akarsz :)

[ Szerkesztve ]

(#1916) cekkk


cekkk
veterán

Sziasztok!

Szeretném feltelepíteni a Win 8.1-et a gépre, mert ezen futna a számlázó rendszerünk szerver része és így VPN-en keresztül este otthonról is tudnék dolgozni.
Addig jutok el, hogy a win telepítő elindul, de nem látja a vinyókat.
Mi lehet a gond?
Mit kellene csinálni?
:R

(#1917) radi8tor válasza cekkk (#1916) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

RAID módban van a SATA vezérlő? Ha igen, akkor rakd át AHCI módba. RAID módban driver kell telepítéskor is.

⭐ Stella

(#1918) csusza` válasza kisnorbi (#1915) üzenetére


csusza`
senior tag

Nem akarok én virtualizálni... Amire kell szerintem bőven elég egy rendszer... Két-három mappát kell megosztani meg három adatbázishoz kapcsolódni, ennyi az egész.

Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!

(#1919) cekkk válasza radi8tor (#1917) üzenetére


cekkk
veterán

Köszi!

Így már látom is, de ezt írja:
nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni sem a meglévőt megtalálni...

Ez miért lehet?
De sok bajom van :D

(#1920) Snoop-y válasza csusza` (#1918) üzenetére


Snoop-y
veterán

Viszont a virtualizacionak megvan az az elonye hogy esetleges hardver cserenel (kinovi magat a projekt vagy csak szimplan meghal a gep teljesen) konnyebb a mukodo es lementett OS-t minden egyeb konfiggal atrakni egy uj gepre :K

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#1921) lbarjak válasza atideath (#1907) üzenetére


lbarjak
csendes tag

A Windows szerverek nem ismerőseim, de működhet a dolog. AHCI-ben használom csak a gépet. A CD helyére tett SSD nem biztos, hogy jó megoldás, adódhatnak helyzetek, hogy nem indul róla a rendszer.

(#1922) lbarjak válasza bbandi (#1906) üzenetére


lbarjak
csendes tag

Nem rossz, a ZFS-t bármikor tudod importálni más rendszerbe ami egyénként kezeli, legfeljebb kell a force opció. Nálam a FreeNAS akkor esett ki, amikor elfelejette listázni a grafikus felületén a ZFS állapotát, azaz pont ott nem teljesített ahol értelme lett volna a használatának. Nehogy már ne tudjak egy zpool status cli parancsot kiadni, így igazából számomra csak hátránya volt.
Azt persze nem látom, hogy miután kihasználtad a VT-d lehetőséget, mást már nem tudsz odaadni közvetlenül a virtuális gépeidnek, mi értelme van az ESXI-nek? Erről magamat sem tudtam meggyőzni, ezért maradt a Debian + ZFS az SD kártyán, aminek dd-vel van mentése fájlba de egyébként is a swap, a home könyvtár a config fájlokkal a ZFS tükrön vannak.
A FreeBSD akkor érné meg, ha a belső pendrive + SD card lehetne ZFS-boot tükörben, működik is, csak ha a pedrive-ot kiveszem (természetesen menet közben) akkor az SD kártyáról boot után nem találja a root fájlrendszert, míg fordítva, ha az SD kártyát tépem ki akkor rendesen elindul és ha visszateszem akkor visszatükrözi. Igaz, az RC1-es legújabb verzióval próbáltam, majd megismétlem a végleges kiadással. Vagy az előző stabillal.

(#1923) Fifi


Fifi
őstag

Sziasztok!

Reggel kinyitottam a "rackszekrényem" ajtaját mely közel van a bejárati ajtómhoz. Egy szellőztetés után olyan alacsony fan érték fogadott, amit eddig nem láttam :DDD

Thu Sep 8 07:20:22 CEST 2016

Fan Location Present Speed of max Redundant Partner Hot-pluggable
--- -------- ------- ----- ------ --------- ------- -------------
#1 SYSTEM Yes NORMAL 9% N/A N/A No


Sensor Location Temp Threshold
------ -------- ---- ---------
#1 AMBIENT 19C/66F 42C/107F
#2 PROCESSOR_ZONE 40C/104F 70C/158F
#3 MEMORY_BD 32C/89F 87C/188F
#4 SYSTEM_BD - -
#5 SYSTEM_BD 57C/134F 105C/221F
#6 SYSTEM_BD 40C/104F 68C/154F
#7 SYSTEM_BD 41C/105F 88C/190F
#8 SYSTEM_BD - -
#9 SYSTEM_BD 43C/109F 72C/161F
#10 I/O_ZONE - -
#11 I/O_ZONE 38C/100F 64C/147F
#12 CHASSIS_ZONE 39C/102F 68C/154F
#13 SYSTEM_BD - -

A processor zone nagyon gyanús, az soha nem mozdul el erről az értékről (se fel, se le), szerintem bele van drótozva. :D

Ugyanekkor lmsensors szerint:
Physical id 0: +32.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)
Core 0: +32.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)
Core 1: +30.0°C (high = +85.0°C, crit = +89.0°C)

Bye, Fifi

(#1924) PpenoO


PpenoO
őstag

Most vettem egy Xeon e3 1220 v2 procit, szeretném a turbo módot használni. Érdemes cpu hűtőt políroztatni vagy vegyek egy Akasa K25öt és barkácsoljak? Budapesten ki políroz?

[ Szerkesztve ]

(#1925) djgeg válasza PpenoO (#1924) üzenetére


djgeg
őstag

Nekem egy 1245 V2 ketyeg, passzív hűtővel 40 Fokon, most Turbóval, TDP 77 W). Igaz nem is nagyon hajtom, de azért látszik, hogy átlag bőven jó a passzív. (venti 10% körül)

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1926) bbandi válasza lbarjak (#1922) üzenetére


bbandi
tag

Egyrészt igen, az egész rendszer - főleg a virtualizáció kicsit overkill a saját igényeimnek - ez részben nekem egy drága játék.

Másrészt ez a megoldás azért született, hogy a feladatok elkülönüljenek. Korábban egy openmediavault csinált mindent (akkor ext4 alapokon N36L-en), és rettegtem hozzányúlni, mert egyáltalán nem emlékeztem milyen kézi módosítások kellettek hogy minden menjen. Pl nagyon gyakran elszállt a flexget egy OMV frissítés után. Mégkorábban meg debian volt teljesen saját megoldásokkal, azt meg frissíteni voltam lusta.

Kísérletezési szempontból is sokkal jobb lett így, pl simán tudok kísérletezni többféle mediaszerverrel. Még olyan tervem is volt, hogy rakok rá egy pfSense-t és ez lesz a router is, de azt végül elvetettem, nem lenne jó, ha egy szerverkarbantartás miatt nem lenne netem.

A VT-d nem úgy működik, hogy egy hw-re/gépre használhatom csak, minden gond nélkül át tudom adni a másodlagos ethernetet az egyik random gépnek pl. - ha jól értem erre utaltál, de lehet félreértem.

(#1927) atideath válasza lbarjak (#1921) üzenetére


atideath
tag

A kérdésem csak az maradt hogy melyik milyen módba állítsam a vezérlőt. AHCI vagy RAID? Mindenképpen szeretném tükrözni a lemezeket, mert már volt kellemetlen élményem egy HDD hibából. 2x3TB Raid1-be. Vagy inkább azt mondjátok adjam oda a Windows Server 2012R2-nek AHCI-val lemezenként a HDD-ket és csináljak backupot minden este keresztbe? Mit ajánlotok? ODD helyén SSD, ezen lenne a rendszer a VM gépekkel. Milyen előnyei vannak a RAID módnak a tükrözésen kívül?

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1928) lbarjak válasza bbandi (#1926) üzenetére


lbarjak
csendes tag

A második ethernetről megfeledkeztem.

(#1929) letix


letix
aktív tag

UPDATE
Most látom hogy a topic névben a Gen8 előtt egy microserver is szerepel. Elnézést, elnéztem. Bár ötletek jöhetnek :)

Üdv a szakiknak!

Tanulás céljából sikerült beszereznem egy HP ML310e Gen8 (nem v2)-es gépet, integrált B120i "vezérlővel", SAS modell, Xeon proci, 8GB ram. A gép elvileg új, firmware/bios etc szempontból 2013-2014-es állapotban.

A napokban leteszteltem ESXi 6.0-al, a HP Dynamic Smart Array-ben létrehozott tömbök szépen kezelhetőek a vmware által. Debian-al egyelőre nem próbálkoztam.

Gondoltam kipróbálok egy Win2012 R2 x64 trial verziót is, de a médiát betöltve és elindítva a telepítő nem talált használható drive-ot ahova települhetne.(nem Intelligent Provisioning-al indítottam az installt)
Itt elkezdtem gyanakodni, hogy az "öreg" firmware-ek lehetnek problémásak, a neten találtam is pár dolgot amit megoldhatná a gondom, mint:

-SPP (Service Pack for ProLiant). Regisztráció és jótállás/támogatási szerződés köteles. A másodikból nekem nincsen.
-HP SUM (Smart Update Manager) erről egyelőre nem találtam letölthető verziót, csak egy 7.4.x-et ráadásul RedHat -hoz.
-Intelligent Provisioning DVD (erről sincs sok infóm, arra tippelnék, hogy vagy ekvivalens az elsővel, vagy annak tartozéka)

Valaki útba tudna igazítani, hogy mit merre?

Köszönöm.

udv
letix

[ Szerkesztve ]

don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

(#1930) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg 3 bay van tele, egy raid1 pár ill. egy raid0 külön drive.
Ha a negyedikbe beteszek egy hdd-t megnézni, hogy milyen adatok vannak rajta, de nem veszem fel a vezérlőbe látni fogja a win2012r2?

Köszönöm!

(#1931) radi8tor válasza llacee (#1930) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

RAID0 külön drive? Az meg hogy?

⭐ Stella

(#1932) llacee válasza radi8tor (#1931) üzenetére


llacee
őstag

Ahcit nem akartam csak raid mosot igy nem emelte a venti fordulatot.kulon nem akarta kezelni a vinyot igy hagyta egy deiveal a raid 0at.ennyi uj volume es kesz

(#1933) PpenoO válasza PpenoO (#1924) üzenetére


PpenoO
őstag

Ma jött meg a Xeon proci. Egy kis bibi, 1220 v2 helyett kaptam egy sima 1220ast :W . Visszaküldtem, PayPal-al fizettem, remélem visszakapom a pénzem.

(#1934) PPeti1986


PPeti1986
tag

Hátsó ventilátort milyenre érdemes kicserélni?

Gyári számomra hangos :(

(#1935) djgeg válasza PPeti1986 (#1934) üzenetére


djgeg
őstag

Hangos? :D Hány % pörög az a szerencsétlen?
Nekem 15% a max, de azt se hallom még este se. Valami ott nem kóser.

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1936) PPeti1986 válasza djgeg (#1935) üzenetére


PPeti1986
tag

N40L-hez képest hangos nekem :)

nem tudom ,hogy %-on pörög.

(#1937) djgeg válasza PPeti1986 (#1936) üzenetére


djgeg
őstag

Lessél rá ILO- ban.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#1938) Rocko007 válasza PPeti1986 (#1934) üzenetére


Rocko007
aktív tag

Nekem HP Proliant ML310e Gen 8-am van, a gyari ventillatorokat Noctua ULN-re csereltem. Nekem az elso 80mm, a hatso 92mm. Nem olcso, de cserebe a WD RED-ek a leghangosabbak a gepben. (A gyari ventillator kabelen heggeszteni kell.)

(#1939) PPeti1986 válasza djgeg (#1937) üzenetére


PPeti1986
tag

12 %

(#1940) llacee válasza Rocko007 (#1938) üzenetére


llacee
őstag

Noctua valoban jo.Az asztali gepemen minden ventit erre csereltem, ha lehuznam a monitort senki nem mondana meg be van e kapcsolva a gep.Microserver a raktarban van de a switch es a synology joval hangosabb mellette.Venti 6%

(#1941) atideath


atideath
tag

Akkor egy kis leírás az én rendszeremről, hátha valakinek segítséget fog nyújtani.

Microserver , 16Gb Ram, Xeon proci, 240Gb SSD, 2db 3TB WD Red, 1TB USB HDD, 8Gb SD Kártya

Az egész lelke egy ESXI 6 telepítve az SD kártyára.
SSD csak VMFS Datastore, ezen vannak a VM-ek diszkjei.
- W2012R2 - 40Gb - Ennek átadva az 1TB USB Wincsi, Erre telepítve RSync szerver, Veeam Backup, Crashplan
- Xpenology: Átadva a 2db 3TB WD Red neki RAW-ban. Xpeno intézte a partíciókat rajta. Ezen torrentezek, és ez kezeli az IP kamerákat, megosztásokat is
- W7 - MSSQL szerverrel
- 3db Ubuntu Linux dedikált célokra

Az egész lelke a W2012R2. Ez úgymond a Backup rendszer. Minden adatmentést a külső 1TB-s lemezre végez. A Veeam Backup rendszeresen menti a VM-eket (kivétel a Xpenology). A Xpenology-n a saját backupját használva targetként a W2012R2-es Rsync szerverre ment. Természetesen nem mindent csak azokat amik pótolhatatlanok (Fényképek, doksik, munka stb). Ezen felül a W2012R2-n futó Crashplan-re bármelyik gépemet tudom menteni így minden mentés egy helyen van, ráadásul külső lemezen.

Hátha valakinek ez segítséget jelentett.

[ Szerkesztve ]

Hp Microserver Gen8 - Xeon 1270v2 - 16Gb - ESXI 6 | Prusa i3 proB | CoreXY 3D Printer | Oneplus 3

(#1942) Attipatti


Attipatti
tag

Sziasztok,

Aki esxi 6-ot használ a szerveren, az a sima natur vmware verziót tette fel?
Most feltettem legutolsó HP-s 6.0 U2 verziót, és dög lassu a HDD elérés. 10mbit/s.
Most így utánanézve, azt irják hogy a legutolsó verzióban sem lett javítva a driver probléma.

AHCI ban vagy RAID módban gyorsabb?

Köszi,

Attila

[ Szerkesztve ]

(#1943) jegesib válasza Attipatti (#1942) üzenetére


jegesib
aktív tag

Simával nincs gond, hp verzióval én is szívtam. Én AHCI-ben hsználom

(#1944) jegesib


jegesib
aktív tag

Frissített már vki OSX-ről MacOS-re ESXi 6 alatt? Tapasztalat? Gond nélkül felmegy?

(#1945) Attipatti válasza jegesib (#1943) üzenetére


Attipatti
tag

És a natur esxi-vel akkor hasit minden ahciban? hálózat is vinyo is?

(#1946) jegesib válasza Attipatti (#1945) üzenetére


jegesib
aktív tag

igen, patent minden a standard driverekkel.

(#1947) Blaise


Blaise
veterán

Szerintetek lesznek a géphez Windows Server 2016 driverek? Valaki használja már esetleg?

(#1948) Attipatti válasza Blaise (#1947) üzenetére


Attipatti
tag

Feltettem a standard esxi 6.0 u2-t ahci módban. Így már használható a sebesség, de még nem az igazi.
A VM ssd-re 500Mb/s feletti olvasási sebesség nagyon rendben van, de az írási sebesség olyan 27Mb/s.

Esetleg használja valaki Adaptec 3405 raid kártyával? Valahol azt olvastam hogy egész jól megy a microserverrel, és az esxi is támogatja. Ebayen már 10 eFt-ért kaphato. Lehet, hogy megjátszom.

(#1949) osztraksajt


osztraksajt
őstag

Lehet úgy konfigolni a sata portokat hogy az ODD raid0 (hogy tudjon bootolni), a 4db fiók pedig marad AHCI módban? Tegnap este az istennek se akart nekem összejönni. :U

(#1950) M3kk válasza osztraksajt (#1949) üzenetére


M3kk
őstag

Nem, ugy tudod csak, hogy a tobbit is kulon-kulon raid0 ra teszed.

. . : http://mekk.homeip.net/ : . . : http://www.hwbot.org/user.do?userId=5288 : .. "well this is a nice way to cool the hardware, but... but.. how you can play games if you need one hand to poor LN2?"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.