- Tonnara di Scopello
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Sikeres CoffeeTime modok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666
üzenetére
Megnézni/mérni mekkora a LEDen eső feszültség és áram teljes fényerőnél. Az elem(ek) feszültségének függvényében esetleges ellenállást számolni. Ki kell iktatni az elektronikát. Sorosan kötni elemet-ellenállást-LEDet-kapcsolót. Reménykedni abban, hogy a kapcsoló bírni fogja azt az áramot.
-
Üdv mindenkinek!
Pár hete írtam a topicba egy vadászlámpával kapcsolatban. Most, hogy a haver elhozta, szemügyre vettem én is, de szerintem nem lesz egyszerű a feladat. Itt egy kép, erről lenne szó:

Hajdanán 3 mikrokapcsoló (nyomógomb) volt rajta, mára csak 1 maradt, de ez lényegtelen - párhuzamosan voltak kötve úgyis.
A lámpa működése:
- 1 nyomás: erős fény
- 2 nyomás: gyenge fény
- 3 nyomás: villogó erős fény
A nyomógombot nyomva kell tartani, különben nem világít a lámpa.Haver azt szeretné elérni, hogy - nyomvatartva, vagy anélkül - csak a legerősebb világítás funkció legyen elérhető. Szerintem 99%, hogy ez lehetetlen, mert itt biztosan van valami kis elektronika, ami ezt vezérli - a nyomások számának függvényében persze - de gondoltam Ti biztosan jobban értitek ezt a témát.

Szerintetek? Van rá esély?
-
Kernel
nagyúr
Lehet ellenőrizni elemmel vagy valami adapterrel, pár volt feszültséget kötni a hangszóró lehúzott csatlakozójára, ami ettől recsegni, kattogni fog. Így beazonosítható egyértelműen. Vagy multiméterrel ellenállást mérni, sípoltatni.
Önmagában a hangszórópolaritás cseréje nem okoz ilyen feltűnő jelenséget. A sztereó hangképet elrontja, de a többi, ami le volt írva (balansz stb.) jelenség nem áll elő.
Szerk: elméletileg kizárt dolog szerintem, hogy a hangszóró polaritását cserélted meg, keresztbe volt kötve, most állt helyre.
Hacsak nem akusztikusan jött létre a kioltás, ami az autó zárt terében jobban előfordul, mint egy szobai rendszeren.
-
A polaritás rendben van, nincs fordítva kötve a +/-? A kábel szigetelése nem szakadt valahol, nem testel le?
Nálam a négy csatornás rádiónál össze volt mókolva a két első csatornára párhuzamosan, e mellé a hátsó kettő fordított polaritással is volt kötve, csodás volt. 1400 pénzért vettem gyári ISO átalakítót, kivágtam a fenébe a fél méter vezetéket és a három méter szigszalagot, összedugtam a stekkereket (szerencsére nem vágták le a gyáriakat), és ég és föld volt a különbség... -
qdak
addikt
Az a baj h jol van kotve :/ mit probaljak meg?
-
Kernel
nagyúr
A 8 pólusú ISO szabványú csatlakozónál teljesen elkülönül a 4 hangszóró 8 vezetéke, egyik eret sem szabad közösíteni. Ezek ugyanis hídvégfokok földfüggetlen kimenetei.

Régifajta autórádióknál olyan csatlakozó, ahol oldalanként az első-hátsó hangszórónegatív közös volt, ha jól emlékszem. Ezekben kicsit kezdetleges módon, egy fémréteg potméterrel lehetett szabályozni az előre-hátra viszonyt, a potméter közvetlenül a hangszóró áramkörébe volt bekötve úgy, hogy középállásban 0 ohmot képviselt. Előre vagy hátra húzva pedig nőtt az ellenállás, valamelyik irányba. Ez egy rossz hatásfokú, elavult megoldás.
-
qdak
addikt
Ha jol ertem, ugyanarrol a + rol megy mind 2 hangszoro? Igazabol van 4 kimenet, egymas mellett, alul folul meg a plusz minusz, de megnezem, (remelem nem sorba kototte az elozo tulaj a 2 hangszorot)
-
Kernel
nagyúr
Pedig rosszul van bekötve, középállásban a sztereo különbségi jelet hallod (bal és jobboldal különbségét).
Ezek főleg magas hangok, a szólóénekes pedig szinte eltűnik belőle, mert ő középről, azonos fázisban szól mindkét oldalon, ezért kioltódik. A basszusok is kioltják egymást, ugyanezen okból.
Balanszot elhúzva pedig javul a hang, ilyenkor ez így működik.
-
qdak
addikt
Sziasztok, attettem az autoradiom, masik autoba, ahol a hangszorokat, nem en kotottem hatul, masikba rendesen szolt, itt azt tapasztalom, ha centeren van a balance, furan szol, ha eltekerem jobbra, vagy ballra, az aktualis oldalon szepen szol, megjon a basszus, ahogy kene, vajon mi lehet? Radio jol van bekotve tobbszor is megneztem.
-
Kernel
nagyúr
Az a gond, aki nem ért hozzá, még a párhuzamos kapcsolásra is rá tudja mondani, hogy azok sorban vannak (egymás után), volt már ilyen.
Sajnos ezt ilyenkor alaposan fel kell térképezni, tápellátást is tisztázni, utána kitalálni a megfelelő konstrukciós módosítást. Fényerőt szabályozhatóvá lehet tenni, akár LED-es, akár izzós megoldásban. Inkább az jelenthet gondot, ha a LED nem úgy sugároz, foltos lehet a világítás, mivel izzókhoz alakították ki az elrendezést.
Ha ragaszkodsz az eredeti konstrukcióhoz, még akkor is lehet gond, esetleg mégsem fog jól világítani, látszólag egyező paraméterek dacára.
-
Kernel
nagyúr
A milliamperjét ezek sem tudni
Ki kell mérni. Lehet, hogy eleve nagyobb teljesítményű.
Meg azt is ellenőrizni kellene, ténylegesen hány V-ot kapnak az izzók? Véletlenül nem kettesével vannak sorba kötve? Ami 16 V-ra jönne ki, de mondjuk direkt így lett kitalálva, a kímélő üzem érdekében. Nem túl életszerű, hogy az izzókat egy belső feszültségcsökkentőről táplálják.
De ha már idáig eljutottál, be lehetne barkácsolni egy DC konvertert, amivel igény szerint állítható lenne a fényerő.
-
Odzse
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Szia,
Sajnos nincs nála megfelelő mennyiségű izzó.Az USA cég,ahol találtál,pedig úgy látom,hogy nem szállít az EU-ba.
Több napja túrom a netet,de nem találok izzókat.A gondom az,hogy nem vagyok jártas az elektronikában és nem is igazán tudom,hogy hol keressem.Viszont Te két perc alatt találtál két oldalt is,ahol vannak ilyen izzók
Tudnál esetleg olyan oldalt is ajánlani,akik az EU-ban vannak?Nagy nehezen találtam itthon 4db 9 voltos izzót.A milliamperjét ezek sem tudni.Betettem a rádió LCD kijelzőjébe,de lényegesen erősebb,mint ami kellene.Nem erre számítottam,mivel 8 voltos kellene,így gondoltam a 9 voltos izzó 8 volttal táplálva nem lesz erősebb fényű,de aztán lehet,hogy a 9 volt az 6 volt,csak az üzletben elnézték a dolgokat

A képen jól látszik,hogy mi a bajom a fényerővel.A rádió kijelző és a gombjai sokkal erősebben világítanak,mint a klímáé.A klíma vezérlőbe rendeltem gyári-eredeti izzókat,mert az elérhető és azok 12 voltosak.
-
PH-User
addikt
Jó estét, sziasztok!
Pár napja kinn felejtettem az udvaron a digitális multiméteremet aztán egy zápor miatt beázott.
Bekapcsoltam, de a különböző funkcióknál össze-vissza értékeket mutat sajnos, egyedül a zümmer része működik rendesen. Van esély, hogy megjavítsam vagy ne kínlódjak vele? Nem a leggagyibb, ~3500Ft körül volt, mikor vettem. -
darvinya
titán
Erre (#47470) darvinya valaki?
Annyival kiegészíteném, hogy Prevent MK Multi6 Univerzális jó lenne, akár szigetelőként is?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Az IC melegedését kézrátétellel.
A fejhallgatót így nem nagyon tudod túlterhelni, mert a dobhártya általában hamarabb feladja.
-
dudika10
veterán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
" ... nagyobb árammal próbálkozik ... "
Ki írt ilyen marhaságot? Ő sem tanult elektronikát.
" ... de a membrán elfárad."
Persze, és lefekszik aludni. -
Kernel
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
A végén van az igazság egyértelműen, a füled indikálja a teljesítményt.
Ahogy nő az impedancia, ugye azzal párhuzamosan nő a hangerő is a fejhallgatón.
Legalábbis ez a szoftveres beállításra értendő, vagyis nagyobb impedanciájú eszközhöz növeli a kimenőfeszültséget. Gyakorlatilag a feszültségerősítést.
Magára a fejhallgatóra nyilván nem igaz, mert ha annak növelnéd az impedanciáját, akkor azonos meghajtójel esetén kevesebb teljesítményt kapsz.
Inkább a hangkártyán lévő végfok IC melegedését kell megfigyelni, hogy nem terhelődik-e túl, bár nem valószínű.
-
Bjørgersson
félisten
(#47450) darvinya hozzászólására lett volna válasz.
A héten vettem egy Asus Xonar DGX hangkártyát, amire ha rádugom a fejhallgatómat (Superlux HD681 Evo), akkor kb. negyed olyan hangosan szól, mint eddig az alaplapi hangchippel. A hangkártya szoftverében van egy ilyen opció;

<32 Ω - így szól kb. negyed hangerőn az eddigihez képest
32~64 Ω - valamivel hangosabb, de még mindig nagyon halk
>64 Ω - már egész korrekt a hangerő, de még mindig érezhetően halkabb az eddigihez képest, kb. olyan 2/3-a lehetA fejhallgatóm impedanciája 32 Ω, és alapértelmezetten a szoftverben is <32 Ω-ra volt állítva ez a "kapcsoló". Ahogy nő az impedancia, ugye azzal párhuzamosan nő a hangerő is a fejhallgatón.
A kérdésem pedig az lenne, hogy ha én átállítom >64 Ω-ra ezt a cuccost, akkor a későbbiekben lehet-e valami baja a fejhallgatónak? Szerintem igen, de sajnos elektronikát még nem tanulunk, a középsulis fizika meg mintha nem is lett volna, úgyhogy inkább itt is rákérdezek.
Két választ kaptam egyik;
- az egyik szerint maradjon <32 Ω-ra állítva, mert "Ha azt állítod be, hogy nagy az impedancia, nagyobb árammal próbálkozik, ergo hangosabb lesz. Ha túl nagy az áram, nagyobbakat ugrik a "hangfal", hangosabb lesz, de a membrán elfárad."
- a másik szerint pedig állíthatom nyugodtan >64 Ω-ra, hiszen eddig is magasabb jelszinttel használtam az alaplapi hangchippel, s ha attól nem halt meg, akkor ettől sem kelleneTi mit mondtok?

-
darvinya
titán
Sziasztok
Lenne LCD amit elvileg UV ragasztással lett érintőre ragasztva.
Viszont levegő hatására kristályosodik ragasztó.Mivel lehetne letisztítani?
Találtam Goof Off univerzális sprayt, de azt csak külföldre lehet rendelni.
-
kjani18
őstag
Szia!
Vagyon egy torroid trafóm.Primert hálózatra kötve: Szek. fesz 17V, tekercs 1mm átmérőjü rézhuzal.
Vastagsága 37mm, külső átmérő 82mm, lyuk a közepén 31mm Primer Ohmos ellenállás:34 O
Saccolja meg valaki legyen szíves a trafó terhelhetőségét!Köszi Jani
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Ilyen definícióhoz egy 2x erősítésű műveleti erősítő.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok.
Egy -6V és +6V között változó áramforrást kellene felerősítenem -12V és +12V-ra.
Pl ha az eredetin 3V van akkor az erősítetten 6V legyen.
Mivel a legcélszerűbb megoldani ezt?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
viktor0312
üzenetére
Használható. Még az is megtudható szakadás esetén, hogy melyik felén van szakadás. Ugyanakkor 3 dollárnál kevesebből megvehető egy pici 3 számjegyű feszültségmérő, amiből nem csak szakadásra lehet következtetni. [link]

-
Lompos48
nagyúr
válasz
viktor0312
üzenetére
Persze. Nem komparálni, hanem mérni kell. Feszültséget. Akár a közepén is, vagy akárhol, bármelyik véghez képest.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
viktor0312
üzenetére
Egy komparáláshoz (magyarul összehasonlításhoz) minimum 2 mennyiség szükséges. Mit mivel?
-
Kernel
nagyúr
válasz
viktor0312
üzenetére
Autóban 20 A-os biztosítékot mutat a kézikönyv, tehát elvileg elég, de meg is lehet mérni a hidegellenállást.
Nem nagyon értem, mit akarsz a komparátorral, simán multiméterrel is mérhető a feszültség, ami egyébként lehetne 6 V is, mérés szempontjából mellékes.
Ahol meg van szakadva, ott a szakadás két oldalán a tápfesz. mérhető.
-
darvinya
titán
válasz
viktor0312
üzenetére
1. Ez a fűtő berendezéstől függ, annak teljesítményél kicsivel nagyobb.
-
viktor0312
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni kellene egy tápot építenem autó hátsó ablak fűtéshez. Kérdésem az lenne mekkora teljesítményű kellen? Szakadást kellene mérnem a szálaknál. Van egy komparátor áramköröm hozzá már,csak feszültség alá kellene helyeznem az ablak fűtést is! Várom a válaszokat! Köszönöm. -
darvinya
titán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Konkrétan mi a gond?
-
-
Bjørgersson
félisten
Sziasztok!
Hangkártya - fejhallgató - hangerő - ellenállás problémával kapcsolatban tudtok segíteni?

-
Kernel
nagyúr
válasz
Zirowe
üzenetére
Pedig ilyen ötletekből kár is keletkezhet.
GND-t én leginkább a panelrajzolatból állapítom meg, vagy abból is kiderül, hogy a fémvázhoz, csatlakozók fémházához képest minimális ellenállás mérhető.
Jelbevitel zavartalansága szempontjából legjobb a bemenetnél GND-re kötni, de mint említettem, a tápáram még beleszólhat ebbe a dologba.
-
Zirowe
nagyúr
A -30ra kötés nem tudom honnan jött.

Leszedve onnan máris csökkent a búgás.
Most próbálok GRND jelölésre kötni, de azok csak hang átkötéseknél van.
A jw8nál lévő F F-ek nem földelések?És akkor akár önmagára, az rca GRNDjére is ráköthetem?
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya
üzenetére
+12V-ot valószínűleg a hűtőbordán lévő 7812 állítja elő, annak kimenetére nem szokás nagykapacitású szűrést tenni, mivel az IC a bemenő hullámosságot is kiszabályozza. Már amíg van hozzá tartalék.
Ugyanakkor a stabilitást ronthatná is, terhelésváltozásra nem tudna olyan gyorsan reagálni. Ezért 100 μF kapacitásnál nagyobbat ott nem látni gyakorlatilag, gyári készülékekben sem.
Inkább az áramfelvétel lehet érdekes, ami a 7812 hőmérsékletét növelheti, azt kellene majd ellenőrizni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zirowe
üzenetére
De honnan jött ez, hogy a -30-ra kötöd, az egy GND pont?
A tápegység puffereinek GND pontján, vagy a tápkimenet GND-n lehet próbálkozni, vagy az audio alaplap GND-n. Nem pont vezetékre, inkább a rézfólia GND felületére. Akár az RCA-csatlakozónál is, de ez függ attól is, hogy az egység tápárama tartalmaz-e impulzusokat, ami becsatolódhat.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
Sziasztok, megjött a bt modul, amiről korábban írtam.
Igaz, még nem a kocsiba való, hanem az itthoni hifihez való.
Régi sony hifit szétszedtem, rca bemenet belsejére ráforrasztottam a hangkábeleket, tök szépen szól, a búgást is sikerült teljesen megszüntetnem.
Legalább is addig, amíg külső tápról kapja az áramot.
Viszont mivel az nem lenne vmi szép megoldás, ezért szeretném megoldani, hogy a hifitől kapjon áramot.
Be is kötöttem, bekapcsol, működik, csak baromira búg.
Ha külső tápon van, akkor nem.
Mi lehet a baja?Így nézett ki az elején a hifi belülről, balra alul a táp:

Itt pedig az a tápból kijövő és a hifibe menő kábel, amit megcsapoltam:

Ezt a JW8 feliratút, a a FOR+12V ment a modul tápcsatlakozójából pirossal jelölt kábelre, a -30 feliratúra pedig a fekete kábelt kötöttem.
Mit rontottam el? -
hNp88
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
maradok tisztelettel, és többnyire csöndben, félig meddig read-only módban.

építgetem a kis csöves erősítőimet, meg órákat, ilyesmit, mindent ami csővel megy, nagyon magával ragadott az "őskori" (inkább hőskori) technika.
elsősorban saját magam szórakoztatására, de hosszabb távon azért remélem ha nem is sokat, de kicsit profitálhatok belőle. ideértve azt, hogy nem hiába szerzek tapasztalatot ezekkel a dolgokkal.
mindehhez pedig éppen mostanság rendezem be az új műhelyemet, a szoba már kissé szűkös terep volt

-
hNp88
aktív tag
mai nappal kézhez vettem az 5-ös (80%) elektronika érettségimet.
nem nagy eredmény, csak azért írom ide, hogy köszönetet mondhassak az itt olvasottakért-tanultakért Lompos48, Kernel és sörösló fórumtársaknak, illetve mindenkinek, akik hozzászólásaival találkozhattam itt, esetleg épp az én kérdéseimre-bénázásaimra válaszoltak. köszönöm!
nem merem biztosra ígérni, de lehet, hogy pár év (sajnos nem 4-5, ez biztos) elteltével a villamosmérnöki diplomával a kezemben köszönhetem meg ismét az itt felhalmozott tudásanyagot.

-
Lompos48
nagyúr
60 mA-es található interneten. Kis türelemmel biztosan a másik is felbukkanna.
-
Odzse
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Azért nem,mert a körülötte lévő összes műszerben lévő gombnak egyforma a fényereje és akkor át kéne ledezni mindent.Viszont a többi műszer 12 voltos izzókkal megy,így azokba könnyű találni izzót.Szóval ahhoz,hogy minden fényerő egyforma legyen,ezáltal gyári.Muszáj találnom a megadott paraméterű izzókból.
-
Lompos48
nagyúr
Nem gondolkoztál 3mm-es LEDekkel való helyettesítésen? Azokkal az örökkévalóságig megoldanád a gondot. Például.... Az egyenáramú táplálás kapásból adott autóban. Valami pici SMD ellenállások még begyömöszölhetők sorba kötve.
-
Kernel
nagyúr
-
Odzse
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy 16 éves Nakamichi autórádióm,amiben kiégtek a gombok és az LCD képernyő háttér világítása.Ezeket szeretném kicserélni.
Sajnos elég érdekes izzók vannak benne.
10db 8 voltos,60 milliamperes forrasztható lábú rizsszem, átmérő 4mm
2db 8 voltos,100 milliamperes forrasztható lábú rizsszem, átmérő ~5mmNem nagyon találok olyan üzletet itthon,ahol elérhető lenne ilyen izzó.
Tudnátok esetleg tippeket adni,hogy melyik üzletben keresgéljek?Ebay-en ugyan találtam,de csak az USA-ban.Vagy,ha valakinek van otthon ilyen izzója,akkor tőle is szívesen megvásárolnám.A segítségeteket előre is köszönöm.

-
válasz
Kernel
üzenetére
Akkor talán azért, mert ez egy mélynyomó, és erősen rezeg benne minden.
Egyébként én is erre gondoltam, csak azt hittem az elektronikai cuccok fém részei stabilabbak annál, h a mélyfrekvenciás rezgések ártsanak neki.Már gondolkodok rajta, h visszaviszem.
Egyre inkább nyílik a bicska a zsebemben.
-
darvinya
titán
Üdv
Most cseréltem kijelző+érintőt egy telefonba.
Mind szépen üzemel, addig míg el nem indul teljesen az Op. rendszer(Android) .
Na utána kép szétesik, olyan mintha inverz szín kép lenne, az érintő nem érzékel.Nem tudok rájönni mi lehet a gondja.?
Az Op. rendszert nem rakhatóm újra, mert a tulaj nem szeretne adatot veszteni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Szoktak így rögzíteni egyes alkatrészeket, kábeleket, mechanikus mozgások, rezgések kivédésére, hogy ne törjön ki a láb, bekötés stb. Nem mindig van gyakorlati haszna, bizonyos esetekben megnehezíti a javítást, de ennek ez a módja.
Kivételesen inkább a tartósság vezérli a gyártót, pedig ehhez kell külön ragasztóember is, valamit ragasztó, ami költséggel jár.
-
Köszönöm a válaszokat.
Az a trutyi az nem a kondenzátorból folyt ki, az egész nyákon több helyen is ilyen feketés megszáradt ragacsnak tűnő anyaggal vannak bevonva a műanyag alkatrészek, szóval én is arra tippeltem, h az inkább azért van, h ne lehessen a későbbiek folyamán olyan könnyen eltávolítani az adott alkatrészt ha esetleg cserélni kellene (hanem vegyen a felhasználó új készüléket).

Mondjuk nem tudom, a kondik köré minek tettek belőle, minek azokat odaragasztani?Közben összecsavaroztam.
Működik, rendben van, de akkor beszerzek két 35V-os kondenzátort, és átcserélem őket.
Kár, h nem értek hozzá, ezek szerint felesleges volt elvinnem "szerelőhöz", ha magam beszerzek két kondit, kicserélem, megúsztam volna jóval kevesebből.
Csak a forrasztó otthon van a Balatonnál, meg úgy voltam vele, h biztos más baja is van, minek vágjak bele.Egyébként Esztergomban a buszvégen levő elektronikai eszközöket javító szervizbe vittem.
Hát itt nincs nagyon választék, nincs hová vinni, ha elromlik valami, csak ez a szerviz van a városban. :/
6ezer Ft volt egyébként a "javítás".
Azt gondoltam, valamit cserélt benne, és mondom na, 6ezer az rendben van, még örültem is neki, h legalább ez is megvan, nem kell új cuccot vennem.
-
llaszlo
veterán
Ezek a típusú kapcsolók, hogyan zárnak? Melyik lábakkal?
[link] -
Kernel
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Annak a ragasztónak szokása megbarnulni, ami önmagában ártalmatlan, ilyen látszik a másik képen is:
Kondenzátorokat illett volna cserélni, noha van olyan ESR-mérő, amivel kiforrasztás nélkül lehet vizsgálni a kondenzátorokat, de ha feltételezzük, hogy az egyik méréssel jónak tűnt, akkor is ki kellett volna dobni.
Vannak ugyanis olyan kondenzátorok, ami már púpos, de a feladatát ellátja, a készülék hibáját nem az okozza, hanem valami más. Nyilván attól még a közeljövőben tönkremehet teljesen.
Olyan is előfordul, hogy 25V tápra 35V-os kondit tesz a gyártó, de az kell is, elkókat ajánlatos túlméretezni.
Fordítva egyébként biztosan nem tette be, mert attól rövid úton felfő, eldurran. Vagy talán azt hitte az okostojás, hogy a két kondi úgyis párhuzamos, tehát 10 000 μF helyett betesz 6800-at, ami a célnak meg is felelne.
De ez láthatóan duplatápos, DC-csatolt végfok (nincs hangszóróleválasztó kondenzátor), tehát nem párhuzamos kondenzátorokról van szó. Tehetett volna bele egyébként 2x 6800 μF kapacitást is, az nem lett volna gond.
-
PHM
addikt
válasz
Thunderzolee
üzenetére
"Azt mondta, h nem csak a mélysugárzó erősítője volt rossz, hanem mindegyik búgott."
Ez tipikusan nem a végfokok hibájára, hanem szűretlen,
illetve gyengén szűrt tápfeszültségre utal.
Ennek pedig az általad is észrevett, púpos, erősen csökkent kapacitású
kondenzátorok az okai. (Én mindkettőt kicseréltem volna.)
Az, hogy a cserélt kondenzátor kapacitása nagyobb az eredetinél, nem baj,
viszont hogy a névleges feszültség tűrése csak 25V a 35V-tal szemben,
az a későbbiekben akár gondot is okozhat.
(Általában az elkók névleges feszültségét túlméretezik a gyártók, így lehet,
hogy a tápfeszültség bőven 25V alatt van.)
Mindenesetre én kicserélném mindkét kondenzátort, 35V-osra, és 4700 uF,
vagy nagyobb kapacitásúra.
Az a szervizes "szakember" meg szégyellje magát.
Ennél még egy autodidakta ezermester is korrektebben dolgozik.
-
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Fú, bakker, ezt az igénytelenséget! Visszavinni, és visszakérni a pénzt, illetve mindenkinek elmondani, hogy oda aztán ne vigyen semmit! És ő szerelő??? Ennyire én is értek a repülőgépekhez...

A kondikra vonatkozóan, ami benne van eredetileg, azzal megegyező, vagy nagyobb feszültségű mehet bele (a hely szab csak határt), kapacitását tekintve van egy tűrés, ha jól emlékszem 15%-kal lehet nagyobb az eredetinél, de ezt majd a többiek megmondják.
Ezt a gányolást nézve azt is el tudom képzelni, hogy a polaritást se nézte az illető.

-
Ribi
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Akkor te nem egy elektronikai szerelőhöz vitted, hanem egy barbárhoz.
Az, hogy nem látsz rajta mást, csak fel van púposodva, akkor azt is jelenti, hogy nem láttál még kaját odaégve.
Jól látszik, hogy a kondik alja odakozmált. Nem kicsit nagyon.
Ki kellett volna szedni mind2 kondit, letisztitani a nyákot, megnézni, hogy más is sérült-e a környezetében és utána belerakni kondikat.
El kellene vinni egy hozzáértő szak emberhez. A kontárhoz meg nyugodtan menj vissza és kérd vissza a pénzt amit adtál neki és mellé még jól pofozd fel. Nem kicsit, nagyon.
-
Üdv!
Adott egy 5.1-es hangszóró szett, aminek a mélysugárzójába van az összes erősítő beépítve, (médialejátszó nincs, csak RCA bemenetek).
Elég régi már, és iszonyú sokat volt használva. A szgépem köré van beállítva, szóval ha játszok, ez szól "körülöttem".
Namost, költözködtem, és az új helyen összerakva elkezdett búgni/dübörögni.
Mint amikor brumos a rendszer, csak ez sokkal hangosabban búgott (a mélysugárzóból jött a búgás).Levettem a hátulját, semmit se láttam, csak a két legnagyobb kondenzátor mintha púpos lenne.
Úgyhogy elvittem egy közeli elektronikai szerelőhöz.
Mondtam neki, h dübörögve búg.
Mondta rendben, bizonyára a mélysugárzó erősítője adta meg magát.
Aztán mondtam neki még, h levettem a hátulját, és láttam, h az a két legnagyobb kondenzátor az fel van púposodva, és hogy a hibától függetlenül megtenné-e, h kicseréli azokat is.
Azt mondta rendben.Talán egy hétig volt nála, most hoztam vissza.
Azt mondta, h nem csak a mélysugárzó erősítője volt rossz, hanem mindegyik búgott. (Nem tudom, én a többi hangszóróból nem hallottam búgást, de lehet csak azért, mert a 4 álló, ill. a center az közép, ill. magassugárzóból állnak csak, a búgás meg mély frekvencián szólt, így a másik öt hangsugárzóból nem hallatszott.)Kíváncsiságból leszedtem a hátulját.
Nem látok semmi különösebb szerelési nyomot, mindössze a két legnagyobb kondenzátor közül az egyik ki van cserélve.
Tehát amire kértem azt csak félig csinálta meg. :/Azt szeretném megkérdezni a topiclakó elektronikai szerelőknek mi a véleményük?
A búgást okozhatta az elöregedett kondenzátor?
Ha magam kicseréltem volna, ennyi lett volna, és meg van javítva?
Ez a két nagy kondenzátor ez mit csinál amúgy? Elöregedett, és ezért búgott?Teszek fel 4 képet.
A legutolsón látni, ahogy az egyiket kiszedte, és helyettesítette egy másikkal, csak mivel nem fért el, a nyák másik felére van forrasztva.Azt szeretném még megkérdezni, h egyáltalán jót tett bele?
A régiek ilyenek voltak:
fekete TNC VENT (nem tudom, ez a márka/típus?) 35V 4700uFAz új az meg:
sötétkék Nichicon 25V 6800uFNichicon márka az jó?
Nem baj, h másmilyet, úgy értem más értékűt rakott bele?
Vagy pár évet elmegy, aztán megint javíttathatom?Amúgy miért nem cserélte ki mind a kettőt?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba Ár! Panasonic ToughBook FZ55-2 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I 4G WWAN I W11 I Garancia!
- GAMER PC! i7-14700 / RTX 5080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB ZALMAN S4 FSP 500W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold