Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1451) Algieba


Algieba
őstag
LOGOUT blog

Karácsonyi bejgli receptje

Egyszerű, csak türelem kell a sütési folyamat végigkövetéséhez.

6 db bejgli lesz az anyagokból:

A tészta anyagai:

1 kg liszt
20 dkg vaj vagy margarin (én margarinnal készítem)
15 dkg zsír (a legjobb minőségűt vettem, ami a boltban kapható)
8 dkg cukor
1 dkg élesztő, amit kevés cukorral 2 dl tejben ébresztünk fel
késhegynyi só

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékokkal, cukorral. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és hozzáütjük az egy egész tojást. Alaposan összegyúrjuk az alapanyagokat. Amikor kész van (teljesen egynemű) akkor szép, nagy lapos bucivá formázzuk és a tálban szalvétával letakarva hűvös helyen néhány órán át pihentetjük. Ne lepődjünk meg a hűvös kelesztésen, az élesztő teszi a dolgát. A mostani adagom is már felpúposodott, megpuhult; él és dolgozik benne a sok százezer élesztő gomba.

A töltelék anyagai:

lehet variálni a dolgokat, és kedvünk szerint játszani az anyagmennyiségekkel. A lényeg, hogy NE áztassuk el a cukros sziruppal a mákot, diót, mert a forró gőz repeszti meg a bejglinket a sülés közben. A tölteléknek éppen hogy kenhetőnek kell lennie.

50 dkg mák vagy dió vagy gesztenyemassza
A gesztenyéhez nem kell cukorszirupot önteni. Azt esetleg egy kevés tejszínnel érdemes lágyabbá tenni.
A mákhoz, dióhoz, külön-külön 25 dkg cukorból 2,5 dl vízből szirupot főzünk. Akkor van kész, amikor teljesen áttetsző és rotyog. Óvatosan bánjunk vele, mert ha magunkra öntjük, komoly égést okoz!
Ráöntjük a mákra, dióra, elkeverjük. A töltelékbe tehetünk ízlésünk szerint rumba áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat, esetleg mint most én a gesztenyésbe apróra vágott, kandírozott narancshéjat.

A megkelt tésztagombócunkat hat részre osztjuk, gombócot formálunk belőlük és téglalap alakúra kinyújtjuk őket.

A töltelékek külön 3 bejglihez valók! Tehát 6 bejgli esetén két féle bejglit sütünk. Az alapeset a mákos és a diós. A tölteléket egyenletesen szétkenjük a tésztán, a tészta szélét 1 centi vastagon visszahajtjuk rá a hosszanti oldalainál és így tekerjük fel.

Gyengén kizsírozott tepsire tesszük őket (ha két tepsink van, az a legjobb) egyszerre három fér el a tepsin. Megkenjük egy felvert egész tojással, és fél órát meleg helyen pihentetjük őket, majd ismét átkenjük őket a tojással és már hideg helyen pihentetjük fél órát. Praktikus hústűvel megszurkálni a bejgliket, hogy a forró gőz távozni tudjon belőlük. A felrepedt bejgli siralmas látvány. Persze finom, csak csúnya. :)

Mérsékelten meleg sütőben, 35-40 perc alatt sütjük meg a bejgliket.

Ha teljesen kihűltek, fóliába csomagolhatjuk őket és így a hűvös kamrában egy hétig is megőrzik állagukat. De tapasztalatom szerint bármennyit is sütök, az ünnep három napja alatt mind elfogy.

Ma 9 darab készül el, 3-3-3 mákos, diós, gesztenyés és holnap még 6 diósat készítek el.
24.-én pedig juhtúrós pogácsát sütök. :)

Jó étvágyat kívánok!

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#1452) rarri


rarri
senior tag

Pityerszeri mézeskalács.
1 kg. liszt, 30 dkg margarin , 30 dkg kristálycukor / én 20 dkg-ot szoktam / , 30 dkg méz, 3 tojás, 3 teáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál fahéj / én ezzel szoktam / , vagy szegfűszeg, vagy gyömbér. Ezt az egészet összegyúrjuk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, kb 2 mm,kiszaggatjuk, és egyesével bekenjük tojássárgával, majd díszítjük szotyival, szezámmaggal, lenmaggal, dióval. Lehet egyesével is, de ha gyorsan akarjuk, akkor kenés után belemártjuk a magos tálba a kiszaggatott tésztát, és ennyi. :)
Én van amikor 30 dkg-lisztből készítem, de egy jó adag az 50 -60 dkg lisztből lesz. :) Arra kell még vigyázni, hogy nagyon hamar sül, figyelni kell. Forró sütőbe nem szabad tenni, épp hogy csak melegbe. És én sütni is majdnem takarékon szoktam. :) [link]

Vendégek vagyunk a Földön .S ha vendégségbe jöttünk, legyen ajándék az életünk.:-) / Gil /

(#1453) pohár


pohár
félisten

De jó hogy betévedtem ide, imádom a hasamat :DDD

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |

(#1454) ngabor2


ngabor2
nagyúr

üríteni akartam a fagyasztón... de úgy néz ki, többet pakolok vissza, mint amit kivettem.

kb. 45dkg csirkemellet kis kockákra vágtam (inkább forgács, mert félig fagyos volt, egyszerűbb vele így bánni), kevés olajon megpirítottam. hozzátettem kb. fél kilónyi vegyes gombát, amit szintén nagyobb kockákra/darabokra vágtam. most csak barna csiperkét és laskagombát tettem rá, ez foglalt sok helyet. aztán mikor ez is megfőtt, ráöntöttem 2 üveg uncle ben's édes-savanyú mártást. egy elveszett benne, azért kellett kettő. ha nem raknám fagyóba, akkor a vége vagy megromlana, vagy addig enném, míg végleg meg nem unom.

köretként rizs lesz.

mod: kész. hááát, nem vagyok elájulva tőle :( úgy tűnik, megtaláltam az első kaját, amibe nem érdemes gombát tenni...

[ Szerkesztve ]

(#1455) pohár válasza ngabor2 (#1454) üzenetére


pohár
félisten

Ááhh gomba és az édes-savanyú nem illik össze :D
Ha előbb megkérdezel engem, megmondtam volna hogy ratyi lesz :D

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |

(#1456) ngabor2 válasza pohár (#1455) üzenetére


ngabor2
nagyúr

ja... utólag könnyű okosnak lenni :P

(#1457) hanee válasza ngabor2 (#1454) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Azért a már egyszer lefagyasztott husit nem illik visszafagyasztani :D

(#1458) pilu01 válasza hanee (#1457) üzenetére


pilu01
senior tag

HACCP ellenőr!! :DDD

(#1459) lúzer


lúzer
veterán

egy láma kérés:

olivabogyó egészséges?
szeretem,az olivaolajról dicshimnuszok szólnak

egyébként az olajat a bogyóból vagy a magjából préselik?

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1460) ladybug válasza lúzer (#1459) üzenetére


ladybug
őstag

A magból préselik.
Biztosan egészséges és jó, mert régóta használják már.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#1461) hanee válasza lúzer (#1459) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Abszolút egészséges, mert hasznos és fontos zsírsavakat tartalmaz és összességében kevésbé is hízlal, mint a sima étolaj, vagy kukoricaolaj. Szóval használd egészséggel :K

hanee

(#1462) lúzer válasza hanee (#1461) üzenetére


lúzer
veterán

köszi!
ladybug, Neked is

legalább valami ami egészséges és jó
bár állítólag az igazi csoki is ilyen

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1463) hanee válasza lúzer (#1462) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Azt el is felejtettem írni, hogy az olivaolajból kevesebb is elég (pl. egy rántotta vagy tükörtojás elkészítéséhez), mivel jobban "terül", amikor forró.

Az igazi csoki (minimum 70%-os és cukormentes) valóban egészséges, de csak kis mennyiségben ;)

hanee

(#1464) rien válasza lúzer (#1459) üzenetére


rien
senior tag

én is szeretem nagyon.....mindenhogy de főleg a paprikával töltöttet :)
de azért a bogyóból vagy magból kérdésre adott válasz az fájt, inkább olvasd el ezt ha tényleg érdekel, hogyan is készül

----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------

(#1465) lúzer válasza hanee (#1463) üzenetére


lúzer
veterán

kösz, bár én konkrétan az olivabogyót fogyasztom
bár néha olivaolajat is használunk, bár nagyon büdös nekem :)

rien: kösz, nézem mindjárt

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1466) hanee válasza rien (#1464) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Ez nagyon jó kis cikk volt, köszönjük :K

hanee

(#1467) pilu01


pilu01
senior tag

Elkészítem a szilveszteri lencsefőzeléket!
Azért ezt mert a gyerekek nagyon szeretik! :B
Következőképp:
Kolozsvári szalonnát pirítok, rá 2 fej hagymát , aranysárgára, egy gerezd fokhagyma, áttörve, csipet pirospaprika, örölt bors, kristálycukor, bele az átmosott lencse, kb. fél kiló, az egészet felöntöm csontlével. ÍIzesítem még mustárral!
Mikor megfő, kiveszek belőle kb. 0.25 litert, turmixolom, teszek bele tejfölt, meg egy kiskanál pirított lisztet, (ez lessz a sűrítés) majd visszaöntöm, ha kell utánaizesítek!

Hát remélem idén is finom lessz! :K

(#1468) pc-user


pc-user
aktív tag

Ha nem is éppen szilveszteri menü, mindenesetre nagyon ízletesen elkészíthető a túrós tészta, ha tejfölt pirítunk alá. Már önmagában ezzel is igen finom a kifőzött tészta!

(#1469) pc-user


pc-user
aktív tag

B. Ú. É. K!

(#1470) pilu01 válasza pc-user (#1469) üzenetére


pilu01
senior tag

BÚÉK Viszont!!

(#1471) hanee


hanee
senior tag

Sütöttem kókuszos muffint.. elég vacak lett, de legalább diétás :DD

(#1472) fekeandras


fekeandras
őstag

Ma délután (egyedül) összehoztam életem első almás pitéjét. :K Kicsit száraz lett mert már megint kimaradt a tejföl a tésztájából.De azért ehető. :DD

Amúgy BUÉK!

Egyszerűen elkészíthető süti recepteket dobhatnátok ide a topikba, vérszemet kaptam.Thx. :D

(#1473) ngabor2


ngabor2
nagyúr

no, szilveszterre én egyszerűsített lencsefőzeléket csináltam. nem lett rossz, csak ismét akkora adag lett, hogy a család nem bírja elpusztítani :D

megfőztem egy füstölt csülköt, tettem mellé pár babérlevelet. utána a levébe bele az előző este beáztatott lencse, mikor megpuhult, akkor egy kis rántás, végül 2 doboz kefír. se hagyma, se egyéb fűszer (oké, egy kis só, mert így már nekem is sótlan volt...), és mégis erősen ették. hogy miért marad mégis? mert kb. 4 liter lett... és vagyunk rá kb. 5-en, amiből 2 gyerek, én meg fogyókúrázok :U ja, meg még mellette van más kaja is, hasonló egyszerűségű, laktató és finom.

(#1474) pc-user


pc-user
aktív tag

Grízes süti!
Végtelenül egyszerű!

Hozzávalók:
-fél pohár olvasztott RAMA
-1 pohár (2dl) gríz
-2 pohár liszt
-1 pohár cukor
-1 pohár tej
-fél cs. sütőpor
-1 cs. van. cukor
-1 ek. mazsola
-reszelt citrom-, v. narancshéj

Elkészítés: a szükséges hozzávalókat összedolgozzuk, formába helyezzük, majd 12 percig mikróban sütjük.

(#1475) hanee válasza pc-user (#1474) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Ha a grízt lecseréled 3 dl (1,5 pohár) zabkorpára és az 1 pohár cukrot édesítőszerre, a mazsolát kihagyod és a vaniliás cukor helyett vaniliaaromát használsz, akkor diétás a süti :) (ezt csak azért írom ha valaki épp fogyózik, akkor ez jó)
hanee

(#1476) fekeandras


fekeandras
őstag

Köszi nektek. :)

Ezt kipróbálom még ma.Épp van itthon minden hozzávaló, a karácsonyi sütihegyek meg már elfogytak.

(#1477) pc-user válasza hanee (#1475) üzenetére


pc-user
aktív tag

Kösz szépen, ezt leírom...

(#1478) pc-user


pc-user
aktív tag

Egy kérdés: ki hogyan készíti el a grízt grízes-tésztához?

(#1479) hanee válasza pc-user (#1477) üzenetére


hanee
senior tag

Sziasztok!

Itt találtok még pár diétás receptet (Update 1-2-es receptek):

http://hazisuti.lapunk.hu/

hanee

(#1480) hanee válasza pc-user (#1478) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Egy kevés oldajon meg kell pirítani kicsit (kevergetve), majd hozzátenni a tésztát. Elvileg :)

hanee

(#1481) ladybug válasza hanee (#1480) üzenetére


ladybug
őstag

Kevés vizet is kell hozzátenni.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#1482) hanee válasza ladybug (#1481) üzenetére


hanee
senior tag

Uppszi.. látszik hogy nem készítek ilyeneket :B

(#1483) pc-user


pc-user
aktív tag

Sziasztok! Köszi a válaszokat!

Azért kérdeztem, mert egy néhányszor keményre, "csikorgósra" sikeredett...

(#1484) Laslow


Laslow
senior tag

Főzős topik, ez jó! :)
A Gerzemürze receptje fotókkal illusztrálva itt.

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#1485) pc-user válasza hanee (#1482) üzenetére


pc-user
aktív tag

Szia!
Azt hallottam valakitől, hogy nem gond, ha első ízlelésre kemény a gríz, mert ha összekeverődik a (még kissé nedves) tésztával, fedő alatt megpuhul...

(#1486) ladybug válasza pc-user (#1485) üzenetére


ladybug
őstag

Igen, mert a dara vagy gríz úgy puhul, ha beszívja a nedvességet.Megnő. Ezért kell a daragombócot is kicsit előre elkészíteni, és hagyni állni. Vagy a császármorzsát, vagy a túrógombócot.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#1487) pc-user válasza ladybug (#1486) üzenetére


pc-user
aktív tag

Értem. No, ezt is megtanultuk!

(#1488) boszizsu


boszizsu
tag

Tudom, hogy már a szezon végén kérdem, de sehol nem találtam meg, hogy hogyan kell zselés szaloncukrot készíteni. Tudja valamelyikőtök? Nekem ez a gyengém. :B

Jó, ha ezzel számol, ki belép a körbe: lesz kölyök-órjásból komoly felnőtt törpe.

(#1489) philoxenia válasza boszizsu (#1488) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Itt van valami hasonló....

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#1490) pc-user válasza boszizsu (#1488) üzenetére


pc-user
aktív tag

Mert jobb a házi, mint a bolti...

[ Szerkesztve ]

(#1491) blokad válasza pc-user (#1490) üzenetére


blokad
senior tag

...

[ Szerkesztve ]

(#1492) ngabor2 válasza pc-user (#1487) üzenetére


ngabor2
nagyúr

én úgy szoktam csinálni, hogy egy lábasba öntök kevés olajat, felforrósítom, bele a gríz, kevés só, meg cukor. addig pirítom, míg egyenletes halványbarna nem lesz, ehez igen intenzíven kell kevergetni, kapirgálni. mikor elérte ezt az állapotot, akkor középre kaparok bele egy kis lyukat a lábas aljáig, és kb. 1-2 dl hideg vizet öntök oda, és gyorsan elkeverem az egész grízzel. további vizet adok hozzá, mindaddig, míg majdnem összeáll... ehez gyakorolni kellett egy párszor, bár a gyakorlásnál túlvizezett se lett rossz. aztán addig keverem, míg ismét szét nem esik. végig közepes lángon, lángelosztóval kell melegíteni. a vége fele lehet kóstolgatni a sósságát/édességét, nomeg a puhaságát. ha kész, le kell vnni a lángelosztóról és konyharuhával letakarva hagyni kihűlni, hogy ne száradjon meg.

nagyon szeretem a grízestésztát lekvárral, csak sajnos most nem ehetek :O

(#1493) hanee válasza ngabor2 (#1492) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Nekem van megoldásom a problémádra! :)

Update 1-es tészta. A gríz ebédre még amúgy is belefér, főleg ha "csak" a tésztára teszed és lekvárból is lehet kapni diétásat (ebből is az Update 1-eset ajánlom, mert az EHETŐ is, nem csak diétás).

Szóval grizestésztára fel! :)

hanee

(#1494) pc-user válasza ngabor2 (#1492) üzenetére


pc-user
aktív tag

A leírásodban nekem újdonság volt a só használata, a cukornál meg az volt az első reakcióm, hogy jól odaég(het)...
Ha jól értettem, a végén konyharuhával takarod le fedő helyett?

(#1495) ngabor2 válasza pc-user (#1494) üzenetére


ngabor2
nagyúr

mindenképp kell bele só, anélkül ízetlen. persze nem sok, csak annyi, hogy kihozza az ízeket. aki olvasta az általam beírt receptket, az tudhatja, hogy igen kevés sót használok (kb. 1 év kellett, mire elfogyott az első kiló... igaz, nem mindennap főzök). az odaégés ellen kell intenzíven kavarni. a cukortól könnyebben barnul, és abból se marékszámra kell tenni, csak egy keveset.

azért konyharuhával kell letakarni és nem fedővel, mert a fedőre a pára lecsapódik visszacsöpög. a konyharuha meg magába szívja, és nem hagyja elmenni, de nem vizezi össze.

hanee: köszi a tippet... de ezekben a norbi update cuccokban nem igazán hiszek. több bennük a marketing, mint a tudomány és az igazság.

(#1496) pc-user válasza ngabor2 (#1495) üzenetére


pc-user
aktív tag

Jó, kösz szépen. Legközelebb ki is próbálom.

(#1497) hanee válasza ngabor2 (#1495) üzenetére


hanee
senior tag

Szia!

Ha bennük nem hiszel, higyj nekem. Én 20 kg-t fogytam a módszerrel.

hanee

(#1498) ngabor2 válasza hanee (#1497) üzenetére


ngabor2
nagyúr

a módszert nem ismerem, és valahogy nem sok húzalmam van megismerni. én a termékekről beszéltem, ami általában 15-20%-kal, vagy még többel drágább, mint az azonos összetételű és minőségű nem-norbi-update. erre mondtam, hogy marketing.

(#1499) Algieba válasza ngabor2 (#1492) üzenetére


Algieba
őstag
LOGOUT blog

A pirított gríz az egyik kedvenc ennivalóm, holott nagyon egyszerű. :C Gyerekkoromban anyámat az őrületbe kergettem a mit készítsek vacsorára? kérdésre adott hármas válaszommal: répafőzeléket, pirított grízt, sült krumplit. :DD

Magam is el tudom készíteni eme étkeket. Az lenne a fura, ha nem.

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#1500) lúzer válasza boszizsu (#1488) üzenetére


lúzer
veterán

nekem is
találtam egy boltot ahol jól le volt árazva vettem is pár csomaggal

mostanában nem divat leárazni karácsony után

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.