- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #167895 üzenetére
Azért vedd figyelembe, hogy az EQ miatti teljesítménytúllépés az esetek 5%-ára igaz, a maradék 95-re nem, és ebből az 5%-ból 4-nél EQ nélkül is ott van. Nagyon kis tartományon van az a +12, bárhol máshol már nyert azzal, hogy tized-huszad teljesítményen szólal meg, és nem lesz egy massza. Ezt az egyetlen dolgot kiragadni olyan, mintha azért nem tetetnél ingyen sokkal jobb motort az autódba, mert ötösben pontosan 6200 RPM-en fura hangja van. Kb. ilyen szinten ritka, hogy az EQ-ból hátrány ér. Azon az egy kiragadott csonton kívül mindenhol könnyebb munkát ad a subnak a csökkenések miatti kiegyenlítődéstől. Ezért is jobb a lapos frekvenciaválasz (a világon semmilyen tudományos forrás nem hívja menetnek), többször kíméli az erősítőt, mint hajtja ki. A szebb mélyhang kis hangerőn is jobb érzés.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Ahhoz képest hogy szokásosnak nevezed, a Cavern sem emel 6dB-nél többet.
Bence felrakott egy olyat, hogy +12dB van benne, Te meg ráugrottál mint gyöngytyúk a takonyra.
Biztos előfordul, hogy önigazolok, de tudok önkritikát gyakorolni. pl. az imént jelentettem ki hogy sajnos az egy UM15 néhány film néhány effektjénél határeset úgy is, hogy nem megyek fel referencia szintig. Ha referencia szinten moziznék meg bőven kevés lenne. Ráadásul ennek nem sok köze van a pozitív EQ-m teljesítményigényéhez. Ha én ezzel elérem a limitet ne mondja nekem senki, hogy a kisebb házimozis szubok nem érik el. Lehet itt kezelt vagy kezeletlen szoba, csepp a tengerben. Kezelt szobába is kell a teljesítmény. De ez is hangszóró függő persze. Egy érzékeny 18"-oshoz nem kell sok. -
BBéci
legenda
válasz
Jelentős részével egyetértek.
Különösen ezzel: "nem csak előnyei vannak az EQ-zásnak ahogy hívjátok, hanem nagyon komoly hátulütői is".
A sima frekvencia-menet (nem válasz) nem garantálja a fülnek kellemes hangzást. Ráadásul erőszakosan kiváltva/elérve valóban több a hátránya, mint az előnye. -
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #167889 üzenetére
"A 12dB boost eléggé extrém..."
Akusztikailag nem kezelt szobában, mint a példa is mutatja mondhatni szokásos. Bence legalábbis konkrétan akkora értéket ajánlott.
"Csak egy apró részletet ragadsz ki a teljes mondanivalóból és azzal akarsz megint önigazolni. "
Egyrészt a részletek határozzák meg a nagy egészt, másrészt mindenki Önigazol, Te is én is, amikor arra kerül a sor, hogy miért éppen így, vagy úgy döntöttünk akkor, amikor rendszerépítésbe kezdtünk.
Ezek a beszélgetések pont arra jók, hogy akik olvassák legyen képük arról, hogy mibe vágnak bele, ne akkor szembesüljenek vele, amikor a fél rendszert már megvették, hogy és igen, nem csak előnyei vannak az EQ-zásnak ahogy hívjátok, hanem nagyon komoly hátulütői is, amit nem lehet kikerülni, meg kell fizetni erősítő teljesítményben, drága plussz elektronikában, helyszükségletben, energiapazarlásban stb. soroljam?!
"Kell a nagy teljesítményű szub különben a brutálisabb effekteknél limitbe futsz. EQ-val is EQ nélkül is."
Ez pont nem igaz ahogy, mint most itt kiderült.
A limitekbe és torzításokba pont akkor futsz bele amikor EQ-val próbálsz kiegyengetni valamit, amit ha kezelt szoba lenne nem lenne szükség.
EQ nélkül nincs szükség brutál teljesítmény tartalékra, és jó minőségű szubnál nem futsz limitekbe sem, ebből következően a nem létező levágott csúcsok sem okoznak torzítást.
"A védelem nem úgy van tervezve, hogy egy ilyen pillanatnyi "túlterheléskor" letiltson, csak kompresszál, különben a házimozi mélynyomók nagy része használhatatlan lenne. "
Limiter, kompresszáláskor, pont hogy akkor kezd el csúnyán torzítani, amikor levágja a csúcsokat, arról nem is beszélve, hogy a belepumpált energiát is elpazarolja, ugyanakkor a kívánt eredmény nélkül - nem nő a hangnyomás - és nagy mennyiségű torzítást is termel.
-
Tamoo
nagyúr
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #167887 üzenetére
A 12dB boost eléggé extrém, meg hogy azt a teljes tartományra rakod vagy csak egy szűk helyen, nem mindegy. Csak egy apró részletet ragadsz ki a teljes mondanivalóból és azzal akarsz megint önigazolni. Kell a nagy teljesítményű szub különben a brutálisabb effekteknél limitbe futsz. EQ-val is EQ nélkül is. Ezen nem segít a basszuscsapdád. A védelem nem úgy van tervezve, hogy egy ilyen pillanatnyi "túlterheléskor" letiltson, csak kompresszál, különben a házimozi mélynyomók nagy része használhatatlan lenne.
Én is pont ezt mondogattam, hogy még az egy darab 15"-os Ultimax is kevés pl. egy Nolan filmhez, mert Xmax fölé ugrik ahol már nő a torzítás. Persze az átlag filmekben nem sok ilyen effekt van. Ráadásul esetemben az erősítő sincs a szubhoz tervezve védelmet tekintve, észnél kell lenni. Pedig még csak a referencia hangerőig sem tolom fel. Behringer NX ilyen szempontból hülyebiztosabb egy diy szubhoz, hogy a DSP-ben van beállítható limiter. -
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #167887 üzenetére
A felületes válasz: 2^(12/3).
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #167885 üzenetére
Én a szubot választom, hangelnyelőt nem túl izgalmas hallgatni!
Először 64x-es teljesítményt írtál, most 5-10x-eset, lassan eljutunk a kb. valós 2x-eshez is?
De amúgy is rossz oldalról közelíted, mert pont a kiemelések megszűnése miatt kell nagyobb teljesítmény, hogy ugyanazt a hangnyomást érjük el. -
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #167884 üzenetére
"Viszont 10x-es teljesítménnyel is meg lehet küldeni, akkor az SPL egyenes része 112dB-en lesz. (3m távolságra!) Ekkor éri el a kemény 13mm-es kitérését a membrán. "
Na ezt a 10x-es teljesítmény többletet nem akartam kifizetni, sem az erősítő, sem hangszóró oldalon, az ehhez tartozó kabinet nagyságról nem is beszélve.
Akkor kimondom, nem lehet spórolni ha jót akarsz, mert vagy hangelnyelőkkel, vagy brutál végerősítő/hegynyi szubokkal kell együtt élned, nincs köztes választás.
Hangelnyelőknél, elég 1-1,5x-es ráhagyás a teljesítményre, míg az EQ-val operálóknak szükséges az 5-10x-es teljesítmény többlet, a hozzá illő szubokkal és/vagy végfokokkal (+rackszekrény).
Az áruk és helyigényük közel ugyanannyi - ha nem több - mint egy méretezett szubcsapdáé.
Tessék választani.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #167883 üzenetére
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #167881 üzenetére
Gondoltam, hogy válaszolok rá, de inkább mégsem. Röviden: Nem értek egyet.
Egy krokodilt könnyebben győznék meg, hogy ne akarjon megenni. -
alphamooncam
őstag
válasz
denesdr #167872 üzenetére
Nem.
Nálam egyáltalán nem preferencia a vonalzó egyenes frekvencia válasz. 3dB-nél többet biztosan nem emelnék, vágni meg nem ugyanaz mint emelni, és biztosan ott sem esek túlzásokba.
Korábban már szóvá tettem az elharapódzott brutális teljesítmény igényeket szub illesztésére.
Koránt sem lenne szükség ilyen brutális teljesítményű szubokra, ha nem pl. 64x-es erősítést kívánna meg egy-egy digitális szobakorrekció.
Ez láthatóan rengeteg pénzt emészt fel, fele-harmad annyiból ki lehetne hozni a mély szekciót, ha nem EQ-ban és hegynyi méretű szubokban gondolkodnának mozisok.
Szerintem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
MasterMark #167876 üzenetére
Pl. az STXII-n is különbözőek a frontok. Segédkártyán 3db PCM1796 a főkártyán pedig PCM1792. Amit én használok HDAV Deluxe-ot ott a főkártyán is PCM1796 van a mellékkártya meg talán teljesen megegyezik az STXII-ével, szóval 4db 1796.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #167878 üzenetére
Erre a fórumra valaki korábban linkelt egy hacket, ahol multichannel inputról még Dolby hangot is dekódolt PC-n, de lehet, hogy az optikai volt. Az biztos, hogy Xonar kártyával csinálta.
A DeckLink tényleg pro cucc, de 100k alatt mennek bőven, és a szoftver már ingyen van, még open source is létezik (CasparCG). Eszembe jutott közben még olcsóbb, az AVerMedia kártyái, ezek viszont tényleg konzumerek, rendesen támogatva. Azt már nem tudom, mennyire ismernek ilyen-olyan hangokat. A legnagyobb gond ott van, hogy egy ilyen kártya (a DeckLink sem) nem szedi le a HDCP-t. A PS-ek szoktak néhány cutscene-re tenni, nem tudom, hogy az Xbox-nál hogy van. Mindenesetre nem kellemes, ha játék közben egy átvezetőt nem tudsz megnézni, ettől függetlenül működik a dolog. Szóval utána kell nézni rendesen.
-
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #167876 üzenetére
Nem gond, ha a front magasabb minőségű. Egyszerűen így lesz nagyon jó ár-érték aránya egyszerre mozira és zenére.
Van példa működő megoldásra (Xonar HDAV, DeckLink, stb.). Az analóg korban még divat volt a tuner kártya is, de már nagyon kis piac, aki teljes értékű procinak használná, szóval nem annyira fejlesztik.
-
MasterMark
titán
válasz
VoidXs #167848 üzenetére
Tudom, hogy már beszéltünk erről, de már elfelejtettem.
Megnézek egy D1-et, annak pl. a front része más áramkörökkel van megoldva, mint a többi 6 csatorna. Ez nem jelent gondot?
Illetve PC-vel megoldható az, hogy igazi processzorként működjön, és legyenek HDMI bemenetei?
szerk.: Mondjuk abban biztos vagyok, hogy megoldható, mert mindent meg lehet csinálni, de egy ilyen digitalizálós kártyás dolgokról a hatalmas késés jut eszembe. Kérdés, hogy van-e valami elérhető jó megoldás erre.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #167868 üzenetére
Ezek a kis subok alapból csak kis hangerőn képesek pontosan működni, mert semmilyen szobába nincs elegendő teljesítményük. Kis teljesítményen mindegy, hogyan pofozod, mert lesz tartaléka bőven, nagy hangerőn pedig eleve nem is volt, így nagy kárt nem teszel. EQ-val és nélküle is mindenképp torzítani fog, csak a kérdés, hogy alatta szép lesz-e a hangja vagy sem.
#167870 denesdr: Véletlen, a nickem a Galaxy on Fire 2-höz köthető.
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #167871 üzenetére
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #167868 üzenetére
Nem kényszerít senki se rá, hogy olyan boosttal használd a rendszered. Nyilván ha eleve lapos lenne a szobai átvitel, az lenne a legjobb.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #167865 üzenetére
Ok, de a én semmilyen szinten nem tartom jó dolognak, hogy a limiternek azért kelljen dolgoznia, mert a határokon túlra kényszerítjük a rendszert túlzott lelvárásokkal.
A limiternek szerintem a védelem lenne a dolga, ha valami balul sülne el, nem pedig forszírozni, csak hogy egyenes legyen az a frekvencia válasz.
-
VoidXs
nagyúr
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #167863 üzenetére
Azonos hangerőn igaz, amit mondasz, de senki nem hallgat 115 dB-en zenét, ami a mozis subok teteje, és ezt rendszeresen megütik a filmek. A legtöbben mozihangerő alatt 20-30 dB-el hallgatunk zenét, így a sub csak az alsó 1-10 Watton dolgozik. Itt a +12 dB-es szinten sincs számottevő torzítás. Ha viszont jön egy fegyver vagy robbanás egy filmben, ahhoz 100-1000x ennyi teljesítmény kell, és belátható, hogy ehhez 1000-10000 Watt is kellhet ugyanahhoz a helyzethez. A legtöbbek házimozija folyamatosan a torzításon túl táncol, de a DSP kompresszora (és ez válasz denesdr-nek is) ilyenkor visszaveszi a jelszintet. Nagyon ritka, hogy egy mozi (akár rendes, akár házi) ezt tisztán tudja teljesíteni. Életemben 2 ilyenben voltam csak, és ha egyszer azt a chest slam-et megérzed, amire ezek képesek, akkor soha többé nem leszel elégedett otthon.
-
törölt tag
Sziasztok!
Tudom nem kapcsolódik a témához, de azért ide írok, mert itt tudom hogy jobban ismerik a régebbi Arcam erősítőket.
Az Arcam AVR300-ban Crystal CS49400 beépített DAC van? Ezt pedig optikai kábelen keresztül csatlakoztatva tudnám használni? (sztereóhoz lenne csak!)
Ez milyen minőséget képvisel? 55k-ért lenne. Sztereó erősítőben nem hinném hogy ennyi pénzért ilyen minőséget kapnék.
Illetve van lehetőség a menüjét távirányító nélkül irányítani? (sajnos az nincs hozzá), de van rajta menü gomb ahogy látom.
Köszönöm. -
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #167861 üzenetére
" Zenére például garantáltan tökéletes az ilyen mértékű korrekció is..."
Jelezhetem, hogy ezzel nem értek egyet?
Pontosabban a házimozihoz képest pont a zene az ami sokkal érzékenyebb a torzításra. Ugyanakkor a zenében 40Hz alatt nemigen történnek dolgok.
Persze csak szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #167860 üzenetére
És ameddig be nem üti a fejét, addig szép egyenes is lesz, számottevő torzítás nélkül. Ha a torzítás jönne, az erősítő megfogja. Ezáltal az egyetlen dolog, amit csak durva effekteknél hallhatsz, akkor is csak ha megüti azt a rossz frekvenciát, hogy nem olyan hangos. Zenére például garantáltan tökéletes az ilyen mértékű korrekció is, annyi teljesítménye van egy ilyen subnak.
-
denesdr
addikt
válasz
VoidXs #167854 üzenetére
Pont ezaz, tök mindegy, hogy hová tologatjuk, a boostolt és a cutolt sáv elektromos jelszintkülönbsége a mérvadó, az meg ugyanaz marad ha flat átvitelt szeretnénk. De ha ez így normális, nekem mindegy, ti vagytok a mozisták.
Mondjuk az a széles beszakadás tényleg nem túl szép (sorry SPEA). -
VoidXs
nagyúr
válasz
Rumcsaka #167855 üzenetére
Videokártya akkor kell, ha erősen akarsz korrekciózni (egyébként egy modern integrált is megteszi akár 4K-ra is), tápból pedig inkább az a fontos, hogy ha a hangkártyád külön tápot kér, akkor külön sínen meg tudja neki adni, például az új Xonarok már rendes PCI tápot kérnek.
Ingyenes a lejátszó, csak spéci verzió kell. Például MPC-HC nem tudja, de külön filterrel már igen, ahogy alapból a VLC se, de varázskonfiggal már megy.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #167851 üzenetére
Fel lehet írni ugyanezt a görbét úgy is, hogy lejjebb van a target, ekkor a max boost 6, de ettől még ugyanaz lesz, csak zajosabb. A legesleghangosabb effekteknél nyilván clipbe fut, de az aktív házi subok folyamatosan ott táncolnak alapból is (gyárilag is 20-30 dB-vel vannak DSP-zve), nem lesz feltűnő, csak nem az összes effektet teszi rendbe, hanem csak a 95%-ukat.
#167852 Tamoo: Nem az a kioltás, hanem minden más az erősítés. Ezért nem annyira bánja az EQ-t. Egy kioltás szűk tartományon jelenik meg.
-
alphamooncam
őstag
-
denesdr
addikt
válasz
VoidXs #167848 üzenetére
Nem akarom senki kedvét szegni, de szerintem egy ilyen boost (akusztikusan több mint 6dB, de elektromosan több mint 18dB, ez 64-szeres erősítőteljesítmény különbség) jelentősen meg tudja növelni a hangsugárzó torzítását boostolt tartományban, míg e sáv közvetlen közelében lecsökken mert ott meg erős cut lett alkalmazva mindkét oldalt, plusz az erősítő is könnyen leklippelhet a boostolt ponton (akár úgy is, hogy mégcsak nem is túl hangos a többi tartomány), mert ott sokszoros kimenőtelesítmény kell a nem boostolt sávhoz képest.
Bocsánat az eszmefuttatatásért, ez nem feltétlenül konkrétan erre az esetre vonatkozik, hanem úgy általánosságban a boostos EQ-zásra. -
Rumcsaka
tag
válasz
VoidXs #167842 üzenetére
Tegyük fel ha segítséggel megépítenék egy ilyen mozira/zenére szánt 7.1 PC-t (ami tartalmazna egy jobb Blu-ray lejátszót (asztali lejátszót pótolna) akkor ha jól értettem még külön kellene hozzá kábelezés,végfokok vagy multi chanel végfok,7 darab hangdoboz+két passzív sub és hozzájuk külön plussz végfok,mikrofon UMIK-1...
Ezek mellé még mi kéne hozzá(a PC és a mérések hozzáértésén kívül
)
Köszi! -
VoidXs
nagyúr
#167845 MasterMark: Természetesen az analóg részre gondolok, mert digitális dolgokhoz nincs szükség hangkártyára. A STRIX széria van már csak, de az is nagyon szép számokat hoz, volt teszt, ahol a legnagyobb modell a 160 dB-es dinamikatartományt rúgdosta. Ilyet házimozi nem tud.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #167841 üzenetére
T.AMP [link] (De nem én találtam igazából hanem Python mutatta nekem is.
)
9cm-es venti van benne, azt ki kell cserélni mert hangos illetve ha a "világosabb hangot" kedveled ez nem a Te erősítőd. Ár/értékben nagyon jó, de nyilván találni jobbat is, csak nem ebben az árban.#167840 Quetz: Bírnám, de már amit tervezgettem az is ingerküszöb fölött van méretben.
De a Faital-nak se lenne rossz nagyobb doboz, mert így kb. 26Hz-re jön ki a port tuning. Ez nettóban kb. 108 liter (port, merevítés, hangszóró nincs beleszámolva persze)
-
válasz
VoidXs #167839 üzenetére
rew 5.20, UMIK-1, MiniDSP HD (ha erre gondoltál
)
Aztán rájöttem, hogy "okosan" kértem segítséget... szóval itt van a mérés
#167838 TamooSzééééép
de ez már nálam a "hű denagyböszmege*i" kategória
Ehhez már költöznöm is kéne mert a panel 4. emeletére lehet kicsit sok(k) lenne. De persze adnám a témát
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #167841 üzenetére
Végfokból Tamoo talált egy nagyon jó vételt, hangkártyából a régi Xonarok a felső-haladó, az újak pedig az ultra high-end házimozis cuccok szintjét hozzák, mikrofonból az UMIK-1-et ajánlom. Ha külön akarod EQ-zni a két subot, akkor 7.1-es hangkártya kell mindenképpen. Ezek így bőven 200k alatt jönnek ki, még akkor is, ha minden csatornád bridge-ben lenne, de arra nyilván nincs szükség.
-
Dagidög
senior tag
Ha szeretném megoldani PC-ről a lejátszást és 5 csatornát kell meghajtsak, ami mellett van két aktív mélynyomóm, akkor 200k-ból használt piacról mit érdemes mostanában lőni (végfok, hangkártya, mikrofon)?
-
válasz
#98221312 #167834 üzenetére
nincs mit. Amúgy igen, kb a legrosszabb, eléggé kompromisszumos, de ha sokáig hallgatod, hozzá szokik a füled / agyad. Persze mindig tudni fogod, hogy lehetne jobb... cserebe most nincs étkezősarkunk a nappaliban mert arra a falra ment a rendszer (választhattam, hogy ez vagy az ablak elé telepítés)
#167835 Tamoo persze, természetesen. Mindent kinulláztam, audyssey bemérés - először csak 3, második körben 8 helyen mérve, minidsp alapra állítva.
Csak túrtam sebtiben egy képernyőképet, az új pozícióra még nem mérte rá, hogy mit hozott az eq. Majd holnap. -
válasz
#98221312 #167818 üzenetére
Ez a falra tolt kanapé (is) nehéz kérdés. Tegnap átrendeztük az egész nappalit, 90 fokkal elforgattunk mindent, hogy legyen a kanapé mögött bőven hely. Na. A térhangzás sokat javult, viszont a szubot korlátozottan tudom csak így elhelyezni. Ennek meg is van a hátránya, mert az most cserébe fos lett
Így néz ki most:előtte a falhoz tolt kanapén ülve pedig ilyen:
...
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #167828 üzenetére
Értem. Akkor már csak az maradt, hogy eqapo-ban hogyan csinálom meg ami ábrát mutattál
Odáig világos, hogy a config-ban hozzá adtam egy copy ch's-t, LFE-nél és SR-nél lehúzkodtam a kis nyilakat. De hogyan szorzom meg -1-gyel?
Ha a copy: LFE=LFE SR=SR átírom LFE=LFE*-1 SR=SR*-1 -re akkor nem ez történik
Na erre közben rájöttemMég valami: Ugye a config-fülben kell ezt létrehozni és nem pedig a cavern-es betöltött mérési adatok-fülben?
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #167826 üzenetére
Valamit még nem értek: A cél gondolom (de lehet, h tévesen) az, hogy az L-C-R kb. -49-es fázisához minél közelebb legyen a többi.
(Ez esetben az LFE fizikai fázispotijával nem is játszom, hiszen a -63 lesz: elég közel lesz.)
De az RL(+34) és RR(+27)-eket miért ne invertáljam? -
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #167823 üzenetére
Ez az invertálás ugye 180 fokkal fordít? Tehát az SR +85-ből -95 lesz , az LFE +63-ból pedig -117?
Ha a szub-on van fokozatmentes fázis állítási lehetőség, érdemes esetleg azzal pöcsölni, hogy az LCR -50 fokához jobban közelítsen a szub?(Egyébként mértem egyet 25-30 centivel előrébb is, de majdnem ugyanezek a fázis-arányok jöttek ki. Ill. a hangnyomás-görbe ott határozottan hepehupásabb. Viszont a kép meg nagyobb, és 5.1-es anyagnál is jobb helyen vannak az oldalsó surroundok.)
-
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #167821 üzenetére
"egy hangszóró matematikai fázisát írják le (domináns komplex jelvektor tangense)"
Ööö... OK, mégsem akarom megérteniaz SR és a SUB lenne invertálandó
Tehát akkor a Cavern-ben a polaritás korrekció maradjon kikapcsolva és a szub fázisát tekerjem 0-ról 180 fokra, az SR kábelezését pedig kössem be fordítva? -
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #167817 üzenetére
Két külön fázis van. A késleltetésből adódó pontatlanságokat is hívjuk fáziskülönbségnek, de amiket te nézel, egy hangszóró matematikai fázisát írják le (domináns komplex jelvektor tangense), amit bárhogy késleltetsz, ugyanaz marad. Az látszik, hogy az RL és RR alig tér el 90 fokot, szóval az SR és a SUB lenne invertálandó, azzal tennék egy próbát.
#167820 alphamooncam: Ilyet csak akusztika okozhat. A Cavern fáziskalkulátor nem otthoni környezetre készült, hanem azt mutatja meg, hogy ha egy színházban vagy moziban egy erősítő hajtja például az összes surroundot, akkor hogyan kell bekötni a polaritásukat, hogy egymás hangját minél kevésbé verjék szét azáltal, hogy nincsenek egyenként késleltetve, de ilyen otthon nincs, nagyon kevesen kötnek egy végfokra akár két surroundot is.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dorian #167817 üzenetére
Basszus elhelyezése előtt célszerű lenne a REW-ben szimulálni a jövendőbeli helyét.
Lehet mozgatni a virtuális szobában a szubot, és ahogy mozgatod, párhuzamosan látod a grafikonon hogyan alakul a frekvenciaválasz.
Tudom, hogy kapcsolt helyiséged van ( konyha ? ) , de ha az oldal fal mellé tervezed tenni lehet ez nem fogja annyira befolyásolni ( tipp, ki kell próbálni, több mint a semmi )
Más.
Cavernben, ahogy vittem be a szoba és a hangsugárzók elhelyezkedésének az adatait és mellette még be volt kapcsolva a fázishelyzet mutatása ( piros csík ) egészen kis hangsugárzó mozgatással polaritást lehetett váltani.
Figyelem, különbség van a rendszereink között a beállításokban mert amíg Nálad az AVR full alapon áll, addig nálam a távolságok (késleltetés) és a hangnyomás egyszintre hozása, a processzoron van beállítva, ezért nálam a fázis eredmények (az LFE-n kívül) 0-n állt.
A Te fázisértékeid kaotikusnak tűnhetnek, de szerintem ez a normális. Ezt a késleltetések, mikrofontól mért távolságok okozzák.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #167817 üzenetére
Fázis témát én skippelem, írjon olyan aki ért hozzá.
Két zárt UM15 500x500x500-as méretben jó lenne Neked.
Azzal biztos nem lősz mellé.
#167818 Jigsaw04: Múlthéten kísérletezgettem az EQ kikapcsolgatásával. Késleltetés, csatorna jelszint maradt, csak kizárólag az EQ-t kapcsolgattam úgy hogy szubbal hallgattam zenét. 100Hz-es váltás. Ha a frontokról lekapcsolgattam az EQ-t, akkor igazából zenéje válogatta, hogy melyik hogy tetszik jobban. Ha a szubról lekapcsoltam, akkor azonnal ugrott a tökéletes illesztés, azonnal szétesett. Amikor rajta van a szubon az EQ, zenén egyszerűen nem lehet megmondani, hogy az szól. Én aki ismeri is elvéreznék, annyira be tud simulni. Persze ki/bekapcsolva hallani hogy hozzátesz alul, de ha csak leülök és random ki vagy be van kapcsolva, kicsit bizonytalan lennék (Úgy hogy a frontok is lemennek 30Hz-ig). Szóval arra akarok kilyukadni, hogy a jó szub is csak "DSP-zve" igazán jó, kiemelések azonnal hazavágják a balanszt. Kiemelések nélkül meg kell a nagy tányér+teljesítmény.
Sokkal jobb mélykiemelésen ülni mint beszakadáson.Egyik alapelv. Előbbit könnyen javítot EQ-val, utóbbit nem.
-
törölt tag
A közeljövőben szeretnék én is venni egy jó zárt szubot, de nagyon félek a hangjától, mert egy baromi nagy mélykiemelésben ülök (falra tolva) sajnos..
Nem tudom milyen kategóriában kellene nézelődnöm, de ha valakinek van ötlete szívesen veszem!Gabi8906: Gratula hozzá, de mindenképp próbáld megfelelő helyre elhelyezni.
-
Dorian
félisten
Basszus, ezeket a fázis-helyzeteket nem értem, nem tudom értelmezni...
LRC pont ugyanaz, - 47-49 fok
LFE +63
RL +34, RR+27
SL -72 SR +85Jól értelmezem, hogy kb. a komplett surround szekció ellenfázisban van az LRC-vel?
Mi a franctól lehetséges ez?
Ha Cavernben bepipálom a polaritás javítást akkor egy kicsivel jobb a hang, de úgy sem az igazi. Nem úgy van, hogy a bemérés többek közt a késleltetéssel a dobozokat ugyanarra a fázisszögre hozza?
Meg egyáltalán, ez a fázisszög mit jelent, pl. a + 90 és a -90 ugyanazt jelenti, mint ahogyan egy koordináta rendszerben felrajzolva?Tamoo:
Akkor most leülök egy kicsit emészteni, hogyan, hová helyezzem el majd a két db 60x70 cm-es ládát
Sztem a jelenlegi helyén, és a kanapé vonalában az oldalfalak mellett van a 3 lehetőség, hogy a zasszony ne adja be a válókeresetet -
VoidXs
nagyúr
válasz
ldn218 #167813 üzenetére
Ha jó lenne az elcsatolás, nem lenne gáz. A Meridian konkrétan gyárt ilyet, a referencia hangszórója, a DSP8000 (20 millió/pár) konkrétan két részben jön, egy sub és egy top darabban, egymásra kell tenni, és a demójuk, hogy amikor már az álmennyezetből szórja ki a port, a tetején mégis mozdulatlanul megáll egy érme az oldalán.
-
Tamoo
nagyúr
Dorian
Másik topik szub témája kapcsán.
12"-os refit elvetettem, hamar korlátba ütközik. Efölött meg az Ultimaxnak túl nagy doboz kell, így most a Faital Pro hangszórókat nézegetem. Itt már emészthető a 15-ös reflex és kevesebb teljesítmény is elég a hajtásához mint egy Ultimaxnak, de egyszerűen még mindig nem látom csábítónak a 15"-os zárthoz viszonyítva, így jutottam el a 18"-osakhoz. "Kis teljesítmény" elég és tutira nem futunk vele limitbe akkora hangnyomásra képes. 100-150e között van kb. egy hangszóró, attól függ melyik. Dobozt amiket tervezgetek kb. 600x700x550mm méretű. Jelenleg. De már sokadikat rajzolom.Nem kicsi, de még közelébe sincs annak ami az Ultimaxhoz kellene. 20Hz alatti frekikről úgy gondolom le lehet mondani.
Kettőt nem fogok építtetni, a zárt UM15-öt meg nincs szívem eladni, így meg hogy nem lenne egyforma a kettő adja magát az LFE szub Crossover szub koncepció.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #167810 üzenetére
Nem, egyszerűen csendben marad, amíg nem jön a következő teljesen jó blokk.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #167809 üzenetére
Te akartál a tömörítésről beszélni nem én
Nem tudom hogyan keveredett ide, szerintem pont úgy ahogy a katalizátor.
"Nem hibajavítás van, hanem hibaészlelés, ami azonnal levágja a hangot, ha átjut egy hibásnak vélt bit (még az se kell hozzá, hogy hibás legyen)."
Na és akkor mi történik, amikor a fogadó fél "észleli" hogy hibás a bit?
Szól a küldőnek, hogy Te Tesó küld már el újra, mert így nem tudom mivel kitölteni a lyukat?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #167808 üzenetére
Az elejétől fogva azt mondtam neked, hogy veszteséges tömörítéssel (Opus) végezném a tesztet, azt se hallanád. Nyilván nincs értelme veszteségmentessel, azt szerintem te is elismered.
Nem ismertem el, hogy két teljesen azonosan leírt áramköri elem közt van különbség, de azt se mondtam, hogy két eszköz közt nincs. Nyilván durvák vannak, ráadásul látványosan mérhetőek. Ugyanis ahol az egyik erősítőben 40 uF egy kondi, ott a másikban 50, stb. Nyilván van több paramétere, ezért van két 50-es kondi közt is különbség, most csak durva példát hoztam. Ne keverj két teljesen különálló témát.
Nem tudom, hogy jutottál el a katalizátorig, arról se volt szó. A kábel áramot juttat a-ból b-be, miközben az elektronok mechanikai munkája miatt valamilyen szinten csökken a jelszint, szóval behelyettesíthető egy ideális ellenállásnak. Ugyanez érvényes a levegőre, csak sokkal több erő csillapítja az elektronokat, ezért hatalmas feszültség (pl. villám) kell, hogy számottevő vezetővé váljon.
Az S/PDIF tökéletesen korrigál az időbeli különbségekre, különben nem működne egyáltalán. Nem hibajavítás van, hanem hibaészlelés, ami azonnal levágja a hangot, ha átjut egy hibásnak vélt bit (még az se kell hozzá, hogy hibás legyen).
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #167800 üzenetére
A tömörítésnek alapvetően nem szükségszerű velejárója a tónus megváltoztatása.
Igazából az, már csak a sávkorlát miatt is.Ne keverjük már a veszteségest a veszteségmentessel légyszi, mert mindjárt kardomba dőlök !
Ha nem így lenne, elég lenne egyfajta kondi, egyfajta tranzisztor, egyfajta ellenállás, meg nem tudom még milyen alkatrészekből áll össze egy szórakoztató elektronika.
Tök jó, hogy leírsz olyan alkatrészeket, amik látványos elektronikai jelenségekkel járnak (kivéve az ellenállás, az nem), de a kábel nem alkatrész, hanem a közeg köztük.Ezzel látványosan elismered, hogy vannak különbségek szórakoztató elektronikát felépítő alkatrészek között akkor is, ha ugyanaz van rájuk írva, értsd, ami alapján a katalógusból ki lehet választani hogy ezekkel a paraméterekkel rendelkező alkatrészre van szükségem.
Pedig milyen egyszerű is lenne úgy gondolni egy kábelre, mint más szimpla elektronikus alkatrészre, rögtön nem lenne ördögtől való elismerni, hogy az egyik ilyen, a másik meg olyan!
Mert a kábel annyira alkatrész, mint a levegő. Részt vesz a kölcsönhatásban, csak nem aktívan.Ez meg nonszensz, a kábel nem katalizátor.
Most hogy ezt így leírtam már nem is vagyok annyira biztos benne hogy nem katalizátor.
A katalizátor ugye megváltoztatja a vele érintkező anyagot, attól lesz katalizátor.Hagyjuk. A coax kábel nem levegő, mások a tulajdonságai vezetőképessége stb. ezt mindenki tudja.
A legfőbb különbség, hogy normál körülmények között az egyik vezeti az áramot a másik nem, de maradjunk a példámnál, én mint fent írtam, coax (digitális) kábel cserénél tapasztaltam minőség változást.
Javíts ki, ha rosszul tudom, de S/PDIF protokolnál nincs hibajavítás, és semmi sem garantálja, hogy pontosan ugyanaz, pontosan ugyanolyan időzítéssel jön ki, mint ahogy bement.
Itt megdőlni látszik azon kijelentésed, hogy minden digitális kábel egyforma.
Szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167806 üzenetére
7-ből 5 alkalommal a semmi az 2 találat. Ezt javította feljebb, hogy az egyik esetben azt mondták, hogy a zörejek jobbak, a harmadikat pedig két részre szedtem, mert egyikük találta el, így újabb két próba, egy sikerrel, 4/10-re javult a sikerarány. Ez is a kábel javára bias, mert jobb, mint a 3.5/9.
De tegyük fel, hogy volt 5/7-es teszt. Dobj fel egy érmét 7-szer, tippeld meg előre, mi lesz. Az első néhány próbád közt lesz, hogy 5-öt eltalálsz. Ennyit ér az 5/7-es eredmény.
Nem szokásom lehúzni embereket, így nem kell félni, hogy MLM-et alapítok, van morálom. Simán lehúzhatnám, aki hív mérni, mégse teszem, mert szerintem egy gomb megnyomása ingyenes szoftvereken nem érdemel fizetséget. És akkor ez már közel nem lenne a kábeles buli szintje.
Elvagyok a fórumon kívül is, szeretetben sincs hiányom, és ő is jót röhög a kábeleseken, köszönjük szépen a jó perceket.
-
gofry
senior tag
válasz
VoidXs #167805 üzenetére
Szerintem nincs mitől megmenteni
Kijött egy eredmény ami szerint igazad van. Ezt megkérdőjelezed. Nálam a 7/5 az nem 10/4.
MLM: nyilván sokkal jobb lenne a világ nélküle, de ha te kezded el akkor gondolom zseniális ötlet és boldogan számolod a milliárdjaid, és annyira nem sértődsz meg rajta, hogy másnak ez rossz.
Mondjuk szerintem hasonló, az élőfába is belekötő, dolgokat elengedni nem képes, világukat a fórumon kiélő emberek nélkül is jobb lenne a ph.
Semmi személyeskedés, de remélem a párkapcsolatot és a szeretet is objektív skálán ABX teszttel méred
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167803 üzenetére
Szóval valójában 10 esetből 4-szer találták el. Ez a tippelésnél is rosszabb, aki átlagosan 5/10-re esik.
Tamoo: Biztos van, aki szeret rosszul kijönni, nem ok nélkül fut a sok MLM is. De általánosságban elmondható, hogy a sokakat károsító csalásokat (mert a kábelipar az) lekapcsolni nagyságdendekkel több embernek segít, mint amennyinek árt. Nem ok nélkül tesz így a fogyasztóvédelem sem.
-
gofry
senior tag
válasz
VoidXs #167802 üzenetére
Figyelj mondták már, hogy el mész a pi.ba?
De parancsolj remélem jobban alszol.
7 tesztesetnél 5 ször teljesen azonos válasz volt: nincs különbség hallható különbség.
1 esetben a drágább kábel esetén a zörejeket jobbnak értékelték.
1 esetben: az egyik tesztelő a fake tesztnél azonnal kiszúrta, hogy tök ugyanaz mint az előző. A másik tesztelő hangosabbnak hallotta, de szerinte ugyanaz volt mint az előző eset.
Ez a hdmi.
A lan nál 4 tesztelő volt és 4 kábel, 3 teszt zene.
A legolcsóbb 300 ft- os upc kábelt minden esetben minden tesztelő eltalálta. Véleményük szerint pontosan idézem doboz hangja volt.
A hydrasound kábelt is eltalálták minden esetben és úgy jellemezték, hogy kellemes, órákig hallgatható de ennyi.
A suprát 3 tesztelő minden zenénél eltalálta. 1 tesztelő 1 esetben nem tudta megkülönböztetni a viabluetól. Egyöntetű vélemény volt az, hogy az éneket jobban az arcba tolja mint a többi kábel és a csengő hangok erősebbek.
A viabluet hasonlóan gyorsan felismerték mint a hydrát, különösen akkor ha dob is volt a zenében, egyöntetű jellemzés volt, hogy nem egy buborék a dob rész.
Az 1 tesztelő aki a supránál hezitált itt is hezitált és 1 számban a dob rész újrahallgatását kérte. Majd inkább nem döntött
Itt azért elengedtem az ismerőseim, mer előbb utóbb kinyírnakParancsolj, remélem kielégít és az endorfin szinted is helyreállt, ha már más nincs ami helyretegye.
-
gofry
senior tag
HDMI kábel vita nagy válasza:
Leszögezem: nem, nem mértem. Cserébe vannak nálam jobban ráérő emberek külföldön akik heteket cs.sztek el hdmi-k összehasonlítgatásával, pl mantis néven irogató arc USA-ban.
Az eredmény náluk is és nálam is ugyanaz (igen csináltam vaktesztet, igen felállítottam 3 paramétert amit a tesztelőknek értékelni kellett, igen raktam bele fake módosítást aminél észrevették, hogy semmi sem változott)
Szóval az eredmény: nincs számottevő különbség a 80 ezer ft-os Carbon 48 és a belépő pearl között.
A tesztelők egyöntetű véleménye az volt: ha nagyon-nagyon fülelnek, akkor az apró neszek, csörgések az első esetben (ez volt carbon) jobban átjönnek, de ehhez csak arra kellett figyelniük. Képben eltérés nincs.
Szóval mindenki lenyugodhat a csudába.
Can of worms-t kinyitva és a kukacokat etetve: UTP kábelek esetén ugyanez a laikusokból álló teszt csoport végigcsinálta ugyanezt a tesztet két napja és mai beszélgetésen az egyöntetű vélemény az volt, hogy itt jobban vártak volna valami változást mint a lan kábeleknél és meglepődtek, hogy a lanok esetén zenét hallgatva egyértelmű különbséget hallottak, a hdmi esetén pedig szinte semmit.A vitát meg szerintem engedjétek el. Mindenki arra költi a pénzét amire szeretné és ha azt tapasztalja, hogy neki az jobb ám legyen. Szerintem 30-40 Hsz-t nem ér meg az (persze van akinek örömöt okoz az agyalgás) amit egy "próbáld ki" "szerintünk nincs különbség, már próbáltuk" is megold. Felesleges és parttalan hitviták alakulnak ki belőle.
Kerékpározásnál is rengetegen költenek kerámia csapágyas középrészre, mert ugye "marginal gain", de azt nem mérik fel, hogy az ő szintjükön nincs értelme erről beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen notebookot vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Stellar Blade
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Crucial 240GB SSD eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged