- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- GAI: 150k+
- votlage71: Kábel menedzsment
Hirdetés
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
inf3rno #4369 üzenetére
Én sem szeretem a pergős rizst, sőt van egy fajta, amit kifejezetten utálok. Szerencsére nagyon rég találkoztam vele, még ovis-iskolás koromban, meg egyszer vettem még suhanc koromban Sparban zacskós rizst, a 4 adagosban volt az a nagy szemű, hosszú, leugrált a villáról. Próbáltam rákeresni, hogy milyen fajta lehet, hogy elkerüljem, de nem találom.
Rizsfőzőhöz hasonló eredményért én úgy szoktam főzni:
1 jázmin rizs, leöblítve
1,4 hideg víz (egy jázmin rizses zacskón volt ez a mennyiség rizsfőzőhöz, de ehhez a módszerhez is elég)A vizet és a leöblített jázmin rizst beleteszem egy edénybe, alágyújtok, lefedem, mikor felforrt, a lehető legkisebb lángra teszem, ~9-10 percig ég alatta, elzárás után még rajta hagyom a fedőt 10-15 percig. Villával fel lehet lazítani szedéskor. Ja igen, sót meg egyebeket nem teszek bele, mert szaftos cuccokhoz csinálom így.
A végeredmény ragacsosabb, pont nekem való, meg ugye evőpálcikakompatibilis is. Eléggé rá vagyunk cuppanva a távol-keleti kajákra, azokhoz sokkal jobban megy ez a fajta rizs, meg újabban egyre több mindenhez így csinálom.
De bevallom, vennék rizsfőzőt, ha elférne az albérletben.
Anyám Lidlben vett egyet 4k-ra leakciózva pár éve, azóta rengeteget használja, jó rizst főz.
De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a huga is vett később Lidlben rizsfőzőt, ő meg elégedetlen vele. Azt nem tudom, hogy a gép lett e rosszabb, vagy nem jól használja. -
-
törölt tag
-
-
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #4369 üzenetére
Azért amit a hazai kinai étteremben kapsz rizst az meg sem közeliti azt ahol kimondottan kínaiaknak föznek. Köbányán a Duna Pandával szemben és mellett van egy rakat kinai étkezde ahol kimondottan kinaiaknak főznek. Azt probáld ki egyszer, úgy a harmadikban találtunk valakit, aki egy kicsit tudott angolul. Magyarul senkise. De a kaja az isteni volt.
-
arcsin
senior tag
válasz
inf3rno #4359 üzenetére
Rendben van. Nem állítottam hogy rosszul készítenéd el a rizst a magad módján. Nekem megér ennyi könnyebbséget heti 2-3 v többszöri rizsfőzésre egy gép.
Kérdeztél, én válaszoltam nekem miért jó/jobb mint hagyományosan elkészíteni. Másnak mások az igényei, preferenciái. -
arcsin
senior tag
válasz
inf3rno #4356 üzenetére
Mert felrakod és közben el tudsz menni készülődni reggel, vagy mást főzni, a rizs tökéletesre fő, nem kell figyelgetni, piritgatni, se semmi. Nekem személy szerint egyszerűbb vele az élet. Főleg mert így párom is fel tudja dobni a rizst főni amikor én éppen nyakig panírozásos vagyok
Mi basmati és jázmin rizst szoktunk főzni benne, néha némi zsenge fagyasztott csemegekukoricával.
De ezt az airfryer miatt hoztam fel.... van aki szerint tökfelesleges ha van egy normális légkeveréses sütőd, van aki szerint meg hude tök jó, nem kell zsírban/olajban tocsogva főzni.. -
balazs1956
senior tag
válasz
inf3rno #4346 üzenetére
Egy extra megoldás, de a kézi mozsár is jó szolgálatot tesz.
Az előzőből van kettő is a családban, tényleg szenzációs, arany árért.
Az utóbbi több száz éves technika. -
balazs1956
senior tag
válasz
inf3rno #4343 üzenetére
Az eredeti receptúra szerint főzőtejszínt rak hozzá, de azt kicsit durvának találtam.
Lehet megpróbálom vajjal feljavítani, jó ötletnek tartom. Sajnos a libazsír elfogyott, vizzel meg nem hígiatanám.
Érdemes kipróbálni a receptet, mert amúgy nagyon nagy sikere van, csak most az állaga elment kicsit.PM-ben küldöm a recept forrását, nehogy kikapjak itt valakitől.
Köszönöm szépen a segítséget!
-
törölt tag
-
arcsin
senior tag
válasz
inf3rno #4292 üzenetére
Aldis pesztó elég jó, igen. Nekünk a narancssárga jött be a legjobban aldisból. Persze tésztára az igazi, de kenyérre(Aldis kovászosra
) sem nagy gasztroterror, kis paradicsommal vacsorára (szerintem)
Néha a pennyben vannak selection-ös Premium extra pesztók, a sima "sajátmárkásat" nem próbáltuk még. Az olasz dolgok a pennyben meglepően jók/olcsók. Proscutto crudo-juk szinte mindegyik drágábbnál ízesebb, olyan mint Olaszorszagban volt. Leginkább pizzára, sárgadinnyéhez, kis olivaolajjal nyakon öntve, hidegtálként nagyon jo. Kicsit türelemjáték szétszedni a csomagolásból a szeleteket de megéri. A durumtészták is simán barilla minőségüek, legalább is ha keverve főztem nem tűnt fel a különbség.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #4235 üzenetére
Na sütöttem közben fele durummal, fele tk-val. Nem annyira meglepő, egyetemen is azt tanítják, hogy nem alkalmas kenyérnek. Wikipedian is csak ezt olvasni:
"A durumbúza kevéssé alkalmas kenyér készítésére, mert bár fehérjetartalma majdnem olyan magas, mint az erősebb őszi és tavaszi búzáké, a kötött gluténtartalom miatt nem tud annyira megkelni, mint az a kenyérnél elvárható. Bár előfordul olyan kenyérkészítmény is, amely 100 százalékban durumbúzából készül, de jellemzően a durumbúza kenyerek alapanyagául szolgáló liszteket keverik más, szabadabb gluténtartalmú lisztekkel, a megfelelő gluténszerkezet kialakulásának érdekében. Az egyszerű durumbúzából készített kenyerek laposak, sűrűek, kismértékben tartalmaznak buborékos részeket, és rendkívül rugalmasak."
Lehet, hogy a királybúzánál sikerült valahogy beletalálni, és a gluténje hozzáférhetőbb lett a keresztezéstől, passz. Elég drága az a liszt, de majd rendelek belőle, összességében inkább csak relatív drága más lisztekhez képest, nem egy nagy összeg 10kg berendelése, csokira többet költök...
Ami még esetleg izgamas lehet, hogy fele durum fele kenyérliszt vagy BL55. Azzal már működhet a kenyér is.
-
válasz
inf3rno #4229 üzenetére
Pont tegnap ástam bele magam kicsit a témába. Varga Frigyes nemesítő hozta létre. Számos tulajdonságában felülmúlja a hagyományos búzát... Több terület igényeire válaszolt. Gabonatermesztési oldalról pl egyenesen tilos vegyszerezni /műtrágyázni... így gazdaságosabb a termelése. Termésátlagban sem rossz. Beltartalomra sokkal értékesebb mint a jelenlegi hagyományos búza. Magas a fehérje tartalma.
Malomipari szempontból is jobb tulajdonságai vannak. És az egyik fő cél, hogy sütőipari területre kiváló tulajdonságai vannak. A benne lévő kemény glutén terülése 0-3mm így jól tud kelni...és nem folyik szét a tészta. De száraztészta készítésre is alkalmas. De van még egy rakás adat. Videó ahol a nemesítő mesél: [link] [link] -
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4227 üzenetére
Nem tudom kitől beszélünk. Én a Garat és a családellátó termékeit ismerem. Itt a spajzoldbe oldalról rendelhető cuccokat láttam, azokat nem ismerem. Bugizozi első hsz-ét láttam, arra reagáltam, nem pedig arra, amiben a garatot linkelte.
Szerk.: Most látom, hogy mégis a másodikra válaszoltam. My bad.Szóval a garat, meg a családellátós kecskeméti termékek tuti jók, ismerem, használom. A többi passz, csak hallottam róluk.
-
-
törölt tag
válasz
inf3rno #3476 üzenetére
Jó sokára, mert csak most jutottam ide. Szóval a sous vide-nak a vákuum és a tized fokra beállított, a szokásos főzési technológiáknál sokkal alacsonyabb és akármeddig tartott hőmérséklet a lényege.
Kiindulásnak. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
inf3rno #4144 üzenetére
Nem kotelezo beaztatni csak nem ajanlott elomelegitett sutobe berakni. Egyebkent azt olvastam h pont az aztatas miatt jo lenne kenyersuteshez, mert adna a parat hozza. Elvileg annyi a trukk h csak a tetejet aztatod, viszont emiatt es az elomelegites hianya miatt trukkos egy kicsit es a praktikakra lennek kivancsi ha valaki probalta mar.
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4139 üzenetére
Nem Lázártól, de hallottam. Nálunk eleve van egy pult alá szerelhető víztisztító, úgyhogy nem foglalkozom ezzel, de mástól hallottam, hogy vagy ásványvizet használ, vagy hagyja állni 1-2 órát a csapvizet, mielőtt használná. Saját tapasztalat, hogy anyósoméknál egyszer a kovászhoz ilyen spéci lugos ásványvizet tettem, és kb. meg sem mozdult. Újraetettem sima csapvízzel és meglódult, úgyhogy tényleg nem mindegy, hogy milyen a víz.
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4103 üzenetére
A géphez adott receptek milyen hidratáltságot írnak, ajánlanak? 60 alatt nagyon ritkán találni receptet kézműves pékeknél. 75 szokott lenni az alap, aztán képzettségtől meg liszttől függően mennek feljebb, az igazán profik, akik szeretik a különlegességet, azok akár 100 fölé is. Lehet, hogy a gép tényleg max 60-65-öt bír...
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4069 üzenetére
Szerintem egész egyszerűen nem hagysz elég időt a kelesztésre. Nem kell ahhoz fűteni, hogy megkeljen a kovászos kenyér, csak türelem. A bulk nálam 20-25% kovásszal 5-6 óra szóbahőn (nincs semmiféle fűtés, melegítés, kinn van a pulton), és 30-50% térfogatnövekedés. Ezt nálad is produkálnia kellene, ha mégsem akkor ott valami nem stimmel a kovásszal.
-
törölt tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #4044 üzenetére
No végül matekoztam egy kicsit, és kijött egy tök érdekes képlet arra, hogy a hidratációt hogyan lehet változtatni. Gondoltam megosztom.
m = mass (tömeg)
f = flour (liszt)
w = water (víz)
h = hydration (hidratáció)
m = w + f
h = w/f
1 - starting mixture (kezdeti keverék)
2 - ending mixture (végső keverék)
x - addition (hozzáadott anyagok)
(h2-h1)*m1 + h2*(1+h1)*fx - (1+h1)*wx = 0A gyakorlatban ez sokat egyszerűsödik, mert általában csak vagy vizet vagy csak lisztet keverünk hozzá. A kovász esetében meg biztosan csak lisztet, mert általában hidratáltabb szokott lenni, mint a tészta. Én ezen felül azt szoktam, hogy a hozzáadott liszt tömege a kovász valamekkora hányada legyen, mert úgy egyszerűbb számolni vele, ha pl a kovász mennyiségének a harmada kell ahhoz, hogy beállítsam a megfelelő hidratáltságra, aztán meg keverek még hozzá tésztát, aminek meg stimmel a hidratáltsága.
(h2-h1)*m1 + h2*(1+h1)*fx - (1+h1)*wx = 0
wx = 0
fx > 0
m1 = r*fx
(h2-h1)*r*fx + h2*(1+h1)*fx = 0
(h2-h1)*r + h2*(1+h1) = 0
r = h2*(1+h1)/(h1-h2)Szóval pl ha van 100%-os hidratáltságú kovászom, és 67%-ra akarom beállítani, akkor 100g kovászhoz kell negyed annyi, tehát 25g lisztet kevernem.
r = h2*(1+h1)/(h1-h2) = 0.67*(1+1)/(1-0.67) = 4
fx = m1/r = 100/4 = 25A gyakorlatban most ez alapján csináltam az új receptemet, amit könnyű kimérni. Beállítottam 150%-ról 100%-ra a kovászt, igaz jóval szárazabb így, és nehezebb keverni, de az etetése egyszerűbb, mert azonos tömegű víz és liszt kell hozzá. Aztán kiszámoltam 200g kovászhoz és 1kg-os kenyérhez az értékeket, hogy 67% legyen a hidratáltsága a tésztának.
200g kovász (100%) + 500g liszt + 300g víz
Valamennyit persze fog csalni a kovász, mert a keményítő és fehérje lebontása víz képződéssel jár, de ennyi talán belefér. Ha mégsem, akkor majd újra számolom úgy, hogy ezt is belekalkulálom valahogy. Szerintem vagy holnap vagy pénteken fogom tesztelni, addigra elfogy az előző kenyér.
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4042 üzenetére
Azt ne felejtsd el, hogy a magas hidratáltság miatt nem biztos, hogy látványos lesz a térfogatnövekedés etetés után. Ez azért van, mert több vízzel, sokkal lazább lesz a gluténháló, így nem tudja megtartani a képződő gázokat. Így lehet, hogy erős a kovász, csak nem látod, a 150% víz nagyon sok. Én általában 50-60% körül hűtőztetem, és 80-90% körül használom. Múltkor 100% vízre etettem, és szemre sokkal lassabb volt, alig akart emelkedni, de ez pont a sok víz miatt volt. Szerintem próbáld ki 60% körüli vízzel. Ez kézben pont kényelmesen gyúrható, nyújtható. Nem ragad, nem folyik, pont kényelmes.
-
-
FerNandor
őstag
válasz
inf3rno #4004 üzenetére
Én már nem kovászolok, de a hosszúnak nem nevezhető kovászolós időszakom alatt azt mondták, hogy a fiatal kovászt nem szabad hűtőztetni. Konyhapulton kell hagyni és úgy etetni, majd amikor már elég erős, akkor lehet anyakovászként hűtőztetni. De majd a szakik kijavítanak, ha nem így lenne
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #4004 üzenetére
Szerintem mindenképp az élesztő mennyiségét kéne levenned.
Olyanról még nem hallottam, hogy élesztővel indított kovász, nem vagyok benne biztos, hogy működni fog, de kíváncsian várom az eredményt, majd számolj be.
Én BL-112-ből csináltam most a tésztát, a kovász is abból volt, és ugyanúgy 80% lett a hidratáltság, úgyhogy majd mutatom, hogy mi sikerült. -
törölt tag
válasz
inf3rno #3981 üzenetére
Na jó, hát leírom a jelenleg én általam készített rozsos kenyér receptjét.
azért lesz érdekes, mert nemcsak sikér és kovászpor, de élesztő is van benne.
hiszem, véletlenül akadtam rá.Egy házi kenyér elkészítésének receptjét kerestem és találtam, ezt finomítgattam.
30 dkg bl55-ös liszt, 20 dkg. rl190-es roszliszt, 1 kanár sikér, 1 kanál kovászpor, 3 dl langyosnál melegebb víz (nem meleg víz) 2 dkg. élesztő, 1 kanál zsír, 1 kanál ecet, 1,5 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só és ízlés szerint 1 fajta mag (len, szezám, chia, napraforgó)
Először a választott magvat megpirítom, nem megégetem.... összekeverem a liszteket és a sikért, félreteszem.
A vizet az edénybe öntöm, mivel a langyosnál melegebb mire átveszi a lemez hője is a magáét kb. langyos. ebbe teszem a kanál kovászport, melyet úgy keverek el benne, hogy nem érek sem az edény aljához se oldalához. Ezután teszem bele a kanál zsírt, amelyet hasonló módon oldok fel. azután mehet bele a só-cukor-ecet.
Ráöntöm a lisztes keveréket, tetejébe készítek szélesebb lukat, oda megy a két deka hagyományos élesztő morzsolva. (A magvakat vagy a lisztes keverékbe lehet tenni, vagy ha van adagoló a gépben akkor oda.)
Én szoktam várni kb 5 órát, míg elindítom a folyamatos, vagyis inkább úgy írom, hogy időzítek. Azaz a reggel bekészített hozzávalókkal dél körül kezd el gép dolgozni, azaz teljes kiőrlésű kenyér készítése...750 gr....közepes szín...2 óra 45 perc
Majd 800 grammos kenyér lesz belőle, ami frissen mennyei, nem tiszta lyuk ugyan a kenyér, de vannak lyukak benne és a hozzávalók miatt nem lesz kemény és nehéz, mint az elején, amikor kezdtem. Nagyon puha és az íze másnap is ugyanolyan....sajnos elfogy...
Azt gondolom a liszt-aránynak köszönhetően igenis egészséges és finom kenyeret alkottam.
(#3998) krizmo_
értem és köszönöm,ja: a 12-es és 16-os program kombinációjával sem jön össze ? vagyis miután gyúrt és pihentette, kiveszed és annyiszor hajtogatod, amennyiszer csak kell ? aztán sütöd ?
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3983 üzenetére
Persze, lehet vele kísérletezni, nem is azt mondom. Csak annyit, hogy valószínűleg lesz néhány kevésbé jól sikerült kísérlet és ilyenkor szokott az jönni, hogy hülyeség a kovász, mert nem lehet belőle/vele jót sütni.
A kenyérsütő gép teljesen más metódusra van beállítva, mint ami a kovászos kenyérhez kell (hosszú pihentetés, hajtogatás, formázás, mindezt nagyon finoman, hogy a szerkezet ne sérüljön, de legyen tartása a tésztának). A gépnél viszonylag gyors folyamat, magasabb a hő, a dagasztás alapos, de "durvább", hajtogatás nincs, formázás sem, így tartás se (mondjuk az nem is igazán kell, mert formában sül). Nem mondom hogy ez rossz, sőt, de ezek miatt a kovászos sütés sosem lesz olyan mint amit más módszerrel el lehet érni. És ha ezzel valaki nincs tisztában, akkor jön a dühöngés. -
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
inf3rno #3973 üzenetére
Én a múltkor nekiugrottam, nem lett rossz, majd egy pár darab után még jobban kiforrja magát a dolog.
Kmarci25 3974: Én imádom nézni az ázsiai streetfood meg egyéb kajás videókat. Meg a japán éttermeket, ahol frissen szétrobbantja a pasas a halat, aztán a különböző alkatrészeiből készít vagy 5-6 fajta ételt.
Az egyik kedvencem: [link]
Pedig nem vagyok egy nagy halas, de itt végigkóstolnám amiket készít. -
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3973 üzenetére
equal proportions of instant coffee powder, sugar, and hot water
Egyrészt cukor nélkül szeretem/iszom a kávét, másrészt az instant kávé sem az én világom. Az ázsiak eléggé más világ, európai szemmel furcsa dolgaik vannak, van is egy olyan yt csatorna, ahol utcai kajaárusok mutatják meg hogy mit és hogyan készítenek. 5-8 perces videók, hát... ott is voltak érdekes dolgok. -
pvt.peter
őstag
válasz
inf3rno #3958 üzenetére
Én tavaly rengetegszer csináltam kovászos uborkát, és a kovászos kenyér is, ha nem is teljesen, de ugyanúgy szétmállik 3-4 nap után, főleg kiszedéskor. Ezért szoktam úgy csinálni, hogy amikor már kész az uborka, akkor kihalászom az uborkákat és egy szűrőn keresztül visszaengedem rá a levét, hogy a kenyér mócsingok ne legyenek rajta.
Neten amúgy találtam olyan recepteket, ahol konkrétan kovászt raknak bele kovászos kenyér helyett.
Én az alábbi receptet használom, és igencsak bevált:
2,5 kg uborka
2 csokor kapor
bő 2 l víz
2,5 evőkanál só
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál fehérborecet
1,5 kiskanál mustármag
1,5 kiskanál koriandermag
5-6 szem egész fekete bors
5 gerezd fokhagyma
1 szelet kovászos kenyér1. Az uborkát megmossuk, majd egy új, tiszta konyhai szivaccsal megsikáljuk.
2. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót, és langyosra hűtjük, és elkeverjük benne a szódabikarbónát és az ecetet.
3. Az üveg aljába beletesszük a kapor felét, és elkezdjük sorba ráhalmozni a hosszában három részen bevágott uborkát. Ha ezzel megvagyunk, akkor beledobáljuk a fűszereket: koriandermag, mustármag, bors és a megpucolt fokhagymák.
4. Felöntjük az egészet a vízzel, a tetejére tesszük a maradék kaprot és a kenyeret, majd kistányérral vagy fedővel betakarjuk, és félárnyékos helyre tesszük (ne tűző napra).
5. 3-4 nap (időjárástól függően) elég neki, de a legegyszerűbb, ha megkóstoljuk! Ha késznek ítéljük, akkor leszűrjük a levét, és mehet egy edénybe a hűtőbe. -
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3951 üzenetére
Ja, hogy 50% tk? Ott igazán nagy bubik nem lesznek.
A tk liszt miatt. Szerintem ez már egész jó. A szélére most az az ötletem, hogy ott van a fala az edények, nem tud tovább nyílni, tágulni ezért besűrűsödik. Én meg feljebb vinném 70%ra a vizet, a sütést még lejjebb, mondjuk 55-60 percre, bár ez függ attól is, hogy hány fokon sül. Illetve megnézném 85-90% fehér liszttel, már csak a bubik miatt is.
Amiket láttam mostanában géppel készült kenyeret (sógornőm szokott) azok hasonlóak voltak.
Majd valamikor csinálok egy 50% tk kenyeret, és megmutatom. Most épp csak félfehér lisztem van itthon, de a célnak megfelel.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #3918 üzenetére
Csökkentettem a második kelesztést 75-ről 60 percre és a második dagasztást 25-ről 20 percre. Növeltem a hidratáltságot 65-ről 67%-ra, a sütési időt 75-ről 80 percre. A TK - BL55 arány 1:1 továbbra is. Most így sikerült. Már egész kenyér jellege van, de a bubik még mindig kicsik benne.
Az előző ezek szerint túlkelt azért esett össze. Megpróbálom a második dagasztást tovább csökkenteni, esetleg az első dagasztás idejét megnövelni ezzel párhuzamosan, és a hidratáltságot növelni 70%-ra. Esetleg kipróbálom valamikor, hogy mi van 80% körül. Állítólag a cibattát meg ilyen nagy lyukas dolgokat úgy csinálják.Viszont én úgy vettem észre, hogy minél több benne a víz, annál inkább mosogatószivacs állagú lesz. Ez is már egy picit az volt. A széleit továbbra sem tudom miért tömörebbek, mint a közepe. Van egy olyan sejtésem, hogy túlságosan felmelegíti a gép, és emiatt dögledeznek a szélén a mikrobák, de sajnos a hőfok nem állítható, úgyhogy nem tudok mit csinálni vele.
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3918 üzenetére
Kelesztési idő, hőmérséklet? Azt írod: "Most ránéztem, és közvetlenül a sütés előtt szépen meg volt emelkedve az egész, púpos volt, ma reggel viszont ugyanúgy összeesve fogadott." Azaz egész éjszaka kelt? Ha igen, akkor ez erősen túlkelhetett. Egyébként az idézett mondat nélkül is ezt mondanám: a kicsi, sűrű lukak is erre utalnak. A beesés pedig lehet azért történik, mert a túlkelés során kezd lebomlani a gluténháló, nincs tartása a tésztának (nem tudja megtartani a gázt). Ha nem lenne formában, akkor terülne, diszkosz lenne a vége. Így a formában megmarad, de a helyzet ugyanaz.
Mikor még huszonix éve édesanyám géppel sütött kenyeret, akkor az a gép fűtött a kelesztés alatt. Ha ez is így keleszt, akkor ott viszonylag rövid kelesztési idők elegek. -
válasz
inf3rno #3918 üzenetére
Szerintem, sok lesz a vízmennyiség, legalábbis akkor szokott beesni a teteje.
Régebben nagyon jó kenyereket/kalácsokat sütöttem géppel, de elfelejtettem a jól kikísérletezett recepteket.És persze nem írtam le...
Azt hiszem a rendes kenyérhez való arányokkal dolgoztam, ha van kedved kísérletezni, akkor szívesen leírom.
Hányszor dagasztod? A kenyérgépnek nincsenek fix programjai? -
mephi666
nagyúr
válasz
inf3rno #3893 üzenetére
Jaja, annyira még nem levegős, mint szeretném, de kb duplájára emelkedett, mint az eddigi legjobb... ne mondjam hogy örültem, amikor 5percenként ránéztem és rendületlenül emelkedett a sütőben
...még kicsit erősebb kovász és több gőz, hogy ne legyen olyan vaskos a héja és akkor teljesen elégedettek leszünk
-
mephi666
nagyúr
válasz
inf3rno #3644 üzenetére
én is "jó mérnök" lettem, csak műszaki infón és gazdasági szakirányon
ellazultam pár félévet én is: volt, hogy olyan szép 0kredites félévet produkáltam, hogy azóta is csak röhögök, ha ránézek az indexnek arra az oldalára... utána viszont bedurvultam és lett 30+ is utóvizsga nélkül (2006-os vb előttre 3 hét esett a vizsgaidőszakból: 2hétre beraktam 4 vizsgát és 2 szigorlatot, hogy ha pótolni kell, 1 hét alatt összejöhessen minden a póton... aztán elsőre letudtam mindent
...és nem is csak 2esekre)
-
Essejó
veterán
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3515 üzenetére
Én sokáig nem hittem el, hogy a lisztek között van különbség. (Egy típuson belül értem, tehát két BL80-as között pl.) Aztán egyszer vettem a Culinarisban Wessex Mill kenyérlisztet. Hát megfordult velem a világ.
A tészta állaga, a végeredmény íze egész más. A Garat malom lisztjei is nagyon jók, most azt használom.
-
válasz
inf3rno #3512 üzenetére
Milyen sorrendet szeretnél?
Eddig a legjobb kenyereket az Artizánban kapható BL80-as lisztből, valamint a Garat Malom lisztjeiből sütöttem (királybúza(sima, TK), BL80, BL112, teljes kiőrlésű)... De a Pesti Malom lisztjeiből is nagyon jókat lehet sütni. A lényeg, hogy minőségi lisztek legyenek, és ne legyen bennünk semmi, ami nem bele való...A BL55 finomított fehér liszt, abban a legkevesebb minden, ami jótékony hatással van a szervezetre, lassan felszívódó szénhidrát, viszonylag alacsony rosttartalommal... Tehát, véleményem szerint ez a legkevésbé jó liszt.
Nagyon röviden talán így tudnám összefoglalni.
-
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #3491 üzenetére
Ha már Szmóker az emlegetett, akkor ezt ide is berakom, nyálcsorgatónak. Kellett nekem éjjel 2-kor ilyet nézni? megyek letámadom a hűtőt.
Emlékeim szerint maradt még tegnapról egy kis rakott zöldbab
-
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #3476 üzenetére
Ezt inkább nem is olvastam!
Elektromos vagy gáz ehh, Bár Amerikában lehet venni ilyen üzemű "BBQ" sütőt, de az ilyent használókat egy magára valamit adó PitMaster max bottal piszkálná csak meg.
Még a mostanában terjedni kezdő pellet tüzelésűt is grillként adják el, pedig egyértelműen alkalmas bbq-ra is, sőt.
Ebbe hallgass bele. Egyébként ez itt Off téma lesz előbb utóbb, meg különben is van ennek is Topikja. Illetve talán még ezt olvasd el: [link] -
solena
tag
válasz
inf3rno #3476 üzenetére
"Ha már szóba került a hús sütés. Apám próbálkozott malaccal nem olyan régen, és bár piros lett a bőre, de ehetetlenül rágós. Bármi tipp, hogy hogyan lehet jó ropogós bőrkét elérni nála?"
A húst fűszerezés/pácolás/stb. után lefedve sütöd, hogy ne tudjon a gőz meglógni, 160-170 fokon, kábé kg*1,5 óra ideig (vagy kicsit tovább), és mikor ez a része megvan, akkor fedő levesz, és még fél-egy óráig úgy sütni (mennyiségfüggő), hogy tízpercenként meglocsolod a saját levével. Én legalábbis így csinálom, nem volt még rá panasz
-
mephi666
nagyúr
válasz
inf3rno #3477 üzenetére
itt a fedőnek csak annyi lényege lenne, hogy ne a sütőben csapódjon le az összes pára... mivel légmentesen be van zacskózva, nincs is jelentősége a gőzölésnek... az egyenletes hőmérséklet a fontos, amit a víz átad minden irányból
ha milliárdos lennék, én is jacuzziban szuvidálnám a disznót
sőt vonóhorgot rakatnék a lamborghinire és azzal vinném a vágási malacot a halálsorra
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #3456 üzenetére
Ez a barbeque igazából. Lassan 100-120 fokon sütik a húst, van hogy 10-12 óráig. Igazából a füst nem is éri, hanem a füst hője süti meg. Erősen be van szinte minden fűszerezve, a hosszú sütés miatt az íz nagyon átjárja, és a hús szinte omlik. Pl. az oldalasból a csontot ki lehet pöckölni, úgy hogy semmi nem marad rajta. Ha kóstoltál már pulled pork-ot, akkor az így készül. Így kb. ennyi, de mondom én igazából csak fogyasztó vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konteó topic
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos autók - motorok
- Tesla topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Apple iPhone 12 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest