Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaLee
addikt
válasz
Pityu.
üzenetére
Így van ahogy előttem szóló írja. 2 évente úgyis megy a kocsi műszakira, meg amúgy is illik évente de max 2 évente átnézetni egy szerelővel, majd ő megcseréli neked a 2-2 kereket. Neki ez 5-10 perc. Új autóknál mondjuk ahol már a tpms szenzorral is játszani kell ott lehet bonyolultabb a téma.
Megjegyzem jó ideje én sem cserélgetem a gumikat a tengelyek között, egy időben még csináltam, mikor téli-nyári garnitúrám volt, de a végén már ott sem. Annyi volt a különbség, hogy az elsőn 5-6 tized mm-el volt kisebb a minta mikor lecseréltem. Ma ha nem felejtem el kíváncsiságból rámérek a Nexen-re, az kicsit több, mint 1.5 éve van fent.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Pityu.
üzenetére
De otthon is meg tudod cserélni, nem kell hozzá csak egy emelő. Ha nincs gyárid a kocsihoz akkor veszel az Aldiban egyet és kész. Centrir nem kell ha jól ki van egyensúlyozva a kerék akkor mindegy hogy elöl vagy hátul van. Ha meg ráz akkor csere nélkül is illő kicentrioztatni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kenguru99
üzenetére
De az enyémnél is azt írja a manual, hogy 10 ezrenként cserélejem át tengelyenként (tartva az oladalakat). Főleg figyelni kell rá nekem, mert a V mintás gumi amúgy is hajlamosabb fűrészfogasra kopni. Ezt meg lehet előzni elvielg ha kicsit magasabb guminyomáson használod (inkább a közepe kopjon). Nekem bevált a gyári érték +0,1 bar, ha megnézed Tboldi CC-je már elkezdett fűrészfogas lenni pedig alig pár ezer van benn ez enyém 45k km után sem fűrészfogas, pedig csak egyszer cseréltem meg kb 5k km-rel ezelőtt.
Persze nyilván másd autó, más súlyeolsztás, más futómű, más beállítások és az awd hajtás egyenletesebb kopást eredményez de az én autóm is orrnehéz, meg fékezéskor ugyanúgy előre terhel. Érdemes cserélgetni szerintem is.
-
kenguru99
senior tag
"Nem muszáj átcserélend"
De az. A te autód nem tipikus. Ezzel szemben az autópark 95%-át alkotó orrmotoros elsőkerékhajtású autónál nagyon fontos. Nem elsősorban az egyenletes kopás miatt (de amiatt is). Hanem azért mert fűrészfogasra fog kopni a csak hátsó tengelyen használt gumi. -
tboldi
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
Az ET a belső felfogatási felület és a felni képzeletbeli középvonala közti távolságot jelenti mm-ben. Minél nagyobb a szám, annál távolabb kerül a kettő egymástól, azaz a felni egésze annál beljebb kerül. Fordítva pedig ha kisebb az ET, akkor kisebb a távolság is köztük, és a felni egésze kijjebb lesz. Az általad vázolt esetben a 40-es 3 mm-rel közelebb kerülne a sárvédő pereméhez, mint a 43-as, a 48-as meg 5 mm-rel lenne beljebb (persze csak ha a szélességük megegyezik).

Ahogy az ábrán is szerepel, negatív ET is létezik, de azzal nem fogsz találkozni kommersz személyautóknál, de még 0-val sem nagyon.
Autófüggő, hogy mennyire lehet ezzel játszani, de rendszerint pár mm-ből nem szokott gond lenni. Ha nem ér hozzá sem kívül a sárvédő pereméhez, sem belül a futómű alkatrészeihez, akkor sima liba.
-
Felninél,hogy van ez az ET számozás ha mondjuk a gyári felni ET43 akkor mondjuk valami toldóval fel lehet rakni mondjuk ET40-eset?De mi van ha van egy felni aminek minden paramétere megegyezik kivéve az ET számot ami ET48 akkor az már ugye nem felszerelhető az autóra?
-
válasz
Dluinet
üzenetére
Megtévesztő ez a magnézium felni téma, VW-nél biztosan.
A saját fotón szereplő - elvileg prémium kategóriás - VW felni AlSi1MgMn ötvözete 0,6-1,2% magnéziumot tartalmaz, kb. 95-98% alumínium.*Amit linkeltél kommerszebb VW felni, az AlSi7Mg ötvözet, 0,4-0,7% tömegszázalék magnéziummal.
*És nem volt könnyebb a szokásosnál.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
Ha nem változik a gumi pozíciója a felnin, vagyis ha nem szerelik szét, majd össze őket, akkor centrírre sincs szükség az esetek 99,8%-ában.
Nálunk a WagonR-en 16 éve a gyári dísztárcsa díszeleg, semmi nyoma nem maradt egyik felniszetten sem.

(#39085) Pityu.: A Hondámon 15-ös OZ Superturismo GT-k vannak, ez télálló bevonatos, 50k Ft volt darabonkáént. De szerintem az olcsóbb kategóriában is találni ilyet.

-
válasz
Kornel
üzenetére
Nekem ami fura,hogy ugye eddig cserélgetés volt de sosem nyúltak a centírhoz csak leszerelték az egyik garnitúrát aztán felrakták a másikat.gondot eddig még így sem éreztem.Lehet túlgondolom mert már olyanoktól parázok mi van ha néha kicsit oda tolom az autónak,hogy ne lustuljon aztán meg kirepülök valahol a francba vagy megcsúszik a gumi vagy ilyesmi,vagy normál használatnál fékezek aztán csúszok meg ilyenek,lehet hülyeség ez amit írtam de már annyi szarságot végi olvastam.Bocsánat bármit veszek mindig túl szoktam parázni míg nem tapasztalok.Amire majd most megy felnire a gumi azt vagy 2 éve barátom fényezte csak ugye a gumi gép csak meg sérti a szélét a felninek vagy esetleg kap kis kavicsot de amúgy az nagyon jó állapotban van,majd emez felniket akarom festetni,bár lehet én is meg tudnám itthon csinálni.
#Qru
Kinek,hogy nekem a kocsimon szép dísztárcsák lennének de már jó pár éve nem raktam fel pont azért,hogy ne sértse a felületet vagy ne rozsdásodjon alatta a felni.Nekem így is tetszik őszintén meg mondom.Akartam alufelnit de 90EFt lenne kb inkább elköltöm gumira mert az fontosabb.Vagy esetleg ha elbizniszelném a pót 4db felnit meg a 8 gumit meg hozzá raknék kis pénzt talán kijönne egy alufelni csak nem tudom érdemes e venni.Mert ugye elméletileg sérülékenyebb plusz nem szeretik a téli időjárást már a sós utakat.Azt én is olvastam,hogy nehezebbek a lemezfelninél.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Pityu.
üzenetére
Használtan vettem, ugyan egy kis törődést kér de ennyiért egyszerűen nem tudtam otthagyni. Ha azt nézem, hogy 1 db gumi 29k volt akkor tényleg nem pénzt a 4 felniért az 50 ezer.
Kornel: Nekem ott kezdett el oxidálódni ahol a dísztárcsa takarja (itt talán látszik valamelyest), mert ott megáll a víz. De dísztárcsa nélkül meg annyira gáz, hogy az még az én nem túl fejlett szépérzékemet is bántja...
-
i-sti
senior tag
Ezekkel mit lehet kezdeni?
[link] -
Kornel
veterán
válasz
Pityu.
üzenetére
Szerintem túl gondolnod az egészet.
Amit bemásoltál, azt már leírtuk neked.
15.000 km-enkent az azonos oldali kerekeket cseréld meg az első és a hátsó tengely között, és öröm bódottá.
Mitől rozsdásodna egy normális felni? A kérdést sem értem. Ha eleve szar, akkor normálisan le kell kezelni és fényezni.
Amitől parázni lehetne, az a centírozás elmaradása.
Nálam 2,5 év és 60.000 km után sincs érezhető negatív hatása. -
válasz
Pityu.
üzenetére
Amúgy a cikkben írt nem megfelelő használat mit fedhet teljesen?
Még találtam egy tippet
"Cserélgesse elölről hátra az abroncsait!
Az abroncsoknál jellemzőnek mondható, hogy párosával kopnak, a legszemléltetőbb példája ennek az elsőkerék-hajtású járművek. A terhelés bármilyen egyenetlensége kihat a gumikra is, így itt egy egyszerű, mégis hatásos trükkel élnénk: forgassa, cserélje rendszeresen az első és hátsó tengely között az abroncsokat, hogy ezzel egyenletesebb kopást eredményezve tartósabbá tegye őket!" -
Nekem csak két garnitúra lemez felnim van,viszont majd úgy csinálom,hogy majd vagy 2 évente lecserélem egyiket a másikra aztán meg majd festegetem őket.Akartam anno alufelnit de sokallottam most meg gumira megy el a pénz.
Én annyira nem vagyok otthon a gumi csere dologban sajnos,szóval az otthoni dolgot nem nagyon kockáztatnám.Most még parázok kicsit a 4 évszakos gumitól aztán majd meg látjuk egyik parám a rozsdásodó felni de majd valahogy megoldom a másik meg ez a cikk a kinek ajánljuk rész főként
-
válasz
rbalint88
üzenetére
Talán léteznek még ma is se nem rotation, se nem outside márkájú abroncsok; ott is működne.
Nagyon oldszkúl vagyok, nem változtatok forgásirányt, nem hiszek a marketingnek.Megfigyelésem szerint, a hátsó abroncs belső, míg az első abroncs külső fele kopik jobban (nálam / az én utóbbi autóimon); így a tengelyek közti csere különösen célravezető.
-
rbalint88
veterán
válasz
focvis
üzenetére
plusz ugye azt jegyezzük meg, hogy tengelyen belül csak a rotation típusút lehet -és talán érdemes is- megcserélni, az outside márkájút nem igazán, bár elvileg már nem lesz szálszakadásos ettől. a cégesen csütörtökön cseréltettem gumit, azt mondta a srác, hogy volt akinél kipróbálták, de annyira a dobolt az egy irányba már bekopott gumi, hogy pár nap után visszacserélték. első és hátsó tengely közötti csere az mindenképp javasolt
-
válasz
Pityu.
üzenetére
Ha tengelyenként, a forgásirány megváltoztatása nélkül cseréled fel, ahhoz meg kell fordítani a gumit a felnin. Ez egy fullos gumiszerelest jelent, felniről le, felnire fel, centrir.
Valószínűleg a tengelyek közti cserére gondolhatott a költő. Ezt akár otthon, s.k. meg tudod csinálni.
-
i-sti
senior tag
Téli gumikat mekkora nyomással ajánlott elrakni télire?
-
Qru
MODERÁTOR
-
Ez 4 évszakos gumiknál is érvényes?
"A szakértő még azt is javasolta, hogy az abroncsok helyzetét tengelyenként a forgásirány megváltoztatása nélkül 5-10 ezer kilométerenként érdemes felcserélni, hogy a gumik kopása egyenletes legyen."
-
Na meg is rendeltem a Vredestein Quatrac 5 gumit aztán kíváncsi leszek milyen lesz
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
205/55/R16 nyári gumit keresek.
Maxxis Premitra 5
VREDESTEIN SPORTRAC 5
Eddig ezekre gondoltam. Szerintetek melyiket? Vagy van esetleg jobb választás hasonló árban vagy olcsóbban?
Köszi! -
válasz
blakey
üzenetére
Szerintem megrendelem a vredesteint mert vehetek két szettet ha nem elhasználódnak hanem elöregednek,így egy szett ára nálam marad 4-5 év meg nem is olyan kevés amúgy,meg ki tudja mi lesz akkor. Most az se jó mondjuk a nyárival megyek 5000km-et a télivel meg mondjuk 3000km-et egy évben. Szóval ha évente sokat mennék akkor 7 év alatt nem 49000km lenne a kocsiban.
-
blakey
titán
válasz
Pityu.
üzenetére
10-15e km/év esetében még megfelelő a 4 évszakos, azaz 4 év múlva cserés, ha ennél többet mész egy évben akkor lehet, hogy már hamarabb cserélni fogod. Ha 10km alatti az éves futásteljesítmény akkor az 5 év is meglehet úgy, hogy kevésbé veszít az újkori tulajdonságából, tehát valahol itt a határ a 4 évszakosokkal, legalábbis azokkal ahol a futásteljesítmény 40-50e km között van, ahol kisebb ott hamar lesz a csere. Tényleg csak azt tudom írni, hogy olvass róluk néhány véleményt és akkor el tudod dönteni, hogy melyik legyen.
-
válasz
F_Zolee
üzenetére
Igen ők azok, csomó pozitív értékeléssel...ahogy nézem megint azt írja a honlap, hogy raktáron van, kíváncsi leszek rá kitudják-e cserélni gyorsba.
A call centert hívtam külön menüpont van a nem megfelelő termék kiszállításra, na itt már tudtam, hogy sűrűn van ez náluk.

-
-
blakey
titán
válasz
Pityu.
üzenetére
A topikban vannak vélemények mindkettőről, keress rá, én is e kettő közül választottam, nem bántam meg a döntésemet. Quadraxer2-t nem használtam. Egy picit jobban kopik papíron a Q2-höz képest de az évi 10e km mellett 4 évet kibír utána úgyis cserés. Nem tudom, hogy mennyi lesz a valódi kopás de úgyis 4 évesen cserélem.
-
válasz
blakey
üzenetére
Szia,most akarom majd rendelni csak ugye még mondták a KLEBER Quadraxer 2-őt is csak elsőre a vredesten tetszett meg csak mintha azt mondták volna a kleber nyáriasabb minta,de nem tudom mi a jelentős különbség ilyenkor,te tudod?Mennyit mész amúgy az autóval és mennyire kopik a vredesten gumi?
-
Gaben92
őstag
válasz
SzlobiG
üzenetére
Én megrendeltem hétfőn a felniket, azt írták: "Finnországi raktárban (esetemben ez belföldöt jelent), szállítási idő: 3 nap". Tegnap este kaptam e-mailt, hogy átadták a csomagot a GLS-nek... AUSZTRIÁBAN...
Anyád.... Hétvégén fel akartam szereltetni a gumikat mert hétfőtől a szögesek amik most vannak fenn már nem használhatóak és többszáz euró a bünti ha elkap a yard.Szóval üdv a klubban.
-
troll81
addikt
válasz
F_Zolee
üzenetére
Természetesen megy nekik. Rendeltem 4 Continental téli gumi t.... Kaptam 2 téli gumi t meg 2 motor gumit..... Bár semmilyen idő nem indokolta a motorozást de szerintük rendben van nem vettem át 5 nap múlva jött meg rendesen kb 2 hét be telt mire volt téligumi.januarban vagy 2 éve volt kb.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen ott 235 szerepel ráragasztva a 225-ös párra. Már jeleztem feléjük holnap fognak hívni a cserével kapcsolatban, csak az dühít, hogy megint lehet várni rá.
-
Tegnap megjöttek az Apolló-k (nem én vettem át).
Gondoltam ma kimegyek megnézem őket, hát az egyik pár 225 a 235 helyett.
Rohadt mérges lettem, mert a hétvégén már felakartam rakatni. Már eleve az idegesített, hogy csak futárral lehet kihozatni a gumit, személyesen nem átvehető. Most várhatok csere darabra jövőhéten. Nincs szerencsém...
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Hehehe... üdv a klubban.
Ha teljesértékű pótkerék (nem mankókerék), akkor a 6év még szerintem vállalható. (nem éri UV fény, nem kap folyamatos statikus/dinamikus terhelést)
Viszont ajánlom figyelmedbe hogy sok 4évszakos gumi kötött forgásiránnyal rendelkezik a mintázat miatt, ezért ha olyat teszel a pótkerékre akkor az az autó egyik oldalára lesz csak jó... -
Pótkeréknek 5-dik 4 évszakos gumit is rendeljek vagy azt hagyjam meg úgy ahogy van bár 6 éves bridgestone turanza ? Vagy elég ha csak négyet rendelek?
-
2ozzmexy
senior tag
-
Drughi
addikt
Sziasztok!
Van egy Suzuki Ignis gyári 15-ös alu felnivel, jelenleg Hankook téli gumival, aminek a mérete: 185/60 R15
Rámenne-e erre a felnire a 185/65 R15 -ös Pirelli P1 nyári gumi?
Vagy egy az egyben a téli méretet keressem? -
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Igen megnyitottam de én itt néztem amit venni akarok,mert most ezek jó árak nekem kleber vredestein
Azt nem tudom évek alatt mennyi hó lesz,és mikor,hogy kell majd menni,nagy ritkán járok hegyekben de eddig leginkább jó időben jártam télen nem igazán,viszont azt,hogy a jövőben itthon bárhol mekkora hó vagy mennyi fog esni azt nem tudom,ha menni kell menni kell.De az biztos,hogy megyek száraz,nedves,meg hideg meg ha muszáj és esetleg van kis hó akkor havas meg felsózott úton szóval vegyes használat de valószínű a jobbik idő a több
Nekem a lényeg még az,hogy bármikor helyt tudjon állni meg ne kopjon el gyorsan ne csúszkáljon ilyesmi.Meg még egy kérdéses 4 vagy 5db legyen e a gumi úgy értem pótkerékre is vagy az maradjon ami van? -
2ozzmexy
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Azért megnyitottad őket?
Vredi Prémium kategória 2 év gari C/C 70dB
Kléber Minőségi kategória élettartam gari (5 év) C/B 69dB
Fragen? Nem mindig a drágább a jobb...
Ha nem kell hóban menni, mert autópályán/városban jársz letakarított/sónedves utakon akkor a minta miatt Vredi, ha fel kell menni a Bakonyba hóesésben vagy a Kékesre akkor Kléber. (magánvélemény!) -
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Kléber Quadraxer 2 205/65 R15 94H [link] 27.940 HUF/db
Vredestein QuaTrac 5 205/65 R15 94H [link] 30.730 HUF/dbVedd az olcsóbbat, a szerelés árával annyiba fog kerülni mint a drágább és mindkettő jó.
Így egyszerűbb a döntés?
Amúgy ha csak a mintát nézem, akkor városi használatra a Vredit venném, de ez csak magánvélemény... -
-
Nos kicsit még agyalgattam 4 évszakos gumi ügyben ezt a négyet találtam vagyis itt olvasgattam a legtöbbről és agyalok,hogy most melyiket is vegyem akkor,de úgy néz ki a két utolsó kihúzva mert vagy nem találtam belőle vagy itthon nem lehet kapni 205/65/15-ös méretben.Szóval akkor melyiket lenne érdemes kleber vagy vredestein?Olvastam olyat,hogy nyárias vagy télies minta gondolom ez a kopást is befolyásolja bár nem tudom mennyire kopnak ezek a gumik,lehet én agyalom túl a dolgot.
-KLEBER Quadraxer 2
-Vredestein Quatrac 5-Nexen N'Blue 4 Season
-Premitra All Season AP3 -
-
Till@
aktív tag
válasz
South Velen
üzenetére
Köszönöm mindenkinek !
Maradok a gyári méretnél
(165/70 14)
A Nexen baráti áron lenne tényleg. -
South Velen
addikt
Nekem úgy alakult, hogy hátul hankook k435 van
elöl Nexen N Blue HD Plus
nyilván mivel különböző tengelyen vannak, nem nagyon lehet így összehasonlítani, és 1 hónapja vannak fent, de:
utóbbi (Nexen) jobbnak tűnik eddig és olcsóbb is (165/70 14, gombóc swift).
A Nexen önmagában is nagyon kellemes meglepedés, ahogy eddig tapad. Nagyon jó.
Lehet élettartamban vagy fogyasztásban jobb a hankook, nem tudom megmondani.a gumis is azt mondta, jobb a nexen a hankooknál, dehát ők ugye nem mindig objektívek... mindenesetre eddig nagyon jók.
-
EQMontoya
veterán
Van par kulfoldi gumirendelos oldal, ami eleg olcso tud lenni emlekeim szerint.
Tudtok ajanlani ilyet? 195/50 R15-re szeretnek valami normalis, sportos nyarit.
-
2ozzmexy
senior tag
[link] Igen, az a gyári méreted, 185 széleset tehetsz még rá, de ahhoz 15"-os felni kellene.
Maradj a gyári méretnél, a Suzuki mérnökei éveket áldoztak az életükből a futómű és a felni+abroncs ideális párosának kiválasztására ahhoz az autóhoz, hidd el, ők fogják jobban tudni.
Állítólag műszakin szőrözhetnek miatta, bár én még nem tapasztaltam ilyet, viszont a biztosítók szoktak úgy kedvezményt adni, hogy "mindig a gyári méretű és évszaknak megfelelő gumiabronccsal van szerelve a jármű", ami ugye ciki egy balesetnél, mert képesek nem fizetni mondván a gyárival elkerülhető lett volna. Aztán lehet pereskedni velük napestig...
De kattints a linkre és rögtön tisztább lesz a kép.
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Nintendo Switch
- Hobby rádiós topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Büszke apukák és anyukák topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ Hoco HD Wi-Fi SIM Android A10 10.1"tablet / 24 hó jótállás
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

egyszerűen annyira trógerül néz ki az acél, hogy nem vagyok hajlandó felrakni, ha nem muszáj.
Már megvan a gyári alufelni a kocsihoz, az új gumit már arra fogom felrakatni.
Anyád.... Hétvégén fel akartam szereltetni a gumikat mert hétfőtől a szögesek amik most vannak fenn már nem használhatóak és többszáz euró a bünti ha elkap a yard.