Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Itt is VW 2.0 tdi + dsg és ennél is 215/55R16 a nyári és 205/55R16 a téli. És ez is elpörgeti még az újabb gumival is. Egyszerűen túl sok ez a 300+ Nm-nyi nyomaték ahhoz, hogy normálisan le tudja rakini az útra (4wd kéne bele). Ha szeretesz sportotsabban vezetni akkor vennék csak 215-öst, amúgy bőven jó a 205-ös is.
Jaffát kéne megkérdezned ő most vett a 140 lovas DSG-s Jettara CC-t.
A sebesség index nem baj, ha H-sat veszel az is jó. Mikor mész tartósan 210 km/h felett?
-
HookR
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
+Qru:
Nem jellemző a síelés, és mivel a havas napok is meglehetősen ritkák, inkább a nyáriasabb 4évszakos felé hajlok. A mostani nyári gumi 97W-s. 140 lovas dízelhez feleslegesnek érzem a W-s sebességindexet, a V is bőven elég, amúgy sem száguldozom. Ha jól sejtem, a nagyobb terhelhetőség viszont még akár jól jöhet a vonóhorog miatt. Eddig hamarabb érett el a gumi, minthogy elkopott volna (bár a mostani zabolázatlan dízellel még nincs hosszútávú tapasztalatom), ezért talán a CC tűnik jobb választásnak a jobb tapadással.
A dilemma már csak az, hogy a CC XL 215/55 R16 97V legyen, vagy 205/55 R16? Utóbbiból, ha jól látom nincs 97V.
Azt még érdemes megemlíteni, hogy 2 literes automata dízel, ami olykor minden igyekezetem ellenére hirtelen adja le a nyomatékot, kipörgetve az első kerekeket* (pl. álló helyzetből forgalomba besorolásnál). A manuális váltós szívó benzinest leheletfinoman tudtam adagolni, de itt nekem kell alkalmazkodni a nem egyszer igen bárdolatlan viselkedéshez. Így is a 205/55-re voksolsz?*Ennek lehet köze van a 11 éves gumihoz is.
-
Peter.70
addikt
Ha volt már, Qru majd törli [link]
-
Qru
MODERÁTOR
CC: lágyabb keverék, jobb tapadás kevésbé jó kopásállóság
CC+: keményebb keverék, gyengébb tapadás jobb kopásállóságXL (Extra Load): erősített oldalfal, nem csak strapabíróbb (pl kátyúk) de nagyobb teherbírású is
TL (Tubeless): tömlő nélküli abroncs (mindegyik az csak nem mindig írják ki)De én inkább az olcsóbb 205/55 R16 méretet venném rá. A kritikusabb úgyis a téli viselkedés oda meg jobb a keskenyebb gumi.
mod:
rbalint88: CC+-ból van nonXL-es, csak a sima CC-ből nincs,
-
HookR
addikt
Adott egy garnitúra nyári gumi (215/55 R16) alu felnin és egy garnitúra téli gumi (205/55 R16) acél felnin. Alig kopottak, de így 11 évesen gondolom már igencsak csere-érettek. A várható alacsony futás (nem több évi 10-15e km-nél) miatt a 4évszakos gumi tűnik józan választásnak és cserélgetés helyett az alu felnin hagynám állandóan.
Érdemes most a feketepéntek miatt gyorsan lecsapni valami 'akciós' vételre, vagy mindegy, mert máshol úgyis megvehető alacsonyabb áron 'akció' nélkül is?
Michelin Crossclimate jó választás, vagy érdemes fontolóra venni mást is helyette?
Ezeknél a súly- és sebességindexen kívül miből adódik még eltérés? Ahogy látom van Crossclimate, Crossclimate XL, Crossclimate+, Crossclimate+ XL, illetve némelyiknél még TL jelölés is, ezekről mit kell tudni? -
válasz
Kingfisher1
üzenetére
Családban összes kocsin alufelnin van a téli szett is, simán felmehet rá. Ha szeretsz hóban csúszkálni, csapatni, akkor egy olcsó lemezfelni jobb lehet, mert ha már odavered a padkához, akármihez, akkor ne kelljen 1 db alufelnit vadászni, mint asszonynak most tavasszal.

-
blakey
titán
válasz
Kingfisher1
üzenetére
Nyugodtan mehet alufelnire a téli, ha nem sérült akkor nem lesz baja. Kárt okozhatnak, de jó gumis nem fog, nekem is eltartott egy ideig míg találtam olyan gumist aki szépen bánik a felnikkel és a gumikkat egyaránt.
-
Kingfisher1
tag
Sziasztok!
Alufelnire érdemes téli gumit feltenni? Vagy legyen inkább lemez felni a télihez? Okozhatnak kárt az alufelnin gumi szerelés közben?
Köszi a válaszokat!
-
Zsolt!!
aktív tag
Autobild tèligumi tesztje. Jó sok mèretben tesztelnek ha jól láttam mèg nem volt.
-
alázógyík
addikt
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Van olcsóbb mint a Sailun, vagy micsoda.

-
Danex
addikt
Pesten parkolóházban láttunk ma haverral egy nagyon szép Bentley-t, meg is néztem milyen papucsok vannak rajta, hát a szép kép kicsit összeomlott mikor kb max 2mm futófelület volt a gumin nyári volt, így remélem utolsó szezon gumi de...
-
Kornel
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Nem kell feltétlenül legdrágább, de minimum a középkategória arra az autóra.
Engem is csábított a 200k-s prémium helyett a 100k-s kínai, de közepén álltam meg, egy jobb medium kategóriás abronccsal sem lehet nagyobb gond.
Érdemes még teszteket nézegetni, és rámenni a legjobb ár értékű ajánlatra.Annak a gumisnak meg valószínű egy csepp esze sincs, vagy szándékosan akar szart eladni neked, mert azon lenne 10k haszna.
-
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Én is sokat hezitáltam a 210 ezres Continental és a 120 ezres Barum között (mivel eddig nem költöttem komolyabb gumira, viszont relatíve drága és erős az autó és nem ezen akarok spórolni), de miután mentem pár kört a kontival, azonnal kiderült, hogy nem döntöttem rosszul. Félelmetesen jó gumi, eszelősen tapad és kib*szott jól néz ki az autómon. Teljesen bele vagyok szerelmesedve, szóval szerintem ne spórolj, vedd a jobbat, megérdemli az autód. De ez csak egy vélemény.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Arukereso.hu, argep.hu

-
rbalint88
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Sajnos nehez elvonatkoztatni a majom-banan analogiatol. 20 millas autota fussa rendes gumira. Kerdes nelkul a legjobbat venni ra es annyi amennyi
-
Speeedfire
félisten
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Használt miért nem? Egy 1-3 éves használt normális gumit előbb feltennek, mint egy linglongot.
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Használtat nem akarok. Külföldről? Nem ismerek külföldi megbízható webshopot.
-
Speeedfire
félisten
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
3 hónapra nem. De használt pár éves nincs? Vagy Hankook, barum stb téli? Akár kintről is.
-
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Én a helyedben vennék rá egy rendes téli szettet, azzal évekig el lehet lenni, és ne amiatt dobjam már be az árokba a BMW-t, ha helyzet van. A visszapillantó tükör borítása kétszer annyiba kerül, mint amennyit spórolnál a 4 db gumi árkülönbözetén. De persze nem vagyok a helyedben, csak úgy mesélem.

-
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Kit érdekel a gumis véleménye? X5-re ne tegyünk már Sailunt.
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Aha. Neki is ilyen van nyáriban. Azért nem mindegy 200k a gumi vagy 110
Azt tudni kell,hogy inkább városban mászkálunk. Nagyon ritka a pálya. Erre a 3 hónapra vegyek e drága gumit? -
Speeedfire
félisten
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Drága gumit nem, de a sailun-t igen?

-
FIREBLADE78
addikt
Gumisnál voltam. Ő nem rakna fel drága gumit. Van ez a sailun ( kínai mislen). Ezt ajánlja. Szerintetek? Fél áron van egy hankukkhoz képest. Méret 255/50 r19
-
Végre meg van Hankook w452-es , eddig jónak ígérkezik. De majd hétvégén derül ki igazán.

-
kenguru99
senior tag
Az elmúlt évtizedben nagyon ráállt a média a téli gumi propagálására. Elhitetve az emberekkel, hogy aki nem használ téli gumit, az potenciális gyilkos.
Nos, például az egyesült királyságban gyakorlatilag senki nem használ téli gumit. Noha ott nagy hidegek nincsenek, de nulla fok körüli hőmérsékletek igen és kisebb havazás is előfordulhat. Ehhez képest britanniában a közlekedési balesetben elhunytak száma európában az egyik legalacsonyabb.
A téli gumi kizárólag havas jeges útviszonyok között jobb a nyárinál (de akkor nagyon!), egyébként kb. egálban vannak de sokszor a nyári jobb még hidegben is.
Tehát mi fog történni a jövő héten ha nyárival fogsz közlekedni? Semmi!
(az időkép 6-9 fokos napközbeni hőmérsékleteket jelez előre)A hosszadalmas vitákat megelőzendő jelzem, hogy aki télen is mindennap használja az autóját az tegyen fel téli gumit (vagy négyévszakost), ez nem kérdéses.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
LantosBerry8
üzenetére
Barum Bravuris 2 - [link]
-
LantosBerry8
senior tag
195/60 R15 méretben milyen nyári gumikat ajánlanátok?
Max. 14.000 Ft/db amit rá szánnék (van egy kiszemelt modell - Kumho kh27 - annyira nem ismerem a márkát....) -
csocs
tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Ezt most nem értettem.
Nyárival fogom felhozni, alufelnin.
Télit fogok venni, acélkerék+téli gumi.
-
-
csocs
tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Bontott felnitől fázom egy új VII-es Golf-ra.
-
Kornel
veterán
15. ker -6 fok reggel, Kleber quadrexer 2 kurva jó volt.
M0-an voltak lefagyott szakaszok, nem jött zavarba. -
amargo
addikt
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy 5 éves gumit mennyire érdemes használni?
Az év elején vásároltam egy használt autót és jött vele felnire szerelve egy ilyen gumi: Goodyear Ultragrip 7+ MS téli 205/60 R16 92 H TL 2012
Többen mondják, hogy még simán használható (gumisok is mondták) viszont valahogy bennem van, hogy cserélni illene (igaz hirdetem).
Mennyire lihegem túl, hogy cserélni akarom, mert persze, ha nem muszáj nem költenék el rá 130e-t..
Conti TS 860 vagy Dunlop winter sport 5 a kiszemelt, a fent említett méretben.Köszönöm a segítséget!
-
csocs
tag
Szerintetek a gyári acélfelni vagy az utángyártott (nem sufni helyről, KWIKFIT) között megéri a szettben a 20-25.000Ft különbség?
Továbbá télen tényleg kevésbé jellemző, hogy hajtanám, de téliből Barum Polaris 3 szett kontra Conti TS 860 szett közötti 30.000 Ft különbség.
-
Safranek
aktív tag
Ha van nyomatékkulcs , ez elkerülhető.

-
rbalint88
veterán
válasz
LantosBerry8
üzenetére
Egy gumi átlagéletkora 6-8 év. Megfelelő üzemeltetés és tárolás mellett ennyi ideig nem öregszik el az anyag. Gumija válogatja, hogy mennyire fokozatosan vagy hirtelen lesz rosszabb a tapadása, de pl pirelli télinél megfigyelhető volt, hogy 5->6 szezon váltásánál a teljesen jól tapadó gumiból lett egy taknyán-nyálán csúszó fos. Nem tudom mennyit mész, de hacsak nem évi 50ezret, akkor ne vedd meg azt a gumit, akkor is csak egy új goodyear árának maximum feléért.
-
kenguru99
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha _nagyon_ olcsó.
-
Speeedfire
félisten
válasz
LantosBerry8
üzenetére
Öreg gumi. 1-2 szezonra jó lehet, ha olcsó.
-
rbalint88
veterán
válasz
LantosBerry8
üzenetére
szia
ne.
-
LantosBerry8
senior tag
Sziasztok!
Találtam elvileg új, de 2013- as gyártású Goodyear nyári gumikat....(195/60 R15)
Szerintetek meg merjem venni?
-
Ideg
aktív tag
Sziasztok!
Nem vagyok nagy autószakértő ezért is írok ide a topicba. Téli gumit szeretnék venni a családi kocsira. Egy Octavia-ra lenne 195/65 R15 méret menne a felnire. Milyen gyártmányokat tudnátok ajánlani olyan 20-25k /db ár körül? Illetve tudnátok megbízható online webshopokat írni ahonnan érdemes rendelni? Köszi!

-
jozsi252
veterán
Meg is jöttek a Hankook W452 175/65 R15 gumik a Yaris-ra, Made In China.. Bár nem hinném hogy annyival másabb lenne mint amit itthon csinálnak. 2017. 30. heti szóval aránylag friss gumit kaptam, remélem jó szolgálatot fognak teljesíteni, éles teszt alatt is.

-
-
Kornel
veterán
válasz
B-L-A-C-K
üzenetére
Ha jól látom ez egy Nankang szett, ami eléggé az alja.
A felnik szépek, szerintem magában megérhetnek 100k-t (hasonló új Suzuki felnik ennyiért cserélnek gazdát), sajnos - szerintem - a gumi nem sokat dob rajtuk értékben, de egy 150-et simán mondanék rájuk egyben alsó hangon, próbáld meg 200-ra felrakni, hátha akad jelentkező.
FB gumis csoportokban és marketplace-en mindent elvisznek amúgy. -
Kornel
veterán
-
norrberth
addikt
Köszönöm mindenkinek

-
betyarr
veterán
úgy látom vidéken jobb a helyzet.gumi le,gumi fel,centír és 4k

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
nandow
üzenetére
UG9 a leghalkabb téligumi, ha ez volt a fő szempont akkor jól választottál (mondjuk összességében is jó téli gumi szvsz).
mod:
csocs: Ha elégedett vagy a nyárival akkor télit vennék mellé. Mivel nem kel TPMS és buknál az új Conti szett eladásán vmi olcsóbb de jó télit (pl Hankook) csapnék mellé.
-
csocs
tag
Nem tudok dönteni, szerintetek melyik verzió legyen?
(Utálok gumishoz járni, szóval mondjuk eldőlni látszik..)Az autó új Conti nyári gumikkal érkezik alufelnin. TPMS nem kell.
Vegyek egy szett komplett téli kereket
vagy
vegyek egy szett CC+ -t és próbáljam meg eladni a vadi új Conti gumikat?
Évi kb 15e km.
Hétköznap Bp, hétvégén autópálya. -
Safranek
aktív tag
válasz
nandow
üzenetére
Szerintem nem kell aggódni. Jó lesz.
Ez a teszt elég 'érdekes' számomra. Mondjuk úgy , nem ez alapján döntenék.
Helyette : Goodyear UG9 -
nandow
aktív tag
Nézem a legújabb tesztet, kicsit csalódás, hogy a Goodyear UG9 ennyire hátul van.
Én pont ilyet vettem, igaz 205/55 R16 méretben. A gumik terén mondjuk nincs nagy tapasztalatom (első autóm).
Múlt csütörtökön kerültek fel, hétvégén voltunk vele vidéken (Bp-Szeged környéke), amit tapasztaltam, hogy baromi halk a gumi, ez nagyon pozitív.
A többi tulajdonságáról (pl tapadás) nagyon nyilatkozni nem tudok a tapasztalatlanságomból is fakadóan. Meg amúgy is eléggé nyugisan vezetek.
-
csocs
tag
válasz
belaazallat
üzenetére
Hűha, Crossclimate-re kerestem rá, nem CC-re

Köszi! -
-
válasz
Reaper
üzenetére
Nekem most lesz második szezonom az LM80 EVO-val, nekem nagyon bejött, és ahogy elnézem kb. 3 szezont is kifog bírni, ami a korábbi autómon használt TS850-re nem volt igaz. Kicsit hangos, de latyakos, havas utakon, főleg hóban nagyon jól teljesít. Fékezés terén sincsenek vele nagy problémák vizes vagy száraz úton, de ott azért már próbáltam már jobb köpenyeket. Én 225/55 R17 méretben használom a Subarun, és bár az cssak másfél tonna, de rendesen tekergetve van.

-
Lokids
addikt
-
Reaper
őstag
Halihó,
kértem árajánlatot a gumisomtól egy téli szettre 245/70 R16 méretben és ezeket a gumikat ajánlotta. Jók ezek, vagy van valami ebben a méretben, amit érdemesebb lenne forszíroznom? 2tonnás SUV-re kéne.Cooper Weathermaster WSC
Bridgestone LM80 EVO
Vredestein Wintrac Xtreme S
Pirelli Scorpion Winter
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- ÚJ Dell Pro 16 Plus - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 235U - 16GB - 512GB - Win11 PRO - 3 év garancia - HUN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 2600 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 6GB Formula Air Mesh G3 Chieftec500W
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mindegyik CC XL-es, a TL meg egyszerűen a tubeless jelölése (de minek, mindegyik az)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)