- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166893 üzenetére
Az oldalsávi elnyomás egy időben és spektrumban is létező jelenség. A rezonancia (ami az emberi fül működési elve) soha nem fix frekvencián történik, hanem egy kúp szerint. Próbáld ki, hogy egy üveget rezegtetsz, ami mondjuk 30 Hz körül a leghangosabb, de ugyanez történik 25 és 35 Hz-en is, csak halkabban. A hallócsontocskákból is egy egész tartomány mozog egyszerre. Az időbeli verziója már a jelalkotáskor történik. Az ember "mintavételezése" rendkívül lassú, így kb. 10 ms-al egy halk hang után egy hangos teljesen el tudja nyomni a halkat, mert összefolynak.
-
-KP-
addikt
Ismereteim szerint a betontömb aztán minden, csak nem basszuscsapda.
-
BBéci
legenda
válasz
gab1ka #166896 üzenetére
"sokan inkább a sima görbét favorizálják műszerekkel megmérve és alátámasztva a helyett, hogy betontömbökkel pakolják tele a nappalijukat és maxra tekerve ahogy esik úgy puffan alapon használják a rendszerüket"
Ezzel egyetértek, de az EQ és az akusztikai elemek, basszuscsapdák használata megfér egymás mellett. Sőt, kiegészítve egymást lehet elérni a legjobb eredményt.#166891Skyner
Aki azt agyba-főbe dicséri, az nem ért hozzá, érdekből teszi, félsüket, vagy mindhárom egyszerre. -
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166895 üzenetére
Sry, egyáltalán nem kötekedni szeretnék, csak most már ennyire szétcincálva a témát érdekelne, hogy ha ki eq-znád simára csak a subodat, akkor elesnél ezektől az utózengési időktől? Fogalmam sincs hogy mi hogyan függ össze ilyen téren technikailag, de nálad ha jól számoltam 23 db-nyi különbség is előfordul a sub tartományban.Én totál elhiszem hogy ez neked így jó meg tetszik, és azt is, hogy tényleg tok szépen és kellemesen szól, de még sem hagyod annyiban, akkor meg miért ez a kardoskodás? Az EQ-zásra és a szobakorrekcióra egy iparág épül, ez van, mindenki csak nem tévedhet, sokan inkább a sima görbét favorizálják műszerekkel megmérve és alátámasztva a helyett, hogy betontömbökkel pakolják tele a nappalijukat és maxra tekerve ahogy esik úgy puffan alapon használják a rendszerüket.Hangsúlyozom nem vitázni akarok, csak megérteni miért jobb a te megoldásod mindenki másénál, csak mert valljuk be, elég harapós vagy amikor hozzád szólnak.
-
alphamooncam
őstag
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166893 üzenetére
Amit ìram, tudományos tèny. Azon kìvül a saját füleimmal is hallom a kèt verziò közti különbséget, ùgy, h az utòzengèsi idő semmit sem változik.
De miattam higyj amit akarsz ès hallgasd a kiemelt mèlyeidet. -
alphamooncam
őstag
válasz
Dorian #166890 üzenetére
OK ! Tegyük fel igazad van.
Szerintem nincs, de tegyük fel.
Azon kívül, hogy ezt mondod mégis mire alapozod az állításod?Utálom ezt, de szerintem nagyon elment frekvencia válasz diagramm értelmezése egy hangnyomás fetisizmus felé, akkor amikor egyértelműen az idő a domináns, amikor a minőséget kell meghatározni, nem pedig a hangnyomás, és itt akkor szeretném az előző hozzászólásod, miszerint ez az alap kijavítani.
Az Alap az az, hogy egy hang nem kizárólag hangnyomásból áll, hanem idő intervallumból is. Részletesebben van felfutási, kitartási, és lecsengési idő, amit egyszerűen nem vettél figyelembe. Ez nyilván nem alap ismeret, de ha tőlem alapismeretet kérsz számon, akkor előtte kérlek alaposan készülj fel. Köszönöm.
-
Skyner
tag
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166888 üzenetére
Nem. Egy tartomány hangnyomás-kiemelése határozza meg, hogy hallod-e mellette lévő frekvenciatartományt.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166888 üzenetére
Fapaci is megírta már, hogy a szubtartomány utózengését nem érdemes vizsgálni 80Hz alatt.
Persze nyilván köze van az esetleges "terjengéshez", de nem tudod mérni normálisan, hogy mennyi is az annyi, mert tele lehet mérési hibákkal.Utózengésem pontosan annyi most is mint akkor volt, mert nem változott semmi. Akkor hiányérzetem volt, most meg nincs. Ezen nemigazán van mit magyarázni. Lehetne rajta javítani, de jelenleg nincs kedvem basszuscsapdákat építeni. Majd talán egyszer ráveszem magam. Mivel nem olyan rossz a helyzet, így nem érzek erősebb késztetést.
Én egy percig sem mondom, hogy a magas utózengés nem káros, de ellentétben veled azt mondom, hogy a nagy kiemelés is ugyanúgy az. A kettő dolog pedig azért valahol össze is függ...#166887 ada19: Nem volt dolgom X4200-al. Egyéni igényszint kérdése. Mozin én elvoltam a 4308-al is, bőven kiszolgált teljesítményben is. Ha nem SINAD stb. értékeket nézünk, akkor a hangminőséget elég szubjektíven ítélik meg az emberek. Az lesz a jobb hangminőségű ami jobban tetszik hangkarakterben.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #166886 üzenetére
Évekig hallgattad úgy a rendszered, hogy a szubtartomány utózengése vélhetően 1.5- szerese volt a ferkvencia tartomány többi részének, persze hogy úgy érezted, hogy elnyomja/elfedi a többit.
Biztosíthatlak, hogy nálam ilyen nincs. Mivel a REW. csak 50Hz-ig mutatja az utózengést, így az ismertnél jobb grafikonnal nem szolgálhatok. Az viszont gyónyörüen kiolvasható, hogy az utolsó szobakorrekció óta, a teljes mérési tartományban egyenletes az utózengés, és azt gondolom, hogy ez egyenletes utózengés határozza meg, hogy bizonyos feekvenciák ráülnek-e a másikra.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166883 üzenetére
"Miből gondolod, hogy elnyomná a többi részt?"
Abból gondolom, hogy sajnos évekig úgy hallgattam és most tapasztalom a különbséget.
#166884 denesdr: Túr sajnos, de azért talán nem vagyok menthetetlen.
A GS-t is hallgatom már kb 6-7éve, meg a Denonnal is csak kihúztam 6 évet.
Most jódarabig biztos maradnak a T.AMP-ok is, csak kíváncsiskodtam.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166883 üzenetére
Dehogynem nyomja el. Ìgy működik a hallás.
De ez megint annyira alapvető... -
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #166753 üzenetére
"
Tamoo
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)
Ha nem EQ-znék valóban nem kellene a 800W mert akkor lenne egy 15-20dB-es mélykiemelésem.De inkább hallgatom a teljes szubtartományt egyenletesen mint azt a bazi nagy kiugrást egyedül ami elnyomná a többi részt. Eléggé bánom, hogy évekig úgy hallgattam...
[ Szerkesztve ]"... ami elnyomná a többi részt... Miből gondolod, hogy elnyomná a többi részt? Csak azért mert nagyobb a hangnyomás még nem kell feltétlenül elnyomnia bármit is.
Szvsz akkor beszélhetnénk elnyomásról ( elfedésről ? ), ha ha nem 4-500ms lenne a szubtartomány, hanem mondjuk, 1-1,5 mp., amiről meg szó sincs...
És akkor engedd meg, hogy idézzek egy számomra fontos személyiség véleményét:
"
Tamoo
MODERÁTO
LOGOUT blog (1)
Persze lehet, nem úgy értem, biztos van amiben klasszisokkal jobb. Félreérthető voltam.
A jelenlegi elégedettségi szintem és az ahogy/amire használom, az nem indokolja, hogy máson gondolkozzak. Jobb meg mindentől van..." -
Tamoo
nagyúr
Persze lehet, nem úgy értem, biztos van amiben klasszisokkal jobb. Félreérthető voltam.
A jelenlegi elégedettségi szintem és az ahogy/amire használom, az nem indokolja, hogy máson gondolkozzak. Jobb meg mindentől van.Viszont annyi mindennel hallottam már a GS-t, hogy nagy meglepetést nem tud okozni semmi szerintem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
denesdr #166876 üzenetére
Én is valami ilyesmit mertem feltételezni.
Tegnap ahogy bekényszerkalibráltam a rendszert elég jó lett a hang a T.AMP-okkal, még sztereón is. Semmi nem indokolja, hogy a Hypex felé nézelődjek, csak a kíváncsiság...De ahhoz meg drága. Egyelőre elhessegettem (már sokadszot) ezt a gondolatot.
-
denesdr
addikt
válasz
Tamoo #166872 üzenetére
Na, akkor már nem is kell (kényszer)méricskélni!
#166869 -KP-
500Hz-es vágást annak a dómnak, ne legyen már felesleges lobing meg diffrakció! -
Tamoo
nagyúr
válasz
denesdr #166871 üzenetére
2.5 utas az 100%.
Évekkel ezelőtt volt RSLCR-em is, az is 2.5 utas volt.
Amikor megvettem használtan elkezdtem vizsgálni, mondom ezzel tuti valami gáz van, nem ugyanúgy szól mindkét mélyközép, még szét is szedtem.
Akkor még azt sem tudtam, hogy van olyan, hogy 2.5 utas.
-
denesdr
addikt
válasz
VoidXs #166868 üzenetére
2.5 utas dobozoknál sokszor nem adják meg a mély és a mélyközép közti váltási pontot. A GS centernél meg nincs feltüntetve, hogy 2 vagy 2.5 utas. Sőt, van, hogy a gyári adattáblán sem szerepel helyesen a konstrukció megnevezése.
Egy közeltéri (majdnem a hangszórót érintő) méréssel könnyen ki lehet deríteni, bár a pontos váltási frekit ebből még nehéz meghatározni -
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #166857 üzenetére
Az a diffrakció, amikor ugyanaz a hullám két pontból indul, és ezért rengeteg kicsi kioltás és erősítés jelenik meg. Ugyanezt csinálja a perforált vászon is. Ezt a Cavern úgy oldja meg, hogy csinál még pár forráspontot, és ha az időben jól vannak igazítva a hangszórók, akkor megszűnnek a nagyon kicsi kioltások.
-
Skyner
tag
válasz
VoidXs #166856 üzenetére
Személy szerint nagyon szépen köszönöm ezt a kivételes eszközt (Cavern-t).
Az új verziónak annál is inkább örülök, mert bekerült egy kérésem, miszerint ne csak felső tartományt lehessen megadni ameddig a korrekció dolgozik, hanem alsót is. Mindenképpen ki fogom próbálni ezt az új Clear Center feature-t is. -
Szabi_82
tag
Ok, koszonom mindenkinek a segitseget. Szoval nincs semmi bug-ja, hadmi stb.Akkor jo vetel is lehet akar
Enngem nem erint az xlr vs rca madzagolas. Az xlr amugy sincs letjogosultsaga 15 centin.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
VoidXs #166856 üzenetére
Úgyis újat kell mérnem az erősítők átvariálása miatt, majd kipróbálom ezt is.
Nem volt sok időm rá, de futtában kipróbáltam a synthetic biquad crossovert is.
100Hz-en vágom a dobozokat, mert ha lentebb megyek akkor nagyobb beszakadások jelentkeznek a vágás környékén amit manuális delay állítgatással sem sikerült kiküszöbölnöm mint előzőleg. Ebben a szobában 60-ig néz ki jól a frontok frekimenete külön mérve (amúgy 30-ig le tudnak menni), így bepróbáltam a 60 és 80-as váltást, de mindkettőnél hibák keletkeznek az új crossoverrel is és a 48dB-essel is. 100Hz-nél viszont nem. Szabadidő hiányában egyelőre parkolópályára rakom a további próbálkozásokat, maradok a 100Hz-nél.
Lehet ezt valami akusztikai "anomália" okozza, elég össze-vissza a szoba kialakítását tekintve. -
VoidXs
nagyúr
válasz
VoidXs #166855 üzenetére
Halihó, ismét tesztelőket keresnék: bekerült az új Cavern-be többek közt egy Clear Center nevű opció, ami kicsit visszarontja az akusztikát, hogy ne legyen a dupla mélyközepes dobozoknak diffrakciója, illetve valamelyest csökkentenie kellene a dobozhangot is. A kérdés, hogy az én szobámon kívül (aminek a visszhangjával működik) mennyire működőképes, mit tapasztaltok vele? Nem teljes megoldásként kell gondolni rá, csak csökkenti a hibákat azzal, hogy másikakra helyezi a hangsúlyt, ennek fényében várjatok tőle eredményt.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Krilehor #166846 üzenetére
Igen, talán ez az egy normális megoldás ha így akarod használni.
De biztosra nem tudom, hogy a Pure Direct pontosan mit kapcsol ki és mit nem. Lehet a crossover és hangsugárzó beállítások maradnak. Ki kell próbálni. (Nem gond az sem, csak akkor ennek tudatában kell bemérni Cavern-el is.) -
Krisztian101
tag
Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni. Onkyo TX SR806 erősitómet egy Evergreen A30-al támogatom frontvonalon, végerősítőként, így sokkal szebb lett a hangja, de mint már tudjuk, ez a legrosszabb megoldás és hallható is, hogy nem egységes a hang. Most ezt a hibát szeretném orvosolni és két lehetőséget néztem, mindkét Rotel végfok személyében. R8-956AX vagy RMB 1075.
Mit javasoltok? Vegyem az erősebbet vagy mehet a gyengébb? Kb 16nm -es szobát kell hangosítani, Wharfedale Vardus hangfalakkal, két front álló verzió.
-
Krilehor
tag
Tamoo, köszi szépen a Cavern + EQ APO leírást (VoidXs-nek meg a Cavern-t), nagyon haszos
Ahogy olvastam Cavern + AVR használatánál ajánlott kikapcsolni mindent ami belenyúl a hangba pl.: szobakorrekció, EQ, hangdobozok távolsága alapra, Large-ra állítva, CH LEVEL alapra.
Nekem a PC mellett még egy lejátszó is az AVR-re van kötve, ahol az Audyssey-t szeretném használni (máshol ülök fimlezés és játék közben a kanapén). Ebben az esetben szerintetek elég az AVR-t pure directbe kapcsolnom és úgy megcsinálni a Cavern mérést? PC-nél EQ APO + AVR Pure Direct lenne, filmnél meg lejátszó + AVR Auto + Audyssey használva.
Sosem tudtam pontosan, hogy a Denon Pure Direct mit állít alapra pontosan. Pl a hangdoboz távolság, crossover, ch level ilyenkor megmarad vagy alapra lesz állítva? -
VoidXs
nagyúr
válasz
Falcon75 #166835 üzenetére
Nem szabadna ilyet. Nekem a 4K HDR + SDR konverzió nem tudja 5% fölé terhelni a procit, a Full HD RGB HDR már valamennyivel felette mozog, de az is alapjáraton, viszont nálam nincs már MadVR. A MadVR beállításokat vedd vissza, ha zavar a zaj, gyorsan meg tudja enni a gépet. Természetesen ez minőségromlással jár.
-
Quetz
őstag
válasz
Tamoo #166840 üzenetére
Pont ezért nem is venném meg. Ahogy a külföldi tesztelők írták:
Matthew J Poes: I've measured the AV7705 on the QA401 already. My numbers match Amir's in both single-ended and balanced. I had thought that it might be better in single-ended because of the nature of the design, but it's not. I can't post the results here yet since those are going into our video and article. As Amir already said, buy the AV7705/6 for the features. Don't buy it for the performance. I hope the AV7706 is better, but based on what I've been told, it should be identical.
Gyakorlatilag jobban megéri egy Denon X3700/X4700 pre-amp üzemmódban, mint az AV7705.
- Marantz AV7705 Home Theater Processor Review
- Denon AVR-X4700 AVR Review (Updated) -
BBéci
legenda
válasz
Szabi_82 #166829 üzenetére
Nagyjából egy SR7013 végfokok nélkül, némi tuninggal, mint például a szimmetrikus kimenetek, amihez megfelelő belső társul.
Semmiféle hibájukról nem tudok, ami nyilván nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek.#166831Falcon75
Ahogy előttem írták, van szabvány jelölés a kábeleken, de csak a valóban minőségi darabokon, amiket lajstromba vett a hdmi.org.
A számozás nem jelent semmit, olyan szabvány kábelekre nem létezik. -
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #166833 üzenetére
Igen, ezért írtam hogy nem mindegyik modell, pld Q50 nem, holott QLED ugye.A Q60T pedig mostanra már valóban:
"Update 08/04/2020: We've updated the TV to the latest firmware (Version 1301). The TV can now remove judder from 24p sources and from native apps, but only when Picture Clarity is disabled. It can't remove judder from 60i or 60p sources. The score has been adjusted accordingly.
This TV removes judder from native 24p sources, such as Blu-ray players, as long as Picture Clarity is disabled."
@Falcon75: A fentiek fényében akkor nálad sem a tv a szűk keresztmetszet, ha még nem tetted meg, akkor frissítsd a firmware-t a tvn legalább a 1301 vagy újabb verzióra és a megfelelő beállításokat állítsd be, azaz azt a picture clarity opciót vagy csúszkát vedd 0-ra.
Korábbi Samsung modelleken előfordult amúgy, hogy a tv a belső lejátszójából indított tartalmak esetén képes volt a kadenciahelyes lejátszásra, míg külső forrásból (HDMI-n) nem, pontosan úgy mint a fenti példán is látható.
-
-
gab1ka
senior tag
válasz
Falcon75 #166830 üzenetére
Kicsit pontosítani kéne, azaz a példa kedvéért Samsung Q6FN, vagy Sasmsung Q60T stb.Ebből ki lehet indulni, az hogy QLED az nem feltételezi egyből a 24p támogatást sajnos, illetve gyorsan rákeresve a felsorolt példa modellekből van ami nem is támogatja.A HDMI kábeled valóban régi, azt cserélned kell a pc és erősítő közé is, illetve a tv és erősítő közé is egyet egyet.
-
Falcon75
tag
válasz
VoidXs #166818 üzenetére
Szia. Az erősítő tudja a hdr t az biztos. A kábelem viszont régebbi hdmi szabványú ha minden igaz a hdr t nem tudja... Passz. A kábelek szabványa sajnos sehol nics feltüntetve a kábeleken , kivéve mikor a boltba megveszed a dobozon vagy csomagoláson. Káosz. 1.4 es HAMA kábel sztem...
Tv Samsung qled. -
Szabi_82
tag
Hi Mesterek!
Velemeny, tapasztalat esetleg valakinek a Marantz av7705 procirol? Valamikor tervezem lecserelni a jelenlegi rendzserem s nézelődök. A procik általában millió felett indulnak , de ez mar gyanúsan "olcsó " a többihez markahoz képest. Van valami tipus hibájuk? Vagy mi okozhatja ezt az ár különbséget? -
gab1ka
senior tag
válasz
Falcon75 #166817 üzenetére
A tv-d is tudja a 24p lejátszást? Kéne tudni egy típust.Csak azért mert fogadja a 24p jelet, még nem biztos hogy jól is kezeli.Ha 60Hz-es panel, ami jellemzően a szerényebb kategóriás tévék jellemzője, akkor ott nem igazán lehet mit tenni a VoidXs által is linkelt SVP-n kívül.
-
Tamoo
nagyúr
De itt az all spl-es grafikonon a szub már EQ-zva van? (Nem úgy néz ki.)
A beszakadás 80Hz-en fázis vagy időzítési hiba inkább. Könnyen kiderítheted. Megméred a jobb elsőt large-ra állítva 30-20.000Hz-ig, hogy akkor is ott lesz-e a beszakadás.
Az EQ-val kapcsolatban azt tudom mondani, hogy +6-nál nagyobb pozitív értékek kerülendők.#166815 I'am Dony: Itt is az időzítés/crossover kavarhat be némileg, de nem vészes egyáltalán. (A dB skála elég lenne 100-ig is.)
-
VoidXs
nagyúr
-
Falcon75
tag
Szia mindenkinek. UHD HDR film lejátszással kapcsolatban lenne pár kérdésem. HTPC n MPC-HC vel indítom a filmet. A mozgás nem teljesen folyamatos alig észrevehetően akadozik. Ez mitől lehet vajon? mad Vr letöltve. Ja és 24p vel játsza le. A tv a win 10 alatt 60p re van állítva. Ahogy indítom átvált 24p re.A következő kérdésem az lenne hogy win10 alatt a HD COLOR SETTING beâllításnál nincs olyan lehetőség hogy HDR re váltás, ezt vajon miért nem lehetséges átváltani? SDR/HDR.????? Kábel miatt lehet?
-
köszönöm mindenkinek a tegnapi válaszokat. Végül nyomtam egy reset-et az AVR-nek, Audyssey bemérés, REW minden elölről. Nem tudom mi volt a gond, de változott.
Az alábbiakat mértem most (a jobb elsőnek valószínű az a baja, hogy a hangsugárzó frontjának középvonala az oldalfaltól 65cm-re, a hátsó faltól 57cm-re van) .
AVR -20dB, rew -20dB, minden small, vágás 80Hz-en.A szubbal még bajlódom. Bár fülre eddig ez tetszik a legjobban, de érdekelne, hogy van e még benne több.
Ezek a beállítások így mennyire helytállóak? -
I'am Dony
őstag
Szeretném a center csatornát hozzá igazítani a subhoz. A dsp-be feltöltött EQ-t visszaellenőrizve viszont nem értem a dolgot. Ha csak a szubot mérem magában, akkor a dsp-be beírt görbét kapom, ami OK is. Ha viszont a centert mérem meg a subbal együtt működve akkor van benne egy gödör 60-75 Hz között. Az AVR-ben minden small és 80 Hz, ill. a dsp-ben nincsen crossover beállítva.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #166806 üzenetére
Én NAS-sal jártam ugyanígy. A másik ami már több mint háromszor megszivatott, hogy Windows update után EQ APO-t újra kell telepíteni a HDMI-s kimenetre... Pedig egyik esetben sem frissült VGA driver. Persze csak úgy veszed észre hogy "mintha máshogy szólna" mint eddig.
-
Dorian
félisten
Azért a PC-s lejátszás számomra még mindig tartogat meglepetéseket
Tegnap este film: hoppá, ez bazi hangos, mély is kiemelt. A tér viszont nagyjából rendben volt.
Már megint mi lehet, nem működik az EQ-APO, de miért?
Hát banyek, a Cavern által mértek exportját egy pendrive-ról csatoltam be az eq-apo-ba, és azt még délután kihúztam a gépből. (Azt hittem amúgy, hogy ha eq-apo-ban becsatolom, akkor be is másolja magának valahová, dehát nem.) -
Quetz
őstag
válasz
VoidXs #166802 üzenetére
A bemásolt kép az "ATSC Recommended Practice: Techniques for Establishing and Maintaining Audio Loudness for Digital Television"-ból származik, de az ajánlás nem Dolby vagy hasonló cégektől jön, hanem hangmérnököktől. Marc Fishman, aki többé kevésbé aktív az AVSForumon írta le, hogy mit használnak:
"When mixing films, we cal the LCR for 85, surrounds at 82 each side, and the sub/LFE chain at 91 referenced to pink noise -20dBFS.
When mastering for home video, we use a matched set of Genelec 1031's at 80db -20."Az oka pedig az, hogy az tapasztalták, amikor 85dB-re kalibrálnak kisebb dubstageken, akkor a moziban túl halk lesz a mix. Amikor viszont 5dB-vel halkabbra vették a referencia hangerőt, akkor ez a probléma megszűnt.
-
Tamoo
nagyúr
Ha teljes frekvenciatartományt nézel nyugodtan rakj 1/12-es simítást, ha meg abból az alsó tartomány érdekesebb hibák szempontjából akkor Var-t.
Ha csak a mélytartományt nézed 0-200Hz-ig, akkor nem szoktunk simítani.
Amíg a "level ok" addig nincs nagy jelentősége, hogy milyen hangnyomással mérsz.
Engem hidegen hagy a referencia szint is hogy hány dB, úgyis úgy hallgatom ahogy nekem éppen jól esik. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Quetz #166799 üzenetére
Attól függ, kit kérdezel. Ha a Dolby-t vagy DCI-t, akkor kisebb. Ha a DTS-t, IMAX-et, vagy THX-et, akkor nem. Az a baj, hogy mindkét oldalon olyan cégek állnak, akiknek rendszerint igaza szokott lenni. És a hangerő is dilemma otthon: 85 dB-n kirobban a dobhártyád, de van chest slam. Kisebb hangerőn már home curve vagy a sub feltolása kell az igazi mellbevágáshoz, viszont mindkét esetben nő a hallható mély is, hacsak nem egy igazán minőségi ládát használsz, szóval nehéz dolog ez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- iPhone topik
- Le Mans Ultimate
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Milyen autót vegyek?
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Proxmox VE
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest