Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3001) Madoc válasza krizmo_ (#3000) üzenetére


Madoc
veterán

5 napja kb. Mikor elkezdtem a kovászt csinálni. Rozslisztel inditottam aztán első nap amit kivettem abból fehér kovász lesz, a másikból meg rozsos. Nekem a fehérlisztes jobban dolgozik még. Jövő hétvégén sütöm az első kenyereim, kenyérszűz vagyok még :)

Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch

(#3002) Šolaire válasza krizmo_ (#3000) üzenetére


Šolaire
veterán

Köszi ki fogom próbálni. :)

“Praise The Sun” \[T]/

(#3003) krizmo_ válasza Madoc (#3001) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Sok szerencsét a kenyérsütéshez! Biztos nagyon finom lesz. :)

(#3004) Šolaire válasza Madoc (#3001) üzenetére


Šolaire
veterán

Sok sikert. Kenyereket megmutatod majd?

“Praise The Sun” \[T]/

(#3005) Madoc válasza Šolaire (#3004) üzenetére


Madoc
veterán

Persze, ha kész leszek mindenképpen! Tervezem már a mobilkemencém is és kenyeret is régen szeretnék sütni. A kemence csak márciusban lesz kész de a kenyérsütést villanysütőben addig ki akarom tapasztalni. Ha bejön, egy héten 2x - 3x sütnék.

Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch

(#3006) krizmo_ válasza Madoc (#3005) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Én sütőkövet használok, és nagyon szeretem. Pizzát és kenyérféléket is jó rajta sütni. :)
Amíg nincs kemencéd, addig ez is megteheti.

(#3007) Madoc válasza krizmo_ (#3006) üzenetére


Madoc
veterán

Vaslapom van ilyenre 6mm-es azon szoktam pizzát sütni, kenyeret is azon fogom, jókat írtak arról is.

Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch

(#3008) Šolaire


Šolaire
veterán

Kenyér kelesztéshez használtok szakajtót? Ha igen milyet?

“Praise The Sun” \[T]/

(#3009) krizmo_ válasza Madoc (#3007) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Én is jókat hallottam róla. :K

(#3010) kmarci25 válasza Šolaire (#3008) üzenetére


kmarci25
veterán

Hogyne. Nádszakajtót, de van két Angliából rendelt is , ilyesmi: link
Holnap formakenyeret készítek, szendvicsnek valót. Vettem kamutlisztet, azt fogom kipróbálni.

Én egyébként mostanában vaslábosban sütök, az jött be legjobban. Próbáltam kövön, de sose tudtam eléggé felmelegíteni, a kerámia sem jött be igazán. Aztán kaptam egy 12 kilós, fedeles öntöttvas lábost és azt nagyon szeretem.

Majd mutatók képeket, még receptet is.
Addig is, itt egy kis táblázat számoláshoz.:)
link

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3011) Šolaire válasza kmarci25 (#3010) üzenetére


Šolaire
veterán

Köszi az infókat. Ilyesmit nézegetek most. [link]
Megjött a kedvem nevelek kovászt szerintem.

“Praise The Sun” \[T]/

(#3012) Auratech


Auratech
őstag

Megosztom veletek a szent grál receptjét. Mekis szósz deluxe,
- Négy egység (tömegarány) rendes, (nem light) majonéz.
- Három egység ketchup
- Két egység mustár
- két egység finomra kockázott lilahagyma (3x3mm)
- egy egység finomra kockázott csemege ubi
- egy egység porcukor!
- fehér bors (fél literhez kb. csapott, pici kávéskanálnyi)

Literszám fogy...

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#3013) freaghill válasza kmarci25 (#3010) üzenetére


freaghill
őstag

Vaslapot próbáld ki, én most fogok hétfőn azt beszerezni, minimum 6mm-es lemezből lesz.

Néztem videót, ott is azt mondta az ember, hogy sokkal jobb a pizzavas mint a pizzakő.

(#3014) kmarci25 válasza freaghill (#3013) üzenetére


kmarci25
veterán

Hát, a vaslábos nekem most nagyon bejött. Nem tudom eléggé begőzölni a sütőm, ha nincs lefedve a tészta sütés közben.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3015) krizmo_ válasza freaghill (#3013) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Mi innen vettünk sütőkövet: [link]
Ez kicsit masszívabb cucc, mint amit a boltban lehet venni, én nagyon elégedett vagyok vele. Vettünk mellé sütőlapàtot is.

(#3016) kmarci25 válasza krizmo_ (#3015) üzenetére


kmarci25
veterán

Ahamm, nekem is ez van. Pizzához remek, kenyérhez nekem nem vált be.:N

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3017) krizmo_ válasza kmarci25 (#3016) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Nekem meg inkább kenyérhez nagyon jó, csak tényleg 50 percet elő kell melegíteni a sütőt hozzá. De szeretek mást is kipróbálni. Megkérdezhetem honnan szerezted a vaslábosod?

Amúgy, a fapép szakajtó jobb, mint a nádból készült? Fentebb linkelted, hogy olyat is használsz.

(#3018) kmarci25 válasza krizmo_ (#3017) üzenetére


kmarci25
veterán

Amazonról rendeltem, pontosan ez az. Elég jó cucc, nagyon szeretem.
Szakajtót illetően: a náddal nagyon szép minta lesz a kenyéren, ha ügyes vagy, a fapépessel nem. Ellenben a fapépes szögletes formájú, így tömzsibb lesz a vekni, ami kisül, és kevésbé ragad bele. Én mostanában mindig teszek bele ruhát, így a minta nem lényeges, de a forma miatt inkább a fapépest használom. Azt sajnos itthon nehezebb beszerezni.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3019) krizmo_


krizmo_
Topikgazda

Ki hogy áll a kovászos kenyér sütéssel?

#3018 kmarci25
Köszi a linket! :)
Van Pesten ez a bolt: [link] Tervezek innen beszerezni néhány kincsecskét. :)
Van sokféle fapép szakajtójuk is.

(#3020) kmarci25 válasza krizmo_ (#3019) üzenetére


kmarci25
veterán

Már az is van? Mikor legutóbb néztem meg nem volt. Nagyon kedvesek mindig, csak ajánlani tudom őket.
Kész lett a szendvics kenyerem, holnap megírom a receptet, meg teszek fel képeket is. Elég jó lett.;)

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3021) mephi666


mephi666
nagyúr

hogy ne csak kovász meg kenyér legyen, ide rakom a szombati művem :)

...elég megosztó kaja a kocsonya, mi is leginkább a húsos részét szeretjük: 2kg-s kocsonyacsomag a lidl-ből, megtolva pluszba bőrös lapockával... fűszerezésnek kis marék egész bors és kb 1 egész fokhagyma, gerezdjeire szedve, valamint só... kb 5 órán át főtt (a kép még kocsonyásodás előtt készült... jó masszív lett... kb 2-3 liter víz mehetett volna még simán a levébe, de ehhez legközelebbre nagyobb kotla kell)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#3022) krizmo_ válasza kmarci25 (#3020) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Örülök, hogy kedvesek, mert úgy érzem rendszer vásárló szeretnék lenni. :K

Én várom a receptet. :)

(#3023) krizmo_ válasza mephi666 (#3021) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Imádom a kocsonyàt, már hetek óta akarok csinálni, csak nem jutok el henteshez. Páromnak kell bele fül is. Körmöt, csülköt, combhúst tervezek még bele rakni. A hagyma, só, bors, fokhagyma mellett babérlevelet is szoktam beletenni. Felénk nem tesznek bele tojást. A tetejét pedig füstölt vagy sima pirospaprikával szórom meg.

És természetesen ehhez a legjobb a ropogós héjú frissen sült kenyér. :)

(#3024) mephi666 válasza krizmo_ (#3023) üzenetére


mephi666
nagyúr

jaja, millióképp lehet készíteni, az a szép benne :K paprikás fület még kiskoromban ettem sokszor, de rég láttam már hentesnél... a lidl-s csomagban jól össze voltak válogatva/vágva a cuccok: 2db köröm felvágva, bőrös csülök bevagdalva és egy jókora bőr (saccra kb 15x40-50 centi lehetett) ...3 hete is főztem, akkor néhány tányérba raktunk erőspaprikát is :) ...már csak kenyeret kell megtanulni sütni mellé...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#3025) Essejó válasza krizmo_ (#3023) üzenetére


Essejó
veterán

Nálunk is kocsonya szezon van, átlag két hetente készül. Viszont én bezöldségelem a fözölevet, ráadásul a csajok csirkecombból kérik. Ezért ha megföl akkor 1 liter lében feloldok 5 zacskó zselatint. Kiszedem a hust és a zöldséget, vissza öntöm a zselatinos levet. A tálba már zöldség nem kerül. Paprika helyett nálunk ecetes reszelt tormával esszük + kenyér.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#3026) solfilo válasza Auratech (#3012) üzenetére


solfilo
veterán

Köszi! :R

solfilo

(#3027) kmarci25 válasza krizmo_ (#3022) üzenetére


kmarci25
veterán

Nem akartam oldalhosszú hsz-t írni, úgyhogy betettem a logout-ba.

Kovászos félbarna szendvicskenyér recept.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3028) krizmo_ válasza kmarci25 (#3027) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Nagyon guszta lett! :C
Gondolom milyen finom, maradt még belőle? :D
Sok hasznos link is van a bejegyzésben. :)

#3024 mephi666:
Az erős paprika is nagyon megy mellé, én is szeretem úgy. :K

#3025 Essejó: :Y

[ Szerkesztve ]

(#3029) kmarci25 válasza krizmo_ (#3028) üzenetére


kmarci25
veterán

Köszi! :) Maradt még, tegnap ahogy megsült, mentünk is színházba, aztán 10 körül értünk haza, épp csak a sarkát kóstoltuk meg. Szerencsére a magas teljes kiőrlésű búzát tartalmazó kenyereknek jót is tesz, ha áll egy napot. A linkeket pont azért tettem bele, mert nekem óriási segítség volt, hogy nem csak olvasom, hogy hogy kell/érdemes csinálni, hanem mutatja egy profi. (Az a dagasztás szerintem zseniális. Nagyon kevés erőfeszítéssel, gyönyörűen ki lehet dolgozni a tésztát.)

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3030) MADcat válasza Essejó (#3025) üzenetére


MADcat
MODERÁTOR

Nálunk is be van zöldséggelve. :K

Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!

(#3031) krizmo_ válasza MADcat (#3030) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Egy kis zöldséget én is szoktam beletenni. Anno még párom mondta, hogy tegyek bele, mert náluk szokták így készíteni és ő szereti, azóta én is teszek bele egy kicsit mutatóba. Mert legelőször mikor csináltam kissé édes a répától (valószínűleg többet tettem bele, mint kellene). Ti milyen zöldségeket szoktatok belerakni?

[ Szerkesztve ]

(#3032) MADcat válasza krizmo_ (#3031) üzenetére


MADcat
MODERÁTOR

Mintha egy húsleves lenne. Több fokhagyma. Répát meg keveset.

Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!

(#3033) kmarci25


kmarci25
veterán

Ha tudjátok hogy itthon hol lehet kapni fedeles sütőformát, akkor osszátok meg lécci. Persze amazonon, meg alin találtam, de szívesen megnézném élőben is.
Ilyesmire gondolok:

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3034) Mr.Csizmás válasza kmarci25 (#3033) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

kugle képkereső alapján malacperselyes buli lesz: [link]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3035) kmarci25 válasza Mr.Csizmás (#3034) üzenetére


kmarci25
veterán

Eddig én is eljutottam, de abban bíztam, hogy valakinek van tuti forrása, ahonnan be tudnám szerezni.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3036) Rimuru válasza kmarci25 (#3033) üzenetére


Rimuru
veterán

Egyszer en is kerdeztem itt, azota se szereztem. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#3037) kmarci25 válasza Rimuru (#3036) üzenetére


kmarci25
veterán

Összeállunk? Úgy a szállítási költség 8s feleződik...
Pullman

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3038) solena


solena
tag

Nem kötözködni akarok, de szerintem ha fedeles kenyérsütés, akkor jénai:) Azt még a tacskóban is kapni, szerintem azért nem kapni ezeket a flancos fémsütőket:DDD
A kacsasütő jénait nevezik kenyérsütőnek is:)

[ Szerkesztve ]

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#3039) kmarci25 válasza solena (#3038) üzenetére


kmarci25
veterán

Félreértesz. Jénaiban nem tudsz klasszikus szendvicskenyeret sütni, mert nem olyan az alakja. A linkelt fedelesnek pont az a lényege, hogy teljesen négyszögletes kenyér sül benne. Elismerem, jénaiban is lehet jót sütni, bár a hőleadása miatt az öntöttvas jobb. :K

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3040) krizmo_ válasza solena (#3038) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

A kenyérsütés 250 fokos sütőben kezdődik, igy emiatt erre a célra nem a jénai a legjobb választás... Valamint a hőleadàsa sem az igazi, ahogy azt kmarci25 is írta.

(#3041) solena válasza kmarci25 (#3039) üzenetére


solena
tag

Ja, így már érthető, hogy kifejezetten a forma:) (de azért nem lepődnék meg, ha jénaiban is lenne szögletes forma) Esetleg ez? link
De van ilyen is, jénaiból, csak ennek nincs fedele (de nem lepődnék meg, ha egyébként lehetne hozzá kapni): link

De egy jó jénainak szintén jók a hőleadási képességei, bár szerintem a legjobb a cserép- vagy másnéven pataki-tál:)

[ Szerkesztve ]

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#3042) solena válasza krizmo_ (#3040) üzenetére


solena
tag

A jénai akár 300 fokot is bírja, sima ügy neki:)

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#3043) krizmo_ válasza solena (#3042) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Igen, csak nem adja le jól azt a 300 fokot. A kenyér héja megvastagszik, nem ropogós lesz, hanem kemény.

Sütöttél már jénaiban kenyeret?

[ Szerkesztve ]

(#3044) solena válasza krizmo_ (#3043) üzenetére


solena
tag

Persze:) Lazábbra hagytam a tésztáját, tehát picit több vízzel készült (élmény volt levakarni az ujjaimról:DDD). Finom, laza szerkezetű, puha kenyér lett belőle, normális héjjal. A sütési idő első tíz percét nagy hőfokon (230-250, ennyit bír a sütőm), utána lejjebb vettem 190-re, és addig sütöttem, amíg jó színe nem lett. És mivel a jénaiba belelátok, ezért még emelgetnem sem kellett a fedelét, saját gőzében elkészült.

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#3045) kmarci25 válasza solena (#3044) üzenetére


kmarci25
veterán

Persze, sütöttem én is sokáig jénaiban, meg kerámiatálban is (Légli). Jók ezek is, és én is azt gondoltam, hogy felesleges az öntöttvas. De csak nem bírtam ki, és vettem egyet, azóta már én is látom. Nem óriási a különbség, de érezhető, látható. Nyilván az igazi egy Rofco lenne, de annak kéne egy külön szoba. :DDD

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3046) solena válasza kmarci25 (#3045) üzenetére


solena
tag

Jó, oké, a szőlőlevélen sütött kemencés kenyérnél kevés autentikusabb van, az tuti:DDD

Ki miben süt, ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más jön be. Nekem bőven jó a jénai, mivel nem vagyunk állandó kenyérfogyasztók, így nekem nem éri meg dedikáltan kenyérsütésre beruházni (bár lehet, hogy most hétvégén sütök, megjött a kedvem hozzá, de szombatig még sok víz lefolyik a Tiszán:DDD).

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#3047) kmarci25 válasza solena (#3046) üzenetére


kmarci25
veterán

Igazad van. Én is így gondolom, csak sajnos ez a téma (kenyérsütés) pont olyan, aminél el tud kapni a gépszíj. Amennyi pénzt már elköltöttem eszközökre...! :DDD A nagyobbik részét használom, de azért mégis...

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#3048) solena válasza kmarci25 (#3047) üzenetére


solena
tag

Mindenkinek kell egy hobbi:DDD

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#3049) Šolaire


Šolaire
veterán

Megy a kenyerezés. Elkapott a téma engem is. :) [link]

“Praise The Sun” \[T]/

(#3050) inf3rno válasza Šolaire (#3049) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Sziasztok!
Én géppel kísérletezek Karácsony óta. Van egy recept, ami háromszor keleszt, és inkább kalács jellegű lesz tőle a kenyér, olyasmi, mint a bolti teljesőrlésű. A recept is ahhoz a liszthez való elvileg, de vajat, meg minden hülyeséget beletesznek. Én visszafogtam az összetevők számát, és teljesen minimalista stílusban tolom, 270g fehér liszt, 270g teljesőrlésű, 350-400g víz, só, élesztő. Ennyi az egész. Azt vettem észre, hogyha kevés a víz (300g), akkor morzsolódós lesz, ha sok a víz (450g), akkor meg megrogyik a közepe. Próbálkozom csak teljesőrlésű liszttel is, de azok olyan 2/3 vagy fele akkorák lesznek csak, nem nőnek meg rendesen, és túl tömörek. Csak fehérrel is próbáltam már, az is jó lett. Most próbálom eltalálni a megfelelő lisztkeveréket, aminél a lehető legtöbb teljesőrlésű van benne, de még rendesen megnő. Ti milyen receptet használtok?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.