Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57508) X2N válasza trexgumi (#57505) üzenetére


X2N
senior tag

Benne van a nevében is. Végfokcsöveknél lehet állítani a végfokcsöveket trióda és pentóda módba, ilyenkor az történik hogy közvetlenül az anódfeszültséget kapja meg a Screen Grid.

Ezek fognak történni:
-Trióda módban kisebb leadott teljesítmény
-kevesebb harmonikus torzítás(Hifi erősítők)(persze ez függ az üzemosztálytól is, lásd: végfokcső adatlap)

-Pentodes (and tetrodes) tend to have a much lower feedback capacitance, due to the screening effect of the second grid.

-Pentodes tend to have higher noise (partition noise) because of the random splitting of the cathode current between the screen grid and the anode
(alacsonyabb jel/zaj trióda módban(ez pl Hi-Fi-nál előnyösebb, azért használnak gyakrabban hifi erősítőkben végfokban pentódákat trióda módban)

-Triodes have a lower internal anode resistance, and hence higher damping factor when used in audio output circuits, compared with pentodes, when negative feedback is absent. That also reduces the potential voltage amplification obtainable from a triode compared with a pentode of the same transconductance, and usually means a more efficient output stage can be made using pentodes, with a lower power drive signal.
(rosszabb hatékonyság)

-Pentodes are almost unaffected by changes in supply voltage, and can thus operate with more poorly stabilized supplies than triodes.
(érzékenyebb lesz a tápfeszültség stabilitásra trióda módban, ezt úgy kell elképzelni hogy ha ki van hajtva az erősítő végfoka és gyenge tápkör lett beletervezve az erősítőbe mint pl a régi Fendereknél odacsapsz egy powerchord-nak akkor a végfokcső annyi áramot fog felvenni a tápkörből hogy a feszültség le fog esni(mert nincs elég puffer/szűrő kondi hogy kikompenzálja a felvett teljesítményt), ettől a hang "megrottyan"(torzít) ma ezt vintage-esebb hangnak szokták hívni, modern hi-gain erősítőkben ez nem kívánatos dolog.)

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.