RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Mr Dini:] Mindent a StreamSharkról!
- [Re:] [bacsis:] Készülődés a BRSZK-ra
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] Helyettesíthetik-e gépek az emberi fordítókat?
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Karácsonyi bejgli receptje
Egyszerű, csak türelem kell a sütési folyamat végigkövetéséhez.
6 db bejgli lesz az anyagokból:
A tészta anyagai:
1 kg liszt
20 dkg vaj vagy margarin (én margarinnal készítem)
15 dkg zsír (a legjobb minőségűt vettem, ami a boltban kapható)
8 dkg cukor
1 dkg élesztő, amit kevés cukorral 2 dl tejben ébresztünk fel
késhegynyi só
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékokkal, cukorral. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és hozzáütjük az egy egész tojást. Alaposan összegyúrjuk az alapanyagokat. Amikor kész van (teljesen egynemű) akkor szép, nagy lapos bucivá formázzuk és a tálban szalvétával letakarva hűvös helyen néhány órán át pihentetjük. Ne lepődjünk meg a hűvös kelesztésen, az élesztő teszi a dolgát. A mostani adagom is már felpúposodott, megpuhult; él és dolgozik benne a sok százezer élesztő gomba.
A töltelék anyagai:
lehet variálni a dolgokat, és kedvünk szerint játszani az anyagmennyiségekkel. A lényeg, hogy NE áztassuk el a cukros sziruppal a mákot, diót, mert a forró gőz repeszti meg a bejglinket a sülés közben. A tölteléknek éppen hogy kenhetőnek kell lennie.
50 dkg mák vagy dió vagy gesztenyemassza
A gesztenyéhez nem kell cukorszirupot önteni. Azt esetleg egy kevés tejszínnel érdemes lágyabbá tenni.
A mákhoz, dióhoz, külön-külön 25 dkg cukorból 2,5 dl vízből szirupot főzünk. Akkor van kész, amikor teljesen áttetsző és rotyog. Óvatosan bánjunk vele, mert ha magunkra öntjük, komoly égést okoz!
Ráöntjük a mákra, dióra, elkeverjük. A töltelékbe tehetünk ízlésünk szerint rumba áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat, esetleg mint most én a gesztenyésbe apróra vágott, kandírozott narancshéjat.
A megkelt tésztagombócunkat hat részre osztjuk, gombócot formálunk belőlük és téglalap alakúra kinyújtjuk őket.
A töltelékek külön 3 bejglihez valók! Tehát 6 bejgli esetén két féle bejglit sütünk. Az alapeset a mákos és a diós. A tölteléket egyenletesen szétkenjük a tésztán, a tészta szélét 1 centi vastagon visszahajtjuk rá a hosszanti oldalainál és így tekerjük fel.
Gyengén kizsírozott tepsire tesszük őket (ha két tepsink van, az a legjobb) egyszerre három fér el a tepsin. Megkenjük egy felvert egész tojással, és fél órát meleg helyen pihentetjük őket, majd ismét átkenjük őket a tojással és már hideg helyen pihentetjük fél órát. Praktikus hústűvel megszurkálni a bejgliket, hogy a forró gőz távozni tudjon belőlük. A felrepedt bejgli siralmas látvány. Persze finom, csak csúnya.
Mérsékelten meleg sütőben, 35-40 perc alatt sütjük meg a bejgliket.
Ha teljesen kihűltek, fóliába csomagolhatjuk őket és így a hűvös kamrában egy hétig is megőrzik állagukat. De tapasztalatom szerint bármennyit is sütök, az ünnep három napja alatt mind elfogy.
Ma 9 darab készül el, 3-3-3 mákos, diós, gesztenyés és holnap még 6 diósat készítek el.
24.-én pedig juhtúrós pogácsát sütök.
Jó étvágyat kívánok!
A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.
rarri
senior tag
Pityerszeri mézeskalács.
1 kg. liszt, 30 dkg margarin , 30 dkg kristálycukor / én 20 dkg-ot szoktam / , 30 dkg méz, 3 tojás, 3 teáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál fahéj / én ezzel szoktam / , vagy szegfűszeg, vagy gyömbér. Ezt az egészet összegyúrjuk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, kb 2 mm,kiszaggatjuk, és egyesével bekenjük tojássárgával, majd díszítjük szotyival, szezámmaggal, lenmaggal, dióval. Lehet egyesével is, de ha gyorsan akarjuk, akkor kenés után belemártjuk a magos tálba a kiszaggatott tésztát, és ennyi.
Én van amikor 30 dkg-lisztből készítem, de egy jó adag az 50 -60 dkg lisztből lesz. Arra kell még vigyázni, hogy nagyon hamar sül, figyelni kell. Forró sütőbe nem szabad tenni, épp hogy csak melegbe. És én sütni is majdnem takarékon szoktam. [link]
Vendégek vagyunk a Földön .S ha vendégségbe jöttünk, legyen ajándék az életünk.:-) / Gil /
pohár
félisten
De jó hogy betévedtem ide, imádom a hasamat
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
ngabor2
nagyúr
üríteni akartam a fagyasztón... de úgy néz ki, többet pakolok vissza, mint amit kivettem.
kb. 45dkg csirkemellet kis kockákra vágtam (inkább forgács, mert félig fagyos volt, egyszerűbb vele így bánni), kevés olajon megpirítottam. hozzátettem kb. fél kilónyi vegyes gombát, amit szintén nagyobb kockákra/darabokra vágtam. most csak barna csiperkét és laskagombát tettem rá, ez foglalt sok helyet. aztán mikor ez is megfőtt, ráöntöttem 2 üveg uncle ben's édes-savanyú mártást. egy elveszett benne, azért kellett kettő. ha nem raknám fagyóba, akkor a vége vagy megromlana, vagy addig enném, míg végleg meg nem unom.
köretként rizs lesz.
mod: kész. hááát, nem vagyok elájulva tőle úgy tűnik, megtaláltam az első kaját, amibe nem érdemes gombát tenni...
[ Szerkesztve ]
pohár
félisten
Ááhh gomba és az édes-savanyú nem illik össze
Ha előbb megkérdezel engem, megmondtam volna hogy ratyi lesz
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
ngabor2
nagyúr
ja... utólag könnyű okosnak lenni
hanee
senior tag
Szia!
Azért a már egyszer lefagyasztott husit nem illik visszafagyasztani
pilu01
senior tag
HACCP ellenőr!!
lúzer
veterán
egy láma kérés:
olivabogyó egészséges?
szeretem,az olivaolajról dicshimnuszok szólnak
egyébként az olajat a bogyóból vagy a magjából préselik?
MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.
ladybug
őstag
A magból préselik.
Biztosan egészséges és jó, mert régóta használják már.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
hanee
senior tag
Szia!
Abszolút egészséges, mert hasznos és fontos zsírsavakat tartalmaz és összességében kevésbé is hízlal, mint a sima étolaj, vagy kukoricaolaj. Szóval használd egészséggel
hanee
lúzer
veterán
köszi!
ladybug, Neked is
legalább valami ami egészséges és jó
bár állítólag az igazi csoki is ilyen
MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.
hanee
senior tag
Szia!
Azt el is felejtettem írni, hogy az olivaolajból kevesebb is elég (pl. egy rántotta vagy tükörtojás elkészítéséhez), mivel jobban "terül", amikor forró.
Az igazi csoki (minimum 70%-os és cukormentes) valóban egészséges, de csak kis mennyiségben
hanee
rien
senior tag
én is szeretem nagyon.....mindenhogy de főleg a paprikával töltöttet
de azért a bogyóból vagy magból kérdésre adott válasz az fájt, inkább olvasd el ezt ha tényleg érdekel, hogyan is készül
----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------
lúzer
veterán
kösz, bár én konkrétan az olivabogyót fogyasztom
bár néha olivaolajat is használunk, bár nagyon büdös nekem
rien: kösz, nézem mindjárt
MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.
hanee
senior tag
Szia!
Ez nagyon jó kis cikk volt, köszönjük
hanee
pilu01
senior tag
Elkészítem a szilveszteri lencsefőzeléket!
Azért ezt mert a gyerekek nagyon szeretik!
Következőképp:
Kolozsvári szalonnát pirítok, rá 2 fej hagymát , aranysárgára, egy gerezd fokhagyma, áttörve, csipet pirospaprika, örölt bors, kristálycukor, bele az átmosott lencse, kb. fél kiló, az egészet felöntöm csontlével. ÍIzesítem még mustárral!
Mikor megfő, kiveszek belőle kb. 0.25 litert, turmixolom, teszek bele tejfölt, meg egy kiskanál pirított lisztet, (ez lessz a sűrítés) majd visszaöntöm, ha kell utánaizesítek!
Hát remélem idén is finom lessz!
pc-user
aktív tag
Ha nem is éppen szilveszteri menü, mindenesetre nagyon ízletesen elkészíthető a túrós tészta, ha tejfölt pirítunk alá. Már önmagában ezzel is igen finom a kifőzött tészta!
pilu01
senior tag
BÚÉK Viszont!!
hanee
senior tag
Sütöttem kókuszos muffint.. elég vacak lett, de legalább diétás
fekeandras
őstag
Ma délután (egyedül) összehoztam életem első almás pitéjét. Kicsit száraz lett mert már megint kimaradt a tejföl a tésztájából.De azért ehető.
Amúgy BUÉK!
Egyszerűen elkészíthető süti recepteket dobhatnátok ide a topikba, vérszemet kaptam.Thx.
ngabor2
nagyúr
no, szilveszterre én egyszerűsített lencsefőzeléket csináltam. nem lett rossz, csak ismét akkora adag lett, hogy a család nem bírja elpusztítani
megfőztem egy füstölt csülköt, tettem mellé pár babérlevelet. utána a levébe bele az előző este beáztatott lencse, mikor megpuhult, akkor egy kis rántás, végül 2 doboz kefír. se hagyma, se egyéb fűszer (oké, egy kis só, mert így már nekem is sótlan volt...), és mégis erősen ették. hogy miért marad mégis? mert kb. 4 liter lett... és vagyunk rá kb. 5-en, amiből 2 gyerek, én meg fogyókúrázok ja, meg még mellette van más kaja is, hasonló egyszerűségű, laktató és finom.
pc-user
aktív tag
Grízes süti!
Végtelenül egyszerű!
Hozzávalók:
-fél pohár olvasztott RAMA
-1 pohár (2dl) gríz
-2 pohár liszt
-1 pohár cukor
-1 pohár tej
-fél cs. sütőpor
-1 cs. van. cukor
-1 ek. mazsola
-reszelt citrom-, v. narancshéj
Elkészítés: a szükséges hozzávalókat összedolgozzuk, formába helyezzük, majd 12 percig mikróban sütjük.
hanee
senior tag
Szia!
Ha a grízt lecseréled 3 dl (1,5 pohár) zabkorpára és az 1 pohár cukrot édesítőszerre, a mazsolát kihagyod és a vaniliás cukor helyett vaniliaaromát használsz, akkor diétás a süti (ezt csak azért írom ha valaki épp fogyózik, akkor ez jó)
hanee
fekeandras
őstag
Köszi nektek.
Ezt kipróbálom még ma.Épp van itthon minden hozzávaló, a karácsonyi sütihegyek meg már elfogytak.
pc-user
aktív tag
Kösz szépen, ezt leírom...
pc-user
aktív tag
Egy kérdés: ki hogyan készíti el a grízt grízes-tésztához?
hanee
senior tag
Sziasztok!
Itt találtok még pár diétás receptet (Update 1-2-es receptek):
http://hazisuti.lapunk.hu/
hanee
hanee
senior tag
Szia!
Egy kevés oldajon meg kell pirítani kicsit (kevergetve), majd hozzátenni a tésztát. Elvileg
hanee
ladybug
őstag
Kevés vizet is kell hozzátenni.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
hanee
senior tag
Uppszi.. látszik hogy nem készítek ilyeneket
pc-user
aktív tag
Sziasztok! Köszi a válaszokat!
Azért kérdeztem, mert egy néhányszor keményre, "csikorgósra" sikeredett...
Laslow
senior tag
Főzős topik, ez jó!
A Gerzemürze receptje fotókkal illusztrálva itt.
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
pc-user
aktív tag
Szia!
Azt hallottam valakitől, hogy nem gond, ha első ízlelésre kemény a gríz, mert ha összekeverődik a (még kissé nedves) tésztával, fedő alatt megpuhul...
ladybug
őstag
Igen, mert a dara vagy gríz úgy puhul, ha beszívja a nedvességet.Megnő. Ezért kell a daragombócot is kicsit előre elkészíteni, és hagyni állni. Vagy a császármorzsát, vagy a túrógombócot.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
pc-user
aktív tag
Értem. No, ezt is megtanultuk!
boszizsu
tag
Tudom, hogy már a szezon végén kérdem, de sehol nem találtam meg, hogy hogyan kell zselés szaloncukrot készíteni. Tudja valamelyikőtök? Nekem ez a gyengém.
Jó, ha ezzel számol, ki belép a körbe: lesz kölyök-órjásból komoly felnőtt törpe.
philoxenia
MODERÁTOR
Itt van valami hasonló....
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
pc-user
aktív tag
Mert jobb a házi, mint a bolti...
[ Szerkesztve ]
blokad
senior tag
...
[ Szerkesztve ]
ngabor2
nagyúr
én úgy szoktam csinálni, hogy egy lábasba öntök kevés olajat, felforrósítom, bele a gríz, kevés só, meg cukor. addig pirítom, míg egyenletes halványbarna nem lesz, ehez igen intenzíven kell kevergetni, kapirgálni. mikor elérte ezt az állapotot, akkor középre kaparok bele egy kis lyukat a lábas aljáig, és kb. 1-2 dl hideg vizet öntök oda, és gyorsan elkeverem az egész grízzel. további vizet adok hozzá, mindaddig, míg majdnem összeáll... ehez gyakorolni kellett egy párszor, bár a gyakorlásnál túlvizezett se lett rossz. aztán addig keverem, míg ismét szét nem esik. végig közepes lángon, lángelosztóval kell melegíteni. a vége fele lehet kóstolgatni a sósságát/édességét, nomeg a puhaságát. ha kész, le kell vnni a lángelosztóról és konyharuhával letakarva hagyni kihűlni, hogy ne száradjon meg.
nagyon szeretem a grízestésztát lekvárral, csak sajnos most nem ehetek
hanee
senior tag
Szia!
Nekem van megoldásom a problémádra!
Update 1-es tészta. A gríz ebédre még amúgy is belefér, főleg ha "csak" a tésztára teszed és lekvárból is lehet kapni diétásat (ebből is az Update 1-eset ajánlom, mert az EHETŐ is, nem csak diétás).
Szóval grizestésztára fel!
hanee
pc-user
aktív tag
A leírásodban nekem újdonság volt a só használata, a cukornál meg az volt az első reakcióm, hogy jól odaég(het)...
Ha jól értettem, a végén konyharuhával takarod le fedő helyett?
ngabor2
nagyúr
mindenképp kell bele só, anélkül ízetlen. persze nem sok, csak annyi, hogy kihozza az ízeket. aki olvasta az általam beírt receptket, az tudhatja, hogy igen kevés sót használok (kb. 1 év kellett, mire elfogyott az első kiló... igaz, nem mindennap főzök). az odaégés ellen kell intenzíven kavarni. a cukortól könnyebben barnul, és abból se marékszámra kell tenni, csak egy keveset.
azért konyharuhával kell letakarni és nem fedővel, mert a fedőre a pára lecsapódik visszacsöpög. a konyharuha meg magába szívja, és nem hagyja elmenni, de nem vizezi össze.
hanee: köszi a tippet... de ezekben a norbi update cuccokban nem igazán hiszek. több bennük a marketing, mint a tudomány és az igazság.
pc-user
aktív tag
Jó, kösz szépen. Legközelebb ki is próbálom.
hanee
senior tag
Szia!
Ha bennük nem hiszel, higyj nekem. Én 20 kg-t fogytam a módszerrel.
hanee
ngabor2
nagyúr
a módszert nem ismerem, és valahogy nem sok húzalmam van megismerni. én a termékekről beszéltem, ami általában 15-20%-kal, vagy még többel drágább, mint az azonos összetételű és minőségű nem-norbi-update. erre mondtam, hogy marketing.
A pirított gríz az egyik kedvenc ennivalóm, holott nagyon egyszerű. Gyerekkoromban anyámat az őrületbe kergettem a mit készítsek vacsorára? kérdésre adott hármas válaszommal: répafőzeléket, pirított grízt, sült krumplit.
Magam is el tudom készíteni eme étkeket. Az lenne a fura, ha nem.
A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.