- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
- Rap, Hip-hop 90'
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
darvinya
titán
válasz
FireKeeper #41196 üzenetére
Kefe nélküli motornál mit akarsz vezérelni, mert az fix fordulaton megy egyirányba.
-
FireKeeper
nagyúr
kefe nélküli motorok (brushless dc/bldc) vezérlésével foglalkozott itt valaki? modell helikopter motorjait kéne vezérelni, de nem akarom egybe megvenni a vezérlőt, inkább én tervezném meg, egy panelra mind a négy motornak, viszont nem igazán tudok elindulni, mert ami vezérlő IC-ket eddig találtam, azok mint párszáz mA-es kis venti motorok vezérléséhez valók, nekem meg elvileg jó pár amperes motorokat kéne meghajtani.
-
And
veterán
válasz
Latency #41187 üzenetére
Úgy, hogy az alapjáraton egy 12 MHz-es kvarc, és a 36 MHz-es működéshez a harmadik felharmonikus környezetére hangolt oszcillátorban kell járatni. 20..30 MHz feletti alapkvarcokat nem nagyon készítenek (e felett a kristály kezelhetetlenül vékonnyá válik), bár ez is eléggé gyártófüggő.
-
Dinter
addikt
válasz
darvinya #41183 üzenetére
Headset mikrofon. Ozone Onda
-
GIJoe
addikt
válasz
gyenesmartin #41184 üzenetére
nekem volt essential, de sok ramot evett, inkább a bitdefender free editionnál maradtam
-
atesss
addikt
Üdv !
Adott egy kb. 10 éves középkategóriás (azaz kínai, de azért nem a leggagyibb kínai) asztali telefon, amelyet átalakítok.
Bizonyos nyomógombok szerencsére külön is ki vannak vezetve, külön vannak a számokat adó mátrixtól.
A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen - nyák-lapon kialakított rajzolatot a gomb alján lévő fekete "bevonattal" - záró gombnak mekkora lehet a maximális terhelhetősége ?
Egy kicsi, 5V-os, 30mA-es relét lehetne vele közvetlenül kapcsolni ? -
artiny
őstag
válasz
gyenesmartin #41181 üzenetére
es mire cserelted?
-
artiny
őstag
válasz
gyenesmartin #41179 üzenetére
Tudom hogy kicsit off,de mar probalkoztam mindehol es gondoltam itt vannak elektrot ertok is
es hatha a konnektor okozza ezt,hogy valami rosszul van bekotve.
Vegul lekapcsoltam a virusirot es eltunt hala istenek a problema
(Avastot hasznaltam)
-
gyenesmartin
őstag
válasz
artiny #41178 üzenetére
Nekemis van/volt ilyen problémán. De szerintem a vírusírtó miatt volt ez. Eleinte, csak ha megnyitottam egy új oldalt chomeban elkezdett akadni mindenfajta média lejátszás. Aztán már mindentől beakadt. Végül újra kellett tenni a gépet. De estefele megint elkezdett újrajönni ez a probléma.
Bár ez a téma nem igazán ebbe a topikba való. -
artiny
őstag
helo
van egy egyhetes gepem...a probelmam az hogy fura hangdot ad ki neha zene,film lejatszasanal.
mitol ad ki ilyen torz hangot valamikor,mintha erolkodne:
toltottem fel videot, 0:09 nél lehet hallani hogy ilyen robot szeru hangot ad ki zene,video lejatszasnal jon elo ez
https://www.dropbox.com/s/yewookzbrqne9k6/VIDEO0040.mp4
konfig az adatlapban
http://i.imgur.com/ULgYF0u.jpg kep a hddsentinelrol.
Azota mar tobb szabadhely mindehol...
A hdd leallitasat 10percrol 0-ra allitottam...
A hangkartyat,chipszetet feltelepitettem az alaplaphoz.
Egy helyre van beszurva a monitor,pc,hangfal (logitech mm2) egy hosszabitto segitsegevel....
Regi gepemnel is eljotott ez neha,csak parszor. De most tegnap estetol meg rosszabb ha videot jatszok le minden eggyses uj lap megnyitasanal a chromban eltorzul a hang ...Konektornak lehet valami hibája ez?
-
PHM
addikt
(#41175) mezis:
-
-
GIJoe
addikt
Üdv, 2 dolog izgatja a fantáziám,ha esetleg van tippetek megköszönöm...
1.) Nem találok lithium baby elemet, létezik e egyáltalán
(más nem adapterrel kipróbálom a Kínai Nice elemet)2.) Gyors olcsóbb driveot kellene építeni,revora nincs pénz...
(Itthon nem találok ilyet sehol, talán 2 olcsóbb sandisk msata ssdből lehetne e vmi...) -
Dinter
addikt
Üdv!
Valaki el tudná mondani, hogy a 3.5mm-es jacken mit hova kell forrasztani (mikrofon)? 2 része van a kábelnek: réz(?) árnyékolókábel, és egy piros, amit körülvett. [link] Ebből az ábrából kiindulva nekem azt mondták, hogy a narancsba a réz, és a piros meg a pirosba és a zöldbe, hogy mindkettőt érintse.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Batman2 #41166 üzenetére
eszerint anód, de megcsipogtathatod multival is
-
Batman2
őstag
1 kérdés:
Dolgozott már valaki 5730-as SMD LEDdel ?
A hűtőfelületét össze lehet vajon kötni nyákon valamelyik lábbal, vagy mindenképpen külön szelet kell legyen ?Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Skillet #41164 üzenetére
Ezt a gazdaságosság hozza magával, a régifajta kétcsöves armatúráknál is már így ment, hogy 2x20 W cső sorosan, azzal sorba egy vasmagos fojtó képezte az áramkorlátozó előtétet.
Fénycsöveket párhuzamosan nem lehet kötni, mert soha nem tökéletesen egyformák, öregedés mértéke is eltérő lehet, így nem garantálható az azonos árameloszlás. Az előtét viszont tolná rá a dupla áramot (már amennyiben azt elvileg dupla áramra méreteznénk, illetve kellene), de ha az nem egyenlő arányban oszlik el, egyik túlterhelődne, károsodna.
Vagy pedig csövenként külön előtét szükséges, illetve elkülönülő inverter (épp csak a hálózati egyenirányító lehetne közös), ami plusz anyagköltség.
-
válasz
vodkaboy22 #41156 üzenetére
Köszi az infót. Visszatettem a papírokat bele meg ráhajtottam az eredeti fóliát és úgy ragasztottam le szigszalaggal.
mezis: az olvadó biztosító volt az első amúgy, amit megnéztem, sértetlen.
-
Kernel
nagyúr
Sorosan kezeli a két fénycsövet, nem véletlenül közös a 7. bekötési pont. Ha viszont kiiktatnád a körből az egyiket (az 1-2 és 5-6 pontokra kerülne az 1 db cső), esetleg amiatt lehetne baja, vagy jobb esetben csak leoldana a védelem.
Soros kötésnél a két fénycső hossza fizikailag lényegében összeadódik. Mivel a fénycsövek áramgenerátoros meghajtást igényelnek, az elektronika rövidebb fénycső esetén is igyekezne fenntartani ugyanazt az áramot, de nem tudom, hogyan reagálna a kisebb feszültségesésre, amit a rövidebb cső képez. Hibásként detektálná, netán kipurcanna tőle az elektronika, bár ezek elvileg fel vannak készítve a hibás csövek lekezelésére is. Így nem javasolhatok egyebet, az esetleges károkat magadnak kell mérlegelni.
-
Skillet
addikt
sziasztok
volna egy elektronikus előtét, 2db 39wattos T5 fénycsővel.
a két cső (fénye) picit soknak bizonyul. megpróbáltam kivenni az egyiket, majd a másikat. de sajnos úgy az előtét nem kapcsolja fel a bent maradt csövet. ötlet? köszönöm. -
mezis
félisten
válasz
Dark Archon #41155 üzenetére
Azt hittem, hogy megmérted a trafót, mielőtt nekiesel...
(Kétszer mérünk, egyszer vágunk !)
A helyreállításhoz a zsugorcső lenne a legalkalmasabb... -
mezis
félisten
válasz
Dark Archon #41149 üzenetére
Most néztem meg jobban az első képet. Látom, hogy a Graetz-ek előtt ott van egy olvadó biztosíték.
Jó az ?A trafóban ne keress hőbiztosítékot. Nincs abban. Olvadó biztosíték van csak a panelen. Ha szakadást mutat a műszer a primerre, még megpróbálhatsz így a vasmagon keresztül visszabontani pár menetet, de kicsi az esély.
Úgy látom, hogy gondosan árnyékolt. Ha cserélni kell, vagy olyanra, amit hasonlóan tudsz árnyékolni, vagy inkább egy "kültérire".
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Dark Archon #41154 üzenetére
Szigszallaggal óvatosan le tudja oldani a réz gyantáját és menetrövidzárat okoz.
-
válasz
Dark Archon #41154 üzenetére
ui.: ja, egyébként kimértem, tényleg a hőbiztosíték szakadt.
Köszi mindenkinek!
-
válasz
darvinya #41151 üzenetére
Ja, csak a szekunder oldalon, hogy kib***nak velem
A túloldali műanyagot is szétvágtam már, gyakorlatilag szétbarmoltam az egész trafót, csoda, ha működni fog a szigszalaggal helyrehozott fóliával
-
vodkaboy22
addikt
Van valakinek tippe honnan szerezzek 1Gohm 100Mohm 470Mohm ellenállásokat?
Mikrofonhoz kell kapszula előfeszítő ellenállás és bias ellenállás. -
darvinya
titán
válasz
Dark Archon #41149 üzenetére
De ott van a műanyag alatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dark Archon #41146 üzenetére
Lehet még alatta, tovább kell bontani.
-
válasz
Kernel #41145 üzenetére
Nem találom, úgy néz ki, a hálózati vezeték közvetlenül megy a tekercs kivezetésekre. Bontsam tovább?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dark Archon #41144 üzenetére
Az csak a szekunder oldali biztosíték, nem is tudna érzékelni hőt.
Hőkioldóhoz a primer oldalon a kék fóliát kell óvatosan megbontani, átvágni, nehogy tőből kiszakadjon a vezeték. A primer tekercshuzal igen vékony, vigyázni kell vele.
Esetleg olyan is előfordulhat, hogy megbontás nélkül, oldalról hozzá lehet férni a kivezetéshez, átkötni.
-
-
Megérkezett a sörhűtőhöz a peltier elem. Baromi jó szerkezet. Kezdetnek simán csak egy kis hőcsöves hűtőre dobtam rá passzívban ami nyilván kevés hozzá és emiatt nem is csinál mínuszokat.
Ez amúgy egy olcsó TEC1-12706 60w-os 600Ft szállítással.
Most kell keresnem valami nagy méretű bordát és halk ventit. Ja és nem kicsit veszélyes cucc, ha a másik oldalát mértem akkor 3 másodperc alatt ment fel 80-fok ra, egyből ki is húztam. Most már értem miért nem biztonságos ez procihűtőnek, valószínű ha valami gáz lenne akkor pár másodperc alatt szétégetné a lapot. -
Kernel
nagyúr
válasz
Dark Archon #41140 üzenetére
Szervizben találkoztam már leégett és/vagy szakadt primerrel is, de ez a ritkább eset. Szerintem 10 % esélynél is kevesebb. Szét kell feszegetni, ha nincs megégve, akkor átkötés után próbaüzem, melegedés figyelése. Hogy később pótolod a hőkioldót, azt ráérsz még kitalálni.
Ha menetzárlatos lenne, az okozhatna rendellenes melegedést, de ez nem tévesztendő össze a természetes melegedéssel. Ezek a trafók normális esetben is szoktak aránylag forrók lenni. Kicsit túlgerjesztik, spórolnak a rézzel a primeren, így nem csoda, hogy néha kiold a hőkioldó.
-
darvinya
titán
válasz
Dark Archon #41140 üzenetére
Meg azért felvet egy kérdést, hogy vajon a hőbiztosíték miért oldott ki.
Már leírták.
Altíválodott, elöregedett, stb.Ezt egyszerű szakadás méréssel megnézhető, hogy a hőbiztosíték kioldott.
Ennek a cseréje akár házilag is megoldható pár száz Ft-ért.
Vagy veszel 1 azonos paraméterű trafót, de annál egy kis átrendezés/átépítésre van szükség.
Vagy külső táp vétele, kialakítása. -
válasz
darvinya #41139 üzenetére
Egyelőre a fő probléma, hogy nem tudom kivenni a házból, mert iszonyat hülye helyen van az egyik csavar. Fúrtam egy lyukat a házon, hogy hozzáférjek, de csavarhúzóm meg nincs olyan hosszú, sz'al majd kölcsönzök egyet
De ahogy nézem, az egész trafó egy vas keretben van... szét lehet azt szedni? Meg azért felvet egy kérdést, hogy vajon a hőbiztosíték miért oldott ki.
Írtam egyébként a Logitech-nek is, felvázolva a szitut, hátha küldenek egy trafót. Mert egyébként készségesen megcsinálták volna, de többe lenne a posta Miskolcra meg vissza, mint akár venni egy új trafót vagy DC tápot.
-
darvinya
titán
válasz
Dark Archon #41138 üzenetére
Vagy megcsinálod a mostani trafót 200Ft-ból, ha hőbiztosíték a rossz.
Vagy veszel egy DC trafót greats híd elé.
Vagy stb. -
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dark Archon #41134 üzenetére
Ezt további képek nélkül is tudni lehetett, hogy szimpla tápos, tehát simán kipróbálható a Graetz-hídra adott DC-táppal is. Mellesleg a pufferkondira is lehetne külső DC-tápot kötni, ami tartós üzemre jobb megoldás, de próbára mindegy.
Az mellékes, hogy TL074 van benne, az ugyanis egy műveleti erősítő, ami 30 V tápot elbír.
Egyáltalán nincs előírva, hogy +/- 15 V táppal kell járatni, nincs is GND pontja, amihez képest ez meghatározható lehetne. Táplábai vannak, +/-. Többi már kapcsolástechnika kérdése, hogy mire akarom használni.
-
válasz
Dark Archon #41131 üzenetére
Ott segít az ember, ahol tud.
MOD: De ahogy látom, mégsem kell neki szimmetrikus táp. Mondjuk a trafó egyértelműen meg fogja mondani úgyis.
-
válasz
Kernel #41132 üzenetére
No, csináltam még KÉPEKet, miután teljesen szétszedtem. A végfok egy TDA7377, aminek úgy látom, nem kell szimmetrikus táp. Viszont van benne egy TL074CN is, aminek meg kell, ez vagy előerősít vagy a fejhallgató kimenetet erősíti (szvsz ez utóbbi valószínűbb). Mondjuk mindkét IC-nek szemlátomást több kakaó kell, mint 14V.
Sz'al a kérdés, hogy kipróbálhatom-e DC táppal, hogy legalább bekapcsol-e, nem okozok-e vele nagyobb kárt? Mert ezzel kiderülne, hogy működik-e még egyáltalán. Nem kötök rá se hangszórót, se meghajtani nem fogom.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dark Archon #41131 üzenetére
Van olyan végfok, ami szimmetrikus táppal üzemel, aminek előnye, hogy nincs szükség kimeneti DC-leválasztó kondira, vagyis a több ezer mikrós kondira, ami a hangszóróval sorosan kötődik. Főleg nagyobb teljesítményű erősítőknél ez a legjobb megoldás, de kisebb teljesítményen sem hátrány a kicsatoló kondi elhagyása, minőségi szempontból.
Ahhoz viszont középcsapolt szekunderű trafóra van szükség, ami értelemszerűen felismerhető a három vezetékről, valamint a tápegységben legalább 2 db pufferkondi szükséges.
Esetedben két vezeték a szekunder, és csak egy pufferkondi látható, tehát ez szimpla tápos. A pufferre írt feszültséget érdemes egyébként megnézni. A tényleges tápfesz. fölé szokás méretezni, de azért nagyjából lehet belőle következtetni.
A trafó primerjének méréséhez szét sem kell szedni a készüléket. Csak be kell kapcsolni (már amikor van hálózati kapcsoló) és lehet mérni a villásdugón is. Néha lehet hibás a hálózati kapcsoló is, szakadt állapot esetén nyilván azt is érdemes ellenőrizni, önszívatás elkerülése végett.
-
válasz
csabyka666 #41126 üzenetére
Nem mondasz hülyeséget, jómagam is építettem erősítőt (jó 15 éve) és bizony szimmetrikus táplálás kell neki. Hogy felejt az ember, de jó, hogy eszembe juttattad. Sőt, több IC-nek, műveleti erősítőnek is kell a +/- táp. Akkor csak marad a trafó szétszedése vagy szerezhetek AC adaptert. Köszi
Kernel: trafót mondjuk még nem mértem, de gondolom a 230V-os rész felől mérek ellenállást (miután kikötöttem nyilván), ha van ellenállás jó, ha nincs rossz?
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #41125 üzenetére
Akkor ezen azért van 50 m kábel, hogy Paksig elérjen ?
-
válasz
Dark Archon #41112 üzenetére
Nem akarok beleugatni, csak kérdem (szóval máris beleugatok
), hogy biztos jó neki a DC táp? Úgyértem, ez olyan fajta erősítő, aminek nem kell szimmetrikus táplálás? Ezt még nézd meg, mielőtt táp után kutatnál.
Én is nemrég tudtam meg, hogy a Genius SP-HF2000X hangfalamban a végfok szimmetrikus, +/-15V DC táplálást igényel, szóval annak nem lenne jó egy sima 15V DV adapter.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #41121 üzenetére
Azt úgy hívják, hogy 7 szegmenses kijelző pont az elébb említett "7 rész" miatt (eredeti keresztnevén 7 segment display). Legtöbbjéen ott van a pont is, esetleg kettő (egy balról, másik jobbról), ami simán használható "elválasztásnak". Ha pedig 5 van, akkor 5 számjegyű vagy 5 digites.
-
PHM
addikt
Eddig egyetlen olyan kistrafóval találkoztam, aminek joggal szállt el
a hőkioldója. Az menetzárlatos volt. A tapasztalat azonban az, hogy
ezek a hőkioldók vagy alul vannak méretezve, vagy idővel elöregszenek
és hamarabb leoldanak. Az esetek nagy többségében az ilyen
"megpatkolt" trafók vidáman működnek utána akár évekig is.(#41114) Kernel: Ilyen "egyenfeszültségű" trafóval már én is találkoztam.
Középleágazású volt, s a 2 diódát szépen rászalagozták a szekunderre.
Elsőre észre sem vettem, s csak azon csodálkoztam, hogy hová lett az
egyenirányító. -
Kernel
nagyúr
válasz
Azt a trafót mindenképpen szétszedném, ha szakadás mérhető a primeren, mert sok trafó javítható a hőkioldó áthidalásával. Utána egy kis próbaüzem, hogy mennyire melegszik, többnyire semmi baja.
DC-tápot rákötheted, a diódákon esik 0,8 V körüli érték, vagyis ilyen esetben ennek kétszerese, mert egyszerre két dióda kerül a körbe. A folyamatos áram miatt esetleg jobban melegedhet a két dióda, de ez függ a kivezérléstől is.
Trafón DC-értéket feltüntetni egyébként nem nagyon szokás szerintem, de az a vicc, hogy nekem is van pár trafóm, egyszer ráírtam mindegyikre, hogy egyenirányítás után, pufferelve mit ad le. Jobb így, mert amikor időnként valamilyen barkácsoláson töröm az agyam, csak ránézek és rögtön látom, hogy melyik, mit tud.
-
mezis
félisten
válasz
Vannak AC adapterek is. De valóban mehet rá a DC is. Bizonyára fogja bírni az áramot a fél diódahíd.
A trafó primér tekercséről óvatosan bontva a szigetelést, eljuthatsz a hőbiztosítékhoz. Ha szerencséd van, akár cserélheted is.
-
Na, szétszedtem teljesen és megrökönyödve vettem tudomásul, hogy a trafóra írt DC érték ellenére a feszültség Graezt-egyenirányítóra megy. Ilyenkor mi van
Elvileg így is ráköthetem az adaptert, legalább nem kell aggódnom a polaritás miatt, nemde?
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #41107 üzenetére
Szivattyú: A kb 1 bar légnyomással 10 m-es vízoszlop tud döntetlent játszani. Ez a fizika.
Egy búvárszivattyúnak nevezett szerkezetet leengedsz a 40 m-es kútba, ahol ő szív 0.1 m-t és nyom fel neked 50 m-t.
Vagyis igaziból nem is szivattyú, hanem nyomattyú !
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #41106 üzenetére
Valamicske elektronikával lehet érzékelni 2 elektróda között a víz jelenlétét vagy hiányát. De azt még utána kicsit fel is kell dolgoni.
-
-
-
mezis
félisten
válasz
Dark Archon #41099 üzenetére
A hangszóróra hatna a legkevésbé. Az elektronika érzékenyebb részeire annál inkább.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #41102 üzenetére
...mert ezek szerint, ha mondjuk 10 métert kellene emelnie, amit ugye a fizika miatt képtelen...
Azért nem olyan kegyetlen az a fizika. Én már láttam annál magasabb szökőkutat, meg a tűzoltók is elvannak vele valahogy.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- BestBuy topik
- Facebook és Messenger
- Spórolós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gyúrósok ide!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest