Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
darvinya
üzenetére
Na várj, melyik "rendszerből" ment el a gáz? Ha a kompresszorra gondolsz, akkor oké, nyilván nem hűt úgy.
De ha a kapilláriscsőben lévőre céloztál, akkor megint nem értem. Ha meleg van, tágul a gáz, és bekapcsolja a kompresszort a kapcsolón keresztül, ha hűl, csökken a gáz térfogata, és kikapcsolja - elvileg. Ezzel szemben amit újonnan szereltem be, az az eljegesedett hűtőtől sem kapcsolt ki.
-
F_Gergely
őstag
Sracok kene egy kis segitseg, kocsiban van egy lcd kijelzo datumot, orat kulso homersekletet jelez meg par dolgot de semmi extra. A kijelzo pixeles lett, allitolag ez tipushiba. Gondoltam szetszedem megnezem megis mi a helyzet biztos a szalagkabel engedett el. A szalagkabel hibatlan latszolag sehol nem jott fel vagy valt el a paneltol raadasul ez valami gagyibb verzio lehet mert meg csak nem is forrasztva van (masik tippem az lett volna hogy ujraforrasztom). Van valami tippetek vagy otletetek hogy mitol lehet pixeles es hogy lehetne ezt orvosolni?
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem, az én Lehel(Zanussi)-ben is így van berakva.
(viszont pont most ment el a gáz rendszerből, így nem hűt, és a kompresszor túlmelegedés gátló kapcsoló kattog) -
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igazság szerint a kék dróttal én nem kalkuláltam, mivel a fotón nem nagyon lehetett kivenni, hogy oda menne, csak most látom utólag.
De ha valóban van két tekercs, az már lehetne akár valamilyen impulzuscsatoló is, csak eléggé rejtélyes, hogy minek. Nem látok ilyenre "precedenst":
-
Kernel
nagyúr
válasz
orion1025
üzenetére
Fóliakondinál nincs polaritás, de amelyik végénél látsz egy vastagabb vonalat vagy gyűrűt, beültetéskor azt a végét a "hidegebb" oldalra ajánlott tenni, mert akkor a kondenzátor külső fegyverzete mintegy árnyékolja önmagát.
Gyakorlatban ennek sokszor semmi jelentősége, de kiélezett helyzetben, érzékeny áramköröknél számíthat, vagy épp zavarkisugárzás ellen is hasznos lehet, nagyáramú impulzusok esetén.
Nagyfrekvenciás szempontból hideg oldal elsősorban a test, de a tápág is lehet, vagy egyéb hidegített pontok is találhatók egy áramkörben, ami DC-szempontból nem is GND, nem is táp.
-
A termosztáttal kapcsolatban azt mondta a boltos, hogy úgy kell beszerelni, hogy a kapilláriscső feküdjön neki a hűtő hátoldalának, mert valójában nem a hűtőszekrény levegőjének a hőmérséklete kapcsolgatja, hanem sokkal hidegebb kell neki, -20 fok vagy még hidegebb, és ezt a hűtő hátulján kapja csak meg...
Hát oké, lehet így van, de amikor totál be van jegesedve a hűtő hátulja, akkor viszont mindig hideget érez a kapilláriscső, és akkor a logika alapján sose menne a hűtő (vagy csak akkor kapcsolna be, amikor már totál leolvadt és megromlott benne minden kaja).Vagy én nem értek valamit jól, de nekem ez nem logikus.
-
Kernel
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek ez mi? Haverék lépcsőházának kapcsolótáblájában van belógatva.

Így ránézésre egy vasmagos "DIY" transzformátornak néz ki, amit a háztájiból raktak össze CSIV csavarral. Egyik fele a lépcsőházi automatába megy, másikat nem tudjuk. Arra tippelek, hogy valamiféle indító impulzust ad a világítás vezérlő időzítőnek.
-
válasz
Batman2
üzenetére
De mind a kettőből, ami ráadásul zsír új? A régiből biztosan elszökött, mert azon volt egy lyuk, de hogy mindkettő rossz lenne...hát nem tudom, mindegy is, elvileg ma jön a harmadik.
Gondolkodtam már azon is, hogy én kötöm be rosszul, de a zöld-sárga helye adott, és ha azt nem kötném be, attól még működne...az eredetin amelyik kettő csatlakozón rövidzárat mértem, oda kötöttem a két feketét (mivel rövidzár, fordítva nem is tudom bekötni), a barnának meg kizárásos alapon maradt egy csatlakozó...
-
-
orion1025
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm gyors válaszod!
A fólia egy REMIX C219, így akkor ott nem lesz polaritás kérdés ezek szerint.
Ellenben még eszembe jutott, hogy van egy huzalellenállásom (kerámia házas), de az értékeiben nem vagyok biztos.
Az alábbi szerepel rajta:
SECI RYH 5 A3
2R2 J8618Ezek szerint 5W-os és 2,2Ohm-os?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
orion1025
üzenetére
Érdeklődnék, hogy bipoláris elektrolit kondenzátornál (fekvő) honnét tudom a polaritást,...
Ha bipoláris, akkor nincs neki olyan.
...fólia kondenzátornál nincs polaritás,...
Nincs, ha a kategóriából kizárjuk az eektrolitkondenzátorokat, amik ugyancsak fóliából annak felépítve.
-
orion1025
őstag
Üdvözlet mindenki!
Érdeklődnék, hogy bipoláris elektrolit kondenzátornál (fekvő) honnét tudom a polaritást, ha nincs a burkolatán jelölve? Azt tudom, hogy a pozitív lábat jelölik ezeken.
Másik kérdésem: fólia kondenzátornál nincs polaritás, ha jól tudom?
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Batman2
addikt
válasz
csabyka666
üzenetére
Elszökött belőle a gáz !
Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666
üzenetére
Igen 2 szabályzó van és két motor.
Ez Lehel delux, csak már Zanussi van ráírva.
A fagyinak kint van egy szabályzó 5-ig. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rostiron
üzenetére
Az én alaplapomnál a bootolás képes megakadni, ha a boot alatt rosszkor nyomok rá a billentyűzeten a gombokra. Friss a bios, nem HW-s gond, egyszerűen csak ilyen. Esetleg eljátszhatsz az usb beállításokkal a biosban, meg ha nem az van fent, akkor rakd fel a legfrissebb biost.
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Na igen, nekem is ez lett volna a következő kérdésem, hogy akkor hogyan elég az 1 darab kompresszor?

Én arra tippelek, hogy a hűtőfelület mondjuk 20-80 arányban oszlik meg, és ugyanakkor hűti a fagyasztót is, mint a hűtőt, csak sokkal hatékonyabban. Ebben mondjuk lehet is valami, mert a hűtő hátulja csak egy kb 50×50-es négyzetben jegesedett be, a fagyasztó viszont szerintem szinte mindenhol hűt.
Ha nem sikerülne a következő (harmadik...) termosztáttal sem, akkor arra gondoltam, hogy egy mechanikus időkapcsolóval lehetne működtetni a hűtőt - "direktre kötni", és a kapcsolón beállítani, hogy 30 percig hűtsön, 1 óráig ne, majd megint 30 perc hűtés, 1 óra pihi...de ezt ki kellene tapasztalni, mert sok mindentől függ, illetve nyáron és télen más a helyzet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
A fagyasztót egy PTC (pozitív hőegyütthatójú termisztor) vezérli, mert ott egyetlen hőmérsékletküszöb van. A hűtőnél az igényelt hőmérsékletet be kell lehessen állítani, ezért a termosztát. Azt, hogy a hűtőkörök, hőcserélő ezt hogy oldják meg egyetlen kompresszorral, nem tudom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
Majdnem mindegy. Minden gáznak megvan a pontos hűtágulási együtthatója. A lényeg ennek a paraméternek, a cső hossza és keresztmetszete által meghatározott térfogat és a kapcsoló által igényelt nyomás összehangolása.
-
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666
üzenetére
Nekem Zanussi kombo van és ott külön megy, de hasonló a szabályzója, mint a simának.
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Hm, és tényleg! Melegben tágul a gáz, és az szabályozza, hogy kapcsol-e a kapcsoló (illetve még én is szabályozom, a tekerővel).
Na ezek szerint hiába tettem a fagyasztóba az eredetit, mert az így gáz nélkül biztosan nem fog kapcsolni.

Én nem tudom, milyen gáz lehet ebbe, de eléggé finomra van hangolva, az biztos.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
...akkor mindig mennie kellett volna a hűtőnek - gondolom én
Hibásan. Ha elment a gáz, akkor nincs , ami hó hatására táguljon és nyomást gyakoroljon a kapcsoló(membránjá)ra.
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Erre én is gondoltam, de elég jól le van szigetelve a hűtő, illetve a szonda is be van vonva valamivel, talán azért, hogy ne tudja átvenni a hőt mindenhol, csak a végén. Direkt megnéztem azt is, hogy nem lóg-e rá a hűtőrácsra, hogy ott esetleg meleget kapna, és állandóan bekapcsolt állapotban lenne, de nem...
Az eredeti kapcsolóból elment a gáz, van egy lyuk a szondán, de érdekes, hogy az meg sose kapcsolta be, akárhogy tekergettem, pedig akkor mindig mennie kellett volna a hűtőnek - gondolom én.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
Természetesen a fagyasztóban szakadt kontaktust kellene produkáljon. De nem ugyanaz a fagyasztó vagy a környezet hőmérsékletén.
Én csak arra spekuláltam, hogy esetleg a hűtő szigetelési hibája miatt a helyén melegebbet érez és azért kapcsol be. -
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Igazából pont ezért tettem be a fagyasztóba, mármint ugye egy másik hűtő fagyasztójába, de teljesen ugyanúgy viselkedett jéghidegen, mint amikor szabad levegőn (kb 20 fok) volt. Nekem úgy lenne logikus, hogy minél hidegebb a műszer, annál később (annál nagyobb fokozat esetén) kapcsolna be, de ez már ahogy átbillen 0-ból 1-esbe, azonnal bekapcsolja a kompresszort (azaz a multiméter elkezd sípolni).
Szerintem a kapcsolója rendben van, de a hőmérséklet-érzékelője valamiért nem jó.Vagy te hogy gondoltad?
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem fagyasztóhoz való hőfokszabályzót vettél/adtak véletlenül?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
Plusz érdekesség, hogy a 2db fekete vezetékes lábon amikor kivettem a fagyasztóból, nem volt rövidzár, majd egyet csak úgy magától kattant a kapcsolóban valami, és akkor már rövidzár lett. Gyanús...
Kb. így szokott kattani egy bimetálos termosztát.
Próbáld meg - teszt gyanánt - valahová hidegebb helyre szerelni/tenni a hűtőben ideiglenesen. Nézd meg akkor mint viselkedik
-
Üdv mindenkinek!
Hűtőszekrény hőfokszabályzójával kapcsolatban lenne szükségem egy kis segítségre, mert én már tanácstalan vagyok.
Van egy Zanussi hűtőnk, kb 100 éves (na jó, csak 15...), ami egyik napról a másikra nem akart hűteni. A hőfokszabályzóját akárhogy tekergettem, nem kapcsolt be a kompresszor. Erről a szabályzóról van szó:

4db vezeték csatlakozik rá:
- zöld-sárga a készülékházra
- barna a "középső" csatlakozóra
- 2db fekete a két szélsőreA lábak, amire a 2db fekete vezeték csatlakozik, a kapcsoló állásától függetlenül rövidzárban vannak (ez nem túl meglepő, gondolom nem véletlenül ugyanolyan színű kábelek mennek rá).
Na a gond az, hogy megvettem a szabályzót, beszereltem (természetesen a szondát a hűtő belsejébe tettem, ahogy gyárilag volt), el is indult a kompresszor, amint a 0-állásról egy egészen kicsit feljebb tekertem. Ezt nem gondoltam problémának, hiszen 18-20 fok volt a levegő, szóval oké, hogy bekapcsolt. Viszont egy napig folyamatosan járatta a kompresszort, már kezdett jegesedni a hűtő hátulja (belülről). Gondoltam, biztos rossz a hőkapcsoló, hát hoztam egy másikat...
Most okosabb voltam, nem szereltem be, előbb kipróbáltam. Beraktam egy másik hűtő fagyasztójába pár órára, garantáltan átfagyott, szerintem olyan -15 - -20 fokos lehetett, de mégis ugyanúgy viselkedett: amint átállítottam 1-es állásba, jelzett is a műszer, hogy zárta az áramkört a kapcsoló.Na most vagy az van, hogy mind a két (új, de utángyártott) kapcsoló rossz, vagy én szúrok el valamit, de mást már tényleg nem tudok kitalálni.
Plusz érdekesség, hogy a 2db fekete vezetékes lábon amikor kivettem a fagyasztóból, nem volt rövidzár, majd egyet csak úgy magától kattant a kapcsolóban valami, és akkor már rövidzár lett. Gyanús...Tudnátok adni valami iránymutatást? A kompresszor garantáltan jó, hiszen 1 nap alatt jegesre tette a hűtőt.
Köszi a segítséget előre is!

-
Batman2
addikt
válasz
F_Gergely
üzenetére
Jó kérdés !

Maga a fűtés lehet egy egyszerű megoldás is, amikor ha bekapcsolod, folyamatosan fűt és pl. akkora a teljesítménye, hogy mondjuk 30 foknál magasabb hőmérsékletet nem tud elérni így sem.
Mivel azt írod, nem fokozatkapcsolós, csak ki meg be van, akkor lehet hogy ez a helyzet, ekkor be állásban valóban folyamatos tápellátása kellene legyen a fűtőszálnak.Ha viszont lenne benne valami hőkorlátozó, vagy teljesítmény szabályozás, akkor ha az benne van az ülésben, akkor is folyamatos kellene legyen a tápellátása, ha viszont fokozat kapcsolója lenne (külső szabályozás), akkor viszont több pólusú kábele kellene legyen, mert akkor már hőérzékelőt is kellene tartalmazzon.
A feszültség megléte viszont még csak egy dolog, ha az terheletlenül van, viszont terhelésre meg leesik a fesz.
Tehát akkor is meg kell mérni amikor nincs rajta az ülés és akkor is, amikor rajta van !
Hátha van valami rossz kontakt, pl. egy oxidos érintkező kapcsolóban, csatlakozóban.Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Sident96
üzenetére
A Li-akkuknál jobban ajánlanám számodra a NiCd, vagy NiMH akkukat, mert sokkal könnyebb kezelni őket, bár ez utóbbiak, sajnos a tapasztalataim szerint érzékenyebbek, mint ahogyan írják róluk.
Legigénytelenebbek, gondozás mentesebbek a NiCd akkuk, legalábbis a régiek ilyenek voltak.
Igaz, hogy ezekből sokkal több cella kell pl. egy 7,2V-os telephez, de mégis inkább ezt ajánlom és NiCd-ből is van 1000-1100mAh-ás, bár valszeg nem az a legtartósabb, vagy pedig NiMH-ból hozol össze egy telepet 2000mAh-ás akkukból, ebből ugye már jó ideje kaphatóak a tartós változatok (LSD), alacsony önkisülésű fajták, amik nem vesztik el egy hónap alatt töltésük nagy részét, használaton kívül sem !
Nálam a gyakorlatban nagyon jól muzsikálnak !Ezeket mezeibb töltővel is töltheted akár egyben is, de még jobb, ha a teleped olyan, hogy a cellák egyenként kivehetőek belőle és valami rendes ceruza akku töltővel töltöd újra őket, ami cellánként kezeli, így tudod a maximum élettartamot és teljesítményt elérni !
Ha mégis szeretnéd telepként használni a laptop Li akkukat is, akkor viszont kell minimum egy kis stabilizált tápegység (pl. LM317) és egy soros áramkorlátozó ellenállás, amivel meg tudod oldani, hogy ne legyen túltöltés és ne vehessen fel túl nagy áramot.
Ehhez viszont már egy kis gyakorlat is kell !Ha az áramköröd stabil, akkor biztonsággal lehet a LI-ot is használni.
Viszont LI akkunál a kisütésre is vigyázni kell, ott sem szabad engedni, hogy túl nagy áram folyhasson az akkuból egyszerre a fogyasztóra, nem szabad túlterhelni, ezt részben tudod biztosítani azzal, ha olyan fogyasztót üzemeltetsz róla, ami garantált nem vesz fel több áramot, mint amit az akku normál módon elvisel.
Viszont még ekkor is fenn áll a veszélye, hogy véletlen rövidzár esetén túlterhelődik az akku, ami azonnal felforr és robban !
És minden fogyasztónál biztosítani kell azt, hogy az akku cella feszültsége ne mehessen 3V alá, mert akkor már megint károsodnak a cellák, lerövidül az élettartamuk, nem lesznek feltölthetőek.Mérlegelj.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
Gratulálok a moderációnak!
Velem akadékoskodtál itt két napja egy semmiségért, miközben tudom, hogy igazam volt. Az is nyilvánvaló, hogy máskor, más témákban ennél sokkal többet is eltűrtök. Most meg benézek a topikba, mit látok? Ezt lehet? Nekem nem lehetett rászólni a másik fórumozóra, kulturált stílusban?
Ennyire sz*rba sem nézitek a fórumot tudással, tapasztalatokkal támogató embereket? (Ha az nem haver.)
Gyökér fórumozóval bármikor lehet találkozni, 16 év fórumozás után ilyenen nem fogok meglepődni.
De az, hogy a Prohardveren a moderáció ilyen szinten becsüli meg a régi fórumozókat, akik talán hozzá is tettek valamit a bithalmazhoz, ez már mindennek a teteje. Korábban egy ilyen moderátor miatt vagy 4 évre elfelejtettem a fórumot. Csak egy Google-keresés során tévedtem vissza ismét, véletlenül.
A döntés ezúttal a kezedben van. Meghagyod itt ezt a hozzászólásomat, ezzel elismered az igazságtalan moderátori túlkapás tényét.
Vagy úgy döntesz, hogy ezen a fórumom, 30 év alatt felhalmozott tapasztalataim átadására semmi szükség, ezért törlöd ezt a hozzászólást. De akkor egyúttal már ki is tilthatsz, mert részemről ennyi volt.
Kérem a topik többi látogatóját, hogy erre a hozzászólásra ne reagáljanak, ne legyen belőle flame!
-
F_Gergely
őstag
Sziasztok, kocsiban van gyári ülésfűtés, de nem igazán melegszik fel rendesen, és próbálom sorra venni mi lehet a hiba. Első körben a feszültséggel kezdeném, ha lehúzom az ülésbe menő vezetéket (2 vezeték van, gondolom egy negativ meg egy pozitiv) annak fixen 12V kell legyen a feszültsége, nem? Az ülésen belül van valami szabályzó egység ami aztán lejjebb veszi a feszt ha kell nem?
Maga a kapcsolója egy állású tehát nem több fokozaton fűt. -
Sident96
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Esetleg tudnál ajánlani valami megoldást amit használhatnék kissebb projectekhez 5V felletti feszültséggel és 750~ Ah-s áramleadással(remélem így hívják ^^)? Egyik feladat 2 motor vezérlése lenne. A másik pedig egy lcd karakterkijelző. Sajnos a kis elemekből túl sok kell. Jobb lenne valami aksi féleség.
-
Batman2
addikt
válasz
Sident96
üzenetére
No, de 6,5V-tal hogy akarsz tölteni 7,2V névleges feszültségű eszközt, ráadásul aminek a maximum cella feszültsége 8,4V !??

A lítium akkuk töltése speciális figyelmet igényel, nem lehet túl nagy áramot sem adni rájuk, korlátozni kell az áramfelvételüket, mert a kicsi belső ellenállás miatt nagy áramot tudnak felvenni, és korlátozni kell a maximum töltő feszültséget is, ami nem haladhatja meg a maximális cella feszültséget.
Vagy szerezz hozzá egy spéci töltőt, vagy inkább azt javaslom, hogy ne bántsd őket, meg esetleg fel találnak robbanni kísérletezés közben !

Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Jodanovich
üzenetére
Akkor ne tegyél fel kérdést, mert esetleg válaszolnak rá, akkor is, ha az nem tetszik Neked !
Ez egy szabad fórum, ne Te mondd már meg, hogy ki mit írjon, válaszoljon, mikor Te akarsz csalni !!!
Szégyeld el magad és tiszteld az itt, elektronikához Nálad sokkal jobban értő embereket !!
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Jodanovich
üzenetére
No és mit gondolsz, régebben az emberkék ezt hogy oldották meg ??

Igen is tanulással, ... vagy legalább nem voltak lusták hagyományos puskát írni.Puskát én is írtam, sosem voltam jó tanuló, de még az egyetemet is elvégeztem, és általában nagyjából már meg is tanultam az anyagot, mire a puskát megírtam, többet ért.
Ha ezt a módot akarod, akkor nézz utána a neten Te magad, használd a fejed (legalább ehhez) és találd ki magad, hogyan tudod megoldani, ne várd, hogy tömegesen segédkezzünk ezen problémád megoldásában.
Üdv.
-
Sident96
tag
Üdv! Van 4 darab lítiumionos laptop aksim. 2 sorba és 2 párhuzamosan kötve. Így kapok 7.2 V feszültséget. Találtam egy töltőt aminek a trafója 6.5 voltot ad le. Használhatom ezt az 4 aksi töltéséhez? Sajnos nem tudom hány mA-s a töltő.

Túl lehet tölteni egy ilyen laptop aksit? Ha igen mi baja lesz?
-
sorhas
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ilyen készülékem: Samsung CW-29Z306T
A jelenség, hogy bekapcsolás után ki-be kapcsolgat egy darabig, mintha be kellene melegednie. Azután hiba nélkül üzemel.
Szétszedtem, hogy megnézzem a kondenzátorok állapotát, de semmi bajuk. Kis keresgélés után rátaláltam, hogy az FBOX-on egy Sony CXA2165Q típusú IC szokott problémás lenni. Ha felmelegítem, akkor egyből jó, nem kapcsolgat. Így tuti, hogy ez a probléma. Rendeltem is egy ilyen IC-t, azonban nekem a cseréjéhez sem a szaktudás, sem a megfelelő eszközpark nem áll rendelkezésre.
Van esetleg valaki, aki meg tudja csinálni ezt az IC cserét Budapesten? -
törölt tag
Van egy hifi készülékem amiben van 2db deperz dB műszer. Sajnos nem futnak teljesen együtt. Úgy figyeltem meg, hogy a nyugalmi végállásban egyformák, de ~300mV-ot mérve az egyik a legutolsó jelet mutatja, míg amásik az utolsó előttit. Van egy másik ilyen gépből még 2db műszer tartalékban, szeretném cserélni, de nem tudom melyiket. Van ugyan a műszereken egy csavar, de szerintem az csak a nyugalmi helyzet beállítására szolgál. Azaz kikapcsolt állapotban a legelső jelre hangolhatom vele. Persze lehet tévedek.
Arra gondoltam, hogy csinálnék egy potival szabályozható 0-400mV kapcsolást és feljegyezném mindegyiknél, hogy melyik beosztáshoz mennyi fesz kell és a leginkább passzoló kettőt szerelném vissza.
Tudnátok abban segíteni, hogy 12V vagy 5V egyenfeszültségből milyen megoldással tudnék a deperz műszer meghajtásához szükséges 0-400mV közötti tartományt elérni? Sajnos nincs meg a kiszámolásához a kellő tudásom. Gondolom a műszerrel sorba is illene kötnöm valami ellenállást, igaz?
Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni benne.
-
Jodanovich
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Nem kérdeztem és nem is érdekel amit írsz... Itthon mindenki késztetést érez arra, hogy na ő majd megmondja. Nem érdekel. Ha 5 év alatt nem kellett ilyen dologhoz nyúlnom akkor talán el tudom dönteni, hogy akarok e még a 4* 60 ezer ft os tárgyra még most is +60 ezret beleverni... Mégegyszer elmondom senkit nem érdekel, hogy te hogy csináltad. Itt nem ez volt a kérdés...
-
Jodanovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Most vizsga utáni vizsgára kérelmezek, addig nem lesz nagy lobonc.
A lényeg, hogy felvettem több órányi anyagot és mp3 ról játszom le. AbBluetooth os most kilőve. Azon gondolkodtam, hogy kettő elemet tekkelek bele, nem mellesleg meg ez a sony állítólag a legjobb ezekhez, még sem bírta ki a 90 perces vizsgám. Annyit tudtam leírni, hogy vagy meg van vagy nincs. teljes határeset. Így is 4. tárgyfelvételem és arra kell rájöjjek, hogy a könyvéből szóról szóra akarja vissza az anyagot... Most is 170 en voltak UV-zni? Majdnem ennyien vannak egy évfolyamban... -
Lompos48
nagyúr
válasz
Jodanovich
üzenetére
Legalább hatvan sikeres vizsga van mögöttem, egyet se buktam el, pedig nem léteztek akkor ilyen kütyük. Érdemlegességnek annyit tartok a hozzászólásomból, hogy csaláshoz segédkezni az már fél csalás. Így látom én. De mindenki olyan/azt az utat választja az életben, amilyet jónak lát. Reagálásod után nem írom le, hogy mit kívánok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jodanovich
üzenetére
Növessz hosszú hajat, és használj rendes BT fülest, nálunk egy arc így tolta.

BTW a kérdésedre amúgy nem nagyon lehet mit válaszolni, vegyél jobb minőségű elemet, vagy vigyél magaddal tartalékot és old meg a cserét menet közben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Jodanovich
üzenetére
Tanulással, és az nem is merül le.

-
Jodanovich
senior tag
Srácok adott egy a képekben szereplő fülbe teljesen bedugható füles.
Szerettem volna egy vizsgán használni a frissen vásárolt cuccot. Viszont fél úton az elem megadta magát, és alig hallottam valamit (inkább semmit), így kétesélyes, hogy meglesz e a vizsga.
füles
füles széttekerveKövetkező lenne a kérdésem, hogy lehetne megoldani a hosszabb üzemidőt?

-
Batman2
addikt
Van egy másik alkatrészis, egy tranzisztor, SD350-es jelzéssel.
Erre meg azt leltem hogy 2SD350 lehet, viszont ilyet nem biztos, hogy tudok szerezni, továbbá szerintem alkalmas lehet más fajta, jobban ismert, könnyen beszerezhető tranyó is helyette, pl. a BD240-es. Ugyan netes kereszthivatkozásban nem hozta ezt helyettesítőjének, de az alap értékeket figyelembe véve, 3A, 60-80V, ez is jó lehet, az pedig ebben az esetben nem hiszem hogy problémát jelentene, ha a DB csak alacsonyabb frekvencián tud működni, nem 60MHz-esn, mint ez.
Itt látszólag lassú kapcsolást végez, csak adott értéknél ki, majd később be kapcsolja a szelepet, PWNM szabályozás pedig nincsen benne, értelme sem nagyon lenne.Szerintetek, jó lehet helyette, vagy mindenképpen szerezzem be a 2SD-t ?

Üdv.
-
Batman2
addikt
Van egy ICm, amire annyi van írva, hogy V4538D.
Neten keresve erre azt találtam, hogy CD4538 - dual monostabil multivibrátor.
Jól találtam ?
Az eszköz egy 4T trabant alapjárat vezérlője, ami a motor fordulatszámától függően kapcsolja be, vagy ki az alapjárati üzemanyagot.
Fordulatszám jel feldolgozására jó pl. az 555-ös is, ebből kiindulva ebben az esetben erről az ICről lehet szó.Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember

Cinkes!

-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG
üzenetére
Ezért gondoltam arra még délután, hogy csatornánként egy ilyen modul (lehet) megoldaná a problémádat. Ugyanakkor nem tudom (!) mi lehet a kimenetek DC szintjével. Azzal lehet összegubancolódik a dolog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG
üzenetére
Nem ismerem a védelem kapcsolását ezért nem tudok ehhez hozzászólni. Ha neked van, szúrd be ide! Amit gyanítok: a hangszórószálak egyeszerúen kapcsolva vannak a relék által. Nem tudom mi vezérli az egészet. Ha az egész csak egy késleltetés, akkor a gond csak a táplálás megoldása.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Tudtam, hogy rá kell kérdezni.

De hogy oldjam meg a tápellátást? Fém ház, az erősítő 24V-ot kap. Ugyan innen kap tápot a védelem is, de az 7812-vel van stabilizálva. Az erősítő kimenetei közt nincs egyenáram, de a GND-hez képest már van 12V, ami miatt nem húz meg a relé. Ezzel most mit?
Kössem csak ki? Egyébként az induktivitásokon és az IC-krn kívül kicseréltem rajta mindent (kondik, OPA, stb...), de azért jó lenne egyenáram védelemre, koppanásgátlónak... -
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG
üzenetére
Az adatlap szerint mindhárom csatorna hídkapcsolású (lehet). Ebben az esetben és külön szerelnék védelmet mindegyikre. Vagy csak a hangszórók csak egyik szálát megszakítva, amikor már csak 1 1/2 is elég lenne.
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG
üzenetére
A TPA3116 kimenetei eleve hidaltak, a mélysugárzót meghajtó
erősítő kimenetei pedig párhuzamosan vannak kötve.
Szerintem ne kösd be oda ezt a hangszóró védelmet.
Bár sima koppanás gátlónak talán felhasználható. -
krisztianAMG
senior tag
TPA3116-tal szerelt 2.1-es erősítőnél a a két normál hangszóró útjába rakhatok relés, közös földes hangszóróvédelmet, ugye? A 100W-os kiemenet hidalt, oda világos, hogy nem mehet.
-
shield
őstag
válasz
darvinya
üzenetére
"Azt tudom.
Maga a generátor nem töltötte vissza annyira kisebb aksit, hogy az elektronika ne tiltson le a következő indításkor.Amúgy F. E. autó GTE vezérléssel.
Nagyobb generátor tönkre tette az elektronikát üzem közbenAz áttétel meghajtásban/fordulatszámban van szerepe."
- Ha jó a generátor és az aksi is, akkor fullra feltölti, mérettől kapacitástól független. A feltöltési idő függ a
két eszköz adataitól.- Ha a generátor jó, akkor nem teheti tönkre az elektronikát. Teljesítménytől függetlenül.
- Ha egyes nagy köbcentis autóban nem áttételes önindító lenne akkor, nem igen indítaná el a megszokott
méretű önindító és teljesítményű akksi.
Példa rá az én 2.3-as 5 hengeres autóm. Ez a kis önindító és a 72A/h akksi igen kevés lenne hozzá.Még annyit hozzá fűznék, hogy csak 3A-rel töltöm az akksim. A lekettyent akksinak is elég félóra, hogy elindítsam. Semmiképp nem használnák nagy teljesítményű gyors töltőt.
-
PHM
addikt
válasz
pumi1980
üzenetére
Az első mindössze 4 méretet tud: 1,5; 2,5; 4; 6.
A második 0,5-től 6, vagy 10-ig mindent.
Ráadásul cserélhetők benne a pofák, amiket kis szerencsével
később külön is megvehetsz hozzá, ha szükséges. (Pl saruzó pofa.)
Nekem mindkét típus van, sőt, az érvéghüvelyekhez pluszban van
egy harmadik is, amivel gyorsabban lehet dolgozni.
Igaz, én iparszerűen használom őket.
De egy szó, mint száz, én otthonra is inkább a másodikat venném,
mivel sokkal univerzálisabb. -
-
And
veterán
válasz
Gyuszi83
üzenetére
"Az jó lenne hozzá vagy már az sok lenne ?"
A kábelmodemed pont annyi árammal fogja terhelni a második tápot, mint amennyivel az eredetit terhelte. A tápegységekre írt áram nem azt jelenti, hogy a terhelés felé mindenképp annyi fog folyni, hanem azt, hogy a tápegység legfeljebb annyit tud leadni. Ezt hívjuk a tápegység terhelhetőségének. -
Gyuszi83
tag
Sziasztok.
Kérdésem az lenne, hogy elromlott a kábelmodememnek az adaptere 12V 800 mA-es. Találtam itthon egy 12 V 1200mA-es adaptert. Az jó lenne hozzá vagy már az sok lenne ?
Köszi.
Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
- IPAD 7 2019 Wifi+Cellular 128GB , ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL, 27% ÁFÁ-s
- Ps5 slim digital bontatlan 2 év MM gari!
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 14 M4 MAX 14 32GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető Deák
- Arany János - Kapcsos könyv
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)